[28 Disember 2021] Tazkirah Hari Ini

aisyahsumayyah3

DFM Member
DFM Member
LV
0
 
3 Aug 2021
52
649
DragonCoin
12,695.00
Bila orang buat kebaikan berdasarkan apa yang kita ajar.. Walaupun kita tidur di rumah, kebaikan yang dia duk tengah buat tu masuk juga ke dalam buku amalan kita..

Yang pahala yang dia buat tu.. Tanpa mengurangkan pahala orang yang buat tu duk masuk kat kita.. Mudahnya kita ajar orang baca Al-quran, sampai dia boleh baca Al- Quran. 100 orang anak murid dia, sepanjang hidup dia 100 orang boleh baca Al-Quran dengan ilmu yang dia ajar.

Ketika dia masih hidup mereka ni duk baca Al-Quran merata duk masuk dalam pahala dia.

1 huruf budak tu sebut, 1 huruf pemuda tu sebut, 1 huruf wanita tu sebut dengan bacaan Quran masuk kat tok guru Quran tu
-Ustaz Wadi Annuar-
 

Aceofspade

Forum Moderator
DFM Sub Moderator
LV
0
 
30 May 2021
6,488
36,669
Dragonforce Malaysia
DragonCoin
9,668,038.00
Bila orang buat kebaikan berdasarkan apa yang kita ajar.. Walaupun kita tidur di rumah, kebaikan yang dia duk tengah buat tu masuk juga ke dalam buku amalan kita..

Yang pahala yang dia buat tu.. Tanpa mengurangkan pahala orang yang buat tu duk masuk kat kita.. Mudahnya kita ajar orang baca Al-quran, sampai dia boleh baca Al- Quran. 100 orang anak murid dia, sepanjang hidup dia 100 orang boleh baca Al-Quran dengan ilmu yang dia ajar.

Ketika dia masih hidup mereka ni duk baca Al-Quran merata duk masuk dalam pahala dia.

1 huruf budak tu sebut, 1 huruf pemuda tu sebut, 1 huruf wanita tu sebut dengan bacaan Quran masuk kat tok guru Quran tu
-Ustaz Wadi Annuar-
Hi tq aishah .. banyak manfaat buat kami .. terima kasih share ya :)
 

abangBOBOK

DFM Member
DFM Member
LV
0
 
5 Jun 2021
112
281
DragonCoin
5,906.00
Charlie Dame...
Ulat Gonggok Gergasi
Bila orang buat kebaikan berdasarkan apa yang kita ajar.. Walaupun kita tidur di rumah, kebaikan yang dia duk tengah buat tu masuk juga ke dalam buku amalan kita..

Yang pahala yang dia buat tu.. Tanpa mengurangkan pahala orang yang buat tu duk masuk kat kita.. Mudahnya kita ajar orang baca Al-quran, sampai dia boleh baca Al- Quran. 100 orang anak murid dia, sepanjang hidup dia 100 orang boleh baca Al-Quran dengan ilmu yang dia ajar.

Ketika dia masih hidup mereka ni duk baca Al-Quran merata duk masuk dalam pahala dia.

1 huruf budak tu sebut, 1 huruf pemuda tu sebut, 1 huruf wanita tu sebut dengan bacaan Quran masuk kat tok guru Quran tu
-Ustaz Wadi Annuar-
Terbaik .
Semoga Allah permudahkan urusan kita semua
 

aisyahsumayyah3

DFM Member
DFM Member
LV
0
 
3 Aug 2021
52
649
DragonCoin
12,695.00
Baiklah,mereka selalu berlatarbelakangkan tahfiz akan ajak perempuan untuk berkawan".Diorang akan menggunakan ayat "berkawan sebab diorang tau yang kita ni tak kan bercouple. Jadi diorang akan guna ayat nak kenal² dan berkawan. Tapi chat hari hari, tanya semua hal peribadi, dah makan ke, tengah buat apa? Itulah mereka selalu buat.

Diorang selalu target perempuan yang berpurdah, bertudung labuh, yang suka post posting dakwah (tak tunjuk gambar) itu target mereka.

Jadi apa nak balas?
1.Jangan balas
2.Balas macam ni:
" Maaf, saya takkan layan berlainan jantina tanpa sebarang urusan berkaitan agama. Saya hanya menjaga kesucian diri saya, maruah saya sebagai seorang muslimah, sama sama kita menjaga ikhtilat (pergaulan antara lelaki dan perempuan)
 

abangBOBOK

DFM Member
DFM Member
LV
0
 
5 Jun 2021
112
281
DragonCoin
5,906.00
Charlie Dame...
Ulat Gonggok Gergasi
Baiklah,mereka selalu berlatarbelakangkan tahfiz akan ajak perempuan untuk berkawan".Diorang akan menggunakan ayat "berkawan sebab diorang tau yang kita ni tak kan bercouple. Jadi diorang akan guna ayat nak kenal² dan berkawan. Tapi chat hari hari, tanya semua hal peribadi, dah makan ke, tengah buat apa? Itulah mereka selalu buat.

Diorang selalu target perempuan yang berpurdah, bertudung labuh, yang suka post posting dakwah (tak tunjuk gambar) itu target mereka.

Jadi apa nak balas?
1.Jangan balas
2.Balas macam ni:
" Maaf, saya takkan layan berlainan jantina tanpa sebarang urusan berkaitan agama. Saya hanya menjaga kesucian diri saya, maruah saya sebagai seorang muslimah, sama sama kita menjaga ikhtilat (pergaulan antara lelaki dan perempuan)
Sebaiknya jangan balas , ataupun kalau dah rimas sangat , kena jujur la .Walaupun jujur itu menyakitkan , setidaknya untuk kebaikan kita .
 

aisyahsumayyah3

DFM Member
DFM Member
LV
0
 
3 Aug 2021
52
649
DragonCoin
12,695.00
Ada 1 hadith ni sahabat Rasulullah menceritakan,
Kisahnya lebih kurang macam ni,
Masa Tu Rasulullah Dan sahabat berkumpul... Sahabat bertanya Kepada Rasulullah, ya Rasulullah, adakah Kita perlu mengajak orang pada kebaikan sedangkan Kita belum amalkan semua kebaikan, Dan adakah Kita perlu mencegah orang Dari semua kemungkaran, sedangkan Kita sendiri belum tinggalkan semua kemungkaran... Rasulullah menjawab, tak kiralah dah buat ke belum semua Amal, dah tinggalkan ke belum semua kemungkaran, berdakwahlah.... Malah dakwah itu Akan menguatkan lagi diri untuk buat semua Amal, Dan tinggalkan semua kemungkaran
 

AkiraCalix

Psychokinetic
DFM Member
LV
0
 
5 Jun 2021
835
15,139
./utopia
DragonCoin
2,851,024,250.00
Tart Nenas
Bugatti Centodieci
Mercedes-Benz Maybach Exelero
Angry Lion
Eagle
Ancient Piranha
Bila orang buat kebaikan berdasarkan apa yang kita ajar.. Walaupun kita tidur di rumah, kebaikan yang dia duk tengah buat tu masuk juga ke dalam buku amalan kita..

Yang pahala yang dia buat tu.. Tanpa mengurangkan pahala orang yang buat tu duk masuk kat kita.. Mudahnya kita ajar orang baca Al-quran, sampai dia boleh baca Al- Quran. 100 orang anak murid dia, sepanjang hidup dia 100 orang boleh baca Al-Quran dengan ilmu yang dia ajar.

Ketika dia masih hidup mereka ni duk baca Al-Quran merata duk masuk dalam pahala dia.

1 huruf budak tu sebut, 1 huruf pemuda tu sebut, 1 huruf wanita tu sebut dengan bacaan Quran masuk kat tok guru Quran tu
-Ustaz Wadi Annuar-
Terima kasih Aisyah untuk perkongsian ini✨ ( Saya nak cadangkan sesuatu dengan Aisyah,lepasni apa kata thread ni Aisyah hidupkan/gunakan setiap kali Aisyah nak update sebarang perkongsian berkaitan ilmu agama atau tarbiah..so apa ii je lepasni ilmu yg Aisyah nak kongsi je terus dlm thread ni supaya senang lepasni apa ii kami terus rujuk thread ni dan supaya kami x terlepas sebarang ilmu & maklumat yg di share oleh Aisyah,kalo nk cari thread ii Aisyah satu ii kat section LD mengambil masa sbb thread makin lama makin tenggelam.. ) #HanyaCadanganSahajaYa
 

Craglitch

DFM Member
DFM Member
LV
0
 
29 Oct 2021
443
2,979
./
DragonCoin
7,660.00
Linux
Angry Lion
Watch Dogs
Apple iPhone 13 Pro
Fire Red Dragon
Frost Dragon
Social engineering ni.
Lelaki tu mengambil kesempatan untuk mengeksploitasi ke target dengan memanfaatkan kelemahan yang senang di exploit :
Maruah
Jentina
Sikap
Baik hati
Agama

Kalau attacker/lelaki tu ialah scammer dia akan ambil kelemahan ini. Waspada wanita wanita ;-;.
 

ursecret

DFM Member
DFM Member
LV
0
 
22 Jun 2021
102
476
DragonCoin
7,294.00
Charlie Dame...
Smart Stereo Headset SM0087
LG HBS-730 Neckband Wireless Headset
LG HBS-730 Neckband Wireless Headset
btw saya rasa tajuk perlu diringkaskan agar mudah dibaca dan difahami.isi yg bermanfaat tapi kalau boleh nak tahu perawi😅 sebab hadis ni ade banyak tingkatan so kena belaja dia punya sanad dan matan bagi mengelakkan hadis dhaif .tapi boleh je kalau ambik hadis dhaif sebagai pengajaran

surah al ankabut ayat 45 :اِنَّ الصَّلٰوةَ تَنْهٰى عَنِ الْفَحْشَاۤءِ وَالْمُنْكَرِ maksudnya:"sesungguhnya solat itu mencegah dari perbuatan keji dan mungkar
 
  • Like
Reactions: aisyahsumayyah3

aisyahsumayyah3

DFM Member
DFM Member
LV
0
 
3 Aug 2021
52
649
DragonCoin
12,695.00
btw saya rasa tajuk perlu diringkaskan agar mudah dibaca dan difahami.isi yg bermanfaat tapi kalau boleh nak tahu perawi😅 sebab hadis ni ade banyak tingkatan so kena belaja dia punya sanad dan matan bagi mengelakkan hadis dhaif .tapi boleh je kalau ambik hadis dhaif sebagai pengajaran

surah al ankabut ayat 45 :اِنَّ الصَّلٰوةَ تَنْهٰى عَنِ الْفَحْشَاۤءِ وَالْمُنْكَرِ maksudnya:"sesungguhnya solat itu mencegah dari perbuatan keji dan mungkar
Okey
 

aisyahsumayyah3

DFM Member
DFM Member
LV
0
 
3 Aug 2021
52
649
DragonCoin
12,695.00
Nabi SAW telah melaknat lelaki yang menyerupai perempuan dan orang-orang perempuan yang menyerupai lelaki.
"Tq kak lisa
"Weh Lisa blackpink

Antara ayat manusia yg menyokong perbuatan yang terang-terang dilarang. Kalau kita tak boleh larang dia secara lisan, at least jgn la kita bersekongkol dgn dia buat benda yang tak elok ni. Jgn la ajak orang pergi follow dia,sbb xde satu faedah pun kita dpt.

Tolonglah,
Dia lelaki.
Dia sumbing sahaja, bukan gila
Kita yang gila pergi support dia. Nak tunggu sampai jadi mcm sajat?

Apa yang dia buat tu salah.
Tolonglah jgn support org² mcm ni membiak.
At least jgn la bgi sokongan
Cuba kalau xde sape pun peduli. Ini tidak, terjumpa dia nk ambik gmbr dengan dia.

Jgn panggil dia Lisa
Panggil nama sebenar dia..
 
  • Like
Reactions: blackmamba_

und3rw0rld

DFM Hackers
DFM Hackers
LV
0
 
8 Jun 2021
663
4,126
Alam bawah siber
DragonCoin
2,154,446.00
Lamborghini Sian
Eagle
Frost Dragon
Ducati Panigale V4 R
Terima kasih Aisyah untuk perkongsian ini✨ ( Saya nak cadangkan sesuatu dengan Aisyah,lepasni apa kata thread ni Aisyah hidupkan/gunakan setiap kali Aisyah nak update sebarang perkongsian berkaitan ilmu agama atau tarbiah..so apa ii je lepasni ilmu yg Aisyah nak kongsi je terus dlm thread ni supaya senang lepasni apa ii kami terus rujuk thread ni dan supaya kami x terlepas sebarang ilmu & maklumat yg di share oleh Aisyah,kalo nk cari thread ii Aisyah satu ii kat section LD mengambil masa sbb thread makin lama makin tenggelam.. ) #HanyaCadanganSahajaYa
setuju. just open satu thread seperti thread kata-kata hikmah oleh @Nabilah
 
  • Like
Reactions: Aceofspade

aisyahsumayyah3

DFM Member
DFM Member
LV
0
 
3 Aug 2021
52
649
DragonCoin
12,695.00
Nabi SAW telah melaknat lelaki yang menyerupai perempuan dan orang-orang perempuan yang menyerupai lelaki.
"Tq kak lisa
"Weh Lisa blackpink

Antara ayat manusia yg menyokong perbuatan yang terang-terang dilarang. Kalau kita tak boleh larang dia secara lisan, at least jgn la kita bersekongkol dgn dia buat benda yang tak elok ni. Jgn la ajak orang pergi follow dia,sbb xde satu faedah pun kita dpt.

Tolonglah,
Dia lelaki.
Dia sumbing sahaja, bukan gila
Kita yang gila pergi support dia. Nak tunggu sampai jadi mcm sajat?

Apa yang dia buat tu salah.
Tolonglah jgn support org² mcm ni membiak.
At least jgn la bgi sokongan
Cuba kalau xde sape pun peduli. Ini tidak, terjumpa dia nk ambik gmbr dengan dia.

Jgn panggil dia Lisa
Panggil nama sebenar dia..