Open Ada ke syarikat di Malaysia yang mengambil programmer(anything related to IT) guy yang tak da degree?

Aceofspade

Forum Moderator
DFM Sub Moderator
LV
0
 
30 May 2021
6,488
36,669
Dragonforce Malaysia
DragonCoin
9,668,038.00
saya dengar kat internet ada sentengah company tak kisah kau ada degree ke tak,janji portfolio bagus and ada pengalaman?betul ke nih?patut ke sambung degree or buat IT certification?
Mmg patut kamu ambil sahaja apa bidang yg kamu nak ceburi .. ada asas ada sijil dan pglman menguatkan lg kamu punya permohonan .. ssmoga berjaya
 

playerzskremo

DFM Member
DFM Member
LV
0
 
3 Mar 2023
2
10
DragonCoin
2,285.00
sy ada kawan hire budak2 it yg x ada sijil apa2 langsung tapi kna ikat kontrak selama 3 tahun. janji ada skill n mahu kerja.company di rahsiakan.HAHAH.tapi org melayu islam yg smestinya.
 
  • Like
Reactions: AkiraCalix and Latz

mau97

DFM Member
DFM Member
LV
0
 
10 Jul 2021
114
255
DragonCoin
210.00
saya dengar kat internet ada sentengah company tak kisah kau ada degree ke tak,janji portfolio bagus and ada pengalaman?betul ke nih?patut ke sambung degree or buat IT certification?
tak perlu, tapi kalau ada itu satu kelebihan. kalau tak silap saya sijil online course lagi dipandang. like course course dekat udemy etc.
 

xf4reast

DFM Member
DFM Member
LV
0
 
22 Jan 2022
21
78
🎈
DragonCoin
2,640.00
Kesimpulan yang mudah, dalam tapisan resume orang yang ada diploma/degree mungkin akan dipandang dahulu, tapi kalau nak dibandingkan dengan orang yang tak ada sijil tapi skills/experience lagi banyak, peluang lagi cerah. Akhir kata, itsokay tak ada diploma/degree, banyakkan belajar supaya ada skills, buat portfolio, amik certificate. Tambahan, ada diploma/degree ni shortcut untuk dapat gaji yang okay di peringkat awal, so kalau ada skills yang setaraf or higher dari orang ada dip/degree, rasanya gaji starting pun boleh sama.
 

Vip3r_Li0n

DFM Hackers
DFM Hackers
saya dengar kat internet ada sentengah company tak kisah kau ada degree ke tak,janji portfolio bagus and ada pengalaman?betul ke nih?patut ke sambung degree or buat IT certification?

Boleh je. Sebab pengalaman saya membuktikan bahawa minat boleh jadi kerjaya. Sebab saya Diploma in Electrical Technology je. Tapi minat dengan IT dari kecik. Bila apply dengan company, kalau boleh tunjuk bakat/skill walaupun tak ada sijil. Contohnya, apply SysAdmin. Bagi bukti ada skill dalam bidang SysAdmin macam server hardening, log monitoring, advanced linux command, troubleshooting dan sebagainya. Kalau apply untuk jadi Database Admin, tunjuk bukti macam kemahiran advanced queries, database hardening, database configuration, InnoDB configuration dan sebagainya. Alhamdulillah sekarang work from home je, kerja SysAdmin/Backend/Frontend.
 

DirbusterX

Geekers
DFM Administrator
LV
0
 
30 May 2021
831
7,811
Cebu, PH
dragonforce.io
DragonCoin
116,562.00
Boleh je. Sebab pengalaman saya membuktikan bahawa minat boleh jadi kerjaya. Sebab saya Diploma in Electrical Technology je. Tapi minat dengan IT dari kecik. Bila apply dengan company, kalau boleh tunjuk bakat/skill walaupun tak ada sijil. Contohnya, apply SysAdmin. Bagi bukti ada skill dalam bidang SysAdmin macam server hardening, log monitoring, advanced linux command, troubleshooting dan sebagainya. Kalau apply untuk jadi Database Admin, tunjuk bukti macam kemahiran advanced queries, database hardening, database configuration, InnoDB configuration dan sebagainya. Alhamdulillah sekarang work from home je, kerja SysAdmin/Backend/Frontend.
Mantap. Share la sikit ilmu yang boleh kami manfaatkan. Banyak pahalanya nanti. 😊