Open Adakah HAMAS menggunakan orang awam sebagai perisai?

Sue

DFM Member
DFM Member
LV
0
 
4 Jun 2021
13
32
DragonCoin
3,985.00
Saya ada teman dari indonesia dan dia seorang atheis. Ceritanya, dia bertanyakan soalan soalan yang saya takut salah terjawab. Soalnya ilmu saya masih SEDIKIT. Masih mencari ilmu sampai mati. Jadi korang boleh tolong saya jawabkan?
 

Attachments

  • Screenshot_2021-06-12-12-27-37-33.jpg
    Screenshot_2021-06-12-12-27-37-33.jpg
    813.2 KB · Views: 34
  • Like
Reactions: ShahrulHalim

Nicky

DFM Hackers
DFM Hackers
LV
0
 
4 Jun 2021
108
339
DragonCoin
0.50
Saya ada teman dari indonesia dan dia seorang atheis. Ceritanya, dia bertanyakan soalan soalan yang saya takut salah terjawab. Soalnya ilmu saya masih SEDIKIT. Masih mencari ilmu sampai mati. Jadi korang boleh tolong saya jawabkan?
Tanya lah dia ade bukti ke.kalau setakat media barat bukan boleh percaya.Kenapa post-post buruk tentang hamas tidak disekat di facebook dan kenapa kalau kita sebar berita pasal israel Facebook take down post tu.
 
  • Like
Reactions: Sue

PopoGanz

DFM Member
DFM Member
LV
0
 
11 Jun 2021
9
21
indonesia
afreno.org
DragonCoin
4,000.00
Saya ada teman dari indonesia dan dia seorang atheis. Ceritanya, dia bertanyakan soalan soalan yang saya takut salah terjawab. Soalnya ilmu saya masih SEDIKIT. Masih mencari ilmu sampai mati. Jadi korang boleh tolong saya jawabkan?
report aja ke wa laporin no ny entar ke band
 

Sue

DFM Member
DFM Member
LV
0
 
4 Jun 2021
13
32
DragonCoin
3,985.00
Tanya lah dia ade bukti ke.kalau setakat media barat bukan boleh percaya.Kenapa post-post buruk tentang hamas tidak disekat di facebook dan kenapa kalau kita sebar berita pasal israel Facebook take down post tu.
Mostly bukti dia dari yt & tiktok. Katanya dia sokong Palestine. Bukti dari yt tu saya tak kenal pun siapa. Jadiya saya cuma cakap cari jawapan dari al Quran bukan video tiktok. Malahan soal Turkey yang seperti menyokong Palestin tapi beragenda ikatan mesra dengan israel. Saya da cuba jawab semua. Yang terakhir dia tanya kenapa syiah membantu hamas. Melalui link yt tu memang ada video tapi Allahualam saya tak tau jawapannya mengapa tapi saya dah jawablah. Terkial juga berjawab dengan orang yg tiada agama. Jadi basic pun kena terangkan satu persatu. Tq sebab respon🙏

report aja ke wa laporin no ny entar ke band
Maaf saya tak faham. Report teman, gitu? Saya berteman dengan dia sebab masih ada hormat antara satu sama lain. Di sini saya bertanya sebab saya tak tau nak menjawab apa dengan dia.
 
  • Like
Reactions: Nicky

Oasyien86

DFM Member
DFM Member
LV
0
 
5 Jun 2021
286
339
N9
DragonCoin
5,950.00
Saya ada teman dari indonesia dan dia seorang atheis. Ceritanya, dia bertanyakan soalan soalan yang saya takut salah terjawab. Soalnya ilmu saya masih SEDIKIT. Masih mencari ilmu sampai mati. Jadi korang boleh tolong saya jawabkan?
Salam Serumpun. Ni salah satu topik utama proisrael cuba main kan. Hamas terrorist, Hamas gunakan budak wanita sebagai shield, bagai mana pula dgn Israel? Apa yg mereka buat, apa kemusnahan yang telah mereka buat. Logikal pikir di situ. Tak perlu tunggu untuk menjadi Islam untuk faham, jadi la seorang manusia. Hamas tugas mereka mempertahankn Palestine, kelebihan mereka, mereka bukan setakat berjuang untuk kebebasan tp untuk agama, berjuang untuk agama bukan suatu yg mudah, sy xdpt nk BERCERITA pasal agama kerana sy juga manusia yg pun dgn kesilapan Dan dosa. Cerita yg blh diberi tahu, Hamas adalah pejuang yg cuba mempertahankn Palestine mcm tentera Negara yg mempertahan Negara, Malaysia ada tentera Dan Indonesia juga ada tentera yang mempertahankn Negara utk keamanan Dan serangan anasir luar.
Dan baca la sikit pasal Atheis. Yang saya tahu Kepercayaan ni percaya ada hidup Dan mati tp tidak percaya kewujudan tuhan, dan lebih pada sainstifik.

Mostly bukti dia dari yt & tiktok. Katanya dia sokong Palestine. Bukti dari yt tu saya tak kenal pun siapa. Jadiya saya cuma cakap cari jawapan dari al Quran bukan video tiktok. Malahan soal Turkey yang seperti menyokong Palestin tapi beragenda ikatan mesra dengan israel. Saya da cuba jawab semua. Yang terakhir dia tanya kenapa syiah membantu hamas. Melalui link yt tu memang ada video tapi Allahualam saya tak tau jawapannya mengapa tapi saya dah jawablah. Terkial juga berjawab dengan orang yg tiada agama. Jadi basic pun kena terangkan satu persatu. Tq sebab respon🙏
Berkenaan syiah membantu Hamas tu tidak ada kesahihan lagi. Konflik antara Islam dan Syiah ni besar, sgt besar. Dunia pernah menganggap Islam ni Dan syiah ni sama.
 
  • Like
Reactions: Sue and Krazeemy

Sue

DFM Member
DFM Member
LV
0
 
4 Jun 2021
13
32
DragonCoin
3,985.00
Salam Serumpun. Ni salah satu topik utama proisrael cuba main kan. Hamas terrorist, Hamas gunakan budak wanita sebagai shield, bagai mana pula dgn Israel? Apa yg mereka buat, apa kemusnahan yang telah mereka buat. Logikal pikir di situ. Tak perlu tunggu untuk menjadi Islam untuk faham, jadi la seorang manusia. Hamas tugas mereka mempertahankn Palestine, kelebihan mereka, mereka bukan setakat berjuang untuk kebebasan tp untuk agama, berjuang untuk agama bukan suatu yg mudah, sy xdpt nk BERCERITA pasal agama kerana sy juga manusia yg pun dgn kesilapan Dan dosa. Cerita yg blh diberi tahu, Hamas adalah pejuang yg cuba mempertahankn Palestine mcm tentera Negara yg mempertahan Negara, Malaysia ada tentera Dan Indonesia juga ada tentera yang mempertahankn Negara utk keamanan Dan serangan anasir luar.
Dan baca la sikit pasal Atheis. Yang saya tahu Kepercayaan ni percaya ada hidup Dan mati tp tidak percaya kewujudan tuhan, dan lebih pada sainstifik.
Setau saya atheis ni tak percaya kepada apa apa agama. Cuma hidup untuk hidup. Tiada alam mati. Terima kasih sudi membalas pertanyaan saya🙏. Saya da balas siapa hamas. Tapi dia masih dengan soalan soalan kenapa tak boleh hidup aman damai. Bila berbalik kepada soalan andai dia boleh berdamai dengan penjajah yang ingin memiliki rumah dia dan menghalau dia dengan paksaan sekalipun dengan bom dan tembakan, terus dia diam.

Berkenaan syiah membantu Hamas tu tidak ada kesahihan lagi. Konflik antara Islam dan Syiah ni besar, sgt besar. Dunia pernah menganggap Islam ni Dan syiah ni sama.
Ya, padahal tidak sama kn. Setiap soalan yg dilontarkan pada saya semua disekalikn dengan link di yt.

Tanya lah dia ade bukti ke.kalau setakat media barat bukan boleh percaya.Kenapa post-post buruk tentang hamas tidak disekat di facebook dan kenapa kalau kita sebar berita pasal israel Facebook take down post tu.
Bukti bukti dia dari yt. Hmm.
 
  • Like
Reactions: Oasyien86

Oasyien86

DFM Member
DFM Member
LV
0
 
5 Jun 2021
286
339
N9
DragonCoin
5,950.00
Maaf saya tak faham. Report teman, gitu? Saya berteman dengan dia sebab masih ada hormat antara satu sama lain. Di sini saya bertanya sebab saya tak tau nak menjawab apa dengan dia.
Boleh berkawan tp cuba xbercerita berkenaan ini. Klu masih bertanya sehingga berbalah, elok lak mula jauh kan sikit demi sedikit dr dia. Biar hilang teman dr isu agama diperdebat. Tp blh ja menjawab apa yg kita tahu. Buka minda seorang atheist bukan senang. Cerita ja pasal kemanusiaan.

TikTok

Bukti bukti dia dari yt. Hmm.
Ada link nya. Mungkin rmai dlm ni beri jawapan pd awk

Setau saya atheis ni tak percaya kepada apa apa agama. Cuma hidup untuk hidup. Tiada alam mati. Terima kasih sudi membalas pertanyaan saya🙏. Saya da balas siapa hamas. Tapi dia masih dengan soalan soalan kenapa tak boleh hidup aman damai. Bila berbalik kepada soalan andai dia boleh berdamai dengan penjajah yang ingin memiliki rumah dia dan menghalau dia dengan paksaan sekalipun dengan bom dan tembakan, terus dia diam.
Mmg mereka akan diam bila sebut pasal itu. Ingin perdamaian, siapa yg tak mahu perdamaian, lakukan genjatan senjata bru 12jam di serang semula. Siapa yg buat tembok seperti Attack on Titan, siapa menangkap ank kecil disumbatkan ke penjara atas alasan menyerang penguatkuasa mereka, padahal mereka bersenjata, menyerang orang berbuka puasa? Membawa masuk pendatang menginjakkan kaki kotor ke dalam Al Aqsa? Menyiram air najis di kawasan Al Aqsa? Siapa? Dan media masih memanggil Hamas itu Terrorist. Israel is Victim
 
  • Like
Reactions: Sue

Sue

DFM Member
DFM Member
LV
0
 
4 Jun 2021
13
32
DragonCoin
3,985.00
Boleh berkawan tp cuba xbercerita berkenaan ini. Klu masih bertanya sehingga berbalah, elok lak mula jauh kan sikit demi sedikit dr dia. Biar hilang teman dr isu agama diperdebat. Tp blh ja menjawab apa yg kita tahu. Buka minda seorang atheist bukan senang. Cerita ja pasal kemanusiaan.
Dah cuba stop bersembang pasal tu sebab dia da kaitkan itu ini. Dia yang mulakan bertanya sebab di story ws saya mostly about Palestine tapi perbualan tetiba makin mengarut pulak. Dah bertahun kenal dia. Sebelum ni ok je tak toksik pun dan masih berkawan sebab ada hormat tapi sekarang macam saja cari pasal berdebat je😅 jadi berkawan lama pun kalau hanya jadi toksik kena buang juga kan. So tadi dah block sebab dah cakap awal kalau masih bahas nak berdebat hal yang entah apa apa memang kena block la dia. So yup dia meminta mungkin. Sememangnya nak membuka minda atheis supaya celik ni Allah je yang mampu jentik. Lawan dengan orang jahil ni dia memang taknak kalah so kita jawab je, "yes 1+1 is 3 and you are absolutely right"😁 terima kasih ya bantu saya jawab.🌻
 
  • Like
Reactions: Aceofspade

Aceofspade

Forum Moderator
DFM Sub Moderator
LV
0
 
30 May 2021
6,442
36,557
Dragonforce Malaysia
DragonCoin
10,174,304.00
Dah cuba stop bersembang pasal tu sebab dia da kaitkan itu ini. Dia yang mulakan bertanya sebab di story ws saya mostly about Palestine tapi perbualan tetiba makin mengarut pulak. Dah bertahun kenal dia. Sebelum ni ok je tak toksik pun dan masih berkawan sebab ada hormat tapi sekarang macam saja cari pasal berdebat je😅 jadi berkawan lama pun kalau hanya jadi toksik kena buang juga kan. So tadi dah block sebab dah cakap awal kalau masih bahas nak berdebat hal yang entah apa apa memang kena block la dia. So yup dia meminta mungkin. Sememangnya nak membuka minda atheis supaya celik ni Allah je yang mampu jentik. Lawan dengan orang jahil ni dia memang taknak kalah so kita jawab je, "yes 1+1 is 3 and you are absolutely right"😁 terima kasih ya bantu saya jawab.🌻
ya lebih baik jgn berkawan jenis suka bertoksik ni , pening kepala nanti ..lagipun tak guna berdebat ngan org takde akal :)
 

Sue

DFM Member
DFM Member
LV
0
 
4 Jun 2021
13
32
DragonCoin
3,985.00
Mmg mereka akan diam bila sebut pasal itu. Ingin perdamaian, siapa yg tak mahu perdamaian, lakukan genjatan senjata bru 12jam di serang semula. Siapa yg buat tembok seperti Attack on Titan, siapa menangkap ank kecil disumbatkan ke penjara atas alasan menyerang penguatkuasa mereka, padahal mereka bersenjata, menyerang orang berbuka puasa? Membawa masuk pendatang menginjakkan kaki kotor ke dalam Al Aqsa? Menyiram air najis di kawasan Al Aqsa? Siapa? Dan media masih memanggil Hamas itu Terrorist. Israel is Victim
Kan.. betul semua yang awak cakap. Sekarang dia kata dia nak semua hidup aman damai tapi bila cakap pasal nak bagi ke rumah pada penjajah yang halau dia sendiri dari rumah dia akan cakap pasal lain. Saya pulak yang jadi stress. So akhirnya lebih baik saya block je bila dia dah mula tanya yang bukan bukan contoh manusia asal dari monyet la. Saya cuma cakap saya keturun nabi adam bukan cicit monyet. Hahaha adui bertabahlah hati. Semoga diberi kesedaran buatnya.
 

Lynn senyum

Kipoci
DFM Member
LV
0
 
4 Jun 2021
445
6,907
From the hearts of Palestinians
DragonCoin
9,504,602.00
Tart Nenas
Saya ada teman dari indonesia dan dia seorang atheis. Ceritanya, dia bertanyakan soalan soalan yang saya takut salah terjawab. Soalnya ilmu saya masih SEDIKIT. Masih mencari ilmu sampai mati. Jadi korang boleh tolong saya jawabkan?

First kena bagitau beza antara Hamas dan Fattah saya pun copy n paste ambil point disini

Saya ada teman dari indonesia dan dia seorang atheis. Ceritanya, dia bertanyakan soalan soalan yang saya takut salah terjawab. Soalnya ilmu saya masih SEDIKIT. Masih mencari ilmu sampai mati. Jadi korang boleh tolong saya jawabkan?
Kedua mereka selalu mengunakan isu mengapa Hamas gn2 kanak2 as shield kau type banyak2 durang x baca pun so gambar ni bagitau.. Sebenarnya logik akal sudah tentu anak2 mereka akan bersama2 berjuang dgn ibu bapa mrk setelah melihat hidup mereka ditindas sampai mcm tu terutamanya yang telah menjadi yatim piatu...
 

Attachments

  • IMG_20210609_155245.jpg
    IMG_20210609_155245.jpg
    67.9 KB · Views: 1
  • IMG_20210609_155459.jpg
    IMG_20210609_155459.jpg
    88.7 KB · Views: 1
  • IMG_20210609_155555.jpg
    IMG_20210609_155555.jpg
    92.2 KB · Views: 1
  • IMG_20210609_155647.jpg
    IMG_20210609_155647.jpg
    92.9 KB · Views: 1
  • IMG_20210609_155733.jpg
    IMG_20210609_155733.jpg
    87.4 KB · Views: 1
  • IMG_20210609_155836.jpg
    IMG_20210609_155836.jpg
    116.8 KB · Views: 1
  • IMG_20210609_155944.jpg
    IMG_20210609_155944.jpg
    93.3 KB · Views: 1
  • IMG_20210613_144747.jpg
    IMG_20210613_144747.jpg
    83.5 KB · Views: 1
  • FB_IMG_1622399324365.jpg
    FB_IMG_1622399324365.jpg
    63.9 KB · Views: 0

tuntulkicap

GFX Team
DFM GFX Team
LV
0
 
2 Jun 2021
1,910
2,967
DragonCoin
7,968.00
Saya ada teman dari indonesia dan dia seorang atheis. Ceritanya, dia bertanyakan soalan soalan yang saya takut salah terjawab. Soalnya ilmu saya masih SEDIKIT. Masih mencari ilmu sampai mati. Jadi korang boleh tolong saya jawabkan?
Uish seram jgk ceni
 

Lynn senyum

Kipoci
DFM Member
LV
0
 
4 Jun 2021
445
6,907
From the hearts of Palestinians
DragonCoin
9,504,602.00
Tart Nenas
Saya ada teman dari indonesia dan dia seorang atheis. Ceritanya, dia bertanyakan soalan soalan yang saya takut salah terjawab. Soalnya ilmu saya masih SEDIKIT. Masih mencari ilmu sampai mati. Jadi korang boleh tolong saya jawabkan?
Ketiga dia cuba provoke awak tentang agama islam di arab x damai.. Well ini awak kena faham semua berpunca dari mrk jg, USA, UK EUROPE AND ISRAEL LAKNAKTULLAH IALAH SEKUTU YG di belakang mereka ialah FREEMASON.. Panjang ceritanya tp mula2 bagi dia gambaran jak tentang kejadian 11/9 mjd sebab Amerika memyerang tanah2 arab iraq, iran, syria, afganistan alasanya taliban n isis.. Semua itu propaganda mereka sndiri

Mostly bukti dia dari yt & tiktok. Katanya dia sokong Palestine. Bukti dari yt tu saya tak kenal pun siapa. Jadiya saya cuma cakap cari jawapan dari al Quran bukan video tiktok. Malahan soal Turkey yang seperti menyokong Palestin tapi beragenda ikatan mesra dengan israel. Saya da cuba jawab semua. Yang terakhir dia tanya kenapa syiah membantu hamas. Melalui link yt tu memang ada video tapi Allahualam saya tak tau jawapannya mengapa tapi saya dah jawablah. Terkial juga berjawab dengan orang yg tiada agama. Jadi basic pun kena terangkan satu persatu. Tq sebab respon🙏
Kena fahamkan di Syria ada syiah n sunni.. Syiah itu c assad yg jahatnya mereka membunuh pengikut sunni n kalau awak pg google c Assad ni mmg kejam la.. Hamas n tentera Mujahid menentang syiah n israel.
 

Attachments

  • FB_IMG_1623387684277.jpg
    FB_IMG_1623387684277.jpg
    19.9 KB · Views: 0
  • Screenshot_20210530_113732.jpg
    Screenshot_20210530_113732.jpg
    432.5 KB · Views: 0
  • FB_IMG_1622263497360.jpg
    FB_IMG_1622263497360.jpg
    52 KB · Views: 0

Oasyien86

DFM Member
DFM Member
LV
0
 
5 Jun 2021
286
339
N9
DragonCoin
5,950.00
Kan.. betul semua yang awak cakap. Sekarang dia kata dia nak semua hidup aman damai tapi bila cakap pasal nak bagi ke rumah pada penjajah yang halau dia sendiri dari rumah dia akan cakap pasal lain. Saya pulak yang jadi stress. So akhirnya lebih baik saya block je bila dia dah mula tanya yang bukan bukan contoh manusia asal dari monyet la. Saya cuma cakap saya keturun nabi adam bukan cicit monyet. Hahaha adui bertabahlah hati. Semoga diberi kesedaran buatnya.
Mereka percaya sains. Ramai aktivis Dan alim ulama berdebat pasal ni. Klu manusia Dr monyet, monyet tu Dr mana? Sama jgk mane dulu telur ke ayam? Klu kawan yg toleransi OK blh Teruskan tp klu cuba merosakan atau membantah apa yg kita percaya. Tak pe lah lpas kan kwn begitu. Mgkin satu Hari nti Allah grkkan Hati nya utk percaya hukum alam sebenar. Sy ade seorang kwn Dr Syria yg mngaku dier bkn Islam Dan sy search itu adalah syiah. Sbb dier x sambut Ramadhan. Tp mganut sbb turun temurun. OK kita hormat dier kat situ, Dan dier pun xkan bincang pasal agama dgn sy. Kami bkawan sbb minat satu band kpop yg sama. OK bila kite ltk line kt situ xkan usik psl agama jd jgn cerita psl agama. Bkwn la dgn sesiapa tp bila Agama disentuh kt situ kita blh fikir utk lwan, nasihat atau guide dier
 
  • Like
Reactions: Lynn senyum

Lynn senyum

Kipoci
DFM Member
LV
0
 
4 Jun 2021
445
6,907
From the hearts of Palestinians
DragonCoin
9,504,602.00
Tart Nenas
Dah cuba stop bersembang pasal tu sebab dia da kaitkan itu ini. Dia yang mulakan bertanya sebab di story ws saya mostly about Palestine tapi perbualan tetiba makin mengarut pulak. Dah bertahun kenal dia. Sebelum ni ok je tak toksik pun dan masih berkawan sebab ada hormat tapi sekarang macam saja cari pasal berdebat je😅 jadi berkawan lama pun kalau hanya jadi toksik kena buang juga kan. So tadi dah block sebab dah cakap awal kalau masih bahas nak berdebat hal yang entah apa apa memang kena block la dia. So yup dia meminta mungkin. Sememangnya nak membuka minda atheis supaya celik ni Allah je yang mampu jentik. Lawan dengan orang jahil ni dia memang taknak kalah so kita jawab je, "yes 1+1 is 3 and you are absolutely right"😁 terima kasih ya bantu saya jawab.🌻
Atheis ni selagi awak. Bole jawap bagi jak dia jawapan berdasarkan Alquran n sunnah supaya dia buka mata sket sbb islam ada jalan penyelesaian utk semua satu jak x boleh jawab dgn Atheis ni pasal hal kerohanian mrk terlampau bodoh untuk faham...
 

Oasyien86

DFM Member
DFM Member
LV
0
 
5 Jun 2021
286
339
N9
DragonCoin
5,950.00
Atheis ni selagi awak. Bole jawap bagi jak dia jawapan berdasarkan Alquran n sunnah supaya dia buka mata sket sbb islam ada jalan penyelesaian utk semua satu jak x boleh jawab dgn Atheis ni pasal hal kerohanian mrk terlampau bodoh untuk faham...
Mereka rasa mereka bijak sbnarnya sbb berlandaskan sains
 
  • Like
Reactions: Lynn senyum