ADUAN KES UGUTAN DAN BULI SIBER DARI LUAR NEGARA

mohamad99

DFM Member
DFM Member
LV
0
 
12 Oct 2021
10
12
DragonCoin
4,696.00
Pada 7/10/2021 jam 10.29 malam saya telah diugut oleh seorang individu dari luar negara menerusi aplikasi Whatsapp yang boleh mengaibkan saya.



Pada mulanya kami telah berkenalan di aplikasi Kik. Kemudian dia meminta Instagram dan nombor Whatsapp saya. Tanpa befikir panjang saya telah memberi kepadanya.



Tiba-tiba dia telah mengugut saya di WhatsApp dengan memberi dua pilihan samada saya perlu membayar sebanyak 400USD = 1664MYR ataupun dia akan menyebarkan gambar saya dan gambar kemaluan di laman sosial Instagram dan Facebook.



Dia juga telah mendapati semua followers saya di Instagram dengan menggunakan akaun palsu miliknya dan ingin menyebarkan kepada mereka termasuk rakan, ahli keluarga dan semua kenalan saya.



Pada malam itu, dia juga telah memaksa saya untuk membayar dia duit seberapa banyak yang saya ada. Dia meminta saya sebanyak 24USD = 99.84MYR untuk membeli ‘steam’ game di internet.



Setakat ini saya telah mengalami kerugian sebanyak RM103 dengan membeli ‘steam’ game dia secara paksaan dan dalam keadaan panik pada malam tersebut kerana saya tidak mempunyai kewangan sebanyak 400USD. Dia juga telah memberi saya tempoh sebulan untuk membayar 400USD tersebut kepadanya.



Sedikit info terkini tentang dia yang saya peroleh, dia mungkin adalah seorang lelaki dan merupakan warga Nigeria kerana saya telah mengenalpasti nombor telefonnya dari negara tersebut kerana sebelum ini dia telah menipu dia itu perempuan dari negara Amerika Syarikat.



Saya juga telah membuat report kepada WhatsApp dan WhatsApp telah pun bannned nombor +234 702 511 2311 ini. Dia juga telah menghubungi saya dengan nombor yang baru iaitu +234 805 142 7791.



Hal ini demikian, saya berharap agar pihak DragonForce dapat mengambil tindakan sewajarnya dan membela nasib saya dalam menangani masalah ugutan ini secepat mungkin yang hanya berbaki kurang 20 hari lagi dari sekarang. Saya juga berharap pihak DragonForce dapat menjejaki dan mengetahui latar belakang penjahat tersebut.



Saya juga berjanji agar lebih berhati-hati dalam menggunakan sosial media dengan tidak mudah terpengaruh dengan perkara-perkara negatif yang boleh mendatangkan kesusahan. Selain itu, kes ini saya turut telah melaporkan kepada pihak MCMC untuk tindakan selanjutnya.



Di sini saya lampirkan segala ugutan yang dia telah lakukan terhadap saya di aplikasi Whatsapp.



1F982A44-D649-4FA3-A586-E9530EE96703.jpeg 3B9F6A5A-76A2-4C65-B655-E336EC7E9720.jpeg 6FA5BEEA-2803-4DA5-BB06-C8956F9F4F28.jpeg F1E0A020-5233-46DB-B4F5-668099F5419A.png 28AA1EB3-AA0A-4274-9759-D487DD179DBF.png 3A8F8485-8996-449A-9609-EBBB317E0138.png 95BC8500-9A0E-4DCB-A5A2-B3887FF1B4BD.png
 

M4LiQU3

DFM Hackers
DFM Hackers
LV
0
 
29 Sep 2021
1,002
5,722
Bawah Tanah
DragonCoin
9,652,295.00
Oyen The Arrogant Cat
Shiba Inu The Silly
Pada 7/10/2021 jam 10.29 malam saya telah diugut oleh seorang individu dari luar negara menerusi aplikasi Whatsapp yang boleh mengaibkan saya.



Pada mulanya kami telah berkenalan di aplikasi Kik. Kemudian dia meminta Instagram dan nombor Whatsapp saya. Tanpa befikir panjang saya telah memberi kepadanya.



Tiba-tiba dia telah mengugut saya di WhatsApp dengan memberi dua pilihan samada saya perlu membayar sebanyak 400USD = 1664MYR ataupun dia akan menyebarkan gambar saya dan gambar kemaluan di laman sosial Instagram dan Facebook.



Dia juga telah mendapati semua followers saya di Instagram dengan menggunakan akaun palsu miliknya dan ingin menyebarkan kepada mereka termasuk rakan, ahli keluarga dan semua kenalan saya.



Pada malam itu, dia juga telah memaksa saya untuk membayar dia duit seberapa banyak yang saya ada. Dia meminta saya sebanyak 24USD = 99.84MYR untuk membeli ‘steam’ game di internet.



Setakat ini saya telah mengalami kerugian sebanyak RM103 dengan membeli ‘steam’ game dia secara paksaan dan dalam keadaan panik pada malam tersebut kerana saya tidak mempunyai kewangan sebanyak 400USD. Dia juga telah memberi saya tempoh sebulan untuk membayar 400USD tersebut kepadanya.



Sedikit info terkini tentang dia yang saya peroleh, dia mungkin adalah seorang lelaki dan merupakan warga Nigeria kerana saya telah mengenalpasti nombor telefonnya dari negara tersebut kerana sebelum ini dia telah menipu dia itu perempuan dari negara Amerika Syarikat.



Saya juga telah membuat report kepada WhatsApp dan WhatsApp telah pun bannned nombor +234 702 511 2311 ini. Dia juga telah menghubungi saya dengan nombor yang baru iaitu +234 805 142 7791.



Hal ini demikian, saya berharap agar pihak DragonForce dapat mengambil tindakan sewajarnya dan membela nasib saya dalam menangani masalah ugutan ini secepat mungkin yang hanya berbaki kurang 20 hari lagi dari sekarang. Saya juga berharap pihak DragonForce dapat menjejaki dan mengetahui latar belakang penjahat tersebut.



Saya juga berjanji agar lebih berhati-hati dalam menggunakan sosial media dengan tidak mudah terpengaruh dengan perkara-perkara negatif yang boleh mendatangkan kesusahan. Selain itu, kes ini saya turut telah melaporkan kepada pihak MCMC untuk tindakan selanjutnya.



Di sini saya lampirkan segala ugutan yang dia telah lakukan terhadap saya di aplikasi Whatsapp.



View attachment 14211View attachment 14216View attachment 14213View attachment 14214View attachment 14215View attachment 14217View attachment 14218
hi saya ada beberapa soalan

1. betul ke yg laki tu htr semua gambar ii awak and dia snap tanpa awak sedar?

2. dh buat report polis belum?

3. awak ada tkn apa ii link daripada dia yg kena "allow camera"

dia ckp dia tau semua followers awak ..benda tu gather info xyh risau..bukn dia login pun acc awak

kalau betul semua gambar yg dia ada itu gbr awak yg dia snap snyp ii maksud nya dia hack camera awak..solution dia awak just format phone ..

bagi saya lah slps sya baca conversation awak dgn dia..npk terang ii yg awak takut dgn dia ..so dkt situ la dia ambil advantage utk ugut awak...so awak kena berani yg xyh takut ..awak pi phising dia nnti awak yg ugut dia hahah

and saya suggest utk awak tukr num phone awak and jgn tekn mana ii link yg dia htr or sape ii htr
 

NoExit

DFM Member
DFM Member
LV
0
 
4 Jun 2021
135
627
Los Angeles, CA, USA
DragonCoin
15,290.00
hi saya ada beberapa soalan

1. betul ke yg laki tu htr semua gambar ii awak and dia snap tanpa awak sedar?

2. dh buat report polis belum?

3. awak ada tkn apa ii link daripada dia yg kena "allow camera"

dia ckp dia tau semua followers awak ..benda tu gather info xyh risau..bukn dia login pun acc awak

kalau betul semua gambar yg dia ada itu gbr awak yg dia snap snyp ii maksud nya dia hack camera awak..solution dia awak just format phone ..

bagi saya lah slps sya baca conversation awak dgn dia..npk terang ii yg awak takut dgn dia ..so dkt situ la dia ambil advantage utk ugut awak...so awak kena berani yg xyh takut ..awak pi phising dia nnti awak yg ugut dia hahah

and saya suggest utk awak tukr num phone awak and jgn tekn mana ii link yg dia htr or sape ii htr
Kene saycheese ni, x pon dia acah perempuan mintak gambar bukan².
 

mohamad99

DFM Member
DFM Member
LV
0
 
12 Oct 2021
10
12
DragonCoin
4,696.00
hi saya ada beberapa soalan

1. betul ke yg laki tu htr semua gambar ii awak and dia snap tanpa awak sedar?

2. dh buat report polis belum?

3. awak ada tkn apa ii link daripada dia yg kena "allow camera"

dia ckp dia tau semua followers awak ..benda tu gather info xyh risau..bukn dia login pun acc awak

kalau betul semua gambar yg dia ada itu gbr awak yg dia snap snyp ii maksud nya dia hack camera awak..solution dia awak just format phone ..

bagi saya lah slps sya baca conversation awak dgn dia..npk terang ii yg awak takut dgn dia ..so dkt situ la dia ambil advantage utk ugut awak...so awak kena berani yg xyh takut ..awak pi phising dia nnti awak yg ugut dia hahah

and saya suggest utk awak tukr num phone awak and jgn tekn mana ii link yg dia htr or sape ii htr
hi saya ada beberapa soalan

1. betul ke yg laki tu htr semua gambar ii awak and dia snap tanpa awak sedar?

2. dh buat report polis belum?

3. awak ada tkn apa ii link daripada dia yg kena "allow camera"

dia ckp dia tau semua followers awak ..benda tu gather info xyh risau..bukn dia login pun acc awak

kalau betul semua gambar yg dia ada itu gbr awak yg dia snap snyp ii maksud nya dia hack camera awak..solution dia awak just format phone ..

bagi saya lah slps sya baca conversation awak dgn dia..npk terang ii yg awak takut dgn dia ..so dkt situ la dia ambil advantage utk ugut awak...so awak kena berani yg xyh takut ..awak pi phising dia nnti awak yg ugut dia hahah

and saya suggest utk awak tukr num phone awak and jgn tekn mana ii link yg dia htr or sape ii htr
hi ye sy
1. Betul smua tu gmbr saya
2. Saya tak buat report polis sbb tknk besarkan mslh ni cuma sy report mcmc je lgipun sy kena kuarantin skrg since 11/10. sy cuma fikir skrg nk report polis negara dia nigeria / interpol. Sbb ade jumpa dh link nk report tu cuma tak sure sahih atau tak.
3. Ade mse sy chat dia di apps Kik apps tu mcm Wa tu pun first time sy install tak psl jdi mcm ni.

psl tu sy tak risau cuma sy risau dia sebarkan guna fake acc dia kpd followers ig sy

btul mse tu saya mmg tgh panik and gelabah sbb mcm tiber je dia ugut mcm tu relate plak dgn aib dan privasi sy 🤧, sbb kalau kenalan tau malu ah buruk muka jap 🤧🤣 tpi skrg lpas seminggu ni sy mcm dh okay skit sy minta nasihat member sy utk handle bnde ni. Sy pun tgh kumpul bukti utk cuba beranikan diri ugut dia balik.

tu sy hrap kalau bole sesiapa ahli dfm yg dpt track no fon dia tu dgn gmbr utk tau details dia and location dia berada utk tujuan cuba takutkan dia balik.

okay terima kasih atas semua nasihat 🙌🏻
 
  • Like
Reactions: M4LiQU3

mohamad99

DFM Member
DFM Member
LV
0
 
12 Oct 2021
10
12
DragonCoin
4,696.00
Hantar je virtex ramai² ataupon hantar virus
Terbaik boss terima kasih banyak tpi tu la sy cuma ade no ws dia je sebgai bukti dgn dp dia tu sbb hritu dia menyamar sbgai pompuan.
ig plak hritu dia follow pkai fake acc time ig sy tak private lpastu sy dh block ig fake dia tu pstu cri balik dh hilang kt list blocked tu 🤧 mohon kalau bole cuba hack phone dia guna no tu 😭🤣
 
  • Like
Reactions: M4LiQU3

mohamad99

DFM Member
DFM Member
LV
0
 
12 Oct 2021
10
12
DragonCoin
4,696.00
Hantar je virtex ramai² ataupon hantar virus
Terbaik boss terima kasih banyak tpi tu la sy cuma ade no ws dia je sebgai bukti dgn dp dia tu sbb hritu dia menyamar sbgai pompuan.
ig plak hritu dia follow pkai fake acc time ig sy tak private lpastu sy dh block ig fake dia tu pstu cri balik dh hilang kt list blocked tu 🤧 mohon kalau bole cuba hack phone dia guna no i
Takyah layan dia. Lagi layan, lagi dia naik kepala. Inform je siap-siap dekat kenalan yang awak telah diperangkap.
Takyah layan dia. Lagi layan, lagi dia naik kepala. Inform je siap-siap dekat kenalan yang awak telah diperangkap.
Kene saycheese ni, x pon dia acah perempuan mintak gambar bukan².
Haah dia mmg dh target nk kenakan org. Silap sy jgak lurus time tu 🤣🤧 dh kena trap
 
  • Like
Reactions: M4LiQU3

mohamad99

DFM Member
DFM Member
LV
0
 
12 Oct 2021
10
12
DragonCoin
4,696.00
Takyah layan dia. Lagi layan, lagi dia naik kepala. Inform je siap-siap dekat kenalan yang awak telah diperangkap.
Yupp terima kasih atas nasihat itu laa tak psal hritu terbang 100 beli steam card dia 🤣😭 ni pun nsib baik report ws, pstu ws dh banned no dia satu lgi satu je blom
 

mohamad99

DFM Member
DFM Member
LV
0
 
12 Oct 2021
10
12
DragonCoin
4,696.00
kenapa unblock balik...? xpaham la..?...xpayah layan la jgn straight sgt to the point...aishhh
Okay baiklah sorry2 sbb sy igt nk cuba ugut dia balik jgn kacau. Takut lpas sebulan nnti takut dia send bnde bukan2 kt followers ig sy buruk nme kejap tpi tkpelahh kalau jdi ape2 sy redha dh prepare dh alasan nnti 🤧 btw thank you atas nasihat 🙌🏻
 
  • Like
Reactions: M4LiQU3