Information Aktifkan pengesahan dua faktor akaun DFM

Show informational about something

Latz

Hackers Leader
DFM Hackers Leader
LV
0
 
5 Jun 2021
577
9,512
Rust
DragonCoin
241,870,846.00
Tart Nenas
Mystery Box [ LEGENDARY ] 🔥🔥🔥
Smart Stereo Headset SM0087
Fire Red Dragon
Raspberry Pi 4
Black Dragon

DADADA.png

Assalamualaikum, Salam Sejahtera dan Salam 1 Malaysia,

Pada kali ini saya ingin berkongsi tutorial bagaimana cara untuk mengaktifkan 2 Factor Authentication akaun DFM dengan menggunakan telefon pintar yang anda gunakan atau melalui email. 2 Factor Authentication ini sangat penting memandangkan ianya adalah sebagai sekuriti tambahan kepada akaun kita daripada diakses oleh penggodam atau orang luar. Anda juga boleh lihat contoh thread akaun tidak aktifkan 2 faktor authentication yang telah digodam di link dibawah.

Dengan kata lain, 2 Factor Authentication ini akan meminta kod tambahan yang mana penjanaan kod tersebut adalah berbeza untuk setiap kali akses dibuat. Selain daripada itu, kebanyakan sistem yang memerlukan sekuriti tinggi lain seperti Facebook, Gmail, Instagram dan Whatapps juga boleh menggunakan sekuriti tambahan ini. Selain daripada 2 Factor Authentication, ia juga dipanggil sebagai 2 Step Verification.

Anda boleh memuat turun aplikasi Google Authenticator untuk telefon pintar anda dibawah :


Ini bermaksud sekiranya username dan password anda terdedah kepada penggodam atau orang luar, mereka masih tidak dapat mengakses akaun anda memandangkan mereka memerlukan kod yang dijana sebagai sekuriti tambahan akaun tersebut. Diantara aplikasi Authenticator yang sering digunakan ialah Google Authenticator.


Anda boleh mengikuti langkah dibawah untuk mengaktifkan Two Factor Authentication di DFM Forum :

  • Pada menu Your Account, klik pada password and security

Click Password and security.png


  • Anda boleh menggunakan Google Authenticator pada telefon pintar anda dan email,

email atau vrtification code app.png

  • Anda boleh menggunakan Google Authenticator pada telefon pintar anda dan klik Add (+) dan anda bole memilih sama ada untuk scan QR Code yang diberikan atau memasukkan key yang disediakan untuk akaun anda.

google authenticator 21.png

  • Untuk email pula anda akan dapat kod pada email vertification dan anda perlu masukkan kod di ruangan


email confirmation code 4.png


  • Apabila configuration sudah berjaya dan selesai, anda akan terima paparan seperti dibawah :


siap.png


Pada paparan diatas, anda boleh reconfigure atau tukar Two-Factor Authentication menggunakan email atau google authenticator. Adalah penting untuk anda sentiasa mempunyai akses kepada telefon pintar anda setiap kali untuk anda cuba untuk login akaun anda memandangkan ianya adalah sebagai layer sekuriti tambahan kepada akaun anda.

  • Dibawah adalah paparan apabila anda cuba login DFM Forum dengan username dan password yang betul. Halaman akan meminta security code yang dipaparkan pada email atau kod yang terdapat di Authenticator dan hanya akan berjaya login apabila dimasukkan dengan betul dan tepat.


two factor authentication email.png
Untuk cara aktifkan pengesahan dua faktor di aplikasi media sosial anda boleh klik link di bawah :


ps - anda sakit mata baca forum lama lama? Anda kini boleh menggunakan dark mode theme DFM di link > Tutorial Dark Mode Theme DFM


Sekian, Terima Kasih.
Sesungguhnya segala yang baik itu datang dari Allah, segala kekurangan datangnya dari diri saya sendiri.
Saya menyusun sepuluh jari memohon ampun dan maaf seandainya ada tersilap kata, tersalah laku yang tidak disengajakan.


 
Last edited:

Nabilah

DFM Member
DFM Member
LV
0
 
11 Jun 2021
1,591
15,460
Di dimensi yang nyata tatkala dunia ini hanya fana
DragonCoin
147,084,797.00
Lamborghini Sian
Eagle
Oyen The Arrogant Cat
White Cat The MadCat
Charlie Dame...
Ancient Dragon

Assalamualaikum, Salam Sejahtera dan Salam 1 Malaysia,

Pada kali ini saya ingin berkongsi tutorial bagaimana cara untuk mengaktifkan 2 Factor Authentication akaun DFM dengan menggunakan telefon pintar yang anda gunakan atau melalui email. 2 Factor Authentication ini sangat penting memandangkan ianya adalah sebagai sekuriti tambahan kepada akaun kita daripada diakses oleh penggodam atau orang luar. Anda juga boleh lihat contoh thread akaun tidak aktifkan 2 faktor authentication yang telah digodam di link dibawah.

Dengan kata lain, 2 Factor Authentication ini akan meminta kod tambahan yang mana penjanaan kod tersebut adalah berbeza untuk setiap kali akses dibuat. Selain daripada itu, kebanyakan sistem yang memerlukan sekuriti tinggi lain seperti Facebook, Gmail, Instagram dan Whatapps juga boleh menggunakan sekuriti tambahan ini. Selain daripada 2 Factor Authentication, ia juga dipanggil sebagai 2 Step Verification.

Anda boleh memuat turun aplikasi Google Authenticator untuk telefon pintar anda dibawah :


Ini bermaksud sekiranya username dan password anda terdedah kepada penggodam atau orang luar, mereka masih tidak dapat mengakses akaun anda memandangkan mereka memerlukan kod yang dijana sebagai sekuriti tambahan akaun tersebut. Diantara aplikasi Authenticator yang sering digunakan ialah Google Authenticator.


Anda boleh mengikuti langkah dibawah untuk mengaktifkan Two Factor Authentication di DFM Forum :

  • Pada menu Your Account, klik pada password and security



  • Anda boleh menggunakan Google Authenticator pada telefon pintar anda dan email,


  • Anda boleh menggunakan Google Authenticator pada telefon pintar anda dan klik Add (+) dan anda bole memilih sama ada untuk scan QR Code yang diberikan atau memasukkan key yang disediakan untuk akaun anda.


  • Untuk email pula anda akan dapat kod pada email vertification dan anda perlu masukkan kod di ruangan




  • Apabila configuration sudah berjaya dan selesai, anda akan terima paparan seperti dibawah :




Pada paparan diatas, anda boleh reconfigure atau tukar Two-Factor Authentication menggunakan email atau google authenticator. Adalah penting untuk anda sentiasa mempunyai akses kepada telefon pintar anda setiap kali untuk anda cuba untuk login akaun anda memandangkan ianya adalah sebagai layer sekuriti tambahan kepada akaun anda.

  • Dibawah adalah paparan apabila anda cuba login DFM Forum dengan username dan password yang betul. Halaman akan meminta security code yang dipaparkan pada email atau kod yang terdapat di Authenticator dan hanya akan berjaya login apabila dimasukkan dengan betul dan tepat.

Untuk cara aktifkan pengesahan dua faktor di aplikasi media sosial anda boleh klik link di bawah :




Sekian, Terima Kasih.
Sesungguhnya segala yang baik itu datang dari Allah, segala kekurangan datangnya dari diri saya sendiri.
Saya menyusun sepuluh jari memohon ampun dan maaf seandainya ada tersilap kata, tersalah laku yang tidak disengajakan.


Terima kasih diatas perkongsian 👍🏻👍🏻
 

Latz

Hackers Leader
DFM Hackers Leader
LV
0
 
5 Jun 2021
577
9,512
Rust
DragonCoin
241,870,846.00
Tart Nenas
Mystery Box [ LEGENDARY ] 🔥🔥🔥
Smart Stereo Headset SM0087
Fire Red Dragon
Raspberry Pi 4
Black Dragon
Perh terbaik @Latz tulis pun panjang ye . Terima kasih
Hehehe, sama sama, biasa biasa sahaja, awak lagi terbaik.
nak tanya dah sebenarnya tapi skip dulu lah
ni baru tahu ada 2fa
thank you for sharing
Welcome, semoga bermanfaat untuk semua
Up! Saya suka dengan thread macam ni! Izinkan saya untuk post thread ini di Facebook dan Telegram DragonForce Malaysia siang nanti
Terima kasih encik, boleh saja 😁 Hasil rujukan daripada penulisan Thread guru guru dalam ni
 
Last edited:

mattajb

HQ Member
DFM Administrator
LV
0
 
4 Jun 2021
3,820
22,375
your lucid dream
DragonCoin
7,411,339.00
Tart Nenas
Sarang Naga
Frost Dragon
Fire Red Dragon
Ancient Dragon
Black Dragon
'Wajah' seorang pemenang terlihat daripada cara mereka menghamparkan benih ilmu di tanah semaian. Satu bebenang yang sangat baik dan bermanfaat. Teruskan buat perkongsian sebegini rupa. Bajailah semaian dengan penuh kasih dan sayang.

Nota: Sengaja saya berikan ayat tersirat untuk naikkan semangat para pembaca yang budiman.
 

Falcon98

BANNED!!
Banned User
LV
0
 
6 Jun 2021
2,666
30,407
San Francisco, Malaysia
reusagi98.blogspot.com
DragonCoin
14,482,745.00
Tart Nenas
Apple Macbook Pro 13
Redmi Note 11 Pro
DJI Mavic Pro
Samsung Galaxy Z FLIP 3
Apple TV

Assalamualaikum, Salam Sejahtera dan Salam 1 Malaysia,

Pada kali ini saya ingin berkongsi tutorial bagaimana cara untuk mengaktifkan 2 Factor Authentication akaun DFM dengan menggunakan telefon pintar yang anda gunakan atau melalui email. 2 Factor Authentication ini sangat penting memandangkan ianya adalah sebagai sekuriti tambahan kepada akaun kita daripada diakses oleh penggodam atau orang luar. Anda juga boleh lihat contoh thread akaun tidak aktifkan 2 faktor authentication yang telah digodam di link dibawah.

Dengan kata lain, 2 Factor Authentication ini akan meminta kod tambahan yang mana penjanaan kod tersebut adalah berbeza untuk setiap kali akses dibuat. Selain daripada itu, kebanyakan sistem yang memerlukan sekuriti tinggi lain seperti Facebook, Gmail, Instagram dan Whatapps juga boleh menggunakan sekuriti tambahan ini. Selain daripada 2 Factor Authentication, ia juga dipanggil sebagai 2 Step Verification.

Anda boleh memuat turun aplikasi Google Authenticator untuk telefon pintar anda dibawah :


Ini bermaksud sekiranya username dan password anda terdedah kepada penggodam atau orang luar, mereka masih tidak dapat mengakses akaun anda memandangkan mereka memerlukan kod yang dijana sebagai sekuriti tambahan akaun tersebut. Diantara aplikasi Authenticator yang sering digunakan ialah Google Authenticator.


Anda boleh mengikuti langkah dibawah untuk mengaktifkan Two Factor Authentication di DFM Forum :

  • Pada menu Your Account, klik pada password and security



  • Anda boleh menggunakan Google Authenticator pada telefon pintar anda dan email,


  • Anda boleh menggunakan Google Authenticator pada telefon pintar anda dan klik Add (+) dan anda bole memilih sama ada untuk scan QR Code yang diberikan atau memasukkan key yang disediakan untuk akaun anda.


  • Untuk email pula anda akan dapat kod pada email vertification dan anda perlu masukkan kod di ruangan




  • Apabila configuration sudah berjaya dan selesai, anda akan terima paparan seperti dibawah :




Pada paparan diatas, anda boleh reconfigure atau tukar Two-Factor Authentication menggunakan email atau google authenticator. Adalah penting untuk anda sentiasa mempunyai akses kepada telefon pintar anda setiap kali untuk anda cuba untuk login akaun anda memandangkan ianya adalah sebagai layer sekuriti tambahan kepada akaun anda.

  • Dibawah adalah paparan apabila anda cuba login DFM Forum dengan username dan password yang betul. Halaman akan meminta security code yang dipaparkan pada email atau kod yang terdapat di Authenticator dan hanya akan berjaya login apabila dimasukkan dengan betul dan tepat.

Untuk cara aktifkan pengesahan dua faktor di aplikasi media sosial anda boleh klik link di bawah :




Sekian, Terima Kasih.
Sesungguhnya segala yang baik itu datang dari Allah, segala kekurangan datangnya dari diri saya sendiri.
Saya menyusun sepuluh jari memohon ampun dan maaf seandainya ada tersilap kata, tersalah laku yang tidak disengajakan.


larrr bru tau weyh forum un bleh buat 2FA ... cantek...masheh share...klu tak aku tak tau....
 
  • Love
  • Like
Reactions: scarlet and Latz

Latz

Hackers Leader
DFM Hackers Leader
LV
0
 
5 Jun 2021
577
9,512
Rust
DragonCoin
241,870,846.00
Tart Nenas
Mystery Box [ LEGENDARY ] 🔥🔥🔥
Smart Stereo Headset SM0087
Fire Red Dragon
Raspberry Pi 4
Black Dragon
'Wajah' seorang pemenang terlihat daripada cara mereka menghamparkan benih ilmu di tanah semaian. Satu bebenang yang sangat baik dan bermanfaat. Teruskan buat perkongsian sebegini rupa. Bajailah semaian dengan penuh kasih dan sayang.

Nota: Sengaja saya berikan ayat tersirat untuk naikkan semangat para pembaca yang budiman.
Mantap bang, Semoga yang lain tidak berasa segan pilu untuk kongsikan ilmu yang bermanfaat
larrr bru tau weyh forum un bleh buat 2FA ... cantek...masheh share...klu tak aku tak tau....
Syame syame cip, saiya pun baru tahu ihiks
 
  • Like
Reactions: scarlet

Jaring

DFM Member
DFM Member
LV
0
 
28 Jun 2021
0
12
DragonCoin
2,000.00
Ulat Gonggok Gergasi
Angry Lion
Mac OS
iOS
Microsoft Windows
Android

Assalamualaikum, Salam Sejahtera dan Salam 1 Malaysia,

Pada kali ini saya ingin berkongsi tutorial bagaimana cara untuk mengaktifkan 2 Factor Authentication akaun DFM dengan menggunakan telefon pintar yang anda gunakan atau melalui email. 2 Factor Authentication ini sangat penting memandangkan ianya adalah sebagai sekuriti tambahan kepada akaun kita daripada diakses oleh penggodam atau orang luar. Anda juga boleh lihat contoh thread akaun tidak aktifkan 2 faktor authentication yang telah digodam di link dibawah.

Dengan kata lain, 2 Factor Authentication ini akan meminta kod tambahan yang mana penjanaan kod tersebut adalah berbeza untuk setiap kali akses dibuat. Selain daripada itu, kebanyakan sistem yang memerlukan sekuriti tinggi lain seperti Facebook, Gmail, Instagram dan Whatapps juga boleh menggunakan sekuriti tambahan ini. Selain daripada 2 Factor Authentication, ia juga dipanggil sebagai 2 Step Verification.

Anda boleh memuat turun aplikasi Google Authenticator untuk telefon pintar anda dibawah :


Ini bermaksud sekiranya username dan password anda terdedah kepada penggodam atau orang luar, mereka masih tidak dapat mengakses akaun anda memandangkan mereka memerlukan kod yang dijana sebagai sekuriti tambahan akaun tersebut. Diantara aplikasi Authenticator yang sering digunakan ialah Google Authenticator.


Anda boleh mengikuti langkah dibawah untuk mengaktifkan Two Factor Authentication di DFM Forum :

  • Pada menu Your Account, klik pada password and security



  • Anda boleh menggunakan Google Authenticator pada telefon pintar anda dan email,


  • Anda boleh menggunakan Google Authenticator pada telefon pintar anda dan klik Add (+) dan anda bole memilih sama ada untuk scan QR Code yang diberikan atau memasukkan key yang disediakan untuk akaun anda.


  • Untuk email pula anda akan dapat kod pada email vertification dan anda perlu masukkan kod di ruangan




  • Apabila configuration sudah berjaya dan selesai, anda akan terima paparan seperti dibawah :




Pada paparan diatas, anda boleh reconfigure atau tukar Two-Factor Authentication menggunakan email atau google authenticator. Adalah penting untuk anda sentiasa mempunyai akses kepada telefon pintar anda setiap kali untuk anda cuba untuk login akaun anda memandangkan ianya adalah sebagai layer sekuriti tambahan kepada akaun anda.

  • Dibawah adalah paparan apabila anda cuba login DFM Forum dengan username dan password yang betul. Halaman akan meminta security code yang dipaparkan pada email atau kod yang terdapat di Authenticator dan hanya akan berjaya login apabila dimasukkan dengan betul dan tepat.

Untuk cara aktifkan pengesahan dua faktor di aplikasi media sosial anda boleh klik link di bawah :




Sekian, Terima Kasih.
Sesungguhnya segala yang baik itu datang dari Allah, segala kekurangan datangnya dari diri saya sendiri.
Saya menyusun sepuluh jari memohon ampun dan maaf seandainya ada tersilap kata, tersalah laku yang tidak disengajakan.


Terima kasih atas perkongsian
 
  • Love
  • Like
Reactions: scarlet and Latz

Enciksaupi

DFM Member
DFM Member
LV
0
 
5 Jun 2021
574
639
Mafia Security Cyber
mafiasecurity.com.my
DragonCoin
4,015.00

Assalamualaikum, Salam Sejahtera dan Salam 1 Malaysia,

Pada kali ini saya ingin berkongsi tutorial bagaimana cara untuk mengaktifkan 2 Factor Authentication akaun DFM dengan menggunakan telefon pintar yang anda gunakan atau melalui email. 2 Factor Authentication ini sangat penting memandangkan ianya adalah sebagai sekuriti tambahan kepada akaun kita daripada diakses oleh penggodam atau orang luar. Anda juga boleh lihat contoh thread akaun tidak aktifkan 2 faktor authentication yang telah digodam di link dibawah.

Dengan kata lain, 2 Factor Authentication ini akan meminta kod tambahan yang mana penjanaan kod tersebut adalah berbeza untuk setiap kali akses dibuat. Selain daripada itu, kebanyakan sistem yang memerlukan sekuriti tinggi lain seperti Facebook, Gmail, Instagram dan Whatapps juga boleh menggunakan sekuriti tambahan ini. Selain daripada 2 Factor Authentication, ia juga dipanggil sebagai 2 Step Verification.

Anda boleh memuat turun aplikasi Google Authenticator untuk telefon pintar anda dibawah :


Ini bermaksud sekiranya username dan password anda terdedah kepada penggodam atau orang luar, mereka masih tidak dapat mengakses akaun anda memandangkan mereka memerlukan kod yang dijana sebagai sekuriti tambahan akaun tersebut. Diantara aplikasi Authenticator yang sering digunakan ialah Google Authenticator.


Anda boleh mengikuti langkah dibawah untuk mengaktifkan Two Factor Authentication di DFM Forum :

  • Pada menu Your Account, klik pada password and security



  • Anda boleh menggunakan Google Authenticator pada telefon pintar anda dan email,


  • Anda boleh menggunakan Google Authenticator pada telefon pintar anda dan klik Add (+) dan anda bole memilih sama ada untuk scan QR Code yang diberikan atau memasukkan key yang disediakan untuk akaun anda.


  • Untuk email pula anda akan dapat kod pada email vertification dan anda perlu masukkan kod di ruangan




  • Apabila configuration sudah berjaya dan selesai, anda akan terima paparan seperti dibawah :




Pada paparan diatas, anda boleh reconfigure atau tukar Two-Factor Authentication menggunakan email atau google authenticator. Adalah penting untuk anda sentiasa mempunyai akses kepada telefon pintar anda setiap kali untuk anda cuba untuk login akaun anda memandangkan ianya adalah sebagai layer sekuriti tambahan kepada akaun anda.

  • Dibawah adalah paparan apabila anda cuba login DFM Forum dengan username dan password yang betul. Halaman akan meminta security code yang dipaparkan pada email atau kod yang terdapat di Authenticator dan hanya akan berjaya login apabila dimasukkan dengan betul dan tepat.

Untuk cara aktifkan pengesahan dua faktor di aplikasi media sosial anda boleh klik link di bawah :


ps - anda sakit mata baca forum lama lama? Anda kini boleh menggunakan dark mode theme DFM di link > Tutorial Dark Mode Theme DFM


Sekian, Terima Kasih.
Sesungguhnya segala yang baik itu datang dari Allah, segala kekurangan datangnya dari diri saya sendiri.
Saya menyusun sepuluh jari memohon ampun dan maaf seandainya ada tersilap kata, tersalah laku yang tidak disengajakan.


Terbaik . Min boleh la pin kan threads ni . Tak semua org tau cara cara