Open [AMA] Saya Pengguna Forum DFM Berpangkat Guru yang Selalu On

dev_sda2

DFM Guru
DFM Guru
LV
0
 
6 Jun 2021
941
8,979
neo64yt@cheap-potato
neo64yt.codeberg.page
DragonCoin
693,767.00
Fire Red Dragon
Laptop 1 Malaysia, Laptop legend Hacker 2010-now
Myvi
Android
Proton Saga first generation
Eagle
Assalamualaikum dan salam sejahtera.
Seorang manusia yang bergelar @dev_sda2 sedang kebosanan. Jadi, dia buat la thread ni untuk suka-suka.

Untuk yang tak tahu apa maksud AMA: Ask Me Anything.

Silakan tanya apa-apa soalan (tak kisah la apa pun). Asalkan soalan tu tak jadi punca terjadinya perang nuklear.

Apa-apa pun, dipersilakan makan kek yang lazat ini 😋
memes-n4p1.jpg
 

Aceofspade

Forum Moderator
DFM Sub Moderator
LV
0
 
30 May 2021
6,456
36,608
Dragonforce Malaysia
DragonCoin
10,174,444.00
Assalamualaikum dan salam sejahtera.
Seorang manusia yang bergelar @dev_sda2 sedang kebosanan. Jadi, dia buat la thread ni untuk suka-suka.

Untuk yang tak tahu apa maksud AMA: Ask Me Anything.

Silakan tanya apa-apa soalan (tak kisah la apa pun). Asalkan soalan tu tak jadi punca terjadinya perang nuklear.

Apa-apa pun, dipersilakan makan kek yang lazat ini 😋
View attachment 27649
Kek tu mcm muke popular
 

dev_sda2

DFM Guru
DFM Guru
LV
0
 
6 Jun 2021
941
8,979
neo64yt@cheap-potato
neo64yt.codeberg.page
DragonCoin
693,767.00
Fire Red Dragon
Laptop 1 Malaysia, Laptop legend Hacker 2010-now
Myvi
Android
Proton Saga first generation
Eagle
Mantap cikgu..soalannya kamu nanyak.. Kamu bertanyak tanyak.. Haha..
Iya, saya nanyak 😌

Kek tu mcm muke popular
🗣️ Tu semua ilusi semata-mata, takde muka pun kat kek tu
🗣️ Gambar kek ni sudah semestinya bukan gambar AI-generated drpd gambar yang bernama letrollface.png
 

ShahrulHalim

Moderator
DFM Administrator
LV
0
 
5 Jun 2021
3,733
20,472
34
Aqsa
dragonforce.io
DragonCoin
66,458,989.00
Mystery Box [ LEGENDARY ] 🔥🔥🔥
Tart Nenas
Angry Lion
Perodua Kancil
Black Dragon
Shark
Assalamualaikum dan salam sejahtera.
Seorang manusia yang bergelar @dev_sda2 sedang kebosanan. Jadi, dia buat la thread ni untuk suka-suka.

Untuk yang tak tahu apa maksud AMA: Ask Me Anything.

Silakan tanya apa-apa soalan (tak kisah la apa pun). Asalkan soalan tu tak jadi punca terjadinya perang nuklear.

Apa-apa pun, dipersilakan makan kek yang lazat ini 😋
View attachment 27649

10 Soalan Cepumas Buat Sang Guru:

1. OS pilihan/kegemaran?
2. Bahasa pengaturcaraan pilihan/kegemaran?
3. Antivirus pilihan/kegemaran? Atau manual buang?
4. Perisian hasad apakah yang paling menarik sepanjang penemuan guru?
5. Sumber yang selalu digunakan untuk guru belajar? Website, etc.
6. Cadangan buat pemula (bidang berkaitan dengan yang guru arif)? Apa perkara asas yang perlu dipelajari?
7. Perkara yang menarik pernah dipelajari di Forum DFM?
8. Tokoh siber yang dikagumi?
9. Hobi selain daripada berkaitan komputer dan siber?
10. Salahkah jika seseorang itu cuba mengurat ChatGPT?
 

dev_sda2

DFM Guru
DFM Guru
LV
0
 
6 Jun 2021
941
8,979
neo64yt@cheap-potato
neo64yt.codeberg.page
DragonCoin
693,767.00
Fire Red Dragon
Laptop 1 Malaysia, Laptop legend Hacker 2010-now
Myvi
Android
Proton Saga first generation
Eagle
Waalaikumusalam. X ado nk bertanya cuma nk ckp thank you and we love you sebab banyak support hal2 benda yg kami x tau. 🌹🌹🌹🌹🌹 Nk virtual roses 😍
Sama² 🌹

10 Soalan Cepumas Buat Sang Guru:

1. OS pilihan/kegemaran?
2. Bahasa pengaturcaraan pilihan/kegemaran?
3. Antivirus pilihan/kegemaran? Atau manual buang?
4. Perisian hasad apakah yang paling menarik sepanjang penemuan guru?
5. Sumber yang selalu digunakan untuk guru belajar? Website, etc.
6. Cadangan buat pemula (bidang berkaitan dengan yang guru arif)? Apa perkara asas yang perlu dipelajari?
7. Perkara yang menarik pernah dipelajari di Forum DFM?
8. Tokoh siber yang dikagumi?
9. Hobi selain daripada berkaitan komputer dan siber?
10. Salahkah jika seseorang itu cuba mengurat ChatGPT?
Waa 10 soalan terus tanya
1. Artix Linux (https://artixlinux.org)
2. Plain C
3. Tak pakai apa² antivirus, jadi takde yg feveret setakat ni
4. BlackLotus yang baru saja muncul. Agak menakutkan sebab dapat bypass Secure Boot.
5. YouTube kot (and beberapa wiki yang terlalu banyak untuk list)
6. Don't be afraid to try anything (tapi berani tu jangan la sampai tahap device orang lain pun korang jahannamkan 🤣)

Ok, kita sambung ke basic yang perlu belajar:
- Untuk Linux, yang paling penting, belajar dulu basic shell commands sebelum belajar yang lain kalau melibatkan terminal. Jangan lupa belajar sbaca apa yang ada kat depan mata (geram jugak tengok jenis yang tanya masalah, tapi tak ikut/cuba faham output yang dah jelas kat depan mata yang mungkin boleh jadi solusi)
- Untuk buat website, mula dengan yang barebones dulu, jangan terus lompat ke elemen yang susah nak faham. Lepas tu, cuba deploy (kalau nak servis free, boleh cuba GitHub Pages & Neocities)

7. Sebagai non-sysadmin, rasanya apa² yang berkaitan dengan server kot (budget buat masa sekarang tak mengizinkan untuk buat server walaupun VPS murah T_T)

8. Linus Torvalds, Drew DeVault, Fabrice Bellard (jap, boleh kira tokoh siber ke ni???)

9. Membaca, melukis benda random yang muncul dalam kepala & menulis lore untuk lukisan random tu

10. Tak tahu, saya bukan ChatGPT
 

Komando16

Propagandist
DFM Administrator
LV
0
 
16 Jan 2022
221
1,973
Unit Perang Saraf DFM
DragonCoin
48,924,884.00
Ulat Gonggok Gergasi
Redmi Note 11 Pro
DJI Mavic Pro
Apple TV
Thinkpad x1
Apple iPhone 13 Pro
Assalamualaikum dan salam sejahtera.
Seorang manusia yang bergelar @dev_sda2 sedang kebosanan. Jadi, dia buat la thread ni untuk suka-suka.

Untuk yang tak tahu apa maksud AMA: Ask Me Anything.

Silakan tanya apa-apa soalan (tak kisah la apa pun). Asalkan soalan tu tak jadi punca terjadinya perang nuklear.

Apa-apa pun, dipersilakan makan kek yang lazat ini 😋
View attachment 27649
Ask me anything eh, okay

1. Kenapa perempuan selalu betul ?
2. Kenapa lelaki selalu salah ?

Jenuh mikir
 

dev_sda2

DFM Guru
DFM Guru
LV
0
 
6 Jun 2021
941
8,979
neo64yt@cheap-potato
neo64yt.codeberg.page
DragonCoin
693,767.00
Fire Red Dragon
Laptop 1 Malaysia, Laptop legend Hacker 2010-now
Myvi
Android
Proton Saga first generation
Eagle
Ask me anything eh, okay

1. Kenapa perempuan selalu betul ?
2. Kenapa lelaki selalu salah ?

Jenuh mikir
Bernas soalan saudara. Selama 10 tahun menjalankan kajian, apa yang saya dapat simpulkan ialah saya masih belum mendapat jawapan untuk soalan itu.

Untuk melihat laporan kajian saya, sila ke https://kenapaperempuanselalubetul.com/
 

DinXW

DFM DJ
DFM DJ
LV
0
 
4 Jun 2021
851
29,259
฿ɆⱤ₴₳₥₳ ₴ɆⱠ₳₥₳₦Ɏ₳
DragonCoin
1,631.00
Bugatti La Voiture Noire
Call Of Duty: Modern Warfare
Tart Nenas
Angry Lion
Biskut Mazola
Batang Buruk
Bernas soalan saudara. Selama 10 tahun menjalankan kajian, apa yang saya dapat simpulkan ialah saya masih belum mendapat jawapan untuk soalan itu.
1.Sebab beras yg kita beli dorg yg masak..
2.sebenarnya kita ni insan yg lemah dihari2 biasa... Hanya 1 hari je kita tak lemah.. Wkwkwkwk..
 

kwafeLt

DFM Member
DFM Member
LV
0
 
9 Aug 2022
105
2,913
Lodging Mahfuzah
DragonCoin
7,777.77
Fire Red Dragon
Frost Dragon
..Ini sekadar pendapat saya, semoga tidak berlaku perang.

Ask me anything eh, okay. Kenapa perempuan selalu betul ? Kenapa lelaki selalu salah ? Jenuh mikir.
Bernas soalan saudara. Selama 10 tahun menjalankan kajian, apa yang saya dapat simpulkan ialah saya masih belum mendapat jawapan untuk soalan itu.

Kenapa lelaki selalu salah..? Kerana posisi lelaki sebagai pemimpin, bahunya menggalas tugas dan tanggungjawab yg besar; mereka dibebani dengan amanah yg berat untuk dipikul (termasuk amanah dalam memelihara wanita). Jadi apa yg salahnya sehingga dikatakan selalu salah..? bukan salah sebenarnya; tetapi lelaki perlu bersedia untuk beradaptasi dengan pelbagai situasi yg berbeza. Kalau salah cara, memang orang akan pandang serong, booo.

Kenapa perempuan selalu betul..? kerana tangan yg menghayun buaian dapat menggoncang dunia. Jika perempuan buat salah, itu tidak bermaksud mereka salah; sebaliknya mereka perlukan bimbingan atas kekurangan yg mereka lakukan. Mereka spesis rare/nadir dan setiap daripada mereka adalah unik, jadi tegurlah mereka dengan lemah-lembut kerana rusuk-yg-bengkok tidak boleh dipaksakan dengan keras, biarlah berkadar agar tidak tersalah arah.

alamak, apa yg saya tulis ni..? :ROFLMAO:
..
kwafeLt~
 
Last edited:

yowyow

DFM Member
DFM Member
LV
0
 
26 Jun 2021
44
269
ntah
DragonCoin
3,121.00
Black Dragon
Assalamualaikum dan salam sejahtera.
Seorang manusia yang bergelar @dev_sda2 sedang kebosanan. Jadi, dia buat la thread ni untuk suka-suka.

Untuk yang tak tahu apa maksud AMA: Ask Me Anything.

Silakan tanya apa-apa soalan (tak kisah la apa pun). Asalkan soalan tu tak jadi punca terjadinya perang nuklear.

Apa-apa pun, dipersilakan makan kek yang lazat ini 😋
View attachment 27649
mcm mana nak masak mee goreng mamak tapi mamak lebih
 

dev_sda2

DFM Guru
DFM Guru
LV
0
 
6 Jun 2021
941
8,979
neo64yt@cheap-potato
neo64yt.codeberg.page
DragonCoin
693,767.00
Fire Red Dragon
Laptop 1 Malaysia, Laptop legend Hacker 2010-now
Myvi
Android
Proton Saga first generation
Eagle
1.Sebab beras yg kita beli dorg yg masak..
2.sebenarnya kita ni insan yg lemah dihari2 biasa... Hanya 1 hari je kita tak lemah.. Wkwkwkwk..
Kalau paklong punya jawapan simple macam ni je, maknanya membazir je la duit bertrillion dollar yang Yi Long Musk dah tolong sponsor untuk kajian ni sampai bankrap???
image6 (1).png

..Ini sekadar pendapat saya, semoga tidak berlaku perang.




Kenapa lelaki selalu salah..? Kerana posisi lelaki sebagai pemimpin, bahunya menggalas tugas dan tanggungjawab yg besar; mereka dibebani dengan amanah yg berat untuk dipikul (termasuk amanah dalam memelihara wanita). Jadi apa yg salahnya sehingga dikatakan selalu salah..? bukan salah sebenarnya; tetapi lelaki perlu bersedia untuk beradaptasi dengan pelbagai situasi yg berbeza. Kalau salah cara, memang orang akan pandang serong, booo.

Kenapa perempuan selalu betul..? kerana tangan yg menghayun buaian dapat menggoncang dunia. Jika perempuan buat salah, itu tidak bermaksud mereka salah; sebaliknya mereka perlukan bimbingan atas kekurangan yg mereka lakukan. Mereka spesis rare/nadir dan setiap daripada mereka adalah unik, jadi tegurlah mereka dengan lemah-lembut kerana rusuk-yg-bengkok tidak boleh dipaksakan dengan keras, biarlah berkadar agar tidak tersalah arah.

alamak, apa yg saya tulis ni..? :ROFLMAO:
..
kwafeLt~
Jangan risau, setakat ni ramai baca ni & tak jadi apa² perang setakat ni ;)

Footage:
explosion-boom.gif

Melaporkan daripada Swasta Darat.

mcm mana nak masak mee goreng mamak tapi mamak lebih
Ez, tambah la mamak lebih dalam mee tu (jangan jadi mamak goreng mee sudah)