Information Anda fobia atau menyukai perkara seram? >_<

Show informational about something

Grimmy081

DFM Bawang Rangers
DFM Bawang Rangers
LV
0
 
5 Jun 2021
2,288
26,471
In your darkest nighmare
DragonCoin
9,126.00
Tart Nenas
Dragon Nest (드래곤네스트)
Eagle
Black Dragon
Rawr The Fat Tiger
Ancient Piranha
Assalamualaikum dan salam sejahtera kepada para pembaca :)
~ lagu : Fear of the Dark by Iron Maiden ~​
why-fear-the-dark-compressor.jpg

Ketakutan adalah reaksi yang sebenarnya normal, terutamanya ketika anda menonton filem seram atau berjalan di lorong sendirian dalam kegelapan (hehehehehe). Ada sebab mengapa anda merasa takut seperti seolah-olah sesuatu itu wujud atau berada disisi anda 👻.
Secara genetik, DNA 🧬 kita dikodkan dengan cara agar beberapa orang menyukai perkara yang menakutkan pada waktu malam sementara yang lain membencinya, atau mengapa ada orang yang meminati filem seram sementara yang lain merana dengan pemikiran. Secara am, DNA juga mengawal kuantiti pelbagai aktivit pengeluaran enzim atau hormon tubuh badan kita. Termasuk lah kadar ketakutan anda.

"Epinefrin, juga dikenal sebagai adrenalin, disekresikan dalam darah ketika seseorang menonton filem yang menakutkan,"Ini menyebabkan sistem saraf simpatik mengambil alih dan menimbulkan perasaan melawan atau lari (fight or flight), yang mempersiapkan tubuh untuk menanggapi ancaman yang dirasakan." ( rasa ala Superman gitu).
b0fb347c6dd61fa0bcfa8971795016c9.gif

Terdapat juga filem-filem seram boleh membuat anda hiperventilasi ( bernafas dengan laju) dan menyebabkan degupan jantung anda meningkat dengan cepat, yang memberikan kaki anda lebih banyak tenaga untuk berjalan lebih cepat dalam situasi pertempuran atau penerbangan yang sebenarnya. ( tetiba korg rasa mcm Superman, boleh lompat parit atau tembok 5 meter.....lepas pulak tu...).​

Sebab utama mengapa anda mungkin mendapat tindak balas yang lebih tinggi daripada yang lain adalah tahap oksitosin anda, hormon dan neurotransmitter yang dirembeskan oleh hipotalamus otak yang menenangkan anda. Tahap oksitosin yang lebih tinggi bermaksud anda akan berasa kurang takut atau tidak mudah berasa takut, sementara tahap yang lebih rendah bermaksud anda akan mudah ditakutkan. ( hormon ini juga dipanggil " Love hormon " 💕💕 )

Ketakutan juga adalah sifat yang boleh diwariskan, yang bermaksud ia boleh diturunkan dari ibu bapa ke anak. Malah kembar yang tumbuh antara satu sama lain cenderung mempunyai fobia yang sama kerana mereka mempunyai DNA yang sama yang bertanggungjawab terhadap ketakutan yang mereka rasakan.
( siapa takut lipas? )
giphy.gif

Walaupun ubat-ubatan dapat mengatasi rasa takut, orang yang berbeza mempunyai cara yang berbeza untuk merawatnya. Salah satu jenis terapi terbaik adalah terapi pendedahan. Ini dapat membantu seseorang menjadi terbiasa dengan sesuatu yang mereka takuti sedikit demi sedikit, sehingga mengurangkan kegelisahan setiap kali.

~ moga dapat menolong anda memahami diri anda~~~
jika terdapat kekurangan maafkan saya, kalau salah tempat boleh dialihkan

from WEALLTREES 🌵🌲🌳🌴🌿🍀
 

Aceofspade

Forum Moderator
DFM Sub Moderator
LV
0
 
30 May 2021
6,474
36,642
Dragonforce Malaysia
DragonCoin
9,667,898.00
Assalamualaikum dan salam sejahtera kepada para pembaca :)
~ lagu : Fear of the Dark by Iron Maiden ~​
why-fear-the-dark-compressor.jpg

Ketakutan adalah reaksi yang sebenarnya normal, terutamanya ketika anda menonton filem seram atau berjalan di lorong sendirian dalam kegelapan (hehehehehe). Ada sebab mengapa anda merasa takut seperti seolah-olah sesuatu itu wujud atau berada disisi anda 👻.
Secara genetik, DNA 🧬 kita dikodkan dengan cara agar beberapa orang menyukai perkara yang menakutkan pada waktu malam sementara yang lain membencinya, atau mengapa ada orang yang meminati filem seram sementara yang lain merana dengan pemikiran. Secara am, DNA juga mengawal kuantiti pelbagai aktivit pengeluaran enzim atau hormon tubuh badan kita. Termasuk lah kadar ketakutan anda.

"Epinefrin, juga dikenal sebagai adrenalin, disekresikan dalam darah ketika seseorang menonton filem yang menakutkan,"Ini menyebabkan sistem saraf simpatik mengambil alih dan menimbulkan perasaan melawan atau lari (fight or flight), yang mempersiapkan tubuh untuk menanggapi ancaman yang dirasakan." ( rasa ala Superman gitu).
b0fb347c6dd61fa0bcfa8971795016c9.gif

Terdapat juga filem-filem seram boleh membuat anda hiperventilasi ( bernafas dengan laju) dan menyebabkan degupan jantung anda meningkat dengan cepat, yang memberikan kaki anda lebih banyak tenaga untuk berjalan lebih cepat dalam situasi pertempuran atau penerbangan yang sebenarnya. ( tetiba korg rasa mcm Superman, boleh lompat parit atau tembok 5 meter.....lepas pulak tu...).​

Sebab utama mengapa anda mungkin mendapat tindak balas yang lebih tinggi daripada yang lain adalah tahap oksitosin anda, hormon dan neurotransmitter yang dirembeskan oleh hipotalamus otak yang menenangkan anda. Tahap oksitosin yang lebih tinggi bermaksud anda akan berasa kurang takut atau tidak mudah berasa takut, sementara tahap yang lebih rendah bermaksud anda akan mudah ditakutkan. ( hormon ini juga dipanggil " Love hormon " 💕💕 )

Ketakutan juga adalah sifat yang boleh diwariskan, yang bermaksud ia boleh diturunkan dari ibu bapa ke anak. Malah kembar yang tumbuh antara satu sama lain cenderung mempunyai fobia yang sama kerana mereka mempunyai DNA yang sama yang bertanggungjawab terhadap ketakutan yang mereka rasakan.
( siapa takut lipas? )
giphy.gif

Walaupun ubat-ubatan dapat mengatasi rasa takut, orang yang berbeza mempunyai cara yang berbeza untuk merawatnya. Salah satu jenis terapi terbaik adalah terapi pendedahan. Ini dapat membantu seseorang menjadi terbiasa dengan sesuatu yang mereka takuti sedikit demi sedikit, sehingga mengurangkan kegelisahan setiap kali.

~ moga dapat menolong anda memahami diri anda~~~
jika terdapat kekurangan maafkan saya, kalau salah tempat boleh dialihkan

from WEALLTREES 🌵🌲🌳🌴🌿🍀
Ramai suka seram dalam masa sama takut tapi nak cuba...
 

Wicther

DFM Member
DFM Member
LV
0
 
16 Jun 2021
1,486
5,206
21
DragonCoin
5,660.00
wei td ada baca win 11, amd ada problem sb apa tah. watt dia tinggi la

lost heart ehhh..... :) smile and smile till you feel again
Yang menggunakan AMD terjejas performance CPU 15% akan berkurangan dan untuk performance game "tak ingat % akan berkurang ... tunggu upgrade seterusnya 🫂

User AMD nanes di bucu
 

mooseebart

DFM Member
DFM Member
LV
0
 
7 Oct 2021
18
109
www.instagram.com
DragonCoin
7,383.00
Wa'alaikumsalam,
Terus terang saya cakap, saya tak takut langsung dengan cerita-cerita seram samada tonton, dengar dan melihat. Cuma yang paling saya fobia pada Jumpscare. Kalau benda tu seram tapi tak Jumpscare, tak rasa takut pun. Benda-benda yang terkejut ni paling sensetif kecuali kejutan hari jadi. Hehe.