Information ANDA MUNGKIN MANGSA SCAM ONLINE SETERUSNYA

Show informational about something

GadisWhiteHat

DFM Member
DFM Member
LV
0
 
4 Jun 2021
980
2,800
DragonCoin
4,040.00
Untuk elak perkara ini terjadi, sebelum berurusan jual-beli atau membuat pembayaran, periksa nombor telefon & nombor bank tersebut terlebih dahulu di:-

- Google https://www.google.com/
- Facebook https://www.facebook.com/
- semakmule https://semakmule.rmp.gov.my/
- aplikasi telefon Truecaller https://www.truecaller.com/
- aplikasi telefon Getcontact https://www.getcontact.com/

Namun, ini bukan jaminan mereka adalah trusted seller. sebaiknya, berurusanlah secara face-to-face atau datang terus ke kedai tersebut. Pembelian secara online di Shope & Lajada lebih selamat kerana pembayaran bukan terus kepada penjual.
 

Hasief

DFM Member
DFM Member
LV
0
 
6 Jun 2021
2,049
4,696
DragonCoin
141,396,374.00
Eagle
Shiba Inu The Silly
Frost Dragon
Untuk elak perkara ini terjadi, sebelum berurusan jual-beli atau membuat pembayaran, periksa nombor telefon & nombor bank tersebut terlebih dahulu di:-

- Google https://www.google.com/
- Facebook https://www.facebook.com/
- semakmule https://semakmule.rmp.gov.my/
- aplikasi telefon Truecaller https://www.truecaller.com/
- aplikasi telefon Getcontact https://www.getcontact.com/

Namun, ini bukan jaminan mereka adalah trusted seller. sebaiknya, berurusanlah secara face-to-face atau datang terus ke kedai tersebut. Pembelian secara online di Shope & Lajada lebih selamat kerana pembayaran bukan terus kepada penjual.
dan info tambahan Jika korang nk membeli korang perlu tau ilmu disini sbb knp? Korang perlu baca thread yg membantu untuk persedian seberlum terkena scam...Contohnya2 ialah

  1. Try Phising Account (apabila kita dh berjaya phising dia kita jgn log in dulu sbb kita x tau itu scammer ke x....Ini untuk mendapatlan information lebih lanjut....Apabila kena scam
  2. Melancak Location (Ok ade banyak cara untuk mendapatkan location dia ade phising dan sambil call phisinf tu bole pakai seeker ok untuk call x silap ade dlm ni ini supaya kita dapat deteck keberadaan scammer tuh
  3. Phising Gambar scammer (ini untuk mendapatkan muka Scammer untuk membuat aduan untuk membantu polis )

Sif rasa ni je kot sbb ni sporting dlm fikiran sif sif mmg suka fikir dengan laju untuk mendapatkan sesuatu idea hehe semoga bermaafaat
 

GadisWhiteHat

DFM Member
DFM Member
LV
0
 
4 Jun 2021
980
2,800
DragonCoin
4,040.00
dan info tambahan Jika korang nk membeli korang perlu tau ilmu disini sbb knp? Korang perlu baca thread yg membantu untuk persedian seberlum terkena scam...Contohnya2 ialah

  1. Try Phising Account (apabila kita dh berjaya phising dia kita jgn log in dulu sbb kita x tau itu scammer ke x....Ini untuk mendapatlan information lebih lanjut....Apabila kena scam
  2. Melancak Location (Ok ade banyak cara untuk mendapatkan location dia ade phising dan sambil call phisinf tu bole pakai seeker ok untuk call x silap ade dlm ni ini supaya kita dapat deteck keberadaan scammer tuh
  3. Phising Gambar scammer (ini untuk mendapatkan muka Scammer untuk membuat aduan untuk membantu polis )

Sif rasa ni je kot sbb ni sporting dlm fikiran sif sif mmg suka fikir dengan laju untuk mendapatkan sesuatu idea hehe semoga bermaafaat
mantap sif..
 
  • Like
Reactions: Hasief

saifulnizam

DFM Member
DFM Member
LV
0
 
30 Jul 2021
9
81
Selangor
DragonCoin
4,000.00
Dan rajin-rajinkan juga untuk membaca komen/review di Shopee. Kadang-kadang ada je seller cuba trick pembeli dengan tajuk produk yang mengelirukan. Antara yang aku pernah tau ialah:

Beli susu harga murah, ada beberapa perisa. Pembeli bayar dengan senang hati sebab murah dan confident beli kat Shopee. Hujung-hujung, barang dah sampai tapi perisa bukan ikut yang dipilih. Bila cuba minta refund & report, Shopee tak layan pasalnya pembeli tak baca description produk betul-betul.

Seller ada tulis, 'Boleh pilih perisa susu yang dimahukan tetapi bergantung kpd stok yang ada, jika perisa takde maka apa-apa perisa akan dihantar".

Jangan kena game!

#SaifulNizam
 

tengkuganas

DFM Hackers
DFM Hackers
LV
0
 
19 Jun 2021
451
1,842
DragonCoin
162,908.00
Famos Amos [ BANGSAWAN ]
NCR M16
Duplex Apartment
Ulat Gonggok Gergasi
Untuk elak perkara ini terjadi, sebelum berurusan jual-beli atau membuat pembayaran, periksa nombor telefon & nombor bank tersebut terlebih dahulu di:-

- Google https://www.google.com/
- Facebook https://www.facebook.com/
- semakmule https://semakmule.rmp.gov.my/
- aplikasi telefon Truecaller https://www.truecaller.com/
- aplikasi telefon Getcontact https://www.getcontact.com/

Namun, ini bukan jaminan mereka adalah trusted seller. sebaiknya, berurusanlah secara face-to-face atau datang terus ke kedai tersebut. Pembelian secara online di Shope & Lajada lebih selamat kerana pembayaran bukan terus kepada penjual.
awesome kak sifu...!!! piwettt!! thanks infoo...!! :love: :love: :love: :love: :love: :love:
 

GadisWhiteHat

DFM Member
DFM Member
LV
0
 
4 Jun 2021
980
2,800
DragonCoin
4,040.00
Dan rajin-rajinkan juga untuk membaca komen/review di Shopee. Kadang-kadang ada je seller cuba trick pembeli dengan tajuk produk yang mengelirukan. Antara yang aku pernah tau ialah:

Beli susu harga murah, ada beberapa perisa. Pembeli bayar dengan senang hati sebab murah dan confident beli kat Shopee. Hujung-hujung, barang dah sampai tapi perisa bukan ikut yang dipilih. Bila cuba minta refund & report, Shopee tak layan pasalnya pembeli tak baca description produk betul-betul.

Seller ada tulis, 'Boleh pilih perisa susu yang dimahukan tetapi bergantung kpd stok yang ada, jika perisa takde maka apa-apa perisa akan dihantar".

Jangan kena game!

#SaifulNizam
betul... tp duit boleh tahan kan? lanjutkan guarantee. selagi pertikaian ni tidak selesai, selagi tu shopee pegang duit tu.
awesome kak sifu...!!! piwettt!! thanks infoo...!! :love: :love: :love: :love: :love: :love:
hahah.. tak la.. @Hasief baru sifu
 

Tanah melayu

DFM Member
DFM Member
LV
0
 
4 Jun 2021
882
9,850
🛑ㄒ卂几卂卄_爪乇ㄥ卂ㄚㄩ🛑
DragonCoin
4,736.00
Untuk elak perkara ini terjadi, sebelum berurusan jual-beli atau membuat pembayaran, periksa nombor telefon & nombor bank tersebut terlebih dahulu di:-

- Google https://www.google.com/
- Facebook https://www.facebook.com/
- semakmule https://semakmule.rmp.gov.my/
- aplikasi telefon Truecaller https://www.truecaller.com/
- aplikasi telefon Getcontact https://www.getcontact.com/

Namun, ini bukan jaminan mereka adalah trusted seller. sebaiknya, berurusanlah secara face-to-face atau datang terus ke kedai tersebut. Pembelian secara online di Shope & Lajada lebih selamat kerana pembayaran bukan terus kepada penjual.
Mantap ,terima kasih bgi info pasal scam scam ni ,kena elert ! 🤝
 

WHITEHAT

DFM Member
DFM Member
LV
0
 
6 Jun 2021
3,493
1
6,699
EARTH
DragonCoin
4,105.00
Rumah Kontena
Small PO The Panda
Oyen The Arrogant Cat
White Cat The MadCat
Laptop 1 Malaysia, Laptop legend Hacker 2010-now
Raspberry Pi 4
thank you for information
kalau true caller tu kan kalau orang yang telefon kita tu tak guna true caller kita tak tahu juga dia tu scammer atau pun tak
 

PohchongBong

DFM Member
DFM Member
LV
0
 
31 Jul 2021
2
8
DragonCoin
4,000.00
Untuk elak perkara ini terjadi, sebelum berurusan jual-beli atau membuat pembayaran, periksa nombor telefon & nombor bank tersebut terlebih dahulu di:-

- Google https://www.google.com/
- Facebook https://www.facebook.com/
- semakmule https://semakmule.rmp.gov.my/
- aplikasi telefon Truecaller https://www.truecaller.com/
- aplikasi telefon Getcontact https://www.getcontact.com/

Namun, ini bukan jaminan mereka adalah trusted seller. sebaiknya, berurusanlah secara face-to-face atau datang terus ke kedai tersebut. Pembelian secara online di Shope & Lajada lebih selamat kerana pembayaran bukan terus kepada penjual.
lajada..hahaha..aku nak tanya boleh ke kita nak dapat detail pengguna daripada no fon??
 

Aceofspade

Forum Moderator
DFM Sub Moderator
LV
0
 
30 May 2021
6,471
36,639
Dragonforce Malaysia
DragonCoin
9,667,868.00
Untuk elak perkara ini terjadi, sebelum berurusan jual-beli atau membuat pembayaran, periksa nombor telefon & nombor bank tersebut terlebih dahulu di:-

- Google https://www.google.com/
- Facebook https://www.facebook.com/
- semakmule https://semakmule.rmp.gov.my/
- aplikasi telefon Truecaller https://www.truecaller.com/
- aplikasi telefon Getcontact https://www.getcontact.com/

Namun, ini bukan jaminan mereka adalah trusted seller. sebaiknya, berurusanlah secara face-to-face atau datang terus ke kedai tersebut. Pembelian secara online di Shope & Lajada lebih selamat kerana pembayaran bukan terus kepada penjual.
TQ share info
 

GadisWhiteHat

DFM Member
DFM Member
LV
0
 
4 Jun 2021
980
2,800
DragonCoin
4,040.00
thank you for information
kalau true caller tu kan kalau orang yang telefon kita tu tak guna true caller kita tak tahu juga dia tu scammer atau pun tak
kita tengok berdasarkan nama apa yg org lain save no hp tu.. mungkin diorg letak nama scammer