Information Apa Itu Maladaptive Daydreaming Disorder?

Show informational about something

faeyyxyi

DFM Member
DFM Member
LV
0
 
20 Jul 2021
189
2,238
private party
DragonCoin
5,767,724.00
Rumah Panjang
Assalamualaikum semua, harini faey nak kongsi sedikit tentang Maladaptive Daydreaming Disorder atau lebih dikenali sebagai MDD iaitu gangguan lamunan. Maaf jika thread kali ini agak panjang sedikit. Okay apa itu Maladaptive Daydreaming Disorder? MDD ni boleh membuatkan mereka menjadi seorang yang antisosial sebab suka berkhayal tentang sesuatu yang tidak ada di kehidupan nyata adalah sebuah kondisi dimana seseorang terjebak dalam fantasinya sendiri. Siapa yang ada MDD ni mereka suka mengelamun lah, erm tak dinafikan juga yang faey pun macam ni, kadang masa tengah drive tu pun boleh jadi macam ni uhuksss.

Seterusnya, seseorang dapat melamun berjam-jam setiap hari. MDD ni sering didiagnos sebagai skizofrenia, di mana ia adalah salah satu daripada psikosis. Ini kerana individu yang menghidapi skizofrenia tidak boleh memisahkan antara realiti dan fantasi (ketika di luar sedar). Bagaimanapun, MDD ini bukanlah sejenis psikosis kerana mereka yang menghidapi MDD masih lagi sedar yang lamunan mereka itu bukan realiti. Pendek kata, penghidap skizofrenia betul-betul terlamun dalam fantasi, bercakap sendiri dalam dunianya sendiri tanpa sedar bahawa dia sedang bercakap sendirian. Manakala penghidap MDD pula, mereka tahu dan sedar bahawa mereka sedang berangan, tapi mereka teruskan juga untuk berangan.


Individu yang mengalami MDD biasanya akan mempunyai beberapa simptom, antaranya ialah:
  • Lamunan yang sangat jelas pada watak berdasarkan karakter mereka sendiri.
  • Lamunan yang tercetus daripada peristiwa yang mereka lalui.
  • Berbisik dan bercakap sendirian ketika berangan.
  • Mengelamun dalam satu tempoh yang lama. (boleh jadi beberapa minit hingga ke beberapa jam)
  • Susah tidur malam.
  • Sukar untuk menyelesaikan tugasan harian.
Apa yang faey tahu setakat ini, orang yang mengalami MDD ni juga mengalami Attention Deficit Hyperactivity Disorder (ADHD), Depression, dan Obsessive Compulsie Disorder (OCD). Kalau faey pula, selalu imagine pasal sesuatu benda tu berdasarkan apa yang pernah terjadi dalam hidup sebelum ni huhuu.

Erm okayla setakat itu sahaja perkongsian faey pada hari ini. Maaf kalau ada silap dalam thread ni.


Sumber : Healthline
 

Aceofspade

Forum Moderator
DFM Sub Moderator
LV
0
 
30 May 2021
6,445
36,567
Dragonforce Malaysia
DragonCoin
10,174,334.00
Assalamualaikum semua, harini faey nak kongsi sedikit tentang Maladaptive Daydreaming Disorder atau lebih dikenali sebagai MDD iaitu gangguan lamunan. Maaf jika thread kali ini agak panjang sedikit. Okay apa itu Maladaptive Daydreaming Disorder? MDD ni boleh membuatkan mereka menjadi seorang yang antisosial sebab suka berkhayal tentang sesuatu yang tidak ada di kehidupan nyata adalah sebuah kondisi dimana seseorang terjebak dalam fantasinya sendiri. Siapa yang ada MDD ni mereka suka mengelamun lah, erm tak dinafikan juga yang faey pun macam ni, kadang masa tengah drive tu pun boleh jadi macam ni uhuksss.

Seterusnya, seseorang dapat melamun berjam-jam setiap hari. MDD ni sering didiagnos sebagai skizofrenia, di mana ia adalah salah satu daripada psikosis. Ini kerana individu yang menghidapi skizofrenia tidak boleh memisahkan antara realiti dan fantasi (ketika di luar sedar). Bagaimanapun, MDD ini bukanlah sejenis psikosis kerana mereka yang menghidapi MDD masih lagi sedar yang lamunan mereka itu bukan realiti. Pendek kata, penghidap skizofrenia betul-betul terlamun dalam fantasi, bercakap sendiri dalam dunianya sendiri tanpa sedar bahawa dia sedang bercakap sendirian. Manakala penghidap MDD pula, mereka tahu dan sedar bahawa mereka sedang berangan, tapi mereka teruskan juga untuk berangan.


Individu yang mengalami MDD biasanya akan mempunyai beberapa simptom, antaranya ialah:
  • Lamunan yang sangat jelas pada watak berdasarkan karakter mereka sendiri.
  • Lamunan yang tercetus daripada peristiwa yang mereka lalui.
  • Berbisik dan bercakap sendirian ketika berangan.
  • Mengelamun dalam satu tempoh yang lama. (boleh jadi beberapa minit hingga ke beberapa jam)
  • Susah tidur malam.
  • Sukar untuk menyelesaikan tugasan harian.
Apa yang faey tahu setakat ini, orang yang mengalami MDD ni juga mengalami Attention Deficit Hyperactivity Disorder (ADHD), Depression, dan Obsessive Compulsie Disorder (OCD). Kalau faey pula, selalu imagine pasal sesuatu benda tu berdasarkan apa yang pernah terjadi dalam hidup sebelum ni huhuu.

Erm okayla setakat itu sahaja perkongsian faey pada hari ini. Maaf kalau ada silap dalam thread ni.


Sumber : Healthline
Tq @faeyyxyi, jarang org share info ni.. Baru tau masalah ni.. Nice..😊
 

Anniehwehwe

DFM Member
DFM Member
LV
0
 
11 Jun 2021
349
5,714
reptile addicts
twitter.com
DragonCoin
2,009.00
Black Dragon
Fire Red Dragon
Frost Dragon
Ancient Dragon
Rawr The Fat Tiger
Small PO The Panda
Assalamualaikum semua, harini faey nak kongsi sedikit tentang Maladaptive Daydreaming Disorder atau lebih dikenali sebagai MDD iaitu gangguan lamunan. Maaf jika thread kali ini agak panjang sedikit. Okay apa itu Maladaptive Daydreaming Disorder? MDD ni boleh membuatkan mereka menjadi seorang yang antisosial sebab suka berkhayal tentang sesuatu yang tidak ada di kehidupan nyata adalah sebuah kondisi dimana seseorang terjebak dalam fantasinya sendiri. Siapa yang ada MDD ni mereka suka mengelamun lah, erm tak dinafikan juga yang faey pun macam ni, kadang masa tengah drive tu pun boleh jadi macam ni uhuksss.

Seterusnya, seseorang dapat melamun berjam-jam setiap hari. MDD ni sering didiagnos sebagai skizofrenia, di mana ia adalah salah satu daripada psikosis. Ini kerana individu yang menghidapi skizofrenia tidak boleh memisahkan antara realiti dan fantasi (ketika di luar sedar). Bagaimanapun, MDD ini bukanlah sejenis psikosis kerana mereka yang menghidapi MDD masih lagi sedar yang lamunan mereka itu bukan realiti. Pendek kata, penghidap skizofrenia betul-betul terlamun dalam fantasi, bercakap sendiri dalam dunianya sendiri tanpa sedar bahawa dia sedang bercakap sendirian. Manakala penghidap MDD pula, mereka tahu dan sedar bahawa mereka sedang berangan, tapi mereka teruskan juga untuk berangan.


Individu yang mengalami MDD biasanya akan mempunyai beberapa simptom, antaranya ialah:
  • Lamunan yang sangat jelas pada watak berdasarkan karakter mereka sendiri.
  • Lamunan yang tercetus daripada peristiwa yang mereka lalui.
  • Berbisik dan bercakap sendirian ketika berangan.
  • Mengelamun dalam satu tempoh yang lama. (boleh jadi beberapa minit hingga ke beberapa jam)
  • Susah tidur malam.
  • Sukar untuk menyelesaikan tugasan harian.
Apa yang faey tahu setakat ini, orang yang mengalami MDD ni juga mengalami Attention Deficit Hyperactivity Disorder (ADHD), Depression, dan Obsessive Compulsie Disorder (OCD). Kalau faey pula, selalu imagine pasal sesuatu benda tu berdasarkan apa yang pernah terjadi dalam hidup sebelum ni huhuu.

Erm okayla setakat itu sahaja perkongsian faey pada hari ini. Maaf kalau ada silap dalam thread ni.


Sumber : Healthline
actually annie pun ada menda ni and annie pun tau annie ada ADHD tu. kadang ii nak keluar daripada ctu pun susah jugak and dormmate annie selalu bagitau annie yg annie suka ckp sorang huhu.

btw good sharing sis.
 

faeyyxyi

DFM Member
DFM Member
LV
0
 
20 Jul 2021
189
2,238
private party
DragonCoin
5,767,724.00
Rumah Panjang
Good information, these are something who are having depression either minor or major. Get it fix guys and girls.
And if someone you see having these sign and symptoms dont you ever dare to make fun of them. They fighting a demon we cant see....
people who are depressed only know how hard it is to survive😄
Tq @faeyyxyi, jarang org share info ni.. Baru tau masalah ni.. Nice..😊
sama sama aiman. semoga bermanfaat
actually annie pun ada menda ni and annie pun tau annie ada ADHD tu. kadang ii nak keluar daripada ctu pun susah jugak and dormmate annie selalu bagitau annie yg annie suka ckp sorang huhu.

btw good sharing sis.
please jangan selalu duduk sesorang okay. kalau boleh biasakan diri duduk berkumpul dgn family kalau dirumah. and kalau dah masuk asrama nanti make sure jgn duduk sesorang juga, ada kawan dok lepak ngan kawan. please don’t be alone
 

Lynn senyum

Kipoci
DFM Member
LV
0
 
4 Jun 2021
445
6,907
From the hearts of Palestinians
DragonCoin
9,504,602.00
Tart Nenas
Assalamualaikum semua, harini faey nak kongsi sedikit tentang Maladaptive Daydreaming Disorder atau lebih dikenali sebagai MDD iaitu gangguan lamunan. Maaf jika thread kali ini agak panjang sedikit. Okay apa itu Maladaptive Daydreaming Disorder? MDD ni boleh membuatkan mereka menjadi seorang yang antisosial sebab suka berkhayal tentang sesuatu yang tidak ada di kehidupan nyata adalah sebuah kondisi dimana seseorang terjebak dalam fantasinya sendiri. Siapa yang ada MDD ni mereka suka mengelamun lah, erm tak dinafikan juga yang faey pun macam ni, kadang masa tengah drive tu pun boleh jadi macam ni uhuksss.

Seterusnya, seseorang dapat melamun berjam-jam setiap hari. MDD ni sering didiagnos sebagai skizofrenia, di mana ia adalah salah satu daripada psikosis. Ini kerana individu yang menghidapi skizofrenia tidak boleh memisahkan antara realiti dan fantasi (ketika di luar sedar). Bagaimanapun, MDD ini bukanlah sejenis psikosis kerana mereka yang menghidapi MDD masih lagi sedar yang lamunan mereka itu bukan realiti. Pendek kata, penghidap skizofrenia betul-betul terlamun dalam fantasi, bercakap sendiri dalam dunianya sendiri tanpa sedar bahawa dia sedang bercakap sendirian. Manakala penghidap MDD pula, mereka tahu dan sedar bahawa mereka sedang berangan, tapi mereka teruskan juga untuk berangan.


Individu yang mengalami MDD biasanya akan mempunyai beberapa simptom, antaranya ialah:
  • Lamunan yang sangat jelas pada watak berdasarkan karakter mereka sendiri.
  • Lamunan yang tercetus daripada peristiwa yang mereka lalui.
  • Berbisik dan bercakap sendirian ketika berangan.
  • Mengelamun dalam satu tempoh yang lama. (boleh jadi beberapa minit hingga ke beberapa jam)
  • Susah tidur malam.
  • Sukar untuk menyelesaikan tugasan harian.
Apa yang faey tahu setakat ini, orang yang mengalami MDD ni juga mengalami Attention Deficit Hyperactivity Disorder (ADHD), Depression, dan Obsessive Compulsie Disorder (OCD). Kalau faey pula, selalu imagine pasal sesuatu benda tu berdasarkan apa yang pernah terjadi dalam hidup sebelum ni huhuu.

Erm okayla setakat itu sahaja perkongsian faey pada hari ini. Maaf kalau ada silap dalam thread ni.


Sumber : Healthline
Nice info @faeyyxyi... 💜💜💜💜
Kepada sahabat2 yg lain sila lah alert dgn keadaan diri masing2 jgn sesekali takut untuk mengakui bahawa badan dan hati anda tengah sakit... Insya ALLAH sekiranya di kesan awal dan berubat segera ia takkan mengganggu kehidupan seharian di masa depan..
Selalu pujuk hati untuk Sentiasa REDHA dengan ketetapan yg Allah aturkan dlm kehidupaan kita...
SELALU LAH BERZIKIR kerana dgn BERZIKIR hati jadi tenang.. 😊😊
 

White OWLHat

DFM Member
DFM Member
LV
0
 
5 Jun 2021
203
264
DragonCoin
5,774.00
Assalamualaikum semua, harini faey nak kongsi sedikit tentang Maladaptive Daydreaming Disorder atau lebih dikenali sebagai MDD iaitu gangguan lamunan. Maaf jika thread kali ini agak panjang sedikit. Okay apa itu Maladaptive Daydreaming Disorder? MDD ni boleh membuatkan mereka menjadi seorang yang antisosial sebab suka berkhayal tentang sesuatu yang tidak ada di kehidupan nyata adalah sebuah kondisi dimana seseorang terjebak dalam fantasinya sendiri. Siapa yang ada MDD ni mereka suka mengelamun lah, erm tak dinafikan juga yang faey pun macam ni, kadang masa tengah drive tu pun boleh jadi macam ni uhuksss.

Seterusnya, seseorang dapat melamun berjam-jam setiap hari. MDD ni sering didiagnos sebagai skizofrenia, di mana ia adalah salah satu daripada psikosis. Ini kerana individu yang menghidapi skizofrenia tidak boleh memisahkan antara realiti dan fantasi (ketika di luar sedar). Bagaimanapun, MDD ini bukanlah sejenis psikosis kerana mereka yang menghidapi MDD masih lagi sedar yang lamunan mereka itu bukan realiti. Pendek kata, penghidap skizofrenia betul-betul terlamun dalam fantasi, bercakap sendiri dalam dunianya sendiri tanpa sedar bahawa dia sedang bercakap sendirian. Manakala penghidap MDD pula, mereka tahu dan sedar bahawa mereka sedang berangan, tapi mereka teruskan juga untuk berangan.


Individu yang mengalami MDD biasanya akan mempunyai beberapa simptom, antaranya ialah:
  • Lamunan yang sangat jelas pada watak berdasarkan karakter mereka sendiri.
  • Lamunan yang tercetus daripada peristiwa yang mereka lalui.
  • Berbisik dan bercakap sendirian ketika berangan.
  • Mengelamun dalam satu tempoh yang lama. (boleh jadi beberapa minit hingga ke beberapa jam)
  • Susah tidur malam.
  • Sukar untuk menyelesaikan tugasan harian.
Apa yang faey tahu setakat ini, orang yang mengalami MDD ni juga mengalami Attention Deficit Hyperactivity Disorder (ADHD), Depression, dan Obsessive Compulsie Disorder (OCD). Kalau faey pula, selalu imagine pasal sesuatu benda tu berdasarkan apa yang pernah terjadi dalam hidup sebelum ni huhuu.

Erm okayla setakat itu sahaja perkongsian faey pada hari ini. Maaf kalau ada silap dalam thread ni.


Sumber : Healthline
Terbaik information.. barakallahu fik, saya suka baca info seperti ini.
 

Lynn senyum

Kipoci
DFM Member
LV
0
 
4 Jun 2021
445
6,907
From the hearts of Palestinians
DragonCoin
9,504,602.00
Tart Nenas
Simptom ke 3 dan 4 tu sa ada hahahahahaha mcm gila tp tida juga gila 😂
Ini namanya angau... Erkkk.. Angau dgn sapa tu 😂😂😂...hihi gurau
Tapi kan Albert Einstein pun ada simptom 3 dan 4 tu... 🤔🤔🤔 Tp sbb simptom tu maka tercipta la teori yg byk membantu perkembangan peradaban manusia.. Hmmmmmm
 

Amir_raff

DFM Member
DFM Member
LV
0
 
5 Jun 2021
363
933
Underground
DragonCoin
660,847.00
Angry Lion
GTA V
iOS
Laptop 1 Malaysia, Laptop legend Hacker 2010-now
Ancient Piranha
Thinkpad x1
Assalamualaikum semua, harini faey nak kongsi sedikit tentang Maladaptive Daydreaming Disorder atau lebih dikenali sebagai MDD iaitu gangguan lamunan. Maaf jika thread kali ini agak panjang sedikit. Okay apa itu Maladaptive Daydreaming Disorder? MDD ni boleh membuatkan mereka menjadi seorang yang antisosial sebab suka berkhayal tentang sesuatu yang tidak ada di kehidupan nyata adalah sebuah kondisi dimana seseorang terjebak dalam fantasinya sendiri. Siapa yang ada MDD ni mereka suka mengelamun lah, erm tak dinafikan juga yang faey pun macam ni, kadang masa tengah drive tu pun boleh jadi macam ni uhuksss.

Seterusnya, seseorang dapat melamun berjam-jam setiap hari. MDD ni sering didiagnos sebagai skizofrenia, di mana ia adalah salah satu daripada psikosis. Ini kerana individu yang menghidapi skizofrenia tidak boleh memisahkan antara realiti dan fantasi (ketika di luar sedar). Bagaimanapun, MDD ini bukanlah sejenis psikosis kerana mereka yang menghidapi MDD masih lagi sedar yang lamunan mereka itu bukan realiti. Pendek kata, penghidap skizofrenia betul-betul terlamun dalam fantasi, bercakap sendiri dalam dunianya sendiri tanpa sedar bahawa dia sedang bercakap sendirian. Manakala penghidap MDD pula, mereka tahu dan sedar bahawa mereka sedang berangan, tapi mereka teruskan juga untuk berangan.


Individu yang mengalami MDD biasanya akan mempunyai beberapa simptom, antaranya ialah:
  • Lamunan yang sangat jelas pada watak berdasarkan karakter mereka sendiri.
  • Lamunan yang tercetus daripada peristiwa yang mereka lalui.
  • Berbisik dan bercakap sendirian ketika berangan.
  • Mengelamun dalam satu tempoh yang lama. (boleh jadi beberapa minit hingga ke beberapa jam)
  • Susah tidur malam.
  • Sukar untuk menyelesaikan tugasan harian.
Apa yang faey tahu setakat ini, orang yang mengalami MDD ni juga mengalami Attention Deficit Hyperactivity Disorder (ADHD), Depression, dan Obsessive Compulsie Disorder (OCD). Kalau faey pula, selalu imagine pasal sesuatu benda tu berdasarkan apa yang pernah terjadi dalam hidup sebelum ni huhuu.

Erm okayla setakat itu sahaja perkongsian faey pada hari ini. Maaf kalau ada silap dalam thread ni.


Sumber : Healthline
Tq nice sharing 👍👍😁
 

faeyyxyi

DFM Member
DFM Member
LV
0
 
20 Jul 2021
189
2,238
private party
DragonCoin
5,767,724.00
Rumah Panjang
Terbaik information.. barakallahu fik, saya suka baca info seperti ini.
😁
Nice info @faeyyxyi... 💜💜💜💜
Kepada sahabat2 yg lain sila lah alert dgn keadaan diri masing2 jgn sesekali takut untuk mengakui bahawa badan dan hati anda tengah sakit... Insya ALLAH sekiranya di kesan awal dan berubat segera ia takkan mengganggu kehidupan seharian di masa depan..
Selalu pujuk hati untuk Sentiasa REDHA dengan ketetapan yg Allah aturkan dlm kehidupaan kita...
SELALU LAH BERZIKIR kerana dgn BERZIKIR hati jadi tenang.. 😊😊
ehekkk iyohhh toltu mandakkk sa 😘
Tq nice sharing 👍👍😁
sama sama😁
Weww saya seorang yg genius.. Tida ba wkwkwkwk
cis timpalun hahahhahahaah
 

Latz

Hackers Leader
DFM Hackers Leader
LV
0
 
5 Jun 2021
577
9,512
Rust
DragonCoin
241,870,846.00
Tart Nenas
Mystery Box [ LEGENDARY ] 🔥🔥🔥
Smart Stereo Headset SM0087
Fire Red Dragon
Raspberry Pi 4
Black Dragon
Assalamualaikum semua, harini faey nak kongsi sedikit tentang Maladaptive Daydreaming Disorder atau lebih dikenali sebagai MDD iaitu gangguan lamunan. Maaf jika thread kali ini agak panjang sedikit. Okay apa itu Maladaptive Daydreaming Disorder? MDD ni boleh membuatkan mereka menjadi seorang yang antisosial sebab suka berkhayal tentang sesuatu yang tidak ada di kehidupan nyata adalah sebuah kondisi dimana seseorang terjebak dalam fantasinya sendiri. Siapa yang ada MDD ni mereka suka mengelamun lah, erm tak dinafikan juga yang faey pun macam ni, kadang masa tengah drive tu pun boleh jadi macam ni uhuksss.

Seterusnya, seseorang dapat melamun berjam-jam setiap hari. MDD ni sering didiagnos sebagai skizofrenia, di mana ia adalah salah satu daripada psikosis. Ini kerana individu yang menghidapi skizofrenia tidak boleh memisahkan antara realiti dan fantasi (ketika di luar sedar). Bagaimanapun, MDD ini bukanlah sejenis psikosis kerana mereka yang menghidapi MDD masih lagi sedar yang lamunan mereka itu bukan realiti. Pendek kata, penghidap skizofrenia betul-betul terlamun dalam fantasi, bercakap sendiri dalam dunianya sendiri tanpa sedar bahawa dia sedang bercakap sendirian. Manakala penghidap MDD pula, mereka tahu dan sedar bahawa mereka sedang berangan, tapi mereka teruskan juga untuk berangan.


Individu yang mengalami MDD biasanya akan mempunyai beberapa simptom, antaranya ialah:
  • Lamunan yang sangat jelas pada watak berdasarkan karakter mereka sendiri.
  • Lamunan yang tercetus daripada peristiwa yang mereka lalui.
  • Berbisik dan bercakap sendirian ketika berangan.
  • Mengelamun dalam satu tempoh yang lama. (boleh jadi beberapa minit hingga ke beberapa jam)
  • Susah tidur malam.
  • Sukar untuk menyelesaikan tugasan harian.
Apa yang faey tahu setakat ini, orang yang mengalami MDD ni juga mengalami Attention Deficit Hyperactivity Disorder (ADHD), Depression, dan Obsessive Compulsie Disorder (OCD). Kalau faey pula, selalu imagine pasal sesuatu benda tu berdasarkan apa yang pernah terjadi dalam hidup sebelum ni huhuu.

Erm okayla setakat itu sahaja perkongsian faey pada hari ini. Maaf kalau ada silap dalam thread ni.


Sumber : Healthline
Saya ada sorang kawan macam ni, baru tahu sebab apa dia boleh jadi macamtu. Terima kasih kongsi