AYAM BAKAR BEREMPAH🐓

zxidbob_

DFM Member
DFM Member
LV
0
 
26 Feb 2022
5
19
22
MALAYSIA
DragonCoin
4,440.00
ASSALAMMUALAIKUM memandangkan kita akan menyambut bulan Ramadan yang akan menjelang Saya nak share satu resepi yang boleh mengisi masa lapang di bulan Ramadan . Ayam Bakar Berempah Mudah ringkas sedap . (Resepi diperolehi dari Melaka Culinary Challenge) Lets go:

BAHAN BAHAN >>
🐓Seekor ayam
(✨)3 sudu besar minyak zaitun dara
(✨)1 sudu bsr daun rosemary cincang
(✨)1 sudu besar daun thyme cincang
(✨)1 camca teh oregano kering
(✨)1 camca teh garam
(✨)1/2 camca teh serbuk lada hitam
(✨)2 tangkai rosemary segar
(✨)2 tangkai thyme segar
(✨)1/2 bawang besar kuning (potong 3)
(✨)1/2 lemon (potonh 3)

CARA-CARA >>
Panaskan Oven lebih kurang 425F 215C- 220C (Lain oven lain suhu dia ikut sesuai oven korang okay) oven-temperature-conversions.png
(**)Keluarkan segala organ dan isi perut ayam. Bersihkan ayam tersebut. Bilas dengan air sejuk. Keringkan ayam tersebut.

(**)Dalam mangkuk kecil, gabungkan minyak, rosemary cincang, thyme cincang, oregano, garam, dan lada hitam. Menggunakan tangan, sapu campuran minyak herba itu di sekeliling permukaan ayam. Jangan lupa sapu di bahagian dalam ayam tersebut sedikit.

(**)Letakkan 4 tangkai rosemary dan thyme di bahagian dalam ayam tersebut.

(**)Letakkan ayam di atas dulang pemanggang. Pastikan dada ayam menghadap ke bahagian atas. Panggang selama 1-2 jam (ikut suhu yg korng set lain oven lain suhu dia ikut suhu oven korng)

(**)Pastu , pusingkan dulang tersebut ke sebelah bahagian lagi supaay ayam masak dengan sekata. Jangan lupa untuk siram ayam dengan jus yang keluar semasa membakar selang 15 20 minit sekali supaya ayam tidak kering.

(**)Sehingga kulitnya bertukar keemasan dan rangup, cucuh thermometer di bahagian ayam paling tebal untuk periksa suhu jika ia mencecah 165F ( 70F 75F)

(**)Alihkan dari dulang, biarkan ayam panggang tersebut rehat selama 10 minit sebelum menghirisnya. Hidangkan ia sementara masih panas bersama hidangan berbuka anda .

SEKIAN DARI SAYA
JIKA ADE KEKURANGAN MAAFKAN SAYA
MOGA BERJAYA


Assalammualaikum
 

Jaring

DFM Member
DFM Member
LV
0
 
28 Jun 2021
0
13
DragonCoin
2,000.00
Ulat Gonggok Gergasi
Angry Lion
Mac OS
iOS
Microsoft Windows
Android
Waalaikumsalam...resepi dh ok..kalau boleh kongsikan gambar masakan anda... Pastikan bukan ambik gambar dari google..pastikan gambar original... Kalau post resepi sahaja tanpa gambar rasanya tak lengkap resepi ni.



Yang Menjalankan Tugas,


..................................................
Ajk Persatuan Chef Alam Siber

*Cetakan komputer tidak memerlukan tandatangan.
 

zxidbob_

DFM Member
DFM Member
LV
0
 
26 Feb 2022
5
19
22
MALAYSIA
DragonCoin
4,440.00
Waalaikumsalam...resepi dh ok..kalau boleh kongsikan gambar masakan anda... Pastikan bukan ambik gambar dari google..pastikan gambar original... Kalau post resepi sahaja tanpa gambar rasanya tak lengkap resepi ni.



Yang Menjalankan Tugas,


..................................................
Ajk Persatuan Chef Alam Siber

*Cetakan komputer tidak memerlukan tandatangan.
Noted bang Maaf atas kekurangan resepi sebab first time bt thread 😊 Next time saya akan serta gambar
 

Aceofspade

Forum Moderator
DFM Sub Moderator
LV
0
 
30 May 2021
6,457
36,611
Dragonforce Malaysia
DragonCoin
10,174,454.00
ASSALAMMUALAIKUM memandangkan kita akan menyambut bulan Ramadan yang akan menjelang Saya nak share satu resepi yang boleh mengisi masa lapang di bulan Ramadan . Ayam Bakar Berempah Mudah ringkas sedap . (Resepi diperolehi dari Melaka Culinary Challenge) Lets go:

BAHAN BAHAN >>
🐓Seekor ayam
(✨)3 sudu besar minyak zaitun dara
(✨)1 sudu bsr daun rosemary cincang
(✨)1 sudu besar daun thyme cincang
(✨)1 camca teh oregano kering
(✨)1 camca teh garam
(✨)1/2 camca teh serbuk lada hitam
(✨)2 tangkai rosemary segar
(✨)2 tangkai thyme segar
(✨)1/2 bawang besar kuning (potong 3)
(✨)1/2 lemon (potonh 3)

CARA-CARA >>
Panaskan Oven lebih kurang 425F 215C- 220C (Lain oven lain suhu dia ikut sesuai oven korang okay)View attachment 19907
(**)Keluarkan segala organ dan isi perut ayam. Bersihkan ayam tersebut. Bilas dengan air sejuk. Keringkan ayam tersebut.

(**)Dalam mangkuk kecil, gabungkan minyak, rosemary cincang, thyme cincang, oregano, garam, dan lada hitam. Menggunakan tangan, sapu campuran minyak herba itu di sekeliling permukaan ayam. Jangan lupa sapu di bahagian dalam ayam tersebut sedikit.

(**)Letakkan 4 tangkai rosemary dan thyme di bahagian dalam ayam tersebut.

(**)Letakkan ayam di atas dulang pemanggang. Pastikan dada ayam menghadap ke bahagian atas. Panggang selama 1-2 jam (ikut suhu yg korng set lain oven lain suhu dia ikut suhu oven korng)

(**)Pastu , pusingkan dulang tersebut ke sebelah bahagian lagi supaay ayam masak dengan sekata. Jangan lupa untuk siram ayam dengan jus yang keluar semasa membakar selang 15 20 minit sekali supaya ayam tidak kering.

(**)Sehingga kulitnya bertukar keemasan dan rangup, cucuh thermometer di bahagian ayam paling tebal untuk periksa suhu jika ia mencecah 165F ( 70F 75F)

(**)Alihkan dari dulang, biarkan ayam panggang tersebut rehat selama 10 minit sebelum menghirisnya. Hidangkan ia sementara masih panas bersama hidangan berbuka anda .

SEKIAN DARI SAYA
JIKA ADE KEKURANGAN MAAFKAN SAYA
MOGA BERJAYA


Assalammualaikum
Waalaikumussalam wbt

Wah sharing yg baik..tp.ada pic lagi menambahkan kelazatan ... :)
 

zxidbob_

DFM Member
DFM Member
LV
0
 
26 Feb 2022
5
19
22
MALAYSIA
DragonCoin
4,440.00
Sorry sebab saya salin balik dari buku nota ... Atas sebab perkongsian resepi tk thu pula kekurangan kelazatan haha .. Perkongsian gmbr berdasarkan cara cara kan... supaya lebih mudah memahami kan 🙃
 
  • Like
Reactions: Kliemada and A1one

Craglitch

DFM Member
DFM Member
LV
0
 
29 Oct 2021
443
2,979
./
DragonCoin
7,660.00
Linux
Angry Lion
Watch Dogs
Apple iPhone 13 Pro
Fire Red Dragon
Frost Dragon
ASSALAMMUALAIKUM memandangkan kita akan menyambut bulan Ramadan yang akan menjelang Saya nak share satu resepi yang boleh mengisi masa lapang di bulan Ramadan . Ayam Bakar Berempah Mudah ringkas sedap . (Resepi diperolehi dari Melaka Culinary Challenge) Lets go:

BAHAN BAHAN >>
🐓Seekor ayam
(✨)3 sudu besar minyak zaitun dara
(✨)1 sudu bsr daun rosemary cincang
(✨)1 sudu besar daun thyme cincang
(✨)1 camca teh oregano kering
(✨)1 camca teh garam
(✨)1/2 camca teh serbuk lada hitam
(✨)2 tangkai rosemary segar
(✨)2 tangkai thyme segar
(✨)1/2 bawang besar kuning (potong 3)
(✨)1/2 lemon (potonh 3)

CARA-CARA >>
Panaskan Oven lebih kurang 425F 215C- 220C (Lain oven lain suhu dia ikut sesuai oven korang okay)View attachment 19907
(**)Keluarkan segala organ dan isi perut ayam. Bersihkan ayam tersebut. Bilas dengan air sejuk. Keringkan ayam tersebut.

(**)Dalam mangkuk kecil, gabungkan minyak, rosemary cincang, thyme cincang, oregano, garam, dan lada hitam. Menggunakan tangan, sapu campuran minyak herba itu di sekeliling permukaan ayam. Jangan lupa sapu di bahagian dalam ayam tersebut sedikit.

(**)Letakkan 4 tangkai rosemary dan thyme di bahagian dalam ayam tersebut.

(**)Letakkan ayam di atas dulang pemanggang. Pastikan dada ayam menghadap ke bahagian atas. Panggang selama 1-2 jam (ikut suhu yg korng set lain oven lain suhu dia ikut suhu oven korng)

(**)Pastu , pusingkan dulang tersebut ke sebelah bahagian lagi supaay ayam masak dengan sekata. Jangan lupa untuk siram ayam dengan jus yang keluar semasa membakar selang 15 20 minit sekali supaya ayam tidak kering.

(**)Sehingga kulitnya bertukar keemasan dan rangup, cucuh thermometer di bahagian ayam paling tebal untuk periksa suhu jika ia mencecah 165F ( 70F 75F)

(**)Alihkan dari dulang, biarkan ayam panggang tersebut rehat selama 10 minit sebelum menghirisnya. Hidangkan ia sementara masih panas bersama hidangan berbuka anda .

SEKIAN DARI SAYA
JIKA ADE KEKURANGAN MAAFKAN SAYA
MOGA BERJAYA


Assalammualaikum
Bagi gambar pls nak tengok hahahaha..
 
  • Like
Reactions: Kliemada