Resipi AYAM KFC (Versi DIY)

Prefix untuk segala resipi dan juadah makanan atau minuman

XhOf

DFM Member
DFM Member
LV
0
 
15 Jun 2022
157
2,572
DragonCoin
10,271,538.00
1659194112830.png


Hari ni resepi yang senang DJ Nax share


Bahan - Bahan
  1. Telur x4 Biji
  2. Tepung gandum yang memang khas untuk ayam
  3. cili blended
  4. rempah ratus blended ( optional) - dicampur ngan tepung.
  5. minyak bijan

Masak ( boiling trick) - healthy version
Boil dulu ayam sampai dia nampak medium rare

1. Pecahkan dua telur pukul sampai rata
2. marinate ayam tu ngan telur dulu / cili blended campur
3. lepas tu letak telur, marinate ngan tepung
4. repeat step 1/2/3
5. letak sikit tepung re-coat
6. letak dalam freezer around 5 minit
7. lepas dia nampak macam keras sikit dia melekat ngan ayam tu tambah garam.
8. panaskan minyak agak ambil chopstik kayu kalau dia bebuih makna dia ready for frying


Masak ( Deep fry)

1. Pecahkan dua telur pukul sampai rata
2. marinate ayam tu ngan telur dulu / cili blended campur
3. lepas tu letak telur, marinate ngan tepung
4. repeat step 1/2/3
5. letak sikit tepung re-coat
6. letak dalam freezer around 10 minit
7.lepas dia nampak macam keras sikit dia melekat ngan ayam tu tambah garam.
8. panaskan minyak agak ambil chopstik kayu kalau dia bebuih makna dia ready for frying

lagi nak sedap korang letak serbuk cili merecik mat!

kalau tak da rempah ratus ni pun boleh.
  1. 1/2 sudu besar thyme
  2. 1/2 sudu besar daun selasih (basil)
  3. 1/3 sudu besar oregano
  4. 1 sudu besar garam saderi (celery salt)
  5. 1 sudu besar lada hitam
  6. 1 sudu besar serbuk mustard kering
  7. 4 sudu besar paprika
  8. 2 sudu besar garam bawang putih (garlic salt)
  9. 1 sudu besar serbuk halia (ground ginger)
  10. 3 sudu besar lada putih
 

Jaring

DFM Member
DFM Member
LV
0
 
28 Jun 2021
1
17
DragonCoin
2,010.00
Ulat Gonggok Gergasi
Angry Lion
Mac OS
iOS
Microsoft Windows
Android
View attachment 24543


Hari ni resepi yang senang DJ Nax share


Bahan - Bahan
  1. Telur x4 Biji
  2. Tepung gandum yang memang khas untuk ayam
  3. cili blended
  4. rempah ratus blended ( optional) - dicampur ngan tepung.
  5. minyak bijan

Masak ( boiling trick) - healthy version
Boil dulu ayam sampai dia nampak medium rare

1. Pecahkan dua telur pukul sampai rata
2. marinate ayam tu ngan telur dulu / cili blended campur
3. lepas tu letak telur, marinate ngan tepung
4. repeat step 1/2/3
5. letak sikit tepung re-coat
6. letak dalam freezer around 5 minit
7. lepas dia nampak macam keras sikit dia melekat ngan ayam tu tambah garam.
8. panaskan minyak agak ambil chopstik kayu kalau dia bebuih makna dia ready for frying


Masak ( Deep fry)

1. Pecahkan dua telur pukul sampai rata
2. marinate ayam tu ngan telur dulu / cili blended campur
3. lepas tu letak telur, marinate ngan tepung
4. repeat step 1/2/3
5. letak sikit tepung re-coat
6. letak dalam freezer around 10 minit
7.lepas dia nampak macam keras sikit dia melekat ngan ayam tu tambah garam.
8. panaskan minyak agak ambil chopstik kayu kalau dia bebuih makna dia ready for frying

lagi nak sedap korang letak serbuk cili merecik mat!

kalau tak da rempah ratus ni pun boleh.
  1. 1/2 sudu besar thyme
  2. 1/2 sudu besar daun selasih (basil)
  3. 1/3 sudu besar oregano
  4. 1 sudu besar garam saderi (celery salt)
  5. 1 sudu besar lada hitam
  6. 1 sudu besar serbuk mustard kering
  7. 4 sudu besar paprika
  8. 2 sudu besar garam bawang putih (garlic salt)
  9. 1 sudu besar serbuk halia (ground ginger)
  10. 3 sudu besar lada putih
Wow mantopp... Boleh try nanti 🤠
 
  • Like
Reactions: fatimazarah