ayam masak asam pedas🥵

ursecret

DFM Member
DFM Member
LV
0
 
22 Jun 2021
102
475
DragonCoin
5,294.00
Charlie Dame...
Smart Stereo Headset SM0087
LG HBS-730 Neckband Wireless Headset
LG HBS-730 Neckband Wireless Headset
so kembali lagi saya harini untuk berkongsi resipi masakan melayu.okokk kita start je

bahan-bahan:
1. setengah ekor ayam dipotong mengikut saiz yang kita nak
2. 1 batang serai dipotong dan ditumbuk hujungnya
3. daun kesum (tak kisah berapa tangkai)
4. sekuntum bunga kantan dipotong 4
5. air asam jawa 50g
6. sedikit lada hitam
7. garam dan perasa

bahan kisar:
1. 25 tangkai cili kering (direbus dan ditoskan) (lebih banyak lebih pedas)
2. 5 biji bawang merah
3. 3 biji bawang putih
4. 1 inci kunyit
5. 1 inci halia
6. 1 inci belacan

cara-cara:
1.Panaskan minyak. Tumis bahan-bahan yang dikisar bersama serai sehingga garing.
2.masukkan ayam,bunga kantan dan daun kesum.gaul dan pastikan ayam kecut atau hampir masak
3.masukkan air asam jawa,garam dan lada hitam dan gaul sebati
4.tambahkan air
5. tunggu sehingga masak
jika suka kuah yang pekat boleh masak sehingga kuah menjadi sikit untuk menjadikan asam pedas yang lebih padu

Asam Pedas Ayam.jpg

siapp dan sedia untuk dihidangkan🥰
 

Aceofspade

Forum Moderator
DFM Sub Moderator
LV
0
 
30 May 2021
6,445
36,565
Dragonforce Malaysia
DragonCoin
10,174,334.00
so kembali lagi saya harini untuk berkongsi resipi masakan melayu.okokk kita start je

bahan-bahan:
1. setengah ekor ayam dipotong mengikut saiz yang kita nak
2. 1 batang serai dipotong dan ditumbuk hujungnya
3. daun kesum (tak kisah berapa tangkai)
4. sekuntum bunga kantan dipotong 4
5. air asam jawa 50g
6. sedikit lada hitam
7. garam dan perasa

bahan kisar:
1. 25 tangkai cili kering (direbus dan ditoskan) (lebih banyak lebih pedas)
2. 5 biji bawang merah
3. 3 biji bawang putih
4. 1 inci kunyit
5. 1 inci halia
6. 1 inci belacan

cara-cara:
1.Panaskan minyak. Tumis bahan-bahan yang dikisar bersama serai sehingga garing.
2.masukkan ayam,bunga kantan dan daun kesum.gaul dan pastikan ayam kecut atau hampir masak
3.masukkan air asam jawa,garam dan lada hitam dan gaul sebati
4.tambahkan air
5. tunggu sehingga masak
jika suka kuah yang pekat boleh masak sehingga kuah menjadi sikit untuk menjadikan asam pedas yang lebih padu

View attachment 13895

siapp dan sedia untuk dihidangkan🥰
Nuhhhh auto lapor teman disni
 

fieeqdanial123

DFM Member
DFM Member
LV
0
 
17 Jun 2021
40
219
#budak2bosgaurus
DragonCoin
7,617.00
White Cat The MadCat
Angry Lion
Smart Stereo Headset SM0087
so kembali lagi saya harini untuk berkongsi resipi masakan melayu.okokk kita start je

bahan-bahan:
1. setengah ekor ayam dipotong mengikut saiz yang kita nak
2. 1 batang serai dipotong dan ditumbuk hujungnya
3. daun kesum (tak kisah berapa tangkai)
4. sekuntum bunga kantan dipotong 4
5. air asam jawa 50g
6. sedikit lada hitam
7. garam dan perasa

bahan kisar:
1. 25 tangkai cili kering (direbus dan ditoskan) (lebih banyak lebih pedas)
2. 5 biji bawang merah
3. 3 biji bawang putih
4. 1 inci kunyit
5. 1 inci halia
6. 1 inci belacan

cara-cara:
1.Panaskan minyak. Tumis bahan-bahan yang dikisar bersama serai sehingga garing.
2.masukkan ayam,bunga kantan dan daun kesum.gaul dan pastikan ayam kecut atau hampir masak
3.masukkan air asam jawa,garam dan lada hitam dan gaul sebati
4.tambahkan air
5. tunggu sehingga masak
jika suka kuah yang pekat boleh masak sehingga kuah menjadi sikit untuk menjadikan asam pedas yang lebih padu

View attachment 13895

siapp dan sedia untuk dihidangkan🥰
canteqq..mmg tgh pikir nk masak ape..(y)(y)(y)
 
  • Like
Reactions: aisy_alam

Jaring

DFM Member
DFM Member
LV
0
 
28 Jun 2021
0
12
DragonCoin
2,000.00
Ulat Gonggok Gergasi
Angry Lion
Mac OS
iOS
Microsoft Windows
Android
so kembali lagi saya harini untuk berkongsi resipi masakan melayu.okokk kita start je

bahan-bahan:
1. setengah ekor ayam dipotong mengikut saiz yang kita nak
2. 1 batang serai dipotong dan ditumbuk hujungnya
3. daun kesum (tak kisah berapa tangkai)
4. sekuntum bunga kantan dipotong 4
5. air asam jawa 50g
6. sedikit lada hitam
7. garam dan perasa

bahan kisar:
1. 25 tangkai cili kering (direbus dan ditoskan) (lebih banyak lebih pedas)
2. 5 biji bawang merah
3. 3 biji bawang putih
4. 1 inci kunyit
5. 1 inci halia
6. 1 inci belacan

cara-cara:
1.Panaskan minyak. Tumis bahan-bahan yang dikisar bersama serai sehingga garing.
2.masukkan ayam,bunga kantan dan daun kesum.gaul dan pastikan ayam kecut atau hampir masak
3.masukkan air asam jawa,garam dan lada hitam dan gaul sebati
4.tambahkan air
5. tunggu sehingga masak
jika suka kuah yang pekat boleh masak sehingga kuah menjadi sikit untuk menjadikan asam pedas yang lebih padu

View attachment 13895

siapp dan sedia untuk dihidangkan🥰
Merecikkkk hawauuuuu 🤠🧑‍🍳
 
  • Like
Reactions: aisy_alam