Budak OKU kena dera dengan kejam

Status
Not open for further replies.

Falcon98

BANNED!!
Banned User
LV
0
 
6 Jun 2021
2,666
30,407
San Francisco, Malaysia
reusagi98.blogspot.com
DragonCoin
14,482,745.00
Tart Nenas
Apple Macbook Pro 13
Redmi Note 11 Pro
DJI Mavic Pro
Samsung Galaxy Z FLIP 3
Apple TV
Assalamualaikum wbt dan Salam Sejahtera kepada semua warga DragonForce Malaysia.

Tadi masa aku duk scroll² status WhatsApp aku, ada kawan satu Universiti aku ada share pasal satu berita yang aku rasa memang tak patut benda ni berlaku. Bila aku baca, rasa geram la pulak. Nak tau apa berita yang aku baca tu?

Ni haaa... pasal sorang budak Orang Kurang Upaya(OKU) yang di dera dengan sangat kejam dengan rumah jagaan yang budak tu dihantar. (Nanti aku akan sediakan link berita² yang aku sempat search dalam Internet and aku ada mintak dengan kawan aku.)

Nama budak yang kena dera tu Bella. Umur tak silap aku dalam 13 tahun (maaf kalau salah). Dia telah didera dengan kejam. Kejam macam mana korang tanya?

Anak malang berusia 13 tahun ini telah menjadi mangsa penderaan yang amat tragis sekali apabila dia telah diikat, dipukul dan dicurah air panas hingga mengakibatkan melecur satu badan yang di lakukan oleh individu yang menjaganya di sebuah pusat penjagaan.

Selanjut nya korang boleh baca dekat link website yang aku akan letak dekat bawah.

Apa pendapat korang tentang berita ni? Sila nyatakan pendapat korang dekat komen di bawah. Dan kalau ada pape yang korang nak share, korang boleh share jugak dekat ruangan komen.

Sumber :

1) https://waaw.my/2021/07/08/ibarat-s...oku-didera-dengan-kejam-berjaya-diselamatkan/

2) https://www.sinarharian.com.my/arti...-hak-penjagaan-adik-Bella-dilucut-serta-merta

3)
Syarat untuk sesape yang lalu thread aku and klu nak komen:
- Kena ada profile picture (bergerak ke tak itu tidak penting)
- Dah buat intro dekat "Introduction",
- Nak berdebat boleh, asalkan jangan dibawak bergaduh sudah. Aku cubit nanti.

- Tidak ada perkataan yang tidak senonoh didalam komen anda.
Sila p
enuhi syarat-syarat seperti yang aku telah bagitau ni untuk mengelakkan thread aku ada sebarang warning dari admin, submod, leader and member lain. Kerjasama anda semua amatlah dihargai.

p/s: Kalau ada pape yg salah bleh tlng edit yer...

Sincerely,
Falcon98
(。•́︿•̀。)
 

XP3RT

Hacker
DFM Hackers
LV
0
 
5 Jun 2021
1,161
17,141
DragonCoin
25,768,869.00
Sedih bila baca,tapi inilah realiti dunia ..macam2 orang dan hati yg lain2.., apapun .. buat baik akan dibalas baik,buat jahat,tentu dihukum..
 
  • Like
Reactions: tengkuganas

Tanah melayu

DFM Member
DFM Member
LV
0
 
4 Jun 2021
882
9,849
🛑ㄒ卂几卂卄_爪乇ㄥ卂ㄚㄩ🛑
DragonCoin
4,736.00
Assalamualaikum wbt dan Salam Sejahtera kepada semua warga DragonForce Malaysia.

Tadi masa aku duk scroll² status WhatsApp aku, ada kawan satu Universiti aku ada share pasal satu berita yang aku rasa memang tak patut benda ni berlaku. Bila aku baca, rasa geram la pulak. Nak tau apa berita yang aku baca tu?

Ni haaa... pasal sorang budak Orang Kurang Upaya(OKU) yang di dera dengan sangat kejam dengan rumah jagaan yang budak tu dihantar. (Nanti aku akan sediakan link berita² yang aku sempat search dalam Internet and aku ada mintak dengan kawan aku.)

Nama budak yang kena dera tu Bella. Umur tak silap aku dalam 13 tahun (maaf kalau salah). Dia telah didera dengan kejam. Kejam macam mana korang tanya?

Anak malang berusia 13 tahun ini telah menjadi mangsa penderaan yang amat tragis sekali apabila dia telah diikat, dipukul dan dicurah air panas hingga mengakibatkan melecur satu badan yang di lakukan oleh individu yang menjaganya di sebuah pusat penjagaan.

Selanjut nya korang boleh baca dekat link website yang aku akan letak dekat bawah.

Apa pendapat korang tentang berita ni? Sila nyatakan pendapat korang dekat komen di bawah. Dan kalau ada pape yang korang nak share, korang boleh share jugak dekat ruangan komen.

Sumber :

1) https://waaw.my/2021/07/08/ibarat-s...oku-didera-dengan-kejam-berjaya-diselamatkan/

2) https://www.sinarharian.com.my/arti...-hak-penjagaan-adik-Bella-dilucut-serta-merta

3)
Syarat untuk sesape yang lalu thread aku and klu nak komen:
- Kena ada profile picture (bergerak ke tak itu tidak penting)
- Dah buat intro dekat "Introduction",
- Nak berdebat boleh, asalkan jangan dibawak bergaduh sudah. Aku cubit nanti.

- Tidak ada perkataan yang tidak senonoh didalam komen anda.
Sila p
enuhi syarat-syarat seperti yang aku telah bagitau ni untuk mengelakkan thread aku ada sebarang warning dari admin, submod, leader and member lain. Kerjasama anda semua amatlah dihargai.

p/s: Kalau ada pape yg salah bleh tlng edit yer...

Sincerely,
Falcon98
(。•́︿•̀。)
dunia akhir zaman 🚬😌💨
semoga si pelaku kena dengan tindakan undang2 akta kanun keseksaan, #pdrm kena cepat ambil tindakan atas pelaku tersebut !! (HATI SYAITAN) 👿
 
Last edited:

Aceofspade

Forum Moderator
DFM Sub Moderator
LV
0
 
30 May 2021
6,442
36,557
Dragonforce Malaysia
DragonCoin
10,174,304.00
Assalamualaikum wbt dan Salam Sejahtera kepada semua warga DragonForce Malaysia.

Tadi masa aku duk scroll² status WhatsApp aku, ada kawan satu Universiti aku ada share pasal satu berita yang aku rasa memang tak patut benda ni berlaku. Bila aku baca, rasa geram la pulak. Nak tau apa berita yang aku baca tu?

Ni haaa... pasal sorang budak Orang Kurang Upaya(OKU) yang di dera dengan sangat kejam dengan rumah jagaan yang budak tu dihantar. (Nanti aku akan sediakan link berita² yang aku sempat search dalam Internet and aku ada mintak dengan kawan aku.)

Nama budak yang kena dera tu Bella. Umur tak silap aku dalam 13 tahun (maaf kalau salah). Dia telah didera dengan kejam. Kejam macam mana korang tanya?

Anak malang berusia 13 tahun ini telah menjadi mangsa penderaan yang amat tragis sekali apabila dia telah diikat, dipukul dan dicurah air panas hingga mengakibatkan melecur satu badan yang di lakukan oleh individu yang menjaganya di sebuah pusat penjagaan.

Selanjut nya korang boleh baca dekat link website yang aku akan letak dekat bawah.

Apa pendapat korang tentang berita ni? Sila nyatakan pendapat korang dekat komen di bawah. Dan kalau ada pape yang korang nak share, korang boleh share jugak dekat ruangan komen.

Sumber :

1) https://waaw.my/2021/07/08/ibarat-s...oku-didera-dengan-kejam-berjaya-diselamatkan/

2) https://www.sinarharian.com.my/arti...-hak-penjagaan-adik-Bella-dilucut-serta-merta

3)
Syarat untuk sesape yang lalu thread aku and klu nak komen:
- Kena ada profile picture (bergerak ke tak itu tidak penting)
- Dah buat intro dekat "Introduction",
- Nak berdebat boleh, asalkan jangan dibawak bergaduh sudah. Aku cubit nanti.

- Tidak ada perkataan yang tidak senonoh didalam komen anda.
Sila p
enuhi syarat-syarat seperti yang aku telah bagitau ni untuk mengelakkan thread aku ada sebarang warning dari admin, submod, leader and member lain. Kerjasama anda semua amatlah dihargai.

p/s: Kalau ada pape yg salah bleh tlng edit yer...

Sincerely,
Falcon98
(。•́︿•̀。)
harap2 bila da viral pihak berkuasa segera bertindak ... binatang pun ada kasih sayang
 

tengkuganas

DFM Hackers
DFM Hackers
LV
0
 
19 Jun 2021
451
1,842
DragonCoin
162,908.00
Famos Amos [ BANGSAWAN ]
NCR M16
Duplex Apartment
Ulat Gonggok Gergasi
Bagi saya kalau sampai mental nak mendera budak tu better bagi orang lain or hantar ke mana2 pusat jagaan.

Perumpamaan (tiada kene mengena dengan berita) :
Kalau ayam berak kt depan umah, takkan nk marah ayam tu or pukul ayam tu?? Terimalah dengan redha... bersihkan tahi dan ucapkan Alhamdulillah kerana dapat pahala sabar. Sabar itu separuh daripada iman.
 
Status
Not open for further replies.