Questions Caj Tersembunyi Kad Kredit & Debit

Xtron135

DFM Member
DFM Member
LV
0
 
21 Oct 2021
2
14
DragonCoin
4,359.00
So, setahu saya dan pengalaman family, kad kredit ni, dia memang akan ada hidden fees atau bunga. Sy fikir, mungkin sbb kita berhutang. Kita hutang bank, bank tlg bayar apa yg kita beli, then kita bayar balik ke bank. So selagi x habis bayar kat bank, bank ada kuasa utk tambah apa saja kos, dengan alasan 'caj perkhitmatan' dll, sbb kita sedang guna 'servis peminjaman duit' dr bank. Dingatkan ni cerita psal kredit kad ye, bukan loan bank.

So persoalannya, kalau debit kad, adakah akan ada hidden fees de bank? cth kalau kita amik komitmen bayar beli benda bulan2, setahu sy, debit kad ibarat ewallet la.. guna, auto tolak duit dlm tu. x ada duit, x boleh guna. so sy x ada hutang dengan sapa2. Sy nk beli barang, pastikan kad ada duit, beli, trus tolak duit sy, tanpa berhutang. Jd sy nk tanya, kalau sy bt komitmen bula2 guna debit, adakah pihak bank msih ada kuasa utk tambah kos2 tersembunyi dgn sebarang alasan?

sori kalau soalan ni x sesuai di sini. sbb sy fikir, kalau nk tanya bank, x kan la diorang nk mengaku hidden fees sendiri kan. So harap2nya ada mana2 pihak di sini ada info underground haha.
 

ursecret

DFM Member
DFM Member
LV
0
 
22 Jun 2021
102
475
DragonCoin
5,294.00
Charlie Dame...
Smart Stereo Headset SM0087
LG HBS-730 Neckband Wireless Headset
LG HBS-730 Neckband Wireless Headset
guna debit card takde interest macam credit card sebab "caj perkhidmatan" pon kedai tu yg kena bayar tapi cuma susah bila kad takde baki yg cukup dan akan ditolak setiap kali nak buat pembayaran
 
  • Like
Reactions: M4LiQU3

thearchitect

DFM Guru
DFM Guru
LV
0
 
5 Jun 2021
315
2,025
DragonCoin
13,238.00
Ulat Gonggok Gergasi
Apple Macbook Pro 13
Apple iPhone 13 Pro
Thinkpad x1
Biasanya bank akan kenakan fee/yuran kalau withdraw duit sebanyak X kali setahun. Kalau withdraw bawah X kali dia waive yuran ni.

Kalau tak pasti boleh tengok kat website bank tu, section kad debit/credit, biasanya dia ada mention.

Btw kalau tanya bank rasanya dia memang akan jawab transaction sekian2 ni untuk apa, kalau tipu kang kena tiaw pulak dengan undang2
 

UlatKomputer

Memerhati Gerak Geri Anda
DFM Staff
LV
0
 
11 Jun 2021
348
5,939
DragonCoin
3,152,053.00
Dota 2
White House
Villa DFM
Rolls-Royce Boat Tail
Jikalau berkaitan kad debit, kita menggunakan duit kita secara direct dalam akaun kita. Berbanding kad kredit, di mana kita seperti "meminjam" wang daripada pihak bank dan perlu membayar semula setiap bulan.

Kalau tentang fees, yang akan dikenakan ialah selalunya pada transaction fees semasa pengeluaran wang di ATM. 4 transaksi pengeluaran pertama untuk satu bulan ialah percuma (jika anda gunakan Maybank Visa Debit), manakala transaksi kelima dan ke atas akan dikenakan caj sebanyak RM0.50.

Tetapi kalau nak pengeluaran tanpa had, setahun akan dikenakan RM8 untuk pengaktifan.

Boleh rujuk terus kepada pihak bank