Tutorial Cara guna Post Thread Editor

Tutorial thread
Status
Not open for further replies.

hotfloppy

Guru Leader
DFM Leader
LV
0
 
5 Jun 2021
537
1
3,980
DragonCoin
9,780.00
Linux
Eagle
Ancient Piranha
Assalamualaikum.

Saja aku nak share sikit fungsi-fungsi kat editor ni, supaya kita dapat buat thread yang high quality (HQ).

Walaupun thread yang aku sendiri buat pun belum capai tahap high quality, kita sama-sama improve penulisan kita sampai jadi high quality ye. 😎

Jom kita start...​



1625370568503.png



1. Prefix
Prefix untuk thread kita. Antara prefix yang available untuk normal user adalah Solved, Information, Tutorial, Questions. Pilih prefix yang bersesuaian dengan apa yang kita nak sampaikan.​

2. Title
Tajuk kepada thread yang kita nak buat. Tolong, jangan guna tajuk seperti "Tolong!", "Macamana?", "Kenapa macam ni?", "Jkj0989s*&(&*(" dan sebagainya. Letak tajuk yang bila orang baca, terus boleh agak apa content thread tersebut.​

1625371733573.png

Contoh Prefix dan Title



3. Remove Formatting
Gunanya adalah bila kita nak remove format yang telah kita buat. Contohnya, kita nak remove bold, italic serta link dari text. Instead of remove one by one, guna je button ni.​



4. Bold, Italic, Font Size

Bold (hotkey: CTRL+B)​
Untuk tebalkan (bold) text kita. Jangan salahguna fungsi bold ni, berpinau mata orang nak baca nanti kalau seluruh thread di-bold-kan.​
Contoh:
Text ini mengandungi penggunaan fungsi bold atau tebal.​

Italic (CTRL+I)​
Untuk condongkan (italic) text kita. Ini pun jangan salah guna k.​
Contoh:
Text ini mengandungi penggunaan fungsi italic atau condong.​

Font Size
Untuk tukar size font. Rasanya size cuma boleh guna yang preset, takleh custom.​
Contoh:
Text ini mengandungi penggunaan fungsi font size.​



5. Text color
Untuk tukar warna text kita. Jangan overuse, nanti nampak cam Holi festival plak.
Contoh:
Text ini mengandungi penggunaan fungsi text color.​




6. More options (1)

1625375952321.png
1. Font Family
Kita boleh tukar jenis font yang kita nak guna kat sini. Ada 8 preset fonts tersedia.​
2. Strike-through (CTRL+S)​
Untuk kita potong text (garisan melintang atas text).​
Contoh:
Text ini mengandungi penggunaan fungsi bold, italic dan strike-through.​
3. Underline (CTRL+U)​
Untuk kita gariskan text kita.​
Contoh:
Text ini mengandungi penggunaan fungsi underline.​
4. Inline code
Kita gunakan inline code ni untuk letak one-line code di antara text.​
Contoh:
Untuk paparkan text ke skrin, kita boleh gunakan print("Text yang kita nak paparkan")
5. Inline Spoiler
Kita gunakan inline spoiler ni utuk sembunyikan text atau perenggan​
Contoh:
Untuk sembunyikan text, kita boleh gunakan fungsi inline spoiler ini.




7. List
Kat sini kita boleh guna numbered list, bullet list, dan boleh juga indent atau outdent text atau perenggan kita.
Contoh Numbered/Ordered List
  1. Unlock pintu​
  2. Buka pintu​
  3. Keluar​
  4. Tutup pintu​
  5. Lock pintu​
Contoh Bullet/Unordered List
  • Cengkih​
  • Bunga Lawang​
  • Kulit Kayu Manis​
  • Jintan Manis​
  • Serai​
Contoh Indent Text. (Outdent susah sikit nak tunjuk)
  • Rebus daging sehingga lembut
    • (indent) Kisar bawang putih dan bawang besar​


8. Text alignment
Guna untuk align text kita ke kiri, kanan, center atau justify (balance-kan kiri kanan).​

Alignment Kiri
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Cras vehicula, dolor ac accumsan bibendum, mauris mi fermentum lorem, in sollicitudin massa lectus ut urna. Curabitur laoreet lacus felis, eget fringilla metus aliquet sed. Maecenas sit amet eros nec nisl placerat semper. Nunc eget convallis velit. Vestibulum bibendum ipsum sodales massa tincidunt pellentesque.
Alignment Kanan
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Cras vehicula, dolor ac accumsan bibendum, mauris mi fermentum lorem, in sollicitudin massa lectus ut urna. Curabitur laoreet lacus felis, eget fringilla metus aliquet sed. Maecenas sit amet eros nec nisl placerat semper. Nunc eget convallis velit. Vestibulum bibendum ipsum sodales massa tincidunt pellentesque.​

Alignment Center
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Cras vehicula, dolor ac accumsan bibendum, mauris mi fermentum lorem, in sollicitudin massa lectus ut urna. Curabitur laoreet lacus felis, eget fringilla metus aliquet sed. Maecenas sit amet eros nec nisl placerat semper. Nunc eget convallis velit. Vestibulum bibendum ipsum sodales massa tincidunt pellentesque.

Alignment Justify
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Cras vehicula, dolor ac accumsan bibendum, mauris mi fermentum lorem, in sollicitudin massa lectus ut urna. Curabitur laoreet lacus felis, eget fringilla metus aliquet sed. Maecenas sit amet eros nec nisl placerat semper. Nunc eget convallis velit. Vestibulum bibendum ipsum sodales massa tincidunt pellentesque.​



9. Paragraph format
Kat sini kita boleh set normal text size, atau heading size. Ada 3 preset heading tersedia.​

Heading 1​

Heading 2​

Heading 3​




10. Insert Link (CTRL+K)
Guna untuk masukkan link kepada text. URL by default akan jadi link, tapi kalau kita nak link-kan text, guna fungsi ni.​

Contoh text dengan link



11. Insert Image (CTRL+P)
Untuk masuk image dalam thread kita. Boleh upload atau terus gunakan URL. Tapi aku biasa copy paste ke editor terus je.​

Contoh
4620521.jpg

Kita boleh setkan size image. Click pada image dan click button Change size, atau just drag to adjust.



12. Smiley
Senarai emoji yang boleh digunakan.​

Contoh: 😁 :love: 🀣 πŸ˜… 😎 :)



13. Media
Untuk kita embed media/video ke dalam thread kita. Cuma boleh gunakan media from URL sahaja. Boleh click pada button untuk tengok senarai website yang supported.​

Contoh


14. Quote
Untuk kita letakkan text/ayat kita dalam quote/kotak khas.​
BOFH excuse #389:

/dev/clue was linked to /dev/null



15. Insert table
Kita juga boleh gunakan table kat dalam editor ni.​

ID​
NAME​
PASSWORD​
1​
hotfloppy​
passwordyangsangatsecure​
2​
kucing​
kucingcomeldancute​



16. More options (2)

1625374653562.png

1. Horizontal line
Untuk kita letak garisan melintang antara paragraph. Dalam thread ni banyak aku guna.​

2. Spoiler
Fungsi spoiler ni berbeza sikit dengan ispoiler, iaitu ia meletakkan text/paragraph yang kita nak sembunyikan di dalam quote dan boleh dibuka dengan click pada button biru tertulis SPOILER.​

Contoh SPOILER
TrollFace.jpg

3. Code
Sebarang code yang kita nak share, tolong gunakan button ni. Kalau tak, abis cacamarba pastu indentation pun semua ke laut dalam.​

Contoh Code
Python:
class PasswordHandler(object):
    def __init__(self,
                 username=None,
                 previous_passwd=None,
                 new_passwd=None,
                 **kwargs):
 
        self.username = username
        self.previous_passwd = previous_passwd
        self.new_passwd = new_passwd

    def check_input(self):
        if not self.previous_passwd:
            abort(400, "Current password required")

        if not self.username:
            abort(400, "Name required")
        else:
            self.getshadow(self.username)

        if not self.new_passwd:
            abort(400, "Password required")



17. Undo (CTRL+Z) & Redo (CTRL + Y / CTRL + SHIFT + Z)
Button ni untuk kita undo atau redo. Contoh tersilap taip something, kita boleh terus undo. Pastu tetiba ubah fikiran, boleh redo balik undo kita tadi. Haa, pening? LOL.​



18. Toggle BB Code
Button ni untuk kita tengok formatting yang kita dah buat dalam bentuk Buletin Board (BB) code. Biasanya aku guna button ni untuk save draft thread yang aku buat kat tempat lain, contohnya kat TODO list aku sendiri, so that aku boleh buat 2-3 thread siap-siap dan publish semua.​

Normal editor
Text ini gunakan bold, italic dan text color.

BB Code
Text ini gunakan [B]bold[/B], [I]italic[/I] dan [COLOR=rgb(184, 49, 47)]text color.[/COLOR]




19. Drafts
Button ni kita gunakan untuk save atau delete draft yang kita tengah tulis. Save biasanya automatic.​



20. Preview
Haa, ini paling penting. Sebelum kita submit post kita, sebaiknya tekan button Preview ni untuk macamana rupa post tu nanti. Kalau rasa puas hati, baru submit. Kalau ada rasa perlu edit kat mana-mana bahagian, click semula button Preview untuk kembali ke editing mode.​



Workflow aku bila buat thread/artikel/tutorial:​
  • Karang thread sampai siap. Abaikan formatting dulu​
  • Dah siap karang, baru buat formatting.​
  • Dan sebelum submit, ini yang aku akan buat:​
    • Click Preview dan baca balik, untuk cari typo (kadang-kadang terlepas jugak) atau ayat yang berbelit-belit​
    • Tukar theme untuk tengok formatting sesuai tak​
    • Bukak preview kat phone untuk tengok camana pulak rupa dia​
    • Pastu baru Submit
  • Lepas submit, baca sekali lagi. Edit kalau perlu.​



Okay, itu lebih kurang cerita pasal editor ni. Sorry, panjang gila. Aku memang takde bakat menulis pendek-pendek rasanya. Hahaha.

Kalau ada terkurang atau tersilap kat mana-mana, sila bagitau ye.

Moga bermanfaat.

Assalamualaikum.​
 

Attachments

  • 1625374818253.png
    1625374818253.png
    1.2 KB · Views: 148
Last edited:

Wicther

DFM Member
DFM Member
LV
0
 
16 Jun 2021
1,485
5,203
21
DragonCoin
5,650.00
Assalamualaikum.

Saja aku nak share sikit fungsi-fungsi kat editor ni, supaya kita dapat buat thread yang high quality (HQ).

Walaupun thread yang aku sendiri buat pun belum capai tahap high quality, kita sama-sama improve penulisan kita sampai jadi high quality ye. 😎

Jom kita start...​






1. Prefix
Prefix untuk thread kita. Antara prefix yang available untuk normal user adalah Solved, Information, Tutorial, Questions. Pilih prefix yang bersesuaian dengan apa yang kita nak sampaikan.​

2. Title
Tajuk kepada thread yang kita nak buat. Tolong, jangan guna tajuk seperti "Tolong!", "Macamana?", "Kenapa macam ni?", "Jkj0989s*&(&*(" dan sebagainya. Letak tajuk yang bila orang baca, terus boleh agak apa content thread tersebut.​

View attachment 4933
Contoh Prefix dan Title



3. Remove Formatting
Gunanya adalah bila kita nak remove format yang telah kita buat. Contohnya, kita nak remove bold, italic serta link dari text. Instead of remove one by one, guna je button ni.​



4. Bold, Italic, Font Size

Bold (hotkey: CTRL+B)​
Untuk tebalkan (bold) text kita. Jangan salahguna fungsi bold ni, berpinau mata orang nak baca nanti kalau seluruh thread di-bold-kan.​
Contoh:
Text ini mengandungi penggunaan fungsi bold atau tebal.​

Italic (CTRL+I)​
Untuk condongkan (italic) text kita. Ini pun jangan salah guna k.​
Contoh:
Text ini mengandungi penggunaan fungsi italic atau condong.​

Font Size
Untuk tukar size font. Rasanya size cuma boleh guna yang preset, takleh custom.​
Contoh:
Text ini mengandungi penggunaan fungsi font size.​



5. Text color
Untuk tukar warna text kita. Jangan overuse, nanti nampak cam Holi festival plak.
Contoh:
Text ini mengandungi penggunaan fungsi text color.​




6. More options (1)

1. Font Family
Kita boleh tukar jenis font yang kita nak guna kat sini. Ada 8 preset fonts tersedia.​
2. Strike-through (CTRL+S)​
Untuk kita potong text (garisan melintang atas text).​
Contoh:
Text ini mengandungi penggunaan fungsi bold, italic dan strike-through.​
3. Underline (CTRL+U)​
Untuk kita gariskan text kita.​
Contoh:
Text ini mengandungi penggunaan fungsi underline.​
4. Inline code
Kita gunakan inline code ni untuk letak one-line code di antara text.​
Contoh:
Untuk paparkan text ke skrin, kita boleh gunakan print("Text yang kita nak paparkan")
5. Inline Spoiler
Kita gunakan inline spoiler ni utuk sembunyikan text atau perenggan​
Contoh:
Untuk sembunyikan text, kita boleh gunakan fungsi inline spoiler ini.




7. List
Kat sini kita boleh guna numbered list, bullet list, dan boleh juga indent atau outdent text atau perenggan kita.
Contoh Numbered/Ordered List
  1. Unlock pintu​
  2. Buka pintu​
  3. Keluar​
  4. Tutup pintu​
  5. Lock pintu​
Contoh Bullet/Unordered List
  • Cengkih​
  • Bunga Lawang​
  • Kulit Kayu Manis​
  • Jintan Manis​
  • Serai​
Contoh Indent Text. (Outdent susah sikit nak tunjuk)
  • Rebus daging sehingga lembut
    • (indent) Kisar bawang putih dan bawang besar​


8. Text alignment
Guna untuk align text kita ke kiri, kanan, center atau justify (balance-kan kiri kanan).​

Alignment Kiri
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Cras vehicula, dolor ac accumsan bibendum, mauris mi fermentum lorem, in sollicitudin massa lectus ut urna. Curabitur laoreet lacus felis, eget fringilla metus aliquet sed. Maecenas sit amet eros nec nisl placerat semper. Nunc eget convallis velit. Vestibulum bibendum ipsum sodales massa tincidunt pellentesque.
Alignment Kanan
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Cras vehicula, dolor ac accumsan bibendum, mauris mi fermentum lorem, in sollicitudin massa lectus ut urna. Curabitur laoreet lacus felis, eget fringilla metus aliquet sed. Maecenas sit amet eros nec nisl placerat semper. Nunc eget convallis velit. Vestibulum bibendum ipsum sodales massa tincidunt pellentesque.​

Alignment Center
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Cras vehicula, dolor ac accumsan bibendum, mauris mi fermentum lorem, in sollicitudin massa lectus ut urna. Curabitur laoreet lacus felis, eget fringilla metus aliquet sed. Maecenas sit amet eros nec nisl placerat semper. Nunc eget convallis velit. Vestibulum bibendum ipsum sodales massa tincidunt pellentesque.

Alignment Justify
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Cras vehicula, dolor ac accumsan bibendum, mauris mi fermentum lorem, in sollicitudin massa lectus ut urna. Curabitur laoreet lacus felis, eget fringilla metus aliquet sed. Maecenas sit amet eros nec nisl placerat semper. Nunc eget convallis velit. Vestibulum bibendum ipsum sodales massa tincidunt pellentesque.​



9. Paragraph format
Kat sini kita boleh set normal text size, atau heading size. Ada 3 preset heading tersedia.​

Heading 1​

Heading 2​

Heading 3​




10. Insert Link (CTRL+K)
Guna untuk masukkan link kepada text. URL by default akan jadi link, tapi kalau kita nak link-kan text, guna fungsi ni.​

Contoh text dengan link



11. Insert Image (CTRL+P)
Untuk masuk image dalam thread kita. Boleh upload atau terus gunakan URL. Tapi aku biasa copy paste ke editor terus je.​

Contoh
4620521.jpg

Kita boleh setkan size image. Click pada image dan click button Change size, atau just drag to adjust.



12. Smiley
Senarai emoji yang boleh digunakan.​

Contoh: 😁 :love: 🀣 πŸ˜… 😎 :)



13. Media
Untuk kita embed media/video ke dalam thread kita. Cuma boleh gunakan media from URL sahaja. Boleh click pada button untuk tengok senarai website yang supported.​

Contoh


14. Quote
Untuk kita letakkan text/ayat kita dalam quote/kotak khas.​




15. Insert table
Kita juga boleh gunakan table kat dalam editor ni.​

ID​
NAME​
PASSWORD​
1​
hotfloppy​
passwordyangsangatsecure​
2​
kucing​
kucingcomeldancute​



16. More options (2)


1. Horizontal line
Untuk kita letak garisan melintang antara paragraph. Dalam thread ni banyak aku guna.​

2. Spoiler
Fungsi spoiler ni berbeza sikit dengan ispoiler, iaitu ia meletakkan text/paragraph yang kita nak sembunyikan di dalam quote dan boleh dibuka dengan click pada button biru tertulis SPOILER.​

Contoh SPOILER
3. Code
Sebarang code yang kita nak share, tolong gunakan button ni. Kalau tak, abis cacamarba pastu indentation pun semua ke laut dalam.​

Contoh Code
Python:
class PasswordHandler(object):
    def __init__(self,
                 username=None,
                 previous_passwd=None,
                 new_passwd=None,
                 **kwargs):
   
        self.username = username
        self.previous_passwd = previous_passwd
        self.new_passwd = new_passwd

    def check_input(self):
        if not self.previous_passwd:
            abort(400, "Current password required")

        if not self.username:
            abort(400, "Name required")
        else:
            self.getshadow(self.username)

        if not self.new_passwd:
            abort(400, "Password required")



17. Undo (CTRL+Z) & Redo (CTRL + Y / CTRL + SHIFT + Z)
Button ni untuk kita undo atau redo. Contoh tersilap taip something, kita boleh terus undo. Pastu tetiba ubah fikiran, boleh redo balik undo kita tadi. Haa, pening? LOL.​



18. Toggle BB Code
Button ni untuk kita tengok formatting yang kita dah buat dalam bentuk Buletin Board (BB) code. Biasanya aku guna button ni untuk save draft thread yang aku buat kat tempat lain, contohnya kat TODO list aku sendiri, so that aku boleh buat 2-3 thread siap-siap dan publish semua.​

Normal editor
Text ini gunakan bold, italic dan text color.

BB Code
Text ini gunakan [B]bold[/B], [I]italic[/I] dan [COLOR=rgb(184, 49, 47)]text color.[/COLOR]




19. Drafts
Button ni kita gunakan untuk save atau delete draft yang kita tengah tulis. Save biasanya automatic.​



20. Preview
Haa, ini paling penting. Sebelum kita submit post kita, sebaiknya tekan button Preview ni untuk macamana rupa post tu nanti. Kalau rasa puas hati, baru submit. Kalau ada rasa perlu edit kat mana-mana bahagian, click semula button Preview untuk kembali ke editing mode.​



Okay, itu lebih kurang cerita pasal editor ni. Sorry, panjang gila. Aku memang takde bakat menulis pendek-pendek rasanya. Hahaha.

Kalau ada terkurang atau tersilap kat mana-mana, sila bagitau ye.

Moga bermanfaat.

Assalamualaikum.​
Waalaikumussalam cikgu ...Bangunnn terima kasih cikgu
 

Aceofspade

Forum Moderator
DFM Sub Moderator
LV
0
 
30 May 2021
6,445
36,565
Dragonforce Malaysia
DragonCoin
10,174,334.00
Assalamualaikum.

Saja aku nak share sikit fungsi-fungsi kat editor ni, supaya kita dapat buat thread yang high quality (HQ).

Walaupun thread yang aku sendiri buat pun belum capai tahap high quality, kita sama-sama improve penulisan kita sampai jadi high quality ye. 😎

Jom kita start...​






1. Prefix
Prefix untuk thread kita. Antara prefix yang available untuk normal user adalah Solved, Information, Tutorial, Questions. Pilih prefix yang bersesuaian dengan apa yang kita nak sampaikan.​

2. Title
Tajuk kepada thread yang kita nak buat. Tolong, jangan guna tajuk seperti "Tolong!", "Macamana?", "Kenapa macam ni?", "Jkj0989s*&(&*(" dan sebagainya. Letak tajuk yang bila orang baca, terus boleh agak apa content thread tersebut.​

View attachment 4933
Contoh Prefix dan Title



3. Remove Formatting
Gunanya adalah bila kita nak remove format yang telah kita buat. Contohnya, kita nak remove bold, italic serta link dari text. Instead of remove one by one, guna je button ni.​



4. Bold, Italic, Font Size

Bold (hotkey: CTRL+B)​
Untuk tebalkan (bold) text kita. Jangan salahguna fungsi bold ni, berpinau mata orang nak baca nanti kalau seluruh thread di-bold-kan.​
Contoh:
Text ini mengandungi penggunaan fungsi bold atau tebal.​

Italic (CTRL+I)​
Untuk condongkan (italic) text kita. Ini pun jangan salah guna k.​
Contoh:
Text ini mengandungi penggunaan fungsi italic atau condong.​

Font Size
Untuk tukar size font. Rasanya size cuma boleh guna yang preset, takleh custom.​
Contoh:
Text ini mengandungi penggunaan fungsi font size.​



5. Text color
Untuk tukar warna text kita. Jangan overuse, nanti nampak cam Holi festival plak.
Contoh:
Text ini mengandungi penggunaan fungsi text color.​




6. More options (1)

1. Font Family
Kita boleh tukar jenis font yang kita nak guna kat sini. Ada 8 preset fonts tersedia.​
2. Strike-through (CTRL+S)​
Untuk kita potong text (garisan melintang atas text).​
Contoh:
Text ini mengandungi penggunaan fungsi bold, italic dan strike-through.​
3. Underline (CTRL+U)​
Untuk kita gariskan text kita.​
Contoh:
Text ini mengandungi penggunaan fungsi underline.​
4. Inline code
Kita gunakan inline code ni untuk letak one-line code di antara text.​
Contoh:
Untuk paparkan text ke skrin, kita boleh gunakan print("Text yang kita nak paparkan")
5. Inline Spoiler
Kita gunakan inline spoiler ni utuk sembunyikan text atau perenggan​
Contoh:
Untuk sembunyikan text, kita boleh gunakan fungsi inline spoiler ini.




7. List
Kat sini kita boleh guna numbered list, bullet list, dan boleh juga indent atau outdent text atau perenggan kita.
Contoh Numbered/Ordered List
  1. Unlock pintu​
  2. Buka pintu​
  3. Keluar​
  4. Tutup pintu​
  5. Lock pintu​
Contoh Bullet/Unordered List
  • Cengkih​
  • Bunga Lawang​
  • Kulit Kayu Manis​
  • Jintan Manis​
  • Serai​
Contoh Indent Text. (Outdent susah sikit nak tunjuk)
  • Rebus daging sehingga lembut
    • (indent) Kisar bawang putih dan bawang besar​


8. Text alignment
Guna untuk align text kita ke kiri, kanan, center atau justify (balance-kan kiri kanan).​

Alignment Kiri
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Cras vehicula, dolor ac accumsan bibendum, mauris mi fermentum lorem, in sollicitudin massa lectus ut urna. Curabitur laoreet lacus felis, eget fringilla metus aliquet sed. Maecenas sit amet eros nec nisl placerat semper. Nunc eget convallis velit. Vestibulum bibendum ipsum sodales massa tincidunt pellentesque.
Alignment Kanan
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Cras vehicula, dolor ac accumsan bibendum, mauris mi fermentum lorem, in sollicitudin massa lectus ut urna. Curabitur laoreet lacus felis, eget fringilla metus aliquet sed. Maecenas sit amet eros nec nisl placerat semper. Nunc eget convallis velit. Vestibulum bibendum ipsum sodales massa tincidunt pellentesque.​

Alignment Center
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Cras vehicula, dolor ac accumsan bibendum, mauris mi fermentum lorem, in sollicitudin massa lectus ut urna. Curabitur laoreet lacus felis, eget fringilla metus aliquet sed. Maecenas sit amet eros nec nisl placerat semper. Nunc eget convallis velit. Vestibulum bibendum ipsum sodales massa tincidunt pellentesque.

Alignment Justify
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Cras vehicula, dolor ac accumsan bibendum, mauris mi fermentum lorem, in sollicitudin massa lectus ut urna. Curabitur laoreet lacus felis, eget fringilla metus aliquet sed. Maecenas sit amet eros nec nisl placerat semper. Nunc eget convallis velit. Vestibulum bibendum ipsum sodales massa tincidunt pellentesque.​



9. Paragraph format
Kat sini kita boleh set normal text size, atau heading size. Ada 3 preset heading tersedia.​

Heading 1​

Heading 2​

Heading 3​




10. Insert Link (CTRL+K)
Guna untuk masukkan link kepada text. URL by default akan jadi link, tapi kalau kita nak link-kan text, guna fungsi ni.​

Contoh text dengan link



11. Insert Image (CTRL+P)
Untuk masuk image dalam thread kita. Boleh upload atau terus gunakan URL. Tapi aku biasa copy paste ke editor terus je.​

Contoh
4620521.jpg

Kita boleh setkan size image. Click pada image dan click button Change size, atau just drag to adjust.



12. Smiley
Senarai emoji yang boleh digunakan.​

Contoh: 😁 :love: 🀣 πŸ˜… 😎 :)



13. Media
Untuk kita embed media/video ke dalam thread kita. Cuma boleh gunakan media from URL sahaja. Boleh click pada button untuk tengok senarai website yang supported.​

Contoh


14. Quote
Untuk kita letakkan text/ayat kita dalam quote/kotak khas.​




15. Insert table
Kita juga boleh gunakan table kat dalam editor ni.​

ID​
NAME​
PASSWORD​
1​
hotfloppy​
passwordyangsangatsecure​
2​
kucing​
kucingcomeldancute​



16. More options (2)


1. Horizontal line
Untuk kita letak garisan melintang antara paragraph. Dalam thread ni banyak aku guna.​

2. Spoiler
Fungsi spoiler ni berbeza sikit dengan ispoiler, iaitu ia meletakkan text/paragraph yang kita nak sembunyikan di dalam quote dan boleh dibuka dengan click pada button biru tertulis SPOILER.​

Contoh SPOILER
3. Code
Sebarang code yang kita nak share, tolong gunakan button ni. Kalau tak, abis cacamarba pastu indentation pun semua ke laut dalam.​

Contoh Code
Python:
class PasswordHandler(object):
    def __init__(self,
                 username=None,
                 previous_passwd=None,
                 new_passwd=None,
                 **kwargs):
   
        self.username = username
        self.previous_passwd = previous_passwd
        self.new_passwd = new_passwd

    def check_input(self):
        if not self.previous_passwd:
            abort(400, "Current password required")

        if not self.username:
            abort(400, "Name required")
        else:
            self.getshadow(self.username)

        if not self.new_passwd:
            abort(400, "Password required")



17. Undo (CTRL+Z) & Redo (CTRL + Y / CTRL + SHIFT + Z)
Button ni untuk kita undo atau redo. Contoh tersilap taip something, kita boleh terus undo. Pastu tetiba ubah fikiran, boleh redo balik undo kita tadi. Haa, pening? LOL.​



18. Toggle BB Code
Button ni untuk kita tengok formatting yang kita dah buat dalam bentuk Buletin Board (BB) code. Biasanya aku guna button ni untuk save draft thread yang aku buat kat tempat lain, contohnya kat TODO list aku sendiri, so that aku boleh buat 2-3 thread siap-siap dan publish semua.​

Normal editor
Text ini gunakan bold, italic dan text color.

BB Code
Text ini gunakan [B]bold[/B], [I]italic[/I] dan [COLOR=rgb(184, 49, 47)]text color.[/COLOR]




19. Drafts
Button ni kita gunakan untuk save atau delete draft yang kita tengah tulis. Save biasanya automatic.​



20. Preview
Haa, ini paling penting. Sebelum kita submit post kita, sebaiknya tekan button Preview ni untuk macamana rupa post tu nanti. Kalau rasa puas hati, baru submit. Kalau ada rasa perlu edit kat mana-mana bahagian, click semula button Preview untuk kembali ke editing mode.​



Okay, itu lebih kurang cerita pasal editor ni. Sorry, panjang gila. Aku memang takde bakat menulis pendek-pendek rasanya. Hahaha.

Kalau ada terkurang atau tersilap kat mana-mana, sila bagitau ye.

Moga bermanfaat.

Assalamualaikum.​
terima kasih peneragan cikgu :)
 
  • Like
Reactions: A1one and M4LiQU3
Assalamualaikum.

Saja aku nak share sikit fungsi-fungsi kat editor ni, supaya kita dapat buat thread yang high quality (HQ).

Walaupun thread yang aku sendiri buat pun belum capai tahap high quality, kita sama-sama improve penulisan kita sampai jadi high quality ye. 😎

Jom kita start...​






1. Prefix
Prefix untuk thread kita. Antara prefix yang available untuk normal user adalah Solved, Information, Tutorial, Questions. Pilih prefix yang bersesuaian dengan apa yang kita nak sampaikan.​

2. Title
Tajuk kepada thread yang kita nak buat. Tolong, jangan guna tajuk seperti "Tolong!", "Macamana?", "Kenapa macam ni?", "Jkj0989s*&(&*(" dan sebagainya. Letak tajuk yang bila orang baca, terus boleh agak apa content thread tersebut.​

View attachment 4933
Contoh Prefix dan Title



3. Remove Formatting
Gunanya adalah bila kita nak remove format yang telah kita buat. Contohnya, kita nak remove bold, italic serta link dari text. Instead of remove one by one, guna je button ni.​



4. Bold, Italic, Font Size

Bold (hotkey: CTRL+B)​
Untuk tebalkan (bold) text kita. Jangan salahguna fungsi bold ni, berpinau mata orang nak baca nanti kalau seluruh thread di-bold-kan.​
Contoh:
Text ini mengandungi penggunaan fungsi bold atau tebal.​

Italic (CTRL+I)​
Untuk condongkan (italic) text kita. Ini pun jangan salah guna k.​
Contoh:
Text ini mengandungi penggunaan fungsi italic atau condong.​

Font Size
Untuk tukar size font. Rasanya size cuma boleh guna yang preset, takleh custom.​
Contoh:
Text ini mengandungi penggunaan fungsi font size.​



5. Text color
Untuk tukar warna text kita. Jangan overuse, nanti nampak cam Holi festival plak.
Contoh:
Text ini mengandungi penggunaan fungsi text color.​




6. More options (1)

1. Font Family
Kita boleh tukar jenis font yang kita nak guna kat sini. Ada 8 preset fonts tersedia.​
2. Strike-through (CTRL+S)​
Untuk kita potong text (garisan melintang atas text).​
Contoh:
Text ini mengandungi penggunaan fungsi bold, italic dan strike-through.​
3. Underline (CTRL+U)​
Untuk kita gariskan text kita.​
Contoh:
Text ini mengandungi penggunaan fungsi underline.​
4. Inline code
Kita gunakan inline code ni untuk letak one-line code di antara text.​
Contoh:
Untuk paparkan text ke skrin, kita boleh gunakan print("Text yang kita nak paparkan")
5. Inline Spoiler
Kita gunakan inline spoiler ni utuk sembunyikan text atau perenggan​
Contoh:
Untuk sembunyikan text, kita boleh gunakan fungsi inline spoiler ini.




7. List
Kat sini kita boleh guna numbered list, bullet list, dan boleh juga indent atau outdent text atau perenggan kita.
Contoh Numbered/Ordered List
  1. Unlock pintu​
  2. Buka pintu​
  3. Keluar​
  4. Tutup pintu​
  5. Lock pintu​
Contoh Bullet/Unordered List
  • Cengkih​
  • Bunga Lawang​
  • Kulit Kayu Manis​
  • Jintan Manis​
  • Serai​
Contoh Indent Text. (Outdent susah sikit nak tunjuk)
  • Rebus daging sehingga lembut
    • (indent) Kisar bawang putih dan bawang besar​


8. Text alignment
Guna untuk align text kita ke kiri, kanan, center atau justify (balance-kan kiri kanan).​

Alignment Kiri
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Cras vehicula, dolor ac accumsan bibendum, mauris mi fermentum lorem, in sollicitudin massa lectus ut urna. Curabitur laoreet lacus felis, eget fringilla metus aliquet sed. Maecenas sit amet eros nec nisl placerat semper. Nunc eget convallis velit. Vestibulum bibendum ipsum sodales massa tincidunt pellentesque.
Alignment Kanan
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Cras vehicula, dolor ac accumsan bibendum, mauris mi fermentum lorem, in sollicitudin massa lectus ut urna. Curabitur laoreet lacus felis, eget fringilla metus aliquet sed. Maecenas sit amet eros nec nisl placerat semper. Nunc eget convallis velit. Vestibulum bibendum ipsum sodales massa tincidunt pellentesque.​

Alignment Center
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Cras vehicula, dolor ac accumsan bibendum, mauris mi fermentum lorem, in sollicitudin massa lectus ut urna. Curabitur laoreet lacus felis, eget fringilla metus aliquet sed. Maecenas sit amet eros nec nisl placerat semper. Nunc eget convallis velit. Vestibulum bibendum ipsum sodales massa tincidunt pellentesque.

Alignment Justify
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Cras vehicula, dolor ac accumsan bibendum, mauris mi fermentum lorem, in sollicitudin massa lectus ut urna. Curabitur laoreet lacus felis, eget fringilla metus aliquet sed. Maecenas sit amet eros nec nisl placerat semper. Nunc eget convallis velit. Vestibulum bibendum ipsum sodales massa tincidunt pellentesque.​



9. Paragraph format
Kat sini kita boleh set normal text size, atau heading size. Ada 3 preset heading tersedia.​

Heading 1​

Heading 2​

Heading 3​




10. Insert Link (CTRL+K)
Guna untuk masukkan link kepada text. URL by default akan jadi link, tapi kalau kita nak link-kan text, guna fungsi ni.​

Contoh text dengan link



11. Insert Image (CTRL+P)
Untuk masuk image dalam thread kita. Boleh upload atau terus gunakan URL. Tapi aku biasa copy paste ke editor terus je.​

Contoh
4620521.jpg

Kita boleh setkan size image. Click pada image dan click button Change size, atau just drag to adjust.



12. Smiley
Senarai emoji yang boleh digunakan.​

Contoh: 😁 :love: 🀣 πŸ˜… 😎 :)



13. Media
Untuk kita embed media/video ke dalam thread kita. Cuma boleh gunakan media from URL sahaja. Boleh click pada button untuk tengok senarai website yang supported.​

Contoh


14. Quote
Untuk kita letakkan text/ayat kita dalam quote/kotak khas.​




15. Insert table
Kita juga boleh gunakan table kat dalam editor ni.​

ID​
NAME​
PASSWORD​
1​
hotfloppy​
passwordyangsangatsecure​
2​
kucing​
kucingcomeldancute​



16. More options (2)


1. Horizontal line
Untuk kita letak garisan melintang antara paragraph. Dalam thread ni banyak aku guna.​

2. Spoiler
Fungsi spoiler ni berbeza sikit dengan ispoiler, iaitu ia meletakkan text/paragraph yang kita nak sembunyikan di dalam quote dan boleh dibuka dengan click pada button biru tertulis SPOILER.​

Contoh SPOILER
3. Code
Sebarang code yang kita nak share, tolong gunakan button ni. Kalau tak, abis cacamarba pastu indentation pun semua ke laut dalam.​

Contoh Code
Python:
class PasswordHandler(object):
    def __init__(self,
                 username=None,
                 previous_passwd=None,
                 new_passwd=None,
                 **kwargs):
   
        self.username = username
        self.previous_passwd = previous_passwd
        self.new_passwd = new_passwd

    def check_input(self):
        if not self.previous_passwd:
            abort(400, "Current password required")

        if not self.username:
            abort(400, "Name required")
        else:
            self.getshadow(self.username)

        if not self.new_passwd:
            abort(400, "Password required")



17. Undo (CTRL+Z) & Redo (CTRL + Y / CTRL + SHIFT + Z)
Button ni untuk kita undo atau redo. Contoh tersilap taip something, kita boleh terus undo. Pastu tetiba ubah fikiran, boleh redo balik undo kita tadi. Haa, pening? LOL.​



18. Toggle BB Code
Button ni untuk kita tengok formatting yang kita dah buat dalam bentuk Buletin Board (BB) code. Biasanya aku guna button ni untuk save draft thread yang aku buat kat tempat lain, contohnya kat TODO list aku sendiri, so that aku boleh buat 2-3 thread siap-siap dan publish semua.​

Normal editor
Text ini gunakan bold, italic dan text color.

BB Code
Text ini gunakan [B]bold[/B], [I]italic[/I] dan [COLOR=rgb(184, 49, 47)]text color.[/COLOR]




19. Drafts
Button ni kita gunakan untuk save atau delete draft yang kita tengah tulis. Save biasanya automatic.​



20. Preview
Haa, ini paling penting. Sebelum kita submit post kita, sebaiknya tekan button Preview ni untuk macamana rupa post tu nanti. Kalau rasa puas hati, baru submit. Kalau ada rasa perlu edit kat mana-mana bahagian, click semula button Preview untuk kembali ke editing mode.​



Okay, itu lebih kurang cerita pasal editor ni. Sorry, panjang gila. Aku memang takde bakat menulis pendek-pendek rasanya. Hahaha.

Kalau ada terkurang atau tersilap kat mana-mana, sila bagitau ye.

Moga bermanfaat.

Assalamualaikum.​
Waalaikumsalam guru ,haha mantapppp πŸ‘πŸ‘πŸ‘
 
  • Like
Reactions: M4LiQU3

Grimmy081

DFM Bawang Rangers
DFM Bawang Rangers
LV
0
 
5 Jun 2021
2,288
26,470
In your darkest nighmare
DragonCoin
9,126.00
Tart Nenas
Dragon Nest (λ“œλž˜κ³€λ„€μŠ€νŠΈ)
Eagle
Black Dragon
Rawr The Fat Tiger
Ancient Piranha
Assalamualaikum.

Saja aku nak share sikit fungsi-fungsi kat editor ni, supaya kita dapat buat thread yang high quality (HQ).

Walaupun thread yang aku sendiri buat pun belum capai tahap high quality, kita sama-sama improve penulisan kita sampai jadi high quality ye. 😎

Jom kita start...​






1. Prefix
Prefix untuk thread kita. Antara prefix yang available untuk normal user adalah Solved, Information, Tutorial, Questions. Pilih prefix yang bersesuaian dengan apa yang kita nak sampaikan.​

2. Title
Tajuk kepada thread yang kita nak buat. Tolong, jangan guna tajuk seperti "Tolong!", "Macamana?", "Kenapa macam ni?", "Jkj0989s*&(&*(" dan sebagainya. Letak tajuk yang bila orang baca, terus boleh agak apa content thread tersebut.​

View attachment 4933
Contoh Prefix dan Title



3. Remove Formatting
Gunanya adalah bila kita nak remove format yang telah kita buat. Contohnya, kita nak remove bold, italic serta link dari text. Instead of remove one by one, guna je button ni.​



4. Bold, Italic, Font Size

Bold (hotkey: CTRL+B)​
Untuk tebalkan (bold) text kita. Jangan salahguna fungsi bold ni, berpinau mata orang nak baca nanti kalau seluruh thread di-bold-kan.​
Contoh:
Text ini mengandungi penggunaan fungsi bold atau tebal.​

Italic (CTRL+I)​
Untuk condongkan (italic) text kita. Ini pun jangan salah guna k.​
Contoh:
Text ini mengandungi penggunaan fungsi italic atau condong.​

Font Size
Untuk tukar size font. Rasanya size cuma boleh guna yang preset, takleh custom.​
Contoh:
Text ini mengandungi penggunaan fungsi font size.​



5. Text color
Untuk tukar warna text kita. Jangan overuse, nanti nampak cam Holi festival plak.
Contoh:
Text ini mengandungi penggunaan fungsi text color.​




6. More options (1)

1. Font Family
Kita boleh tukar jenis font yang kita nak guna kat sini. Ada 8 preset fonts tersedia.​
2. Strike-through (CTRL+S)​
Untuk kita potong text (garisan melintang atas text).​
Contoh:
Text ini mengandungi penggunaan fungsi bold, italic dan strike-through.​
3. Underline (CTRL+U)​
Untuk kita gariskan text kita.​
Contoh:
Text ini mengandungi penggunaan fungsi underline.​
4. Inline code
Kita gunakan inline code ni untuk letak one-line code di antara text.​
Contoh:
Untuk paparkan text ke skrin, kita boleh gunakan print("Text yang kita nak paparkan")
5. Inline Spoiler
Kita gunakan inline spoiler ni utuk sembunyikan text atau perenggan​
Contoh:
Untuk sembunyikan text, kita boleh gunakan fungsi inline spoiler ini.




7. List
Kat sini kita boleh guna numbered list, bullet list, dan boleh juga indent atau outdent text atau perenggan kita.
Contoh Numbered/Ordered List
  1. Unlock pintu​
  2. Buka pintu​
  3. Keluar​
  4. Tutup pintu​
  5. Lock pintu​
Contoh Bullet/Unordered List
  • Cengkih​
  • Bunga Lawang​
  • Kulit Kayu Manis​
  • Jintan Manis​
  • Serai​
Contoh Indent Text. (Outdent susah sikit nak tunjuk)
  • Rebus daging sehingga lembut
    • (indent) Kisar bawang putih dan bawang besar​


8. Text alignment
Guna untuk align text kita ke kiri, kanan, center atau justify (balance-kan kiri kanan).​

Alignment Kiri
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Cras vehicula, dolor ac accumsan bibendum, mauris mi fermentum lorem, in sollicitudin massa lectus ut urna. Curabitur laoreet lacus felis, eget fringilla metus aliquet sed. Maecenas sit amet eros nec nisl placerat semper. Nunc eget convallis velit. Vestibulum bibendum ipsum sodales massa tincidunt pellentesque.
Alignment Kanan
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Cras vehicula, dolor ac accumsan bibendum, mauris mi fermentum lorem, in sollicitudin massa lectus ut urna. Curabitur laoreet lacus felis, eget fringilla metus aliquet sed. Maecenas sit amet eros nec nisl placerat semper. Nunc eget convallis velit. Vestibulum bibendum ipsum sodales massa tincidunt pellentesque.​

Alignment Center
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Cras vehicula, dolor ac accumsan bibendum, mauris mi fermentum lorem, in sollicitudin massa lectus ut urna. Curabitur laoreet lacus felis, eget fringilla metus aliquet sed. Maecenas sit amet eros nec nisl placerat semper. Nunc eget convallis velit. Vestibulum bibendum ipsum sodales massa tincidunt pellentesque.

Alignment Justify
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Cras vehicula, dolor ac accumsan bibendum, mauris mi fermentum lorem, in sollicitudin massa lectus ut urna. Curabitur laoreet lacus felis, eget fringilla metus aliquet sed. Maecenas sit amet eros nec nisl placerat semper. Nunc eget convallis velit. Vestibulum bibendum ipsum sodales massa tincidunt pellentesque.​



9. Paragraph format
Kat sini kita boleh set normal text size, atau heading size. Ada 3 preset heading tersedia.​

Heading 1​

Heading 2​

Heading 3​




10. Insert Link (CTRL+K)
Guna untuk masukkan link kepada text. URL by default akan jadi link, tapi kalau kita nak link-kan text, guna fungsi ni.​

Contoh text dengan link



11. Insert Image (CTRL+P)
Untuk masuk image dalam thread kita. Boleh upload atau terus gunakan URL. Tapi aku biasa copy paste ke editor terus je.​

Contoh
4620521.jpg

Kita boleh setkan size image. Click pada image dan click button Change size, atau just drag to adjust.



12. Smiley
Senarai emoji yang boleh digunakan.​

Contoh: 😁 :love: 🀣 πŸ˜… 😎 :)



13. Media
Untuk kita embed media/video ke dalam thread kita. Cuma boleh gunakan media from URL sahaja. Boleh click pada button untuk tengok senarai website yang supported.​

Contoh


14. Quote
Untuk kita letakkan text/ayat kita dalam quote/kotak khas.​




15. Insert table
Kita juga boleh gunakan table kat dalam editor ni.​

ID​
NAME​
PASSWORD​
1​
hotfloppy​
passwordyangsangatsecure​
2​
kucing​
kucingcomeldancute​



16. More options (2)


1. Horizontal line
Untuk kita letak garisan melintang antara paragraph. Dalam thread ni banyak aku guna.​

2. Spoiler
Fungsi spoiler ni berbeza sikit dengan ispoiler, iaitu ia meletakkan text/paragraph yang kita nak sembunyikan di dalam quote dan boleh dibuka dengan click pada button biru tertulis SPOILER.​

Contoh SPOILER
3. Code
Sebarang code yang kita nak share, tolong gunakan button ni. Kalau tak, abis cacamarba pastu indentation pun semua ke laut dalam.​

Contoh Code
Python:
class PasswordHandler(object):
    def __init__(self,
                 username=None,
                 previous_passwd=None,
                 new_passwd=None,
                 **kwargs):
   
        self.username = username
        self.previous_passwd = previous_passwd
        self.new_passwd = new_passwd

    def check_input(self):
        if not self.previous_passwd:
            abort(400, "Current password required")

        if not self.username:
            abort(400, "Name required")
        else:
            self.getshadow(self.username)

        if not self.new_passwd:
            abort(400, "Password required")



17. Undo (CTRL+Z) & Redo (CTRL + Y / CTRL + SHIFT + Z)
Button ni untuk kita undo atau redo. Contoh tersilap taip something, kita boleh terus undo. Pastu tetiba ubah fikiran, boleh redo balik undo kita tadi. Haa, pening? LOL.​



18. Toggle BB Code
Button ni untuk kita tengok formatting yang kita dah buat dalam bentuk Buletin Board (BB) code. Biasanya aku guna button ni untuk save draft thread yang aku buat kat tempat lain, contohnya kat TODO list aku sendiri, so that aku boleh buat 2-3 thread siap-siap dan publish semua.​

Normal editor
Text ini gunakan bold, italic dan text color.

BB Code
Text ini gunakan [B]bold[/B], [I]italic[/I] dan [COLOR=rgb(184, 49, 47)]text color.[/COLOR]




19. Drafts
Button ni kita gunakan untuk save atau delete draft yang kita tengah tulis. Save biasanya automatic.​



20. Preview
Haa, ini paling penting. Sebelum kita submit post kita, sebaiknya tekan button Preview ni untuk macamana rupa post tu nanti. Kalau rasa puas hati, baru submit. Kalau ada rasa perlu edit kat mana-mana bahagian, click semula button Preview untuk kembali ke editing mode.​



Okay, itu lebih kurang cerita pasal editor ni. Sorry, panjang gila. Aku memang takde bakat menulis pendek-pendek rasanya. Hahaha.

Kalau ada terkurang atau tersilap kat mana-mana, sila bagitau ye.

Moga bermanfaat.

Assalamualaikum.​
Terima kasih 😁. Payah nk pakai phone nk komen thread. Screen Dia naik turun bila nk reply. πŸ˜…. Satu lg kalau buka chat. Belakang dia mst ada thread yg buka.
~ tq for black xz link 😍 selamanya black rider!
 
  • Like
Reactions: M4LiQU3

hotfloppy

Guru Leader
DFM Leader
LV
0
 
5 Jun 2021
537
1
3,980
DragonCoin
9,780.00
Linux
Eagle
Ancient Piranha
Terima kasih atas perkongsian guru @hotfloppy ,, sangatΒ² membantu.. sekejap lagi saya baca sampai habisπŸ˜‚πŸ˜‚

Dah abis baca lom? Hehe.

padu sedetail2 nya cikgu

Moga bermanfaat. :D

Waalaikumussalam cikgu ...Bangunnn terima kasih cikgu

Sama-sama. Balik nanti buat latihan mukasurat 34 sampai 42 okay. Hantar hari Isnin. :p

Thankyou cikgu :)

Sama-sama. Moga bermanfaat. :D

Mantap.. terbaik.. i move to announcement lah. Thansk tuan

Terima kasih min. 😍

terima kasih peneragan cikgu :)

Sama-sama. Moga bermanfaat :D

Waalaikumsalam guru ,haha mantapppp πŸ‘πŸ‘πŸ‘

Moga bermanfaat. :D

Terima kasih 😁. Payah nk pakai phone nk komen thread. Screen Dia naik turun bila nk reply. πŸ˜…. Satu lg kalau buka chat. Belakang dia mst ada thread yg buka.
~ tq for black xz link 😍 selamanya black rider!

Beli bluetooth keyboard bro, sedap skit nak membawang dalam forum guna phone sebab onscreen keyboard tak popup dah (at least kat iphone tak popup la). Hehehe. Aku guna yang ni, https://shopee.com.my/logitech.os/907614832 , boleh connect ke 3 devices.
ps - Yeah, Black & Black RX for life! :p
 

Grimmy081

DFM Bawang Rangers
DFM Bawang Rangers
LV
0
 
5 Jun 2021
2,288
26,470
In your darkest nighmare
DragonCoin
9,126.00
Tart Nenas
Dragon Nest (λ“œλž˜κ³€λ„€μŠ€νŠΈ)
Eagle
Black Dragon
Rawr The Fat Tiger
Ancient Piranha
Dah abis baca lom? Hehe.



Moga bermanfaat. :D



Sama-sama. Balik nanti buat latihan mukasurat 34 sampai 42 okay. Hantar hari Isnin. :p



Sama-sama. Moga bermanfaat. :D



Terima kasih min. 😍



Sama-sama. Moga bermanfaat :D



Moga bermanfaat. :D



Beli bluetooth keyboard bro, sedap skit nak membawang dalam forum guna phone sebab onscreen keyboard tak popup dah (at least kat iphone tak popup la). Hehehe. Aku guna yang ni, https://shopee.com.my/logitech.os/907614832 , boleh connect ke 3 devices.
ps - Yeah, Black & Black RX for life! :p
Sey ada beli keyboard. Kat shopee. Ingat bluetooth sekali sampai sambung wayar. πŸ˜‚ Dah la port dia lain 🀦
 
  • Like
Reactions: A1one and M4LiQU3

nanovim

newbie
DFM Member
LV
0
 
12 Jul 2021
689
9,596
DragonCoin
1,026,126.00
Eagle
Ancient Piranha
Ulat Gonggok Gergasi
Assalamualaikum.

Saja aku nak share sikit fungsi-fungsi kat editor ni, supaya kita dapat buat thread yang high quality (HQ).

Walaupun thread yang aku sendiri buat pun belum capai tahap high quality, kita sama-sama improve penulisan kita sampai jadi high quality ye. 😎

Jom kita start...​






1. Prefix
Prefix untuk thread kita. Antara prefix yang available untuk normal user adalah Solved, Information, Tutorial, Questions. Pilih prefix yang bersesuaian dengan apa yang kita nak sampaikan.​

2. Title
Tajuk kepada thread yang kita nak buat. Tolong, jangan guna tajuk seperti "Tolong!", "Macamana?", "Kenapa macam ni?", "Jkj0989s*&(&*(" dan sebagainya. Letak tajuk yang bila orang baca, terus boleh agak apa content thread tersebut.​

View attachment 4933
Contoh Prefix dan Title



3. Remove Formatting
Gunanya adalah bila kita nak remove format yang telah kita buat. Contohnya, kita nak remove bold, italic serta link dari text. Instead of remove one by one, guna je button ni.​



4. Bold, Italic, Font Size

Bold (hotkey: CTRL+B)​
Untuk tebalkan (bold) text kita. Jangan salahguna fungsi bold ni, berpinau mata orang nak baca nanti kalau seluruh thread di-bold-kan.​
Contoh:
Text ini mengandungi penggunaan fungsi bold atau tebal.​

Italic (CTRL+I)​
Untuk condongkan (italic) text kita. Ini pun jangan salah guna k.​
Contoh:
Text ini mengandungi penggunaan fungsi italic atau condong.​

Font Size
Untuk tukar size font. Rasanya size cuma boleh guna yang preset, takleh custom.​
Contoh:
Text ini mengandungi penggunaan fungsi font size.​



5. Text color
Untuk tukar warna text kita. Jangan overuse, nanti nampak cam Holi festival plak.
Contoh:
Text ini mengandungi penggunaan fungsi text color.​




6. More options (1)

1. Font Family
Kita boleh tukar jenis font yang kita nak guna kat sini. Ada 8 preset fonts tersedia.​
2. Strike-through (CTRL+S)​
Untuk kita potong text (garisan melintang atas text).​
Contoh:
Text ini mengandungi penggunaan fungsi bold, italic dan strike-through.​
3. Underline (CTRL+U)​
Untuk kita gariskan text kita.​
Contoh:
Text ini mengandungi penggunaan fungsi underline.​
4. Inline code
Kita gunakan inline code ni untuk letak one-line code di antara text.​
Contoh:
Untuk paparkan text ke skrin, kita boleh gunakan print("Text yang kita nak paparkan")
5. Inline Spoiler
Kita gunakan inline spoiler ni utuk sembunyikan text atau perenggan​
Contoh:
Untuk sembunyikan text, kita boleh gunakan fungsi inline spoiler ini.




7. List
Kat sini kita boleh guna numbered list, bullet list, dan boleh juga indent atau outdent text atau perenggan kita.
Contoh Numbered/Ordered List
  1. Unlock pintu​
  2. Buka pintu​
  3. Keluar​
  4. Tutup pintu​
  5. Lock pintu​
Contoh Bullet/Unordered List
  • Cengkih​
  • Bunga Lawang​
  • Kulit Kayu Manis​
  • Jintan Manis​
  • Serai​
Contoh Indent Text. (Outdent susah sikit nak tunjuk)
  • Rebus daging sehingga lembut
    • (indent) Kisar bawang putih dan bawang besar​


8. Text alignment
Guna untuk align text kita ke kiri, kanan, center atau justify (balance-kan kiri kanan).​

Alignment Kiri
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Cras vehicula, dolor ac accumsan bibendum, mauris mi fermentum lorem, in sollicitudin massa lectus ut urna. Curabitur laoreet lacus felis, eget fringilla metus aliquet sed. Maecenas sit amet eros nec nisl placerat semper. Nunc eget convallis velit. Vestibulum bibendum ipsum sodales massa tincidunt pellentesque.
Alignment Kanan
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Cras vehicula, dolor ac accumsan bibendum, mauris mi fermentum lorem, in sollicitudin massa lectus ut urna. Curabitur laoreet lacus felis, eget fringilla metus aliquet sed. Maecenas sit amet eros nec nisl placerat semper. Nunc eget convallis velit. Vestibulum bibendum ipsum sodales massa tincidunt pellentesque.​

Alignment Center
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Cras vehicula, dolor ac accumsan bibendum, mauris mi fermentum lorem, in sollicitudin massa lectus ut urna. Curabitur laoreet lacus felis, eget fringilla metus aliquet sed. Maecenas sit amet eros nec nisl placerat semper. Nunc eget convallis velit. Vestibulum bibendum ipsum sodales massa tincidunt pellentesque.

Alignment Justify
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Cras vehicula, dolor ac accumsan bibendum, mauris mi fermentum lorem, in sollicitudin massa lectus ut urna. Curabitur laoreet lacus felis, eget fringilla metus aliquet sed. Maecenas sit amet eros nec nisl placerat semper. Nunc eget convallis velit. Vestibulum bibendum ipsum sodales massa tincidunt pellentesque.​



9. Paragraph format
Kat sini kita boleh set normal text size, atau heading size. Ada 3 preset heading tersedia.​

Heading 1​

Heading 2​

Heading 3​




10. Insert Link (CTRL+K)
Guna untuk masukkan link kepada text. URL by default akan jadi link, tapi kalau kita nak link-kan text, guna fungsi ni.​

Contoh text dengan link



11. Insert Image (CTRL+P)
Untuk masuk image dalam thread kita. Boleh upload atau terus gunakan URL. Tapi aku biasa copy paste ke editor terus je.​

Contoh
4620521.jpg

Kita boleh setkan size image. Click pada image dan click button Change size, atau just drag to adjust.



12. Smiley
Senarai emoji yang boleh digunakan.​

Contoh: 😁 :love: 🀣 πŸ˜… 😎 :)



13. Media
Untuk kita embed media/video ke dalam thread kita. Cuma boleh gunakan media from URL sahaja. Boleh click pada button untuk tengok senarai website yang supported.​

Contoh


14. Quote
Untuk kita letakkan text/ayat kita dalam quote/kotak khas.​




15. Insert table
Kita juga boleh gunakan table kat dalam editor ni.​

ID​
NAME​
PASSWORD​
1​
hotfloppy​
passwordyangsangatsecure​
2​
kucing​
kucingcomeldancute​



16. More options (2)


1. Horizontal line
Untuk kita letak garisan melintang antara paragraph. Dalam thread ni banyak aku guna.​

2. Spoiler
Fungsi spoiler ni berbeza sikit dengan ispoiler, iaitu ia meletakkan text/paragraph yang kita nak sembunyikan di dalam quote dan boleh dibuka dengan click pada button biru tertulis SPOILER.​

Contoh SPOILER
3. Code
Sebarang code yang kita nak share, tolong gunakan button ni. Kalau tak, abis cacamarba pastu indentation pun semua ke laut dalam.​

Contoh Code
Python:
class PasswordHandler(object):
    def __init__(self,
                 username=None,
                 previous_passwd=None,
                 new_passwd=None,
                 **kwargs):
 
        self.username = username
        self.previous_passwd = previous_passwd
        self.new_passwd = new_passwd

    def check_input(self):
        if not self.previous_passwd:
            abort(400, "Current password required")

        if not self.username:
            abort(400, "Name required")
        else:
            self.getshadow(self.username)

        if not self.new_passwd:
            abort(400, "Password required")



17. Undo (CTRL+Z) & Redo (CTRL + Y / CTRL + SHIFT + Z)
Button ni untuk kita undo atau redo. Contoh tersilap taip something, kita boleh terus undo. Pastu tetiba ubah fikiran, boleh redo balik undo kita tadi. Haa, pening? LOL.​



18. Toggle BB Code
Button ni untuk kita tengok formatting yang kita dah buat dalam bentuk Buletin Board (BB) code. Biasanya aku guna button ni untuk save draft thread yang aku buat kat tempat lain, contohnya kat TODO list aku sendiri, so that aku boleh buat 2-3 thread siap-siap dan publish semua.​

Normal editor
Text ini gunakan bold, italic dan text color.

BB Code
Text ini gunakan [B]bold[/B], [I]italic[/I] dan [COLOR=rgb(184, 49, 47)]text color.[/COLOR]




19. Drafts
Button ni kita gunakan untuk save atau delete draft yang kita tengah tulis. Save biasanya automatic.​



20. Preview
Haa, ini paling penting. Sebelum kita submit post kita, sebaiknya tekan button Preview ni untuk macamana rupa post tu nanti. Kalau rasa puas hati, baru submit. Kalau ada rasa perlu edit kat mana-mana bahagian, click semula button Preview untuk kembali ke editing mode.​



Okay, itu lebih kurang cerita pasal editor ni. Sorry, panjang gila. Aku memang takde bakat menulis pendek-pendek rasanya. Hahaha.

Kalau ada terkurang atau tersilap kat mana-mana, sila bagitau ye.

Moga bermanfaat.

Assalamualaikum.​

Sangat bermanfaat cikgu! πŸ€—
Betul juga kadang rasa macam Holi Festival juga penulisan saya. Terima kasih atas pencerahan. Mengetahui BB Code pun penting bagi memperhalusi dan memudahkan penulisan tak perlu asyik-asyik nak berulangalik ke mouse dan ke keyboard tapi semuanya di keyboard sahaja.

Untuk line break saya biasanya bubuh dalam text editor [hr][/hr]
Untuk font size saya ada cuba try nak ubah tapi ya betul; preset rasanya tak boleh customized.
Untuk font color pula, saya perasan boleh customized dengan RGB Value dalam BB Code kot ada yang nak customized warna selain preset.
Untuk emoji; ada shortcut mudah iaitu WinKey + .

Paling penting function justify tu saya rasa ramai terlepas pandang; suatu kepuasan bila dapat lihat tulisan rapi dan tersusun belah kiri dan kanan perenggan. Harap menjadi wadah untuk kita sama-sama naikkan lagi mutu penulisan dan menggunakan pen membanteras kejahilan. Tiber​
 
  • Like
Reactions: M4LiQU3

hotfloppy

Guru Leader
DFM Leader
LV
0
 
5 Jun 2021
537
1
3,980
DragonCoin
9,780.00
Linux
Eagle
Ancient Piranha
Sangat bermanfaat cikgu! πŸ€—
Betul juga kadang rasa macam Holi Festival juga penulisan saya. Terima kasih atas pencerahan. Mengetahui BB Code pun penting bagi memperhalusi dan memudahkan penulisan tak perlu asyik-asyik nak berulangalik ke mouse dan ke keyboard tapi semuanya di keyboard sahaja.

Untuk line break saya biasanya bubuh dalam text editor [hr][/hr]
Untuk font size saya ada cuba try nak ubah tapi ya betul; preset rasanya tak boleh customized.
Untuk font color pula, saya perasan boleh customized dengan RGB Value dalam BB Code kot ada yang nak customized warna selain preset.
Untuk emoji; ada shortcut mudah iaitu WinKey + .

Paling penting function justify tu saya rasa ramai terlepas pandang; suatu kepuasan bila dapat lihat tulisan rapi dan tersusun belah kiri dan kanan perenggan. Harap menjadi wadah untuk kita sama-sama naikkan lagi mutu penulisan dan menggunakan pen membanteras kejahilan. Tiber​

Yup, font color boleh customized. Satu lagi bab color, kena fikir jugak pembaca guna light atau dark theme. Kadang-kadang kita selesa guna font color sekian-sekian dalam dark mode, tapi tak sedar yang color tu tak nampak dalam light/default theme.

Untuk formatting ni, biasanya aku akan buat last sekali. Taip dulu artikel sampai habis, pastu baru buat formatting. Hehehe.

Pastu sebelum submit, ini beberapa benda aku buat:​
  • Click Preview dan baca balik, untuk cari typo (kadang-kadang terlepas jugak) atau ayat yang berbelit-belit​
  • Tukar theme untuk tengok formatting sesuai tak​
  • Bukak preview kat phone untuk tengok camana pulak rupa dia​
  • Pastu baru Submit
  • Lepas submit, baca sekali lagi. Edit kalau perlu.​
Tips: Kalau nak tahu semua BBcode, boleh tekan button Toggle BB Code lepas dah buat formatting yang kita nak.​
 

nanovim

newbie
DFM Member
LV
0
 
12 Jul 2021
689
9,596
DragonCoin
1,026,126.00
Eagle
Ancient Piranha
Ulat Gonggok Gergasi
Yup, font color boleh customized. Satu lagi bab color, kena fikir jugak pembaca guna light atau dark theme. Kadang-kadang kita selesa guna font color sekian-sekian dalam dark mode, tapi tak sedar yang color tu tak nampak dalam light/default theme.

Untuk formatting ni, biasanya aku akan buat last sekali. Taip dulu artikel sampai habis, pastu baru buat formatting. Hehehe.

Pastu sebelum submit, ini beberapa benda aku buat:​
  • Click Preview dan baca balik, untuk cari typo (kadang-kadang terlepas jugak) atau ayat yang berbelit-belit​
  • Tukar theme untuk tengok formatting sesuai tak​
  • Bukak preview kat phone untuk tengok camana pulak rupa dia​
  • Pastu baru Submit
  • Lepas submit, baca sekali lagi. Edit kalau perlu.​
Tips: Kalau nak tahu semua BBcode, boleh tekan button Toggle BB Code lepas dah buat formatting yang kita nak.​

Terima kasih bos atas pencerahan sekali lagi. Moga dipermudahkan urusan!
 
Status
Not open for further replies.