Tutorial Cara penggunaan Multi-Quote

Tutorial thread

hotfloppy

Guru Leader
DFM Leader
LV
0
 
5 Jun 2021
537
1
3,980
DragonCoin
9,780.00
Linux
Eagle
Ancient Piranha
Assalamualaikum.

Aku tengok ramai yang tak tahu cara untuk guna multi-quote, so dia reply berkali-kali dalam thread yang sama.. berderet je. Huhuhu.

Dah cuba search kot-kot dah ada orang post cara penggunaan multi-quote, tapi tak jumpa. Kalau dah memang ada dan aku tak perasan, admin atau mod boleh delete je post ni ye.

Jom kita start...​


Apa benda Multi-Quote ni?

  • Multi-quote ni kita guna untuk reply kepada ramai orang dalam 1 post.
  • Contohnya, kita bertanya sesuatu dalam thread dan ada 6 orang reply kepada kita. Kalau kita reply semula kepada 6 orang tu satu demi satu, thread tu akan penuh dengan reply kita saja sampai 6 post. Tak efisyen. Sebaiknya, gunakan multi-quote ni.
  • Boleh juga quote messages dari multiple pages.
  • Contohnya, ada 2 reply kat page 3, dan 4 reply kat page 5. Kita boleh je click quote kat page-page tersebut, dan insert quotes dalam kotak reply.

Cara Penggunaan

  • Click pada button +Quote (nombor 1) untuk pilih message yang kita nak quote.​
  • Message yang telah dipilih akan bertukar menjadi -Quote (nombor 2)​
1626169077729.png
  • Dalam kotak reply kat bawah, click pada button INSERT QUOTES...
1626169144529.png
  • Click button QUOTE MESSAGES
1626169156675.png
  • Sekarang semua message yang kita pilih tadi akan masuk dalam kotak reply ni​
1626169169542.png
  • Pastu reply je la satu demi satu macam contoh dalam gambar ni.​
1626169180887.png



Nampak tak? Kan lebih kemas dengan cara camni, instead of reply satu demi satu. 😎

Moga bermanfaat.

Assalamualaikum.​
 
Last edited:

Nabilah

DFM Member
DFM Member
LV
0
 
11 Jun 2021
1,591
15,460
Di dimensi yang nyata tatkala dunia ini hanya fana
DragonCoin
147,084,797.00
Lamborghini Sian
Eagle
Oyen The Arrogant Cat
White Cat The MadCat
Charlie Dame...
Ancient Dragon
Assalamualaikum.

Aku tengok ramai yang tak tahu cara untuk guna multi-quote, so dia reply berkali-kali dalam thread yang sama.. berderet je. Huhuhu.

Dah cuba search kot-kot dah ada orang post cara penggunaan multi-quote, tapi tak jumpa. Kalau dah memang ada dan aku tak perasan, admin atau mod boleh delete je post ni ye.

Jom kita start...​


Apa benda Multi-Quote ni?

  • Multi-quote ni kita guna untuk reply kepada ramai orang dalam 1 post.
  • Contohnya, kita bertanya sesuatu dalam thread dan ada 6 orang reply kepada kita. Kalau kita reply semula kepada 6 orang tu satu demi satu, thread tu akan penuh dengan reply kita saja sampai 6 post. Tak efisyen. Sebaiknya, gunakan multi-quote ni.

Cara Penggunaan

  • Click pada button +Quote (nombor 1) untuk pilih message yang kita nak quote.​
  • Message yang telah dipilih akan bertukar menjadi -Quote (nombor 2)​
  • Dalam kotak reply kat bawah, click pada button INSERT QUOTES...
  • Click button QUOTE MESSAGES
  • Sekarang semua message yang kita pilih tadi akan masuk dalam kotak reply ni​
  • Pastu reply je la satu demi satu macam contoh dalam gambar ni.​



Nampak tak? Kan lebih kemas dengan cara camni, instead of reply satu demi satu. 😎

Moga bermanfaat.

Assalamualaikum.​
waalaikumusalam,, terima kasih cikgu 😊😊
 
  • Like
Reactions: ShahrulHalim

ShahrulHalim

Moderator
DFM Administrator
LV
0
 
5 Jun 2021
3,733
20,470
34
Aqsa
dragonforce.io
DragonCoin
66,458,989.00
Mystery Box [ LEGENDARY ] 🔥🔥🔥
Tart Nenas
Angry Lion
Perodua Kancil
Black Dragon
Shark
Assalamualaikum.

Aku tengok ramai yang tak tahu cara untuk guna multi-quote, so dia reply berkali-kali dalam thread yang sama.. berderet je. Huhuhu.

Dah cuba search kot-kot dah ada orang post cara penggunaan multi-quote, tapi tak jumpa. Kalau dah memang ada dan aku tak perasan, admin atau mod boleh delete je post ni ye.

Jom kita start...​


Apa benda Multi-Quote ni?

  • Multi-quote ni kita guna untuk reply kepada ramai orang dalam 1 post.
  • Contohnya, kita bertanya sesuatu dalam thread dan ada 6 orang reply kepada kita. Kalau kita reply semula kepada 6 orang tu satu demi satu, thread tu akan penuh dengan reply kita saja sampai 6 post. Tak efisyen. Sebaiknya, gunakan multi-quote ni.

Cara Penggunaan

  • Click pada button +Quote (nombor 1) untuk pilih message yang kita nak quote.​
  • Message yang telah dipilih akan bertukar menjadi -Quote (nombor 2)​
  • Dalam kotak reply kat bawah, click pada button INSERT QUOTES...
  • Click button QUOTE MESSAGES
  • Sekarang semua message yang kita pilih tadi akan masuk dalam kotak reply ni​
  • Pastu reply je la satu demi satu macam contoh dalam gambar ni.​



Nampak tak? Kan lebih kemas dengan cara camni, instead of reply satu demi satu. 😎

Moga bermanfaat.

Assalamualaikum.​
Kalau guna butang Reply pun boleh sebenarnya...tak tau kenapa ada dua function yang sama...hahaha...apa2 pun terbaik @hotfloppy (y)(y)(y)
Waalaikumussalam,sangat bermanfaat,
contohnya macam ni...saya guna butang Reply...taip apa nak reply...tekan Enter...tekan butang Reply lagi
waalaikumusalam,, terima kasih cikgu 😊😊
jawab lagi sorang hahaha :ROFLMAO:
 

Hasief

DFM Member
DFM Member
LV
0
 
6 Jun 2021
2,049
4,694
DragonCoin
141,394,373.60
Eagle
Shiba Inu The Silly
Frost Dragon
Assalamualaikum.

Aku tengok ramai yang tak tahu cara untuk guna multi-quote, so dia reply berkali-kali dalam thread yang sama.. berderet je. Huhuhu.

Dah cuba search kot-kot dah ada orang post cara penggunaan multi-quote, tapi tak jumpa. Kalau dah memang ada dan aku tak perasan, admin atau mod boleh delete je post ni ye.

Jom kita start...​


Apa benda Multi-Quote ni?

  • Multi-quote ni kita guna untuk reply kepada ramai orang dalam 1 post.
  • Contohnya, kita bertanya sesuatu dalam thread dan ada 6 orang reply kepada kita. Kalau kita reply semula kepada 6 orang tu satu demi satu, thread tu akan penuh dengan reply kita saja sampai 6 post. Tak efisyen. Sebaiknya, gunakan multi-quote ni.

Cara Penggunaan

  • Click pada button +Quote (nombor 1) untuk pilih message yang kita nak quote.​
  • Message yang telah dipilih akan bertukar menjadi -Quote (nombor 2)​
  • Dalam kotak reply kat bawah, click pada button INSERT QUOTES...
  • Click button QUOTE MESSAGES
  • Sekarang semua message yang kita pilih tadi akan masuk dalam kotak reply ni​
  • Pastu reply je la satu demi satu macam contoh dalam gambar ni.​



Nampak tak? Kan lebih kemas dengan cara camni, instead of reply satu demi satu. 😎

Moga bermanfaat.

Assalamualaikum.​
Akhir nya aku tau gak apa funysen nya sbb seberlum ni asyik2 tertekan je tp x tau apa funsyen tq guru
 

hotfloppy

Guru Leader
DFM Leader
LV
0
 
5 Jun 2021
537
1
3,980
DragonCoin
9,780.00
Linux
Eagle
Ancient Piranha
Kalau guna butang Reply pun boleh sebenarnya...tak tau kenapa ada dua function yang sama...hahaha...apa2 pun terbaik @hotfloppy (y)(y)(y)

contohnya macam ni...saya guna butang Reply...taip apa nak reply...tekan Enter...tekan butang Reply lagi

jawab lagi sorang hahaha :ROFLMAO:

Ada 2 kebaikan multi-quote berbanding reply:
  • Button reply kena back and forth. Button quote lak kita quote je terus satu demi satu, pastu dump semua masuk kotak reply.
  • Boleh quote messages dari multiple pages
 

tuntulkicap

GFX Team
DFM GFX Team
LV
0
 
2 Jun 2021
1,910
2,967
DragonCoin
7,968.00

Enciksaupi

DFM Member
DFM Member
LV
0
 
5 Jun 2021
574
639
Mafia Security Cyber
mafiasecurity.com.my
DragonCoin
4,015.00
Assalamualaikum.

Aku tengok ramai yang tak tahu cara untuk guna multi-quote, so dia reply berkali-kali dalam thread yang sama.. berderet je. Huhuhu.

Dah cuba search kot-kot dah ada orang post cara penggunaan multi-quote, tapi tak jumpa. Kalau dah memang ada dan aku tak perasan, admin atau mod boleh delete je post ni ye.

Jom kita start...​


Apa benda Multi-Quote ni?

  • Multi-quote ni kita guna untuk reply kepada ramai orang dalam 1 post.
  • Contohnya, kita bertanya sesuatu dalam thread dan ada 6 orang reply kepada kita. Kalau kita reply semula kepada 6 orang tu satu demi satu, thread tu akan penuh dengan reply kita saja sampai 6 post. Tak efisyen. Sebaiknya, gunakan multi-quote ni.
  • Boleh juga quote messages dari multiple pages.
  • Contohnya, ada 2 reply kat page 3, dan 4 reply kat page 5. Kita boleh je click quote kat page-page tersebut, dan insert quotes dalam kotak reply.

Cara Penggunaan

  • Click pada button +Quote (nombor 1) untuk pilih message yang kita nak quote.​
  • Message yang telah dipilih akan bertukar menjadi -Quote (nombor 2)​
  • Dalam kotak reply kat bawah, click pada button INSERT QUOTES...
  • Click button QUOTE MESSAGES
  • Sekarang semua message yang kita pilih tadi akan masuk dalam kotak reply ni​
  • Pastu reply je la satu demi satu macam contoh dalam gambar ni.​



Nampak tak? Kan lebih kemas dengan cara camni, instead of reply satu demi satu. 😎

Moga bermanfaat.

Assalamualaikum.​
Terbaikk perkongsian
 
  • Like
Reactions: 0xfazzz

0xfazzz

DFM Member
DFM Member
LV
0
 
18 Jun 2021
640
3,797
kepala bana
DragonCoin
133,613.00
Assalamualaikum.

Aku tengok ramai yang tak tahu cara untuk guna multi-quote, so dia reply berkali-kali dalam thread yang sama.. berderet je. Huhuhu.

Dah cuba search kot-kot dah ada orang post cara penggunaan multi-quote, tapi tak jumpa. Kalau dah memang ada dan aku tak perasan, admin atau mod boleh delete je post ni ye.

Jom kita start...​


Apa benda Multi-Quote ni?

  • Multi-quote ni kita guna untuk reply kepada ramai orang dalam 1 post.
  • Contohnya, kita bertanya sesuatu dalam thread dan ada 6 orang reply kepada kita. Kalau kita reply semula kepada 6 orang tu satu demi satu, thread tu akan penuh dengan reply kita saja sampai 6 post. Tak efisyen. Sebaiknya, gunakan multi-quote ni.
  • Boleh juga quote messages dari multiple pages.
  • Contohnya, ada 2 reply kat page 3, dan 4 reply kat page 5. Kita boleh je click quote kat page-page tersebut, dan insert quotes dalam kotak reply.

Cara Penggunaan

  • Click pada button +Quote (nombor 1) untuk pilih message yang kita nak quote.​
  • Message yang telah dipilih akan bertukar menjadi -Quote (nombor 2)​
  • Dalam kotak reply kat bawah, click pada button INSERT QUOTES...
  • Click button QUOTE MESSAGES
  • Sekarang semua message yang kita pilih tadi akan masuk dalam kotak reply ni​
  • Pastu reply je la satu demi satu macam contoh dalam gambar ni.​



Nampak tak? Kan lebih kemas dengan cara camni, instead of reply satu demi satu. 😎

Moga bermanfaat.

Assalamualaikum.​
Ada 2 kebaikan multi-quote berbanding reply:
  • Button reply kena back and forth. Button quote lak kita quote je terus satu demi satu, pastu dump semua masuk kotak reply.
  • Boleh quote messages dari multiple pages
jakun pulak baru tau function dia haha,,tq guru
 

Lynn senyum

Kipoci
DFM Member
LV
0
 
4 Jun 2021
445
6,907
From the hearts of Palestinians
DragonCoin
9,504,602.00
Tart Nenas
Assalamualaikum.

Aku tengok ramai yang tak tahu cara untuk guna multi-quote, so dia reply berkali-kali dalam thread yang sama.. berderet je. Huhuhu.

Dah cuba search kot-kot dah ada orang post cara penggunaan multi-quote, tapi tak jumpa. Kalau dah memang ada dan aku tak perasan, admin atau mod boleh delete je post ni ye.

Jom kita start...​


Apa benda Multi-Quote ni?

  • Multi-quote ni kita guna untuk reply kepada ramai orang dalam 1 post.
  • Contohnya, kita bertanya sesuatu dalam thread dan ada 6 orang reply kepada kita. Kalau kita reply semula kepada 6 orang tu satu demi satu, thread tu akan penuh dengan reply kita saja sampai 6 post. Tak efisyen. Sebaiknya, gunakan multi-quote ni.
  • Boleh juga quote messages dari multiple pages.
  • Contohnya, ada 2 reply kat page 3, dan 4 reply kat page 5. Kita boleh je click quote kat page-page tersebut, dan insert quotes dalam kotak reply.

Cara Penggunaan

  • Click pada button +Quote (nombor 1) untuk pilih message yang kita nak quote.​
  • Message yang telah dipilih akan bertukar menjadi -Quote (nombor 2)​
  • Dalam kotak reply kat bawah, click pada button INSERT QUOTES...
  • Click button QUOTE MESSAGES
  • Sekarang semua message yang kita pilih tadi akan masuk dalam kotak reply ni​
  • Pastu reply je la satu demi satu macam contoh dalam gambar ni.​



Nampak tak? Kan lebih kemas dengan cara camni, instead of reply satu demi satu. 😎

Moga bermanfaat.

Assalamualaikum.​
Terima kasih utk ilmu ini cikgu... Insya ALLAH dipraktikkan..
 

Muaaaz

DFM Member
DFM Member
LV
0
 
6 Jun 2021
224
484
DragonCoin
9,170.00
Charlie Dame...
Assalamualaikum.

Aku tengok ramai yang tak tahu cara untuk guna multi-quote, so dia reply berkali-kali dalam thread yang sama.. berderet je. Huhuhu.

Dah cuba search kot-kot dah ada orang post cara penggunaan multi-quote, tapi tak jumpa. Kalau dah memang ada dan aku tak perasan, admin atau mod boleh delete je post ni ye.

Jom kita start...​


Apa benda Multi-Quote ni?

  • Multi-quote ni kita guna untuk reply kepada ramai orang dalam 1 post.
  • Contohnya, kita bertanya sesuatu dalam thread dan ada 6 orang reply kepada kita. Kalau kita reply semula kepada 6 orang tu satu demi satu, thread tu akan penuh dengan reply kita saja sampai 6 post. Tak efisyen. Sebaiknya, gunakan multi-quote ni.
  • Boleh juga quote messages dari multiple pages.
  • Contohnya, ada 2 reply kat page 3, dan 4 reply kat page 5. Kita boleh je click quote kat page-page tersebut, dan insert quotes dalam kotak reply.

Cara Penggunaan

  • Click pada button +Quote (nombor 1) untuk pilih message yang kita nak quote.​
  • Message yang telah dipilih akan bertukar menjadi -Quote (nombor 2)​
  • Dalam kotak reply kat bawah, click pada button INSERT QUOTES...
  • Click button QUOTE MESSAGES
  • Sekarang semua message yang kita pilih tadi akan masuk dalam kotak reply ni​
  • Pastu reply je la satu demi satu macam contoh dalam gambar ni.​



Nampak tak? Kan lebih kemas dengan cara camni, instead of reply satu demi satu. 😎

Moga bermanfaat.

Assalamualaikum.​
alhamdulillah akhirnya tau jugak apa benda alah tu😅

WE STRONG | WE UNITED | WE WILL WIN | INSYAALLAH
 

AbeNajid

DFM Member
DFM Member
LV
0
 
5 Jun 2021
469
1,621
DragonCoin
5,615.00
Assalamualaikum.

Aku tengok ramai yang tak tahu cara untuk guna multi-quote, so dia reply berkali-kali dalam thread yang sama.. berderet je. Huhuhu.

Dah cuba search kot-kot dah ada orang post cara penggunaan multi-quote, tapi tak jumpa. Kalau dah memang ada dan aku tak perasan, admin atau mod boleh delete je post ni ye.

Jom kita start...​


Apa benda Multi-Quote ni?

  • Multi-quote ni kita guna untuk reply kepada ramai orang dalam 1 post.
  • Contohnya, kita bertanya sesuatu dalam thread dan ada 6 orang reply kepada kita. Kalau kita reply semula kepada 6 orang tu satu demi satu, thread tu akan penuh dengan reply kita saja sampai 6 post. Tak efisyen. Sebaiknya, gunakan multi-quote ni.
  • Boleh juga quote messages dari multiple pages.
  • Contohnya, ada 2 reply kat page 3, dan 4 reply kat page 5. Kita boleh je click quote kat page-page tersebut, dan insert quotes dalam kotak reply.

Cara Penggunaan

  • Click pada button +Quote (nombor 1) untuk pilih message yang kita nak quote.​
  • Message yang telah dipilih akan bertukar menjadi -Quote (nombor 2)​
  • Dalam kotak reply kat bawah, click pada button INSERT QUOTES...
  • Click button QUOTE MESSAGES
  • Sekarang semua message yang kita pilih tadi akan masuk dalam kotak reply ni​
  • Pastu reply je la satu demi satu macam contoh dalam gambar ni.​



Nampak tak? Kan lebih kemas dengan cara camni, instead of reply satu demi satu. 😎

Moga bermanfaat.

Assalamualaikum.​
Waalaikumussalam...Tq Cg
 

riev3

DFM Member
DFM Member
LV
0
 
2 Jun 2021
70
114
State of Dallas ,East Malaysia
DragonCoin
11,260.00
Assalamualaikum.

Aku tengok ramai yang tak tahu cara untuk guna multi-quote, so dia reply berkali-kali dalam thread yang sama.. berderet je. Huhuhu.

Dah cuba search kot-kot dah ada orang post cara penggunaan multi-quote, tapi tak jumpa. Kalau dah memang ada dan aku tak perasan, admin atau mod boleh delete je post ni ye.

Jom kita start...​


Apa benda Multi-Quote ni?

  • Multi-quote ni kita guna untuk reply kepada ramai orang dalam 1 post.
  • Contohnya, kita bertanya sesuatu dalam thread dan ada 6 orang reply kepada kita. Kalau kita reply semula kepada 6 orang tu satu demi satu, thread tu akan penuh dengan reply kita saja sampai 6 post. Tak efisyen. Sebaiknya, gunakan multi-quote ni.
  • Boleh juga quote messages dari multiple pages.
  • Contohnya, ada 2 reply kat page 3, dan 4 reply kat page 5. Kita boleh je click quote kat page-page tersebut, dan insert quotes dalam kotak reply.

Cara Penggunaan

  • Click pada button +Quote (nombor 1) untuk pilih message yang kita nak quote.​
  • Message yang telah dipilih akan bertukar menjadi -Quote (nombor 2)​
  • Dalam kotak reply kat bawah, click pada button INSERT QUOTES...
  • Click button QUOTE MESSAGES
  • Sekarang semua message yang kita pilih tadi akan masuk dalam kotak reply ni​
  • Pastu reply je la satu demi satu macam contoh dalam gambar ni.​



Nampak tak? Kan lebih kemas dengan cara camni, instead of reply satu demi satu. 😎

Moga bermanfaat.

Assalamualaikum.​
Terima kasih baru faham 😅
 

akhillsufyan

BANNED!!
Banned User
LV
0
 
4 Jun 2021
133
157
kat rumah je
DragonCoin
2,010.00
Assalamualaikum.

Aku tengok ramai yang tak tahu cara untuk guna multi-quote, so dia reply berkali-kali dalam thread yang sama.. berderet je. Huhuhu.

Dah cuba search kot-kot dah ada orang post cara penggunaan multi-quote, tapi tak jumpa. Kalau dah memang ada dan aku tak perasan, admin atau mod boleh delete je post ni ye.

Jom kita start...​


Apa benda Multi-Quote ni?

  • Multi-quote ni kita guna untuk reply kepada ramai orang dalam 1 post.
  • Contohnya, kita bertanya sesuatu dalam thread dan ada 6 orang reply kepada kita. Kalau kita reply semula kepada 6 orang tu satu demi satu, thread tu akan penuh dengan reply kita saja sampai 6 post. Tak efisyen. Sebaiknya, gunakan multi-quote ni.
  • Boleh juga quote messages dari multiple pages.
  • Contohnya, ada 2 reply kat page 3, dan 4 reply kat page 5. Kita boleh je click quote kat page-page tersebut, dan insert quotes dalam kotak reply.

Cara Penggunaan

  • Click pada button +Quote (nombor 1) untuk pilih message yang kita nak quote.​
  • Message yang telah dipilih akan bertukar menjadi -Quote (nombor 2)​
  • Dalam kotak reply kat bawah, click pada button INSERT QUOTES...
  • Click button QUOTE MESSAGES
  • Sekarang semua message yang kita pilih tadi akan masuk dalam kotak reply ni​
  • Pastu reply je la satu demi satu macam contoh dalam gambar ni.​



Nampak tak? Kan lebih kemas dengan cara camni, instead of reply satu demi satu. 😎

Moga bermanfaat.

Assalamualaikum.​
Mantap guru👍
 
  • Like
Reactions: Tedjo