Information Cara untuk Hasilkan Thread Tutorial yang Berkualiti

Show informational about something

dev_sda2

DFM Guru
DFM Guru
LV
0
 
6 Jun 2021
941
8,979
neo64yt@cheap-potato
neo64yt.codeberg.page
DragonCoin
693,767.00
Fire Red Dragon
Laptop 1 Malaysia, Laptop legend Hacker 2010-now
Myvi
Android
Proton Saga first generation
Eagle
Assalamualaikum warahmatullah dan kembali bersama saya, @dev_sda2. cehhh

Dari awal saya daftar forum ini sampai sekarang, banyak thread tutorial yang pengguna-pengguna dalam forum ni buat, dan tu satu benda yang bagus. Cuma, dalam banyak-banyak thread tutorial, ada sesetengah thread tutorial yang secara jujurnya saya kata, tak berapa cantik. Bukan nak kata thread tu kena perfect, sebab thread-thread yang saya buat sebelum ni pun ada kurangnya.

Dalam thread yang ringkas ini (tulis dlm phone lgi kali ni), saya akan kongsikan macam mana nak buat thread tutorial yang berstatus HQ (high quality) macam yang min @DirbusterX telah katakan dalam thread ini. Diharapkan thread ini dapat dijadikan guideline bagi pengguna-pengguna di forum ini dan saya sendiri.

Tak nak panjang-panjang, jadi jom mula!

863483056531046450.png


1. Faham betul-betul thread tutorial yang akan dibuat
Kalau penulis thread pun tak faham, yang membaca thread semestinya lagi tak faham. Jadi, sila fahamkan betul-betul apa yang kita nak tulis & cuba sendiri apa yang kita nak tulis tu.

2. Susun isi thread dengan teratur
Nomborkan langkah-langkah yang perlu. Dan untuk langkah-langkah yang optional, gunakan fungsi spoiler yang thread editor forum ini sediakan.

3. Untuk kod, gunakan code block
Sekarang, cuba bezakan antara dua-dua huruf di bawah.

I l
Nampak sama, kan? Tujuan fungsi code block ada adalah untuk pastikan kod lebih senang untuk dibaca. Contohnya, bezakan huruf I besar dan L kecil. Saya banyak kali nampak kes command ls tak jadi atas sebab tertukar dua-dua huruf tadi.

Sila gunakan sebaik-baiknya fungsi code block yang ada.


4. Terangkan setiap langkah secara ringkas

Tak perlu terang panjang, terangkan pendek-pendek pun tak apa, asalkan pembaca faham kenapa kena buat langkah tertentu. Jangan tak terangkan langsung pulak ye.

5. Sertakan gambar dan screenshot

Gambar & screenshot adalah satu medium yang sangat berkesan untuk buatkan pembaca lebih faham. Jadi saya sarankan sangat-sangat untuk masukkan screenshot supaya pembaca dapat gambaran awal macam mana nak ikut macam dalam tutorial.

EXTRA: Jangan suruh pembaca install apa-apa yang tak perlu

Akan terjadi kes-kes storage tak cukup sebab banyak install packages yang sebenarnya bukan dependencies pun untuk satu tool Python yang ringkas. Antaranya, OpenSSH, Vim (takkan la ada org hardcode-kan text editor dalam skrip hacking 💀), dan lain-lain. Jadi, mohon check betul-betul dependencies yang diperlukan.


Itu saja daripada saya. Maaf kerana thread ini tak cukup kemas sebab menaip dalam mobile browser memang menyakitkan hati sikit. Harap thread ini bermanfaat :)

Sekian daripada saya, Assalamualaikum.

- /dev/sda2

neo64-new.jpg
 
Last edited:

Aceofspade

Forum Moderator
DFM Sub Moderator
LV
0
 
30 May 2021
6,456
36,608
Dragonforce Malaysia
DragonCoin
10,174,444.00
Assalamualaikum warahmatullah dan kembali bersama saya, @dev_sda2. cehhh

Dari awal saya daftar forum ini sampai sekarang, banyak thread tutorial yang pengguna-pengguna dalam forum ni buat, dan tu satu benda yang bagus. Cuma, dalam banyak-banyak thread tutorial, ada sesetengah thread tutorial yang secara jujurnya saya kata, tak berapa cantik. Bukan nak kata thread tu kena perfect, sebab thread-thread yang saya buat sebelum ni pun ada kurangnya.

Dalam thread yang ringkas ini (tulis dlm phone lgi kali ni), saya akan kongsikan macam mana nak buat thread tutorial yang berstatus HQ (high quality) macam yang min @DirbusterX telah katakan dalam thread ini. Diharapkan thread ini dapat dijadikan guideline bagi pengguna-pengguna di forum ini dan saya sendiri.

Tak nak panjang-panjang, jadi jom mula!


1. Faham betul-betul thread tutorial yang akan dibuat
Kalau penulis thread pun tak faham, yang membaca thread semestinya lagi tak faham. Jadi, sila fahamkan betul-betul apa yang kita nak tulis & cuba sendiri apa yang kita nak tulis tu.

2. Susun isi thread dengan teratur
Nomborkan langkah-langkah yang perlu. Dan untuk langkah-langkah yang optional, gunakan fungsi spoiler yang thread editor forum ini sediakan.

3. Untuk kod, gunakan code block
Sekarang, cuba bezakan antara dua-dua huruf di bawah.

I l
Nampak sama, kan? Tujuan fungsi code block ada adalah untuk pastikan kod lebih senang untuk dibaca. Contohnya, bezakan huruf I besar dan L kecil. Saya banyak kali nampak kes command ls tak jadi atas sebab tertukar dua-dua huruf tadi.

Sila gunakan sebaik-baiknya fungsi code block yang ada.


4. Terangkan setiap langkah secara ringkas

Tak perlu terang panjang, terangkan pendek-pendek pun tak apa, asalkan pembaca faham kenapa kena buat langkah tertentu. Jangan tak terangkan langsung pulak ye.

5. Sertakan gambar dan screenshot

Gambar & screenshot adalah satu medium yang sangat berkesan untuk buatkan pembaca lebih faham. Jadi saya sarankan sangat-sangat untuk masukkan screenshot supaya pembaca dapat gambaran awal macam mana nak ikut macam dalam tutorial.

EXTRA: Jangan suruh pembaca install apa-apa yang tak perlu

Akan terjadi kes-kes storage tak cukup sebab banyak install packages yang sebenarnya bukan dependencies pun untuk satu tool Python yang ringkas. Antaranya, OpenSSH, Vim (takkan la ada org hardcode-kan text editor dalam skrip hacking 💀), dan lain-lain. Jadi, mohon check betul-betul dependencies yang diperlukan.


Itu saja daripada saya. Maaf kerana thread ini tak cukup kemas sebab menaip dalam mobile browser memang menyakitkan hati sikit. Harap thread ini bermanfaat :)

Sekian daripada saya, Assalamualaikum.

- /dev/sda2

View attachment 24092
Mantap guru , cba check kat perenggan dalam thread yg ringkas ini ... cba check ada apa2 silap tak cikgu
 

dev_sda2

DFM Guru
DFM Guru
LV
0
 
6 Jun 2021
941
8,979
neo64yt@cheap-potato
neo64yt.codeberg.page
DragonCoin
693,767.00
Fire Red Dragon
Laptop 1 Malaysia, Laptop legend Hacker 2010-now
Myvi
Android
Proton Saga first generation
Eagle

Azizul

DFM Bawang Rangers
DFM Bawang Rangers
LV
0
 
17 Apr 2022
215
820
unknown pl4c3
DragonCoin
10,484,836.00
Black Dragon
Angry Lion
Assalamualaikum warahmatullah dan kembali bersama saya, @dev_sda2. cehhh

Dari awal saya daftar forum ini sampai sekarang, banyak thread tutorial yang pengguna-pengguna dalam forum ni buat, dan tu satu benda yang bagus. Cuma, dalam banyak-banyak thread tutorial, ada sesetengah thread tutorial yang secara jujurnya saya kata, tak berapa cantik. Bukan nak kata thread tu kena perfect, sebab thread-thread yang saya buat sebelum ni pun ada kurangnya.

Dalam thread yang ringkas ini (tulis dlm phone lgi kali ni), saya akan kongsikan macam mana nak buat thread tutorial yang berstatus HQ (high quality) macam yang min @DirbusterX telah katakan dalam thread ini. Diharapkan thread ini dapat dijadikan guideline bagi pengguna-pengguna di forum ini dan saya sendiri.

Tak nak panjang-panjang, jadi jom mula!


1. Faham betul-betul thread tutorial yang akan dibuat
Kalau penulis thread pun tak faham, yang membaca thread semestinya lagi tak faham. Jadi, sila fahamkan betul-betul apa yang kita nak tulis & cuba sendiri apa yang kita nak tulis tu.

2. Susun isi thread dengan teratur
Nomborkan langkah-langkah yang perlu. Dan untuk langkah-langkah yang optional, gunakan fungsi spoiler yang thread editor forum ini sediakan.

3. Untuk kod, gunakan code block
Sekarang, cuba bezakan antara dua-dua huruf di bawah.

I l
Nampak sama, kan? Tujuan fungsi code block ada adalah untuk pastikan kod lebih senang untuk dibaca. Contohnya, bezakan huruf I besar dan L kecil. Saya banyak kali nampak kes command ls tak jadi atas sebab tertukar dua-dua huruf tadi.

Sila gunakan sebaik-baiknya fungsi code block yang ada.


4. Terangkan setiap langkah secara ringkas

Tak perlu terang panjang, terangkan pendek-pendek pun tak apa, asalkan pembaca faham kenapa kena buat langkah tertentu. Jangan tak terangkan langsung pulak ye.

5. Sertakan gambar dan screenshot

Gambar & screenshot adalah satu medium yang sangat berkesan untuk buatkan pembaca lebih faham. Jadi saya sarankan sangat-sangat untuk masukkan screenshot supaya pembaca dapat gambaran awal macam mana nak ikut macam dalam tutorial.

EXTRA: Jangan suruh pembaca install apa-apa yang tak perlu

Akan terjadi kes-kes storage tak cukup sebab banyak install packages yang sebenarnya bukan dependencies pun untuk satu tool Python yang ringkas. Antaranya, OpenSSH, Vim (takkan la ada org hardcode-kan text editor dalam skrip hacking 💀), dan lain-lain. Jadi, mohon check betul-betul dependencies yang diperlukan.


Itu saja daripada saya. Maaf kerana thread ini tak cukup kemas sebab menaip dalam mobile browser memang menyakitkan hati sikit. Harap thread ini bermanfaat :)

Sekian daripada saya, Assalamualaikum.

- /dev/sda2

View attachment 24092
Terima Kasih guru Atas Perkongsian yang penting ini.insyaallah saya akan perbaiki lagi thread saya😊
 

Jaring

DFM Member
DFM Member
LV
0
 
28 Jun 2021
0
13
DragonCoin
2,000.00
Ulat Gonggok Gergasi
Angry Lion
Mac OS
iOS
Microsoft Windows
Android
Assalamualaikum warahmatullah dan kembali bersama saya, @dev_sda2. cehhh

Dari awal saya daftar forum ini sampai sekarang, banyak thread tutorial yang pengguna-pengguna dalam forum ni buat, dan tu satu benda yang bagus. Cuma, dalam banyak-banyak thread tutorial, ada sesetengah thread tutorial yang secara jujurnya saya kata, tak berapa cantik. Bukan nak kata thread tu kena perfect, sebab thread-thread yang saya buat sebelum ni pun ada kurangnya.

Dalam thread yang ringkas ini (tulis dlm phone lgi kali ni), saya akan kongsikan macam mana nak buat thread tutorial yang berstatus HQ (high quality) macam yang min @DirbusterX telah katakan dalam thread ini. Diharapkan thread ini dapat dijadikan guideline bagi pengguna-pengguna di forum ini dan saya sendiri.

Tak nak panjang-panjang, jadi jom mula!


1. Faham betul-betul thread tutorial yang akan dibuat
Kalau penulis thread pun tak faham, yang membaca thread semestinya lagi tak faham. Jadi, sila fahamkan betul-betul apa yang kita nak tulis & cuba sendiri apa yang kita nak tulis tu.

2. Susun isi thread dengan teratur
Nomborkan langkah-langkah yang perlu. Dan untuk langkah-langkah yang optional, gunakan fungsi spoiler yang thread editor forum ini sediakan.

3. Untuk kod, gunakan code block
Sekarang, cuba bezakan antara dua-dua huruf di bawah.

I l
Nampak sama, kan? Tujuan fungsi code block ada adalah untuk pastikan kod lebih senang untuk dibaca. Contohnya, bezakan huruf I besar dan L kecil. Saya banyak kali nampak kes command ls tak jadi atas sebab tertukar dua-dua huruf tadi.

Sila gunakan sebaik-baiknya fungsi code block yang ada.


4. Terangkan setiap langkah secara ringkas

Tak perlu terang panjang, terangkan pendek-pendek pun tak apa, asalkan pembaca faham kenapa kena buat langkah tertentu. Jangan tak terangkan langsung pulak ye.

5. Sertakan gambar dan screenshot

Gambar & screenshot adalah satu medium yang sangat berkesan untuk buatkan pembaca lebih faham. Jadi saya sarankan sangat-sangat untuk masukkan screenshot supaya pembaca dapat gambaran awal macam mana nak ikut macam dalam tutorial.

EXTRA: Jangan suruh pembaca install apa-apa yang tak perlu

Akan terjadi kes-kes storage tak cukup sebab banyak install packages yang sebenarnya bukan dependencies pun untuk satu tool Python yang ringkas. Antaranya, OpenSSH, Vim (takkan la ada org hardcode-kan text editor dalam skrip hacking 💀), dan lain-lain. Jadi, mohon check betul-betul dependencies yang diperlukan.


Itu saja daripada saya. Maaf kerana thread ini tak cukup kemas sebab menaip dalam mobile browser memang menyakitkan hati sikit. Harap thread ini bermanfaat :)

Sekian daripada saya, Assalamualaikum.

- /dev/sda2

View attachment 24092
Waalaikumsalam mantopp perkongsian cikgu 🤠
 

NoName00

Assistant Bawang
DFM Bawang Rangers
LV
0
 
8 May 2022
17
740
DragonCoin
5,975.00
Assalamualaikum warahmatullah dan kembali bersama saya, @dev_sda2. cehhh

Dari awal saya daftar forum ini sampai sekarang, banyak thread tutorial yang pengguna-pengguna dalam forum ni buat, dan tu satu benda yang bagus. Cuma, dalam banyak-banyak thread tutorial, ada sesetengah thread tutorial yang secara jujurnya saya kata, tak berapa cantik. Bukan nak kata thread tu kena perfect, sebab thread-thread yang saya buat sebelum ni pun ada kurangnya.

Dalam thread yang ringkas ini (tulis dlm phone lgi kali ni), saya akan kongsikan macam mana nak buat thread tutorial yang berstatus HQ (high quality) macam yang min @DirbusterX telah katakan dalam thread ini. Diharapkan thread ini dapat dijadikan guideline bagi pengguna-pengguna di forum ini dan saya sendiri.

Tak nak panjang-panjang, jadi jom mula!


1. Faham betul-betul thread tutorial yang akan dibuat
Kalau penulis thread pun tak faham, yang membaca thread semestinya lagi tak faham. Jadi, sila fahamkan betul-betul apa yang kita nak tulis & cuba sendiri apa yang kita nak tulis tu.

2. Susun isi thread dengan teratur
Nomborkan langkah-langkah yang perlu. Dan untuk langkah-langkah yang optional, gunakan fungsi spoiler yang thread editor forum ini sediakan.

3. Untuk kod, gunakan code block
Sekarang, cuba bezakan antara dua-dua huruf di bawah.

I l
Nampak sama, kan? Tujuan fungsi code block ada adalah untuk pastikan kod lebih senang untuk dibaca. Contohnya, bezakan huruf I besar dan L kecil. Saya banyak kali nampak kes command ls tak jadi atas sebab tertukar dua-dua huruf tadi.

Sila gunakan sebaik-baiknya fungsi code block yang ada.


4. Terangkan setiap langkah secara ringkas

Tak perlu terang panjang, terangkan pendek-pendek pun tak apa, asalkan pembaca faham kenapa kena buat langkah tertentu. Jangan tak terangkan langsung pulak ye.

5. Sertakan gambar dan screenshot

Gambar & screenshot adalah satu medium yang sangat berkesan untuk buatkan pembaca lebih faham. Jadi saya sarankan sangat-sangat untuk masukkan screenshot supaya pembaca dapat gambaran awal macam mana nak ikut macam dalam tutorial.

EXTRA: Jangan suruh pembaca install apa-apa yang tak perlu

Akan terjadi kes-kes storage tak cukup sebab banyak install packages yang sebenarnya bukan dependencies pun untuk satu tool Python yang ringkas. Antaranya, OpenSSH, Vim (takkan la ada org hardcode-kan text editor dalam skrip hacking 💀), dan lain-lain. Jadi, mohon check betul-betul dependencies yang diperlukan.


Itu saja daripada saya. Maaf kerana thread ini tak cukup kemas sebab menaip dalam mobile browser memang menyakitkan hati sikit. Harap thread ini bermanfaat :)

Sekian daripada saya, Assalamualaikum.

- /dev/sda2

View attachment 24092
Terbaikk cikguu😍👍👍
 

Anonghost

DFM Member
DFM Member
LV
0
 
4 Jun 2021
64
136
DragonCoin
10,007,560.00
Assalamualaikum warahmatullah dan kembali bersama saya, @dev_sda2. cehhh

Dari awal saya daftar forum ini sampai sekarang, banyak thread tutorial yang pengguna-pengguna dalam forum ni buat, dan tu satu benda yang bagus. Cuma, dalam banyak-banyak thread tutorial, ada sesetengah thread tutorial yang secara jujurnya saya kata, tak berapa cantik. Bukan nak kata thread tu kena perfect, sebab thread-thread yang saya buat sebelum ni pun ada kurangnya.

Dalam thread yang ringkas ini (tulis dlm phone lgi kali ni), saya akan kongsikan macam mana nak buat thread tutorial yang berstatus HQ (high quality) macam yang min @DirbusterX telah katakan dalam thread ini. Diharapkan thread ini dapat dijadikan guideline bagi pengguna-pengguna di forum ini dan saya sendiri.

Tak nak panjang-panjang, jadi jom mula!


1. Faham betul-betul thread tutorial yang akan dibuat
Kalau penulis thread pun tak faham, yang membaca thread semestinya lagi tak faham. Jadi, sila fahamkan betul-betul apa yang kita nak tulis & cuba sendiri apa yang kita nak tulis tu.

2. Susun isi thread dengan teratur
Nomborkan langkah-langkah yang perlu. Dan untuk langkah-langkah yang optional, gunakan fungsi spoiler yang thread editor forum ini sediakan.

3. Untuk kod, gunakan code block
Sekarang, cuba bezakan antara dua-dua huruf di bawah.

I l
Nampak sama, kan? Tujuan fungsi code block ada adalah untuk pastikan kod lebih senang untuk dibaca. Contohnya, bezakan huruf I besar dan L kecil. Saya banyak kali nampak kes command ls tak jadi atas sebab tertukar dua-dua huruf tadi.

Sila gunakan sebaik-baiknya fungsi code block yang ada.


4. Terangkan setiap langkah secara ringkas

Tak perlu terang panjang, terangkan pendek-pendek pun tak apa, asalkan pembaca faham kenapa kena buat langkah tertentu. Jangan tak terangkan langsung pulak ye.

5. Sertakan gambar dan screenshot

Gambar & screenshot adalah satu medium yang sangat berkesan untuk buatkan pembaca lebih faham. Jadi saya sarankan sangat-sangat untuk masukkan screenshot supaya pembaca dapat gambaran awal macam mana nak ikut macam dalam tutorial.

EXTRA: Jangan suruh pembaca install apa-apa yang tak perlu

Akan terjadi kes-kes storage tak cukup sebab banyak install packages yang sebenarnya bukan dependencies pun untuk satu tool Python yang ringkas. Antaranya, OpenSSH, Vim (takkan la ada org hardcode-kan text editor dalam skrip hacking 💀), dan lain-lain. Jadi, mohon check betul-betul dependencies yang diperlukan.


Itu saja daripada saya. Maaf kerana thread ini tak cukup kemas sebab menaip dalam mobile browser memang menyakitkan hati sikit. Harap thread ini bermanfaat :)

Sekian daripada saya, Assalamualaikum.

- /dev/sda2

View attachment 24092
hebat tuan
 

Yoshiki

DFM Member
DFM Member
LV
0
 
5 Jun 2021
369
1,128
Core "BlackShield Crew"
DragonCoin
13,194.00
Shark
LG HBS-730 Neckband Wireless Headset
Dragon Nest (드래곤네스트)
Eagle
Assalamualaikum warahmatullah dan kembali bersama saya, @dev_sda2. cehhh

Dari awal saya daftar forum ini sampai sekarang, banyak thread tutorial yang pengguna-pengguna dalam forum ni buat, dan tu satu benda yang bagus. Cuma, dalam banyak-banyak thread tutorial, ada sesetengah thread tutorial yang secara jujurnya saya kata, tak berapa cantik. Bukan nak kata thread tu kena perfect, sebab thread-thread yang saya buat sebelum ni pun ada kurangnya.

Dalam thread yang ringkas ini (tulis dlm phone lgi kali ni), saya akan kongsikan macam mana nak buat thread tutorial yang berstatus HQ (high quality) macam yang min @DirbusterX telah katakan dalam thread ini. Diharapkan thread ini dapat dijadikan guideline bagi pengguna-pengguna di forum ini dan saya sendiri.

Tak nak panjang-panjang, jadi jom mula!


1. Faham betul-betul thread tutorial yang akan dibuat
Kalau penulis thread pun tak faham, yang membaca thread semestinya lagi tak faham. Jadi, sila fahamkan betul-betul apa yang kita nak tulis & cuba sendiri apa yang kita nak tulis tu.

2. Susun isi thread dengan teratur
Nomborkan langkah-langkah yang perlu. Dan untuk langkah-langkah yang optional, gunakan fungsi spoiler yang thread editor forum ini sediakan.

3. Untuk kod, gunakan code block
Sekarang, cuba bezakan antara dua-dua huruf di bawah.

I l
Nampak sama, kan? Tujuan fungsi code block ada adalah untuk pastikan kod lebih senang untuk dibaca. Contohnya, bezakan huruf I besar dan L kecil. Saya banyak kali nampak kes command ls tak jadi atas sebab tertukar dua-dua huruf tadi.

Sila gunakan sebaik-baiknya fungsi code block yang ada.


4. Terangkan setiap langkah secara ringkas

Tak perlu terang panjang, terangkan pendek-pendek pun tak apa, asalkan pembaca faham kenapa kena buat langkah tertentu. Jangan tak terangkan langsung pulak ye.

5. Sertakan gambar dan screenshot

Gambar & screenshot adalah satu medium yang sangat berkesan untuk buatkan pembaca lebih faham. Jadi saya sarankan sangat-sangat untuk masukkan screenshot supaya pembaca dapat gambaran awal macam mana nak ikut macam dalam tutorial.

EXTRA: Jangan suruh pembaca install apa-apa yang tak perlu

Akan terjadi kes-kes storage tak cukup sebab banyak install packages yang sebenarnya bukan dependencies pun untuk satu tool Python yang ringkas. Antaranya, OpenSSH, Vim (takkan la ada org hardcode-kan text editor dalam skrip hacking 💀), dan lain-lain. Jadi, mohon check betul-betul dependencies yang diperlukan.


Itu saja daripada saya. Maaf kerana thread ini tak cukup kemas sebab menaip dalam mobile browser memang menyakitkan hati sikit. Harap thread ini bermanfaat :)

Sekian daripada saya, Assalamualaikum.

- /dev/sda2

View attachment 24092
Trima kasih guru😄Hrp Member lain amik cakna psl thread making ni