Carousell PS4 Scammer RM1k: musmiramir

akim05

DFM Member
DFM Member
LV
0
 
16 Sep 2021
3
2
DragonCoin
4,010.00
Assalamualaikum w.b.t warga DFM,

Dalam 2 hari lepas, saya telah di'scam' oleh seorang scammer yang bernama Amir Mustaqim di Carousell. ID Carousell si scammer tersebut adalah "musmiramir" seperti gambar di bawah. Screenshot_2021-09-16-16-38-09-053_com.thecarousell.Carousell.jpg

Kronologinya begini, saya mencari PS4 dengan harga yang murah sedikit di banyak laman web dan apps antaranya mudah.com, facebook, instagram, dan carousell. Setelah seharian mencari, saya terjumpa si scammer "musmiramir" ini di Carousell. Saya chat di Carousell dan keesokan paginya dia membalas mengatakan sudah tiada di Kampung Gajah (dalam Carousell dia tulis tempat meet up di Kampung Jawa iaitu kampung berdekatan dengan rumah saya). Saya cepat percaya atas beberapa sebab:
1. harga yang dijual sangat murah iaitu RM1050, paling murah yang saya jumpa
2. niat nak support orang kampung sendiri tapi....
3. lokasi meet up yang sangat dekat dengan rumah

Kemudian, dia kata boleh beri harga RM1000 termasuk pos dan sampai petang itu juga. Dia kata dia guna boon4 (saya cari di google memang ada), pada waktu itu saya dengan membuta tuli percaya kerana memikirkan dia orang kampung saya (entah betul entah tidak) dan harga yang sangat murah. Selepas itu, kami menyambung perbualan di Whatsapp kerana saya telah memberikan nombor Whatsapp saya pagi sebelumnya.

Berikut adalah gambar-gambar screenshot whatsapp saya dengan dia:

Screenshot_2021-09-16-16-39-08-536_com.whatsapp.jpg Screenshot_2021-09-16-16-39-18-235_com.whatsapp.jpg Screenshot_2021-09-16-16-39-23-331_com.whatsapp.jpg InkedScreenshot_2021-09-16-16-39-36-089_com.whatsapp_LI.jpg Screenshot_2021-09-16-16-39-45-626_com.whatsapp.jpg InkedScreenshot_2021-09-16-16-39-51-117_com.whatsapp_LI.jpg Screenshot_2021-09-16-16-40-05-007_com.whatsapp.jpg Screenshot_2021-09-16-16-40-11-561_com.whatsapp.jpg

Cara dia bagi gambar-gambar semua nampak sangat legit, siap ada resit. Jadi saya tanpa usul periksa terus memindahkan wang RM1000 ke dalam akuan dia. Seperti dalam gambar di atas, saya tunggu dia memberi tracking number sehingga malam, namun masih tidak diberi dengan alasan "internet slow" dan sebagainya. Selepas gambar-gambar di atas ada lagi sebenarnya perbualan lagi tapi saya tidak mahu share di sini kerana penuh dengan cacian dan makian. Itu sahaja yang mampu dilakukan. Pertama kali membeli di Carousell terus di'scam'.

Si scammer tersebut tanpa segan silu online whatsapp setiap hari sehingga sekarang, dia cuma mengabaikan sahaja mesej-mesej daripada saya. Saya minta bantuan semua yang mampu untuk bantu saya. RM1000 tu jumlah yang sangat banyak, macam-macam perkara boleh saya gunakan dengan RM1000 tersebut. Harap sangat boleh bantu saya dapatkan semula duit tersebut dan menghukum si scammer ini daripada terus berleluasa.

Untuk makluman, saya masih belum membuat laporan polis kerana sehari dua ini hanya terperuk di rumah dengan depression. Saya tahu salah saya sendiri kerana percaya membuta tuli dan perkara ini saya jadikan pengajaran untuk sepanjang hidup saya jangan mudah mempercayai orang lain.

Berikut adalah butiran-butiran si scammer tersebut:
Nama : Muhammad Amir Mustaqim
No. Tel : 019-870 2138
No. Akaun Bank : 153056546745 (Maybank)


P/s : Saya dan kawan-kawan sudah terjumpa beberapa orang mangsa yang sama seperti saya, ditipu oleh orang yang sama.
 
  • Like
Reactions: Juu

Wicther

DFM Member
DFM Member
LV
0
 
16 Jun 2021
1,486
5,206
21
DragonCoin
5,660.00
Assalamualaikum w.b.t warga DFM,

Dalam 2 hari lepas, saya telah di'scam' oleh seorang scammer yang bernama Amir Mustaqim di Carousell. ID Carousell si scammer tersebut adalah "musmiramir" seperti gambar di bawah.View attachment 12427

Kronologinya begini, saya mencari PS4 dengan harga yang murah sedikit di banyak laman web dan apps antaranya mudah.com, facebook, instagram, dan carousell. Setelah seharian mencari, saya terjumpa si scammer "musmiramir" ini di Carousell. Saya chat di Carousell dan keesokan paginya dia membalas mengatakan sudah tiada di Kampung Gajah (dalam Carousell dia tulis tempat meet up di Kampung Jawa iaitu kampung berdekatan dengan rumah saya). Saya cepat percaya atas beberapa sebab:
1. harga yang dijual sangat murah iaitu RM1050, paling murah yang saya jumpa
2. niat nak support orang kampung sendiri tapi....
3. lokasi meet up yang sangat dekat dengan rumah

Kemudian, dia kata boleh beri harga RM1000 termasuk pos dan sampai petang itu juga. Dia kata dia guna boon4 (saya cari di google memang ada), pada waktu itu saya dengan membuta tuli percaya kerana memikirkan dia orang kampung saya (entah betul entah tidak) dan harga yang sangat murah. Selepas itu, kami menyambung perbualan di Whatsapp kerana saya telah memberikan nombor Whatsapp saya pagi sebelumnya.

Berikut adalah gambar-gambar screenshot whatsapp saya dengan dia:

View attachment 12434View attachment 12435View attachment 12436View attachment 12439View attachment 12440View attachment 12441View attachment 12442View attachment 12443

Cara dia bagi gambar-gambar semua nampak sangat legit, siap ada resit. Jadi saya tanpa usul periksa terus memindahkan wang RM1000 ke dalam akuan dia. Seperti dalam gambar di atas, saya tunggu dia memberi tracking number sehingga malam, namun masih tidak diberi dengan alasan "internet slow" dan sebagainya. Selepas gambar-gambar di atas ada lagi sebenarnya perbualan lagi tapi saya tidak mahu share di sini kerana penuh dengan cacian dan makian. Itu sahaja yang mampu dilakukan. Pertama kali membeli di Carousell terus di'scam'.

Si scammer tersebut tanpa segan silu online whatsapp setiap hari sehingga sekarang, dia cuma mengabaikan sahaja mesej-mesej daripada saya. Saya minta bantuan semua yang mampu untuk bantu saya. RM1000 tu jumlah yang sangat banyak, macam-macam perkara boleh saya gunakan dengan RM1000 tersebut. Harap sangat boleh bantu saya dapatkan semula duit tersebut dan menghukum si scammer ini daripada terus berleluasa.

Untuk makluman, saya masih belum membuat laporan polis kerana sehari dua ini hanya terperuk di rumah dengan depression. Saya tahu salah saya sendiri kerana percaya membuta tuli dan perkara ini saya jadikan pengajaran untuk sepanjang hidup saya jangan mudah mempercayai orang lain.

Berikut adalah butiran-butiran si scammer tersebut:
Nama : Muhammad Amir Mustaqim
No. Tel : 019-870 2138
No. Akaun Bank : 153056546745 (Maybank)


P/s : Saya dan kawan-kawan sudah terjumpa beberapa orang mangsa yang sama seperti saya, ditipu oleh orang yang sama.
Mustahil ada jual murah macam tu ....🤦
Kenapa tak buat laporan kalau dah ada kena macam ni..?
 
Last edited:
  • Like
Reactions: akim05

Muhammad_Adam65

DFM Member
DFM Member
LV
0
 
10 Jun 2021
312
343
DragonCoin
4,000.00
Assalamualaikum w.b.t warga DFM,

Dalam 2 hari lepas, saya telah di'scam' oleh seorang scammer yang bernama Amir Mustaqim di Carousell. ID Carousell si scammer tersebut adalah "musmiramir" seperti gambar di bawah.View attachment 12427

Kronologinya begini, saya mencari PS4 dengan harga yang murah sedikit di banyak laman web dan apps antaranya mudah.com, facebook, instagram, dan carousell. Setelah seharian mencari, saya terjumpa si scammer "musmiramir" ini di Carousell. Saya chat di Carousell dan keesokan paginya dia membalas mengatakan sudah tiada di Kampung Gajah (dalam Carousell dia tulis tempat meet up di Kampung Jawa iaitu kampung berdekatan dengan rumah saya). Saya cepat percaya atas beberapa sebab:
1. harga yang dijual sangat murah iaitu RM1050, paling murah yang saya jumpa
2. niat nak support orang kampung sendiri tapi....
3. lokasi meet up yang sangat dekat dengan rumah

Kemudian, dia kata boleh beri harga RM1000 termasuk pos dan sampai petang itu juga. Dia kata dia guna boon4 (saya cari di google memang ada), pada waktu itu saya dengan membuta tuli percaya kerana memikirkan dia orang kampung saya (entah betul entah tidak) dan harga yang sangat murah. Selepas itu, kami menyambung perbualan di Whatsapp kerana saya telah memberikan nombor Whatsapp saya pagi sebelumnya.

Berikut adalah gambar-gambar screenshot whatsapp saya dengan dia:

View attachment 12434View attachment 12435View attachment 12436View attachment 12439View attachment 12440View attachment 12441View attachment 12442View attachment 12443

Cara dia bagi gambar-gambar semua nampak sangat legit, siap ada resit. Jadi saya tanpa usul periksa terus memindahkan wang RM1000 ke dalam akuan dia. Seperti dalam gambar di atas, saya tunggu dia memberi tracking number sehingga malam, namun masih tidak diberi dengan alasan "internet slow" dan sebagainya. Selepas gambar-gambar di atas ada lagi sebenarnya perbualan lagi tapi saya tidak mahu share di sini kerana penuh dengan cacian dan makian. Itu sahaja yang mampu dilakukan. Pertama kali membeli di Carousell terus di'scam'.

Si scammer tersebut tanpa segan silu online whatsapp setiap hari sehingga sekarang, dia cuma mengabaikan sahaja mesej-mesej daripada saya. Saya minta bantuan semua yang mampu untuk bantu saya. RM1000 tu jumlah yang sangat banyak, macam-macam perkara boleh saya gunakan dengan RM1000 tersebut. Harap sangat boleh bantu saya dapatkan semula duit tersebut dan menghukum si scammer ini daripada terus berleluasa.

Untuk makluman, saya masih belum membuat laporan polis kerana sehari dua ini hanya terperuk di rumah dengan depression. Saya tahu salah saya sendiri kerana percaya membuta tuli dan perkara ini saya jadikan pengajaran untuk sepanjang hidup saya jangan mudah mempercayai orang lain.

Berikut adalah butiran-butiran si scammer tersebut:
Nama : Muhammad Amir Mustaqim
No. Tel : 019-870 2138
No. Akaun Bank : 153056546745 (Maybank)


P/s : Saya dan kawan-kawan sudah terjumpa beberapa orang mangsa yang sama seperti saya, ditipu oleh orang yang sama.
Banyak gila kes kes scam ni🤦🏽‍♂️
 
  • Like
Reactions: akim05 and lqmntaro

akim05

DFM Member
DFM Member
LV
0
 
16 Sep 2021
3
2
DragonCoin
4,010.00
Mustahil ada jual murah macam tu ....🤦
Kenapa tak buat laporan kalau dah ada kena macam ni..?
aku pun seriously taktau kenapa aku percaya 😭 aku percaya bulat2 sebab dia siap tunjuk resit semua 😭 maybe sebab nak cepat sangat ps4 sebab lama dah teringin nak beli & sekarang baru ada duit .. rupanya kena tipu hidup2
 

Shaf95

DFM Member
DFM Member
LV
0
 
17 Sep 2021
1
1
DragonCoin
4,000.00
Assalamualaikum w.b.t warga DFM,

Dalam 2 hari lepas, saya telah di'scam' oleh seorang scammer yang bernama Amir Mustaqim di Carousell. ID Carousell si scammer tersebut adalah "musmiramir" seperti gambar di bawah.View attachment 12427

Kronologinya begini, saya mencari PS4 dengan harga yang murah sedikit di banyak laman web dan apps antaranya mudah.com, facebook, instagram, dan carousell. Setelah seharian mencari, saya terjumpa si scammer "musmiramir" ini di Carousell. Saya chat di Carousell dan keesokan paginya dia membalas mengatakan sudah tiada di Kampung Gajah (dalam Carousell dia tulis tempat meet up di Kampung Jawa iaitu kampung berdekatan dengan rumah saya). Saya cepat percaya atas beberapa sebab:
1. harga yang dijual sangat murah iaitu RM1050, paling murah yang saya jumpa
2. niat nak support orang kampung sendiri tapi....
3. lokasi meet up yang sangat dekat dengan rumah

Kemudian, dia kata boleh beri harga RM1000 termasuk pos dan sampai petang itu juga. Dia kata dia guna boon4 (saya cari di google memang ada), pada waktu itu saya dengan membuta tuli percaya kerana memikirkan dia orang kampung saya (entah betul entah tidak) dan harga yang sangat murah. Selepas itu, kami menyambung perbualan di Whatsapp kerana saya telah memberikan nombor Whatsapp saya pagi sebelumnya.

Berikut adalah gambar-gambar screenshot whatsapp saya dengan dia:

View attachment 12434View attachment 12435View attachment 12436View attachment 12439View attachment 12440View attachment 12441View attachment 12442View attachment 12443

Cara dia bagi gambar-gambar semua nampak sangat legit, siap ada resit. Jadi saya tanpa usul periksa terus memindahkan wang RM1000 ke dalam akuan dia. Seperti dalam gambar di atas, saya tunggu dia memberi tracking number sehingga malam, namun masih tidak diberi dengan alasan "internet slow" dan sebagainya. Selepas gambar-gambar di atas ada lagi sebenarnya perbualan lagi tapi saya tidak mahu share di sini kerana penuh dengan cacian dan makian. Itu sahaja yang mampu dilakukan. Pertama kali membeli di Carousell terus di'scam'.

Si scammer tersebut tanpa segan silu online whatsapp setiap hari sehingga sekarang, dia cuma mengabaikan sahaja mesej-mesej daripada saya. Saya minta bantuan semua yang mampu untuk bantu saya. RM1000 tu jumlah yang sangat banyak, macam-macam perkara boleh saya gunakan dengan RM1000 tersebut. Harap sangat boleh bantu saya dapatkan semula duit tersebut dan menghukum si scammer ini daripada terus berleluasa.

Untuk makluman, saya masih belum membuat laporan polis kerana sehari dua ini hanya terperuk di rumah dengan depression. Saya tahu salah saya sendiri kerana percaya membuta tuli dan perkara ini saya jadikan pengajaran untuk sepanjang hidup saya jangan mudah mempercayai orang lain.

Berikut adalah butiran-butiran si scammer tersebut:
Nama : Muhammad Amir Mustaqim
No. Tel : 019-870 2138
No. Akaun Bank : 153056546745 (Maybank)


P/s : Saya dan kawan-kawan sudah terjumpa beberapa orang mangsa yang sama seperti saya, ditipu oleh orang yang sama.
Aku pun terkena dengan musibat ni . Esok ingat nak buat report . Kau pun buatlah bro . Jangan orang lain kena pulak . Sebar kat socmed gambar² tu . Yg gempaknya dia berani buat transaction . Esok mmg aku buat report.
 
  • Like
Reactions: akim05

mattajb

HQ Member
DFM Administrator
LV
0
 
4 Jun 2021
3,820
22,380
your lucid dream
DragonCoin
7,413,339.00
Tart Nenas
Sarang Naga
Frost Dragon
Fire Red Dragon
Ancient Dragon
Black Dragon
Aku pun terkena dengan musibat ni . Esok ingat nak buat report . Kau pun buatlah bro . Jangan orang lain kena pulak . Sebar kat socmed gambar² tu . Yg gempaknya dia berani buat transaction . Esok mmg aku buat report.
Ini awak kan yang buat posting di FB:

Saya sarankan teruskan buat laporan polis. Macam biasa, lampirkan segala dokumen dan bukti transaksi, perbualan, details yang semampunya awak ada kepada pihak polis. Pastikan print siap² dan bawa ke balai polis. Details semua dah ada tu. Nombor telefon, nama penuh, nombor akaun bank.