Open Cerita Dongeng Kisah percintaan katak dan Awan

chuckchiken

DFM Member
DFM Member
LV
0
 
12 Jun 2023
359
2,494
DragonForce Malaysia
DragonCoin
989.00
Ancient Dragon
White Cat The MadCat
Fire Red Dragon
Shiba Inu The Silly
Australian Shepherd
Frost Dragon
Cerita Dongeng kisah percintaan between the frog and the cloud 🌨️🐸

Pada zaman dulu,sebelum kehadiran nya manusia di muka bumi ada 2 watak yang memulakan kisah percintaan nya iaitu

AWan dan katak, kisah percintaan mereka bermula apabila katak tengah berjalan-jalan di suatu tempat untuk mencari tempat yang memiliki sumber air, akan tetapi sebelum katak itu menjumpai tempat itu,katak tersebut pengsan kerana terlalu dahaga.

Sewaktu katak itu pengsan,awan melihatnya and then dia menyelamatkannya.Dan dari situlah bermulanya kisah percintaan mereka, pada zaman itu awan masih boleh turun di muka bumi disebabkan awan masih bebas melakukan apa sahaja, sekali sekala awan naik di langit untuk membasahi permukaan bumi.

Kisah percintaan mereka dicemburui oleh makhluk di bumi, boleh dikatakan yang terpaling Virallah percintaan mereka kerana dah melebihi beberapa abad,tapi still bercinta, makhluk yang paling jelous ialah tak lain tak bukan ialah seekor ikan emas

sebabnya ikan emas pernah berkata ''why katak memilih awan dari saya sedangkan saya paling cantik di bumi ini'' lupakan cerita tentang ikan emas sebabnya dia bukan watak heroin dalam cerita ni 😁

Pada suatu ketika dewa Jed, tengah binggung bagaimana nak selesaikan masalah kemarau yang berpanjangan jikalau awan hanya naik seketika dan turun balik di permukaan bumi, saya terpaksa menghatar anak saya untuk menyelesaikan masalah itu, sedangkan anak saya sibuk berperang dengan iblis di luar sana,Kali ini saya mesti bercakap dengan awan kata dewa Jed.

At some time sewaktu katak dan awan tengah dating,sambil katak tu menyanyikan sebuah lagu bertajuk gadisku...tup tup,,dewa Jed datang and datang berjumpa dengan awan untuk membincangkan hal masalah yang dialaminya,kata dewa Jed dekat katak next timelah baru continue lagu tu sebab ada hal mustahak yang perlu saya nak sembang dengan awan ni

Dan dewa Jed pun berkata tujuannya datang berjumpa dengannya,tapi kata dewa Jed kamu perlu tinggalkan permukaan bumi selamanya sebab hanya kamu yang boleh selesaikan masalah ini

Kata awan saya tak dapat penuhi permintaan kamu sebabnya saya tengah fall in love dengan katak tak lama lagi kami akan berkahwin,kamu tidak boleh memaksa saya katanya

so dewa Jed pun berkata saya hormati keputusan kamu, dan tidak akan mengganggu kamu lagi jika kamu setuju dengan tujuan saya ini, cuma kamu perlu naik di langit and membasahi bumi buat tempoh yang singkat dalam 1 abad katanya tapi bila kamu balik di permukaan bumi jika katak masih setia menunggu kepulangan kamu saya janji tidak akan mengganggu kamu lagi,tapi jika katak dah lupakan kamu,kamu terpaksa mengikuti syarat yang saya dah tetapkan itu

kata awan saya setuju dengan syarat yang kamu beri itu, sebab saya yakin katak tidak akan sesekali meninggalkan saya and sebelum perpisahan itu katak sempat continue menyanyikan lagu dia dekat awan,makin terjatuh cinta lagi awan dibuatnya lagu gadisku tu wei

Dan hari pun berlalu seperti kebiasaannya katak selalu buat senaman erobik bersebelahan dengan tasik sambil tengah cari idea buat lagu baru,

And katak terkejut dengan suara yang merdu yang didengarnya di tasik itu,katak itupun datang ke arah suara tersebut and katak itu melihat seekor ikan emas yang cantik and sambil nyanyi+ gelek-gelek lagi, membuat hati katak itu terpaku,

katak itu berkata fuhh.. kalau awek ni kudapat memang untung lah dah lah suara bagus ditambahkan lagi pandai gelek-gelek, tapi katak tu masih berpegang dengan buah hatinya,

akan tetapi tiba-tiba ikan emas itu pun memanggil katak, mengapa tidak pedulikan saya?kamu risaukan awan dapat tahu?small matter lah kamu ikut saya sahaja dalam beberapa hari, sebabnya awan masih lama nak turun tu, lagipun saya tahu kamu sukakan saya kan.

katak itu berkata memang saya pun suka sangat dengan kamu,tapi saya tidak boleh masuk di dalam air disebabkan saya tidak tahu berenang dan takut lemas,kata ikan emas itu semua tiada masalah sebabnya saya ada mutiara yang boleh membuatkan kamu boleh tinggal di air katanya,tapi mutiara ini bila kamu telan kamu, harus bila naik ke darat kamu tidak boleh selamanya di darat kerana mutiara ini perlukan energi air juga,jika kamu abaikan mungkin kamu akan mati katanya.Btw zaman itu katak tidak mempunyai kebolehan di dasar air

katak pun berfikir tawaran ini bagus juga, saya boleh hidup di dasar air and darat,So katak pun mengikut ikas emas itu buat tempoh yang lama, sehinggakan katak melupakan awan itu
#sebab tulah katak dapat kebolehannya hidup di darat and air

And tibalah masanya awan balik di permukaan bumi,and mencari katak, sambil dia menjerit kebingungan,ada seekor kura-kura mendengar jeritannya itu, kura-kura pun berkata baik kamu lupakan katak sebabnya katak dah ada pasangan yang baru iaitu ikan emas yang cantik and pandai nyanyi+reti menari lagi gelek-gelek

At some time dewa jed pun datang sekarang kamu sudah nampak sendiri kan,so kamu terpaksa mengikuti saya,awan pun berkata saya sungguh kecewa dan berkata saya bersumpah saya tidak akan menjejaki permukaan bumi,kamu boleh kunci kata-kata saya ini katanya dengan dewa jed

and awan pun kembali naik di permukaan langit

si ikan emas pula bila dapat tahu perkara itu,dia pun mula ketawa terbahak-bahak and mengabaikan katak itu, sehingga katak itu dapat tahu bahawa awan dah kembali di darat,and lastly katak itu naik di darat and menjerit nama awan, setiap masa,dan katak itu menyesali perbuatannya.
And why mengapa apabila katak berbunyi hujan akan turun disebabkan katak memanggil awan,and why hujan turun disebabkan awan menangis and tak boleh move on lagi....

Tamat 😁

Lessons from this story Belajarlah setia and jangan mudah terpengaruh dengan kata-kata, yang membuatkan kamu hilang diri kamu,kecantikan, hensem #setia itu mahal sekali kawan ...

Dah habis dah hihi

P/s.. Sumber Cerita ini saya dapat daripada atuk saya tapi saya ejas sedikit 😂
 
Last edited: