Coronasomnia - penyakit selain dijangkiti Covid-19

Anniehwehwe

DFM Member
DFM Member
LV
0
 
11 Jun 2021
349
5,714
reptile addicts
twitter.com
DragonCoin
2,009.00
Black Dragon
Fire Red Dragon
Frost Dragon
Ancient Dragon
Rawr The Fat Tiger
Small PO The Panda
Assalamualaikum gais, today aku nak buat thread simple ii je (kot) haha. Ok maybe banyak penyakit yg namanya akhir dgn -ia macam insomnia, anemia dan lain-lain. Jadi harini aku nak sentuh satu topik iaitu Coronasomnia.

Coronasomnia ni adalah di mana kita sukar untuk tidur akibat tekanan pandemik Covid-19 yg ssedang melanda di seluruh dunia pada ketika ini. Dikatakan juga penyakit ini berbeza dgn penyakit tidur yg lain. Mengapa?

1. Takut/resah tentang virus
2. Lebih banyak berfikir tentang kehilangan pekerjaan atau ekonomi yg menurun
3. Berasa sunyi


Jika dibiarkan coronasomnia ini melarut, akan berlakunya seperti,

- Perubahan emosi
- Peningkatan berat badan
- Penyakit diabetes
- Darah tinggi

- Mengurangkan sistem imunisasi

Utk mengelakkan perkara ini berlaku/berterusan, teruslah bertindak utk melakukan

$ Kurangkan membaca atau menonton berita
$ Tetapkan rutin
$ Dapatkan cahaya matahari
$ Jangan tidur siang
$ Alihan perhatian anda daripada media


So kesimpulannya, habit ini sgt lah tidak bagus utk kesihatan dari segi fizikal dan mental. Banyakkan bergerak dan jgn terlalu berfikir.
Sekian, terima kasih

Sumber: M Star Online
 
Last edited:

302

Angler
DFM Member
LV
0
 
23 Aug 2021
184
561
Kampung Sejiwa Simpang Sehati
DragonCoin
4,399.00
Ancient Dragon
Frost Dragon
Ancient Piranha
Fire Red Dragon
Black Dragon
Ulat Gonggok Gergasi
Assalamualaikum gais, today aku nak buat thread simple ii je (kot) haha. Ok maybe banyak penyakit yg namanya akhir dgn -ia macam insomnia, anemia dan lain-lain. Jadi harini aku nak sentuh satu topik iaitu Coronasomnia.

Coronasomnia ni adalah di mana kita sukar untuk tidur akibat tekanan pandemik Covid-19 yg ssedang melanda di seluruh dunia pada ketika ini. Dikatakan juga penyakit ini berbeza dgn penyakit tidur yg lain. Mengapa?

1. Takut/resah tentang virus
2. Lebih banyak berfikir tentang kehilangan pekerjaan atau ekonomi yg menurun
3. Berasa sunyi


Jika dibiarkan coronasomia ini melarut, akan berlakunya seperti,

- Perubahan emosi
- Peningkatan berat badan
- Penyakit diabetes
- Darah tinggi

- Mengurangkan sistem imunisasi

Utk mengelakkan perkara ini berlaku/berterusan, teruslah bertindak utk melakukan

$ Kurangkan membaca atau menonton berita
$ Tetapkan rutin
$ Dapatkan cahaya matahari
$ Jangan tidur siang
$ Alihan perhatian anda daripada media


So kesimpulannya, habit ini sgt lah tidak bagus utk kesihatan dari segi fizikal dan mental. Banyakkan bergerak dan jgn terlalu berfikir.
Sekian, terima kasih

Sumber: M Star Online
ok aq dh phm pnyakit yg aq hadapi sekarang ')
 
  • Like
Reactions: Makmoor