Information Depression

Show informational about something

faeyyxyi

DFM Member
DFM Member
LV
0
 
20 Jul 2021
189
2,244
private party
DragonCoin
5,767,724.00
Rumah Panjang
Assalamualaikum, faey nak kongi skit pasal depression kerana ada segelintir orang yang selalu menghukum pesakit yang mmpunyai mslh depresi ni. Sering di cop lemah iman la apala tapi tak tahu punca kenapa seseorang tersebut boleh kena depress. Benda macam ni tak minta pun kenapa boleh terkena dekat diri sendiri tapi keadaan sekeliling tu yang menyebabkan mental makin lama makin tak kuat nak bertahan.

Selain itu, terdapat pelbagai stigma masyarakat yang mengatakan bahawa penyakit depressi ini lebih kurang macam gila tapi dia bukanla gilaa adeii. Dia merupakan penyakit yang melibatkan gangguan pada fungsi otak yang boleh menyebabkan perubahan kepada proses pemikiran, perasaan dan tingkah-laku seseorang lalu mengakibatkan gangguan untuk menjalani aktiviti seharian dengan baik. Benda ni mcm ujian, bezanya kita tak nampak dengan mata kasar macam penyakit lain. Mental disorder ni banyak jenis. Contohnya depression la. Puncanya adalah ketidakseimbangan penghasilan serotonin dan dopamine. Dua bahan kimia ni ada dalam otak kita. Jumlah dua bahan ni yang akan tentukan mood kita. High atau low. Kalau low, jadi Depression atau Major Depressive Disorder. Kalau kejap high kejap low ia jadi Bipolar Mood Disorder aa gituu. Mental disorder tak sama macam penyakit fizikal lain. Mental disorder ini masalah fungsi mood, sifat, cara berfikir atau kognitif. Itu masalahnya. Kalau kita sakitkan hati dia, lagi teruk la jadinya kan ermm.

PUNCA DEPRESI :
  • Bahan kimia otak. Neurotransmiter yang secara semula jadi merupakan bahan kimia otak yang boleh memainkan peranan penting dalam depresi. Kajian terbaru menunjukkan bahawa perubahan fungsi dan kesan neurotransmiter ini serta bagaimana neurotrasmiter ini bertindak balas dengan litar neuro yang terlibat dalam mengekalkan kestabilan mood.​
  • Trait yang diwarisi. Depresi lebih biasa terjadi pada individu yang saudara maranya juga mempunyai keadaan ini.​
FAKTOR-FAKTOR RISIKO :
  • Sifat-sifat keperibadian tertentu, seperti rendah keyakinan diri dan menjadi terlalu bergantung, mengkritik diri sendiri atau pesimistik.
  • Peristiwa traumatik atau tertekan, seperti penderaan fizikal, kematian atau kehilangan orang tersayang, perhubungan yang sukar, atau masalah kewangan.
  • Sejarah gangguan kesihatan mental lain, seperti gangguan kebimbangan, gangguan pemakanan atau gangguan tekanan pascatrauma.
Bila diorang rasa mcm dah tak tahan sngt, tu yang sering terjadi kes bunuh diri la apala, selain nak bunuh diri tu, dorang buat benda yang boleh sakitkan diri sendiri mcm toreh tangan ka apa en, hentak kepala kt dinding. Sebab dengan buat mcm tu boleh lega (tapi tak lama) lepastu buat lagi. And kalau faey en, faey stop buat centu and try gunting rambut diri sndiri uhukss (mls nak crita knapa smpai nk potong rmbut) yang tau tu tau la knapa smpai nak potong rambut hahahaa.

Tu sebabnya bila kita ada kawan ataupun ahli keluarga yang ada masalah mcm ni. kita kena sntiasa support dorang and bagi diorang rasa mcm kita sentiasa ada utk mereka. Kadang kita selalu biarkan mereka bersendirian, mereka selalu buat benda diluar kawal yang tak pernah kita nak jangka.

PESANAN PENTING :
-Jangan skip temu janji dengan doktor tau. ni penting utk mental health korang, kalau pihak kaunseling ataupun doktor tnya jgn diam diam je apa yg korang rasa. luah je semua okay.
-blh ctc pihak befrienders.

Okayla setakat ni ja perkongsian faey, sorry kalau ada silap dalam thread faey ni.


"kalau kita tak ada telinga yang baik untuk mendengar, jangan pulak kita ada mulut yang jahat"



 

Aceofspade

Forum Moderator
DFM Sub Moderator
LV
0
 
30 May 2021
6,488
36,669
Dragonforce Malaysia
DragonCoin
9,668,038.00
Assalamualaikum, faey nak kongi skit pasal depression kerana ada segelintir orang yang selalu menghukum pesakit yang mmpunyai mslh depresi ni. Sering di cop lemah iman la apala tapi tak tahu punca kenapa seseorang tersebut boleh kena depress. Benda macam ni tak minta pun kenapa boleh terkena dekat diri sendiri tapi keadaan sekeliling tu yang menyebabkan mental makin lama makin tak kuat nak bertahan.

Selain itu, terdapat pelbagai stigma masyarakat yang mengatakan bahawa penyakit depressi ini lebih kurang macam gila tapi dia bukanla gilaa adeii. Dia merupakan penyakit yang melibatkan gangguan pada fungsi otak yang boleh menyebabkan perubahan kepada proses pemikiran, perasaan dan tingkah-laku seseorang lalu mengakibatkan gangguan untuk menjalani aktiviti seharian dengan baik. Benda ni mcm ujian, bezanya kita tak nampak dengan mata kasar macam penyakit lain. Mental disorder ni banyak jenis. Contohnya depression la. Puncanya adalah ketidakseimbangan penghasilan serotonin dan dopamine. Dua bahan kimia ni ada dalam otak kita. Jumlah dua bahan ni yang akan tentukan mood kita. High atau low. Kalau low, jadi Depression atau Major Depressive Disorder. Kalau kejap high kejap low ia jadi Bipolar Mood Disorder aa gituu. Mental disorder tak sama macam penyakit fizikal lain. Mental disorder ini masalah fungsi mood, sifat, cara berfikir atau kognitif. Itu masalahnya. Kalau kita sakitkan hati dia, lagi teruk la jadinya kan ermm.

PUNCA DEPRESI :
  • Bahan kimia otak. Neurotransmiter yang secara semula jadi merupakan bahan kimia otak yang boleh memainkan peranan penting dalam depresi. Kajian terbaru menunjukkan bahawa perubahan fungsi dan kesan neurotransmiter ini serta bagaimana neurotrasmiter ini bertindak balas dengan litar neuro yang terlibat dalam mengekalkan kestabilan mood.​
  • Trait yang diwarisi. Depresi lebih biasa terjadi pada individu yang saudara maranya juga mempunyai keadaan ini.​
FAKTOR-FAKTOR RISIKO :
  • Sifat-sifat keperibadian tertentu, seperti rendah keyakinan diri dan menjadi terlalu bergantung, mengkritik diri sendiri atau pesimistik.
  • Peristiwa traumatik atau tertekan, seperti penderaan fizikal, kematian atau kehilangan orang tersayang, perhubungan yang sukar, atau masalah kewangan.
  • Sejarah gangguan kesihatan mental lain, seperti gangguan kebimbangan, gangguan pemakanan atau gangguan tekanan pascatrauma.
Bila diorang rasa mcm dah tak tahan sngt, tu yang sering terjadi kes bunuh diri la apala, selain nak bunuh diri tu, dorang buat benda yang boleh sakitkan diri sendiri mcm toreh tangan ka apa en, hentak kepala kt dinding. Sebab dengan buat mcm tu boleh lega (tapi tak lama) lepastu buat lagi. And kalau faey en, faey stop buat centu and try gunting rambut diri sndiri uhukss (mls nak crita knapa smpai nk potong rmbut) yang tau tu tau la knapa smpai nak potong rambut hahahaa.

Tu sebabnya bila kita ada kawan ataupun ahli keluarga yang ada masalah mcm ni. kita kena sntiasa support dorang and bagi diorang rasa mcm kita sentiasa ada utk mereka. Kadang kita selalu biarkan mereka bersendirian, mereka selalu buat benda diluar kawal yang tak pernah kita nak jangka.

PESANAN PENTING :
-Jangan skip temu janji dengan doktor tau. ni penting utk mental health korang, kalau pihak kaunseling ataupun doktor tnya jgn diam diam je apa yg korang rasa. luah je semua okay.
-blh ctc pihak befrienders.

Okayla setakat ni ja perkongsian faey, sorry kalau ada silap dalam thread faey ni.


"kalau kita tak ada telinga yang baik untuk mendengar, jangan pulak kita ada mulut yang jahat"


Terima kasih share, mcm mana pun btl tu jgn lupa berdoa kembali pulih sambil dapat rawatan doktor... Semoga rakan2 semua dilindungi daripada segala keburukan dan diberikan kerahmatan dunia akhirat..
 

Amir_raff

DFM Member
DFM Member
LV
0
 
5 Jun 2021
363
933
Underground
DragonCoin
660,847.00
Angry Lion
GTA V
iOS
Laptop 1 Malaysia, Laptop legend Hacker 2010-now
Ancient Piranha
Thinkpad x1
Assalamualaikum, faey nak kongi skit pasal depression kerana ada segelintir orang yang selalu menghukum pesakit yang mmpunyai mslh depresi ni. Sering di cop lemah iman la apala tapi tak tahu punca kenapa seseorang tersebut boleh kena depress. Benda macam ni tak minta pun kenapa boleh terkena dekat diri sendiri tapi keadaan sekeliling tu yang menyebabkan mental makin lama makin tak kuat nak bertahan.

Selain itu, terdapat pelbagai stigma masyarakat yang mengatakan bahawa penyakit depressi ini lebih kurang macam gila tapi dia bukanla gilaa adeii. Dia merupakan penyakit yang melibatkan gangguan pada fungsi otak yang boleh menyebabkan perubahan kepada proses pemikiran, perasaan dan tingkah-laku seseorang lalu mengakibatkan gangguan untuk menjalani aktiviti seharian dengan baik. Benda ni mcm ujian, bezanya kita tak nampak dengan mata kasar macam penyakit lain. Mental disorder ni banyak jenis. Contohnya depression la. Puncanya adalah ketidakseimbangan penghasilan serotonin dan dopamine. Dua bahan kimia ni ada dalam otak kita. Jumlah dua bahan ni yang akan tentukan mood kita. High atau low. Kalau low, jadi Depression atau Major Depressive Disorder. Kalau kejap high kejap low ia jadi Bipolar Mood Disorder aa gituu. Mental disorder tak sama macam penyakit fizikal lain. Mental disorder ini masalah fungsi mood, sifat, cara berfikir atau kognitif. Itu masalahnya. Kalau kita sakitkan hati dia, lagi teruk la jadinya kan ermm.

PUNCA DEPRESI :
  • Bahan kimia otak. Neurotransmiter yang secara semula jadi merupakan bahan kimia otak yang boleh memainkan peranan penting dalam depresi. Kajian terbaru menunjukkan bahawa perubahan fungsi dan kesan neurotransmiter ini serta bagaimana neurotrasmiter ini bertindak balas dengan litar neuro yang terlibat dalam mengekalkan kestabilan mood.​
  • Trait yang diwarisi. Depresi lebih biasa terjadi pada individu yang saudara maranya juga mempunyai keadaan ini.​
FAKTOR-FAKTOR RISIKO :
  • Sifat-sifat keperibadian tertentu, seperti rendah keyakinan diri dan menjadi terlalu bergantung, mengkritik diri sendiri atau pesimistik.
  • Peristiwa traumatik atau tertekan, seperti penderaan fizikal, kematian atau kehilangan orang tersayang, perhubungan yang sukar, atau masalah kewangan.
  • Sejarah gangguan kesihatan mental lain, seperti gangguan kebimbangan, gangguan pemakanan atau gangguan tekanan pascatrauma.
Bila diorang rasa mcm dah tak tahan sngt, tu yang sering terjadi kes bunuh diri la apala, selain nak bunuh diri tu, dorang buat benda yang boleh sakitkan diri sendiri mcm toreh tangan ka apa en, hentak kepala kt dinding. Sebab dengan buat mcm tu boleh lega (tapi tak lama) lepastu buat lagi. And kalau faey en, faey stop buat centu and try gunting rambut diri sndiri uhukss (mls nak crita knapa smpai nk potong rmbut) yang tau tu tau la knapa smpai nak potong rambut hahahaa.

Tu sebabnya bila kita ada kawan ataupun ahli keluarga yang ada masalah mcm ni. kita kena sntiasa support dorang and bagi diorang rasa mcm kita sentiasa ada utk mereka. Kadang kita selalu biarkan mereka bersendirian, mereka selalu buat benda diluar kawal yang tak pernah kita nak jangka.

PESANAN PENTING :
-Jangan skip temu janji dengan doktor tau. ni penting utk mental health korang, kalau pihak kaunseling ataupun doktor tnya jgn diam diam je apa yg korang rasa. luah je semua okay.
-blh ctc pihak befrienders.

Okayla setakat ni ja perkongsian faey, sorry kalau ada silap dalam thread faey ni.


"kalau kita tak ada telinga yang baik untuk mendengar, jangan pulak kita ada mulut yang jahat"


Tq for nice sharing 👍😁
 
Last edited:

faeyyxyi

DFM Member
DFM Member
LV
0
 
20 Jul 2021
189
2,244
private party
DragonCoin
5,767,724.00
Rumah Panjang

asa

DFM Hackers
DFM Hackers
LV
0
 
7 Jun 2021
53
1
1,191
CEFMy
www.rxej3s.cf
DragonCoin
2,020.00
Famos Amos [ BANGSAWAN ]
Biskut Red Velvet [ LIMITED ]
Nutella Pod [ LIMITED ]
Florentine [ LIMITED ]
Tart Cadbury [ LIMITED ]
Mystery Box [ LEGENDARY ] 🔥🔥🔥
Assalamualaikum, faey nak kongi skit pasal depression kerana ada segelintir orang yang selalu menghukum pesakit yang mmpunyai mslh depresi ni. Sering di cop lemah iman la apala tapi tak tahu punca kenapa seseorang tersebut boleh kena depress. Benda macam ni tak minta pun kenapa boleh terkena dekat diri sendiri tapi keadaan sekeliling tu yang menyebabkan mental makin lama makin tak kuat nak bertahan.

Selain itu, terdapat pelbagai stigma masyarakat yang mengatakan bahawa penyakit depressi ini lebih kurang macam gila tapi dia bukanla gilaa adeii. Dia merupakan penyakit yang melibatkan gangguan pada fungsi otak yang boleh menyebabkan perubahan kepada proses pemikiran, perasaan dan tingkah-laku seseorang lalu mengakibatkan gangguan untuk menjalani aktiviti seharian dengan baik. Benda ni mcm ujian, bezanya kita tak nampak dengan mata kasar macam penyakit lain. Mental disorder ni banyak jenis. Contohnya depression la. Puncanya adalah ketidakseimbangan penghasilan serotonin dan dopamine. Dua bahan kimia ni ada dalam otak kita. Jumlah dua bahan ni yang akan tentukan mood kita. High atau low. Kalau low, jadi Depression atau Major Depressive Disorder. Kalau kejap high kejap low ia jadi Bipolar Mood Disorder aa gituu. Mental disorder tak sama macam penyakit fizikal lain. Mental disorder ini masalah fungsi mood, sifat, cara berfikir atau kognitif. Itu masalahnya. Kalau kita sakitkan hati dia, lagi teruk la jadinya kan ermm.

PUNCA DEPRESI :
  • Bahan kimia otak. Neurotransmiter yang secara semula jadi merupakan bahan kimia otak yang boleh memainkan peranan penting dalam depresi. Kajian terbaru menunjukkan bahawa perubahan fungsi dan kesan neurotransmiter ini serta bagaimana neurotrasmiter ini bertindak balas dengan litar neuro yang terlibat dalam mengekalkan kestabilan mood.​
  • Trait yang diwarisi. Depresi lebih biasa terjadi pada individu yang saudara maranya juga mempunyai keadaan ini.​
FAKTOR-FAKTOR RISIKO :
  • Sifat-sifat keperibadian tertentu, seperti rendah keyakinan diri dan menjadi terlalu bergantung, mengkritik diri sendiri atau pesimistik.
  • Peristiwa traumatik atau tertekan, seperti penderaan fizikal, kematian atau kehilangan orang tersayang, perhubungan yang sukar, atau masalah kewangan.
  • Sejarah gangguan kesihatan mental lain, seperti gangguan kebimbangan, gangguan pemakanan atau gangguan tekanan pascatrauma.
Bila diorang rasa mcm dah tak tahan sngt, tu yang sering terjadi kes bunuh diri la apala, selain nak bunuh diri tu, dorang buat benda yang boleh sakitkan diri sendiri mcm toreh tangan ka apa en, hentak kepala kt dinding. Sebab dengan buat mcm tu boleh lega (tapi tak lama) lepastu buat lagi. And kalau faey en, faey stop buat centu and try gunting rambut diri sndiri uhukss (mls nak crita knapa smpai nk potong rmbut) yang tau tu tau la knapa smpai nak potong rambut hahahaa.

Tu sebabnya bila kita ada kawan ataupun ahli keluarga yang ada masalah mcm ni. kita kena sntiasa support dorang and bagi diorang rasa mcm kita sentiasa ada utk mereka. Kadang kita selalu biarkan mereka bersendirian, mereka selalu buat benda diluar kawal yang tak pernah kita nak jangka.

PESANAN PENTING :
-Jangan skip temu janji dengan doktor tau. ni penting utk mental health korang, kalau pihak kaunseling ataupun doktor tnya jgn diam diam je apa yg korang rasa. luah je semua okay.
-blh ctc pihak befrienders.

Okayla setakat ni ja perkongsian faey, sorry kalau ada silap dalam thread faey ni.


"kalau kita tak ada telinga yang baik untuk mendengar, jangan pulak kita ada mulut yang jahat"


Nais, tq untuk info nya. Hm sy mudah depress + stress apabila tngok hasil program tk jadi / anime sad ending :(
 

Grimmy081

DFM Bawang Rangers
DFM Bawang Rangers
LV
0
 
5 Jun 2021
2,294
26,490
In your darkest nighmare
DragonCoin
9,366.00
Tart Nenas
Dragon Nest (드래곤네스트)
Eagle
Black Dragon
Rawr The Fat Tiger
Ancient Piranha
Assalamualaikum, faey nak kongi skit pasal depression kerana ada segelintir orang yang selalu menghukum pesakit yang mmpunyai mslh depresi ni. Sering di cop lemah iman la apala tapi tak tahu punca kenapa seseorang tersebut boleh kena depress. Benda macam ni tak minta pun kenapa boleh terkena dekat diri sendiri tapi keadaan sekeliling tu yang menyebabkan mental makin lama makin tak kuat nak bertahan.

Selain itu, terdapat pelbagai stigma masyarakat yang mengatakan bahawa penyakit depressi ini lebih kurang macam gila tapi dia bukanla gilaa adeii. Dia merupakan penyakit yang melibatkan gangguan pada fungsi otak yang boleh menyebabkan perubahan kepada proses pemikiran, perasaan dan tingkah-laku seseorang lalu mengakibatkan gangguan untuk menjalani aktiviti seharian dengan baik. Benda ni mcm ujian, bezanya kita tak nampak dengan mata kasar macam penyakit lain. Mental disorder ni banyak jenis. Contohnya depression la. Puncanya adalah ketidakseimbangan penghasilan serotonin dan dopamine. Dua bahan kimia ni ada dalam otak kita. Jumlah dua bahan ni yang akan tentukan mood kita. High atau low. Kalau low, jadi Depression atau Major Depressive Disorder. Kalau kejap high kejap low ia jadi Bipolar Mood Disorder aa gituu. Mental disorder tak sama macam penyakit fizikal lain. Mental disorder ini masalah fungsi mood, sifat, cara berfikir atau kognitif. Itu masalahnya. Kalau kita sakitkan hati dia, lagi teruk la jadinya kan ermm.

PUNCA DEPRESI :
  • Bahan kimia otak. Neurotransmiter yang secara semula jadi merupakan bahan kimia otak yang boleh memainkan peranan penting dalam depresi. Kajian terbaru menunjukkan bahawa perubahan fungsi dan kesan neurotransmiter ini serta bagaimana neurotrasmiter ini bertindak balas dengan litar neuro yang terlibat dalam mengekalkan kestabilan mood.​
  • Trait yang diwarisi. Depresi lebih biasa terjadi pada individu yang saudara maranya juga mempunyai keadaan ini.​
FAKTOR-FAKTOR RISIKO :
  • Sifat-sifat keperibadian tertentu, seperti rendah keyakinan diri dan menjadi terlalu bergantung, mengkritik diri sendiri atau pesimistik.
  • Peristiwa traumatik atau tertekan, seperti penderaan fizikal, kematian atau kehilangan orang tersayang, perhubungan yang sukar, atau masalah kewangan.
  • Sejarah gangguan kesihatan mental lain, seperti gangguan kebimbangan, gangguan pemakanan atau gangguan tekanan pascatrauma.
Bila diorang rasa mcm dah tak tahan sngt, tu yang sering terjadi kes bunuh diri la apala, selain nak bunuh diri tu, dorang buat benda yang boleh sakitkan diri sendiri mcm toreh tangan ka apa en, hentak kepala kt dinding. Sebab dengan buat mcm tu boleh lega (tapi tak lama) lepastu buat lagi. And kalau faey en, faey stop buat centu and try gunting rambut diri sndiri uhukss (mls nak crita knapa smpai nk potong rmbut) yang tau tu tau la knapa smpai nak potong rambut hahahaa.

Tu sebabnya bila kita ada kawan ataupun ahli keluarga yang ada masalah mcm ni. kita kena sntiasa support dorang and bagi diorang rasa mcm kita sentiasa ada utk mereka. Kadang kita selalu biarkan mereka bersendirian, mereka selalu buat benda diluar kawal yang tak pernah kita nak jangka.

PESANAN PENTING :
-Jangan skip temu janji dengan doktor tau. ni penting utk mental health korang, kalau pihak kaunseling ataupun doktor tnya jgn diam diam je apa yg korang rasa. luah je semua okay.
-blh ctc pihak befrienders.

Okayla setakat ni ja perkongsian faey, sorry kalau ada silap dalam thread faey ni.


"kalau kita tak ada telinga yang baik untuk mendengar, jangan pulak kita ada mulut yang jahat"


Sini (tmpt kerja) ramai 😂 kekadang rasa nk rac#$ kan semua 😂
 

scarlet

DFM Member
DFM Member
LV
0
 
21 Jun 2021
892
6,287
the Kingdom of Fiore
DragonCoin
8,717,145.00
Angry Lion
Black Dragon
Fire Red Dragon
Frost Dragon
Ancient Dragon
Shark
Assalamualaikum, faey nak kongi skit pasal depression kerana ada segelintir orang yang selalu menghukum pesakit yang mmpunyai mslh depresi ni. Sering di cop lemah iman la apala tapi tak tahu punca kenapa seseorang tersebut boleh kena depress. Benda macam ni tak minta pun kenapa boleh terkena dekat diri sendiri tapi keadaan sekeliling tu yang menyebabkan mental makin lama makin tak kuat nak bertahan.

Selain itu, terdapat pelbagai stigma masyarakat yang mengatakan bahawa penyakit depressi ini lebih kurang macam gila tapi dia bukanla gilaa adeii. Dia merupakan penyakit yang melibatkan gangguan pada fungsi otak yang boleh menyebabkan perubahan kepada proses pemikiran, perasaan dan tingkah-laku seseorang lalu mengakibatkan gangguan untuk menjalani aktiviti seharian dengan baik. Benda ni mcm ujian, bezanya kita tak nampak dengan mata kasar macam penyakit lain. Mental disorder ni banyak jenis. Contohnya depression la. Puncanya adalah ketidakseimbangan penghasilan serotonin dan dopamine. Dua bahan kimia ni ada dalam otak kita. Jumlah dua bahan ni yang akan tentukan mood kita. High atau low. Kalau low, jadi Depression atau Major Depressive Disorder. Kalau kejap high kejap low ia jadi Bipolar Mood Disorder aa gituu. Mental disorder tak sama macam penyakit fizikal lain. Mental disorder ini masalah fungsi mood, sifat, cara berfikir atau kognitif. Itu masalahnya. Kalau kita sakitkan hati dia, lagi teruk la jadinya kan ermm.

PUNCA DEPRESI :
  • Bahan kimia otak. Neurotransmiter yang secara semula jadi merupakan bahan kimia otak yang boleh memainkan peranan penting dalam depresi. Kajian terbaru menunjukkan bahawa perubahan fungsi dan kesan neurotransmiter ini serta bagaimana neurotrasmiter ini bertindak balas dengan litar neuro yang terlibat dalam mengekalkan kestabilan mood.​
  • Trait yang diwarisi. Depresi lebih biasa terjadi pada individu yang saudara maranya juga mempunyai keadaan ini.​
FAKTOR-FAKTOR RISIKO :
  • Sifat-sifat keperibadian tertentu, seperti rendah keyakinan diri dan menjadi terlalu bergantung, mengkritik diri sendiri atau pesimistik.
  • Peristiwa traumatik atau tertekan, seperti penderaan fizikal, kematian atau kehilangan orang tersayang, perhubungan yang sukar, atau masalah kewangan.
  • Sejarah gangguan kesihatan mental lain, seperti gangguan kebimbangan, gangguan pemakanan atau gangguan tekanan pascatrauma.
Bila diorang rasa mcm dah tak tahan sngt, tu yang sering terjadi kes bunuh diri la apala, selain nak bunuh diri tu, dorang buat benda yang boleh sakitkan diri sendiri mcm toreh tangan ka apa en, hentak kepala kt dinding. Sebab dengan buat mcm tu boleh lega (tapi tak lama) lepastu buat lagi. And kalau faey en, faey stop buat centu and try gunting rambut diri sndiri uhukss (mls nak crita knapa smpai nk potong rmbut) yang tau tu tau la knapa smpai nak potong rambut hahahaa.

Tu sebabnya bila kita ada kawan ataupun ahli keluarga yang ada masalah mcm ni. kita kena sntiasa support dorang and bagi diorang rasa mcm kita sentiasa ada utk mereka. Kadang kita selalu biarkan mereka bersendirian, mereka selalu buat benda diluar kawal yang tak pernah kita nak jangka.

PESANAN PENTING :
-Jangan skip temu janji dengan doktor tau. ni penting utk mental health korang, kalau pihak kaunseling ataupun doktor tnya jgn diam diam je apa yg korang rasa. luah je semua okay.
-blh ctc pihak befrienders.

Okayla setakat ni ja perkongsian faey, sorry kalau ada silap dalam thread faey ni.


"kalau kita tak ada telinga yang baik untuk mendengar, jangan pulak kita ada mulut yang jahat"


Yess... Jgn skip jumpa kaunselor, jgn lupa bahagiakan diri sendiri juga... Tapi ada sesetengah manusia suka2 claim sendiri konon2 ada sakit tersebut... Self diagnosis tanpa jumpa Doktor pakar n senang2 guna perkataan sikit2 kemurungan sikit2 depression mcm main2 ja benda tu 😌
 

faeyyxyi

DFM Member
DFM Member
LV
0
 
20 Jul 2021
189
2,244
private party
DragonCoin
5,767,724.00
Rumah Panjang
Nais, tq untuk info nya. Hm sy mudah depress + stress apabila tngok hasil program tk jadi / anime sad ending :(
noh cmtu erk. okay stop tengok anime la gayanya haha
Sini (tmpt kerja) ramai 😂 kekadang rasa nk rac#$ kan semua 😂
hahaha sabar sabar
Yess... Jgn skip jumpa kaunselor, jgn lupa bahagiakan diri sendiri juga... Tapi ada sesetengah manusia suka2 claim sendiri konon2 ada sakit tersebut... Self diagnosis tanpa jumpa Doktor pakar n senang2 guna perkataan sikit2 kemurungan sikit2 depression mcm main2 ja benda tu 😌
benda cmni banyak berlaku. suruh pgi dptkan rawatan kat hospital taknak dahtu claim depres😌
 

faeyyxyi

DFM Member
DFM Member
LV
0
 
20 Jul 2021
189
2,244
private party
DragonCoin
5,767,724.00
Rumah Panjang
kdg ii nak share dgn org pun takut hwaaaaaa lagi ii cikgu kaunseling hm

bukan nak kasi treatment pun, astu membawang dgn cikgu lain
cg kaunseling? dlu prnah la jmpa cg kaunseling hahaha siap ckp "awk blh cayakan cg". lepas beberapa hari slps jmpa kaunseling tu. cg aku yg lain lain pandang aku lain semacam pastu sindir sindir siap cakap org camni mcm org gila hahahaha aku eii rasa nak campak je dalam sungai yg banyak buaya tu biar kena baham
 

Lynn senyum

Kipoci
DFM Member
LV
0
 
4 Jun 2021
445
6,907
From the hearts of Palestinians
DragonCoin
9,506,602.00
Tart Nenas
Assalamualaikum, faey nak kongi skit pasal depression kerana ada segelintir orang yang selalu menghukum pesakit yang mmpunyai mslh depresi ni. Sering di cop lemah iman la apala tapi tak tahu punca kenapa seseorang tersebut boleh kena depress. Benda macam ni tak minta pun kenapa boleh terkena dekat diri sendiri tapi keadaan sekeliling tu yang menyebabkan mental makin lama makin tak kuat nak bertahan.

Selain itu, terdapat pelbagai stigma masyarakat yang mengatakan bahawa penyakit depressi ini lebih kurang macam gila tapi dia bukanla gilaa adeii. Dia merupakan penyakit yang melibatkan gangguan pada fungsi otak yang boleh menyebabkan perubahan kepada proses pemikiran, perasaan dan tingkah-laku seseorang lalu mengakibatkan gangguan untuk menjalani aktiviti seharian dengan baik. Benda ni mcm ujian, bezanya kita tak nampak dengan mata kasar macam penyakit lain. Mental disorder ni banyak jenis. Contohnya depression la. Puncanya adalah ketidakseimbangan penghasilan serotonin dan dopamine. Dua bahan kimia ni ada dalam otak kita. Jumlah dua bahan ni yang akan tentukan mood kita. High atau low. Kalau low, jadi Depression atau Major Depressive Disorder. Kalau kejap high kejap low ia jadi Bipolar Mood Disorder aa gituu. Mental disorder tak sama macam penyakit fizikal lain. Mental disorder ini masalah fungsi mood, sifat, cara berfikir atau kognitif. Itu masalahnya. Kalau kita sakitkan hati dia, lagi teruk la jadinya kan ermm.

PUNCA DEPRESI :
  • Bahan kimia otak. Neurotransmiter yang secara semula jadi merupakan bahan kimia otak yang boleh memainkan peranan penting dalam depresi. Kajian terbaru menunjukkan bahawa perubahan fungsi dan kesan neurotransmiter ini serta bagaimana neurotrasmiter ini bertindak balas dengan litar neuro yang terlibat dalam mengekalkan kestabilan mood.​
  • Trait yang diwarisi. Depresi lebih biasa terjadi pada individu yang saudara maranya juga mempunyai keadaan ini.​
FAKTOR-FAKTOR RISIKO :
  • Sifat-sifat keperibadian tertentu, seperti rendah keyakinan diri dan menjadi terlalu bergantung, mengkritik diri sendiri atau pesimistik.
  • Peristiwa traumatik atau tertekan, seperti penderaan fizikal, kematian atau kehilangan orang tersayang, perhubungan yang sukar, atau masalah kewangan.
  • Sejarah gangguan kesihatan mental lain, seperti gangguan kebimbangan, gangguan pemakanan atau gangguan tekanan pascatrauma.
Bila diorang rasa mcm dah tak tahan sngt, tu yang sering terjadi kes bunuh diri la apala, selain nak bunuh diri tu, dorang buat benda yang boleh sakitkan diri sendiri mcm toreh tangan ka apa en, hentak kepala kt dinding. Sebab dengan buat mcm tu boleh lega (tapi tak lama) lepastu buat lagi. And kalau faey en, faey stop buat centu and try gunting rambut diri sndiri uhukss (mls nak crita knapa smpai nk potong rmbut) yang tau tu tau la knapa smpai nak potong rambut hahahaa.

Tu sebabnya bila kita ada kawan ataupun ahli keluarga yang ada masalah mcm ni. kita kena sntiasa support dorang and bagi diorang rasa mcm kita sentiasa ada utk mereka. Kadang kita selalu biarkan mereka bersendirian, mereka selalu buat benda diluar kawal yang tak pernah kita nak jangka.

PESANAN PENTING :
-Jangan skip temu janji dengan doktor tau. ni penting utk mental health korang, kalau pihak kaunseling ataupun doktor tnya jgn diam diam je apa yg korang rasa. luah je semua okay.
-blh ctc pihak befrienders.

Okayla setakat ni ja perkongsian faey, sorry kalau ada silap dalam thread faey ni.


"kalau kita tak ada telinga yang baik untuk mendengar, jangan pulak kita ada mulut yang jahat"


Naiss @faeyyxyi.... Br je terbaca pasal info ni... Its said...

Whenever my friend is sad...
Screenshot_20211014_020023.jpg
But
The human brain, like any other organ can fall sick, its okay if it does. And like other organ, it's need treatment.
Of course, you support and care for your friend but also make sure you don't be little their mental health condition, or make light of it....

Screenshot_20211014_020724.jpg
Also...
Combine usaha itu.. Sambil2 itu... Mendengar zikir Allah sbg penenang halwa telinga insya ALLAH.. Yg penting usaha untuk jadi sihat... So please alert dgn sahabat2 kamu... Teman kan dia tanpa judge dia...
😊😊✌️
 

J1ng0

DFM Member
DFM Member
LV
0
 
5 Jun 2021
284
2,029
33
1t1k Br0quen
DragonCoin
6,495.00
Eagle
Ulat Gonggok Gergasi
Assalamualaikum, faey nak kongi skit pasal depression kerana ada segelintir orang yang selalu menghukum pesakit yang mmpunyai mslh depresi ni. Sering di cop lemah iman la apala tapi tak tahu punca kenapa seseorang tersebut boleh kena depress. Benda macam ni tak minta pun kenapa boleh terkena dekat diri sendiri tapi keadaan sekeliling tu yang menyebabkan mental makin lama makin tak kuat nak bertahan.

Selain itu, terdapat pelbagai stigma masyarakat yang mengatakan bahawa penyakit depressi ini lebih kurang macam gila tapi dia bukanla gilaa adeii. Dia merupakan penyakit yang melibatkan gangguan pada fungsi otak yang boleh menyebabkan perubahan kepada proses pemikiran, perasaan dan tingkah-laku seseorang lalu mengakibatkan gangguan untuk menjalani aktiviti seharian dengan baik. Benda ni mcm ujian, bezanya kita tak nampak dengan mata kasar macam penyakit lain. Mental disorder ni banyak jenis. Contohnya depression la. Puncanya adalah ketidakseimbangan penghasilan serotonin dan dopamine. Dua bahan kimia ni ada dalam otak kita. Jumlah dua bahan ni yang akan tentukan mood kita. High atau low. Kalau low, jadi Depression atau Major Depressive Disorder. Kalau kejap high kejap low ia jadi Bipolar Mood Disorder aa gituu. Mental disorder tak sama macam penyakit fizikal lain. Mental disorder ini masalah fungsi mood, sifat, cara berfikir atau kognitif. Itu masalahnya. Kalau kita sakitkan hati dia, lagi teruk la jadinya kan ermm.

PUNCA DEPRESI :
  • Bahan kimia otak. Neurotransmiter yang secara semula jadi merupakan bahan kimia otak yang boleh memainkan peranan penting dalam depresi. Kajian terbaru menunjukkan bahawa perubahan fungsi dan kesan neurotransmiter ini serta bagaimana neurotrasmiter ini bertindak balas dengan litar neuro yang terlibat dalam mengekalkan kestabilan mood.​
  • Trait yang diwarisi. Depresi lebih biasa terjadi pada individu yang saudara maranya juga mempunyai keadaan ini.​
FAKTOR-FAKTOR RISIKO :
  • Sifat-sifat keperibadian tertentu, seperti rendah keyakinan diri dan menjadi terlalu bergantung, mengkritik diri sendiri atau pesimistik.
  • Peristiwa traumatik atau tertekan, seperti penderaan fizikal, kematian atau kehilangan orang tersayang, perhubungan yang sukar, atau masalah kewangan.
  • Sejarah gangguan kesihatan mental lain, seperti gangguan kebimbangan, gangguan pemakanan atau gangguan tekanan pascatrauma.
Bila diorang rasa mcm dah tak tahan sngt, tu yang sering terjadi kes bunuh diri la apala, selain nak bunuh diri tu, dorang buat benda yang boleh sakitkan diri sendiri mcm toreh tangan ka apa en, hentak kepala kt dinding. Sebab dengan buat mcm tu boleh lega (tapi tak lama) lepastu buat lagi. And kalau faey en, faey stop buat centu and try gunting rambut diri sndiri uhukss (mls nak crita knapa smpai nk potong rmbut) yang tau tu tau la knapa smpai nak potong rambut hahahaa.

Tu sebabnya bila kita ada kawan ataupun ahli keluarga yang ada masalah mcm ni. kita kena sntiasa support dorang and bagi diorang rasa mcm kita sentiasa ada utk mereka. Kadang kita selalu biarkan mereka bersendirian, mereka selalu buat benda diluar kawal yang tak pernah kita nak jangka.

PESANAN PENTING :
-Jangan skip temu janji dengan doktor tau. ni penting utk mental health korang, kalau pihak kaunseling ataupun doktor tnya jgn diam diam je apa yg korang rasa. luah je semua okay.
-blh ctc pihak befrienders.

Okayla setakat ni ja perkongsian faey, sorry kalau ada silap dalam thread faey ni.


"kalau kita tak ada telinga yang baik untuk mendengar, jangan pulak kita ada mulut yang jahat"


Rawatan paling terbaik atas muka bumi ini dan terbukti masalah ni telah pon lama wujud nak tau apa Rawatan dia untuk yang islam ialah kembali kepada Allah S.w.t .....nescaya tenang hidup walau ade masalah sekalipun....itu je
 

DarkPhoenix

DFM GFX Team
DFM GFX Team
LV
0
 
5 Jun 2021
387
1,790
3RR0R_L0C4T3
DragonCoin
2,409.00
Call Of Duty: Modern Warfare
PUBG
Dota 2
DJI Mavic Pro
Kemah
Assalamualaikum, faey nak kongi skit pasal depression kerana ada segelintir orang yang selalu menghukum pesakit yang mmpunyai mslh depresi ni. Sering di cop lemah iman la apala tapi tak tahu punca kenapa seseorang tersebut boleh kena depress. Benda macam ni tak minta pun kenapa boleh terkena dekat diri sendiri tapi keadaan sekeliling tu yang menyebabkan mental makin lama makin tak kuat nak bertahan.

Selain itu, terdapat pelbagai stigma masyarakat yang mengatakan bahawa penyakit depressi ini lebih kurang macam gila tapi dia bukanla gilaa adeii. Dia merupakan penyakit yang melibatkan gangguan pada fungsi otak yang boleh menyebabkan perubahan kepada proses pemikiran, perasaan dan tingkah-laku seseorang lalu mengakibatkan gangguan untuk menjalani aktiviti seharian dengan baik. Benda ni mcm ujian, bezanya kita tak nampak dengan mata kasar macam penyakit lain. Mental disorder ni banyak jenis. Contohnya depression la. Puncanya adalah ketidakseimbangan penghasilan serotonin dan dopamine. Dua bahan kimia ni ada dalam otak kita. Jumlah dua bahan ni yang akan tentukan mood kita. High atau low. Kalau low, jadi Depression atau Major Depressive Disorder. Kalau kejap high kejap low ia jadi Bipolar Mood Disorder aa gituu. Mental disorder tak sama macam penyakit fizikal lain. Mental disorder ini masalah fungsi mood, sifat, cara berfikir atau kognitif. Itu masalahnya. Kalau kita sakitkan hati dia, lagi teruk la jadinya kan ermm.

PUNCA DEPRESI :
  • Bahan kimia otak. Neurotransmiter yang secara semula jadi merupakan bahan kimia otak yang boleh memainkan peranan penting dalam depresi. Kajian terbaru menunjukkan bahawa perubahan fungsi dan kesan neurotransmiter ini serta bagaimana neurotrasmiter ini bertindak balas dengan litar neuro yang terlibat dalam mengekalkan kestabilan mood.​
  • Trait yang diwarisi. Depresi lebih biasa terjadi pada individu yang saudara maranya juga mempunyai keadaan ini.​
FAKTOR-FAKTOR RISIKO :
  • Sifat-sifat keperibadian tertentu, seperti rendah keyakinan diri dan menjadi terlalu bergantung, mengkritik diri sendiri atau pesimistik.
  • Peristiwa traumatik atau tertekan, seperti penderaan fizikal, kematian atau kehilangan orang tersayang, perhubungan yang sukar, atau masalah kewangan.
  • Sejarah gangguan kesihatan mental lain, seperti gangguan kebimbangan, gangguan pemakanan atau gangguan tekanan pascatrauma.
Bila diorang rasa mcm dah tak tahan sngt, tu yang sering terjadi kes bunuh diri la apala, selain nak bunuh diri tu, dorang buat benda yang boleh sakitkan diri sendiri mcm toreh tangan ka apa en, hentak kepala kt dinding. Sebab dengan buat mcm tu boleh lega (tapi tak lama) lepastu buat lagi. And kalau faey en, faey stop buat centu and try gunting rambut diri sndiri uhukss (mls nak crita knapa smpai nk potong rmbut) yang tau tu tau la knapa smpai nak potong rambut hahahaa.

Tu sebabnya bila kita ada kawan ataupun ahli keluarga yang ada masalah mcm ni. kita kena sntiasa support dorang and bagi diorang rasa mcm kita sentiasa ada utk mereka. Kadang kita selalu biarkan mereka bersendirian, mereka selalu buat benda diluar kawal yang tak pernah kita nak jangka.

PESANAN PENTING :
-Jangan skip temu janji dengan doktor tau. ni penting utk mental health korang, kalau pihak kaunseling ataupun doktor tnya jgn diam diam je apa yg korang rasa. luah je semua okay.
-blh ctc pihak befrienders.

Okayla setakat ni ja perkongsian faey, sorry kalau ada silap dalam thread faey ni.


"kalau kita tak ada telinga yang baik untuk mendengar, jangan pulak kita ada mulut yang jahat"


nice info and sharing..😉😉
 

Jaring

DFM Member
DFM Member
LV
0
 
28 Jun 2021
1
17
DragonCoin
2,010.00
Ulat Gonggok Gergasi
Angry Lion
Mac OS
iOS
Microsoft Windows
Android
Assalamualaikum, faey nak kongi skit pasal depression kerana ada segelintir orang yang selalu menghukum pesakit yang mmpunyai mslh depresi ni. Sering di cop lemah iman la apala tapi tak tahu punca kenapa seseorang tersebut boleh kena depress. Benda macam ni tak minta pun kenapa boleh terkena dekat diri sendiri tapi keadaan sekeliling tu yang menyebabkan mental makin lama makin tak kuat nak bertahan.

Selain itu, terdapat pelbagai stigma masyarakat yang mengatakan bahawa penyakit depressi ini lebih kurang macam gila tapi dia bukanla gilaa adeii. Dia merupakan penyakit yang melibatkan gangguan pada fungsi otak yang boleh menyebabkan perubahan kepada proses pemikiran, perasaan dan tingkah-laku seseorang lalu mengakibatkan gangguan untuk menjalani aktiviti seharian dengan baik. Benda ni mcm ujian, bezanya kita tak nampak dengan mata kasar macam penyakit lain. Mental disorder ni banyak jenis. Contohnya depression la. Puncanya adalah ketidakseimbangan penghasilan serotonin dan dopamine. Dua bahan kimia ni ada dalam otak kita. Jumlah dua bahan ni yang akan tentukan mood kita. High atau low. Kalau low, jadi Depression atau Major Depressive Disorder. Kalau kejap high kejap low ia jadi Bipolar Mood Disorder aa gituu. Mental disorder tak sama macam penyakit fizikal lain. Mental disorder ini masalah fungsi mood, sifat, cara berfikir atau kognitif. Itu masalahnya. Kalau kita sakitkan hati dia, lagi teruk la jadinya kan ermm.

PUNCA DEPRESI :
  • Bahan kimia otak. Neurotransmiter yang secara semula jadi merupakan bahan kimia otak yang boleh memainkan peranan penting dalam depresi. Kajian terbaru menunjukkan bahawa perubahan fungsi dan kesan neurotransmiter ini serta bagaimana neurotrasmiter ini bertindak balas dengan litar neuro yang terlibat dalam mengekalkan kestabilan mood.​
  • Trait yang diwarisi. Depresi lebih biasa terjadi pada individu yang saudara maranya juga mempunyai keadaan ini.​
FAKTOR-FAKTOR RISIKO :
  • Sifat-sifat keperibadian tertentu, seperti rendah keyakinan diri dan menjadi terlalu bergantung, mengkritik diri sendiri atau pesimistik.
  • Peristiwa traumatik atau tertekan, seperti penderaan fizikal, kematian atau kehilangan orang tersayang, perhubungan yang sukar, atau masalah kewangan.
  • Sejarah gangguan kesihatan mental lain, seperti gangguan kebimbangan, gangguan pemakanan atau gangguan tekanan pascatrauma.
Bila diorang rasa mcm dah tak tahan sngt, tu yang sering terjadi kes bunuh diri la apala, selain nak bunuh diri tu, dorang buat benda yang boleh sakitkan diri sendiri mcm toreh tangan ka apa en, hentak kepala kt dinding. Sebab dengan buat mcm tu boleh lega (tapi tak lama) lepastu buat lagi. And kalau faey en, faey stop buat centu and try gunting rambut diri sndiri uhukss (mls nak crita knapa smpai nk potong rmbut) yang tau tu tau la knapa smpai nak potong rambut hahahaa.

Tu sebabnya bila kita ada kawan ataupun ahli keluarga yang ada masalah mcm ni. kita kena sntiasa support dorang and bagi diorang rasa mcm kita sentiasa ada utk mereka. Kadang kita selalu biarkan mereka bersendirian, mereka selalu buat benda diluar kawal yang tak pernah kita nak jangka.

PESANAN PENTING :
-Jangan skip temu janji dengan doktor tau. ni penting utk mental health korang, kalau pihak kaunseling ataupun doktor tnya jgn diam diam je apa yg korang rasa. luah je semua okay.
-blh ctc pihak befrienders.

Okayla setakat ni ja perkongsian faey, sorry kalau ada silap dalam thread faey ni.


"kalau kita tak ada telinga yang baik untuk mendengar, jangan pulak kita ada mulut yang jahat"


Thanks for sharing 🤠
 

faeyyxyi

DFM Member
DFM Member
LV
0
 
20 Jul 2021
189
2,244
private party
DragonCoin
5,767,724.00
Rumah Panjang
Naiss @faeyyxyi.... Br je terbaca pasal info ni... Its said...

Whenever my friend is sad...
View attachment 14001
But
The human brain, like any other organ can fall sick, its okay if it does. And like other organ, it's need treatment.
Of course, you support and care for your friend but also make sure you don't be little their mental health condition, or make light of it....

View attachment 14002
Also...
Combine usaha itu.. Sambil2 itu... Mendengar zikir Allah sbg penenang halwa telinga insya ALLAH.. Yg penting usaha untuk jadi sihat... So please alert dgn sahabat2 kamu... Teman kan dia tanpa judge dia...
😊😊✌️
yaa tq lynn♥️ehekss
Rawatan paling terbaik atas muka bumi ini dan terbukti masalah ni telah pon lama wujud nak tau apa Rawatan dia untuk yang islam ialah kembali kepada Allah S.w.t .....nescaya tenang hidup walau ade masalah sekalipun....itu je
yaaa setuju
nice info and sharing..😉😉
tq
Thanks for sharing 🤠
sama sama jaring
 
  • Like
Reactions: ZuanheMY and asa