[DINNER] Creamy Carbonara

hotfloppy

Guru Leader
DFM Leader
LV
0
 
5 Jun 2021
543
1
3,996
DragonCoin
10,200.00
Linux
Eagle
Ancient Piranha
Assalamualaikum.

Untuk resipi campak-campak kali ni, aku nak share cara masak pasta carbonara ala bujang.

Jom kita start...​


Bahan-bahan​


Pasta​

  • Pasta kegemaran korang​
  • Air
  • Garam

Sos Carbonara​

  • Sos Carbonara Prego
  • Cendawan Butang (hiris)​
  • Bawang Putih (potong dadu atau cincang, mana-mana pun boleh)​
  • Bawang Merah (kalau bawang holland lagi sedap. potong dadu)​
  • Protein. Sebaiknya berasaskan ayam, samada ketulan ayam, pastrami, sosej, salami etc etc.​
  • Dried Thyme
  • Black Pepper (dikisar)​
  • Olive Oil
  • Garam
  • Parmesan Cheese (grated / shredded)​

Tambah flavor + Garnishing​

  • Parmesan Cheese (grated / shredded)
  • Italian Parsley (rincik kasar)​
p4XehG3.jpg


TyBvuRg.jpg


Jom masak!​


Cara Penyediaan​


Pasta​

  • Didihkan air dalam periuk. Air bagi banyak, jangan kedekut.
  • Bila air dah mendidih, masukkan garam. Ni pun jangan kedekut, bagi rasa masin air tu.
  • Masukkan pasta korang dan masak ikut masa seperti yang tertulis pada paket.
  • Masak al dente je, kiranya bila gigit tu, rasa liat sikit. Tapi kalau suka lembut, lebihkan masa memasak.

Sos Carbonara​

Sambil-sambil tunggu pasta, kita buat sos. Multitasking :p
  • Sebelum hidupkan api dapur, masukkan olive oil dan bawang putih.
  • Hidupkan api. Tujuan kita masukkan bawang putih masa minyak sejuk supaya rasa dia infused masuk dalam minyak.
  • Agak bawang putih dah kuning-kuning sikit, masuk bawang merah. Tumis sampai bawang merah jadi tu jadi translucent.
  • Masukkan bahan protein kita. Goreng sekejap.
  • Campak cendawan secukup rasa. Tumis sekejap bagi dia layu dan air dari cendawan kering sikit.
  • Pastu masukkan sos carbonara kita. Kacau bagi sebati dengan bahan-bahan lain.
  • Masuk secubit dua dried thyme, black pepper kisar dan garam jika perlu.

Gabungkan​

  • Bila sos carbonara tu dah ngam rasa dia, masukkan terus pasta kita yang dah al dente tu.
  • Taburkan parmesan cheese sesedap rasa.
  • Gaul-gaul bagi sos menyaluti kseluruhan pasta.
  • Dah boleh angkat dan hidang.

Hidangkan​

  • Letak cantik-cantik dalam pinggang. Gulung2 sikit dengan garfu.
  • Taburkan lagi parmesan cheese sebagai garnishing.
  • Dan jangan lupa taburkan juga Italian parsley kita tadi.

Siap!​


aI71XjY.jpg



Sorry tak banyak gambar. Lapar sangat, tak sempat nak snap-snap. Hahaha.

Selamat mencuba!

Assalamualaikum.​
 

Ragnar Pendragon

DFM Hackers
DFM Hackers
LV
0
 
4 Jun 2021
598
2,678
Norway
DragonCoin
1,675,433.00
Kancil Turbo
Ancient Piranha
Assalamualaikum.

Untuk resipi campak-campak kali ni, aku nak share cara masak pasta carbonara ala bujang.

Jom kita start...​


Bahan-bahan​


Pasta​

  • Pasta kegemaran korang​
  • Air
  • Garam

Sos Carbonara​

  • Sos Carbonara Prego
  • Cendawan Butang (hiris)​
  • Bawang Putih (potong dadu atau cincang, mana-mana pun boleh)​
  • Bawang Merah (kalau bawang holland lagi sedap. potong dadu)​
  • Protein. Sebaiknya berasaskan ayam, samada ketulan ayam, pastrami, sosej, salami etc etc.​
  • Dried Thyme
  • Black Pepper (dikisar)​
  • Olive Oil
  • Garam
  • Parmesan Cheese (grated / shredded)​

Tambah flavor + Garnishing​

  • Parmesan Cheese (grated / shredded)
  • Italian Parsley (rincik kasar)​
p4XehG3.jpg


TyBvuRg.jpg


Jom masak!​


Cara Penyediaan​


Pasta​

  • Didihkan air dalam periuk. Air bagi banyak, jangan kedekut.
  • Bila air dah mendidih, masukkan garam. Ni pun jangan kedekut, bagi rasa masin air tu.
  • Masukkan pasta korang dan masak ikut masa seperti yang tertulis pada paket.
  • Masak al dente je, kiranya bila gigit tu, rasa liat sikit. Tapi kalau suka lembut, lebihkan masa memasak.

Sos Carbonara​

Sambil-sambil tunggu pasta, kita buat sos. Multitasking :p
  • Sebelum hidupkan api dapur, masukkan olive oil dan bawang putih.
  • Hidupkan api. Tujuan kita masukkan bawang putih masa minyak sejuk supaya rasa dia infused masuk dalam minyak.
  • Agak bawang putih dah kuning-kuning sikit, masuk bawang merah. Tumis sampai bawang merah jadi tu jadi translucent.
  • Masukkan bahan protein kita. Goreng sekejap.
  • Campak cendawan secukup rasa. Tumis sekejap bagi dia layu dan air dari cendawan kering sikit.
  • Pastu masukkan sos carbonara kita. Kacau bagi sebati dengan bahan-bahan lain.
  • Masuk secubit dua dried thyme, black pepper kisar dan garam jika perlu.

Gabungkan​

  • Bila sos carbonara tu dah ngam rasa dia, masukkan terus pasta kita yang dah al dente tu.
  • Taburkan parmesan cheese sesedap rasa.
  • Gaul-gaul bagi sos menyaluti kseluruhan pasta.
  • Dah boleh angkat dan hidang.

Hidangkan​

  • Letak cantik-cantik dalam pinggang. Gulung2 sikit dengan garfu.
  • Taburkan lagi parmesan cheese sebagai garnishing.
  • Dan jangan lupa taburkan juga Italian parsley kita tadi.

Siap!​


aI71XjY.jpg



Sorry tak banyak gambar. Lapar sangat, tak sempat nak snap-snap. Hahaha.

Selamat mencuba!

Assalamualaikum.​
Terbaik cipp jelas dan nyum nyum
 

hotfloppy

Guru Leader
DFM Leader
LV
0
 
5 Jun 2021
543
1
3,996
DragonCoin
10,200.00
Linux
Eagle
Ancient Piranha
Terbaik cipp jelas dan nyum nyum

Sila cuba buat, pastu share gambar. Hehehe.

Tak minat buat ni tapi minat makan yang orang buatkan. Haha. Kan best kalau kita berjiran. Boleh tumpang makan sedap. Wkwkw

Aish, cuba la.. masak western ni senang je, tak macam masakan tempatan. Campak2 je, mesti jadi.
 
  • Haha
Reactions: Ragnar Pendragon

mattajb

HQ Member
DFM Administrator
LV
0
 
4 Jun 2021
3,822
22,405
your lucid dream
DragonCoin
7,413,539.00
Tart Nenas
Sarang Naga
Frost Dragon
Fire Red Dragon
Ancient Dragon
Black Dragon
Sila cuba buat, pastu share gambar. Hehehe.



Aish, cuba la.. masak western ni senang je, tak macam masakan tempatan. Campak2 je, mesti jadi.
Masak western ni setakat ni buat dari scratch tengok youtube, buat breadcrumb untuk chicken chop, sausage egg roll, chicken popcorn. Macam tu punya boleh la. Haha. Ni banyak gak bahan ni.
 

hotfloppy

Guru Leader
DFM Leader
LV
0
 
5 Jun 2021
543
1
3,996
DragonCoin
10,200.00
Linux
Eagle
Ancient Piranha
Masak western ni setakat ni buat dari scratch tengok youtube, buat breadcrumb untuk chicken chop, sausage egg roll, chicken popcorn. Macam tu punya boleh la. Haha. Ni banyak gak bahan ni.

Aku tak suka guna breadcrumb, rasa muak. Huhuhu. Share resipi sos chicken chop please!
 

mattajb

HQ Member
DFM Administrator
LV
0
 
4 Jun 2021
3,822
22,405
your lucid dream
DragonCoin
7,413,539.00
Tart Nenas
Sarang Naga
Frost Dragon
Fire Red Dragon
Ancient Dragon
Black Dragon
Aku tak suka guna breadcrumb, rasa muak. Huhuhu. Share resipi sos chicken chop please!
Sos tu kadang saya campur. Black pepper + thousand island + sedikit cajun untuk rasa pedas² (kalau minat) + bawang holland + kicap pekat (ni letak sikit je cukup) + butter (ni penting, kalau boleh yang mahal punya). Blend dan panaskan je. Rasa dulu. Kalau kurang pedas tambah lagi. Kalau manis tambah air lagi. Setakat ni tak masin la. Hehe
 
  • Heart
Reactions: hotfloppy

sifar

DFM GFX Team
DFM GFX Team
LV
0
 
17 Jun 2021
119
1,555
DragonCoin
6,145.00
Istana Bunian
DJI Mavic Pro
Ancient Piranha
Smart Stereo Headset SM0087
Frost Dragon
Ulat Gonggok Gergasi
Adumak, jangan lah post resipi yg saya meleleh nak tengok.sodap tapi ingredient tak cukup plak 😅 huaa.sedap mata memandang.slurp!
 

hotfloppy

Guru Leader
DFM Leader
LV
0
 
5 Jun 2021
543
1
3,996
DragonCoin
10,200.00
Linux
Eagle
Ancient Piranha
Mmm perut dah berbunyi balik

Sama. Ni tengah membaham Milo cereal sorang2. Huhuhu.

Sos tu kadang saya campur. Black pepper + thousand island + sedikit cajun untuk rasa pedas² (kalau minat) + bawang holland + kicap pekat (ni letak sikit je cukup) + butter (ni penting, kalau boleh yang mahal punya). Blend dan panaskan je. Rasa dulu. Kalau kurang pedas tambah lagi. Kalau manis tambah air lagi. Setakat ni tak masin la. Hehe

Tenkiu2. Buat la thread. Huhuhu.

Adumak, jangan lah post resipi yg saya meleleh nak tengok.sodap tapi ingredient tak cukup plak 😅 huaa.sedap mata memandang.slurp!

Apa yang takde tu? Esok pi cari. Huhuhu.
 
  • Haha
Reactions: mattajb

Jen

Respected Member
DFM Respected Member
LV
0
 
7 Jun 2021
111
8,267
DragonCoin
2,038.00
Tart Nenas
Ducati Panigale V4 R
Ulat Gonggok Gergasi
Assalamualaikum.

Untuk resipi campak-campak kali ni, aku nak share cara masak pasta carbonara ala bujang.

Jom kita start...​


Bahan-bahan​


Pasta​

  • Pasta kegemaran korang​
  • Air
  • Garam

Sos Carbonara​

  • Sos Carbonara Prego
  • Cendawan Butang (hiris)​
  • Bawang Putih (potong dadu atau cincang, mana-mana pun boleh)​
  • Bawang Merah (kalau bawang holland lagi sedap. potong dadu)​
  • Protein. Sebaiknya berasaskan ayam, samada ketulan ayam, pastrami, sosej, salami etc etc.​
  • Dried Thyme
  • Black Pepper (dikisar)​
  • Olive Oil
  • Garam
  • Parmesan Cheese (grated / shredded)​

Tambah flavor + Garnishing​

  • Parmesan Cheese (grated / shredded)
  • Italian Parsley (rincik kasar)​
p4XehG3.jpg


TyBvuRg.jpg


Jom masak!​


Cara Penyediaan​


Pasta​

  • Didihkan air dalam periuk. Air bagi banyak, jangan kedekut.
  • Bila air dah mendidih, masukkan garam. Ni pun jangan kedekut, bagi rasa masin air tu.
  • Masukkan pasta korang dan masak ikut masa seperti yang tertulis pada paket.
  • Masak al dente je, kiranya bila gigit tu, rasa liat sikit. Tapi kalau suka lembut, lebihkan masa memasak.

Sos Carbonara​

Sambil-sambil tunggu pasta, kita buat sos. Multitasking :p
  • Sebelum hidupkan api dapur, masukkan olive oil dan bawang putih.
  • Hidupkan api. Tujuan kita masukkan bawang putih masa minyak sejuk supaya rasa dia infused masuk dalam minyak.
  • Agak bawang putih dah kuning-kuning sikit, masuk bawang merah. Tumis sampai bawang merah jadi tu jadi translucent.
  • Masukkan bahan protein kita. Goreng sekejap.
  • Campak cendawan secukup rasa. Tumis sekejap bagi dia layu dan air dari cendawan kering sikit.
  • Pastu masukkan sos carbonara kita. Kacau bagi sebati dengan bahan-bahan lain.
  • Masuk secubit dua dried thyme, black pepper kisar dan garam jika perlu.

Gabungkan​

  • Bila sos carbonara tu dah ngam rasa dia, masukkan terus pasta kita yang dah al dente tu.
  • Taburkan parmesan cheese sesedap rasa.
  • Gaul-gaul bagi sos menyaluti kseluruhan pasta.
  • Dah boleh angkat dan hidang.

Hidangkan​

  • Letak cantik-cantik dalam pinggang. Gulung2 sikit dengan garfu.
  • Taburkan lagi parmesan cheese sebagai garnishing.
  • Dan jangan lupa taburkan juga Italian parsley kita tadi.

Siap!​


aI71XjY.jpg



Sorry tak banyak gambar. Lapar sangat, tak sempat nak snap-snap. Hahaha.

Selamat mencuba!

Assalamualaikum.​
Wow.. merecik ni..tq for sharing..