Discrimination & Racism

AkiraCalix

Psychokinetic
DFM Member
LV
0
 
5 Jun 2021
835
15,139
./utopia
DragonCoin
2,851,022,250.36
Tart Nenas
Bugatti Centodieci
Mercedes-Benz Maybach Exelero
Angry Lion
Eagle
Ancient Piranha
HI DAN ASSALAMUALAIKUM KAWAN-KAWAN SEMUA

Tadi saya ada tertengok satu video di youtube yang dipublishkan oleh ML Studio, masa saya tengok video tu serius masa itu saya rasa sangat marah+sedih+kecewa selepas pencerita tu ceritakan pengalaman hidupnya.Saya tak sangka sampai macam itu teruk sekali pengalaman pencerita itu dan saya terkilan yng masih ada lagi orang-orang di luar sana yang bermentaliti sebegini.Saya akan kongsikan video itu dibawah :-


Salah ke kalau seseorang itu berhijrah ke negara lain untuk memulakan hidup baru? Salah ke kalau seseorang itu berkaum lain selain dari kita? Salah ke kalau seseorang itu tidak berkulit putih? Salah ke kalau seseorang itu bertubuh gempal? Salah ke kalau seseorang itu pendek? Salah ke seseorang itu tinggi lampai? Salah ke seseorang itu kurus keding? Salah ke kalau seseorang itu tidak cantik atau tidak kacak?


Negara kita ni dah maju dalam pelbagai perkara tapi kenapa masih ada lagi diskriminasi,racism dan buli di dalam negara kita ni?Mungkin di luar sana masih ada orang yng kena hadap kes yang sama seperti pengalaman si pencerita ini atau lebih teruk lagi dari itu tapi disebabkan kita kurang mendapat pendedahan tentang hal ini so kita pun tak tahu.Disebabkan pengalaman buruk seperti ini,ada orang sampai menghidapi mental health issues,bunuh diri,anxiety nak berjumpa orang dan sebagainya..lt really hurts for me lah wehhh kalau aq kat tempat diorng..

So saya harap mana yng membaca thread saya ni,bukalah mata anda tentang hal seperti diskriminasi,rasis dan sebagainya.Jangan senang ii nak keluarkan kata ii menghina,mencaci dan cederakan orang lain atas sebab ii yang tak munasabah macam tu,kau pun bukan sempurna mana pun..(kata ii untuk diri sendiri juga).Ini benda serius bukan main ii,saya tahu yang membaca thread ni tak buat perkara-perkara buruk seperti di atas tu dan saya tak tujukan pada sape ii pun cuma memberi kesedaran kepada diri sendiri dan semua ;):giggle:.

Kalau korang ada pendapat tentang perkara ni sila kongsi dibawah ya dan maaf jika penulisan saya ada buat anda semua terasa hati ke apa sebab saya teremosi ketika menulis thread ni.Cuma saya ingin katakan kepada mangsa ii yng terpaksa menghadap masalah ii seperti di atas,anda memang seorang yng kuat sebab mampu menghadapi ujian yng berat seperti itu yng mana tak semua orang mampu hadapinya..​

Kredit kepada :
1. #uhleenuhsenpai
2.#MLStudio

Sekian terima kasih
 
Last edited:

delilah08

DFM Member
DFM Member
LV
0
 
7 Nov 2021
66
191
DragonCoin
2,316,492.00
LG HBS-730 Neckband Wireless Headset
jadikan tomahan dan hinaan sebagai batu loncatan untuk kita berjaya.Mulut orang takkn pernah tutup.lama lama biasa lah.Bnyak je yang glowup bgai sbb apa,motivation yang tinggi.Didikan agama yang kuat pun penting sbb kita kena terima qada' dan qadar salah satu rukun iman.Kejar redho Allah tak perlu nak hirau la orang nak ckap apa.yang baik jadikan sempadan yang jahat jadikan tauladan.Pure heart will always win.Beauty is nothing when u have dirty heart.Beauty is complete when the heart is pure.

THE MOST BEAUTIFUL EYES ARE THOSE THAT SEE THE BEAUTY IN OTHER.

-FASTABIQUL KHAIRAT-

senyum jela kalau kena kutuk,

satu cerita yang ingin dikongsi bersama.semoga jadi inspirasi.

Imagine this: If you had $86,400 in an account and someone stole $10 from you, would you be upset and throw all of the remaining $86,390 away in hopes of getting back at the person who took your $10? Or move on and live? Right, move on and live. See, we have 86,400 seconds each day. Don’t let someone’s negative 10 seconds ruin the remaining 86,390. Don’t sweat the small stuff. Life is bigger than that.

belajar mensyukuri nikmat Allah

Dear ALLAH, you always give me one reason to smile, when I have 1000 reasons to cry, I'm thankful for this life, I love you.
 

Aceofspade

Forum Moderator
DFM Sub Moderator
LV
0
 
30 May 2021
6,474
36,642
Dragonforce Malaysia
DragonCoin
9,667,898.00
HI DAN ASSALAMUALAIKUM KAWAN-KAWAN SEMUA

Tadi saya ada tertengok satu video di youtube yang dipublishkan oleh ML Studio, masa saya tengok video tu serius masa itu saya rasa sangat marah+sedih+kecewa selepas pencerita tu ceritakan pengalaman hidupnya.Saya tak sangka sampai macam itu teruk sekali pengalaman pencerita itu dan saya terkilan yng masih ada lagi orang-orang di luar sana yang bermentaliti sebegini.Saya akan kongsikan video itu dibawah :-


Salah ke kalau seseorang itu berhijrah ke negara lain untuk memulakan hidup baru? Salah ke kalau seseorang itu berkaum lain selain dari kita? Salah ke kalau seseorang itu tidak berkulit putih? Salah ke kalau seseorang itu bertubuh gempal? Salah ke kalau seseorang itu pendek? Salah ke seseorang itu tinggi lampai? Salah ke seseorang itu kurus keding? Salah ke kalau seseorang itu tidak cantik atau tidak kacak?


Negara kita ni dah maju dalam pelbagai perkara tapi kenapa masih ada lagi diskriminasi,racism dan buli di dalam negara kita ni?Mungkin di luar sana masih ada orang yng kena hadap kes yang sama seperti pengalaman si pencerita ini atau lebih teruk lagi dari itu tapi disebabkan kita kurang mendapat pendedahan tentang hal ini so kita pun tak tahu.Disebabkan pengalaman buruk seperti ini,ada orang sampai menghidap mental health issues,bunuh diri,anxiety nak berjumpa orang dan sebagainya..it really hurt for me lah wehhh kalau aq kat tempat diorng..

So saya harap mana yng membaca thread saya ni,bukalah mata anda tentang hal seperti diskriminasi,rasis dan sebagainya.Jangan senang ii nak keluarkan kata ii menghina,mancaci dan cederakan orang lain atas sebab ii yang tak munasabah macam tu,kau pun bukan sempurna mana pun..(kata ii untuk diri sendiri juga).Ini benda serius bukan main ii,saya tahu yang membaca thread ni tak buat perkara-perkara buruk seperti di atas tu dan saya tak tujukan pada sape ii pun cuma memberi kesedaran kepada diri sendiri dan semua ;):giggle:.

Kalau korang ada pendapat tentang perkara ni sila kongsi dibawah ya dan maaf jika penulisan saya ada buat anda semua terasa hati ke apa sebab saya teremosi ketika menulis thread ni.Cuma saya ingin katakan kepada mangsa ii yng terpaksa menghadap masalah ii seperti di atas,anda memang seorang yng kuat sebab mampu menghadapi ujian yng berat seperti itu yng mana tak semua orang mampu hadapinya..​

Kredit kepada :
1. #uhleenuhsenpai
2.#MLStudio

Sekian terima kasih
Thanks sharing .. manfaat dan pengajaran kita sbnrnya ...org kite mmg suka ckp bukan2 ..maklum lah simtom mulut lagi laju dari otak
 

Falcon98

BANNED!!
Banned User
LV
0
 
6 Jun 2021
2,666
30,408
San Francisco, Malaysia
reusagi98.blogspot.com
DragonCoin
14,482,745.00
Tart Nenas
Apple Macbook Pro 13
Redmi Note 11 Pro
DJI Mavic Pro
Samsung Galaxy Z FLIP 3
Apple TV
cakap pasal ni, aq penah kena buli tau? ahahahah sebab aq pendek..and aq lambat paham dalam klaz...ad kwn aq kutuk2 aq ckp aq ni bebal la ap la...cg asyik marah2, tengking2, bebudak klaz buli aq ... and one day, aq dpt top 3 dlm klaz... bru la lpaz tu slow slow takde org kacau aq lagi...

so basically kekadang, some of kesan buli tu bg reaction positive kat kita but some of them bg reaction negative kat kita...atas diri kita nk amik yg mana.


For pembuli, mohon jgn pndng rendah la kat org yg kau buli tu. Sbb kau xtau dia cemana sebenarnya.. kau nmpk dri luar dia cam lembap dan lemah, tp dalam, mana tau dia ada something special yg kau takde...
 

Makmoor

DFM Member
DFM Member
LV
0
 
6 Aug 2021
120
5,133
DragonCoin
214,982.00
Tart Nenas
Allah tidak melihat kepada rupa paras dan harta kita, tetapi Allah melihat kepada hati dan amal kita. Perbezaan antara kita adalah untuk saling mengenali, menerima dan berkasih sayang. RUGI lah kalau kita tidak dapat memanfaatkannya. Apa lagi yang memperolok-olokkannya? Haiyya.. 🤦‍♂️ nata'allam!


حَدَّثَنَا عَمْرٌو النَّاقِدُ حَدَّثَنَا كَثِيرُ بْنُ هِشَامٍ حَدَّثَنَا جَعْفَرُ بْنُ بُرْقَانَ عَنْ يَزِيدَ بْنِ الْأَصَمِّ عَنْ أَبِي هُرَيْرَةَ قَالَ
قَالَ رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ إِنَّ اللَّهَ لَا يَنْظُرُ إِلَى صُوَرِكُمْ وَأَمْوَالِكُمْ وَلَكِنْ يَنْظُرُ إِلَى قُلُوبِكُمْ وَأَعْمَالِكُمْ


Telah menceritakan kepada kami 'Amrunnaqid, telah menceritakan kepada kami Katsir bin Hisyam, telah menceritakan kepada kami Ja'far bin Burqan dari Yazid bin Al-Asham dari Abu Hurairah beliau berkata; Rasulullah s.aw. bersabda: " Sesungguhnya Allah tidak melihat kepada rupa dan harta kalian, tetapi Allah melihat kepada hati dan amal kalian." HR Muslim 4651

يَا أَيُّهَا النَّاسُ إِنَّا خَلَقْنَاكُمْ مِنْ ذَكَرٍ وَأُنْثَى وَجَعَلْنَاكُمْ شُعُوبًا وَقَبَائِلَ لِتَعَارَفُوا إِنَّ أَكْرَمَكُمْ عِنْدَ اللَّهِ أَتْقَاكُمْ إِنَّ اللَّهَ عَلِيمٌ خَبِيرٌ

“Hai manusia, sesungguhya Kami menciptakan kamu dari seorang laki–laki dan seorang perempuan dan menjadikan kamu berbangsa–bangsa dan bersuku-suku supaya kamu saling kenal mengenal. Sesungguhnya orang yang paling mulia di antara kamu di sisi Allah ialah orang yang paling bertakwa di antara kamu. Sesungguhnya Allah Maha Mengetahui lagi Maha Mengenal.” Al-Hujuraat: 13

والله أعلمُ بالـصـواب

Thank you soo much, jzk khair and barakallahufik sis. What a powerful and comfort thread! 💕

 
Last edited:

M4LiQU3

DFM Hackers
DFM Hackers
LV
0
 
29 Sep 2021
1,002
5,724
Bawah Tanah
DragonCoin
9,654,295.00
Oyen The Arrogant Cat
Shiba Inu The Silly
HI DAN ASSALAMUALAIKUM KAWAN-KAWAN SEMUA

Tadi saya ada tertengok satu video di youtube yang dipublishkan oleh ML Studio, masa saya tengok video tu serius masa itu saya rasa sangat marah+sedih+kecewa selepas pencerita tu ceritakan pengalaman hidupnya.Saya tak sangka sampai macam itu teruk sekali pengalaman pencerita itu dan saya terkilan yng masih ada lagi orang-orang di luar sana yang bermentaliti sebegini.Saya akan kongsikan video itu dibawah :-


Salah ke kalau seseorang itu berhijrah ke negara lain untuk memulakan hidup baru? Salah ke kalau seseorang itu berkaum lain selain dari kita? Salah ke kalau seseorang itu tidak berkulit putih? Salah ke kalau seseorang itu bertubuh gempal? Salah ke kalau seseorang itu pendek? Salah ke seseorang itu tinggi lampai? Salah ke seseorang itu kurus keding? Salah ke kalau seseorang itu tidak cantik atau tidak kacak?


Negara kita ni dah maju dalam pelbagai perkara tapi kenapa masih ada lagi diskriminasi,racism dan buli di dalam negara kita ni?Mungkin di luar sana masih ada orang yng kena hadap kes yang sama seperti pengalaman si pencerita ini atau lebih teruk lagi dari itu tapi disebabkan kita kurang mendapat pendedahan tentang hal ini so kita pun tak tahu.Disebabkan pengalaman buruk seperti ini,ada orang sampai menghidapi mental health issues,bunuh diri,anxiety nak berjumpa orang dan sebagainya..lt really hurts for me lah wehhh kalau aq kat tempat diorng..

So saya harap mana yng membaca thread saya ni,bukalah mata anda tentang hal seperti diskriminasi,rasis dan sebagainya.Jangan senang ii nak keluarkan kata ii menghina,mencaci dan cederakan orang lain atas sebab ii yang tak munasabah macam tu,kau pun bukan sempurna mana pun..(kata ii untuk diri sendiri juga).Ini benda serius bukan main ii,saya tahu yang membaca thread ni tak buat perkara-perkara buruk seperti di atas tu dan saya tak tujukan pada sape ii pun cuma memberi kesedaran kepada diri sendiri dan semua ;):giggle:.

Kalau korang ada pendapat tentang perkara ni sila kongsi dibawah ya dan maaf jika penulisan saya ada buat anda semua terasa hati ke apa sebab saya teremosi ketika menulis thread ni.Cuma saya ingin katakan kepada mangsa ii yng terpaksa menghadap masalah ii seperti di atas,anda memang seorang yng kuat sebab mampu menghadapi ujian yng berat seperti itu yng mana tak semua orang mampu hadapinya..​

Kredit kepada :
1. #uhleenuhsenpai
2.#MLStudio

Sekian terima kasih
Kesian do dia..
 

BuBat

DragonForce Esport
DFM Leader
LV
0
 
5 Jun 2021
1,305
2,554
HQ DragonForce Esport
DragonCoin
4,340.00
HI DAN ASSALAMUALAIKUM KAWAN-KAWAN SEMUA

Tadi saya ada tertengok satu video di youtube yang dipublishkan oleh ML Studio, masa saya tengok video tu serius masa itu saya rasa sangat marah+sedih+kecewa selepas pencerita tu ceritakan pengalaman hidupnya.Saya tak sangka sampai macam itu teruk sekali pengalaman pencerita itu dan saya terkilan yng masih ada lagi orang-orang di luar sana yang bermentaliti sebegini.Saya akan kongsikan video itu dibawah :-


Salah ke kalau seseorang itu berhijrah ke negara lain untuk memulakan hidup baru? Salah ke kalau seseorang itu berkaum lain selain dari kita? Salah ke kalau seseorang itu tidak berkulit putih? Salah ke kalau seseorang itu bertubuh gempal? Salah ke kalau seseorang itu pendek? Salah ke seseorang itu tinggi lampai? Salah ke seseorang itu kurus keding? Salah ke kalau seseorang itu tidak cantik atau tidak kacak?


Negara kita ni dah maju dalam pelbagai perkara tapi kenapa masih ada lagi diskriminasi,racism dan buli di dalam negara kita ni?Mungkin di luar sana masih ada orang yng kena hadap kes yang sama seperti pengalaman si pencerita ini atau lebih teruk lagi dari itu tapi disebabkan kita kurang mendapat pendedahan tentang hal ini so kita pun tak tahu.Disebabkan pengalaman buruk seperti ini,ada orang sampai menghidapi mental health issues,bunuh diri,anxiety nak berjumpa orang dan sebagainya..lt really hurts for me lah wehhh kalau aq kat tempat diorng..

So saya harap mana yng membaca thread saya ni,bukalah mata anda tentang hal seperti diskriminasi,rasis dan sebagainya.Jangan senang ii nak keluarkan kata ii menghina,mencaci dan cederakan orang lain atas sebab ii yang tak munasabah macam tu,kau pun bukan sempurna mana pun..(kata ii untuk diri sendiri juga).Ini benda serius bukan main ii,saya tahu yang membaca thread ni tak buat perkara-perkara buruk seperti di atas tu dan saya tak tujukan pada sape ii pun cuma memberi kesedaran kepada diri sendiri dan semua ;):giggle:.

Kalau korang ada pendapat tentang perkara ni sila kongsi dibawah ya dan maaf jika penulisan saya ada buat anda semua terasa hati ke apa sebab saya teremosi ketika menulis thread ni.Cuma saya ingin katakan kepada mangsa ii yng terpaksa menghadap masalah ii seperti di atas,anda memang seorang yng kuat sebab mampu menghadapi ujian yng berat seperti itu yng mana tak semua orang mampu hadapinya..​

Kredit kepada :
1. #uhleenuhsenpai
2.#MLStudio

Sekian terima kasih
intercultural comunication ( betulkan kalau salah )

setiap negara ragam dia pelbagai. ada yang terlalu bagus ,ada yang terlalu rasis.

#cultural dimensions and dilemmas
 

Grimmy081

DFM Bawang Rangers
DFM Bawang Rangers
LV
0
 
5 Jun 2021
2,288
26,471
In your darkest nighmare
DragonCoin
9,126.00
Tart Nenas
Dragon Nest (드래곤네스트)
Eagle
Black Dragon
Rawr The Fat Tiger
Ancient Piranha
Pendiam/loner = anti sosial
Suka berckp = kuat gosip
Suka ketawa = org gila
Kuat berfikir = depressed
X suka konflik = pengecut/penakut
Too caring = penyibuk besar/creeper
Suka member dgn lelaki = gay

Put yourself in that person shoe, before anything you label.

~ mike jackson - man in the mirror ~
 

bUnK_kInG

DFM Member
DFM Member
LV
0
 
29 Jul 2021
45
131
127.0.0.1
dragonforce.io
DragonCoin
2,060.00
pemikiran / perbuatan rasis & diskriminasi serupa ja mcm dasar pecah & perintah. ianya akan memecahbelahkan keharmonian & meningkatkan prasangka buruk / negatif serta menjatuhkan / memalukan org lain. ianya akan menyebabkan kita tidak bersatu, anasir luar senang hati mudah nak kuasai kita. pemikiran mcm ni kita patut dah buang lama, ibarat katak bawa tempurung. klu tempurung tu diterbalikkan utk keluarkan katak, blm pasti katak tu akan keluar dari bawah tempurung, klu bkn diri kita siapa yg nak ubah diri sendiri.
 

AkiraCalix

Psychokinetic
DFM Member
LV
0
 
5 Jun 2021
835
15,139
./utopia
DragonCoin
2,851,022,250.36
Tart Nenas
Bugatti Centodieci
Mercedes-Benz Maybach Exelero
Angry Lion
Eagle
Ancient Piranha
Mentaliti orang kampung dulu-dulu...hamba dibesarkan dengan mentaliti sebegini juga tapi slow2 kita ubah...bercampur dengan banyak budaya, bahasa...baru kita sedar kita semua adalah satu...cubit satu anggota badan, tuan punya badan merasakan semuanya
jadikan tomahan dan hinaan sebagai batu loncatan untuk kita berjaya.Mulut orang takkn pernah tutup.lama lama biasa lah.Bnyak je yang glowup bgai sbb apa,motivation yang tinggi.Didikan agama yang kuat pun penting sbb kita kena terima qada' dan qadar salah satu rukun iman.Kejar redho Allah tak perlu nak hirau la orang nak ckap apa.yang baik jadikan sempadan yang jahat jadikan tauladan.Pure heart will always win.Beauty is nothing when u have dirty heart.Beauty is complete when the heart is pure.

THE MOST BEAUTIFUL EYES ARE THOSE THAT SEE THE BEAUTY IN OTHER.

-FASTABIQUL KHAIRAT-

senyum jela kalau kena kutuk,

satu cerita yang ingin dikongsi bersama.semoga jadi inspirasi.

Imagine this: If you had $86,400 in an account and someone stole $10 from you, would you be upset and throw all of the remaining $86,390 away in hopes of getting back at the person who took your $10? Or move on and live? Right, move on and live. See, we have 86,400 seconds each day. Don’t let someone’s negative 10 seconds ruin the remaining 86,390. Don’t sweat the small stuff. Life is bigger than that.

belajar mensyukuri nikmat Allah

Dear ALLAH, you always give me one reason to smile, when I have 1000 reasons to cry, I'm thankful for this life, I love you.
Thanks sharing .. manfaat dan pengajaran kita sbnrnya ...org kite mmg suka ckp bukan2 ..maklum lah simtom mulut lagi laju dari otak
cakap pasal ni, aq penah kena buli tau? ahahahah sebab aq pendek..and aq lambat paham dalam klaz...ad kwn aq kutuk2 aq ckp aq ni bebal la ap la...cg asyik marah2, tengking2, bebudak klaz buli aq ... and one day, aq dpt top 3 dlm klaz... bru la lpaz tu slow slow takde org kacau aq lagi...

so basically kekadang, some of kesan buli tu bg reaction positive kat kita but some of them bg reaction negative kat kita...atas diri kita nk amik yg mana.


For pembuli, mohon jgn pndng rendah la kat org yg kau buli tu. Sbb kau xtau dia cemana sebenarnya.. kau nmpk dri luar dia cam lembap dan lemah, tp dalam, mana tau dia ada something special yg kau takde...
Terima kasih atas perkongsian yang sangat bermakna✨
Allah tidak melihat kepada rupa paras dan harta kita, tetapi Allah melihat kepada hati dan amal kita. Perbezaan antara kita adalah untuk saling mengenali, menerima dan berkasih sayang. RUGI lah kalau kita tidak dapat memanfaatkannya. Apa lagi yang memperolok-olokkannya? Haiyya.. 🤦‍♂️ nata'allam!


حَدَّثَنَا عَمْرٌو النَّاقِدُ حَدَّثَنَا كَثِيرُ بْنُ هِشَامٍ حَدَّثَنَا جَعْفَرُ بْنُ بُرْقَانَ عَنْ يَزِيدَ بْنِ الْأَصَمِّ عَنْ أَبِي هُرَيْرَةَ قَالَ
قَالَ رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ إِنَّ اللَّهَ لَا يَنْظُرُ إِلَى صُوَرِكُمْ وَأَمْوَالِكُمْ وَلَكِنْ يَنْظُرُ إِلَى قُلُوبِكُمْ وَأَعْمَالِكُمْ


Telah menceritakan kepada kami 'Amrunnaqid, telah menceritakan kepada kami Katsir bin Hisyam, telah menceritakan kepada kami Ja'far bin Burqan dari Yazid bin Al-Asham dari Abu Hurairah beliau berkata; Rasulullah s.aw. bersabda: " Sesungguhnya Allah tidak melihat kepada rupa dan harta kalian, tetapi Allah melihat kepada hati dan amal kalian." HR Muslim 4651

يَا أَيُّهَا النَّاسُ إِنَّا خَلَقْنَاكُمْ مِنْ ذَكَرٍ وَأُنْثَى وَجَعَلْنَاكُمْ شُعُوبًا وَقَبَائِلَ لِتَعَارَفُوا إِنَّ أَكْرَمَكُمْ عِنْدَ اللَّهِ أَتْقَاكُمْ إِنَّ اللَّهَ عَلِيمٌ خَبِيرٌ

“Hai manusia, sesungguhya Kami menciptakan kamu dari seorang laki–laki dan seorang perempuan dan menjadikan kamu berbangsa–bangsa dan bersuku-suku supaya kamu saling kenal mengenal. Sesungguhnya orang yang paling mulia di antara kamu di sisi Allah ialah orang yang paling bertakwa di antara kamu. Sesungguhnya Allah Maha Mengetahui lagi Maha Mengenal.” Al-Hujuraat: 13

والله أعلمُ بالـصـواب

Thank you soo much, jzk khair and barakallahufik sis. What a powerful and comfort thread! 💕

Kesian do dia..
intercultural comunication ( betulkan kalau salah )

setiap negara ragam dia pelbagai. ada yang terlalu bagus ,ada yang terlalu rasis.

#cultural dimensions and dilemmas
Pendiam/loner = anti sosial
Suka berckp = kuat gosip
Suka ketawa = org gila
Kuat berfikir = depressed
X suka konflik = pengecut/penakut
Too caring = penyibuk besar/creeper
Suka member dgn lelaki = gay

Put yourself in that person shoe, before anything you label.

~ mike jackson - man in the mirror ~
pemikiran / perbuatan rasis & diskriminasi serupa ja mcm dasar pecah & perintah. ianya akan memecahbelahkan keharmonian & meningkatkan prasangka buruk / negatif serta menjatuhkan / memalukan org lain. ianya akan menyebabkan kita tidak bersatu, anasir luar senang hati mudah nak kuasai kita. pemikiran mcm ni kita patut dah buang lama, ibarat katak bawa tempurung. klu tempurung tu diterbalikkan utk keluarkan katak, blm pasti katak tu akan keluar dari bawah tempurung, klu bkn diri kita siapa yg nak ubah diri sendiri.
Terima kasih kawan ii semua untuk kata ii semangat dan sokongan yang korng berikan, semoga sesiapa yng membaca komen ii korng dptlah semangat baru dan aura positif dalam diri mereka..😊😄😁 Aja aja hwaiting✊✊
 

Falcon98

BANNED!!
Banned User
LV
0
 
6 Jun 2021
2,666
30,408
San Francisco, Malaysia
reusagi98.blogspot.com
DragonCoin
14,482,745.00
Tart Nenas
Apple Macbook Pro 13
Redmi Note 11 Pro
DJI Mavic Pro
Samsung Galaxy Z FLIP 3
Apple TV
Pendiam/loner = anti sosial
Suka berckp = kuat gosip
Suka ketawa = org gila
Kuat berfikir = depressed
X suka konflik = pengecut/penakut
Too caring = penyibuk besar/creeper
Suka member dgn lelaki = gay

Put yourself in that person shoe, before anything you label.

~ mike jackson - man in the mirror ~
ehh too caring = penyibuk bsar....

ehhh sy pnyibuk dikira caring kee? aikkkk kamus mana tngk ni???


............


sis rse bleh kaitkan la kot dgn kes zulfarhan tu...kesian dia...
 

Grimmy081

DFM Bawang Rangers
DFM Bawang Rangers
LV
0
 
5 Jun 2021
2,288
26,471
In your darkest nighmare
DragonCoin
9,126.00
Tart Nenas
Dragon Nest (드래곤네스트)
Eagle
Black Dragon
Rawr The Fat Tiger
Ancient Piranha
ehh too caring = penyibuk bsar....

ehhh sy pnyibuk dikira caring kee? aikkkk kamus mana tngk ni???


............


sis rse bleh kaitkan la kot dgn kes zulfarhan tu...kesian dia...
Ikut @Falcon98 nye niat tu 😂 yg grimmy tulis tu adalah apa yg kadang2 grimmy nmpk dan dgr dr sekeliling. Kita x tau masalah "penyibuk " Tu. Maybe dia lonely or ada masalah lain. Atau dia mng suka bercakap so berbalik kepada " dia nk berkawan tp x tau mcm mn cara nk berkawan"

Selalu kalau grimmy tanya balik " kenapa ko ckp mcm tu or buat mcm tu "

Jawapan selalu dpt " ikut suka hati aq nk ckp apa kubur masing2"

Kalau mcm kawan grimmy kan. Dia org x pernah ckp beralas gula " ko ini kena kuat semangat "
Tp diorg akan ckp mcm ini " lantak la ko tapi ingat x ada siapa pon yg tanya lepas sehari "

Good friend never tell you sugar coat words but straight truth to your face. For your own good.
 
Last edited: