Dituduh Mencuri Speaker

Falcon98

BANNED!!
Banned User
LV
0
 
6 Jun 2021
2,666
30,408
San Francisco, Malaysia
reusagi98.blogspot.com
DragonCoin
14,482,745.00
Tart Nenas
Apple Macbook Pro 13
Redmi Note 11 Pro
DJI Mavic Pro
Samsung Galaxy Z FLIP 3
Apple TV
Assalamualaikum wbt.
Semua sihat kan?
If sihat, Alhamdulillah.
If tak sihat, sila buat swab test dengan kadar segera.

First of all, saya nak terangkan berkenaan dengan media massa secara pendek sahaja.

Apa itu media massa?

Media massa merujuk kepada pelbagai teknologi media yang bertujuan untuk mencapai sejumlah besar pengguna media melalui komunikasi massa. Teknologi melalui komunikasi dilakukan dengan cara yang pelbagai. Media siaran seperti radio, rakaman muzik, filem, televisyen dan internet memancarkan maklumat mereka secara elektronik. Media cetak pula menggunakan objek fizikal seperti akhbar, buku, risalah, atau komik untuk menyebarkan maklumat mereka. Media luaran merupakan satu bentuk media massa yang terdiri dari papan iklan, tanda atau kenyataan yang diletakkan di luar dan di dalam bangunan perdagangan, stadium sukan, kedai dan bas.

Yes, topik saya pada hari ini berkenaan dengan media massa. Kenapa saya sentuh berkenaan dengan media massa? Beberapa hari lepas, tular dalam sosial media, berita, akhbar dan sebagainya berkenaan dengan seorang lelaki yang mati dibunuh dalam pergelutan di satu kawasan flat tempat tinggalnya hanya kerana dia dituduh mencuri speaker.

Apa yang lebih menyayat hati, semua yang berada ditempat kejadian hanya merakamkan apa yang berlaku di situ tanpa menolong meleraikan pergaduhan yang membawa maut kepada arwah.

https://kisahdunia.com/adik-tak-lel...uduh-curi-speaker-rupanya-sempat-buat-pahala/

Saya bukan apa, just tertanya-tanya jugak. Perlu ke arwah diperlakukan sebegitu? Teruk sangat ke kesalahan mencuri speaker? Jika betul Arwah mencuri, tak boleh ke selesaikan semuanya dengan cara yang baik? Kenapa perlu sampai macam tu sekali? Adakah mereka telah siasat betul-betul, ataupun hanya menuduh membuta tuli sahaja?

Untuk netizen yang berada di tempat kejadian, kenapa tak tolong leraikan? Kenapa perlu rakam? Saya tahu rakaman itu penting untuk bahan bukti atau apa-apa sajalah, tapi apabila dah sampai tahap membunuh macam ni, ada baiknya semua berhenti merakam dan tolong. Kalau nak ada rakaman, mintak tolong orang lain rakamkan dan anda pergi tolong. Jika tak mampu, telefon pihak berkuasa atau panggil polis yang berdekatan dengan kadar yang segera.

Netizen pula, janganlah mudah percaya dengan berita palsu. Siasat dulu jika ada seseorang yang memberitahu kita sesuatu/menuduh orang lain. Ini dapat mengelakkan berlakunya kejadian seperti yang berlaku kepada Arwah Faqih ini. Berkemungkinan besar yang berita yang kita dengar itu berita palsu hanya kerana orang itu tidak suka/benci/iri hati dengan individu tersebut dan menggunakan kita sebagai orang tengah untuk memuaskan hati mereka. Bukan sahaja dari mulut manusia, di media massa pun sama juga. Termasuk juga media sosial. Harap kita semua dilindungi dari fitnah dan berita palsu. Aamiin.

Apa pendapat anda semua berkenaan dengan berita Arwah Faqih ini? Boleh tulis di ruangan komen. If ada yang saya salah tulis and sebagainya, mohon betulkan di ruangan komen.​
 

M4LiQU3

DFM Hackers
DFM Hackers
LV
0
 
29 Sep 2021
1,002
5,724
Bawah Tanah
DragonCoin
9,654,295.00
Oyen The Arrogant Cat
Shiba Inu The Silly
Assalamualaikum wbt.
Semua sihat kan?
If sihat, Alhamdulillah.
If tak sihat, sila buat swab test dengan kadar segera.

First of all, saya nak terangkan berkenaan dengan media massa secara pendek sahaja.

Apa itu media massa?

Media massa merujuk kepada pelbagai teknologi media yang bertujuan untuk mencapai sejumlah besar pengguna media melalui komunikasi massa. Teknologi melalui komunikasi dilakukan dengan cara yang pelbagai. Media siaran seperti radio, rakaman muzik, filem, televisyen dan internet memancarkan maklumat mereka secara elektronik. Media cetak pula menggunakan objek fizikal seperti akhbar, buku, risalah, atau komik untuk menyebarkan maklumat mereka. Media luaran merupakan satu bentuk media massa yang terdiri dari papan iklan, tanda atau kenyataan yang diletakkan di luar dan di dalam bangunan perdagangan, stadium sukan, kedai dan bas.

Yes, topik saya pada hari ini berkenaan dengan media massa. Kenapa saya sentuh berkenaan dengan media massa? Beberapa hari lepas, tular dalam sosial media, berita, akhbar dan sebagainya berkenaan dengan seorang lelaki yang mati dibunuh dalam pergelutan di satu kawasan flat tempat tinggalnya hanya kerana dia dituduh mencuri speaker.

Apa yang lebih menyayat hati, semua yang berada ditempat kejadian hanya merakamkan apa yang berlaku di situ tanpa menolong meleraikan pergaduhan yang membawa maut kepada arwah.

https://kisahdunia.com/adik-tak-lel...uduh-curi-speaker-rupanya-sempat-buat-pahala/

Saya bukan apa, just tertanya-tanya jugak. Perlu ke arwah diperlakukan sebegitu? Teruk sangat ke kesalahan mencuri speaker? Jika betul Arwah mencuri, tak boleh ke selesaikan semuanya dengan cara yang baik? Kenapa perlu sampai macam tu sekali? Adakah mereka telah siasat betul-betul, ataupun hanya menuduh membuta tuli sahaja?

Untuk netizen yang berada di tempat kejadian, kenapa tak tolong leraikan? Kenapa perlu rakam? Saya tahu rakaman itu penting untuk bahan bukti atau apa-apa sajalah, tapi apabila dah sampai tahap membunuh macam ni, ada baiknya semua berhenti merakam dan tolong. Kalau nak ada rakaman, mintak tolong orang lain rakamkan dan anda pergi tolong. Jika tak mampu, telefon pihak berkuasa atau panggil polis yang berdekatan dengan kadar yang segera.

Netizen pula, janganlah mudah percaya dengan berita palsu. Siasat dulu jika ada seseorang yang memberitahu kita sesuatu/menuduh orang lain. Ini dapat mengelakkan berlakunya kejadian seperti yang berlaku kepada Arwah Faqih ini. Berkemungkinan besar yang berita yang kita dengar itu berita palsu hanya kerana orang itu tidak suka/benci/iri hati dengan individu tersebut dan menggunakan kita sebagai orang tengah untuk memuaskan hati mereka. Bukan sahaja dari mulut manusia, di media massa pun sama juga. Termasuk juga media sosial. Harap kita semua dilindungi dari fitnah dan berita palsu. Aamiin.

Apa pendapat anda semua berkenaan dengan berita Arwah Faqih ini? Boleh tulis di ruangan komen. If ada yang saya salah tulis and sebagainya, mohon betulkan di ruangan komen.​
dibunuh sebab curi speaker??? pftt org yg bunuh tu mmg takde otak langsung.. baik tgkp and bgi kt pihak polis je .. mcm ii do manusia zaman skrg ..
 
  • Like
Reactions: SoloHere and nxncy

Grimmy081

DFM Bawang Rangers
DFM Bawang Rangers
LV
0
 
5 Jun 2021
2,288
26,471
In your darkest nighmare
DragonCoin
9,126.00
Tart Nenas
Dragon Nest (드래곤네스트)
Eagle
Black Dragon
Rawr The Fat Tiger
Ancient Piranha
Assalamualaikum wbt.
Semua sihat kan?
If sihat, Alhamdulillah.
If tak sihat, sila buat swab test dengan kadar segera.

First of all, saya nak terangkan berkenaan dengan media massa secara pendek sahaja.

Apa itu media massa?

Media massa merujuk kepada pelbagai teknologi media yang bertujuan untuk mencapai sejumlah besar pengguna media melalui komunikasi massa. Teknologi melalui komunikasi dilakukan dengan cara yang pelbagai. Media siaran seperti radio, rakaman muzik, filem, televisyen dan internet memancarkan maklumat mereka secara elektronik. Media cetak pula menggunakan objek fizikal seperti akhbar, buku, risalah, atau komik untuk menyebarkan maklumat mereka. Media luaran merupakan satu bentuk media massa yang terdiri dari papan iklan, tanda atau kenyataan yang diletakkan di luar dan di dalam bangunan perdagangan, stadium sukan, kedai dan bas.

Yes, topik saya pada hari ini berkenaan dengan media massa. Kenapa saya sentuh berkenaan dengan media massa? Beberapa hari lepas, tular dalam sosial media, berita, akhbar dan sebagainya berkenaan dengan seorang lelaki yang mati dibunuh dalam pergelutan di satu kawasan flat tempat tinggalnya hanya kerana dia dituduh mencuri speaker.

Apa yang lebih menyayat hati, semua yang berada ditempat kejadian hanya merakamkan apa yang berlaku di situ tanpa menolong meleraikan pergaduhan yang membawa maut kepada arwah.

https://kisahdunia.com/adik-tak-lel...uduh-curi-speaker-rupanya-sempat-buat-pahala/

Saya bukan apa, just tertanya-tanya jugak. Perlu ke arwah diperlakukan sebegitu? Teruk sangat ke kesalahan mencuri speaker? Jika betul Arwah mencuri, tak boleh ke selesaikan semuanya dengan cara yang baik? Kenapa perlu sampai macam tu sekali? Adakah mereka telah siasat betul-betul, ataupun hanya menuduh membuta tuli sahaja?

Untuk netizen yang berada di tempat kejadian, kenapa tak tolong leraikan? Kenapa perlu rakam? Saya tahu rakaman itu penting untuk bahan bukti atau apa-apa sajalah, tapi apabila dah sampai tahap membunuh macam ni, ada baiknya semua berhenti merakam dan tolong. Kalau nak ada rakaman, mintak tolong orang lain rakamkan dan anda pergi tolong. Jika tak mampu, telefon pihak berkuasa atau panggil polis yang berdekatan dengan kadar yang segera.

Netizen pula, janganlah mudah percaya dengan berita palsu. Siasat dulu jika ada seseorang yang memberitahu kita sesuatu/menuduh orang lain. Ini dapat mengelakkan berlakunya kejadian seperti yang berlaku kepada Arwah Faqih ini. Berkemungkinan besar yang berita yang kita dengar itu berita palsu hanya kerana orang itu tidak suka/benci/iri hati dengan individu tersebut dan menggunakan kita sebagai orang tengah untuk memuaskan hati mereka. Bukan sahaja dari mulut manusia, di media massa pun sama juga. Termasuk juga media sosial. Harap kita semua dilindungi dari fitnah dan berita palsu. Aamiin.

Apa pendapat anda semua berkenaan dengan berita Arwah Faqih ini? Boleh tulis di ruangan komen. If ada yang saya salah tulis and sebagainya, mohon betulkan di ruangan komen.​

dibunuh sebab curi speaker??? pftt org yg bunuh tu mmg takde otak langsung.. baik tgkp and bgi kt pihak polis je .. mcm ii do manusia zaman skrg ..
dah kena tangkap dah tu.
 

PAGODA

DFM Member
DFM Member
LV
0
 
31 Aug 2021
83
339
16
Di Hati Kamu😂
DragonCoin
8,562.00
Black Dragon
Thinkpad x1
Apple Watch Series 7
Perodua Kancil
iPad Pro
Redmi Note 11 Pro
Assalamualaikum wbt.
Semua sihat kan?
If sihat, Alhamdulillah.
If tak sihat, sila buat swab test dengan kadar segera.

First of all, saya nak terangkan berkenaan dengan media massa secara pendek sahaja.

Apa itu media massa?

Media massa merujuk kepada pelbagai teknologi media yang bertujuan untuk mencapai sejumlah besar pengguna media melalui komunikasi massa. Teknologi melalui komunikasi dilakukan dengan cara yang pelbagai. Media siaran seperti radio, rakaman muzik, filem, televisyen dan internet memancarkan maklumat mereka secara elektronik. Media cetak pula menggunakan objek fizikal seperti akhbar, buku, risalah, atau komik untuk menyebarkan maklumat mereka. Media luaran merupakan satu bentuk media massa yang terdiri dari papan iklan, tanda atau kenyataan yang diletakkan di luar dan di dalam bangunan perdagangan, stadium sukan, kedai dan bas.

Yes, topik saya pada hari ini berkenaan dengan media massa. Kenapa saya sentuh berkenaan dengan media massa? Beberapa hari lepas, tular dalam sosial media, berita, akhbar dan sebagainya berkenaan dengan seorang lelaki yang mati dibunuh dalam pergelutan di satu kawasan flat tempat tinggalnya hanya kerana dia dituduh mencuri speaker.

Apa yang lebih menyayat hati, semua yang berada ditempat kejadian hanya merakamkan apa yang berlaku di situ tanpa menolong meleraikan pergaduhan yang membawa maut kepada arwah.

https://kisahdunia.com/adik-tak-lel...uduh-curi-speaker-rupanya-sempat-buat-pahala/

Saya bukan apa, just tertanya-tanya jugak. Perlu ke arwah diperlakukan sebegitu? Teruk sangat ke kesalahan mencuri speaker? Jika betul Arwah mencuri, tak boleh ke selesaikan semuanya dengan cara yang baik? Kenapa perlu sampai macam tu sekali? Adakah mereka telah siasat betul-betul, ataupun hanya menuduh membuta tuli sahaja?

Untuk netizen yang berada di tempat kejadian, kenapa tak tolong leraikan? Kenapa perlu rakam? Saya tahu rakaman itu penting untuk bahan bukti atau apa-apa sajalah, tapi apabila dah sampai tahap membunuh macam ni, ada baiknya semua berhenti merakam dan tolong. Kalau nak ada rakaman, mintak tolong orang lain rakamkan dan anda pergi tolong. Jika tak mampu, telefon pihak berkuasa atau panggil polis yang berdekatan dengan kadar yang segera.

Netizen pula, janganlah mudah percaya dengan berita palsu. Siasat dulu jika ada seseorang yang memberitahu kita sesuatu/menuduh orang lain. Ini dapat mengelakkan berlakunya kejadian seperti yang berlaku kepada Arwah Faqih ini. Berkemungkinan besar yang berita yang kita dengar itu berita palsu hanya kerana orang itu tidak suka/benci/iri hati dengan individu tersebut dan menggunakan kita sebagai orang tengah untuk memuaskan hati mereka. Bukan sahaja dari mulut manusia, di media massa pun sama juga. Termasuk juga media sosial. Harap kita semua dilindungi dari fitnah dan berita palsu. Aamiin.

Apa pendapat anda semua berkenaan dengan berita Arwah Faqih ini? Boleh tulis di ruangan komen. If ada yang saya salah tulis and sebagainya, mohon betulkan di ruangan komen.​
Btl tu cip,ramai diantara kita suka sebarkan berita palsu.Diorang tk selidik dulu benda tu btl ke tk.Dlm hadis nabi pun dh kata selidik dulu baru sebar



يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا إِن جَاءَكُمْ فَاسِقٌ بِنَبَإٍ فَتَبَيَّنُوا أَن تُصِيبُوا قَوْمًا بِجَهَالَةٍ فَتُصْبِحُوا عَلَىٰ مَا فَعَلْتُمْ نَادِمِينَ

Maksudnya: Wahai orang-orang yang beriman! Jika datang kepada kamu seorang fasik membawa sesuatu berita, maka selidikilah (untuk menentukan) kebenarannya, supaya kamu tidak menimpakan sesuatu kaum dengan perkara yang tidak diingini - dengan sebab kejahilan kamu (mengenainya) - sehingga menjadikan kamu menyesali apa yang kamu telah lakukan.

(Surah al-Hujurat: 6)
 

SoloHere

DFM Member
DFM Member
LV
0
 
5 Jun 2021
405
1,333
Planet Neptun
DragonCoin
1,661,140.00
Thinkpad x1
Apple Watch Series 7
Laptop 1 Malaysia, Laptop legend Hacker 2010-now
iPad Pro
Apple Macbook Pro 13
Apple TV
Assalamualaikum wbt.
Semua sihat kan?
If sihat, Alhamdulillah.
If tak sihat, sila buat swab test dengan kadar segera.

First of all, saya nak terangkan berkenaan dengan media massa secara pendek sahaja.

Apa itu media massa?

Media massa merujuk kepada pelbagai teknologi media yang bertujuan untuk mencapai sejumlah besar pengguna media melalui komunikasi massa. Teknologi melalui komunikasi dilakukan dengan cara yang pelbagai. Media siaran seperti radio, rakaman muzik, filem, televisyen dan internet memancarkan maklumat mereka secara elektronik. Media cetak pula menggunakan objek fizikal seperti akhbar, buku, risalah, atau komik untuk menyebarkan maklumat mereka. Media luaran merupakan satu bentuk media massa yang terdiri dari papan iklan, tanda atau kenyataan yang diletakkan di luar dan di dalam bangunan perdagangan, stadium sukan, kedai dan bas.

Yes, topik saya pada hari ini berkenaan dengan media massa. Kenapa saya sentuh berkenaan dengan media massa? Beberapa hari lepas, tular dalam sosial media, berita, akhbar dan sebagainya berkenaan dengan seorang lelaki yang mati dibunuh dalam pergelutan di satu kawasan flat tempat tinggalnya hanya kerana dia dituduh mencuri speaker.

Apa yang lebih menyayat hati, semua yang berada ditempat kejadian hanya merakamkan apa yang berlaku di situ tanpa menolong meleraikan pergaduhan yang membawa maut kepada arwah.

https://kisahdunia.com/adik-tak-lel...uduh-curi-speaker-rupanya-sempat-buat-pahala/

Saya bukan apa, just tertanya-tanya jugak. Perlu ke arwah diperlakukan sebegitu? Teruk sangat ke kesalahan mencuri speaker? Jika betul Arwah mencuri, tak boleh ke selesaikan semuanya dengan cara yang baik? Kenapa perlu sampai macam tu sekali? Adakah mereka telah siasat betul-betul, ataupun hanya menuduh membuta tuli sahaja?

Untuk netizen yang berada di tempat kejadian, kenapa tak tolong leraikan? Kenapa perlu rakam? Saya tahu rakaman itu penting untuk bahan bukti atau apa-apa sajalah, tapi apabila dah sampai tahap membunuh macam ni, ada baiknya semua berhenti merakam dan tolong. Kalau nak ada rakaman, mintak tolong orang lain rakamkan dan anda pergi tolong. Jika tak mampu, telefon pihak berkuasa atau panggil polis yang berdekatan dengan kadar yang segera.

Netizen pula, janganlah mudah percaya dengan berita palsu. Siasat dulu jika ada seseorang yang memberitahu kita sesuatu/menuduh orang lain. Ini dapat mengelakkan berlakunya kejadian seperti yang berlaku kepada Arwah Faqih ini. Berkemungkinan besar yang berita yang kita dengar itu berita palsu hanya kerana orang itu tidak suka/benci/iri hati dengan individu tersebut dan menggunakan kita sebagai orang tengah untuk memuaskan hati mereka. Bukan sahaja dari mulut manusia, di media massa pun sama juga. Termasuk juga media sosial. Harap kita semua dilindungi dari fitnah dan berita palsu. Aamiin.

Apa pendapat anda semua berkenaan dengan berita Arwah Faqih ini? Boleh tulis di ruangan komen. If ada yang saya salah tulis and sebagainya, mohon betulkan di ruangan komen.​
Moga arwah ditempatkan di kalangan orang beriman :)