Information Doktor Veterinar Digugat Kerana Artis

Show informational about something

Falcon98

BANNED!!
Banned User
LV
0
 
6 Jun 2021
2,666
30,408
San Francisco, Malaysia
reusagi98.blogspot.com
DragonCoin
14,482,745.00
Tart Nenas
Apple Macbook Pro 13
Redmi Note 11 Pro
DJI Mavic Pro
Samsung Galaxy Z FLIP 3
Apple TV
Assalamualaikum,

Hari ini, saya telah mendapat satu gosip daripada salah seorang forumers di dalam forum ini. Beliau ada menceritakan kepada saya berkenaan dengan haiwan peliharaan artis terkenal Malaysia yang telah kehilangan nyawa mereka akibat sakit.


Kata artis-artis tersebut, semua ini adalah salah klinik haiwan yang tidak berusaha untuk membantu merawat haiwan peliharaan mereka, iaitu kucing, yang sakit tenat dan mementingkan waktu pulang dari kerja. Mereka juga turut menyalahkan seluruh veterinar di Malaysia akibat daripada klinik yang mereka pergi itu tidak mahu merawat kucing-kucing mereka.

Adakah patut mereka menyalahkan dan memburukkan seluruh doktor veterinar hanya kerana satu klinik tidak mahu merawat kucing mereka?

Kalau korang tanya pendapat saya, saya berpendapat yang mereka tidak patut berbuat demikian. Walaupun mereka artis, tetapi mereka tidak boleh berfikiran begitu.

1) Jika klinik tersebut tidak mahu merawat kucing tersebut, mereka boleh cari klinik lain yang boleh merawat haiwan tersebut memandangkan klinik tersebut telah ditutup. Tetapi mereka tidak mencari klinik lain, sedangkan mereka stay in Kuala Lumpur. Of course la klinik haiwan banyakkan? So boleh pergi ke mana-mana klinik yang masih buka and dorang banyak duit so boleh saja pergi mana-mana klinik.

2) Artis tersebut ada dua kucing, kucing first dia mati sebab sakit bahagian dalam. Maybe ada jangkitan or something like that. Mereka dapat tahu kucing tu mati pun selepas mereka balik dari bercuti selama dua minggu. And sementara mereka bercuti, mereka mungkin letakkan/upah someone untuk jaga kucing-kucing mereka. Sepatutnya if sepanjang penjaga tu jaga, jika ada tanda-tanda yang kucing tu sakit (contoh: tanak makan, lesu, murung, tak aktif dll) , mereka patut kemukakan semua tu kepada owner haiwan tersebut. Tapi ini tidak. Mereka tidak mengatakan apa-apa pun.

3) Kucing yang kedua pula berdarah-darah masa mereka pergi jenguk kucing itu selepas dua minggu bercuti dan tinggalkan bersama penjaga kucing yang artis tersebut upah. Kucing tu berdarah kat mulut and beberapa tempat lain. Kebiasaannya, kalau berdarah macam tu sekali, mesti sebab kena langgar dengan kenderaan atau bergaduh dan penjaga tersebut boleh laporkan perkara tersebut kepada owner. Tapi kenapa lepas owner balik baru dia tahu? Boleh jadi juga ada unsur-unsur penderaan terhadap binatang ke?

Dan mereka, which is artis-artis tersebut salahkan doktor veterinar?

Patut ke mereka buat macam tu?

Rujukan :


 
Last edited:

Grimmy081

DFM Bawang Rangers
DFM Bawang Rangers
LV
0
 
5 Jun 2021
2,288
26,471
In your darkest nighmare
DragonCoin
9,126.00
Tart Nenas
Dragon Nest (드래곤네스트)
Eagle
Black Dragon
Rawr The Fat Tiger
Ancient Piranha
Pet is owñer responsibility, kekadang klinik x nak ambik bersebab, contoh kalau vet dah evaluate condition dia 50/50 atau hampir nazak, diorg x akan ambik. Satu lagi kalau nk mintak jaga, tgk pusat2 penjagaan haiwan yg betul. Tgk review org lain. Kalau rasa diri tu asik dok melancong sana sini. Jgn ada pet. Pet ini dah macam anak kecik, diorg x leh cari makan sendiri atau jaga diri mereka sendiri. So fikir2 kan la kalau nak ada pet kat rumah.
 

Falcon98

BANNED!!
Banned User
LV
0
 
6 Jun 2021
2,666
30,408
San Francisco, Malaysia
reusagi98.blogspot.com
DragonCoin
14,482,745.00
Tart Nenas
Apple Macbook Pro 13
Redmi Note 11 Pro
DJI Mavic Pro
Samsung Galaxy Z FLIP 3
Apple TV
No 3 tu kesian TT
haah weyh siap darah2 lagi
Pet is owñer responsibility, kekadang klinik x nak ambik bersebab, contoh kalau vet dah evaluate condition dia 50/50 atau hampir nazak, diorg x akan ambik. Satu lagi kalau nk mintak jaga, tgk pusat2 penjagaan haiwan yg betul. Tgk review org lain. Kalau rasa diri tu asik dok melancong sana sini. Jgn ada pet. Pet ini dah macam anak kecik, diorg x leh cari makan sendiri atau jaga diri mereka sendiri. So fikir2 kan la kalau nak ada pet kat rumah.
btoll... saya stuju dgn yg ni.. klu diri tu jnis suka berjalan or kekadang busy, baik xyh ad pet lg.. dia mcm partner kan yimmy kan?
 

Syedhafiz1234

Community Leader
DFM Bawang Leader
LV
0
 
14 Nov 2021
485
2,574
ManCave
DragonCoin
2,732.00
Ulat Gonggok Gergasi
Black Dragon
Eagle
Assalamualaikum,

Hari ini, saya telah mendapat satu gosip daripada salah seorang forumers di dalam forum ini. Beliau ada menceritakan kepada saya berkenaan dengan haiwan peliharaan artis terkenal Malaysia yang telah kehilangan nyawa mereka akibat sakit.


Kata artis-artis tersebut, semua ini adalah salah klinik haiwan yang tidak berusaha untuk membantu merawat haiwan peliharaan mereka, iaitu kucing, yang sakit tenat dan mementingkan waktu pulang dari kerja. Mereka juga turut menyalahkan seluruh veterinar di Malaysia akibat daripada klinik yang mereka pergi itu tidak mahu merawat kucing-kucing mereka.

Adakah patut mereka menyalahkan dan memburukkan seluruh doktor veterinar hanya kerana satu klinik tidak mahu merawat kucing mereka?

Kalau korang tanya pendapat saya, saya berpendapat yang mereka tidak patut berbuat demikian. Walaupun mereka artis, tetapi mereka tidak boleh berfikiran begitu.

1) Jika klinik tersebut tidak mahu merawat kucing tersebut, mereka boleh cari klinik lain yang boleh merawat haiwan tersebut memandangkan klinik tersebut telah ditutup. Tetapi mereka tidak mencari klinik lain, sedangkan mereka stay in Kuala Lumpur. Of course la klinik haiwan banyakkan? So boleh pergi ke mana-mana klinik yang masih buka and dorang banyak duit so boleh saja pergi mana-mana klinik.

2) Artis tersebut ada dua kucing, kucing first dia mati sebab sakit bahagian dalam. Maybe ada jangkitan or something like that. Mereka dapat tahu kucing tu mati pun selepas mereka balik dari bercuti selama dua minggu. And sementara mereka bercuti, mereka mungkin letakkan/upah someone untuk jaga kucing-kucing mereka. Sepatutnya if sepanjang penjaga tu jaga, jika ada tanda-tanda yang kucing tu sakit (contoh: tanak makan, lesu, murung, tak aktif dll) , mereka patut kemukakan semua tu kepada owner haiwan tersebut. Tapi ini tidak. Mereka tidak mengatakan apa-apa pun.

3) Kucing yang kedua pula berdarah-darah masa mereka pergi jenguk kucing itu selepas dua minggu bercuti dan tinggalkan bersama penjaga kucing yang artis tersebut upah. Kucing tu berdarah kat mulut and beberapa tempat lain. Kebiasaannya, kalau berdarah macam tu sekali, mesti sebab kena langgar dengan kenderaan atau bergaduh dan penjaga tersebut boleh laporkan perkara tersebut kepada owner. Tapi kenapa lepas owner balik baru dia tahu? Boleh jadi juga ada unsur-unsur penderaan terhadap binatang ke?

Dan mereka, which is artis-artis tersebut salahkan doktor veterinar?

Patut ke mereka buat macam tu?

Rujukan :


sedih
 
  • Like
Reactions: amrose and nxncy

Kansai

DFM Member
DFM Member
LV
0
 
2 Aug 2022
52
177
🔥
DragonCoin
2,010.00
Assalamualaikum,

Hari ini, saya telah mendapat satu gosip daripada salah seorang forumers di dalam forum ini. Beliau ada menceritakan kepada saya berkenaan dengan haiwan peliharaan artis terkenal Malaysia yang telah kehilangan nyawa mereka akibat sakit.


Kata artis-artis tersebut, semua ini adalah salah klinik haiwan yang tidak berusaha untuk membantu merawat haiwan peliharaan mereka, iaitu kucing, yang sakit tenat dan mementingkan waktu pulang dari kerja. Mereka juga turut menyalahkan seluruh veterinar di Malaysia akibat daripada klinik yang mereka pergi itu tidak mahu merawat kucing-kucing mereka.

Adakah patut mereka menyalahkan dan memburukkan seluruh doktor veterinar hanya kerana satu klinik tidak mahu merawat kucing mereka?

Kalau korang tanya pendapat saya, saya berpendapat yang mereka tidak patut berbuat demikian. Walaupun mereka artis, tetapi mereka tidak boleh berfikiran begitu.

1) Jika klinik tersebut tidak mahu merawat kucing tersebut, mereka boleh cari klinik lain yang boleh merawat haiwan tersebut memandangkan klinik tersebut telah ditutup. Tetapi mereka tidak mencari klinik lain, sedangkan mereka stay in Kuala Lumpur. Of course la klinik haiwan banyakkan? So boleh pergi ke mana-mana klinik yang masih buka and dorang banyak duit so boleh saja pergi mana-mana klinik.

2) Artis tersebut ada dua kucing, kucing first dia mati sebab sakit bahagian dalam. Maybe ada jangkitan or something like that. Mereka dapat tahu kucing tu mati pun selepas mereka balik dari bercuti selama dua minggu. And sementara mereka bercuti, mereka mungkin letakkan/upah someone untuk jaga kucing-kucing mereka. Sepatutnya if sepanjang penjaga tu jaga, jika ada tanda-tanda yang kucing tu sakit (contoh: tanak makan, lesu, murung, tak aktif dll) , mereka patut kemukakan semua tu kepada owner haiwan tersebut. Tapi ini tidak. Mereka tidak mengatakan apa-apa pun.

3) Kucing yang kedua pula berdarah-darah masa mereka pergi jenguk kucing itu selepas dua minggu bercuti dan tinggalkan bersama penjaga kucing yang artis tersebut upah. Kucing tu berdarah kat mulut and beberapa tempat lain. Kebiasaannya, kalau berdarah macam tu sekali, mesti sebab kena langgar dengan kenderaan atau bergaduh dan penjaga tersebut boleh laporkan perkara tersebut kepada owner. Tapi kenapa lepas owner balik baru dia tahu? Boleh jadi juga ada unsur-unsur penderaan terhadap binatang ke?

Dan mereka, which is artis-artis tersebut salahkan doktor veterinar?

Patut ke mereka buat macam tu?

Rujukan :


😭😭😭
 
  • Like
Reactions: amrose and nxncy

Aerisyu

Assistant Leader
DFM Bawang Rangers
LV
0
 
5 Jun 2021
502
10,282
DragonCoin
5,882,963.00
Pulau Persendirian
Angry Lion
Black Dragon
Charlie Dame...
Biskut Mazola
Famos Amos [ BANGSAWAN ]
Assalamualaikum,

Hari ini, saya telah mendapat satu gosip daripada salah seorang forumers di dalam forum ini. Beliau ada menceritakan kepada saya berkenaan dengan haiwan peliharaan artis terkenal Malaysia yang telah kehilangan nyawa mereka akibat sakit.


Kata artis-artis tersebut, semua ini adalah salah klinik haiwan yang tidak berusaha untuk membantu merawat haiwan peliharaan mereka, iaitu kucing, yang sakit tenat dan mementingkan waktu pulang dari kerja. Mereka juga turut menyalahkan seluruh veterinar di Malaysia akibat daripada klinik yang mereka pergi itu tidak mahu merawat kucing-kucing mereka.

Adakah patut mereka menyalahkan dan memburukkan seluruh doktor veterinar hanya kerana satu klinik tidak mahu merawat kucing mereka?

Kalau korang tanya pendapat saya, saya berpendapat yang mereka tidak patut berbuat demikian. Walaupun mereka artis, tetapi mereka tidak boleh berfikiran begitu.

1) Jika klinik tersebut tidak mahu merawat kucing tersebut, mereka boleh cari klinik lain yang boleh merawat haiwan tersebut memandangkan klinik tersebut telah ditutup. Tetapi mereka tidak mencari klinik lain, sedangkan mereka stay in Kuala Lumpur. Of course la klinik haiwan banyakkan? So boleh pergi ke mana-mana klinik yang masih buka and dorang banyak duit so boleh saja pergi mana-mana klinik.

2) Artis tersebut ada dua kucing, kucing first dia mati sebab sakit bahagian dalam. Maybe ada jangkitan or something like that. Mereka dapat tahu kucing tu mati pun selepas mereka balik dari bercuti selama dua minggu. And sementara mereka bercuti, mereka mungkin letakkan/upah someone untuk jaga kucing-kucing mereka. Sepatutnya if sepanjang penjaga tu jaga, jika ada tanda-tanda yang kucing tu sakit (contoh: tanak makan, lesu, murung, tak aktif dll) , mereka patut kemukakan semua tu kepada owner haiwan tersebut. Tapi ini tidak. Mereka tidak mengatakan apa-apa pun.

3) Kucing yang kedua pula berdarah-darah masa mereka pergi jenguk kucing itu selepas dua minggu bercuti dan tinggalkan bersama penjaga kucing yang artis tersebut upah. Kucing tu berdarah kat mulut and beberapa tempat lain. Kebiasaannya, kalau berdarah macam tu sekali, mesti sebab kena langgar dengan kenderaan atau bergaduh dan penjaga tersebut boleh laporkan perkara tersebut kepada owner. Tapi kenapa lepas owner balik baru dia tahu? Boleh jadi juga ada unsur-unsur penderaan terhadap binatang ke?

Dan mereka, which is artis-artis tersebut salahkan doktor veterinar?

Patut ke mereka buat macam tu?

Rujukan :


Waalaikumussalam.

Tak boleh la pukul rata semua klinik vet macam tu. Sepatutnya, dia sebagai owner, kena tahu rutin dan cara penjagaan kucing peliharaan dia macam mana. Kalau ada tanda-tanda sakit, segera la bawa ke klinik. Ini tidak, lagi nak tutup periuk nasi orang dengan exposed nama klinik erm.