Information Duit Dalam Akaun Hampir Lesap

Show informational about something

Nabilah

DFM Member
DFM Member
LV
0
 
11 Jun 2021
1,591
15,460
Di dimensi yang nyata tatkala dunia ini hanya fana
DragonCoin
147,084,797.00
Lamborghini Sian
Eagle
Oyen The Arrogant Cat
White Cat The MadCat
Charlie Dame...
Ancient Dragon
Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera Warga DFM yang Dikasihi.


Pagi ini saya ingin kongsikan cerita sebenar seseorang yang saya terbaca di laman mukabuku (Facebook) sebentar tadi.

Semoga dapat dijadikan iktibar dan anda semua lebih cakna mengenai isu ini.



Berhati-hati yer…

Hari sabtu 4/4 saya nyaris kena scammed.. dia call ckp saya tersalah transfer ke akaun dia. Saya check memang betol tinggal rm20 je 😭😭😭. Dia suh bagi tac. Baru dia boleh pulangkan semula. Saya macam pelik kenapa saya kena bagi tac no sedangkan dia yang nak buat transfer. Check transaction history dia tulis create goal. Pandai dia call time hari sabtu.Masa tu saya call maybank diluar waktu .. memang kalut sangat masa tu duit hilang 😭.mujur saya tak bagi tac no . Terus call sepupu yg kerje maybank tanya dia.INGAT! Jangan bagi tac number. Duit tu ade sebenarnya. Tapi dah masuk dalam create goal maybank.. call maybank harini dia suruh remove create goal tu. Alhamdullilah dapat semula duit. Staff maybank bagi tahu memang ramai kena. Ade yangg berpuluh ribu. Dia nak bagi kite kalut so terus bagi tac number. Kalau kite bagi memang duit lesap la 😭😭

ALHAMDULLILAH DUIT DAPAT SEMULA

P/s: scammer memang blh log in acc maybank saya. Then dia create goal mcm saving plan so duit simpanan kena deduct. Duit tu ade je selagi kite tak bg TAC number. Jangan kalut tengok duit tinggal skit or hilang. Terus call maybank.

Saya share untuk bagi semua org berhati2 dgn scammer lebih2 lg time pkp ni...nak dapatkan duit dgn cara mudah..

Sumber : Nurul Aida Nor Ariff



Kesimpulan daripada kes ini, jangan mudah gelabah apabila menerima panggilan atau kiriman mesej daripada mereka yang tidak dikenali. Scammer memang sengaja membuat anda gelabah supaya anda mudah melakukan kesilapan.

Kedua, nombor TAC adalah merupakan privasi anda. Tidak boleh dikongsikan kepada mana-mana pihak. Jika ada yang minta, jangan bagi.


beberapa perkataan telah disunting sedikit bagi memudahkan para pembaca faham


#ambiltahujangantaktahu
#sebarkankesedaran
#bijakIT
#Malaysiabijak
#banterasscammer
 
Last edited:

Tanah melayu

DFM Member
DFM Member
LV
0
 
4 Jun 2021
882
9,849
🛑ㄒ卂几卂卄_爪乇ㄥ卂ㄚㄩ🛑
DragonCoin
4,736.00
Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera Warga DFM yang Dikasihi.


Pagi ini saya ingin kongsikan cerita sebenar seseorang yang saya terbaca di laman mukabuku (Facebook) sebentar tadi.

Ssmoga dapat dijadikan iktibar dan anda semua lebih cakna mengenai isu ini.



Berhati-hati yer…

Hari sabtu 4/4 saya nyaris kena scammed.. dia call ckp saya tersalah transfer ke akaun dia. Saya check memang betol tinggal rm20 je 😭😭😭. Dia suh bagi tac. Baru dia boleh pulangkan semula. Saya macam pelik kenapa saya kena bagi tac no sedangkan dia yang nak buat transfer. Check transaction history dia tulis create goal. Pandai dia call time hari sabtu.Masa tu saya call maybank diluar waktu .. memang kalut sangat masa tu duit hilang 😭.mujur saya tak bagi tac no . Terus call sepupu yg kerje maybank tanya dia.INGAT! Jangan bagi tac number. Duit tu ade sebenarnya. Tapi dah masuk dalam create goal maybank.. call maybank harini dia suruh remove create goal tu. Alhamdullilah dapat semula duit. Staff maybank bagi tahu memang ramai kena. Ade yangg berpuluh ribu. Dia nak bagi kite kalut so terus bagi tac number. Kalau kite bagi memang duit lesap la 😭😭

ALHAMDULLILAH DUIT DAPAT SEMULA

P/s: scammer memang blh log in acc maybank saya. Then dia create goal mcm saving plan so duit simpanan kena deduct. Duit tu ade je selagi kite tak bg TAC number. Jangan kalut tengok duit tinggal skit or hilang. Terus call maybank.

Saya share untuk bagi semua org berhati2 dgn scammer lebih2 lg time pkp ni...nak dapatkan duit dgn cara mudah..

Sumber : Nurul Aida Nor Ariff



Kesimpulan daripada kes ini, jangan mudah gelabah apabila menerima panggilan atau kiriman mesej daripada mereka yang tidak dikenali. Scammer memang sengaja membuat anda gelabah supaya anda mudah melakukan kesilapan.

Kedua, nombor TAC adalah merupakan privasi anda. Tidak boleh dikongsikan kepada mana-mana pihak. Jika ada yang minta, jangan bagi.


beberapa perkataan telah disunting sedikit bagi memudahkan para pembaca faham


#ambiltahujangantaktahu
#sebarkankesedaran
#bijakIT
#Malaysiabijak
#banterasscammer
waalaikumsalam ,terima kasih bella 👋
 
  • Like
Reactions: Nabilah