Elakkan Makan Lewat Malam

M4LiQU3

DFM Hackers
DFM Hackers
LV
0
 
29 Sep 2021
1,002
5,722
Bawah Tanah
DragonCoin
9,652,295.00
Oyen The Arrogant Cat
Shiba Inu The Silly
Selamat Pagi forumers DFM.Malam tadi saya ada baca artikel tentang elakkan makan lewat malam and rasa menarik jugak lah so saya nak share dekat sini hehe

Mesti korang semua akan rasa penat malam ii asyik duduk depan pc je pastu korang pun masuk dapur masak ramen , maggi atau panaskan makanan leftover dan makan sambil tengok netflix..mesti best kan..makan lewat malam kenyang dia lain macam HAHAHA.Once kita dh selalu makan lewat malam benda tu akan jadi routine harian kita kalau sukar tido lewat malam HAHA ..Mesti korang semua pernah dengarkan makan lewat malam ini tak baik untuk kesihatan.. ye memang betul pun..sebab pada lewat malam badan kita perlu rest ..yela kita pun akan rasa penat apatah organ ii kita HAHAHA lepastu korang pulak makan so badan kita perlu meproses makanan yang kita makan and at the same time otak kita akan terganggu.bukan itu sahaja vukan itu sahaja makan malam juga tabiat yang buruk dari pelbagai aspek ...lesgooo

1) Menyukarkan proses pengurangan berat badan
Makan lewat malam akan menggalakkan kepada penambahan berat badan. Terdapat penyelidikan membuktikan bahawa makan lewat boleh mempengaruhi proses penurunan berat badan. Ini kerana kalori yang diambil pada lewat malam lebih cenderung untuk disimpan sebagai lemak dalam tubuh.

2) Memburukkan kesihatan metabolisme
Jika anda seorang individu yang tidak kisah tentang kenaikan berat badan, berikut mungkin sesuatu yang dapat menghalang anda dari menghampiri peti sejuk ketika lewat malam. Kajian menunjukkan bahawa makan lewat malam dikaitkan dengan penurunan penggunaan tenaga rehat dan mengurangkan toleransi glukosa. Dalam bahasa mudah, makan lewat malam akan memudaratkan kesihatan metabolisme anda. Secara tidak langsung akan meningkatkan risiko anda terhadap ketahanan insulin, pra-diabetes, diabetes jenis 2 dan penyakit jantung.

3) Mempengaruhi konsentrasi
Makan lewat malam tidak hanya membuatkan buah pinggang anda menderita. Ternyata makan lewat malam juga tidak baik untuk kesihatan otak anda. Percaya atau tidak, saintis mendapati bahawa masa makan mempunyai kesan luas pada fisiologi otak dan tingkah laku. Corak makan yang tidak menentu akan mempengaruhi sistem circadian dan seterusnya mempengaruhi keupayaan pembelajaran dan menghafal otak.

4) Kualiti tidur
Makan lewat malam boleh membuatkan anda tidak tidur dan akan memberi kesan negatif kepada kualiti tidur. Terdapat penyelidik menyatakan ini boleh berlaku kerana pola makan secara langsung memberi kesan negatif pada pola tidur dan mimpi. Antara makanan yang harus dielakkan adalah makanan tenusu dan makanan pedas.

5) Tingkatkan risiko Asid Refluks
Makan sebelum tidur boleh meningkatkan risiko untuk asid refluks waktu malam. Apabila perut anda sedang bergelut untuk mencerna makanan semasa anda berbaring di tempat tidur, tekanan metabolisme makanan boleh menyebabkan LES (Lower Esophageal Sphincter) menjadi longgar, yang menyebabkan makanan dan asid perut yang tidak tercerna bergerak kembali ke esofagus. Jika anda mengalami refluks, sebaiknya buat jurang masa 2 jam antara makan dan tidur untuk mengelakkan refluks waktu malam.

6) Gangguan pemakanan
Jika anda mendapati diri anda memiliki keinginan untuk snek pada lewat malam, malam demi malam, anda mungkin menghadapi masalah yang lebih serius. Seandainya anda mempunyai keinginan berulang untuk makan lewat malam walaupun tidak berasa lapar, anda mungkin menghadapi masalah NES (Night Eating Syndrome).

7) Pagi yang lapar
Makan lewat malam boleh membuatkan anda berasa lebih lapar apabila anda bangun pada keesokan harinya. Ini disebabkan insulin yang dikeluarkan oleh pankreas selepas makan. Ia seterusnya akan menyebabkan lebih banyak glukosa yang terhasil dan mencetuskan hormon yang dipanggil ‘ghrelin’ yang berfungsi menyebabkan kelaparan.

sekian dari saya ..untuk info selanjutnya klik link dibawah
 

Lynn senyum

Kipoci
DFM Member
LV
0
 
4 Jun 2021
445
6,907
From the hearts of Palestinians
DragonCoin
9,504,602.00
Tart Nenas
Selamat Pagi forumers DFM.Malam tadi saya ada baca artikel tentang elakkan makan lewat malam and rasa menarik jugak lah so saya nak share dekat sini hehe

Mesti korang semua akan rasa penat malam ii asyik duduk depan pc je pastu korang pun masuk dapur masak ramen , maggi atau panaskan makanan leftover dan makan sambil tengok netflix..mesti best kan..makan lewat malam kenyang dia lain macam HAHAHA.Once kita dh selalu makan lewat malam benda tu akan jadi routine harian kita kalau sukar tido lewat malam HAHA ..Mesti korang semua pernah dengarkan makan lewat malam ini tak baik untuk kesihatan.. ye memang betul pun..sebab pada lewat malam badan kita perlu rest ..yela kita pun akan rasa penat apatah organ ii kita HAHAHA lepastu korang pulak makan so badan kita perlu meproses makanan yang kita makan and at the same time otak kita akan terganggu.bukan itu sahaja vukan itu sahaja makan malam juga tabiat yang buruk dari pelbagai aspek ...lesgooo

1) Menyukarkan proses pengurangan berat badan
Makan lewat malam akan menggalakkan kepada penambahan berat badan. Terdapat penyelidikan membuktikan bahawa makan lewat boleh mempengaruhi proses penurunan berat badan. Ini kerana kalori yang diambil pada lewat malam lebih cenderung untuk disimpan sebagai lemak dalam tubuh.

2) Memburukkan kesihatan metabolisme
Jika anda seorang individu yang tidak kisah tentang kenaikan berat badan, berikut mungkin sesuatu yang dapat menghalang anda dari menghampiri peti sejuk ketika lewat malam. Kajian menunjukkan bahawa makan lewat malam dikaitkan dengan penurunan penggunaan tenaga rehat dan mengurangkan toleransi glukosa. Dalam bahasa mudah, makan lewat malam akan memudaratkan kesihatan metabolisme anda. Secara tidak langsung akan meningkatkan risiko anda terhadap ketahanan insulin, pra-diabetes, diabetes jenis 2 dan penyakit jantung.

3) Mempengaruhi konsentrasi
Makan lewat malam tidak hanya membuatkan buah pinggang anda menderita. Ternyata makan lewat malam juga tidak baik untuk kesihatan otak anda. Percaya atau tidak, saintis mendapati bahawa masa makan mempunyai kesan luas pada fisiologi otak dan tingkah laku. Corak makan yang tidak menentu akan mempengaruhi sistem circadian dan seterusnya mempengaruhi keupayaan pembelajaran dan menghafal otak.

4) Kualiti tidur
Makan lewat malam boleh membuatkan anda tidak tidur dan akan memberi kesan negatif kepada kualiti tidur. Terdapat penyelidik menyatakan ini boleh berlaku kerana pola makan secara langsung memberi kesan negatif pada pola tidur dan mimpi. Antara makanan yang harus dielakkan adalah makanan tenusu dan makanan pedas.

5) Tingkatkan risiko Asid Refluks
Makan sebelum tidur boleh meningkatkan risiko untuk asid refluks waktu malam. Apabila perut anda sedang bergelut untuk mencerna makanan semasa anda berbaring di tempat tidur, tekanan metabolisme makanan boleh menyebabkan LES (Lower Esophageal Sphincter) menjadi longgar, yang menyebabkan makanan dan asid perut yang tidak tercerna bergerak kembali ke esofagus. Jika anda mengalami refluks, sebaiknya buat jurang masa 2 jam antara makan dan tidur untuk mengelakkan refluks waktu malam.

6) Gangguan pemakanan
Jika anda mendapati diri anda memiliki keinginan untuk snek pada lewat malam, malam demi malam, anda mungkin menghadapi masalah yang lebih serius. Seandainya anda mempunyai keinginan berulang untuk makan lewat malam walaupun tidak berasa lapar, anda mungkin menghadapi masalah NES (Night Eating Syndrome).

7) Pagi yang lapar
Makan lewat malam boleh membuatkan anda berasa lebih lapar apabila anda bangun pada keesokan harinya. Ini disebabkan insulin yang dikeluarkan oleh pankreas selepas makan. Ia seterusnya akan menyebabkan lebih banyak glukosa yang terhasil dan mencetuskan hormon yang dipanggil ‘ghrelin’ yang berfungsi menyebabkan kelaparan.

sekian dari saya ..untuk info selanjutnya klik link dibawah
Dugaan ni... Tapi nak kurus mmg elakkan mkn mlm cr terbaik.. hihi sa da cb.. Berat turun jugak 😂😂✌️n baik utk kesihatan jugak insyaa Allah..
Thanks @LilBoyyy info yg baik 🙂🙂
 

Jaring

DFM Member
DFM Member
LV
0
 
28 Jun 2021
0
12
DragonCoin
2,000.00
Ulat Gonggok Gergasi
Angry Lion
Mac OS
iOS
Microsoft Windows
Android
Selamat Pagi forumers DFM.Malam tadi saya ada baca artikel tentang elakkan makan lewat malam and rasa menarik jugak lah so saya nak share dekat sini hehe

Mesti korang semua akan rasa penat malam ii asyik duduk depan pc je pastu korang pun masuk dapur masak ramen , maggi atau panaskan makanan leftover dan makan sambil tengok netflix..mesti best kan..makan lewat malam kenyang dia lain macam HAHAHA.Once kita dh selalu makan lewat malam benda tu akan jadi routine harian kita kalau sukar tido lewat malam HAHA ..Mesti korang semua pernah dengarkan makan lewat malam ini tak baik untuk kesihatan.. ye memang betul pun..sebab pada lewat malam badan kita perlu rest ..yela kita pun akan rasa penat apatah organ ii kita HAHAHA lepastu korang pulak makan so badan kita perlu meproses makanan yang kita makan and at the same time otak kita akan terganggu.bukan itu sahaja vukan itu sahaja makan malam juga tabiat yang buruk dari pelbagai aspek ...lesgooo

1) Menyukarkan proses pengurangan berat badan
Makan lewat malam akan menggalakkan kepada penambahan berat badan. Terdapat penyelidikan membuktikan bahawa makan lewat boleh mempengaruhi proses penurunan berat badan. Ini kerana kalori yang diambil pada lewat malam lebih cenderung untuk disimpan sebagai lemak dalam tubuh.

2) Memburukkan kesihatan metabolisme
Jika anda seorang individu yang tidak kisah tentang kenaikan berat badan, berikut mungkin sesuatu yang dapat menghalang anda dari menghampiri peti sejuk ketika lewat malam. Kajian menunjukkan bahawa makan lewat malam dikaitkan dengan penurunan penggunaan tenaga rehat dan mengurangkan toleransi glukosa. Dalam bahasa mudah, makan lewat malam akan memudaratkan kesihatan metabolisme anda. Secara tidak langsung akan meningkatkan risiko anda terhadap ketahanan insulin, pra-diabetes, diabetes jenis 2 dan penyakit jantung.

3) Mempengaruhi konsentrasi
Makan lewat malam tidak hanya membuatkan buah pinggang anda menderita. Ternyata makan lewat malam juga tidak baik untuk kesihatan otak anda. Percaya atau tidak, saintis mendapati bahawa masa makan mempunyai kesan luas pada fisiologi otak dan tingkah laku. Corak makan yang tidak menentu akan mempengaruhi sistem circadian dan seterusnya mempengaruhi keupayaan pembelajaran dan menghafal otak.

4) Kualiti tidur
Makan lewat malam boleh membuatkan anda tidak tidur dan akan memberi kesan negatif kepada kualiti tidur. Terdapat penyelidik menyatakan ini boleh berlaku kerana pola makan secara langsung memberi kesan negatif pada pola tidur dan mimpi. Antara makanan yang harus dielakkan adalah makanan tenusu dan makanan pedas.

5) Tingkatkan risiko Asid Refluks
Makan sebelum tidur boleh meningkatkan risiko untuk asid refluks waktu malam. Apabila perut anda sedang bergelut untuk mencerna makanan semasa anda berbaring di tempat tidur, tekanan metabolisme makanan boleh menyebabkan LES (Lower Esophageal Sphincter) menjadi longgar, yang menyebabkan makanan dan asid perut yang tidak tercerna bergerak kembali ke esofagus. Jika anda mengalami refluks, sebaiknya buat jurang masa 2 jam antara makan dan tidur untuk mengelakkan refluks waktu malam.

6) Gangguan pemakanan
Jika anda mendapati diri anda memiliki keinginan untuk snek pada lewat malam, malam demi malam, anda mungkin menghadapi masalah yang lebih serius. Seandainya anda mempunyai keinginan berulang untuk makan lewat malam walaupun tidak berasa lapar, anda mungkin menghadapi masalah NES (Night Eating Syndrome).

7) Pagi yang lapar
Makan lewat malam boleh membuatkan anda berasa lebih lapar apabila anda bangun pada keesokan harinya. Ini disebabkan insulin yang dikeluarkan oleh pankreas selepas makan. Ia seterusnya akan menyebabkan lebih banyak glukosa yang terhasil dan mencetuskan hormon yang dipanggil ‘ghrelin’ yang berfungsi menyebabkan kelaparan.

sekian dari saya ..untuk info selanjutnya klik link dibawah
Thank for sharing 🤠
 

Amir_raff

DFM Member
DFM Member
LV
0
 
5 Jun 2021
363
933
Underground
DragonCoin
660,847.00
Angry Lion
GTA V
iOS
Laptop 1 Malaysia, Laptop legend Hacker 2010-now
Ancient Piranha
Thinkpad x1
Selamat Pagi forumers DFM.Malam tadi saya ada baca artikel tentang elakkan makan lewat malam and rasa menarik jugak lah so saya nak share dekat sini hehe

Mesti korang semua akan rasa penat malam ii asyik duduk depan pc je pastu korang pun masuk dapur masak ramen , maggi atau panaskan makanan leftover dan makan sambil tengok netflix..mesti best kan..makan lewat malam kenyang dia lain macam HAHAHA.Once kita dh selalu makan lewat malam benda tu akan jadi routine harian kita kalau sukar tido lewat malam HAHA ..Mesti korang semua pernah dengarkan makan lewat malam ini tak baik untuk kesihatan.. ye memang betul pun..sebab pada lewat malam badan kita perlu rest ..yela kita pun akan rasa penat apatah organ ii kita HAHAHA lepastu korang pulak makan so badan kita perlu meproses makanan yang kita makan and at the same time otak kita akan terganggu.bukan itu sahaja vukan itu sahaja makan malam juga tabiat yang buruk dari pelbagai aspek ...lesgooo

1) Menyukarkan proses pengurangan berat badan
Makan lewat malam akan menggalakkan kepada penambahan berat badan. Terdapat penyelidikan membuktikan bahawa makan lewat boleh mempengaruhi proses penurunan berat badan. Ini kerana kalori yang diambil pada lewat malam lebih cenderung untuk disimpan sebagai lemak dalam tubuh.

2) Memburukkan kesihatan metabolisme
Jika anda seorang individu yang tidak kisah tentang kenaikan berat badan, berikut mungkin sesuatu yang dapat menghalang anda dari menghampiri peti sejuk ketika lewat malam. Kajian menunjukkan bahawa makan lewat malam dikaitkan dengan penurunan penggunaan tenaga rehat dan mengurangkan toleransi glukosa. Dalam bahasa mudah, makan lewat malam akan memudaratkan kesihatan metabolisme anda. Secara tidak langsung akan meningkatkan risiko anda terhadap ketahanan insulin, pra-diabetes, diabetes jenis 2 dan penyakit jantung.

3) Mempengaruhi konsentrasi
Makan lewat malam tidak hanya membuatkan buah pinggang anda menderita. Ternyata makan lewat malam juga tidak baik untuk kesihatan otak anda. Percaya atau tidak, saintis mendapati bahawa masa makan mempunyai kesan luas pada fisiologi otak dan tingkah laku. Corak makan yang tidak menentu akan mempengaruhi sistem circadian dan seterusnya mempengaruhi keupayaan pembelajaran dan menghafal otak.

4) Kualiti tidur
Makan lewat malam boleh membuatkan anda tidak tidur dan akan memberi kesan negatif kepada kualiti tidur. Terdapat penyelidik menyatakan ini boleh berlaku kerana pola makan secara langsung memberi kesan negatif pada pola tidur dan mimpi. Antara makanan yang harus dielakkan adalah makanan tenusu dan makanan pedas.

5) Tingkatkan risiko Asid Refluks
Makan sebelum tidur boleh meningkatkan risiko untuk asid refluks waktu malam. Apabila perut anda sedang bergelut untuk mencerna makanan semasa anda berbaring di tempat tidur, tekanan metabolisme makanan boleh menyebabkan LES (Lower Esophageal Sphincter) menjadi longgar, yang menyebabkan makanan dan asid perut yang tidak tercerna bergerak kembali ke esofagus. Jika anda mengalami refluks, sebaiknya buat jurang masa 2 jam antara makan dan tidur untuk mengelakkan refluks waktu malam.

6) Gangguan pemakanan
Jika anda mendapati diri anda memiliki keinginan untuk snek pada lewat malam, malam demi malam, anda mungkin menghadapi masalah yang lebih serius. Seandainya anda mempunyai keinginan berulang untuk makan lewat malam walaupun tidak berasa lapar, anda mungkin menghadapi masalah NES (Night Eating Syndrome).

7) Pagi yang lapar
Makan lewat malam boleh membuatkan anda berasa lebih lapar apabila anda bangun pada keesokan harinya. Ini disebabkan insulin yang dikeluarkan oleh pankreas selepas makan. Ia seterusnya akan menyebabkan lebih banyak glukosa yang terhasil dan mencetuskan hormon yang dipanggil ‘ghrelin’ yang berfungsi menyebabkan kelaparan.

sekian dari saya ..untuk info selanjutnya klik link dibawah
Tq atas perkongsian yang menarik👍✨
 

Falcon98

BANNED!!
Banned User
LV
0
 
6 Jun 2021
2,666
30,407
San Francisco, Malaysia
reusagi98.blogspot.com
DragonCoin
14,482,745.00
Tart Nenas
Apple Macbook Pro 13
Redmi Note 11 Pro
DJI Mavic Pro
Samsung Galaxy Z FLIP 3
Apple TV
-_- saya bangkang thread ni.. Tahu tak lapar tu apa? Nak makan! Bila nak makan, kita kena makan. Bila kena makan, tak kira masa kita kena makan? .


Apa kau nak buat kalau kau tngh syok2 tido lpaz tu ttibe trbngun. Sebab apa? Sebab lapar. Astu, kau rasa kena tahan smpai esk pagi tak? No way!!! Kena makan!!


So, kesimpulannya, aku nak cakap kat sini, aku lapar sebenarnya. Bye!

#saya dah kurus so i can eat whatever i want. jangan jelez
 

aisy_alam

Assistant Leader
DFM Hackers
LV
0
 
17 Jul 2021
295
7,335
DragonCoin
12,666,860.00
Cyberpunk 2077
Tart Nenas
Ulat Gonggok Gergasi
Ulat Gonggok Gergasi
Ducati Panigale V4 R
Ulat Gonggok Gergasi
-_- saya bangkang thread ni.. Tahu tak lapar tu apa? Nak makan! Bila nak makan, kita kena makan. Bila kena makan, tak kira masa kita kena makan? .


Apa kau nak buat kalau kau tngh syok2 tido lpaz tu ttibe trbngun. Sebab apa? Sebab lapar. Astu, kau rasa kena tahan smpai esk pagi tak? No way!!! Kena makan!!


So, kesimpulannya, aku nak cakap kat sini, aku lapar sebenarnya. Bye!

#saya dah kurus so i can eat whatever i want. jangan jelez
jeleznya 😭
xpa, yg penting awak bahagia & sihat serta sentiasa ceria ii 🤗😇
 

M4LiQU3

DFM Hackers
DFM Hackers
LV
0
 
29 Sep 2021
1,002
5,722
Bawah Tanah
DragonCoin
9,652,295.00
Oyen The Arrogant Cat
Shiba Inu The Silly
@everyone
hehe
Kerap berlaku pada saya la, sbb kerja malam
kalau kerja malam xpe bang
Kerja balik malam kul 10 tu tak boleh nak elak lepas habis kerja kadang ii gi makan dengan member sekerja, balik rumah mandi dulu and tido kalau tak gi makan, makan kt rumah jelah... Bangun ii gi kerja balik
kalau kerja mmg la once dh balik akn lapar sbb penat HAHAH
Dugaan ni... Tapi nak kurus mmg elakkan mkn mlm cr terbaik.. hihi sa da cb.. Berat turun jugak 😂😂✌️n baik utk kesihatan jugak insyaa Allah..
Thanks @LilBoyyy info yg baik 🙂🙂
tulatuu hehe mseh
Thank for sharing 🤠
masehh abg jaring
Tq atas perkongsian yang menarik👍✨
tqqq hehe
Hm.. kau kena dengar ni @Juu :LOL:
Ini pantang tengok org post gambo makanan,
Terus pecut ke kedai tanpa ucapan salam :ROFLMAO:
hmmm samala bang ''.''
-_- saya bangkang thread ni.. Tahu tak lapar tu apa? Nak makan! Bila nak makan, kita kena makan. Bila kena makan, tak kira masa kita kena makan? .


Apa kau nak buat kalau kau tngh syok2 tido lpaz tu ttibe trbngun. Sebab apa? Sebab lapar. Astu, kau rasa kena tahan smpai esk pagi tak? No way!!! Kena makan!!


So, kesimpulannya, aku nak cakap kat sini, aku lapar sebenarnya. Bye!

#saya dah kurus so i can eat whatever i want. jangan jelez
lapar live matters HAHAHAHAH
jeleznya 😭
xpa, yg penting awak bahagia & sihat serta sentiasa ceria ii 🤗😇
sweetnya awak hahaha
Ok done buat orang jelez ehekk
''.''
 

TuahxDerhaka

DFM Member
DFM Member
LV
0
 
18 Sep 2021
19
55
DragonCoin
7,086.00
Selamat Pagi forumers DFM.Malam tadi saya ada baca artikel tentang elakkan makan lewat malam and rasa menarik jugak lah so saya nak share dekat sini hehe

Mesti korang semua akan rasa penat malam ii asyik duduk depan pc je pastu korang pun masuk dapur masak ramen , maggi atau panaskan makanan leftover dan makan sambil tengok netflix..mesti best kan..makan lewat malam kenyang dia lain macam HAHAHA.Once kita dh selalu makan lewat malam benda tu akan jadi routine harian kita kalau sukar tido lewat malam HAHA ..Mesti korang semua pernah dengarkan makan lewat malam ini tak baik untuk kesihatan.. ye memang betul pun..sebab pada lewat malam badan kita perlu rest ..yela kita pun akan rasa penat apatah organ ii kita HAHAHA lepastu korang pulak makan so badan kita perlu meproses makanan yang kita makan and at the same time otak kita akan terganggu.bukan itu sahaja vukan itu sahaja makan malam juga tabiat yang buruk dari pelbagai aspek ...lesgooo

1) Menyukarkan proses pengurangan berat badan
Makan lewat malam akan menggalakkan kepada penambahan berat badan. Terdapat penyelidikan membuktikan bahawa makan lewat boleh mempengaruhi proses penurunan berat badan. Ini kerana kalori yang diambil pada lewat malam lebih cenderung untuk disimpan sebagai lemak dalam tubuh.

2) Memburukkan kesihatan metabolisme
Jika anda seorang individu yang tidak kisah tentang kenaikan berat badan, berikut mungkin sesuatu yang dapat menghalang anda dari menghampiri peti sejuk ketika lewat malam. Kajian menunjukkan bahawa makan lewat malam dikaitkan dengan penurunan penggunaan tenaga rehat dan mengurangkan toleransi glukosa. Dalam bahasa mudah, makan lewat malam akan memudaratkan kesihatan metabolisme anda. Secara tidak langsung akan meningkatkan risiko anda terhadap ketahanan insulin, pra-diabetes, diabetes jenis 2 dan penyakit jantung.

3) Mempengaruhi konsentrasi
Makan lewat malam tidak hanya membuatkan buah pinggang anda menderita. Ternyata makan lewat malam juga tidak baik untuk kesihatan otak anda. Percaya atau tidak, saintis mendapati bahawa masa makan mempunyai kesan luas pada fisiologi otak dan tingkah laku. Corak makan yang tidak menentu akan mempengaruhi sistem circadian dan seterusnya mempengaruhi keupayaan pembelajaran dan menghafal otak.

4) Kualiti tidur
Makan lewat malam boleh membuatkan anda tidak tidur dan akan memberi kesan negatif kepada kualiti tidur. Terdapat penyelidik menyatakan ini boleh berlaku kerana pola makan secara langsung memberi kesan negatif pada pola tidur dan mimpi. Antara makanan yang harus dielakkan adalah makanan tenusu dan makanan pedas.

5) Tingkatkan risiko Asid Refluks
Makan sebelum tidur boleh meningkatkan risiko untuk asid refluks waktu malam. Apabila perut anda sedang bergelut untuk mencerna makanan semasa anda berbaring di tempat tidur, tekanan metabolisme makanan boleh menyebabkan LES (Lower Esophageal Sphincter) menjadi longgar, yang menyebabkan makanan dan asid perut yang tidak tercerna bergerak kembali ke esofagus. Jika anda mengalami refluks, sebaiknya buat jurang masa 2 jam antara makan dan tidur untuk mengelakkan refluks waktu malam.

6) Gangguan pemakanan
Jika anda mendapati diri anda memiliki keinginan untuk snek pada lewat malam, malam demi malam, anda mungkin menghadapi masalah yang lebih serius. Seandainya anda mempunyai keinginan berulang untuk makan lewat malam walaupun tidak berasa lapar, anda mungkin menghadapi masalah NES (Night Eating Syndrome).

7) Pagi yang lapar
Makan lewat malam boleh membuatkan anda berasa lebih lapar apabila anda bangun pada keesokan harinya. Ini disebabkan insulin yang dikeluarkan oleh pankreas selepas makan. Ia seterusnya akan menyebabkan lebih banyak glukosa yang terhasil dan mencetuskan hormon yang dipanggil ‘ghrelin’ yang berfungsi menyebabkan kelaparan.

sekian dari saya ..untuk info selanjutnya klik link dibawah
yang kerja malam auto gg 🤣 lapo wei tengah malam
 

DarkPhoenix

DFM GFX Team
DFM GFX Team
LV
0
 
5 Jun 2021
387
1,790
3RR0R_L0C4T3
DragonCoin
409.00
Call Of Duty: Modern Warfare
PUBG
Dota 2
DJI Mavic Pro
Kemah
Selamat Pagi forumers DFM.Malam tadi saya ada baca artikel tentang elakkan makan lewat malam and rasa menarik jugak lah so saya nak share dekat sini hehe

Mesti korang semua akan rasa penat malam ii asyik duduk depan pc je pastu korang pun masuk dapur masak ramen , maggi atau panaskan makanan leftover dan makan sambil tengok netflix..mesti best kan..makan lewat malam kenyang dia lain macam HAHAHA.Once kita dh selalu makan lewat malam benda tu akan jadi routine harian kita kalau sukar tido lewat malam HAHA ..Mesti korang semua pernah dengarkan makan lewat malam ini tak baik untuk kesihatan.. ye memang betul pun..sebab pada lewat malam badan kita perlu rest ..yela kita pun akan rasa penat apatah organ ii kita HAHAHA lepastu korang pulak makan so badan kita perlu meproses makanan yang kita makan and at the same time otak kita akan terganggu.bukan itu sahaja vukan itu sahaja makan malam juga tabiat yang buruk dari pelbagai aspek ...lesgooo

1) Menyukarkan proses pengurangan berat badan
Makan lewat malam akan menggalakkan kepada penambahan berat badan. Terdapat penyelidikan membuktikan bahawa makan lewat boleh mempengaruhi proses penurunan berat badan. Ini kerana kalori yang diambil pada lewat malam lebih cenderung untuk disimpan sebagai lemak dalam tubuh.

2) Memburukkan kesihatan metabolisme
Jika anda seorang individu yang tidak kisah tentang kenaikan berat badan, berikut mungkin sesuatu yang dapat menghalang anda dari menghampiri peti sejuk ketika lewat malam. Kajian menunjukkan bahawa makan lewat malam dikaitkan dengan penurunan penggunaan tenaga rehat dan mengurangkan toleransi glukosa. Dalam bahasa mudah, makan lewat malam akan memudaratkan kesihatan metabolisme anda. Secara tidak langsung akan meningkatkan risiko anda terhadap ketahanan insulin, pra-diabetes, diabetes jenis 2 dan penyakit jantung.

3) Mempengaruhi konsentrasi
Makan lewat malam tidak hanya membuatkan buah pinggang anda menderita. Ternyata makan lewat malam juga tidak baik untuk kesihatan otak anda. Percaya atau tidak, saintis mendapati bahawa masa makan mempunyai kesan luas pada fisiologi otak dan tingkah laku. Corak makan yang tidak menentu akan mempengaruhi sistem circadian dan seterusnya mempengaruhi keupayaan pembelajaran dan menghafal otak.

4) Kualiti tidur
Makan lewat malam boleh membuatkan anda tidak tidur dan akan memberi kesan negatif kepada kualiti tidur. Terdapat penyelidik menyatakan ini boleh berlaku kerana pola makan secara langsung memberi kesan negatif pada pola tidur dan mimpi. Antara makanan yang harus dielakkan adalah makanan tenusu dan makanan pedas.

5) Tingkatkan risiko Asid Refluks
Makan sebelum tidur boleh meningkatkan risiko untuk asid refluks waktu malam. Apabila perut anda sedang bergelut untuk mencerna makanan semasa anda berbaring di tempat tidur, tekanan metabolisme makanan boleh menyebabkan LES (Lower Esophageal Sphincter) menjadi longgar, yang menyebabkan makanan dan asid perut yang tidak tercerna bergerak kembali ke esofagus. Jika anda mengalami refluks, sebaiknya buat jurang masa 2 jam antara makan dan tidur untuk mengelakkan refluks waktu malam.

6) Gangguan pemakanan
Jika anda mendapati diri anda memiliki keinginan untuk snek pada lewat malam, malam demi malam, anda mungkin menghadapi masalah yang lebih serius. Seandainya anda mempunyai keinginan berulang untuk makan lewat malam walaupun tidak berasa lapar, anda mungkin menghadapi masalah NES (Night Eating Syndrome).

7) Pagi yang lapar
Makan lewat malam boleh membuatkan anda berasa lebih lapar apabila anda bangun pada keesokan harinya. Ini disebabkan insulin yang dikeluarkan oleh pankreas selepas makan. Ia seterusnya akan menyebabkan lebih banyak glukosa yang terhasil dan mencetuskan hormon yang dipanggil ‘ghrelin’ yang berfungsi menyebabkan kelaparan.

sekian dari saya ..untuk info selanjutnya klik link dibawah
Terima kasih utk info ni.....🧐
 
  • Like
Reactions: aisy_alam and sifar

xMs_UwU_sMx

DFM Member
DFM Member
LV
0
 
1 Sep 2021
89
1,064
Rahim Mak
DragonCoin
205.00
Rawr The Fat Tiger
Ulat Gonggok Gergasi
Selamat Pagi forumers DFM.Malam tadi saya ada baca artikel tentang elakkan makan lewat malam and rasa menarik jugak lah so saya nak share dekat sini hehe

Mesti korang semua akan rasa penat malam ii asyik duduk depan pc je pastu korang pun masuk dapur masak ramen , maggi atau panaskan makanan leftover dan makan sambil tengok netflix..mesti best kan..makan lewat malam kenyang dia lain macam HAHAHA.Once kita dh selalu makan lewat malam benda tu akan jadi routine harian kita kalau sukar tido lewat malam HAHA ..Mesti korang semua pernah dengarkan makan lewat malam ini tak baik untuk kesihatan.. ye memang betul pun..sebab pada lewat malam badan kita perlu rest ..yela kita pun akan rasa penat apatah organ ii kita HAHAHA lepastu korang pulak makan so badan kita perlu meproses makanan yang kita makan and at the same time otak kita akan terganggu.bukan itu sahaja vukan itu sahaja makan malam juga tabiat yang buruk dari pelbagai aspek ...lesgooo

1) Menyukarkan proses pengurangan berat badan
Makan lewat malam akan menggalakkan kepada penambahan berat badan. Terdapat penyelidikan membuktikan bahawa makan lewat boleh mempengaruhi proses penurunan berat badan. Ini kerana kalori yang diambil pada lewat malam lebih cenderung untuk disimpan sebagai lemak dalam tubuh.

2) Memburukkan kesihatan metabolisme
Jika anda seorang individu yang tidak kisah tentang kenaikan berat badan, berikut mungkin sesuatu yang dapat menghalang anda dari menghampiri peti sejuk ketika lewat malam. Kajian menunjukkan bahawa makan lewat malam dikaitkan dengan penurunan penggunaan tenaga rehat dan mengurangkan toleransi glukosa. Dalam bahasa mudah, makan lewat malam akan memudaratkan kesihatan metabolisme anda. Secara tidak langsung akan meningkatkan risiko anda terhadap ketahanan insulin, pra-diabetes, diabetes jenis 2 dan penyakit jantung.

3) Mempengaruhi konsentrasi
Makan lewat malam tidak hanya membuatkan buah pinggang anda menderita. Ternyata makan lewat malam juga tidak baik untuk kesihatan otak anda. Percaya atau tidak, saintis mendapati bahawa masa makan mempunyai kesan luas pada fisiologi otak dan tingkah laku. Corak makan yang tidak menentu akan mempengaruhi sistem circadian dan seterusnya mempengaruhi keupayaan pembelajaran dan menghafal otak.

4) Kualiti tidur
Makan lewat malam boleh membuatkan anda tidak tidur dan akan memberi kesan negatif kepada kualiti tidur. Terdapat penyelidik menyatakan ini boleh berlaku kerana pola makan secara langsung memberi kesan negatif pada pola tidur dan mimpi. Antara makanan yang harus dielakkan adalah makanan tenusu dan makanan pedas.

5) Tingkatkan risiko Asid Refluks
Makan sebelum tidur boleh meningkatkan risiko untuk asid refluks waktu malam. Apabila perut anda sedang bergelut untuk mencerna makanan semasa anda berbaring di tempat tidur, tekanan metabolisme makanan boleh menyebabkan LES (Lower Esophageal Sphincter) menjadi longgar, yang menyebabkan makanan dan asid perut yang tidak tercerna bergerak kembali ke esofagus. Jika anda mengalami refluks, sebaiknya buat jurang masa 2 jam antara makan dan tidur untuk mengelakkan refluks waktu malam.

6) Gangguan pemakanan
Jika anda mendapati diri anda memiliki keinginan untuk snek pada lewat malam, malam demi malam, anda mungkin menghadapi masalah yang lebih serius. Seandainya anda mempunyai keinginan berulang untuk makan lewat malam walaupun tidak berasa lapar, anda mungkin menghadapi masalah NES (Night Eating Syndrome).

7) Pagi yang lapar
Makan lewat malam boleh membuatkan anda berasa lebih lapar apabila anda bangun pada keesokan harinya. Ini disebabkan insulin yang dikeluarkan oleh pankreas selepas makan. Ia seterusnya akan menyebabkan lebih banyak glukosa yang terhasil dan mencetuskan hormon yang dipanggil ‘ghrelin’ yang berfungsi menyebabkan kelaparan.

sekian dari saya ..untuk info selanjutnya klik link dibawah
Knpa sy makan malam tetap kurus...:(
 

faeyyxyi

DFM Member
DFM Member
LV
0
 
20 Jul 2021
189
2,238
private party
DragonCoin
5,767,724.00
Rumah Panjang
Selamat Pagi forumers DFM.Malam tadi saya ada baca artikel tentang elakkan makan lewat malam and rasa menarik jugak lah so saya nak share dekat sini hehe

Mesti korang semua akan rasa penat malam ii asyik duduk depan pc je pastu korang pun masuk dapur masak ramen , maggi atau panaskan makanan leftover dan makan sambil tengok netflix..mesti best kan..makan lewat malam kenyang dia lain macam HAHAHA.Once kita dh selalu makan lewat malam benda tu akan jadi routine harian kita kalau sukar tido lewat malam HAHA ..Mesti korang semua pernah dengarkan makan lewat malam ini tak baik untuk kesihatan.. ye memang betul pun..sebab pada lewat malam badan kita perlu rest ..yela kita pun akan rasa penat apatah organ ii kita HAHAHA lepastu korang pulak makan so badan kita perlu meproses makanan yang kita makan and at the same time otak kita akan terganggu.bukan itu sahaja vukan itu sahaja makan malam juga tabiat yang buruk dari pelbagai aspek ...lesgooo

1) Menyukarkan proses pengurangan berat badan
Makan lewat malam akan menggalakkan kepada penambahan berat badan. Terdapat penyelidikan membuktikan bahawa makan lewat boleh mempengaruhi proses penurunan berat badan. Ini kerana kalori yang diambil pada lewat malam lebih cenderung untuk disimpan sebagai lemak dalam tubuh.

2) Memburukkan kesihatan metabolisme
Jika anda seorang individu yang tidak kisah tentang kenaikan berat badan, berikut mungkin sesuatu yang dapat menghalang anda dari menghampiri peti sejuk ketika lewat malam. Kajian menunjukkan bahawa makan lewat malam dikaitkan dengan penurunan penggunaan tenaga rehat dan mengurangkan toleransi glukosa. Dalam bahasa mudah, makan lewat malam akan memudaratkan kesihatan metabolisme anda. Secara tidak langsung akan meningkatkan risiko anda terhadap ketahanan insulin, pra-diabetes, diabetes jenis 2 dan penyakit jantung.

3) Mempengaruhi konsentrasi
Makan lewat malam tidak hanya membuatkan buah pinggang anda menderita. Ternyata makan lewat malam juga tidak baik untuk kesihatan otak anda. Percaya atau tidak, saintis mendapati bahawa masa makan mempunyai kesan luas pada fisiologi otak dan tingkah laku. Corak makan yang tidak menentu akan mempengaruhi sistem circadian dan seterusnya mempengaruhi keupayaan pembelajaran dan menghafal otak.

4) Kualiti tidur
Makan lewat malam boleh membuatkan anda tidak tidur dan akan memberi kesan negatif kepada kualiti tidur. Terdapat penyelidik menyatakan ini boleh berlaku kerana pola makan secara langsung memberi kesan negatif pada pola tidur dan mimpi. Antara makanan yang harus dielakkan adalah makanan tenusu dan makanan pedas.

5) Tingkatkan risiko Asid Refluks
Makan sebelum tidur boleh meningkatkan risiko untuk asid refluks waktu malam. Apabila perut anda sedang bergelut untuk mencerna makanan semasa anda berbaring di tempat tidur, tekanan metabolisme makanan boleh menyebabkan LES (Lower Esophageal Sphincter) menjadi longgar, yang menyebabkan makanan dan asid perut yang tidak tercerna bergerak kembali ke esofagus. Jika anda mengalami refluks, sebaiknya buat jurang masa 2 jam antara makan dan tidur untuk mengelakkan refluks waktu malam.

6) Gangguan pemakanan
Jika anda mendapati diri anda memiliki keinginan untuk snek pada lewat malam, malam demi malam, anda mungkin menghadapi masalah yang lebih serius. Seandainya anda mempunyai keinginan berulang untuk makan lewat malam walaupun tidak berasa lapar, anda mungkin menghadapi masalah NES (Night Eating Syndrome).

7) Pagi yang lapar
Makan lewat malam boleh membuatkan anda berasa lebih lapar apabila anda bangun pada keesokan harinya. Ini disebabkan insulin yang dikeluarkan oleh pankreas selepas makan. Ia seterusnya akan menyebabkan lebih banyak glukosa yang terhasil dan mencetuskan hormon yang dipanggil ‘ghrelin’ yang berfungsi menyebabkan kelaparan.

sekian dari saya ..untuk info selanjutnya klik link dibawah
okayyy nexttt. 2022 plan nak diet😌harap semua berjalan dengan lancar uhukss
 
  • Like
Reactions: aisy_alam