Fakta-Fakta Tentang Anak Sulung ~

AkiraCalix

Psychokinetic
DFM Member
LV
0
 
5 Jun 2021
835
15,139
./utopia
DragonCoin
2,851,022,250.36
Tart Nenas
Bugatti Centodieci
Mercedes-Benz Maybach Exelero
Angry Lion
Eagle
Ancient Piranha
πŸ‘‹ Assalamualaikum Dan Hai Rakan-Rakan Saya SekalianπŸ‘‹

Disebabkan malam ni saya free daripada kesibukan duniawi dan tak tahu nak buat apa so saya pun post lah thread pasal ini..

1638534760519.png

Kebiasaannya, anak sulung mempunyai imej yang tersendiri kerana sifat-sifat yang ada padanya dan menurut kajian pakar,personaliti seorang anak juga boleh dipengaruhi oleh kedudukannya dalam keluarga.Tanpa melengahkan masa saya akan kongsikan fakta ii yang terdapat pada anak-anak sulung di luar sana :-

1. Garang Dan Tegas ~
πŸ‘‰ Anak pertama bertanggungjawab keatas adik ii dan membantu ibu dalam menguruskan urusan rumah,kebiasaanya anak sulung mempunyai sifat yng garang dan tegas.Sebagai anak paling tua,mereka terpaksa bersifat sedemikian keatas adik ii dan secara tidak langsung sifat tersebut terus melekat dalam diri mereka sehingga terbawa ii ke tempat kerja atau dalam rumah tangga.Hadap jelah dah nama Abang Long & Kak Long tapi jangan salah sangka pulak,walaupun mereka nampak garang dan tegas tapi hati mereka baik dan lembut.Mereka garang dan tegas sebab sayangkan adik ii dan mahu kurangkan beban yang ditanggung oleh ibu..senang cite garang-garang pun dalam hati ada taman hahaha..



2. Karakter Yang Dominan ~
πŸ‘‰ Bila dah terbiasa jadi ketua yng jaga adik ii di rumah,secara tak langsung sifat dominan akan muncul dlm diri si anak sulung.Samalah seperti sifat garang dan tegas,sifat dominan juga akan terus melekat dalam diri mereka sehingga terbawa ii ke dalam hubungan,pergaulan dan di tempat kerja.Sesetengah orang anggap sifat dominan anak sulung ni kurang menyenangkan (annoying) tapi percayalah ianya bukan dibuat ii atau disengajakan.Kalau ada adik ii atau individu yng kurang selesa dengan sifat dominan yng ada pada anak sulung,silalah confess kepada mereka dan minta mereka kurangkan sifat tersebut dalam diri..



3. Lebih Matang Daripada Usia ~
πŸ‘‰ Umumnya semua tahu yng anak sulung menggalas tanggungjawab yng besar di rumah dengan menjaga adik ii,bantu ibu buat itu ini dan obviously terpaksa mengalah dengan adik ii.Sedikit sebanyak ini menjadikan anak sulung seorang yng matang malah lebih matang dari rakan ii sebaya mereka yng lain.Inilah keistimewaan anak sulung katanya ihikssssss malu titewww..



4. Penyayang Dan Mudah Memaafkan ~
πŸ‘‰ Tidak dinafikan bahawa anak sulung seorang yng penyayang,sejak kecil lagi sifat penyayang telah dipupuk dalam diri mereka disebabkan tanggungjawab yng digalas oleh mereka.Mereka juga mudah memaafkan kerana hati mereka sangat lembut dan mudah tersentuh,jika mereka dikenali dengan lebih dekat mungkin anda akan sedar bahawa mereka ini mempunyai hati emas yng mudah memaafkan orang lain dan juga jenis mudah mengeluarkan air mata..hati tisu (huhu)..



5. Tidak Kedekut Atau Berkira Dan Suka Memendam Perasaan ~
πŸ‘‰ Disebabkan anak sulung sudah terbiasa mengalah dengan adik ii,mereka akan berkongsi segalanya dengan adik ii secara adil dan kadang ii terpaksa korbankan perasaan sendiri.Sifat ini membentuk diri mereka dan menjadikan mereka suka memendam perasaan serta sukar untuk berkongsi perasaan dgn orang lain.Sifat ini mungkin timbul akibat mereka sudak terbiasa berkorban perasaan demi adik ii sejak kecil lagi.Kemungkinan sifat ini akan terus kekal dlm diri anak sulung sehingga berpasangan dan berkahwin kelak.Rajin ii lah berborak dari hati ke hati dengan mereka kalau ii mereka ada luahan hati ke atau luahan masalah ke,who knows mereka terbuka hati nk share ngn korng



6. Mudah Mesra Atau Ceria Tetapi Sensitif ~
πŸ‘‰ Walaupun kelihatan garang dan tegas,sebenarnya mereka mudah mesra terutama sekali bila bertemu dgn orang baru.Mereka mudah bergaul dan menyesuaikan diri dngn keadaan sekeliling,kebiasaanya mereka seorang yg ceria dan happy go lucky kerana mereka dh terbiasa menghiburkan dan membahagiakan diri,adik ii dan ibu bapa.Tetapi percayalah disebalik itu hati mereka agak sensitif dan menurut kajian,sifat sensitif dlm diri anak sulung berkemungkinan berpunca daripada keadaan yg memaksa mereka untuk mengalah sejak kecil,tambah pula dengan kadang ii kekurangan perhatian dan kasih sayang daripada ibu bapa kerana ibu bapa terpaksa memberi perhatian dan manjakan adik ii yg lebih kecik.Ini menimbulkan perasaan mudah terusik dalam diri anak sulung..



7. Pelindung Dan Suka Mengarah ~
πŸ‘‰ Antara penyebab anak sulung garang dan tegas kerana untuk melindungi adik ii dan ahli keluarga yg lain.Kasih sayang anak sulung terhadap adik-beradik menjadikan mereka pelindung (overprotective) terhadap keluarga tak kira dalam keadaan apa sekalipun.Mereka tidak sanggup melihat adik ii dalam kesusahan,dimarahi atau disakiti oleh orang lain.Sifat suka mengarah atau bossy pula selalunya lebih cenderung ke arah perempuan kerana mungkin juga mereka sudah terbiasa menghadap situasi begini bersama ii ibu bapa dari awal,maka akhirnya bila bersama ii dgn adik ii anak sulung pun jadi lebih banyak mengarah atau bossy dngn adik-adiknya suruh buat itu ini memandang diri mereka lebih tua muahahahaha..



8. Ego Dan Degil ~
πŸ‘‰ Mereka juga sering dilihat sebagai seorang yg ego mungkin disebabkan peranan mereka terhadap adik ii,pelindung keluarga,pendamai,anak harapan ibu bapa dan sebagainya yg sedikit sebanyak membentuk keegoan dlm diri mereka.Anak sulung tidak suka diperlekehkan atau dipandang rendah oleh orang lain akan kelebihan dan kemampuannya.Kadang ii juga boleh tahan degil anak sulung ni kerana mereka tidak suka diarah-arah terutamanya oleh adik ii atau orang lain selain ibu bapa dan ahli keluarga lebih tua.Dah terbiasa main peranan sebagai orang harapan,so bila disuruh buat itu ini agak susahlah untuk mereka nak terima dan lakukannya..ermmmm adan muka hahaha..



9. Cemerlang Dan Menjadi Model Contoh ~
πŸ‘‰Anak sulung selalunya mendapat sokongan yg penuh dari ibu bapa dari segi pendidikan,kemahiran dan didikan agama,mereka diberi banyak peluang untuk berusaha dan meningkatkan kualiti diri.Katanya tidak peliklah jika ada anak sulung yg lebih cemerlang berbanding yg lain.Selain itu,mereka juga dipengaruhi oleh keinginan yg ingin berjaya untuk mengubah dan membela nasib keluarga.Abang dan kakak adalah model contoh kepada adik ii mereka dan menjadi kayu pengukur dan ayam tambatan keluarga.Apa yg dilakukan atau ucapan sering menjadi ikutan adik-beradik dan selalunya ibu bapa akan menyuruh anak ii yg lain untuk mencontohi perkara ii baik yg dilakukan oleh anak sulung.



10. Mudah Bertolak Ansur Dan Bawa Berbincang ~
πŸ‘‰Kerana kematangannya,anak sulung mudah untuk bertolak ansur dan cenderung untuk mengalah apabila berlakunya sesuatu perbalahan atau salah faham.Mungkin disebabkan pengetahuan dan pengalaman mereka yg lebih banyak membuatkan mereka dapat menilai situasi dgn lebih baik dan mudah untuk dibawa berbincang.Mereka bersikap lebih rasional dlm membuat keputusan dan menilai sesuatu perkara serta selain juga perasaan mereka terarah kepada ingin melindungi adik-beradiknya.



11. Tenang Dan Bijak Mengawal Situasi ~
πŸ‘‰Anak sulung merupakan seorang yg tenang dan tidak terburu ii dlm melakukan sesuatu,mereka membuat keputusan selepas mengambil kira segala sudut,pandangan dan faktor secara menyeluruh.Mungkin kerana usianya yg lebih tua berbanding yg lain membuatnya matang dan mampu mengawal emosi dgn lebih baik kerana tangki emosi mereka lebih terisi berbanding yg lain.Mereka juga pandai mengawal situasi di sekeliling kerana dgn ilmu dan pengetahuan yg ada,mereka mempu mempengaruhi orang dan secara tak langsung keadaan sekeliling.Faktor usia mungkin menyebabkan adik ii akan lebih dengar kata dan orang lain hormat kepada mereka.



12. Cerewet ~
πŸ‘‰Anak sulung seorang yg agak cerewet kerana dengan sifat ketegasannya,mereka amat berhati ii dan cerewet dalam segala pemilihan,membuat keputusan dan situasi supaya segalanya kelihatan sempurna dan tidak mendatangkan kesusahan kelak baik untuk dirinya atau orang lain..senang cite perfectionist lah..



~> Disebabkan saya anak sulung, thread ni sepenuhnya tentang anak sulung dan thread ni hadiah kepada Abang-Abang Long dan Akak-Akak Long di luar sana (mcm kongsi gelap pula hahahahaha) so maaflah yang mana bukan anak sulung tu hihihi.Thread ni penuh dengan tulisan so baca dan hadamkan perlahan ii ya,membaca itu kan amalan mulia:ROFLMAO::ROFLMAO: Fakta ii ini diambil dari blog ii di Google so ada ayat ii yg saya ringkaskan mcm biasa supaya tak panjang lebar kang korng rimas pula baca ayat panjang ii ni..


# Yang mana anak sulung tu silalah komen dibawah,yang bukan anak sulung pun silalah komen dibawah.Sila penuhkan ruangan komen thread ini dengan komen ii anda dan jangan lupa like and share thread ni ya hahahaha (mcm Youtube pulak nasib takde butang subscribe hahahaha).Maaf jika ada sebarang salah silap dalam thread saya ini dan selamat membaca..Byeee guyss:giggle:;)


:cool:~SEKIAN TERIMA KASIH~:cool:

 

J1ng0

DFM Member
DFM Member
LV
0
 
5 Jun 2021
284
2,029
32
1t1k Br0quen
DragonCoin
4,495.00
Eagle
Ulat Gonggok Gergasi
πŸ‘‹ Assalamualaikum Dan Hai Rakan-Rakan Saya SekalianπŸ‘‹

Disebabkan malam ni saya free daripada kesibukan duniawi dan tak tahu nak buat apa so saya pun post lah thread pasal ini..

View attachment 15944

Kebiasaannya, anak sulung mempunyai imej yang tersendiri kerana sifat-sifat yang ada padanya dan menurut kajian pakar,personaliti seorang anak juga boleh dipengaruhi oleh kedudukannya dalam keluarga.Tanpa melengahkan masa saya akan kongsikan fakta ii yang terdapat pada anak-anak sulung di luar sana :-

1. Garang Dan Tegas ~




2. Karakter Yang Dominan ~




3. Lebih Matang Daripada Usia ~




4. Penyayang Dan Mudah Memaafkan ~




5. Tidak Kedekut Atau Berkira Dan Suka Memendam Perasaan ~




6. Mudah Mesra Atau Ceria Tetapi Sensitif ~




7. Pelindung Dan Suka Mengarah ~




8. Ego Dan Degil ~




9. Cemerlang Dan Menjadi Model Contoh ~




10. Mudah Bertolak Ansur Dan Bawa Berbincang ~




11. Tenang Dan Bijak Mengawal Situasi ~




12. Cerewet ~




~> Disebabkan saya anak sulung, thread ni sepenuhnya tentang anak sulung dan thread ni hadiah kepada Abang-Abang Long dan Akak-Akak Long di luar sana (mcm kongsi gelap pula hahahahaha) so maaflah yang mana bukan anak sulung tu hihihi.Thread ni penuh dengan tulisan so baca dan hadamkan perlahan ii ya,membaca itu kan amalan mulia:ROFLMAO::ROFLMAO: Fakta ii ini diambil dari blog ii di Google so ada ayat ii yg saya ringkaskan mcm biasa supaya tak panjang lebar kang korng rimas pula baca ayat panjang ii ni..


# Yang mana anak sulung tu silalah komen dibawah,yang bukan anak sulung pun silalah komen dibawah.Sila penuhkan ruangan komen thread ini dengan komen ii anda dan jangan lupa like and share thread ni ya hahahaha (mcm Youtube pulak nasib takde butang subscribe hahahaha).Maaf jika ada sebarang salah silap dalam thread saya ini dan selamat membaca..Byeee guyss:giggle:;)


:cool:~SEKIAN TERIMA KASIH~:cool:

terbaik penerangan yang mantap sekali..
 
  • Like
Reactions: AkiraCalix

DarkPhoenix

DFM GFX Team
DFM GFX Team
LV
0
 
5 Jun 2021
387
1,790
3RR0R_L0C4T3
DragonCoin
409.00
Call Of Duty: Modern Warfare
PUBG
Dota 2
DJI Mavic Pro
Kemah
πŸ‘‹ Assalamualaikum Dan Hai Rakan-Rakan Saya SekalianπŸ‘‹

Disebabkan malam ni saya free daripada kesibukan duniawi dan tak tahu nak buat apa so saya pun post lah thread pasal ini..

View attachment 15944

Kebiasaannya, anak sulung mempunyai imej yang tersendiri kerana sifat-sifat yang ada padanya dan menurut kajian pakar,personaliti seorang anak juga boleh dipengaruhi oleh kedudukannya dalam keluarga.Tanpa melengahkan masa saya akan kongsikan fakta ii yang terdapat pada anak-anak sulung di luar sana :-

1. Garang Dan Tegas ~




2. Karakter Yang Dominan ~




3. Lebih Matang Daripada Usia ~




4. Penyayang Dan Mudah Memaafkan ~




5. Tidak Kedekut Atau Berkira Dan Suka Memendam Perasaan ~




6. Mudah Mesra Atau Ceria Tetapi Sensitif ~




7. Pelindung Dan Suka Mengarah ~




8. Ego Dan Degil ~




9. Cemerlang Dan Menjadi Model Contoh ~




10. Mudah Bertolak Ansur Dan Bawa Berbincang ~




11. Tenang Dan Bijak Mengawal Situasi ~




12. Cerewet ~




~> Disebabkan saya anak sulung, thread ni sepenuhnya tentang anak sulung dan thread ni hadiah kepada Abang-Abang Long dan Akak-Akak Long di luar sana (mcm kongsi gelap pula hahahahaha) so maaflah yang mana bukan anak sulung tu hihihi.Thread ni penuh dengan tulisan so baca dan hadamkan perlahan ii ya,membaca itu kan amalan mulia:ROFLMAO::ROFLMAO: Fakta ii ini diambil dari blog ii di Google so ada ayat ii yg saya ringkaskan mcm biasa supaya tak panjang lebar kang korng rimas pula baca ayat panjang ii ni..


# Yang mana anak sulung tu silalah komen dibawah,yang bukan anak sulung pun silalah komen dibawah.Sila penuhkan ruangan komen thread ini dengan komen ii anda dan jangan lupa like and share thread ni ya hahahaha (mcm Youtube pulak nasib takde butang subscribe hahahaha).Maaf jika ada sebarang salah silap dalam thread saya ini dan selamat membaca..Byeee guyss:giggle:;)


:cool:~SEKIAN TERIMA KASIH~:cool:

Waalaikumsalam..saya ank sulung..πŸ₯΄πŸ§
 
  • Like
Reactions: AkiraCalix

Latz

Hackers Leader
DFM Hackers Leader
LV
0
 
5 Jun 2021
585
9,516
Rust
DragonCoin
241,870,976.00
Tart Nenas
Mystery Box [ LEGENDARY ] πŸ”₯πŸ”₯πŸ”₯
Smart Stereo Headset SM0087
Fire Red Dragon
Raspberry Pi 4
Black Dragon
πŸ‘‹ Assalamualaikum Dan Hai Rakan-Rakan Saya SekalianπŸ‘‹

Disebabkan malam ni saya free daripada kesibukan duniawi dan tak tahu nak buat apa so saya pun post lah thread pasal ini..

View attachment 15944

Kebiasaannya, anak sulung mempunyai imej yang tersendiri kerana sifat-sifat yang ada padanya dan menurut kajian pakar,personaliti seorang anak juga boleh dipengaruhi oleh kedudukannya dalam keluarga.Tanpa melengahkan masa saya akan kongsikan fakta ii yang terdapat pada anak-anak sulung di luar sana :-

1. Garang Dan Tegas ~




2. Karakter Yang Dominan ~




3. Lebih Matang Daripada Usia ~




4. Penyayang Dan Mudah Memaafkan ~




5. Tidak Kedekut Atau Berkira Dan Suka Memendam Perasaan ~




6. Mudah Mesra Atau Ceria Tetapi Sensitif ~




7. Pelindung Dan Suka Mengarah ~




8. Ego Dan Degil ~




9. Cemerlang Dan Menjadi Model Contoh ~




10. Mudah Bertolak Ansur Dan Bawa Berbincang ~




11. Tenang Dan Bijak Mengawal Situasi ~




12. Cerewet ~




~> Disebabkan saya anak sulung, thread ni sepenuhnya tentang anak sulung dan thread ni hadiah kepada Abang-Abang Long dan Akak-Akak Long di luar sana (mcm kongsi gelap pula hahahahaha) so maaflah yang mana bukan anak sulung tu hihihi.Thread ni penuh dengan tulisan so baca dan hadamkan perlahan ii ya,membaca itu kan amalan mulia:ROFLMAO::ROFLMAO: Fakta ii ini diambil dari blog ii di Google so ada ayat ii yg saya ringkaskan mcm biasa supaya tak panjang lebar kang korng rimas pula baca ayat panjang ii ni..


# Yang mana anak sulung tu silalah komen dibawah,yang bukan anak sulung pun silalah komen dibawah.Sila penuhkan ruangan komen thread ini dengan komen ii anda dan jangan lupa like and share thread ni ya hahahaha (mcm Youtube pulak nasib takde butang subscribe hahahaha).Maaf jika ada sebarang salah silap dalam thread saya ini dan selamat membaca..Byeee guyss:giggle:;)


:cool:~SEKIAN TERIMA KASIH~:cool:

tapi betulkah ada fakta yang mengatakan anak sulung nampak awet muda berbanding anak kedua (angah) dan selalunya anak sulung akan kahwin lambat
 

Craglitch

DFM Member
DFM Member
LV
0
 
29 Oct 2021
443
2,979
./
DragonCoin
7,660.00
Linux
Angry Lion
Watch Dogs
Apple iPhone 13 Pro
Fire Red Dragon
Frost Dragon
πŸ‘‹ Assalamualaikum Dan Hai Rakan-Rakan Saya SekalianπŸ‘‹

Disebabkan malam ni saya free daripada kesibukan duniawi dan tak tahu nak buat apa so saya pun post lah thread pasal ini..

View attachment 15944

Kebiasaannya, anak sulung mempunyai imej yang tersendiri kerana sifat-sifat yang ada padanya dan menurut kajian pakar,personaliti seorang anak juga boleh dipengaruhi oleh kedudukannya dalam keluarga.Tanpa melengahkan masa saya akan kongsikan fakta ii yang terdapat pada anak-anak sulung di luar sana :-

1. Garang Dan Tegas ~




2. Karakter Yang Dominan ~




3. Lebih Matang Daripada Usia ~




4. Penyayang Dan Mudah Memaafkan ~




5. Tidak Kedekut Atau Berkira Dan Suka Memendam Perasaan ~




6. Mudah Mesra Atau Ceria Tetapi Sensitif ~




7. Pelindung Dan Suka Mengarah ~




8. Ego Dan Degil ~




9. Cemerlang Dan Menjadi Model Contoh ~




10. Mudah Bertolak Ansur Dan Bawa Berbincang ~




11. Tenang Dan Bijak Mengawal Situasi ~




12. Cerewet ~




~> Disebabkan saya anak sulung, thread ni sepenuhnya tentang anak sulung dan thread ni hadiah kepada Abang-Abang Long dan Akak-Akak Long di luar sana (mcm kongsi gelap pula hahahahaha) so maaflah yang mana bukan anak sulung tu hihihi.Thread ni penuh dengan tulisan so baca dan hadamkan perlahan ii ya,membaca itu kan amalan mulia:ROFLMAO::ROFLMAO: Fakta ii ini diambil dari blog ii di Google so ada ayat ii yg saya ringkaskan mcm biasa supaya tak panjang lebar kang korng rimas pula baca ayat panjang ii ni..


# Yang mana anak sulung tu silalah komen dibawah,yang bukan anak sulung pun silalah komen dibawah.Sila penuhkan ruangan komen thread ini dengan komen ii anda dan jangan lupa like and share thread ni ya hahahaha (mcm Youtube pulak nasib takde butang subscribe hahahaha).Maaf jika ada sebarang salah silap dalam thread saya ini dan selamat membaca..Byeee guyss:giggle:;)


:cool:~SEKIAN TERIMA KASIH~:cool:

Oh my gooooddd saya akan jadi middle sibling next year karna saya ada kakak ;-;
 
  • Like
Reactions: AkiraCalix

M4LiQU3

DFM Hackers
DFM Hackers
LV
0
 
29 Sep 2021
1,002
5,724
Bawah Tanah
DragonCoin
9,654,295.00
Oyen The Arrogant Cat
Shiba Inu The Silly
πŸ‘‹ Assalamualaikum Dan Hai Rakan-Rakan Saya SekalianπŸ‘‹

Disebabkan malam ni saya free daripada kesibukan duniawi dan tak tahu nak buat apa so saya pun post lah thread pasal ini..

View attachment 15944

Kebiasaannya, anak sulung mempunyai imej yang tersendiri kerana sifat-sifat yang ada padanya dan menurut kajian pakar,personaliti seorang anak juga boleh dipengaruhi oleh kedudukannya dalam keluarga.Tanpa melengahkan masa saya akan kongsikan fakta ii yang terdapat pada anak-anak sulung di luar sana :-

1. Garang Dan Tegas ~




2. Karakter Yang Dominan ~




3. Lebih Matang Daripada Usia ~




4. Penyayang Dan Mudah Memaafkan ~




5. Tidak Kedekut Atau Berkira Dan Suka Memendam Perasaan ~




6. Mudah Mesra Atau Ceria Tetapi Sensitif ~




7. Pelindung Dan Suka Mengarah ~




8. Ego Dan Degil ~




9. Cemerlang Dan Menjadi Model Contoh ~




10. Mudah Bertolak Ansur Dan Bawa Berbincang ~




11. Tenang Dan Bijak Mengawal Situasi ~




12. Cerewet ~




~> Disebabkan saya anak sulung, thread ni sepenuhnya tentang anak sulung dan thread ni hadiah kepada Abang-Abang Long dan Akak-Akak Long di luar sana (mcm kongsi gelap pula hahahahaha) so maaflah yang mana bukan anak sulung tu hihihi.Thread ni penuh dengan tulisan so baca dan hadamkan perlahan ii ya,membaca itu kan amalan mulia:ROFLMAO::ROFLMAO: Fakta ii ini diambil dari blog ii di Google so ada ayat ii yg saya ringkaskan mcm biasa supaya tak panjang lebar kang korng rimas pula baca ayat panjang ii ni..


# Yang mana anak sulung tu silalah komen dibawah,yang bukan anak sulung pun silalah komen dibawah.Sila penuhkan ruangan komen thread ini dengan komen ii anda dan jangan lupa like and share thread ni ya hahahaha (mcm Youtube pulak nasib takde butang subscribe hahahaha).Maaf jika ada sebarang salah silap dalam thread saya ini dan selamat membaca..Byeee guyss:giggle:;)


:cool:~SEKIAN TERIMA KASIH~:cool:

yeay sulung hadir HAHAHA nice sharing kira
 
  • Like
Reactions: AkiraCalix

Yoshiki

DFM Member
DFM Member
LV
0
 
5 Jun 2021
369
1,129
Core "BlackShield Crew"
DragonCoin
13,194.00
Shark
LG HBS-730 Neckband Wireless Headset
Dragon Nest (λ“œλž˜κ³€λ„€μŠ€νŠΈ)
Eagle
πŸ‘‹ Assalamualaikum Dan Hai Rakan-Rakan Saya SekalianπŸ‘‹

Disebabkan malam ni saya free daripada kesibukan duniawi dan tak tahu nak buat apa so saya pun post lah thread pasal ini..

View attachment 15944

Kebiasaannya, anak sulung mempunyai imej yang tersendiri kerana sifat-sifat yang ada padanya dan menurut kajian pakar,personaliti seorang anak juga boleh dipengaruhi oleh kedudukannya dalam keluarga.Tanpa melengahkan masa saya akan kongsikan fakta ii yang terdapat pada anak-anak sulung di luar sana :-

1. Garang Dan Tegas ~




2. Karakter Yang Dominan ~




3. Lebih Matang Daripada Usia ~




4. Penyayang Dan Mudah Memaafkan ~




5. Tidak Kedekut Atau Berkira Dan Suka Memendam Perasaan ~




6. Mudah Mesra Atau Ceria Tetapi Sensitif ~




7. Pelindung Dan Suka Mengarah ~




8. Ego Dan Degil ~




9. Cemerlang Dan Menjadi Model Contoh ~




10. Mudah Bertolak Ansur Dan Bawa Berbincang ~




11. Tenang Dan Bijak Mengawal Situasi ~




12. Cerewet ~




~> Disebabkan saya anak sulung, thread ni sepenuhnya tentang anak sulung dan thread ni hadiah kepada Abang-Abang Long dan Akak-Akak Long di luar sana (mcm kongsi gelap pula hahahahaha) so maaflah yang mana bukan anak sulung tu hihihi.Thread ni penuh dengan tulisan so baca dan hadamkan perlahan ii ya,membaca itu kan amalan mulia:ROFLMAO::ROFLMAO: Fakta ii ini diambil dari blog ii di Google so ada ayat ii yg saya ringkaskan mcm biasa supaya tak panjang lebar kang korng rimas pula baca ayat panjang ii ni..


# Yang mana anak sulung tu silalah komen dibawah,yang bukan anak sulung pun silalah komen dibawah.Sila penuhkan ruangan komen thread ini dengan komen ii anda dan jangan lupa like and share thread ni ya hahahaha (mcm Youtube pulak nasib takde butang subscribe hahahaha).Maaf jika ada sebarang salah silap dalam thread saya ini dan selamat membaca..Byeee guyss:giggle:;)


:cool:~SEKIAN TERIMA KASIH~:cool:

kdg2 aku risau dgn sulong ni...dy punya syarahan bukan main2 beb..sekali dngar auto diamπŸ˜‚πŸ˜‚πŸ€£AHAHA
 
  • Like
Reactions: AkiraCalix

AkiraCalix

Psychokinetic
DFM Member
LV
0
 
5 Jun 2021
835
15,139
./utopia
DragonCoin
2,851,022,250.36
Tart Nenas
Bugatti Centodieci
Mercedes-Benz Maybach Exelero
Angry Lion
Eagle
Ancient Piranha
Yeahhh terima kasih doktor ..... infomasi yg baik tentang anak sulung .. :)
Sama ii Doktor Aiman aka Paklang..
terbaik penerangan yang mantap sekali..
Terima kasihh Tuan..
sulung kekadang evolve ikut keadaan dia sekeliling πŸ€£πŸ‘

@AkiraCalix anak sulung ko?
Anak sulung ni kadang ii mood dia mcm roller coaster takleh bwak bincang moodnya,ghisau kadang hahaha..Ya,saya anak sulung grimm hihi
Kalau saya bongsu, sesuai ke kalau partner saya sulung πŸ₯ΊπŸ₯Ί
Kalau dh jodoh+serasi go on je relationship korng tu..sulung ke bongsu ke tak mempengaruhi apa ii pun janji bahagia gitewwwww cia cia cia kwkwkw..
Waalaikumsalam..saya ank sulung..πŸ₯΄πŸ§
Bagus ii kita geng hahaha..
tapi betulkah ada fakta yang mengatakan anak sulung nampak awet muda berbanding anak kedua (angah) dan selalunya anak sulung akan kahwin lambat
Erkkk itu saya tak tahulah..mungkin ya mungkin tak ikut individu itu sendirilah mcm mana,kalau dah smpai masa kawin jelah pastu yng nampak awet muda tu no comment tak berani saya komen lebih ii,bahaya hahahaha...
Oh my gooooddd saya akan jadi middle sibling next year karna saya ada kakak ;-;
Wowwww tahniahhh,selamat menjadi seorang Abang/Kakak next year..
yeay sulung hadir HAHAHA nice sharing kira
Terima kasihh boyy,kita geng hahahaha
kdg2 aku risau dgn sulong ni...dy punya syarahan bukan main2 beb..sekali dngar auto diamπŸ˜‚πŸ˜‚πŸ€£AHAHA
Erkkk haha mesti annoying dengar syarahan diorng kan tapi hadap jelah demi kebaikan semua juga buahahahahahahaha..btw saya juga salah seorngnya tu kakakakaka..
i dont think sulong's son is full of ego😐
Ermmm ikut masing ii lah kot psal ego tu..it all depends on the individual himself, sometimes there are also eldest children who are less ego and full of ego but yeahh the ego is still in them..just my opinion as anak sulung lah right or wrong idk huhu..
 

AkiraCalix

Psychokinetic
DFM Member
LV
0
 
5 Jun 2021
835
15,139
./utopia
DragonCoin
2,851,022,250.36
Tart Nenas
Bugatti Centodieci
Mercedes-Benz Maybach Exelero
Angry Lion
Eagle
Ancient Piranha
Nasib x ikut mood. πŸ˜…
Sulung ini dia mempersona, hansome, cantik, macho, apa lagi....kuat, understanding, tampan, supportive, caring, bijaksana, trendy, diam2 berisi, 🀣

Done mengata anak sulung πŸ€£πŸ˜‚πŸ€£πŸ˜‚πŸ€£
Erkkk ishhh bahaya ni..nnti kembang semangkuk pula geng ii sulung btw terima kasih untuk pujian grimm,orng dh puji kan so kita pun terima jelah dngn hati yg terbuka pffttt hahahaha🀣🀣