Tutorial Forum Tutorial : Function-function yang terdapat didalam Forum Dragonforce.io

Tutorial thread

Zetech

DFM Member
DFM Member
LV
0
 
5 Jun 2021
742
2,192
115.135.195.197
DragonCoin
8,292.00
Asalamualaikum, mungkin thread aku ini sangat-sangatlah basic, tapi dengan cara aku share thread ni ianya akan lebih memudahkan para 'orang baru' untuk lebih explore dan mengexplore forum ini
ps : aku buat pon sebab ada orang tanye hehehe
1) Changing background picture in profil (smartphone version : 3 garisan belah atas kiri)

a) Click kat nama tu (Bulatan biru)
Screenshot (26)_LI.jpg



b) EDIT PROFIL BANNER
Screenshot (27)_LI.jpg



c) Choose File
Screenshot (28)_LI.jpg




2) Function yang ada seperti dalam gambar

Screenshot (30)_LI.jpg


a) Garisan warna biru - New posts
  • Macam main menu, thread-thread yang baharu telah dibuat kita boleh tengok kat situ​
b) Garisan merah - Find threads
  • Just carian thread yang kau sendiri buat, kau komen kat thread orang dan thread yang belum dijawab
c) Garisan Orange - Watched
  • Thread/forum yang sudah kita lihat
d) Garisan Kuning - Search Forum (recently use)
Screenshot (29).png

  • Kalau korang nak cari thread berkaitan termux just tekan click (Search Titles only) dan isi keyword termux
  • Ada banyak katogeri seperti termux, kali linux, windows dan sebagainya... Kalau korang nak tengok list just tekan je post thread (cara aku lah) . Ianya akan keluar semua ketogeri...
  • Akan keluar thread semua berkaitan termux (yang newer / older than tu) tarikh spesific thread tu dihasilkan je.
e) Garisan Hijau - Mark Forum Read
  • Just untuk mark as read semua forum yang ada je (berdasarkan pengetahuan aku,kalau salah tolong tunjukkan)

Jadi sama-samalah kita menjaga Kekemasan forum ini❤️

  1. Update profil/buat introduction
  2. Penuhkan ruangan yang ada dengan maklumat diri anda
  3. Jangan toksik orang.. kalau pandai, tolong ajar, bukan tolongkecam
  4. Bila nak tanya soalan tu, pertanyaan jangan tergantung mcm takde point. Nyatakan secara specific

Insyaallah, semua telah tersedia so... tinggal cari je..Jangan malas dan nak harap orang

Rajinlah berusaha untuk berjaya, bab kata admin-admin 1 % dari orang lain, 99% dari usaha sendiri..Oleh itu sentiasa berusaha sendiri, explore sendiri, tak faham atau menemui jalan buntu, just tanya je, orng kat sini.. insyaallah kalau mereka tak buzy mereka jawab😁👍

SEKIAN TERIMA KASIH
ps : kalu ade yang perlu aku tambah ke edit ke roje
je okeyy.. sama2 belajar ,sama2 berjaya :)
 

Attachments

  • Screenshot (26).png
    Screenshot (26).png
    374.9 KB · Views: 32
  • Screenshot (27).png
    Screenshot (27).png
    312.3 KB · Views: 22
  • Screenshot (29).png
    Screenshot (29).png
    151.6 KB · Views: 39
Last edited:

Falcon98

BANNED!!
Banned User
LV
0
 
6 Jun 2021
2,666
30,407
San Francisco, Malaysia
reusagi98.blogspot.com
DragonCoin
14,482,745.00
Tart Nenas
Apple Macbook Pro 13
Redmi Note 11 Pro
DJI Mavic Pro
Samsung Galaxy Z FLIP 3
Apple TV
Asalamualaikum, mungkin thread aku ini sangat-sangatlah basic, tapi dengan cara aku share thread ni ianya akan lebih memudahkan para 'orang baru' untuk lebih explore dan mengexplore forum ini
ps : aku buat pon sebab ada orang tanye hehehe
1) Changing background picture in profil

a) click kat nama tu
View attachment 4914



b) EDIT PROFIL BANNER
View attachment 4916


c) Choose File
View attachment 4917



2) Function yang ada di atas seperti dalam gambar

View attachment 4918

a) Garisan warna biru - New posts
  • Macam main menu, thread-thread yang baharu telah dibuat kita boleh tengok kat situ​
b) Garisan merah - Find thread
  • Just carian thread yang kau sendiri buat, kau komen kat thread orang dan thread yang belum dijawab
c) Garisan Orange - Watched
  • Thread/forum yang sudah kita lihat
d) Garisan Kuning - Search Forum
View attachment 4920
  • Kalau korang nak cari thread berkaitan termux just tekan click (Search Titles only) dan isi keyword termux
  • Ada banyak katogeri seperti termux, kali linux, windows dan sebagainya... Kalau korang nak tengok list just tekan je post thread (cara aku lah) . Ianya akan keluar semua ketogeri...
  • Akan keluar thread semua berkaitan termux (yang newer / older than tu) tarikh spesific thread tu dihasilkan je.
e) Garisan Hijau - Mark Forum Read
  • Just untuk mark as read semua forum yang ada je (berdasarkan pengetahuan aku,kalau salah tolong tunjukkan)

Jadi sama-samalah kita menjaga Kekemasan forum ini

1) update profil/buat introduction
2) penuhkan ruangan yang ada dengan maklumat diri anda
3) jangan tosic orang
4) bila tanya, pertanyaan jangan tergantung mcm takde point dan banyak lagi....

Semuanya insyaallah telah tersedia so... tinggal cari je..

Rajinlah berusaha untuk berjaya, bab kata admin-admin 1 % dari orang lain, 99% dari usaha sendiri..Oleh itu sentiasa berusaha sendiri, explore sendiri, tak faham atau menemui jalan buntu just tanya je, orng kat sini

SEKIAN TERIMA KASIH
ps : kalu ade yang perlu aku tambah ke edit ke roje
je okeyy.. sama2 belajar ,sama2 berjaya :)
Cantik weyhh thread kauu... Wowww... Tq weyh ajar..aq un xperasan ada garis-garis warna kat atas tu. Nasib baik kau buat thread... TQ weyhhh (つ≧▽≦)つ
 

Zetech

DFM Member
DFM Member
LV
0
 
5 Jun 2021
742
2,192
115.135.195.197
DragonCoin
8,292.00
Cantik weyhh thread kauu... Wowww... Tq weyh ajar..aq un xperasan ada garis-garis warna kat atas tu. Nasib baik kau buat thread... TQ weyhhh (つ≧▽≦)つ
hahahah... garis tu... aq buat je... nk bg mudah beza skit null.. btw... aku auto buat... sbb boss falcon98 suruh... rajin tk saya bos🤣🤣
 
  • Like
Reactions: Tzy

Falcon98

BANNED!!
Banned User
LV
0
 
6 Jun 2021
2,666
30,407
San Francisco, Malaysia
reusagi98.blogspot.com
DragonCoin
14,482,745.00
Tart Nenas
Apple Macbook Pro 13
Redmi Note 11 Pro
DJI Mavic Pro
Samsung Galaxy Z FLIP 3
Apple TV
hahahah... garis tu... aq buat je... nk bg mudah beza skit null.. btw... aku auto buat... sbb boss falcon98 suruh... rajin tk saya bos🤣🤣
takdela .. benda2 yg kau garis tu aq xpenah perasan pon sbb aq guna fon..lappy guna utk bukak radio je...
⊂(◉‿◉)つ
but, bila aq suruh? Kau yg volunteer nak buat. Jangan sebar fitnah.🤣🤣
 

playxzplayxz

DFM Member
DFM Member
LV
0
 
10 Jun 2021
74
156
Subang Jaya, Selangor
DragonCoin
4,130.00
Asalamualaikum, mungkin thread aku ini sangat-sangatlah basic, tapi dengan cara aku share thread ni ianya akan lebih memudahkan para 'orang baru' untuk lebih explore dan mengexplore forum ini
ps : aku buat pon sebab ada orang tanye hehehe
1) Changing background picture in profil (smartphone version : 3 garisan belah atas kiri)

a) Click kat nama tu (Bulatan biru)
View attachment 4914



b) EDIT PROFIL BANNER
View attachment 4916


c) Choose File
View attachment 4917



2) Function yang ada seperti dalam gambar

View attachment 4918

a) Garisan warna biru - New posts
  • Macam main menu, thread-thread yang baharu telah dibuat kita boleh tengok kat situ​
b) Garisan merah - Find threads
  • Just carian thread yang kau sendiri buat, kau komen kat thread orang dan thread yang belum dijawab
c) Garisan Orange - Watched
  • Thread/forum yang sudah kita lihat
d) Garisan Kuning - Search Forum (recently use)
View attachment 4920
  • Kalau korang nak cari thread berkaitan termux just tekan click (Search Titles only) dan isi keyword termux
  • Ada banyak katogeri seperti termux, kali linux, windows dan sebagainya... Kalau korang nak tengok list just tekan je post thread (cara aku lah) . Ianya akan keluar semua ketogeri...
  • Akan keluar thread semua berkaitan termux (yang newer / older than tu) tarikh spesific thread tu dihasilkan je.
e) Garisan Hijau - Mark Forum Read
  • Just untuk mark as read semua forum yang ada je (berdasarkan pengetahuan aku,kalau salah tolong tunjukkan)

Jadi sama-samalah kita menjaga Kekemasan forum ini❤️

  1. Update profil/buat introduction
  2. Penuhkan ruangan yang ada dengan maklumat diri anda
  3. Jangan toksik orang.. kalau pandai, tolong ajar, bukan tolongkecam
  4. Bila nak tanya soalan tu, pertanyaan jangan tergantung mcm takde point. Nyatakan secara specific

Insyaallah, semua telah tersedia so... tinggal cari je..Jangan malas dan nak harap orang

Rajinlah berusaha untuk berjaya, bab kata admin-admin 1 % dari orang lain, 99% dari usaha sendiri..Oleh itu sentiasa berusaha sendiri, explore sendiri, tak faham atau menemui jalan buntu, just tanya je, orng kat sini.. insyaallah kalau mereka tak buzy mereka jawab😁👍

SEKIAN TERIMA KASIH
ps : kalu ade yang perlu aku tambah ke edit ke roje
je okeyy.. sama2 belajar ,sama2 berjaya :)
terbaik la kak
 
  • Like
Reactions: Tzy and Zetech

holyhexxor

DFM Member
DFM Member
LV
0
 
5 Jun 2021
4
14
DragonCoin
4,000.00
Asalamualaikum, mungkin thread aku ini sangat-sangatlah basic, tapi dengan cara aku share thread ni ianya akan lebih memudahkan para 'orang baru' untuk lebih explore dan mengexplore forum ini
ps : aku buat pon sebab ada orang tanye hehehe
1) Changing background picture in profil (smartphone version : 3 garisan belah atas kiri)

a) Click kat nama tu (Bulatan biru)
View attachment 4914



b) EDIT PROFIL BANNER
View attachment 4916


c) Choose File
View attachment 4917



2) Function yang ada seperti dalam gambar

View attachment 4918

a) Garisan warna biru - New posts
  • Macam main menu, thread-thread yang baharu telah dibuat kita boleh tengok kat situ​
b) Garisan merah - Find threads
  • Just carian thread yang kau sendiri buat, kau komen kat thread orang dan thread yang belum dijawab
c) Garisan Orange - Watched
  • Thread/forum yang sudah kita lihat
d) Garisan Kuning - Search Forum (recently use)
View attachment 4920
  • Kalau korang nak cari thread berkaitan termux just tekan click (Search Titles only) dan isi keyword termux
  • Ada banyak katogeri seperti termux, kali linux, windows dan sebagainya... Kalau korang nak tengok list just tekan je post thread (cara aku lah) . Ianya akan keluar semua ketogeri...
  • Akan keluar thread semua berkaitan termux (yang newer / older than tu) tarikh spesific thread tu dihasilkan je.
e) Garisan Hijau - Mark Forum Read
  • Just untuk mark as read semua forum yang ada je (berdasarkan pengetahuan aku,kalau salah tolong tunjukkan)

Jadi sama-samalah kita menjaga Kekemasan forum ini❤️

  1. Update profil/buat introduction
  2. Penuhkan ruangan yang ada dengan maklumat diri anda
  3. Jangan toksik orang.. kalau pandai, tolong ajar, bukan tolongkecam
  4. Bila nak tanya soalan tu, pertanyaan jangan tergantung mcm takde point. Nyatakan secara specific

Insyaallah, semua telah tersedia so... tinggal cari je..Jangan malas dan nak harap orang

Rajinlah berusaha untuk berjaya, bab kata admin-admin 1 % dari orang lain, 99% dari usaha sendiri..Oleh itu sentiasa berusaha sendiri, explore sendiri, tak faham atau menemui jalan buntu, just tanya je, orng kat sini.. insyaallah kalau mereka tak buzy mereka jawab😁👍

SEKIAN TERIMA KASIH
ps : kalu ade yang perlu aku tambah ke edit ke roje
je okeyy.. sama2 belajar ,sama2 berjaya :)
mantap 💪🏼 info yg secukup rasa
 
  • Love
  • Like
Reactions: Tzy and Zetech