Information FUNGSI BUTTON SHIFT LOCK PADA KERETA AUTO

Show informational about something

Ragnar Pendragon

DFM Hackers
DFM Hackers
LV
0
 
4 Jun 2021
598
2,678
Norway
DragonCoin
1,675,433.00
Kancil Turbo
Ancient Piranha
FB_IMG_1636248207035.jpg

Baru tahu... Butang 'shift lock' pada gear kereta auto fungsinya membolehkan kereta auto ditolak waktu bateri lemah/kong utk recharge semula. Bagi mereka yang memandu kereta automatik pasti perasan ada satu button 'shift lock' pada gear kereta.

Button shift lock ya dicipta sebagai salah satu ciri keselamatan kepada pemandu.
Shift lock berfungsi untuk meriliskan transmisi korang daripada P. Maksudnya, jika dalam situasi tertentu yang korang kena letakkan gear pada N, contohnya macam kereta kena tunda dan sebagainya kat sini lah button shift lock ni digunakan.

Macam mana nak guna button ni:

1. Matikan enjin kereta ketika gear P
2. Cabut kunci kereta
3. Tekan button shift lock dan jangan lepaskan.
4. Ubah ke gear N dan baru lepaskan butang shift lock.
5. Lepaskan break tangan dan biarkan free.
.
Baru boleh tolak kereta kalau bateri kong dan sebagainya.

Kredit Wan Tan Automotive

-Ragnar c/p
 

J1ng0

DFM Member
DFM Member
LV
0
 
5 Jun 2021
284
2,029
33
1t1k Br0quen
DragonCoin
6,495.00
Eagle
Ulat Gonggok Gergasi
View attachment 14951

Baru tahu... Butang 'shift lock' pada gear kereta auto fungsinya membolehkan kereta auto ditolak waktu bateri lemah/kong utk recharge semula. Bagi mereka yang memandu kereta automatik pasti perasan ada satu button 'shift lock' pada gear kereta.

Button shift lock ya dicipta sebagai salah satu ciri keselamatan kepada pemandu.
Shift lock berfungsi untuk meriliskan transmisi korang daripada P. Maksudnya, jika dalam situasi tertentu yang korang kena letakkan gear pada N, contohnya macam kereta kena tunda dan sebagainya kat sini lah button shift lock ni digunakan.

Macam mana nak guna button ni:

1. Matikan enjin kereta ketika gear P
2. Cabut kunci kereta
3. Tekan button shift lock dan jangan lepaskan.
4. Ubah ke gear N dan baru lepaskan butang shift lock.
5. Lepaskan break tangan dan biarkan free.
.
Baru boleh tolak kereta kalau bateri kong dan sebagainya.

Kredit Wan Tan Automotive

-Ragnar c/p
terima kasih atas perkongsian.....