Information Gambar planet bumi dari jarak 6 bilion kilometer !

Show informational about something

amizikryy

DFM Member
DFM Member
Assalamualaikum selamat malam, selamat sejahtera, salam satu malaysia dan selamat hari raya kepada semua 🥳 sihat ya semua ?

Hari ni aku nak share sikit satu ilmu astronomi dan fakta menarik mengenai planet bumi


1

Korang nampak tak titik kecik putih dalam gambar ni ? (belah kanan sikit)

Pale_Blue_Dot.png


Percaya atau tidak titik kecil putih itu merupakan planet Bumi. Gambar ini diambil oleh salah satu prob milik nasa iaitu Voyager 1 pada 14 February 1990. Gambar ini diambil dengan jarak 6 bilion kilometer daripada matahari !

Gambar ini dikenali sebagai The Pale Blue Dot dan ia juga dikenali dengan quote yang berbunyi :

“Look again at that dot. That’s here. That’s home. That’s us. On it everyone you love, everyone you know, everyone you ever heard of, every human being who ever was, lived out their lives.”


2

Cantik kan gambar planet bumi kat bawah ni ?

1024px-NASA-Apollo8-Dec24-Earthrise.jpg


Gambar ini diberi nama Earthrise. Gambar ini diambil oleh seorang astronot Amerika Syarikat iaitu William Anders ketika misi Apollo 8. Waktu Apollo 8 ni diaorang tak mendarat di bulan tapi mereka hanya mengorbit bulan.


FAKTA TAMBAHAN

VOYAGER 1

Voyager_spacecraft_model.png


Tahukah anda? Voyager 1 merupakan

1. Objek buatan manusia terjauh daripada bumi dengan jarak 23.807 billion km (2023)

2. Benda pertama buatan manusia yang keluar daripada sistem suria

3 . Ia membawa piring emas yang dikenali Voyager Golden Record. Ia mengandungi maklumat tentang planet bumi termasuklah rakaman musik serta ucapan aluan dalam 55 jenis bahasa di dunia dan banyak lagi. Mungkin mereka berharap akan ada makhluk selain daripada manusia menjumpai piring emas ini

1682690151568.jpeg

Sekian terima kasih - Semoga bermanfaat
 
Last edited:

Genatjobs

DFM Hackers
DFM Hackers
LV
0
 
7 Jun 2021
352
5,963
DragonCoin
734,361.00
Tart Nenas
Ducati Panigale V4 R
Ulat Gonggok Gergasi
Ulat Gonggok Gergasi
Wa'alaikumsalam wbt bro @amizikryy
tksh dgn perkongsian
🤩🤩🤩

gmbar ke2 tu cantikkk..
tpi..agak pelik..utarid tu blue kolor..besar dri bumi..and xjauh dri bumi..pasal xnmpak dot planet tu ea?🤔

niii..kalau brader @Kakaroth bca thread ni..siap ar nkau bro..pasal xnmpak planet dio..🤭
 

amizikryy

DFM Member
DFM Member
Wa'alaikumsalam wbt bro @amizikryy
tksh dgn perkongsian
🤩🤩🤩

gmbar ke2 tu cantikkk..
tpi..agak pelik..utarid tu blue kolor..besar dri bumi..and xjauh dri bumi..pasal xnmpak dot planet tu ea?🤔

niii..kalau brader @Kakaroth bca thread ni..siap ar nkau bro..pasal xnmpak planet dio..🤭

Jawapan paling simple dia sebab takde dalam gambar lah haha. Angkasa ni luas & gelap jadi ada masa tertentu untuk nampak bintang & planet lain. Btw utarid sebenarnya lebih kecil daripada bumi 🤠
 
Last edited:

Kakaroth

DFM Hackers
DFM Hackers
LV
0
 
21 Jan 2022
94
283
Sun
www.huobi.com
DragonCoin
1,088,352.00
Assalamualaikum selamat malam, selamat sejahtera, salam satu malaysia dan selamat hari raya kepada semua 🥳 sihat ya semua ?

Hari ni aku nak share sikit satu ilmu astronomi dan fakta menarik mengenai planet bumi


1

Korang nampak tak titik kecik putih dalam gambar ni ? (belah kanan sikit)

Pale_Blue_Dot.png


Percaya atau tidak titik kecil putih itu merupakan planet Bumi. Gambar ini diambil oleh salah satu prob milik nasa iaitu Voyager 1 pada 14 February 1990. Gambar ini diambil dengan jarak 6 bilion kilometer daripada matahari !

Gambar ini dikenali sebagai The Pale Blue Dot dan ia juga dikenali dengan quote yang berbunyi :

“Look again at that dot. That’s here. That’s home. That’s us. On it everyone you love, everyone you know, everyone you ever heard of, every human being who ever was, lived out their lives.”


2

Cantik kan gambar planet bumi kat bawah ni ?

1024px-NASA-Apollo8-Dec24-Earthrise.jpg


Gambar ini diberi nama Earthrise. Gambar ini diambil oleh seorang astronot Amerika Syarikat iaitu William Anders ketika misi Apollo 8. Waktu Apollo 8 ni diaorang tak mendarat di bulan tapi mereka hanya mengorbit bulan.


FAKTA TAMBAHAN

VOYAGER 1

Voyager_spacecraft_model.png


Tahukah anda? Voyager 1 merupakan

1. Objek buatan manusia terjauh daripada bumi dengan jarak 23.807 billion km (2023)

2. Benda pertama buatan manusia yang keluar daripada sistem suria

3 . Ia membawa piring emas yang dikenali Voyager Golden Record. Ia mengandungi maklumat tentang planet bumi termasuklah rakaman musik serta ucapan aluan dalam 55 jenis bahasa di dunia dan banyak lagi. Mungkin mereka berharap akan ada makhluk selain daripada manusia menjumpai piring emas ini

View attachment 28557

Sekian terima kasih - Semoga bermanfaat
wa'alaikummusalam wbt..nice thread👍🏼..
next buat pasal planet namek pulak..penat aku lambai xde sape nak amik gambo😩