Resipi Grilled Lamb Shoulder Chop

Prefix untuk segala resipi dan juadah makanan atau minuman

hotfloppy

Guru Leader
DFM Leader
LV
0
 
5 Jun 2021
537
1
3,980
DragonCoin
9,780.00
Linux
Eagle
Ancient Piranha
Assalamualaikum.

Untuk resipi campak-campak kali ni, aku nak share resipi untuk dinner.​

Grilled Lamb Shoulder Chop​

Jom kita start...

Bahan-Bahan​


Grilled Lamb Chop

  • Lamb Shoulder Chop - anggaran 2 keping untuk seorang. Kalau frozen, thaw dalam fridge semalaman.
  • Olive Oil - agak-agak dalam 2-3 sudu makan je. Guna lebih kalau takde non-stick pan.
  • Black Pepper / Lada Hitam (dikisar separa halus, separa kasar) - secukup rasa
  • Salt / Garam - pun secukup rasa

Gravy

  • Chicken Stock - aku guna kiub ayam je. Guna separuh je. Hancurkan dalam air panas.
  • Air Panas - standby la 500ml. Tak guna semua pun.
  • Tepung Gandum - dalam 1-2 sudu makan
  • Butter - 50 grams camtu. Aku agak-agak je. Huhuhu.
  • Black Pepper / Lada Hitam (dikisar halus) - secukup rasa
  • Salt / Garam - pun secukup rasa
  • Dried Herbs - thyme, rosemary etc. Hancurkan.

Side Dish

Jom masak!


Cara Penyediaan​



Grilled Lamb Chop

  • Pertama sekali, pastikan lamb chop kita fully thawed.
  • Pastu, gunakan kitchen towel untuk keringkan betul-betul lamb tu. Tisu biasa pun boleh, tapi berkeping-keping la. Huhuhu.
Bwrr15D.jpg

  • Taburkan garam ke semua permukaan. Jangan kedekut sangat garam, nanti tawar.
  • Pastu taburkan pulak black pepper. Ini pun jangan kedekut, campak je.

2Qh4jey.jpg


sWBvtUZ.jpg


8POI7y0.jpg


jloojdj.jpg

  • Dah siap sapu semua bahan, biarkan sekejap dalam 10 minit.
  • Panaskan pan dengan api besar.
  • Bila pan dah betul-betul panas, keluar asap-asap sikit tu, letak olive oil.
    • Jangan banyak sangat, nanti jadi kambing goreng.
  • Pastu terus masukkan lamb chop kita. Jangan perlahankan api.
  • Biarkan lamb chop atas pan sekurang-kurangnya 2-3 minit, bagi ada garing-garing sikit.
  • Lepas 2-3 minit, perlahankan api ke medium dan terbalikkan lamb chop kita.
  • Biarkan selama 4-5 minit lagi.
  • Agak-agak dah garing sikit, dah boleh angkat.
Siap untuk lamb chop!​
SK7HgCp.jpg



Gravy

  • Pan yang kita grill lamb chop tadi, buang minyak berlebihan yang ada. Kerak-kerak jangan buang.
  • Panaskan pan dengan api sederhana, dan masukkan butter. Biar butter mencair.
  • Sambil-sambil tu, kita scrap kerak-kerak tadi bagi masuk dalam butter.
  • Bila butter dah cair,masukkan tepung gandum dan gaul-gaul bagi sebati dengan butter.
  • Toast sekejap tepung tu bagi jadi golden brown. Kalau nak gravy lebih gelap, bagi brown lebih sikit.
ef5ddG3.jpg
  • Masukkan kiub ayam yang dah dihancurkan dalam air panas ke dalam pan. Gaul sebati.
SEs76Zy.jpg
  • Masukkan air panas sedikit demi sedikit, ikut tahap kepekatan gravy yang kita nak.
  • Taburkan black pepper, dried herbs secukup rasa.
  • Tambah garam jika perlu. Kerak-kerak lamb dengan kiub ayam dah cukup masin dah.
ShLCbup.jpg
  • Masak sekejap dalam seminit dua, bagi likat. Pastu tutup api.
  • Tapis gravy tadi guna colander supaya lebih halus.
Siap!​

E03gEkE.jpg

Hasil Akhir​



z4V6woB.jpg



Dalam hasil akhir aku tak letak gravy atas pinggan, sebab bagi aku lamb chop tu dah cukup sedap dah.
Gravy sekadar bagi meriah hidangan, pastu buat cicah-cicah kentang sayur je. Huhuhu.

Selamat mencuba!

Assalamualaikum.​
 

Hasief

DFM Member
DFM Member
LV
0
 
6 Jun 2021
2,049
4,694
DragonCoin
141,394,373.60
Eagle
Shiba Inu The Silly
Frost Dragon
Assalamualaikum.

Untuk resipi campak-campak kali ni, aku nak share resipi untuk dinner.​

Grilled Lamb Shoulder Chop​

Jom kita start...

Bahan-Bahan​


Grilled Lamb Chop

  • Lamb Shoulder Chop - anggaran 2 keping untuk seorang. Kalau frozen, thaw dalam fridge semalaman.
  • Olive Oil - agak-agak dalam 2-3 sudu makan je. Guna lebih kalau takde non-stick pan.
  • Black Pepper / Lada Hitam (dikisar separa halus, separa kasar) - secukup rasa
  • Salt / Garam - pun secukup rasa

Gravy

  • Chicken Stock - aku guna kiub ayam je. Guna separuh je. Hancurkan dalam air panas.
  • Air Panas - standby la 500ml. Tak guna semua pun.
  • Tepung Gandum - dalam 1-2 sudu makan
  • Butter - 50 grams camtu. Aku agak-agak je. Huhuhu.
  • Black Pepper / Lada Hitam (dikisar halus) - secukup rasa
  • Salt / Garam - pun secukup rasa
  • Dried Herbs - thyme, rosemary etc. Hancurkan.

Side Dish

Jom masak!


Cara Penyediaan​



Grilled Lamb Chop

  • Pertama sekali, pastikan lamb chop kita fully thawed.
  • Pastu, gunakan kitchen towel untuk keringkan betul-betul lamb tu. Tisu biasa pun boleh, tapi berkeping-keping la. Huhuhu.
Bwrr15D.jpg

  • Taburkan garam ke semua permukaan. Jangan kedekut sangat garam, nanti tawar.
  • Pastu taburkan pulak black pepper. Ini pun jangan kedekut, campak je.

2Qh4jey.jpg


sWBvtUZ.jpg


8POI7y0.jpg


jloojdj.jpg

  • Dah siap sapu semua bahan, biarkan sekejap dalam 10 minit.
  • Panaskan pan dengan api besar.
  • Bila pan dah betul-betul panas, keluar asap-asap sikit tu, letak olive oil.
    • Jangan banyak sangat, nanti jadi kambing goreng.
  • Pastu terus masukkan lamb chop kita. Jangan perlahankan api.
  • Biarkan lamb chop atas pan sekurang-kurangnya 2-3 minit, bagi ada garing-garing sikit.
  • Lepas 2-3 minit, perlahankan api ke medium dan terbalikkan lamb chop kita.
  • Biarkan selama 4-5 minit lagi.
  • Agak-agak dah garing sikit, dah boleh angkat.
Siap untuk lamb chop!​
SK7HgCp.jpg



Gravy

  • Pan yang kita grill lamb chop tadi, buang minyak berlebihan yang ada. Kerak-kerak jangan buang.
  • Panaskan pan dengan api sederhana, dan masukkan butter. Biar butter mencair.
  • Sambil-sambil tu, kita scrap kerak-kerak tadi bagi masuk dalam butter.
  • Bila butter dah cair,masukkan tepung gandum dan gaul-gaul bagi sebati dengan butter.
  • Toast sekejap tepung tu bagi jadi golden brown. Kalau nak gravy lebih gelap, bagi brown lebih sikit.
ef5ddG3.jpg
  • Masukkan kiub ayam yang dah dihancurkan dalam air panas ke dalam pan. Gaul sebati.
SEs76Zy.jpg
  • Masukkan air panas sedikit demi sedikit, ikut tahap kepekatan gravy yang kita nak.
  • Taburkan black pepper, dried herbs secukup rasa.
  • Tambah garam jika perlu. Kerak-kerak lamb dengan kiub ayam dah cukup masin dah.
ShLCbup.jpg
  • Masak sekejap dalam seminit dua, bagi likat. Pastu tutup api.
  • Tapis gravy tadi guna colander supaya lebih halus.
Siap!​
E03gEkE.jpg


Hasil Akhir​



z4V6woB.jpg



Dalam hasil akhir aku tak letak gravy atas pinggan, sebab bagi aku lamb chop tu dah cukup sedap dah.
Gravy sekadar bagi meriah hidangan, pastu buat cicah-cicah kentang sayur je. Huhuhu.

Selamat mencuba!

Assalamualaikum.​
Sedap uiii Guru kita menjadi cheff haha Sif bg full star thanks resepi ni
 
  • Like
Reactions: raeus

Aceofspade

Forum Moderator
DFM Sub Moderator
LV
0
 
30 May 2021
6,442
36,557
Dragonforce Malaysia
DragonCoin
10,174,304.00
Assalamualaikum.

Untuk resipi campak-campak kali ni, aku nak share resipi untuk dinner.​

Grilled Lamb Shoulder Chop​

Jom kita start...

Bahan-Bahan​


Grilled Lamb Chop

  • Lamb Shoulder Chop - anggaran 2 keping untuk seorang. Kalau frozen, thaw dalam fridge semalaman.
  • Olive Oil - agak-agak dalam 2-3 sudu makan je. Guna lebih kalau takde non-stick pan.
  • Black Pepper / Lada Hitam (dikisar separa halus, separa kasar) - secukup rasa
  • Salt / Garam - pun secukup rasa

Gravy

  • Chicken Stock - aku guna kiub ayam je. Guna separuh je. Hancurkan dalam air panas.
  • Air Panas - standby la 500ml. Tak guna semua pun.
  • Tepung Gandum - dalam 1-2 sudu makan
  • Butter - 50 grams camtu. Aku agak-agak je. Huhuhu.
  • Black Pepper / Lada Hitam (dikisar halus) - secukup rasa
  • Salt / Garam - pun secukup rasa
  • Dried Herbs - thyme, rosemary etc. Hancurkan.

Side Dish

Jom masak!


Cara Penyediaan​



Grilled Lamb Chop

  • Pertama sekali, pastikan lamb chop kita fully thawed.
  • Pastu, gunakan kitchen towel untuk keringkan betul-betul lamb tu. Tisu biasa pun boleh, tapi berkeping-keping la. Huhuhu.
Bwrr15D.jpg

  • Taburkan garam ke semua permukaan. Jangan kedekut sangat garam, nanti tawar.
  • Pastu taburkan pulak black pepper. Ini pun jangan kedekut, campak je.

2Qh4jey.jpg


sWBvtUZ.jpg


8POI7y0.jpg


jloojdj.jpg

  • Dah siap sapu semua bahan, biarkan sekejap dalam 10 minit.
  • Panaskan pan dengan api besar.
  • Bila pan dah betul-betul panas, keluar asap-asap sikit tu, letak olive oil.
    • Jangan banyak sangat, nanti jadi kambing goreng.
  • Pastu terus masukkan lamb chop kita. Jangan perlahankan api.
  • Biarkan lamb chop atas pan sekurang-kurangnya 2-3 minit, bagi ada garing-garing sikit.
  • Lepas 2-3 minit, perlahankan api ke medium dan terbalikkan lamb chop kita.
  • Biarkan selama 4-5 minit lagi.
  • Agak-agak dah garing sikit, dah boleh angkat.
Siap untuk lamb chop!​
SK7HgCp.jpg



Gravy

  • Pan yang kita grill lamb chop tadi, buang minyak berlebihan yang ada. Kerak-kerak jangan buang.
  • Panaskan pan dengan api sederhana, dan masukkan butter. Biar butter mencair.
  • Sambil-sambil tu, kita scrap kerak-kerak tadi bagi masuk dalam butter.
  • Bila butter dah cair,masukkan tepung gandum dan gaul-gaul bagi sebati dengan butter.
  • Toast sekejap tepung tu bagi jadi golden brown. Kalau nak gravy lebih gelap, bagi brown lebih sikit.
ef5ddG3.jpg
  • Masukkan kiub ayam yang dah dihancurkan dalam air panas ke dalam pan. Gaul sebati.
SEs76Zy.jpg
  • Masukkan air panas sedikit demi sedikit, ikut tahap kepekatan gravy yang kita nak.
  • Taburkan black pepper, dried herbs secukup rasa.
  • Tambah garam jika perlu. Kerak-kerak lamb dengan kiub ayam dah cukup masin dah.
ShLCbup.jpg
  • Masak sekejap dalam seminit dua, bagi likat. Pastu tutup api.
  • Tapis gravy tadi guna colander supaya lebih halus.
Siap!​
E03gEkE.jpg


Hasil Akhir​



z4V6woB.jpg



Dalam hasil akhir aku tak letak gravy atas pinggan, sebab bagi aku lamb chop tu dah cukup sedap dah.
Gravy sekadar bagi meriah hidangan, pastu buat cicah-cicah kentang sayur je. Huhuhu.

Selamat mencuba!

Assalamualaikum.​
fuhh da kenyang .. tengok gambar pun bleh kenyang , dapnyee!!
 
  • Like
Reactions: raeus

Jaring

DFM Member
DFM Member
LV
0
 
28 Jun 2021
0
12
DragonCoin
2,000.00
Ulat Gonggok Gergasi
Angry Lion
Mac OS
iOS
Microsoft Windows
Android
Assalamualaikum.

Untuk resipi campak-campak kali ni, aku nak share resipi untuk dinner.​

Grilled Lamb Shoulder Chop​

Jom kita start...

Bahan-Bahan​


Grilled Lamb Chop

  • Lamb Shoulder Chop - anggaran 2 keping untuk seorang. Kalau frozen, thaw dalam fridge semalaman.
  • Olive Oil - agak-agak dalam 2-3 sudu makan je. Guna lebih kalau takde non-stick pan.
  • Black Pepper / Lada Hitam (dikisar separa halus, separa kasar) - secukup rasa
  • Salt / Garam - pun secukup rasa

Gravy

  • Chicken Stock - aku guna kiub ayam je. Guna separuh je. Hancurkan dalam air panas.
  • Air Panas - standby la 500ml. Tak guna semua pun.
  • Tepung Gandum - dalam 1-2 sudu makan
  • Butter - 50 grams camtu. Aku agak-agak je. Huhuhu.
  • Black Pepper / Lada Hitam (dikisar halus) - secukup rasa
  • Salt / Garam - pun secukup rasa
  • Dried Herbs - thyme, rosemary etc. Hancurkan.

Side Dish

Jom masak!


Cara Penyediaan​



Grilled Lamb Chop

  • Pertama sekali, pastikan lamb chop kita fully thawed.
  • Pastu, gunakan kitchen towel untuk keringkan betul-betul lamb tu. Tisu biasa pun boleh, tapi berkeping-keping la. Huhuhu.
Bwrr15D.jpg

  • Taburkan garam ke semua permukaan. Jangan kedekut sangat garam, nanti tawar.
  • Pastu taburkan pulak black pepper. Ini pun jangan kedekut, campak je.

2Qh4jey.jpg


sWBvtUZ.jpg


8POI7y0.jpg


jloojdj.jpg

  • Dah siap sapu semua bahan, biarkan sekejap dalam 10 minit.
  • Panaskan pan dengan api besar.
  • Bila pan dah betul-betul panas, keluar asap-asap sikit tu, letak olive oil.
    • Jangan banyak sangat, nanti jadi kambing goreng.
  • Pastu terus masukkan lamb chop kita. Jangan perlahankan api.
  • Biarkan lamb chop atas pan sekurang-kurangnya 2-3 minit, bagi ada garing-garing sikit.
  • Lepas 2-3 minit, perlahankan api ke medium dan terbalikkan lamb chop kita.
  • Biarkan selama 4-5 minit lagi.
  • Agak-agak dah garing sikit, dah boleh angkat.
Siap untuk lamb chop!​
SK7HgCp.jpg



Gravy

  • Pan yang kita grill lamb chop tadi, buang minyak berlebihan yang ada. Kerak-kerak jangan buang.
  • Panaskan pan dengan api sederhana, dan masukkan butter. Biar butter mencair.
  • Sambil-sambil tu, kita scrap kerak-kerak tadi bagi masuk dalam butter.
  • Bila butter dah cair,masukkan tepung gandum dan gaul-gaul bagi sebati dengan butter.
  • Toast sekejap tepung tu bagi jadi golden brown. Kalau nak gravy lebih gelap, bagi brown lebih sikit.
ef5ddG3.jpg
  • Masukkan kiub ayam yang dah dihancurkan dalam air panas ke dalam pan. Gaul sebati.
SEs76Zy.jpg
  • Masukkan air panas sedikit demi sedikit, ikut tahap kepekatan gravy yang kita nak.
  • Taburkan black pepper, dried herbs secukup rasa.
  • Tambah garam jika perlu. Kerak-kerak lamb dengan kiub ayam dah cukup masin dah.
ShLCbup.jpg
  • Masak sekejap dalam seminit dua, bagi likat. Pastu tutup api.
  • Tapis gravy tadi guna colander supaya lebih halus.
Siap!​
E03gEkE.jpg


Hasil Akhir​



z4V6woB.jpg



Dalam hasil akhir aku tak letak gravy atas pinggan, sebab bagi aku lamb chop tu dah cukup sedap dah.
Gravy sekadar bagi meriah hidangan, pastu buat cicah-cicah kentang sayur je. Huhuhu.

Selamat mencuba!

Assalamualaikum.​
Merecikk .... mantap resepi cip guru 💪👍
 
  • Like
Reactions: raeus

hotfloppy

Guru Leader
DFM Leader
LV
0
 
5 Jun 2021
537
1
3,980
DragonCoin
9,780.00
Linux
Eagle
Ancient Piranha
Sedap uiii Guru kita menjadi cheff haha Sif bg full star thanks resepi ni

Sila cuba Sif, bagi mak rasa. Mesti dia terharu :D

Aduhhh fevret ai ni lamb chop 🤤

Hehe. Suka grilled ke fried lamb chop?

fuhh da kenyang .. tengok gambar pun bleh kenyang , dapnyee!!

Haha. Tengok gambar dah kenyang, kalau rasa, jadi teringat-ingat :p

Tengok pun boleh bersin ..power resipi ni

Wah, boleh bersin eh. Hahaha.

Merecikk .... mantap resepi cip guru 💪👍

Sila cuba! Tak cuba mana tahu mantap ke tak. Hahaha.

set set me nate ni hehe

Me'nate mahal oi. Baik masak sendiri je. Huhuhu.