Information Harimau Tertua Didunia

Show informational about something

Aceofspade

Forum Moderator
DFM Sub Moderator
LV
0
 
30 May 2021
6,471
36,639
Dragonforce Malaysia
DragonCoin
9,667,868.00
Assalamualaikum wbt , Hi saya tak tahu nak post apa , jadi saya share infomation tentang tiger ! Diharapkan anda semua dapat lah info tentang harimau tertua yang comel ini !! 🐅🐅

Dia comel tapi garang ... auchhh
Bengali-harimau-online.jpg
Nama dia bengali , 25 tahun 319 hari sudah menjadi rekod dunia guiness .. 🐯

AUSTIN: Seekor harimau dari pusat perlindungan hidupan liar di Texas, diisytiharkan oleh Rekod Dunia Guinness sebagai harimau paling tua yang hidup dalam kurungan.

Lapor UPI, harimau yang dikenali Bengali, berusia 25 tahun dan 319 hari.

Menurut Rekod Dunia Guinness, Bengali dibawa ke Tiger Creek Animal Sanctuary yang terletak di Tyler pada 2000.

Sementara itu, pusat perlindungan hidupan liar menerusi kenyataan memaklumkan pihaknya berasa bangga mempunyai harimau paling tua yang hidup dalam kurungan.

“Kami mengambil berat setiap haiwan yang berada di sini dan menjaga Bengali sihat selama beberapa tahun merupakan pencapaian yang luar biasa,” jelas kenyataan itu.

Tambahnya, pekerja di pusat perlindungan hidupan liar menganggap Bengali sebagai salah satu bahagian penting dalam usaha konservasi harimau.

“Kami berusaha menyediakan persekitaran selamat untuk haiwan yang memerlukan, sambil memulihara spesies terancam.

“Biasanya, harimau hidup dalam kurungan 15 hingga 20 tahun dan hanya kira-kira 12 tahun di hutan.

“Namun, Bengali melepasi jangkaan usia tersebut,” jelas kenyataan itu.

Rekod dicapai Bengali dijangka meningkat apabila pusat perlindungan kehidupan liar itu bakal menyambut ulang tahunnya yang ke-26 pada 31 Ogos ini. – AGENSI

Berita ini telah disunting oleh pengarang sebelum bulan 8/Ogos yang lalu .

Source : pautan virus total adalah clear !!
https://www.utusan.com.my/luar-negara/2021/07/bengali-harimau-paling-tua-di-dunia/
 
Last edited:

AkiraCalix

Psychokinetic
DFM Member
LV
0
 
5 Jun 2021
835
15,139
./utopia
DragonCoin
2,851,022,250.36
Tart Nenas
Bugatti Centodieci
Mercedes-Benz Maybach Exelero
Angry Lion
Eagle
Ancient Piranha
Assalamualaikum wbt , Hi saya tak tahu nak post apa , jadi saya share infomation tentang tiger ! Diharapkan anda semua dapat lah info tentang harimau tertua yang comel ini !! 🐅🐅

Dia comel tapi garang ... auchhh
View attachment 17053
Nama dia bengali , 25 tahun 319 hari sudah menjadi rekod dunia guiness .. 🐯

AUSTIN: Seekor harimau dari pusat perlindungan hidupan liar di Texas, diisytiharkan oleh Rekod Dunia Guinness sebagai harimau paling tua yang hidup dalam kurungan.

Lapor UPI, harimau yang dikenali Bengali, berusia 25 tahun dan 319 hari.

Menurut Rekod Dunia Guinness, Bengali dibawa ke Tiger Creek Animal Sanctuary yang terletak di Tyler pada 2000.

Sementara itu, pusat perlindungan hidupan liar menerusi kenyataan memaklumkan pihaknya berasa bangga mempunyai harimau paling tua yang hidup dalam kurungan.

“Kami mengambil berat setiap haiwan yang berada di sini dan menjaga Bengali sihat selama beberapa tahun merupakan pencapaian yang luar biasa,” jelas kenyataan itu.

Tambahnya, pekerja di pusat perlindungan hidupan liar menganggap Bengali sebagai salah satu bahagian penting dalam usaha konservasi harimau.

“Kami berusaha menyediakan persekitaran selamat untuk haiwan yang memerlukan, sambil memulihara spesies terancam.

“Biasanya, harimau hidup dalam kurungan 15 hingga 20 tahun dan hanya kira-kira 12 tahun di hutan.

“Namun, Bengali melepasi jangkaan usia tersebut,” jelas kenyataan itu.

Rekod dicapai Bengali dijangka meningkat apabila pusat perlindungan kehidupan liar itu bakal menyambut ulang tahunnya yang ke-26 pada 31 Ogos ini. – AGENSI

Source : pautan virus total adalah clear !!
https://www.utusan.com.my/luar-negara/2021/07/bengali-harimau-paling-tua-di-dunia/
Waalaikumsalam doctor Aiman , terima kasih ya share informasi tentang harimau bengal ni 😊👍 Sejujurnya sedih melihat harimau semakin lama semakin diambang kepupusan lagi ii Harimau Malaya kita yg sememangnya lambang kepada negara kita..Haishhh semua ni sbb sikap manusialah yg tamak dan pentingkan diri & keuntungan sehingga haiwan ii yg x bersalah jdi mangsa keuntungan masing ii..Last seingt sy bilangan Harimau Malaya kita tinggal kurang dari 200 ekor je..Haishhh sakit sungguh hati ni bila melihat harimau yg comey lotey ni dibunuh dan mati angkara manusia ii x guna di luar sana erghhhh 😿😿 (Sorry kalo komen ni panjang ya saja nak luahkan perasaan, maklumlah aq ni pencinta harimau 🐯🐅)
 

Aceofspade

Forum Moderator
DFM Sub Moderator
LV
0
 
30 May 2021
6,471
36,639
Dragonforce Malaysia
DragonCoin
9,667,868.00
kisah hidup yg sedih emmmmm
Aah tu la ..lagi sedih suzuki aff kap
Ingatkan maybank yang paling tua huhuhu
Yg tu buleh buat pening kepala nnt haha ..
Waalaikumsalam doctor Aiman , terima kasih ya share informasi tentang harimau bengal ni 😊👍 Sejujurnya sedih melihat harimau semakin lama semakin diambang kepupusan lagi ii Harimau Malaya kita yg sememangnya lambang kepada negara kita..Haishhh semua ni sbb sikap manusialah yg tamak dan pentingkan diri & keuntungan sehingga haiwan ii yg x bersalah jdi mangsa keuntungan masing ii..Last seingt sy bilangan Harimau Malaya kita tinggal kurang dari 200 ekor je..Haishhh sakit sungguh hati ni bila melihat harimau yg comey lotey ni dibunuh dan mati angkara manusia ii x guna di luar sana erghhhh 😿😿 (Sorry kalo komen ni panjang ya saja nak luahkan perasaan, maklumlah aq ni pencinta harimau 🐯🐅)
Aah btl tu ... mmg tu la kerakusan manusia ...dah popos dah .. harap boleh la diselamatkan lagi ... tp lagi sedih harimau muda malaya skrg nih ..hahah
 

Grimmy081

DFM Bawang Rangers
DFM Bawang Rangers
LV
0
 
5 Jun 2021
2,288
26,471
In your darkest nighmare
DragonCoin
9,126.00
Tart Nenas
Dragon Nest (드래곤네스트)
Eagle
Black Dragon
Rawr The Fat Tiger
Ancient Piranha
Ingatkan maybank yang paling tua huhuhu
Duit sey yg simpan dl kat maybank masa darjah dua rasa ada lagi x 🥲

Waalaikumsalam doctor Aiman , terima kasih ya share informasi tentang harimau bengal ni 😊👍 Sejujurnya sedih melihat harimau semakin lama semakin diambang kepupusan lagi ii Harimau Malaya kita yg sememangnya lambang kepada negara kita..Haishhh semua ni sbb sikap manusialah yg tamak dan pentingkan diri & keuntungan sehingga haiwan ii yg x bersalah jdi mangsa keuntungan masing ii..Last seingt sy bilangan Harimau Malaya kita tinggal kurang dari 200 ekor je..Haishhh sakit sungguh hati ni bila melihat harimau yg comey lotey ni dibunuh dan mati angkara manusia ii x guna di luar sana erghhhh 😿😿 (Sorry kalo komen ni panjang ya saja nak luahkan perasaan, maklumlah aq ni pencinta harimau 🐯🐅)
Sey teringat dodo bird dgn badak 🥲 sayu jrk tinggal sesorg.

Aah tu la ..lagi sedih suzuki aff kap

Yg tu buleh buat pening kepala nnt haha ..

Aah btl tu ... mmg tu la kerakusan manusia ...dah popos dah .. harap boleh la diselamatkan lagi ... tp lagi sedih harimau muda malaya skrg nih ..hahah
Rasa ramai yg power main bola kat luar tu leh check kat sekolah2. Tapi selalu la dl jgn di manjakan sgt masa awal2. Takut lupa diri.
 

Aceofspade

Forum Moderator
DFM Sub Moderator
LV
0
 
30 May 2021
6,471
36,639
Dragonforce Malaysia
DragonCoin
9,667,868.00
Duit sey yg simpan dl kat maybank masa darjah dua rasa ada lagi x 🥲


Sey teringat dodo bird dgn badak 🥲 sayu jrk tinggal sesorg.


Rasa ramai yg power main bola kat luar tu leh check kat sekolah2. Tapi selalu la dl jgn di manjakan sgt masa awal2. Takut lupa diri.
Mana tk lpe diri..baru sign gji belas k .. tu amatur ..kalu pro .. bepoloh riban.... main kelaut