Information How to secure Google Meet and Zoom from "Raiders"

Show informational about something

Alep Whitehat

DFM Hackers
DFM Hackers
LV
0
 
4 Jun 2021
187
3,406
FBI HQ
DragonCoin
4,067,870.00
Dota 2
Ancient Dragon
Assalammualaikum dan salam sejahtera kepada semua penghuni forum yang berdaftar mahupun guest.

Hari ini saya, Alep mahu berkongsi beberapa cara untuk "Secure"kan Google Meet dan Zoom meeting anda daripada di-raid oleh pihak tidak bertanggungjawab. Saya berharap dengan cara ini, cikgu cikgu dan lecturer semua boleh mendapat sesuatu. Sama sama kita membanteras Gejala ZoomRaid dan Google Meet Raid ini.

Pertama sekali, sebelum saya memulakan step by step, saya mahu memberitahu bahawa dalang disebalik semua RAID RAID ini ialah anak murid anda sendiri dan bukannya dari pihak luar. Mereka merupakan individu yang tidak bertanggungjawab dalam mengeshare "Link" kelas kelas anda.

Di dalam thread ini, saya akan mengajar 2 platform iaitu Zoom dan Google Meet.

A. Google Meet

1. Pastikan anda telah set Meeting Room anda di Google Calendar untuk memudahkan anda supaya tidak perlu untuk create room banyak kali. Seperti contoh saya ada kelas mathematics pada 14 October, 2.30pm-3.30pm. Boleh rujuk di dalam gambar dibawah.

Google Calendar

Screen Shot 2021-10-14 at 2.16.55 AM.png

2. Seterusnya, untuk memastikan google meet anda tidak di raid oleh individu yang tidak bertanggungjawab. Anda perlu membuat meeting room anda "Invitation Only". Hal ini kerana sekiranya anda telah meng"invite" student student anda terlebih dahulu sebelum kelas bermula, individu yang cuba untuk raid ke kelas anda perlu "request" untuk masuk ke dalam meeting. Tetapi bagi student student anda yang telah diinvite awal awal, mereka tidak perlu me"request" untuk masuk ke dalam kelas itu.

Betulkan saya jika saya salah, tetapi murid sekolah rendah akan ada email moe tersendiri kan? jadi anda hanya perlu Add Guest, di dalam konteks ini, anda perlu meletakkan email student anda.

Selepas itu, anda hanya perlu menekan icon email untuk ke step seterusnya.

Screen Shot 2021-10-14 at 2.22.07 AM.png

3. Seterusnya, anda perlulah menghantar email kepada student student anda. dibawah saya lampirkan contoh email yang saya hantar ke account dummy saya.

Screen Shot 2021-10-14 at 2.25.03 AM.png

4. Email yang student student anda akan dapat ialah seperti dibawah.

Screen Shot 2021-10-14 at 2.26.53 AM.png

Sekiranya terdapat sebarang masalah dan kurang faham, boleh rujuk di laman rasmi Google Meet.

Google Meet Support

5. Anda juga boleh mengawal sesiapa sahaja yang join google meet room anda seperti gambar dibawah.

Screen Shot 2021-10-14 at 3.17.35 AM.png

Saya akan membuat penjelasan sekali lagi. Dengan cara anda membuat meeting room anda "Invitation Only", orang orang yang anda invite tidak perlu untuk request masuk ke dalam room tersebut, akan tetapi sekiranya email "zoom raider" tidak diinvite, mereka perlu "request" untuk masuk ke dalam meeting room itu.
Anda hanya perlu mengabaikan orang yang request itu kerana mereka bukanlah student anda !


B. Zoom

Zoom merupakan salah sebuah platform yang amat berguna, kerana zoom dilengkapi dengan pelbagai kemudahan yang akan membuatkan zoom meeting anda tidak akan diraid. kita akan tengok satu satu dalam thread ini.

1. Pertama sekali, anda perlulah create meeting zoom anda. Tetapi untuk memudahkan anda supaya tidak perlu create meeting banyak banyak kali, anda boleh membuat schedule meeting. Anda perlu menekan butang Schedule pada aplikasi zoom. Lihat gambar di bawah untuk lebih jelas.

Screen Shot 2021-10-14 at 2.53.49 AM.png


Perkara yang penting dalam membuat meeting zoom ialah "Waiting Room". perkara ini penting kerana sekiranya anda tidak meng"allow" waiting room, semua zoom raiders dapat memasuki meeting anda tanpa anda perlu admit mereka dan mereka akan membuat kacau.
Anda juga boleh memilih sama ada di dalam meeting itu, siapa yang boleh membuka video atau tidak. Baik mari kita tengok satu satu. Selepas setting seperti di atas, klik Save.

2. Yang menarik mengenai aplikasi zoom ialah anda semua boleh mengawal participant anda seperti di bawah.
Perkara yang anda boleh buat:

i. Lock ROOM !
Ini merupakan perkara yang anda harus lakukan sekiranya semua student anda sudah masuk ke dalam kelas. Dengan melakukan Lock Room. semua orang yang berada diluar kelas tidak akan dapat mengakses meeting room itu. Jadi zoom raiders ini tidak dapat membuat kacau.

ii. Enable Waiting Room !
Seperti yang saya explain pada awal tadi, sekiranya anda Enable Waiting Room, anda dapat mengawal sesiapa yang masuk ke dalam kelas anda. Sebagai contoh jika anda tidak mengenali individu yang cuba masuk ke kelas anda, anda boleh reject awal awal.

iii. Hide Profile Picture !
Hanya untuk menghilangkan profile picture individu tersebut.

iv. Share screen, Chat, Rename Themselves, Unmute Themselves, Start Video
OKAY ! Ini paling penting, anda boleh memilih sama ada participant ( student ) anda boleh membuat perkara seperti diatas atau tidak. Sekiranya anda telah diZOOM RAID, anda boleh menekan perkara perkara tersebut jadi orang2 di dalam kelas tidak dapat membuat apa apa.

v. SUSPEND PARTICIPANT ACTIVITIES
Ini merupakan perkara terakhir yang anda boleh buat. Sekiranya zoom raiders telah mengusai kelas anda, anda ada kuasa untuk menghentikan semua perbuatan participant anda dengan menekan butang ini. Jadi semua zoomraiders tidak boleh membuat apa apa.

Screen Shot 2021-10-14 at 2.59.19 AM.png

3. Option terakhir, anda boleh membuatkan yang hanya orang yang telah sign-in sahaja boleh memasuki zoom meeting anda. Seperti yang anda semua sedia maklum yang zoom raiders ini seorang yang pengecut, mereka akan join meeting tanpa sign in dan menggunakan nama pelik pelik. jadi jika anda membuat perkara ini, hanya orang yang mempunyai email dan sudah signin sahaja boleh join.

Tetapi malangnya untuk membuat ini, hanya cikgu cikgu dan lecturer sahaja boleh buat. saya tidak boleh menunjukkan step by step kerana account saya free sahaja. tetapi saya telah menyediakan link untuk anda semua.

Tutorial

Itu sahaja How-To daripada saya.
Saya berharap cikgu cikgu dan lecturer semua tabah dalam mendidik anak bangsa. dan kepada para pelajar yang kurang bijak yang telah share link link kelas anda di dalam telegram, saya harap anda sedar apa yang anda sedang lakukan.

Sekian, Agent Alep 007
XOXO
 

Amar

DFM Member
DFM Member
LV
0
 
4 Jun 2021
164
237
DragonCoin
4,346.00
White Cat The MadCat
Eagle
Oyen The Arrogant Cat
Assalammualaikum dan salam sejahtera kepada semua penghuni forum yang berdaftar mahupun guest.

Hari ini saya, Alep mahu berkongsi beberapa cara untuk "Secure"kan Google Meet dan Zoom meeting anda daripada di-raid oleh pihak tidak bertanggungjawab. Saya berharap dengan cara ini, cikgu cikgu dan lecturer semua boleh mendapat sesuatu. Sama sama kita membanteras Gejala ZoomRaid dan Google Meet Raid ini.

Pertama sekali, sebelum saya memulakan step by step, saya mahu memberitahu bahawa dalang disebalik semua RAID RAID ini ialah anak murid anda sendiri dan bukannya dari pihak luar. Mereka merupakan individu yang tidak bertanggungjawab dalam mengeshare "Link" kelas kelas anda.

Di dalam thread ini, saya akan mengajar 2 platform iaitu Zoom dan Google Meet.

A. Google Meet

1. Pastikan anda telah set Meeting Room anda di Google Calendar untuk memudahkan anda supaya tidak perlu untuk create room banyak kali. Seperti contoh saya ada kelas mathematics pada 14 October, 2.30pm-3.30pm. Boleh rujuk di dalam gambar dibawah.

Google Calendar

View attachment 14004

2. Seterusnya, untuk memastikan google meet anda tidak di raid oleh individu yang tidak bertanggungjawab. Anda perlu membuat meeting room anda "Invitation Only". Hal ini kerana sekiranya anda telah meng"invite" student student anda terlebih dahulu sebelum kelas bermula, individu yang cuba untuk raid ke kelas anda perlu "request" untuk masuk ke dalam meeting. Tetapi bagi student student anda yang telah diinvite awal awal, mereka tidak perlu me"request" untuk masuk ke dalam kelas itu.

Betulkan saya jika saya salah, tetapi murid sekolah rendah akan ada email moe tersendiri kan? jadi anda hanya perlu Add Guest, di dalam konteks ini, anda perlu meletakkan email student anda.

Selepas itu, anda hanya perlu menekan icon email untuk ke step seterusnya.

View attachment 14005

3. Seterusnya, anda perlulah menghantar email kepada student student anda. dibawah saya lampirkan contoh email yang saya hantar ke account dummy saya.

View attachment 14006

4. Email yang student student anda akan dapat ialah seperti dibawah.

View attachment 14007

Sekiranya terdapat sebarang masalah dan kurang faham, boleh rujuk di laman rasmi Google Meet.

Google Meet Support

5. Anda juga boleh mengawal sesiapa sahaja yang join google meet room anda seperti gambar dibawah.

View attachment 14010

Saya akan membuat penjelasan sekali lagi. Dengan cara anda membuat meeting room anda "Invitation Only", orang orang yang anda invite tidak perlu untuk request masuk ke dalam room tersebut, akan tetapi sekiranya email "zoom raider" tidak diinvite, mereka perlu "request" untuk masuk ke dalam meeting room itu.
Anda hanya perlu mengabaikan orang yang request itu kerana mereka bukanlah student anda !


B. Zoom

Zoom merupakan salah sebuah platform yang amat berguna, kerana zoom dilengkapi dengan pelbagai kemudahan yang akan membuatkan zoom meeting anda tidak akan diraid. kita akan tengok satu satu dalam thread ini.

1. Pertama sekali, anda perlulah create meeting zoom anda. Tetapi untuk memudahkan anda supaya tidak perlu create meeting banyak banyak kali, anda boleh membuat schedule meeting. Anda perlu menekan butang Schedule pada aplikasi zoom. Lihat gambar di bawah untuk lebih jelas.

View attachment 14008


Perkara yang penting dalam membuat meeting zoom ialah "Waiting Room". perkara ini penting kerana sekiranya anda tidak meng"allow" waiting room, semua zoom raiders dapat memasuki meeting anda tanpa anda perlu admit mereka dan mereka akan membuat kacau.
Anda juga boleh memilih sama ada di dalam meeting itu, siapa yang boleh membuka video atau tidak. Baik mari kita tengok satu satu. Selepas setting seperti di atas, klik Save.

2. Yang menarik mengenai aplikasi zoom ialah anda semua boleh mengawal participant anda seperti di bawah.
Perkara yang anda boleh buat:

i. Lock ROOM !
Ini merupakan perkara yang anda harus lakukan sekiranya semua student anda sudah masuk ke dalam kelas. Dengan melakukan Lock Room. semua orang yang berada diluar kelas tidak akan dapat mengakses meeting room itu. Jadi zoom raiders ini tidak dapat membuat kacau.

ii. Enable Waiting Room !
Seperti yang saya explain pada awal tadi, sekiranya anda Enable Waiting Room, anda dapat mengawal sesiapa yang masuk ke dalam kelas anda. Sebagai contoh jika anda tidak mengenali individu yang cuba masuk ke kelas anda, anda boleh reject awal awal.

iii. Hide Profile Picture !
Hanya untuk menghilangkan profile picture individu tersebut.

iv. Share screen, Chat, Rename Themselves, Unmute Themselves, Start Video
OKAY ! Ini paling penting, anda boleh memilih sama ada participant ( student ) anda boleh membuat perkara seperti diatas atau tidak. Sekiranya anda telah diZOOM RAID, anda boleh menekan perkara perkara tersebut jadi orang2 di dalam kelas tidak dapat membuat apa apa.

v. SUSPEND PARTICIPANT ACTIVITIES
Ini merupakan perkara terakhir yang anda boleh buat. Sekiranya zoom raiders telah mengusai kelas anda, anda ada kuasa untuk menghentikan semua perbuatan participant anda dengan menekan butang ini. Jadi semua zoomraiders tidak boleh membuat apa apa.

View attachment 14009

3. Option terakhir, anda boleh membuatkan yang hanya orang yang telah sign-in sahaja boleh memasuki zoom meeting anda. Seperti yang anda semua sedia maklum yang zoom raiders ini seorang yang pengecut, mereka akan join meeting tanpa sign in dan menggunakan nama pelik pelik. jadi jika anda membuat perkara ini, hanya orang yang mempunyai email dan sudah signin sahaja boleh join.

Tetapi malangnya untuk membuat ini, hanya cikgu cikgu dan lecturer sahaja boleh buat. saya tidak boleh menunjukkan step by step kerana account saya free sahaja. tetapi saya telah menyediakan link untuk anda semua.

Tutorial

Itu sahaja How-To daripada saya.
Saya berharap cikgu cikgu dan lecturer semua tabah dalam mendidik anak bangsa. dan kepada para pelajar yang kurang bijak yang telah share link link kelas anda di dalam telegram, saya harap anda sedar apa yang anda sedang lakukan.

Sekian, Agent Alep 007
XOXO
Nice Info bro.. Otw hantor kpada para2 CG :v
 

Falcon98

BANNED!!
Banned User
LV
0
 
6 Jun 2021
2,666
30,407
San Francisco, Malaysia
reusagi98.blogspot.com
DragonCoin
14,482,745.00
Tart Nenas
Apple Macbook Pro 13
Redmi Note 11 Pro
DJI Mavic Pro
Samsung Galaxy Z FLIP 3
Apple TV
Klu uni aq dua tiga menjak ni, dia xbg guna email lain selain email yg diberi oleh pihak u utk masuk gm. Jadi kiranya kalau tngk ada someone yg msuk ada org yg guna email lain dri yg lain, dia trus sruh chat dlm group klaz, nama email yg mana dorang guna, lpaz tu bg reason.

Tu klu gm la..klu zoom atau microsoft team xde lg sbb xde guna zoom lg or microsoft team lg stkt ni..
 

FazNotFound

𝙨𝙖𝙣𝙜 𝙥𝙚𝙘𝙞𝙣𝙩𝙖 𝙬𝙖𝙣𝙞𝙩𝙖
DFM GFX Team
LV
0
 
6 Jun 2021
367
5,050
planet morkas sebelah planet pluto
DragonCoin
23,848,264.00
Eagle
Ancient Dragon
Fire Red Dragon
Frost Dragon
Black Dragon
Assalammualaikum dan salam sejahtera kepada semua penghuni forum yang berdaftar mahupun guest.

Hari ini saya, Alep mahu berkongsi beberapa cara untuk "Secure"kan Google Meet dan Zoom meeting anda daripada di-raid oleh pihak tidak bertanggungjawab. Saya berharap dengan cara ini, cikgu cikgu dan lecturer semua boleh mendapat sesuatu. Sama sama kita membanteras Gejala ZoomRaid dan Google Meet Raid ini.

Pertama sekali, sebelum saya memulakan step by step, saya mahu memberitahu bahawa dalang disebalik semua RAID RAID ini ialah anak murid anda sendiri dan bukannya dari pihak luar. Mereka merupakan individu yang tidak bertanggungjawab dalam mengeshare "Link" kelas kelas anda.

Di dalam thread ini, saya akan mengajar 2 platform iaitu Zoom dan Google Meet.

A. Google Meet

1. Pastikan anda telah set Meeting Room anda di Google Calendar untuk memudahkan anda supaya tidak perlu untuk create room banyak kali. Seperti contoh saya ada kelas mathematics pada 14 October, 2.30pm-3.30pm. Boleh rujuk di dalam gambar dibawah.

Google Calendar

View attachment 14004

2. Seterusnya, untuk memastikan google meet anda tidak di raid oleh individu yang tidak bertanggungjawab. Anda perlu membuat meeting room anda "Invitation Only". Hal ini kerana sekiranya anda telah meng"invite" student student anda terlebih dahulu sebelum kelas bermula, individu yang cuba untuk raid ke kelas anda perlu "request" untuk masuk ke dalam meeting. Tetapi bagi student student anda yang telah diinvite awal awal, mereka tidak perlu me"request" untuk masuk ke dalam kelas itu.

Betulkan saya jika saya salah, tetapi murid sekolah rendah akan ada email moe tersendiri kan? jadi anda hanya perlu Add Guest, di dalam konteks ini, anda perlu meletakkan email student anda.

Selepas itu, anda hanya perlu menekan icon email untuk ke step seterusnya.

View attachment 14005

3. Seterusnya, anda perlulah menghantar email kepada student student anda. dibawah saya lampirkan contoh email yang saya hantar ke account dummy saya.

View attachment 14006

4. Email yang student student anda akan dapat ialah seperti dibawah.

View attachment 14007

Sekiranya terdapat sebarang masalah dan kurang faham, boleh rujuk di laman rasmi Google Meet.

Google Meet Support

5. Anda juga boleh mengawal sesiapa sahaja yang join google meet room anda seperti gambar dibawah.

View attachment 14010

Saya akan membuat penjelasan sekali lagi. Dengan cara anda membuat meeting room anda "Invitation Only", orang orang yang anda invite tidak perlu untuk request masuk ke dalam room tersebut, akan tetapi sekiranya email "zoom raider" tidak diinvite, mereka perlu "request" untuk masuk ke dalam meeting room itu.
Anda hanya perlu mengabaikan orang yang request itu kerana mereka bukanlah student anda !


B. Zoom

Zoom merupakan salah sebuah platform yang amat berguna, kerana zoom dilengkapi dengan pelbagai kemudahan yang akan membuatkan zoom meeting anda tidak akan diraid. kita akan tengok satu satu dalam thread ini.

1. Pertama sekali, anda perlulah create meeting zoom anda. Tetapi untuk memudahkan anda supaya tidak perlu create meeting banyak banyak kali, anda boleh membuat schedule meeting. Anda perlu menekan butang Schedule pada aplikasi zoom. Lihat gambar di bawah untuk lebih jelas.

View attachment 14008


Perkara yang penting dalam membuat meeting zoom ialah "Waiting Room". perkara ini penting kerana sekiranya anda tidak meng"allow" waiting room, semua zoom raiders dapat memasuki meeting anda tanpa anda perlu admit mereka dan mereka akan membuat kacau.
Anda juga boleh memilih sama ada di dalam meeting itu, siapa yang boleh membuka video atau tidak. Baik mari kita tengok satu satu. Selepas setting seperti di atas, klik Save.

2. Yang menarik mengenai aplikasi zoom ialah anda semua boleh mengawal participant anda seperti di bawah.
Perkara yang anda boleh buat:

i. Lock ROOM !
Ini merupakan perkara yang anda harus lakukan sekiranya semua student anda sudah masuk ke dalam kelas. Dengan melakukan Lock Room. semua orang yang berada diluar kelas tidak akan dapat mengakses meeting room itu. Jadi zoom raiders ini tidak dapat membuat kacau.

ii. Enable Waiting Room !
Seperti yang saya explain pada awal tadi, sekiranya anda Enable Waiting Room, anda dapat mengawal sesiapa yang masuk ke dalam kelas anda. Sebagai contoh jika anda tidak mengenali individu yang cuba masuk ke kelas anda, anda boleh reject awal awal.

iii. Hide Profile Picture !
Hanya untuk menghilangkan profile picture individu tersebut.

iv. Share screen, Chat, Rename Themselves, Unmute Themselves, Start Video
OKAY ! Ini paling penting, anda boleh memilih sama ada participant ( student ) anda boleh membuat perkara seperti diatas atau tidak. Sekiranya anda telah diZOOM RAID, anda boleh menekan perkara perkara tersebut jadi orang2 di dalam kelas tidak dapat membuat apa apa.

v. SUSPEND PARTICIPANT ACTIVITIES
Ini merupakan perkara terakhir yang anda boleh buat. Sekiranya zoom raiders telah mengusai kelas anda, anda ada kuasa untuk menghentikan semua perbuatan participant anda dengan menekan butang ini. Jadi semua zoomraiders tidak boleh membuat apa apa.

View attachment 14009

3. Option terakhir, anda boleh membuatkan yang hanya orang yang telah sign-in sahaja boleh memasuki zoom meeting anda. Seperti yang anda semua sedia maklum yang zoom raiders ini seorang yang pengecut, mereka akan join meeting tanpa sign in dan menggunakan nama pelik pelik. jadi jika anda membuat perkara ini, hanya orang yang mempunyai email dan sudah signin sahaja boleh join.

Tetapi malangnya untuk membuat ini, hanya cikgu cikgu dan lecturer sahaja boleh buat. saya tidak boleh menunjukkan step by step kerana account saya free sahaja. tetapi saya telah menyediakan link untuk anda semua.

Tutorial

Itu sahaja How-To daripada saya.
Saya berharap cikgu cikgu dan lecturer semua tabah dalam mendidik anak bangsa. dan kepada para pelajar yang kurang bijak yang telah share link link kelas anda di dalam telegram, saya harap anda sedar apa yang anda sedang lakukan.

Sekian, Agent Alep 007
XOXO
boek alep aku igt nak buat thread mcm ni tapi tak jadilah ehek
 

EIM

DFM Member
DFM Member
LV
0
 
12 Oct 2021
15
40
DragonCoin
7,310.00
Assalammualaikum dan salam sejahtera kepada semua penghuni forum yang berdaftar mahupun guest.

Hari ini saya, Alep mahu berkongsi beberapa cara untuk "Secure"kan Google Meet dan Zoom meeting anda daripada di-raid oleh pihak tidak bertanggungjawab. Saya berharap dengan cara ini, cikgu cikgu dan lecturer semua boleh mendapat sesuatu. Sama sama kita membanteras Gejala ZoomRaid dan Google Meet Raid ini.

Pertama sekali, sebelum saya memulakan step by step, saya mahu memberitahu bahawa dalang disebalik semua RAID RAID ini ialah anak murid anda sendiri dan bukannya dari pihak luar. Mereka merupakan individu yang tidak bertanggungjawab dalam mengeshare "Link" kelas kelas anda.

Di dalam thread ini, saya akan mengajar 2 platform iaitu Zoom dan Google Meet.

A. Google Meet

1. Pastikan anda telah set Meeting Room anda di Google Calendar untuk memudahkan anda supaya tidak perlu untuk create room banyak kali. Seperti contoh saya ada kelas mathematics pada 14 October, 2.30pm-3.30pm. Boleh rujuk di dalam gambar dibawah.

Google Calendar

View attachment 14004

2. Seterusnya, untuk memastikan google meet anda tidak di raid oleh individu yang tidak bertanggungjawab. Anda perlu membuat meeting room anda "Invitation Only". Hal ini kerana sekiranya anda telah meng"invite" student student anda terlebih dahulu sebelum kelas bermula, individu yang cuba untuk raid ke kelas anda perlu "request" untuk masuk ke dalam meeting. Tetapi bagi student student anda yang telah diinvite awal awal, mereka tidak perlu me"request" untuk masuk ke dalam kelas itu.

Betulkan saya jika saya salah, tetapi murid sekolah rendah akan ada email moe tersendiri kan? jadi anda hanya perlu Add Guest, di dalam konteks ini, anda perlu meletakkan email student anda.

Selepas itu, anda hanya perlu menekan icon email untuk ke step seterusnya.

View attachment 14005

3. Seterusnya, anda perlulah menghantar email kepada student student anda. dibawah saya lampirkan contoh email yang saya hantar ke account dummy saya.

View attachment 14006

4. Email yang student student anda akan dapat ialah seperti dibawah.

View attachment 14007

Sekiranya terdapat sebarang masalah dan kurang faham, boleh rujuk di laman rasmi Google Meet.

Google Meet Support

5. Anda juga boleh mengawal sesiapa sahaja yang join google meet room anda seperti gambar dibawah.

View attachment 14010

Saya akan membuat penjelasan sekali lagi. Dengan cara anda membuat meeting room anda "Invitation Only", orang orang yang anda invite tidak perlu untuk request masuk ke dalam room tersebut, akan tetapi sekiranya email "zoom raider" tidak diinvite, mereka perlu "request" untuk masuk ke dalam meeting room itu.
Anda hanya perlu mengabaikan orang yang request itu kerana mereka bukanlah student anda !


B. Zoom

Zoom merupakan salah sebuah platform yang amat berguna, kerana zoom dilengkapi dengan pelbagai kemudahan yang akan membuatkan zoom meeting anda tidak akan diraid. kita akan tengok satu satu dalam thread ini.

1. Pertama sekali, anda perlulah create meeting zoom anda. Tetapi untuk memudahkan anda supaya tidak perlu create meeting banyak banyak kali, anda boleh membuat schedule meeting. Anda perlu menekan butang Schedule pada aplikasi zoom. Lihat gambar di bawah untuk lebih jelas.

View attachment 14008


Perkara yang penting dalam membuat meeting zoom ialah "Waiting Room". perkara ini penting kerana sekiranya anda tidak meng"allow" waiting room, semua zoom raiders dapat memasuki meeting anda tanpa anda perlu admit mereka dan mereka akan membuat kacau.
Anda juga boleh memilih sama ada di dalam meeting itu, siapa yang boleh membuka video atau tidak. Baik mari kita tengok satu satu. Selepas setting seperti di atas, klik Save.

2. Yang menarik mengenai aplikasi zoom ialah anda semua boleh mengawal participant anda seperti di bawah.
Perkara yang anda boleh buat:

i. Lock ROOM !
Ini merupakan perkara yang anda harus lakukan sekiranya semua student anda sudah masuk ke dalam kelas. Dengan melakukan Lock Room. semua orang yang berada diluar kelas tidak akan dapat mengakses meeting room itu. Jadi zoom raiders ini tidak dapat membuat kacau.

ii. Enable Waiting Room !
Seperti yang saya explain pada awal tadi, sekiranya anda Enable Waiting Room, anda dapat mengawal sesiapa yang masuk ke dalam kelas anda. Sebagai contoh jika anda tidak mengenali individu yang cuba masuk ke kelas anda, anda boleh reject awal awal.

iii. Hide Profile Picture !
Hanya untuk menghilangkan profile picture individu tersebut.

iv. Share screen, Chat, Rename Themselves, Unmute Themselves, Start Video
OKAY ! Ini paling penting, anda boleh memilih sama ada participant ( student ) anda boleh membuat perkara seperti diatas atau tidak. Sekiranya anda telah diZOOM RAID, anda boleh menekan perkara perkara tersebut jadi orang2 di dalam kelas tidak dapat membuat apa apa.

v. SUSPEND PARTICIPANT ACTIVITIES
Ini merupakan perkara terakhir yang anda boleh buat. Sekiranya zoom raiders telah mengusai kelas anda, anda ada kuasa untuk menghentikan semua perbuatan participant anda dengan menekan butang ini. Jadi semua zoomraiders tidak boleh membuat apa apa.

View attachment 14009

3. Option terakhir, anda boleh membuatkan yang hanya orang yang telah sign-in sahaja boleh memasuki zoom meeting anda. Seperti yang anda semua sedia maklum yang zoom raiders ini seorang yang pengecut, mereka akan join meeting tanpa sign in dan menggunakan nama pelik pelik. jadi jika anda membuat perkara ini, hanya orang yang mempunyai email dan sudah signin sahaja boleh join.

Tetapi malangnya untuk membuat ini, hanya cikgu cikgu dan lecturer sahaja boleh buat. saya tidak boleh menunjukkan step by step kerana account saya free sahaja. tetapi saya telah menyediakan link untuk anda semua.

Tutorial

Itu sahaja How-To daripada saya.
Saya berharap cikgu cikgu dan lecturer semua tabah dalam mendidik anak bangsa. dan kepada para pelajar yang kurang bijak yang telah share link link kelas anda di dalam telegram, saya harap anda sedar apa yang anda sedang lakukan.

Sekian, Agent Alep 007
XOXO
Terbaik , info berguna pada guru guru diluar sana !!!
 

DarkPhoenix

DFM GFX Team
DFM GFX Team
LV
0
 
5 Jun 2021
387
1,790
3RR0R_L0C4T3
DragonCoin
409.00
Call Of Duty: Modern Warfare
PUBG
Dota 2
DJI Mavic Pro
Kemah
Assalammualaikum dan salam sejahtera kepada semua penghuni forum yang berdaftar mahupun guest.

Hari ini saya, Alep mahu berkongsi beberapa cara untuk "Secure"kan Google Meet dan Zoom meeting anda daripada di-raid oleh pihak tidak bertanggungjawab. Saya berharap dengan cara ini, cikgu cikgu dan lecturer semua boleh mendapat sesuatu. Sama sama kita membanteras Gejala ZoomRaid dan Google Meet Raid ini.

Pertama sekali, sebelum saya memulakan step by step, saya mahu memberitahu bahawa dalang disebalik semua RAID RAID ini ialah anak murid anda sendiri dan bukannya dari pihak luar. Mereka merupakan individu yang tidak bertanggungjawab dalam mengeshare "Link" kelas kelas anda.

Di dalam thread ini, saya akan mengajar 2 platform iaitu Zoom dan Google Meet.

A. Google Meet

1. Pastikan anda telah set Meeting Room anda di Google Calendar untuk memudahkan anda supaya tidak perlu untuk create room banyak kali. Seperti contoh saya ada kelas mathematics pada 14 October, 2.30pm-3.30pm. Boleh rujuk di dalam gambar dibawah.

Google Calendar

View attachment 14004

2. Seterusnya, untuk memastikan google meet anda tidak di raid oleh individu yang tidak bertanggungjawab. Anda perlu membuat meeting room anda "Invitation Only". Hal ini kerana sekiranya anda telah meng"invite" student student anda terlebih dahulu sebelum kelas bermula, individu yang cuba untuk raid ke kelas anda perlu "request" untuk masuk ke dalam meeting. Tetapi bagi student student anda yang telah diinvite awal awal, mereka tidak perlu me"request" untuk masuk ke dalam kelas itu.

Betulkan saya jika saya salah, tetapi murid sekolah rendah akan ada email moe tersendiri kan? jadi anda hanya perlu Add Guest, di dalam konteks ini, anda perlu meletakkan email student anda.

Selepas itu, anda hanya perlu menekan icon email untuk ke step seterusnya.

View attachment 14005

3. Seterusnya, anda perlulah menghantar email kepada student student anda. dibawah saya lampirkan contoh email yang saya hantar ke account dummy saya.

View attachment 14006

4. Email yang student student anda akan dapat ialah seperti dibawah.

View attachment 14007

Sekiranya terdapat sebarang masalah dan kurang faham, boleh rujuk di laman rasmi Google Meet.

Google Meet Support

5. Anda juga boleh mengawal sesiapa sahaja yang join google meet room anda seperti gambar dibawah.

View attachment 14010

Saya akan membuat penjelasan sekali lagi. Dengan cara anda membuat meeting room anda "Invitation Only", orang orang yang anda invite tidak perlu untuk request masuk ke dalam room tersebut, akan tetapi sekiranya email "zoom raider" tidak diinvite, mereka perlu "request" untuk masuk ke dalam meeting room itu.
Anda hanya perlu mengabaikan orang yang request itu kerana mereka bukanlah student anda !


B. Zoom

Zoom merupakan salah sebuah platform yang amat berguna, kerana zoom dilengkapi dengan pelbagai kemudahan yang akan membuatkan zoom meeting anda tidak akan diraid. kita akan tengok satu satu dalam thread ini.

1. Pertama sekali, anda perlulah create meeting zoom anda. Tetapi untuk memudahkan anda supaya tidak perlu create meeting banyak banyak kali, anda boleh membuat schedule meeting. Anda perlu menekan butang Schedule pada aplikasi zoom. Lihat gambar di bawah untuk lebih jelas.

View attachment 14008


Perkara yang penting dalam membuat meeting zoom ialah "Waiting Room". perkara ini penting kerana sekiranya anda tidak meng"allow" waiting room, semua zoom raiders dapat memasuki meeting anda tanpa anda perlu admit mereka dan mereka akan membuat kacau.
Anda juga boleh memilih sama ada di dalam meeting itu, siapa yang boleh membuka video atau tidak. Baik mari kita tengok satu satu. Selepas setting seperti di atas, klik Save.

2. Yang menarik mengenai aplikasi zoom ialah anda semua boleh mengawal participant anda seperti di bawah.
Perkara yang anda boleh buat:

i. Lock ROOM !
Ini merupakan perkara yang anda harus lakukan sekiranya semua student anda sudah masuk ke dalam kelas. Dengan melakukan Lock Room. semua orang yang berada diluar kelas tidak akan dapat mengakses meeting room itu. Jadi zoom raiders ini tidak dapat membuat kacau.

ii. Enable Waiting Room !
Seperti yang saya explain pada awal tadi, sekiranya anda Enable Waiting Room, anda dapat mengawal sesiapa yang masuk ke dalam kelas anda. Sebagai contoh jika anda tidak mengenali individu yang cuba masuk ke kelas anda, anda boleh reject awal awal.

iii. Hide Profile Picture !
Hanya untuk menghilangkan profile picture individu tersebut.

iv. Share screen, Chat, Rename Themselves, Unmute Themselves, Start Video
OKAY ! Ini paling penting, anda boleh memilih sama ada participant ( student ) anda boleh membuat perkara seperti diatas atau tidak. Sekiranya anda telah diZOOM RAID, anda boleh menekan perkara perkara tersebut jadi orang2 di dalam kelas tidak dapat membuat apa apa.

v. SUSPEND PARTICIPANT ACTIVITIES
Ini merupakan perkara terakhir yang anda boleh buat. Sekiranya zoom raiders telah mengusai kelas anda, anda ada kuasa untuk menghentikan semua perbuatan participant anda dengan menekan butang ini. Jadi semua zoomraiders tidak boleh membuat apa apa.

View attachment 14009

3. Option terakhir, anda boleh membuatkan yang hanya orang yang telah sign-in sahaja boleh memasuki zoom meeting anda. Seperti yang anda semua sedia maklum yang zoom raiders ini seorang yang pengecut, mereka akan join meeting tanpa sign in dan menggunakan nama pelik pelik. jadi jika anda membuat perkara ini, hanya orang yang mempunyai email dan sudah signin sahaja boleh join.

Tetapi malangnya untuk membuat ini, hanya cikgu cikgu dan lecturer sahaja boleh buat. saya tidak boleh menunjukkan step by step kerana account saya free sahaja. tetapi saya telah menyediakan link untuk anda semua.

Tutorial

Itu sahaja How-To daripada saya.
Saya berharap cikgu cikgu dan lecturer semua tabah dalam mendidik anak bangsa. dan kepada para pelajar yang kurang bijak yang telah share link link kelas anda di dalam telegram, saya harap anda sedar apa yang anda sedang lakukan.

Sekian, Agent Alep 007
XOXO
nice info bang..
 

M4LiQU3

DFM Hackers
DFM Hackers
LV
0
 
29 Sep 2021
1,002
5,723
Bawah Tanah
DragonCoin
9,654,295.00
Oyen The Arrogant Cat
Shiba Inu The Silly
Assalammualaikum dan salam sejahtera kepada semua penghuni forum yang berdaftar mahupun guest.

Hari ini saya, Alep mahu berkongsi beberapa cara untuk "Secure"kan Google Meet dan Zoom meeting anda daripada di-raid oleh pihak tidak bertanggungjawab. Saya berharap dengan cara ini, cikgu cikgu dan lecturer semua boleh mendapat sesuatu. Sama sama kita membanteras Gejala ZoomRaid dan Google Meet Raid ini.

Pertama sekali, sebelum saya memulakan step by step, saya mahu memberitahu bahawa dalang disebalik semua RAID RAID ini ialah anak murid anda sendiri dan bukannya dari pihak luar. Mereka merupakan individu yang tidak bertanggungjawab dalam mengeshare "Link" kelas kelas anda.

Di dalam thread ini, saya akan mengajar 2 platform iaitu Zoom dan Google Meet.

A. Google Meet

1. Pastikan anda telah set Meeting Room anda di Google Calendar untuk memudahkan anda supaya tidak perlu untuk create room banyak kali. Seperti contoh saya ada kelas mathematics pada 14 October, 2.30pm-3.30pm. Boleh rujuk di dalam gambar dibawah.

Google Calendar

View attachment 14004

2. Seterusnya, untuk memastikan google meet anda tidak di raid oleh individu yang tidak bertanggungjawab. Anda perlu membuat meeting room anda "Invitation Only". Hal ini kerana sekiranya anda telah meng"invite" student student anda terlebih dahulu sebelum kelas bermula, individu yang cuba untuk raid ke kelas anda perlu "request" untuk masuk ke dalam meeting. Tetapi bagi student student anda yang telah diinvite awal awal, mereka tidak perlu me"request" untuk masuk ke dalam kelas itu.

Betulkan saya jika saya salah, tetapi murid sekolah rendah akan ada email moe tersendiri kan? jadi anda hanya perlu Add Guest, di dalam konteks ini, anda perlu meletakkan email student anda.

Selepas itu, anda hanya perlu menekan icon email untuk ke step seterusnya.

View attachment 14005

3. Seterusnya, anda perlulah menghantar email kepada student student anda. dibawah saya lampirkan contoh email yang saya hantar ke account dummy saya.

View attachment 14006

4. Email yang student student anda akan dapat ialah seperti dibawah.

View attachment 14007

Sekiranya terdapat sebarang masalah dan kurang faham, boleh rujuk di laman rasmi Google Meet.

Google Meet Support

5. Anda juga boleh mengawal sesiapa sahaja yang join google meet room anda seperti gambar dibawah.

View attachment 14010

Saya akan membuat penjelasan sekali lagi. Dengan cara anda membuat meeting room anda "Invitation Only", orang orang yang anda invite tidak perlu untuk request masuk ke dalam room tersebut, akan tetapi sekiranya email "zoom raider" tidak diinvite, mereka perlu "request" untuk masuk ke dalam meeting room itu.
Anda hanya perlu mengabaikan orang yang request itu kerana mereka bukanlah student anda !


B. Zoom

Zoom merupakan salah sebuah platform yang amat berguna, kerana zoom dilengkapi dengan pelbagai kemudahan yang akan membuatkan zoom meeting anda tidak akan diraid. kita akan tengok satu satu dalam thread ini.

1. Pertama sekali, anda perlulah create meeting zoom anda. Tetapi untuk memudahkan anda supaya tidak perlu create meeting banyak banyak kali, anda boleh membuat schedule meeting. Anda perlu menekan butang Schedule pada aplikasi zoom. Lihat gambar di bawah untuk lebih jelas.

View attachment 14008


Perkara yang penting dalam membuat meeting zoom ialah "Waiting Room". perkara ini penting kerana sekiranya anda tidak meng"allow" waiting room, semua zoom raiders dapat memasuki meeting anda tanpa anda perlu admit mereka dan mereka akan membuat kacau.
Anda juga boleh memilih sama ada di dalam meeting itu, siapa yang boleh membuka video atau tidak. Baik mari kita tengok satu satu. Selepas setting seperti di atas, klik Save.

2. Yang menarik mengenai aplikasi zoom ialah anda semua boleh mengawal participant anda seperti di bawah.
Perkara yang anda boleh buat:

i. Lock ROOM !
Ini merupakan perkara yang anda harus lakukan sekiranya semua student anda sudah masuk ke dalam kelas. Dengan melakukan Lock Room. semua orang yang berada diluar kelas tidak akan dapat mengakses meeting room itu. Jadi zoom raiders ini tidak dapat membuat kacau.

ii. Enable Waiting Room !
Seperti yang saya explain pada awal tadi, sekiranya anda Enable Waiting Room, anda dapat mengawal sesiapa yang masuk ke dalam kelas anda. Sebagai contoh jika anda tidak mengenali individu yang cuba masuk ke kelas anda, anda boleh reject awal awal.

iii. Hide Profile Picture !
Hanya untuk menghilangkan profile picture individu tersebut.

iv. Share screen, Chat, Rename Themselves, Unmute Themselves, Start Video
OKAY ! Ini paling penting, anda boleh memilih sama ada participant ( student ) anda boleh membuat perkara seperti diatas atau tidak. Sekiranya anda telah diZOOM RAID, anda boleh menekan perkara perkara tersebut jadi orang2 di dalam kelas tidak dapat membuat apa apa.

v. SUSPEND PARTICIPANT ACTIVITIES
Ini merupakan perkara terakhir yang anda boleh buat. Sekiranya zoom raiders telah mengusai kelas anda, anda ada kuasa untuk menghentikan semua perbuatan participant anda dengan menekan butang ini. Jadi semua zoomraiders tidak boleh membuat apa apa.

View attachment 14009

3. Option terakhir, anda boleh membuatkan yang hanya orang yang telah sign-in sahaja boleh memasuki zoom meeting anda. Seperti yang anda semua sedia maklum yang zoom raiders ini seorang yang pengecut, mereka akan join meeting tanpa sign in dan menggunakan nama pelik pelik. jadi jika anda membuat perkara ini, hanya orang yang mempunyai email dan sudah signin sahaja boleh join.

Tetapi malangnya untuk membuat ini, hanya cikgu cikgu dan lecturer sahaja boleh buat. saya tidak boleh menunjukkan step by step kerana account saya free sahaja. tetapi saya telah menyediakan link untuk anda semua.

Tutorial

Itu sahaja How-To daripada saya.
Saya berharap cikgu cikgu dan lecturer semua tabah dalam mendidik anak bangsa. dan kepada para pelajar yang kurang bijak yang telah share link link kelas anda di dalam telegram, saya harap anda sedar apa yang anda sedang lakukan.

Sekian, Agent Alep 007
XOXO
nice info..boleh la hntr dekt cikgu ii
 

ZUL

DFM Bawang Rangers
DFM Bawang Rangers
LV
0
 
4 Jun 2021
448
4,683
BUKIT CABANG
www.google.com
DragonCoin
172,252,581.00
Tart Nenas
Frost Dragon
Fire Red Dragon
Black Dragon
Eagle
Pulau Persendirian
Assalammualaikum dan salam sejahtera kepada semua penghuni forum yang berdaftar mahupun guest.

Hari ini saya, Alep mahu berkongsi beberapa cara untuk "Secure"kan Google Meet dan Zoom meeting anda daripada di-raid oleh pihak tidak bertanggungjawab. Saya berharap dengan cara ini, cikgu cikgu dan lecturer semua boleh mendapat sesuatu. Sama sama kita membanteras Gejala ZoomRaid dan Google Meet Raid ini.

Pertama sekali, sebelum saya memulakan step by step, saya mahu memberitahu bahawa dalang disebalik semua RAID RAID ini ialah anak murid anda sendiri dan bukannya dari pihak luar. Mereka merupakan individu yang tidak bertanggungjawab dalam mengeshare "Link" kelas kelas anda.

Di dalam thread ini, saya akan mengajar 2 platform iaitu Zoom dan Google Meet.

A. Google Meet

1. Pastikan anda telah set Meeting Room anda di Google Calendar untuk memudahkan anda supaya tidak perlu untuk create room banyak kali. Seperti contoh saya ada kelas mathematics pada 14 October, 2.30pm-3.30pm. Boleh rujuk di dalam gambar dibawah.

Google Calendar

View attachment 14004

2. Seterusnya, untuk memastikan google meet anda tidak di raid oleh individu yang tidak bertanggungjawab. Anda perlu membuat meeting room anda "Invitation Only". Hal ini kerana sekiranya anda telah meng"invite" student student anda terlebih dahulu sebelum kelas bermula, individu yang cuba untuk raid ke kelas anda perlu "request" untuk masuk ke dalam meeting. Tetapi bagi student student anda yang telah diinvite awal awal, mereka tidak perlu me"request" untuk masuk ke dalam kelas itu.

Betulkan saya jika saya salah, tetapi murid sekolah rendah akan ada email moe tersendiri kan? jadi anda hanya perlu Add Guest, di dalam konteks ini, anda perlu meletakkan email student anda.

Selepas itu, anda hanya perlu menekan icon email untuk ke step seterusnya.

View attachment 14005

3. Seterusnya, anda perlulah menghantar email kepada student student anda. dibawah saya lampirkan contoh email yang saya hantar ke account dummy saya.

View attachment 14006

4. Email yang student student anda akan dapat ialah seperti dibawah.

View attachment 14007

Sekiranya terdapat sebarang masalah dan kurang faham, boleh rujuk di laman rasmi Google Meet.

Google Meet Support

5. Anda juga boleh mengawal sesiapa sahaja yang join google meet room anda seperti gambar dibawah.

View attachment 14010

Saya akan membuat penjelasan sekali lagi. Dengan cara anda membuat meeting room anda "Invitation Only", orang orang yang anda invite tidak perlu untuk request masuk ke dalam room tersebut, akan tetapi sekiranya email "zoom raider" tidak diinvite, mereka perlu "request" untuk masuk ke dalam meeting room itu.
Anda hanya perlu mengabaikan orang yang request itu kerana mereka bukanlah student anda !


B. Zoom

Zoom merupakan salah sebuah platform yang amat berguna, kerana zoom dilengkapi dengan pelbagai kemudahan yang akan membuatkan zoom meeting anda tidak akan diraid. kita akan tengok satu satu dalam thread ini.

1. Pertama sekali, anda perlulah create meeting zoom anda. Tetapi untuk memudahkan anda supaya tidak perlu create meeting banyak banyak kali, anda boleh membuat schedule meeting. Anda perlu menekan butang Schedule pada aplikasi zoom. Lihat gambar di bawah untuk lebih jelas.

View attachment 14008


Perkara yang penting dalam membuat meeting zoom ialah "Waiting Room". perkara ini penting kerana sekiranya anda tidak meng"allow" waiting room, semua zoom raiders dapat memasuki meeting anda tanpa anda perlu admit mereka dan mereka akan membuat kacau.
Anda juga boleh memilih sama ada di dalam meeting itu, siapa yang boleh membuka video atau tidak. Baik mari kita tengok satu satu. Selepas setting seperti di atas, klik Save.

2. Yang menarik mengenai aplikasi zoom ialah anda semua boleh mengawal participant anda seperti di bawah.
Perkara yang anda boleh buat:

i. Lock ROOM !
Ini merupakan perkara yang anda harus lakukan sekiranya semua student anda sudah masuk ke dalam kelas. Dengan melakukan Lock Room. semua orang yang berada diluar kelas tidak akan dapat mengakses meeting room itu. Jadi zoom raiders ini tidak dapat membuat kacau.

ii. Enable Waiting Room !
Seperti yang saya explain pada awal tadi, sekiranya anda Enable Waiting Room, anda dapat mengawal sesiapa yang masuk ke dalam kelas anda. Sebagai contoh jika anda tidak mengenali individu yang cuba masuk ke kelas anda, anda boleh reject awal awal.

iii. Hide Profile Picture !
Hanya untuk menghilangkan profile picture individu tersebut.

iv. Share screen, Chat, Rename Themselves, Unmute Themselves, Start Video
OKAY ! Ini paling penting, anda boleh memilih sama ada participant ( student ) anda boleh membuat perkara seperti diatas atau tidak. Sekiranya anda telah diZOOM RAID, anda boleh menekan perkara perkara tersebut jadi orang2 di dalam kelas tidak dapat membuat apa apa.

v. SUSPEND PARTICIPANT ACTIVITIES
Ini merupakan perkara terakhir yang anda boleh buat. Sekiranya zoom raiders telah mengusai kelas anda, anda ada kuasa untuk menghentikan semua perbuatan participant anda dengan menekan butang ini. Jadi semua zoomraiders tidak boleh membuat apa apa.

View attachment 14009

3. Option terakhir, anda boleh membuatkan yang hanya orang yang telah sign-in sahaja boleh memasuki zoom meeting anda. Seperti yang anda semua sedia maklum yang zoom raiders ini seorang yang pengecut, mereka akan join meeting tanpa sign in dan menggunakan nama pelik pelik. jadi jika anda membuat perkara ini, hanya orang yang mempunyai email dan sudah signin sahaja boleh join.

Tetapi malangnya untuk membuat ini, hanya cikgu cikgu dan lecturer sahaja boleh buat. saya tidak boleh menunjukkan step by step kerana account saya free sahaja. tetapi saya telah menyediakan link untuk anda semua.

Tutorial

Itu sahaja How-To daripada saya.
Saya berharap cikgu cikgu dan lecturer semua tabah dalam mendidik anak bangsa. dan kepada para pelajar yang kurang bijak yang telah share link link kelas anda di dalam telegram, saya harap anda sedar apa yang anda sedang lakukan.

Sekian, Agent Alep 007
XOXO
BUKAN STUDENT TAPI SAYA SOKONG 200% SEBAB NI MELIBAT MASALAH MASYARAKAT KITA :whistle::coffee: