Resipi Ikan Patin Masak Tempoyak (Pahang)

Prefix untuk segala resipi dan juadah makanan atau minuman

AreXs

DFM Member
DFM Member
LV
0
 
14 Apr 2023
14
47
Pepe Old Ponds
DragonCoin
1,940.40
Angry Lion
Ulat Gonggok Gergasi
So guys, since aku ni suka memasak and alang alang datang dari pahang. Mari aku share resipi Ikan Patin Masak Tempoyak Pahang style yang digilai ramai orang lagi lagi kalau singgah kat Temerloh haha.



Bahan-bahan yang diperlukan :
1. Ikan Patin (Make sure fresh & from Sungai Pahang River) *Kenapa takleh ikan patin kolam? Jawapannya, hanyir.
2. Tempoyak (bukan baru bukan terlalu lama)
3. Kunyit Hidup (besar 1 ibu jari)
4. Cili Padi/Api (aku suka makan pedas so aku masuk 12 biji haha)

5. Timun Air (Warna Kuning)
6. Daun Kesum
*5-6 ni optional, takde pun takpe


Cara-Cara penyediaan :
1. Masukkan tempoyak 3-5 sudu (macam aku letak banyak sebab nak pekat) dalam blender.
2. Masukkan kunyit hidup besar ibu jari tadi dalam blender.
3. Masukkan cili dalam blender

4. Blend semua bahan sampai hancur/hampir hancur
5. Make sure tambah air sikit ya sebelum blend (kalau terlebih nanti cair, tak sedap)

6. Masukkan bahan yang dah diblend tadi dalam periuk/kuali
7. Masukkan air secukup rasa (jangan banyak kalau taknak cair sangat)
8. Masukkan ikan patin.

9. Tunggu sampai kuah menggelegak and ikan dah masak. (Nak tau ikan masak senang je, isi dia jadi putih and kulit dia kecut or terkoyak sikit)

10. Masa ni, please jangan kacau kuat sangat guys sebab ikan dah jadi lembik and senang hancur. Masukkan pulak timun air and daun kesum untuk naikkan bau nasi bertambah.

11. Kalau nampak kuah cair, boleh repeat proses blend lagi tempoyak cili tu tapi tayah tambah air dah. Kalau kuah tak berapa kuning, isi sikit serbuk kunyit dalam suku sudu.

12. Bila timun air dah empuk. tutup api and sedia untuk dihidang.

P/s : lain kali aku share resepi dengan gambar sekali, now malas haha. semoga bermanfaat!
-AreXs


 

Aerisyu

Assistant Leader
DFM Bawang Rangers
LV
0
 
5 Jun 2021
502
10,304
DragonCoin
5,882,963.00
Pulau Persendirian
Angry Lion
Black Dragon
Charlie Dame...
Biskut Mazola
Famos Amos [ BANGSAWAN ]
So guys, since aku ni suka memasak and alang alang datang dari pahang. Mari aku share resipi Ikan Patin Masak Tempoyak Pahang style yang digilai ramai orang lagi lagi kalau singgah kat Temerloh haha.



Bahan-bahan yang diperlukan :
1. Ikan Patin (Make sure fresh & from Sungai Pahang River) *Kenapa takleh ikan patin kolam? Jawapannya, hanyir.
2. Tempoyak (bukan baru bukan terlalu lama)
3. Kunyit Hidup (besar 1 ibu jari)
4. Cili Padi/Api (aku suka makan pedas so aku masuk 12 biji haha)

5. Timun Air (Warna Kuning)
6. Daun Kesum
*5-6 ni optional, takde pun takpe


Cara-Cara penyediaan :
1. Masukkan tempoyak 3-5 sudu (macam aku letak banyak sebab nak pekat) dalam blender.
2. Masukkan kunyit hidup besar ibu jari tadi dalam blender.
3. Masukkan cili dalam blender

4. Blend semua bahan sampai hancur/hampir hancur
5. Make sure tambah air sikit ya sebelum blend (kalau terlebih nanti cair, tak sedap)

6. Masukkan bahan yang dah diblend tadi dalam periuk/kuali
7. Masukkan air secukup rasa (jangan banyak kalau taknak cair sangat)
8. Masukkan ikan patin.

9. Tunggu sampai kuah menggelegak and ikan dah masak. (Nak tau ikan masak senang je, isi dia jadi putih and kulit dia kecut or terkoyak sikit)

10. Masa ni, please jangan kacau kuat sangat guys sebab ikan dah jadi lembik and senang hancur. Masukkan pulak timun air and daun kesum untuk naikkan bau nasi bertambah.

11. Kalau nampak kuah cair, boleh repeat proses blend lagi tempoyak cili tu tapi tayah tambah air dah. Kalau kuah tak berapa kuning, isi sikit serbuk kunyit dalam suku sudu.

12. Bila timun air dah empuk. tutup api and sedia untuk dihidang.

P/s : lain kali aku share resepi dengan gambar sekali, now malas haha. semoga bermanfaat!
-AreXs


Wahh. Sedapnyaaa. Laju ek buka thread hahaha. So, since @AreXs dah share resipi dan buka thread kat tempat yang betul, saya nak share juga la DragonCoins sebagai imbuhan untuk mudahkan @AreXs baca thread-thread lain. Nanti check trading ya. Btw, terima kasih share resipi dengan kami.
 

Aceofspade

Forum Moderator
DFM Sub Moderator
LV
0
 
30 May 2021
6,488
36,669
Dragonforce Malaysia
DragonCoin
9,668,038.00
So guys, since aku ni suka memasak and alang alang datang dari pahang. Mari aku share resipi Ikan Patin Masak Tempoyak Pahang style yang digilai ramai orang lagi lagi kalau singgah kat Temerloh haha.



Bahan-bahan yang diperlukan :
1. Ikan Patin (Make sure fresh & from Sungai Pahang River) *Kenapa takleh ikan patin kolam? Jawapannya, hanyir.
2. Tempoyak (bukan baru bukan terlalu lama)
3. Kunyit Hidup (besar 1 ibu jari)
4. Cili Padi/Api (aku suka makan pedas so aku masuk 12 biji haha)

5. Timun Air (Warna Kuning)
6. Daun Kesum
*5-6 ni optional, takde pun takpe


Cara-Cara penyediaan :
1. Masukkan tempoyak 3-5 sudu (macam aku letak banyak sebab nak pekat) dalam blender.
2. Masukkan kunyit hidup besar ibu jari tadi dalam blender.
3. Masukkan cili dalam blender

4. Blend semua bahan sampai hancur/hampir hancur
5. Make sure tambah air sikit ya sebelum blend (kalau terlebih nanti cair, tak sedap)

6. Masukkan bahan yang dah diblend tadi dalam periuk/kuali
7. Masukkan air secukup rasa (jangan banyak kalau taknak cair sangat)
8. Masukkan ikan patin.

9. Tunggu sampai kuah menggelegak and ikan dah masak. (Nak tau ikan masak senang je, isi dia jadi putih and kulit dia kecut or terkoyak sikit)

10. Masa ni, please jangan kacau kuat sangat guys sebab ikan dah jadi lembik and senang hancur. Masukkan pulak timun air and daun kesum untuk naikkan bau nasi bertambah.

11. Kalau nampak kuah cair, boleh repeat proses blend lagi tempoyak cili tu tapi tayah tambah air dah. Kalau kuah tak berapa kuning, isi sikit serbuk kunyit dalam suku sudu.

12. Bila timun air dah empuk. tutup api and sedia untuk dihidang.

P/s : lain kali aku share resepi dengan gambar sekali, now malas haha. semoga bermanfaat!
-AreXs


Terima kasih sharing ... wah menarik sungguh, sdp wooo ..nicelah
 
  • Heart
Reactions: AreXs