Isu hack di Google Meet dan Zoom

Status
Not open for further replies.

Anniehwehwe

DFM Member
DFM Member
LV
0
 
11 Jun 2021
349
5,716
reptile addicts
twitter.com
DragonCoin
2,009.00
Black Dragon
Fire Red Dragon
Frost Dragon
Ancient Dragon
Rawr The Fat Tiger
Small PO The Panda
Assalamualaikum kepada semua warga DFM, saya ingin mengemukakan complain pada kali ni.

Saya ada banyak terjumpa kes hack di app yg selalu digunakan dlm meeting ataupun kelas online seperti zoom dan google meet secara langsung atau tidak langsung

contohnya macam tgh ada kelas online tibe ii ada org luar masuk meeting buat kacau dan spam chat di ruang chat meeting

soalannya, macam mana nak atasi kes hack supaya x de kes begini berlaku di masa hadapan?

terima kasih
 

XP3RT

Hacker
DFM Hackers
LV
0
 
5 Jun 2021
1,161
17,141
DragonCoin
25,768,869.00
Waalaikumussalam , di mana encik jumpa kes macam tu ? Bukan ke di google meet , perlu comfirmkan dulu sebelum dapat join ?

Untuk cara atasi , orang yang membuka code Google Meet tersebut perlulah mengenal pasti dahulu kepada siapa dia hendak membuka .

Sebagai contoh : Guru

Sebagai seorang Guru , Guru tersebut boleh mengarahkan murid-muridnya memakai nama sebenar sebelum masuk ke google meet.
 

Anniehwehwe

DFM Member
DFM Member
LV
0
 
11 Jun 2021
349
5,716
reptile addicts
twitter.com
DragonCoin
2,009.00
Black Dragon
Fire Red Dragon
Frost Dragon
Ancient Dragon
Rawr The Fat Tiger
Small PO The Panda
Waalaikumussalam , di mana encik jumpa kes macam tu ? Bukan ke di google meet , perlu comfirmkan dulu sebelum dapat join ?

Untuk cara atasi , orang yang membuka code Google Meet tersebut perlulah mengenal pasti dahulu kepada siapa dia hendak membuka .

Sebagai contoh : Guru

Sebagai seorang Guru , Guru tersebut boleh mengarahkan murid-muridnya memakai nama sebenar sebelum masuk ke google meet.
kalo di google meet selalunya pelajar akan pakai email yg telah disediakan bagi sekolah kerajaan tapi ada juga yg guna email sendiri tapi kena jugak hack

zoom saya x tau sgt
 

XP3RT

Hacker
DFM Hackers
LV
0
 
5 Jun 2021
1,161
17,141
DragonCoin
25,768,869.00
kalo di google meet selalunya pelajar akan pakai email yg telah disediakan bagi sekolah kerajaan tapi ada juga yg guna email sendiri tapi kena jugak hack

zoom saya x tau sgt
Mungkin pelajar tersebut post di status WhatsApp atau yang berkait.
 

ShahrulHalim

Moderator
DFM Administrator
LV
0
 
5 Jun 2021
3,733
20,473
34
Aqsa
dragonforce.io
DragonCoin
66,458,989.00
Mystery Box [ LEGENDARY ] 🔥🔥🔥
Tart Nenas
Angry Lion
Perodua Kancil
Black Dragon
Shark
Waalaikumussalam , di mana encik jumpa kes macam tu ? Bukan ke di google meet , perlu comfirmkan dulu sebelum dapat join ?

Untuk cara atasi , orang yang membuka code Google Meet tersebut perlulah mengenal pasti dahulu kepada siapa dia hendak membuka .

Sebagai contoh : Guru

Sebagai seorang Guru , Guru tersebut boleh mengarahkan murid-muridnya memakai nama sebenar sebelum masuk ke google meet.
Kat YouTube banyak...orang siap buat video lagi tapi biasanya melibatkan Zoom
 
  • Like
Reactions: AMXR_RXFF

akhillsufyan

BANNED!!
Banned User
LV
0
 
4 Jun 2021
133
157
kat rumah je
DragonCoin
2,010.00
Assalamualaikum kepada semua warga DFM, saya ingin mengemukakan complain pada kali ni.

Saya ada banyak terjumpa kes hack di app yg selalu digunakan dlm meeting ataupun kelas online seperti zoom dan google meet secara langsung atau tidak langsung

contohnya macam tgh ada kelas online tibe ii ada org luar masuk meeting buat kacau dan spam chat di ruang chat meeting

soalannya, macam mana nak atasi kes hack supaya x de kes begini berlaku di masa hadapan?

terima kasih
Hmm saya pon prnh kena jugak....msuk ii tu bising dibuatnya
 

mau97

DFM Member
DFM Member
LV
0
 
10 Jul 2021
114
255
DragonCoin
210.00
Assalamualaikum kepada semua warga DFM, saya ingin mengemukakan complain pada kali ni.

Saya ada banyak terjumpa kes hack di app yg selalu digunakan dlm meeting ataupun kelas online seperti zoom dan google meet secara langsung atau tidak langsung

contohnya macam tgh ada kelas online tibe ii ada org luar masuk meeting buat kacau dan spam chat di ruang chat meeting

soalannya, macam mana nak atasi kes hack supaya x de kes begini berlaku di masa hadapan?

terima kasih
biasanya org dalam yg punca dia. dia share code meeting kat public maybe.
 

Hasief

DFM Member
DFM Member
LV
0
 
6 Jun 2021
2,049
4,696
DragonCoin
141,396,374.00
Eagle
Shiba Inu The Silly
Frost Dragon
biasanya org dalam yg punca dia. dia share code meeting kat public maybe.
Betullll kebanyakkan mcm ni dlm satu kelas x mungkin 1 org yang nakal mcm kelas sif yang paling nakal sif la kadang2 masuk kelas adik hehe soo salah satu punca ialah orang dalam bukan senang mendapatkan code tu kecuali random dia wat dia wat main bedai je letak code tu pastu tibe² dapat masuk bukan senang nk dptkan code tu peluang nya tipis sooo kemungkinnan besar orang dalam
 

Anniehwehwe

DFM Member
DFM Member
LV
0
 
11 Jun 2021
349
5,716
reptile addicts
twitter.com
DragonCoin
2,009.00
Black Dragon
Fire Red Dragon
Frost Dragon
Ancient Dragon
Rawr The Fat Tiger
Small PO The Panda
Betullll kebanyakkan mcm ni dlm satu kelas x mungkin 1 org yang nakal mcm kelas sif yang paling nakal sif la kadang2 masuk kelas adik hehe soo salah satu punca ialah orang dalam bukan senang mendapatkan code tu kecuali random dia wat dia wat main bedai je letak code tu pastu tibe² dapat masuk bukan senang nk dptkan code tu peluang nya tipis sooo kemungkinnan besar orang dalam
sama a sif kdg ii diorang bedal mana ii code
 

Tanah melayu

DFM Member
DFM Member
LV
0
 
4 Jun 2021
882
9,850
🛑ㄒ卂几卂卄_爪乇ㄥ卂ㄚㄩ🛑
DragonCoin
4,736.00
Assalamualaikum kepada semua warga DFM, saya ingin mengemukakan complain pada kali ni.

Saya ada banyak terjumpa kes hack di app yg selalu digunakan dlm meeting ataupun kelas online seperti zoom dan google meet secara langsung atau tidak langsung

contohnya macam tgh ada kelas online tibe ii ada org luar masuk meeting buat kacau dan spam chat di ruang chat meeting

soalannya, macam mana nak atasi kes hack supaya x de kes begini berlaku di masa hadapan?

terima kasih
Mantap 💥
 
Status
Not open for further replies.