Isu Scam tapi ada gambar dan no. telefon

AjuqXeLoZ

DFM Member
DFM Member
LV
0
 
16 Dec 2021
8
19
DragonCoin
4,865.00
Pada mula lelaki ini jumpa saya dekat One City USJ berdekatan Maybank. Dia merayu untuk meminta pinjaman duit untuk buat IC dia yg hilang. Tujuan buat IC adalah utk membuat kad bank dia juga. So yg dia minta adalah RM1000 disebabkan kali ketiga kehilangan IC kad pengenalan. Disebabkan simpati, kerana dia memberitahu yang dia tidak dapat contact family untuk minta bantuan dari segi kewangan. Kalau family dia transfer sekali pun dia takleh keluarkan duit. Sbbkan wallet yg ada ic mempunyai kad bank turut hilang.

Pada mulanya saya rasa was2, disebabkan dia tunjuk bukti laporan polis dan meminta untuk diambil gambar dirinya. Maka saya berani untuk memberikan kepadanya pinjaman. Untuk memudahkan urusan dia. Janjinya akan diganti, sebab itu dia beri nombor telefonnya pada saya, dia yang membuat panggilan kepada saya melalui telefon Nokia 3310. dari itu saya dapati bahawa dia tidak mempunyai apa apa social media atau cara contact lain seperti email. Untuk beberapa hari seterusnya dia masih berhubung untuk maklumat terkini. Tapi hari demi hari dia hilang dan tidak dikesan. Nombor yang dihubungi masih berdering seperti biasa akan tetapi tidak dijawab dan SMS juga tidak dibalas, kejadian ini bermula pada tarikh 1st December 2021 iaitu pada hari saya bertemunya dan memberi pinjaman kepadanya sebanyak RM1k, kemudian selang beberapa hari dia kembali menghubungi saya untuk meminta wang tambahan bagi pembayaran hotel kerana katanya dia berasal dari pinang, dan ingin membayar hotel sebanyak RM450. waktu itu saya tidak dapat untuk membantu.

Selepas itu semua panggilan atau SMS saya tidak dijawab dan dibalas. sehingga satu hari pada tarik 12 December 2021, saya spam call selepas asar dan dia msg saya "Tolong sms me" beerti no. telefonnya masih sah dan hidup. Kemudian saya baru semak semula laporan polis dan mendapatkan details details alamatnya, ICnya, dan perkara perkara lain dan mendapati bahawasanya laporan itu merupakan cetakan sendiri ataupun laporan palsu yang dibuat sendiri. Alamat dan ICnya juga palsu setelah saya semak di Google Maps dan Portal Bantuan Kewangan.

Dengan ini saya ingin meminta pihak DragonForce Malaysia untuk track dan dapatkan IC nombornya dan keberadaannya untuk bersua muka dan membuat laporan polis. Details gambar dan screenshot saya sertakan di bawah.

Hari pertama saya berjumpanya pada 1 December 2021 dan memberi no. acc untuk dia pulangkan duit, dan dapat dilihat dia tidak membalas msg selepas permintaan RM450 pada 2 December 2021
WhatsApp Image 2021-12-17 at 12.26.27 AM.jpeg

Kemudian selepas saya spam call tanpa henti pada itu hari dia msg pada saya seperti di bawah
WhatsApp Image 2021-12-17 at 12.28.00 AM.jpeg

WhatsApp Image 2021-12-17 at 12.28.01 AM.jpeg

Saya telah pun membuat penularaan pada media social dan mendapati terdapat orang lain yang menemuinya
1639673175921.png

Dengan ini saya attach gambarnya dan laporan polis yang dibuat sendiri
Scamm 1.jpg Scamm 2.jpg

Nama yang dipanggil : Kumaran
No. Telefon yang dihubungi : 01123709075

di sini saya hanya ingin meminta bantuan untuk didapatkan keberadaannya untuk meminta wang kembali, dan no. IC untuk laporan Polis.
 
Last edited:

AjuqXeLoZ

DFM Member
DFM Member
LV
0
 
16 Dec 2021
8
19
DragonCoin
4,865.00
Salam, Kumaran ni yg pinjam duit ke atau Muhammad Marzuq ?
Kumaran yang pinjam duit, saya Muhammad Marzuq tu

di report tu alamat tidak berapa jelas.
alamatnya mmg tak jelas, sbb selepas di google alamat tu dekat atas highway, alamat yang direka, ni alamat yg ada kat laporan polis palsu tu, no. 24 Jalan Taman Thean Teik 3 11060 Georgetown
 

Angelique

DFM Member
DFM Member
LV
0
 
10 Jun 2021
64
255
Internet
DragonCoin
0.00
Avoid from trusting anyone that showing you their paper of anything.

You can make police report first. Jangan tunggu.
Bagi tahu polis yang mungkin itu laporan palsu yang ditunjukkan.
 
  • Like
Reactions: ShahrulHalim

Jaring

DFM Member
DFM Member
LV
0
 
28 Jun 2021
0
13
DragonCoin
2,000.00
Ulat Gonggok Gergasi
Angry Lion
Mac OS
iOS
Microsoft Windows
Android
Kenapalah mudah simpati dekat org ...saya pun simpati juga tapi takdalah menolong org yg tidak dikenali dengan memberi jumlah wang yang banyak.. paling2 pun saya hulur RM10 ...dia maybe ada mintak dengan org lain yang kita x tahu....dah buat laporan polis ke? beringatlah selepas ni jangan mudah kesian dkt org.....
 

AjuqXeLoZ

DFM Member
DFM Member
LV
0
 
16 Dec 2021
8
19
DragonCoin
4,865.00
Kenapalah mudah simpati dekat org ...saya pun simpati juga tapi takdalah menolong org yg tidak dikenali dengan memberi jumlah wang yang banyak.. paling2 pun saya hulur RM10 ...dia maybe ada mintak dengan org lain yang kita x tahu....dah buat laporan polis ke? beringatlah selepas ni jangan mudah kesian dkt org.....
emmm dah buat, cuma tngah update sekiranya dapat IC terus akan serah kat polis
 
  • Like
Reactions: Jaring and M4LiQU3

Melvin

DFM Member
DFM Member
LV
0
 
30 Dec 2021
2
4
DragonCoin
4,262.00
Pada mula lelaki ini jumpa saya dekat One City USJ berdekatan Maybank. Dia merayu untuk meminta pinjaman duit untuk buat IC dia yg hilang. Tujuan buat IC adalah utk membuat kad bank dia juga. So yg dia minta adalah RM1000 disebabkan kali ketiga kehilangan IC kad pengenalan. Disebabkan simpati, kerana dia memberitahu yang dia tidak dapat contact family untuk minta bantuan dari segi kewangan. Kalau family dia transfer sekali pun dia takleh keluarkan duit. Sbbkan wallet yg ada ic mempunyai kad bank turut hilang.

Pada mulanya saya rasa was2, disebabkan dia tunjuk bukti laporan polis dan meminta untuk diambil gambar dirinya. Maka saya berani untuk memberikan kepadanya pinjaman. Untuk memudahkan urusan dia. Janjinya akan diganti, sebab itu dia beri nombor telefonnya pada saya, dia yang membuat panggilan kepada saya melalui telefon Nokia 3310. dari itu saya dapati bahawa dia tidak mempunyai apa apa social media atau cara contact lain seperti email. Untuk beberapa hari seterusnya dia masih berhubung untuk maklumat terkini. Tapi hari demi hari dia hilang dan tidak dikesan. Nombor yang dihubungi masih berdering seperti biasa akan tetapi tidak dijawab dan SMS juga tidak dibalas, kejadian ini bermula pada tarikh 1st December 2021 iaitu pada hari saya bertemunya dan memberi pinjaman kepadanya sebanyak RM1k, kemudian selang beberapa hari dia kembali menghubungi saya untuk meminta wang tambahan bagi pembayaran hotel kerana katanya dia berasal dari pinang, dan ingin membayar hotel sebanyak RM450. waktu itu saya tidak dapat untuk membantu.

Selepas itu semua panggilan atau SMS saya tidak dijawab dan dibalas. sehingga satu hari pada tarik 12 December 2021, saya spam call selepas asar dan dia msg saya "Tolong sms me" beerti no. telefonnya masih sah dan hidup. Kemudian saya baru semak semula laporan polis dan mendapatkan details details alamatnya, ICnya, dan perkara perkara lain dan mendapati bahawasanya laporan itu merupakan cetakan sendiri ataupun laporan palsu yang dibuat sendiri. Alamat dan ICnya juga palsu setelah saya semak di Google Maps dan Portal Bantuan Kewangan.

Dengan ini saya ingin meminta pihak DragonForce Malaysia untuk track dan dapatkan IC nombornya dan keberadaannya untuk bersua muka dan membuat laporan polis. Details gambar dan screenshot saya sertakan di bawah.

Hari pertama saya berjumpanya pada 1 December 2021 dan memberi no. acc untuk dia pulangkan duit, dan dapat dilihat dia tidak membalas msg selepas permintaan RM450 pada 2 December 2021
View attachment 16577

Kemudian selepas saya spam call tanpa henti pada itu hari dia msg pada saya seperti di bawah
View attachment 16578

View attachment 16579

Saya telah pun membuat penularaan pada media social dan mendapati terdapat orang lain yang menemuinya
View attachment 16580

Dengan ini saya attach gambarnya dan laporan polis yang dibuat sendiri
View attachment 16575View attachment 16576

Nama yang dipanggil : Kumaran
No. Telefon yang dihubungi : 01123709075

di sini saya hanya ingin meminta bantuan untuk didapatkan keberadaannya untuk meminta wang kembali, dan no. IC untuk laporan Polis.
@Muhammad Marzuq, I do not know if I will ever get a reply from you but just want you to know that on the same day 01-12-2021, this same guy scammed me with the same story the sum of RM1,100.00. He also asked me to bank in RM300 to some Indian lady so he can pay his hotel bills. I have been calling him about 100 times a day and yesterday I night about 10pm++ he picked up and he was arguing with some women and a child was crying in the background. I have also lodged a criminal police report against him. I was informed that the Police Report (FIR) is a fake police report which was drafted by himself. At the same time, his IC number does not belong to him. However, a report has been made in Subang, and Serdang Police Station wherein his picture was also taken by the Inspector in charge. This idiot already pinjam money, dun wanna pay back the money owed, dare to scold me and threaten me... If I get any news on the police report I wish to share the same with you. I just hope the authorities will get him before he scams other people. Lastly, I hope you do not mind that I also shared this link on my FB page which circulates his picture and so forth so others may be aware of this Scammer.
 

AjuqXeLoZ

DFM Member
DFM Member
LV
0
 
16 Dec 2021
8
19
DragonCoin
4,865.00
@Muhammad Marzuq, I do not know if I will ever get a reply from you but just want you to know that on the same day 01-12-2021, this same guy scammed me with the same story the sum of RM1,100.00. He also asked me to bank in RM300 to some Indian lady so he can pay his hotel bills. I have been calling him about 100 times a day and yesterday I night about 10pm++ he picked up and he was arguing with some women and a child was crying in the background. I have also lodged a criminal police report against him. I was informed that the Police Report (FIR) is a fake police report which was drafted by himself. At the same time, his IC number does not belong to him. However, a report has been made in Subang, and Serdang Police Station wherein his picture was also taken by the Inspector in charge. This idiot already pinjam money, dun wanna pay back the money owed, dare to scold me and threaten me... If I get any news on the police report I wish to share the same with you. I just hope the authorities will get him before he scams other people. Lastly, I hope you do not mind that I also shared this link on my FB page which circulates his picture and so forth so others may be aware of this Scammer.
good lord, thanks , another police report, have you met him? or know where he is?
 

Melvin

DFM Member
DFM Member
LV
0
 
30 Dec 2021
2
4
DragonCoin
4,262.00
good lord, thanks , another police report, have you met him? or know where he is?
I only met him on the 1st of December. Since then I have only been spamming by calls non-stop. He keeps promising to pay also promise to pay by instalments, however, he failed to honour his words... Well if I get any news surely will update you.....
 
  • Like
Reactions: ShahrulHalim

Bb910

DFM Member
DFM Member
LV
0
 
9 Mar 2022
1
1
DragonCoin
4,170.00
Salam saya pown dah kene dengan kumaran nie di bandar sunway HONG LEONG BANK pada 10/2/2022. Macam tawu2 je yang kite nie baru lepas cash out. Ayat manis .. siap cakap kaum sendiri xnak tolong die panggil die bangsat lah ... Siap guna agama islam lagi ...
 

Attachments

  • IMG_20220210_205625.jpg
    IMG_20220210_205625.jpg
    3.9 MB · Views: 6
  • IMG_20220210_205616.jpg
    IMG_20220210_205616.jpg
    3.8 MB · Views: 8
  • IMG_20220305_224714.jpg
    IMG_20220305_224714.jpg
    186.3 KB · Views: 7
  • IMG_20220308_170253.jpg
    IMG_20220308_170253.jpg
    186.3 KB · Views: 9
  • Like
Reactions: ShahrulHalim

BlueSymphony

DFM Member
DFM Member
LV
0
 
30 Mar 2022
1
1
DragonCoin
4,270.00
Nice, I just got scammed RM 1000 by this fella. He got me at Ekocheras.

IMG_9379 Large.jpeg IMG_9380 Large.jpeg IMG_9381 Large.jpeg


Fella uses the same phone number 011-23709075. I have not made police report because I wanna be more diplomatic, but now I found this tered, he really is a scammer, go nuclear ady.

Just filed my police report.
 
  • Like
Reactions: ShahrulHalim

ngs

DFM Member
DFM Member
LV
0
 
17 Nov 2022
1
-1
DragonCoin
2,065.00
This user hasn't uploaded an avatar and made an introduction
hi, i had the same case with you. yesterdaya night at klang petronas, i was filing petrol afterwards a man which was Kumaran suddenly appear at my window and begging me to help him. At first i was wondering should i help or not, but he gave me his police report and ask me to take pic and video of him. I begin to trust him. He said that his ic lost for the third time ask me to withdraw 1200 money for him, cuz the ic renewal for the third time is 1010, but then he say he live nearby kl sentral kl meridien hotel and now no money for him to take transport back. Then he bring me to nearest maybank and begging me to save his life. So i didnt think much, i withdraw 1200 to this Kumaran. He say he will pay me back this afternoon before 1pm. But till now i didnt receive any message or call from him. So i go fb to find this person. then only saw this guy is a professional scammer.
 

Attachments

  • C4F2408B-AA2C-4BA4-902E-4C9D911B932D.jpeg
    C4F2408B-AA2C-4BA4-902E-4C9D911B932D.jpeg
    1.4 MB · Views: 5
  • 6FF8EBA4-C075-4BBD-8676-D6D43F518909.jpeg
    6FF8EBA4-C075-4BBD-8676-D6D43F518909.jpeg
    1.5 MB · Views: 5
  • 073E7656-2D57-4257-BAA2-84BC2AE5D4A1.png
    073E7656-2D57-4257-BAA2-84BC2AE5D4A1.png
    937.5 KB · Views: 5
  • C3CB0A8F-2F39-4095-B579-5578A05E5891.png
    C3CB0A8F-2F39-4095-B579-5578A05E5891.png
    604.6 KB · Views: 4
  • Dislike
Reactions: ShahrulHalim