Isu Semasa: Isu Menghina Golongan B40

Aerisyu

Assistant Leader
DFM Bawang Rangers
LV
0
 
5 Jun 2021
502
10,282
DragonCoin
5,882,963.00
Pulau Persendirian
Angry Lion
Black Dragon
Charlie Dame...
Biskut Mazola
Famos Amos [ BANGSAWAN ]
Assalamualaikum dan selamat pagi saya ucapkan kepada seluruh warga forum DragonForce Malaysia.
Diharapkan semua berada dalam keadaan sihat wal'afiat. Semoga segala urusan kita semua pada hari ini dipermudahkan olehNya.

🌸🌸🌸

Macam yang kita semua tahu, beberapa hari lepas ada satu isu viral, iaitu isu berkenaan seorang pensyarah yang dikatakan menghina pelajarnya sendiri. Walaupun dah beberapa hari berlalu, saya harap belum terlambat untuk saya menulis thread mengenai isu ini.
Happy reading!

First of all, saya sertakan link video dekat bawah untuk sesiapa yang belum tengok lagi.

Dalam video di atas, seorang pelajar Ijazah Sarjana Muda semester 5 dilihat menggunakan telefon pintar untuk mengikuti pembelajaran secara atas talian dan dikatakan tidak memiliki komputer riba (laptop).

Walaupun kejadian tu berlaku pada semester lalu dan baru disebarkan di media sosial beberapa hari lepas, tapi kita semua mengambil serius hal berkenaan disebabkan perkara itu dikatakan menghina bukan hanya pelajar terbabit tapi golongan B40 juga dikaitkan dalam hal tersebut.

Untuk pengetahuan semua, golongan B40 merujuk kepada keluarga yang mempunyai pendapatan isi rumah kira-kira RM4,849 sebulan dan ke bawah.

photo_2022-03-31_05-49-44.jpg
Isu ini juga mendapat perhatian daripada menteri di Kementerian Pengajian Tinggi (KPT) iaitu Datuk Seri Dr Noraini Ahmad yang meminta pihak universiti yang terlibat untuk memperjelaskan isu berkenaan.

Mungkin niat pensyarah tersebut hanyalah mahu menegur pelajarnya demi masa depannya, tetapi cara yang ditunjukkan adalah salah. Janganlah pula kita menghina pensyarah tersebut kerana beliau tetap seorang pendidik yang pernah mencurahkan ilmu untuk anak didiknya. Bila difikirkan logik akal, pensyarah mana yang tidak mahu pelajarnya sendiri yang telah dicurahkan pelbagai ilmu pengetahuan untuk berjaya kan?

ISU HINA GOLONGAN B40?
"Pasal itu aku tak boleh duduk dengan orang B40 ya. Dia lebih memikirkan pasal lain daripada pelajaran."

Dari kata-kata pensyarah ini, beliau menganggap pelajar tersebut serta golongan B40 tidak mengutamakan pelajaran.
Pelajar mana yang tidak mementingkan pelajaran? Pelajar mana yang tidak mahu berjaya?
Saya yang juga seorang pelajar, rasa tidak adil untuk beliau pukul rata mengatakan semua pelajar B40 tidak mementingkan pelajaran. Siapa je yang tak nak cemerlang dalam pelajaran? Bukan setakat wang ringgit, malah masa, tenaga dan usaha dah disumbangkan demi mencapai kejayaan sehingga sekarang.

Adakah kejayaan boleh diukur dengan memiliki komputer riba semata-mata?

Pendapat saya, kita tidak boleh mengukur suatu kejayaan hanya terletak kepada sesuatu harta benda atau perkara sahaja. Ia juga bergantung kepada usaha serta doa dan tawakkal seseorang itu. Berbeza orang, maka berbeza jugalah usaha seseorang itu. Saya teringat dengan satu kata-kata, setiap orang mempunyai ujian yang berbeza-beza, oleh itu tahap usaha juga berbeza-beza.

Ramai netizens yang mengulas tentang isu ini, termasuklah beberapa orang personaliti media sosial. Salah seorang daripadanya ialah pengacara tv, Ahmad Fedtri Yahya.

Netizens juga bersetuju dengan kata-kata oleh Ustaz Adnin Roslan.
Jadi, apa pengajaran atau iktibar yang dapat kita ambil daripada isu ini?
  1. Berfikir sebelum berkata-kata kerana lidah manusia adalah lebih tajam berbanding mata pedang.​
  2. Jangan sekali-kali menghina sesama manusia kerana di sisi Yang Maha Esa, kita semua adalah sama tanpa mengira wang ringgit, pangkat dan harta benda.​

Al-Habib Umar bin Hafidz berkata:
"Orang yang tinggi adab walaupun kekurangan ilmu, masih lebih mulia daripada orang yang banyak ilmu tetapi kekurangan adab."

Pelajar berkenaan sudah pun berjaya melanjutkan dalam bidang pekerjaan.
Apa-apapun, kita doakan semoga isu ini dapat diselesaikan dengan baik dan dijadikan pengajaran buat kita semua.



Apa pendapat semua forumers berkenaan isu ini? Silalah komen di bawah ni ya. Tapi, dalam kita sibuk berkomen, jagalah tutur kata kita kerana apa yang keluar dari kedua bibir kita melambangkan peribadi kita.

🌸🌸🌸🌸🌸

Sekian sahaja daripada saya,
Assalamualaikum.
 

Falcon98

BANNED!!
Banned User
LV
0
 
6 Jun 2021
2,666
30,408
San Francisco, Malaysia
reusagi98.blogspot.com
DragonCoin
14,482,745.00
Tart Nenas
Apple Macbook Pro 13
Redmi Note 11 Pro
DJI Mavic Pro
Samsung Galaxy Z FLIP 3
Apple TV
weyh bru tahu B40 tu apa.... ya ampun....

Serius weyh, cara dia tegur tu betul la.. Sem 5 xde laptop lg, tapi mybe la dia takde lptop sbb duit takde an, lgpon klu guna ptptn yg tolak yuran setinggi langit and bla bla bla lagi, aq rse tak ckup, lagi2 nk beli laptop (luahan sorang student yg hujung bulan makan meggi je keja dia)...

And mana la tau, dia punya duit yg ada tu dia guna utk makan2 family dia gak.. sebab kita punya kesusahan ni tak sama dgn org lain.. So tak boleh nak bandingkan kesusahan org lain dgn diri kita...
 

Anniehwehwe

DFM Member
DFM Member
LV
0
 
11 Jun 2021
349
5,716
reptile addicts
twitter.com
DragonCoin
2,009.00
Black Dragon
Fire Red Dragon
Frost Dragon
Ancient Dragon
Rawr The Fat Tiger
Small PO The Panda
Assalamualaikum dan selamat pagi saya ucapkan kepada seluruh warga forum DragonForce Malaysia.
Diharapkan semua berada dalam keadaan sihat wal'afiat. Semoga segala urusan kita semua pada hari ini dipermudahkan olehNya.

🌸🌸🌸

Macam yang kita semua tahu, beberapa hari lepas ada satu isu viral, iaitu isu berkenaan seorang pensyarah yang dikatakan menghina pelajarnya sendiri. Walaupun dah beberapa hari berlalu, saya harap belum terlambat untuk saya menulis thread mengenai isu ini.
Happy reading!

First of all, saya sertakan link video dekat bawah untuk sesiapa yang belum tengok lagi.

Dalam video di atas, seorang pelajar Ijazah Sarjana Muda semester 5 dilihat menggunakan telefon pintar untuk mengikuti pembelajaran secara atas talian dan dikatakan tidak memiliki komputer riba (laptop).

Walaupun kejadian tu berlaku pada semester lalu dan baru disebarkan di media sosial beberapa hari lepas, tapi kita semua mengambil serius hal berkenaan disebabkan perkara itu dikatakan menghina bukan hanya pelajar terbabit tapi golongan B40 juga dikaitkan dalam hal tersebut.

Untuk pengetahuan semua, golongan B40 merujuk kepada keluarga yang mempunyai pendapatan isi rumah kira-kira RM4,849 sebulan dan ke bawah.

Isu ini juga mendapat perhatian daripada menteri di Kementerian Pengajian Tinggi (KPT) iaitu Datuk Seri Dr Noraini Ahmad yang meminta pihak universiti yang terlibat untuk memperjelaskan isu berkenaan.

Mungkin niat pensyarah tersebut hanyalah mahu menegur pelajarnya demi masa depannya, tetapi cara yang ditunjukkan adalah salah. Janganlah pula kita menghina pensyarah tersebut kerana beliau tetap seorang pendidik yang pernah mencurahkan ilmu untuk anak didiknya. Bila difikirkan logik akal, pensyarah mana yang tidak mahu pelajarnya sendiri yang telah dicurahkan pelbagai ilmu pengetahuan untuk berjaya kan?

ISU HINA GOLONGAN B40?
"Pasal itu aku tak boleh duduk dengan orang B40 ya. Dia lebih memikirkan pasal lain daripada pelajaran."

Dari kata-kata pensyarah ini, beliau menganggap pelajar tersebut serta golongan B40 tidak mengutamakan pelajaran.
Pelajar mana yang tidak mementingkan pelajaran? Pelajar mana yang tidak mahu berjaya?
Saya yang juga seorang pelajar, rasa tidak adil untuk beliau pukul rata mengatakan semua pelajar B40 tidak mementingkan pelajaran. Siapa je yang tak nak cemerlang dalam pelajaran? Bukan setakat wang ringgit, malah masa, tenaga dan usaha dah disumbangkan demi mencapai kejayaan sehingga sekarang.

Adakah kejayaan boleh diukur dengan memiliki komputer riba semata-mata?

Pendapat saya, kita tidak boleh mengukur suatu kejayaan hanya terletak kepada sesuatu harta benda atau perkara sahaja. Ia juga bergantung kepada usaha serta doa dan tawakkal seseorang itu. Berbeza orang, maka berbeza jugalah usaha seseorang itu. Saya teringat dengan satu kata-kata, setiap orang mempunyai ujian yang berbeza-beza, oleh itu tahap usaha juga berbeza-beza.

Ramai netizens yang mengulas tentang isu ini, termasuklah beberapa orang personaliti media sosial. Salah seorang daripadanya ialah pengacara tv, Ahmad Fedtri Yahya.

Netizens juga bersetuju dengan kata-kata oleh Ustaz Adnin Roslan.
Jadi, apa pengajaran atau iktibar yang dapat kita ambil daripada isu ini?
  1. Berfikir sebelum berkata-kata kerana lidah manusia adalah lebih tajam berbanding mata pedang.​
  2. Jangan sekali-kali menghina sesama manusia kerana di sisi Yang Maha Esa, kita semua adalah sama tanpa mengira wang ringgit, pangkat dan harta benda.​

Al-Habib Umar bin Hafidz berkata:


Pelajar berkenaan sudah pun berjaya melanjutkan dalam bidang pekerjaan.
Apa-apapun, kita doakan semoga isu ini dapat diselesaikan dengan baik dan dijadikan pengajaran buat kita semua.



Apa pendapat semua forumers berkenaan isu ini? Silalah komen di bawah ni ya. Tapi, dalam kita sibuk berkomen, jagalah tutur kata kita kerana apa yang keluar dari kedua bibir kita melambangkan peribadi kita.

🌸🌸🌸🌸🌸

Sekian sahaja daripada saya,
Assalamualaikum.
as a lect, dia sendiri x bleh touch personally about student tu. She's is neither her family nor friends. At this point, dia dah melampau if she said she couldn't sit with B40 and so on
 

Aceofspade

Forum Moderator
DFM Sub Moderator
LV
0
 
30 May 2021
6,471
36,639
Dragonforce Malaysia
DragonCoin
9,667,868.00
Assalamualaikum dan selamat pagi saya ucapkan kepada seluruh warga forum DragonForce Malaysia.
Diharapkan semua berada dalam keadaan sihat wal'afiat. Semoga segala urusan kita semua pada hari ini dipermudahkan olehNya.

🌸🌸🌸

Macam yang kita semua tahu, beberapa hari lepas ada satu isu viral, iaitu isu berkenaan seorang pensyarah yang dikatakan menghina pelajarnya sendiri. Walaupun dah beberapa hari berlalu, saya harap belum terlambat untuk saya menulis thread mengenai isu ini.
Happy reading!

First of all, saya sertakan link video dekat bawah untuk sesiapa yang belum tengok lagi.

Dalam video di atas, seorang pelajar Ijazah Sarjana Muda semester 5 dilihat menggunakan telefon pintar untuk mengikuti pembelajaran secara atas talian dan dikatakan tidak memiliki komputer riba (laptop).

Walaupun kejadian tu berlaku pada semester lalu dan baru disebarkan di media sosial beberapa hari lepas, tapi kita semua mengambil serius hal berkenaan disebabkan perkara itu dikatakan menghina bukan hanya pelajar terbabit tapi golongan B40 juga dikaitkan dalam hal tersebut.

Untuk pengetahuan semua, golongan B40 merujuk kepada keluarga yang mempunyai pendapatan isi rumah kira-kira RM4,849 sebulan dan ke bawah.

Isu ini juga mendapat perhatian daripada menteri di Kementerian Pengajian Tinggi (KPT) iaitu Datuk Seri Dr Noraini Ahmad yang meminta pihak universiti yang terlibat untuk memperjelaskan isu berkenaan.

Mungkin niat pensyarah tersebut hanyalah mahu menegur pelajarnya demi masa depannya, tetapi cara yang ditunjukkan adalah salah. Janganlah pula kita menghina pensyarah tersebut kerana beliau tetap seorang pendidik yang pernah mencurahkan ilmu untuk anak didiknya. Bila difikirkan logik akal, pensyarah mana yang tidak mahu pelajarnya sendiri yang telah dicurahkan pelbagai ilmu pengetahuan untuk berjaya kan?

ISU HINA GOLONGAN B40?
"Pasal itu aku tak boleh duduk dengan orang B40 ya. Dia lebih memikirkan pasal lain daripada pelajaran."

Dari kata-kata pensyarah ini, beliau menganggap pelajar tersebut serta golongan B40 tidak mengutamakan pelajaran.
Pelajar mana yang tidak mementingkan pelajaran? Pelajar mana yang tidak mahu berjaya?
Saya yang juga seorang pelajar, rasa tidak adil untuk beliau pukul rata mengatakan semua pelajar B40 tidak mementingkan pelajaran. Siapa je yang tak nak cemerlang dalam pelajaran? Bukan setakat wang ringgit, malah masa, tenaga dan usaha dah disumbangkan demi mencapai kejayaan sehingga sekarang.

Adakah kejayaan boleh diukur dengan memiliki komputer riba semata-mata?

Pendapat saya, kita tidak boleh mengukur suatu kejayaan hanya terletak kepada sesuatu harta benda atau perkara sahaja. Ia juga bergantung kepada usaha serta doa dan tawakkal seseorang itu. Berbeza orang, maka berbeza jugalah usaha seseorang itu. Saya teringat dengan satu kata-kata, setiap orang mempunyai ujian yang berbeza-beza, oleh itu tahap usaha juga berbeza-beza.

Ramai netizens yang mengulas tentang isu ini, termasuklah beberapa orang personaliti media sosial. Salah seorang daripadanya ialah pengacara tv, Ahmad Fedtri Yahya.

Netizens juga bersetuju dengan kata-kata oleh Ustaz Adnin Roslan.
Jadi, apa pengajaran atau iktibar yang dapat kita ambil daripada isu ini?
  1. Berfikir sebelum berkata-kata kerana lidah manusia adalah lebih tajam berbanding mata pedang.​
  2. Jangan sekali-kali menghina sesama manusia kerana di sisi Yang Maha Esa, kita semua adalah sama tanpa mengira wang ringgit, pangkat dan harta benda.​

Al-Habib Umar bin Hafidz berkata:


Pelajar berkenaan sudah pun berjaya melanjutkan dalam bidang pekerjaan.
Apa-apapun, kita doakan semoga isu ini dapat diselesaikan dengan baik dan dijadikan pengajaran buat kita semua.



Apa pendapat semua forumers berkenaan isu ini? Silalah komen di bawah ni ya. Tapi, dalam kita sibuk berkomen, jagalah tutur kata kita kerana apa yang keluar dari kedua bibir kita melambangkan peribadi kita.

🌸🌸🌸🌸🌸

Sekian sahaja daripada saya,
Assalamualaikum.
Tq @Aerisyu , mgkin makcik ni dia stress , n pelajar mgkin bermasalah or apa saja ..., cuma sebagai pendidik kena ada adab dan sopan santun plus budi bahasa ...
 

acoustica

DFM Hackers
DFM Hackers
LV
0
 
10 Jul 2021
1,107
1,339
127.0.0.1
DragonCoin
104,200.00
LG HBS-730 Neckband Wireless Headset
Smart Stereo Headset SM0087
Thinkpad x1
iPad Pro
Apple Watch Series 7
Apple TV
Assalamualaikum dan selamat pagi saya ucapkan kepada seluruh warga forum DragonForce Malaysia.
Diharapkan semua berada dalam keadaan sihat wal'afiat. Semoga segala urusan kita semua pada hari ini dipermudahkan olehNya.

🌸🌸🌸

Macam yang kita semua tahu, beberapa hari lepas ada satu isu viral, iaitu isu berkenaan seorang pensyarah yang dikatakan menghina pelajarnya sendiri. Walaupun dah beberapa hari berlalu, saya harap belum terlambat untuk saya menulis thread mengenai isu ini.
Happy reading!

First of all, saya sertakan link video dekat bawah untuk sesiapa yang belum tengok lagi.

Dalam video di atas, seorang pelajar Ijazah Sarjana Muda semester 5 dilihat menggunakan telefon pintar untuk mengikuti pembelajaran secara atas talian dan dikatakan tidak memiliki komputer riba (laptop).

Walaupun kejadian tu berlaku pada semester lalu dan baru disebarkan di media sosial beberapa hari lepas, tapi kita semua mengambil serius hal berkenaan disebabkan perkara itu dikatakan menghina bukan hanya pelajar terbabit tapi golongan B40 juga dikaitkan dalam hal tersebut.

Untuk pengetahuan semua, golongan B40 merujuk kepada keluarga yang mempunyai pendapatan isi rumah kira-kira RM4,849 sebulan dan ke bawah.

Isu ini juga mendapat perhatian daripada menteri di Kementerian Pengajian Tinggi (KPT) iaitu Datuk Seri Dr Noraini Ahmad yang meminta pihak universiti yang terlibat untuk memperjelaskan isu berkenaan.

Mungkin niat pensyarah tersebut hanyalah mahu menegur pelajarnya demi masa depannya, tetapi cara yang ditunjukkan adalah salah. Janganlah pula kita menghina pensyarah tersebut kerana beliau tetap seorang pendidik yang pernah mencurahkan ilmu untuk anak didiknya. Bila difikirkan logik akal, pensyarah mana yang tidak mahu pelajarnya sendiri yang telah dicurahkan pelbagai ilmu pengetahuan untuk berjaya kan?

ISU HINA GOLONGAN B40?
"Pasal itu aku tak boleh duduk dengan orang B40 ya. Dia lebih memikirkan pasal lain daripada pelajaran."

Dari kata-kata pensyarah ini, beliau menganggap pelajar tersebut serta golongan B40 tidak mengutamakan pelajaran.
Pelajar mana yang tidak mementingkan pelajaran? Pelajar mana yang tidak mahu berjaya?
Saya yang juga seorang pelajar, rasa tidak adil untuk beliau pukul rata mengatakan semua pelajar B40 tidak mementingkan pelajaran. Siapa je yang tak nak cemerlang dalam pelajaran? Bukan setakat wang ringgit, malah masa, tenaga dan usaha dah disumbangkan demi mencapai kejayaan sehingga sekarang.

Adakah kejayaan boleh diukur dengan memiliki komputer riba semata-mata?

Pendapat saya, kita tidak boleh mengukur suatu kejayaan hanya terletak kepada sesuatu harta benda atau perkara sahaja. Ia juga bergantung kepada usaha serta doa dan tawakkal seseorang itu. Berbeza orang, maka berbeza jugalah usaha seseorang itu. Saya teringat dengan satu kata-kata, setiap orang mempunyai ujian yang berbeza-beza, oleh itu tahap usaha juga berbeza-beza.

Ramai netizens yang mengulas tentang isu ini, termasuklah beberapa orang personaliti media sosial. Salah seorang daripadanya ialah pengacara tv, Ahmad Fedtri Yahya.

Netizens juga bersetuju dengan kata-kata oleh Ustaz Adnin Roslan.
Jadi, apa pengajaran atau iktibar yang dapat kita ambil daripada isu ini?
  1. Berfikir sebelum berkata-kata kerana lidah manusia adalah lebih tajam berbanding mata pedang.​
  2. Jangan sekali-kali menghina sesama manusia kerana di sisi Yang Maha Esa, kita semua adalah sama tanpa mengira wang ringgit, pangkat dan harta benda.​

Al-Habib Umar bin Hafidz berkata:


Pelajar berkenaan sudah pun berjaya melanjutkan dalam bidang pekerjaan.
Apa-apapun, kita doakan semoga isu ini dapat diselesaikan dengan baik dan dijadikan pengajaran buat kita semua.



Apa pendapat semua forumers berkenaan isu ini? Silalah komen di bawah ni ya. Tapi, dalam kita sibuk berkomen, jagalah tutur kata kita kerana apa yang keluar dari kedua bibir kita melambangkan peribadi kita.

🌸🌸🌸🌸🌸

Sekian sahaja daripada saya,
Assalamualaikum.

Saya B40 😜😜 Berhati² dalam berkata²..mungkin niat dia lain tapi cara dia sampaikan tu tak betul..jadikan pengajaran dizaman serba viral ni..
 

Nabilah

DFM Member
DFM Member
LV
0
 
11 Jun 2021
1,591
15,460
Di dimensi yang nyata tatkala dunia ini hanya fana
DragonCoin
147,084,797.00
Lamborghini Sian
Eagle
Oyen The Arrogant Cat
White Cat The MadCat
Charlie Dame...
Ancient Dragon
Waalaikumusalam,, mengenai isu ini saya sendiri menentang dan mengecam sekeras kerasnya perbuatan dan pertuturan pensyarah tersebut. Apa yang dibenci adalah perbuatannya bukan orangnya. Setiap manusia buat kesilapan. Lihat disebalik pros and cons didalam isu ini. Ambil ikhtibar, bukan hanya mengecam semata mata.

Kepada pendidik tidak sewajarnya mengeluarkan kata-kata penghinaan atau menjatuhkan semangat pelajar. Kita pernah menjadi seorang pelajar dan kita tahu betapa susahnya zaman belajar. Jika mahu beri kesedaran dan membangkitkan semangat pelajar, ada pelbagai cara lagi boleh lakukan. Percayalah pendidik yang dikenang bukan hanya pendidik yang garang semata mata tapi pendidik yang tegas dan ada simpati dan empati.

Kepada pelajar pula, belajar itu memang susah, belajar itu memang memberi tekanan. Nak berjaya memang tak mudah. Banyak liku-liku. Dengan pelbagai masalah lagi. Tapi jadikan itu sebagai cabaran untuk kita mencapai tahap yang tertinggi. Apabila belajar pula jangan lihat siapa yang mengajar, tapi lihatkan ilmu yang dia ada. Memang akui ada masa geram dengan pensyarah, tak puas hati. Tapi apa yang kita dapat? Pensyarah atau cikgu tetap macamtu. Tapi kita yang terganggu, ilmu kita yang tak berkat. Diri tak seronok nak belajar.

Jadi mana yang baik kita ambil, mana yang kurang baik kita jauhkan. Semoga apa yang berlaku ni ada hikmah. Ramai pendidik buka mata. Ramai pelajar berfikir dulu sebelum bertindak. Hormat menghormati antara satu sama lain. Agama tak mengajar kita menghina orang dan agama tidak mengajar kita mengaibkan orang.

Wassalam.

#semogatakmelalut.
#panjang²adabacakeee??
 

Aerisyu

Assistant Leader
DFM Bawang Rangers
LV
0
 
5 Jun 2021
502
10,282
DragonCoin
5,882,963.00
Pulau Persendirian
Angry Lion
Black Dragon
Charlie Dame...
Biskut Mazola
Famos Amos [ BANGSAWAN ]
weyh bru tahu B40 tu apa.... ya ampun....

Serius weyh, cara dia tegur tu betul la.. Sem 5 xde laptop lg, tapi mybe la dia takde lptop sbb duit takde an, lgpon klu guna ptptn yg tolak yuran setinggi langit and bla bla bla lagi, aq rse tak ckup, lagi2 nk beli laptop (luahan sorang student yg hujung bulan makan meggi je keja dia)...

And mana la tau, dia punya duit yg ada tu dia guna utk makan2 family dia gak.. sebab kita punya kesusahan ni tak sama dgn org lain.. So tak boleh nak bandingkan kesusahan org lain dgn diri kita...
Ya, betul tu cip. Saya setuju. Kita tak tahu apa yang dia lalui untuk sampai ke tahap dia berada sekarang.
as a lect, dia sendiri x bleh touch personally about student tu. She's is neither her family nor friends. At this point, dia dah melampau if she said she couldn't sit with B40 and so on
Ya, saya tak nafikan kata-kata beliau agak keterlaluan.
Orang yang tak pernah merasa financial struggle have no right to judge anything about the B40 majority.
Indeed. Semua orang ada struggle masing-masing. Cuma kita je tak nampak orang lain punya struggle and vice versa.
Thank you akak.
Saya sebagai student yang bukan dari golongan tersebut pun still ada financial struggle. Tak semestinya semua mampu beli laptop
Betul, setuju. Ada benda yang lebih penting untuk digunakan. Tak cakap yang laptop tak penting, tapi bila perlu buat pilihan, ada masa laptop will be the second choice.
Tq @Aerisyu , mgkin makcik ni dia stress , n pelajar mgkin bermasalah or apa saja ..., cuma sebagai pendidik kena ada adab dan sopan santun plus budi bahasa ...
Betul tu abam @Aceofspade. Perlu saling menghormati antara satu sama lain even seorang cleaner dengan pemerintah sebab kita hidup di dalam satu dunia. Kalau hormat antara satu sama lain hilang, dunia akan huru hara kan?
Saya B40 😜😜 Berhati² dalam berkata²..mungkin niat dia lain tapi cara dia sampaikan tu tak betul..jadikan pengajaran dizaman serba viral ni..
Tepat sekali. Tak kira B40 ke M40 ke T20 ke, semua perlu saling menghormati antara satu sama lain. Zaman sekarang, buat silap sikit, cepat je viral. Thats why perlu fikir consequences dulu sebelum buat sesuatu perkara.

Terima kasih semua 🌸
 

tappetmus

DFM Member
DFM Member
LV
0
 
3 Nov 2021
80
188
Estate Sgkawa
DragonCoin
11,305.00
Assalamualaikum dan selamat pagi saya ucapkan kepada seluruh warga forum DragonForce Malaysia.
Diharapkan semua berada dalam keadaan sihat wal'afiat. Semoga segala urusan kita semua pada hari ini dipermudahkan olehNya.

🌸🌸🌸

Macam yang kita semua tahu, beberapa hari lepas ada satu isu viral, iaitu isu berkenaan seorang pensyarah yang dikatakan menghina pelajarnya sendiri. Walaupun dah beberapa hari berlalu, saya harap belum terlambat untuk saya menulis thread mengenai isu ini.
Happy reading!

First of all, saya sertakan link video dekat bawah untuk sesiapa yang belum tengok lagi.

Dalam video di atas, seorang pelajar Ijazah Sarjana Muda semester 5 dilihat menggunakan telefon pintar untuk mengikuti pembelajaran secara atas talian dan dikatakan tidak memiliki komputer riba (laptop).

Walaupun kejadian tu berlaku pada semester lalu dan baru disebarkan di media sosial beberapa hari lepas, tapi kita semua mengambil serius hal berkenaan disebabkan perkara itu dikatakan menghina bukan hanya pelajar terbabit tapi golongan B40 juga dikaitkan dalam hal tersebut.

Untuk pengetahuan semua, golongan B40 merujuk kepada keluarga yang mempunyai pendapatan isi rumah kira-kira RM4,849 sebulan dan ke bawah.

Isu ini juga mendapat perhatian daripada menteri di Kementerian Pengajian Tinggi (KPT) iaitu Datuk Seri Dr Noraini Ahmad yang meminta pihak universiti yang terlibat untuk memperjelaskan isu berkenaan.

Mungkin niat pensyarah tersebut hanyalah mahu menegur pelajarnya demi masa depannya, tetapi cara yang ditunjukkan adalah salah. Janganlah pula kita menghina pensyarah tersebut kerana beliau tetap seorang pendidik yang pernah mencurahkan ilmu untuk anak didiknya. Bila difikirkan logik akal, pensyarah mana yang tidak mahu pelajarnya sendiri yang telah dicurahkan pelbagai ilmu pengetahuan untuk berjaya kan?

ISU HINA GOLONGAN B40?
"Pasal itu aku tak boleh duduk dengan orang B40 ya. Dia lebih memikirkan pasal lain daripada pelajaran."

Dari kata-kata pensyarah ini, beliau menganggap pelajar tersebut serta golongan B40 tidak mengutamakan pelajaran.
Pelajar mana yang tidak mementingkan pelajaran? Pelajar mana yang tidak mahu berjaya?
Saya yang juga seorang pelajar, rasa tidak adil untuk beliau pukul rata mengatakan semua pelajar B40 tidak mementingkan pelajaran. Siapa je yang tak nak cemerlang dalam pelajaran? Bukan setakat wang ringgit, malah masa, tenaga dan usaha dah disumbangkan demi mencapai kejayaan sehingga sekarang.

Adakah kejayaan boleh diukur dengan memiliki komputer riba semata-mata?

Pendapat saya, kita tidak boleh mengukur suatu kejayaan hanya terletak kepada sesuatu harta benda atau perkara sahaja. Ia juga bergantung kepada usaha serta doa dan tawakkal seseorang itu. Berbeza orang, maka berbeza jugalah usaha seseorang itu. Saya teringat dengan satu kata-kata, setiap orang mempunyai ujian yang berbeza-beza, oleh itu tahap usaha juga berbeza-beza.

Ramai netizens yang mengulas tentang isu ini, termasuklah beberapa orang personaliti media sosial. Salah seorang daripadanya ialah pengacara tv, Ahmad Fedtri Yahya.

Netizens juga bersetuju dengan kata-kata oleh Ustaz Adnin Roslan.
Jadi, apa pengajaran atau iktibar yang dapat kita ambil daripada isu ini?
  1. Berfikir sebelum berkata-kata kerana lidah manusia adalah lebih tajam berbanding mata pedang.​
  2. Jangan sekali-kali menghina sesama manusia kerana di sisi Yang Maha Esa, kita semua adalah sama tanpa mengira wang ringgit, pangkat dan harta benda.​

Al-Habib Umar bin Hafidz berkata:


Pelajar berkenaan sudah pun berjaya melanjutkan dalam bidang pekerjaan.
Apa-apapun, kita doakan semoga isu ini dapat diselesaikan dengan baik dan dijadikan pengajaran buat kita semua.



Apa pendapat semua forumers berkenaan isu ini? Silalah komen di bawah ni ya. Tapi, dalam kita sibuk berkomen, jagalah tutur kata kita kerana apa yang keluar dari kedua bibir kita melambangkan peribadi kita.

🌸🌸🌸🌸🌸

Sekian sahaja daripada saya,
Assalamualaikum.
Moga kita semua terhindar dari sifat2 mazmumah
 

ZUL

DFM Bawang Rangers
DFM Bawang Rangers
LV
0
 
4 Jun 2021
448
4,684
BUKIT CABANG
www.google.com
DragonCoin
172,252,581.00
Tart Nenas
Frost Dragon
Fire Red Dragon
Black Dragon
Eagle
Pulau Persendirian
Assalamualaikum dan selamat pagi saya ucapkan kepada seluruh warga forum DragonForce Malaysia.
Diharapkan semua berada dalam keadaan sihat wal'afiat. Semoga segala urusan kita semua pada hari ini dipermudahkan olehNya.

🌸🌸🌸

Macam yang kita semua tahu, beberapa hari lepas ada satu isu viral, iaitu isu berkenaan seorang pensyarah yang dikatakan menghina pelajarnya sendiri. Walaupun dah beberapa hari berlalu, saya harap belum terlambat untuk saya menulis thread mengenai isu ini.
Happy reading!

First of all, saya sertakan link video dekat bawah untuk sesiapa yang belum tengok lagi.

Dalam video di atas, seorang pelajar Ijazah Sarjana Muda semester 5 dilihat menggunakan telefon pintar untuk mengikuti pembelajaran secara atas talian dan dikatakan tidak memiliki komputer riba (laptop).

Walaupun kejadian tu berlaku pada semester lalu dan baru disebarkan di media sosial beberapa hari lepas, tapi kita semua mengambil serius hal berkenaan disebabkan perkara itu dikatakan menghina bukan hanya pelajar terbabit tapi golongan B40 juga dikaitkan dalam hal tersebut.

Untuk pengetahuan semua, golongan B40 merujuk kepada keluarga yang mempunyai pendapatan isi rumah kira-kira RM4,849 sebulan dan ke bawah.

Isu ini juga mendapat perhatian daripada menteri di Kementerian Pengajian Tinggi (KPT) iaitu Datuk Seri Dr Noraini Ahmad yang meminta pihak universiti yang terlibat untuk memperjelaskan isu berkenaan.

Mungkin niat pensyarah tersebut hanyalah mahu menegur pelajarnya demi masa depannya, tetapi cara yang ditunjukkan adalah salah. Janganlah pula kita menghina pensyarah tersebut kerana beliau tetap seorang pendidik yang pernah mencurahkan ilmu untuk anak didiknya. Bila difikirkan logik akal, pensyarah mana yang tidak mahu pelajarnya sendiri yang telah dicurahkan pelbagai ilmu pengetahuan untuk berjaya kan?

ISU HINA GOLONGAN B40?
"Pasal itu aku tak boleh duduk dengan orang B40 ya. Dia lebih memikirkan pasal lain daripada pelajaran."

Dari kata-kata pensyarah ini, beliau menganggap pelajar tersebut serta golongan B40 tidak mengutamakan pelajaran.
Pelajar mana yang tidak mementingkan pelajaran? Pelajar mana yang tidak mahu berjaya?
Saya yang juga seorang pelajar, rasa tidak adil untuk beliau pukul rata mengatakan semua pelajar B40 tidak mementingkan pelajaran. Siapa je yang tak nak cemerlang dalam pelajaran? Bukan setakat wang ringgit, malah masa, tenaga dan usaha dah disumbangkan demi mencapai kejayaan sehingga sekarang.

Adakah kejayaan boleh diukur dengan memiliki komputer riba semata-mata?

Pendapat saya, kita tidak boleh mengukur suatu kejayaan hanya terletak kepada sesuatu harta benda atau perkara sahaja. Ia juga bergantung kepada usaha serta doa dan tawakkal seseorang itu. Berbeza orang, maka berbeza jugalah usaha seseorang itu. Saya teringat dengan satu kata-kata, setiap orang mempunyai ujian yang berbeza-beza, oleh itu tahap usaha juga berbeza-beza.

Ramai netizens yang mengulas tentang isu ini, termasuklah beberapa orang personaliti media sosial. Salah seorang daripadanya ialah pengacara tv, Ahmad Fedtri Yahya.

Netizens juga bersetuju dengan kata-kata oleh Ustaz Adnin Roslan.
Jadi, apa pengajaran atau iktibar yang dapat kita ambil daripada isu ini?
  1. Berfikir sebelum berkata-kata kerana lidah manusia adalah lebih tajam berbanding mata pedang.​
  2. Jangan sekali-kali menghina sesama manusia kerana di sisi Yang Maha Esa, kita semua adalah sama tanpa mengira wang ringgit, pangkat dan harta benda.​

Al-Habib Umar bin Hafidz berkata:


Pelajar berkenaan sudah pun berjaya melanjutkan dalam bidang pekerjaan.
Apa-apapun, kita doakan semoga isu ini dapat diselesaikan dengan baik dan dijadikan pengajaran buat kita semua.



Apa pendapat semua forumers berkenaan isu ini? Silalah komen di bawah ni ya. Tapi, dalam kita sibuk berkomen, jagalah tutur kata kita kerana apa yang keluar dari kedua bibir kita melambangkan peribadi kita.

🌸🌸🌸🌸🌸

Sekian sahaja daripada saya,
Assalamualaikum.
Pada pendapat saya tenaga pengajar tersebut tidak wajar menghina pelajar tersebut oleh kerana kekurangan dia sebagai student yang tergolong b40 dengan situasi sekarang banjir, kemerosotan ekonomi, kalau ada duit sekali Pon kuasa untuk membeli kurang kerana digunakan untuk kegunaan utama lain. makan, minum, pakai dan sebagainya. Dari segi tatatertib terang² lecture tu bersalah Dan perlu diambil tindakan yang sewajarnya.
 

und3rw0rld

DFM Hackers
DFM Hackers
LV
0
 
8 Jun 2021
663
4,125
Alam bawah siber
DragonCoin
2,154,446.00
Lamborghini Sian
Eagle
Frost Dragon
Ducati Panigale V4 R
Sikap merendahkan golongan tertentu ni perlu dibuang dalam diri setiap masyarakat. Kalau tak, secara tidak langsung akan memupuk sifat kapitalis dalam diri.

Ada segelintir yg berkata, "kena maki benda biasalah tu, aku dulu lg teruk kena tkde viral". Mungkin di sini puncanya kenapa rakyat sekarang susah nak bersatu, sbb dah terbiasa normalisasikan budaya begini.

Sama-samalah kita ubah demi kebaikan generasi akan datang. Kalau bukan kita, siapa lagi? Betulkan yang biasa, biasakan yang betul.

Kalau dari pucuk pendidikan dah semaikan sikap2 dan budaya "normal" sebegini, tak heranlah banyak acuan yang tidak menjadi.

Tapi tak dinafikan juga, ada segelintir pelajar yang tidak berkemampuan ini, kadangkala berbelanja tak ukur baju di badan sendiri. Lebih pentingkan kemahuan daripada keperluan.

Sikap2 begini juga haruslah diubah. Berpijaklah pada dunia realiti. Janganlah biar papa asal bergaya. Tetapi biarlah berilmu dan berjaya.

Nasihat, teguran dan ingatan buat diri sendiri, dan juga teman2 yang lain. Semoga kita mampu mengubah diri dan generasi ke arah yang lebih maju dan berjaya.