Resipi Kari belangkas bersantan.

Prefix untuk segala resipi dan juadah makanan atau minuman

shadowlbtp

DFM Member
DFM Member
LV
0
 
22 Jan 2022
67
827
unknown
DragonCoin
1,855.00
MINI Cooper
Assalamualaikum semua, semoga semua sihat dan dipermudahkan segala urusan, hari ni saya nak kongsi satu resepi iaitu kari belangkas bersantan. Ni first time juga buat jadi tak jadi belakang cerita janji jadi😂

Bahan-bahan:-

Belangkas - 2 ekor ( ayah dah siap siang, sebab saya takpandai siang belangkas)
Serai - 2 ( diketuk)
*Bawang putih - 5 ulas (dikisar)
*Bawang merah - 4 ulas (dikisar)
*Halia - 2 inci (dikisar)
Serbuk cili babas - 3 sudu
Serbuk kari babas - 4 sudu
Santan - 1 paket
Minyak masak
Air secukupnya

Cara-cara :-

1. Tumis bahan bertanda* dan serai sampai naik bau.
2. Masukkan tepung cili dan tepung kari yang dah dicampur air supaya tak hangus.
3. Masukkan belangkas dan kacau sebati dengan bahan bertumis tadi, kemudian masukkan santan dan tutup biar mendidih.
4. Setelah mendidih dan kuah dah pekat sedikit masukkan garam dan juga ajinomoto untuk sebatikan rasa.
5. Bila dah cukup rasa dan dah masak belangkas boleh angkat dan hidang.

IMG_20220825_160812_194.jpg
Ni hasilnya tengok la tu telur belangkas tuu🤩, selamat mencuba.
 

Kisuke_Baji

DFM DJ
DFM DJ
LV
0
 
19 Jan 2022
356
5,091
サッドボーイネーション
DragonCoin
526.00
Assalamualaikum semua, semoga semua sihat dan dipermudahkan segala urusan, hari ni saya nak kongsi satu resepi iaitu kari belangkas bersantan. Ni first time juga buat jadi tak jadi belakang cerita janji jadi😂

Bahan-bahan:-

Belangkas - 2 ekor ( ayah dah siap siang, sebab saya takpandai siang belangkas)
Serai - 2 ( diketuk)
*Bawang putih - 5 ulas (dikisar)
*Bawang merah - 4 ulas (dikisar)
*Halia - 2 inci (dikisar)
Serbuk cili babas - 3 sudu
Serbuk kari babas - 4 sudu
Santan - 1 paket
Minyak masak
Air secukupnya

Cara-cara :-

1. Tumis bahan bertanda* dan serai sampai naik bau.
2. Masukkan tepung cili dan tepung kari yang dah dicampur air supaya tak hangus.
3. Masukkan belangkas dan kacau sebati dengan bahan bertumis tadi, kemudian masukkan santan dan tutup biar mendidih.
4. Setelah mendidih dan kuah dah pekat sedikit masukkan garam dan juga ajinomoto untuk sebatikan rasa.
5. Bila dah cukup rasa dan dah masak belangkas boleh angkat dan hidang.

View attachment 25089
Ni hasilnya tengok la tu telur belangkas tuu🤩, selamat mencuba.
Wow.ni lain maciam.xpenah try lagi belangkas ni.mahal x hahaha.boleh masuk dlm list exotic to try haha
 

shadowlbtp

DFM Member
DFM Member
LV
0
 
22 Jan 2022
67
827
unknown
DragonCoin
1,855.00
MINI Cooper
Allah, kembang tekak
hahahah sorry bro
Post sini cikit! 🤭
========================================================================================================================
۞اللهم صل على سيدنا محمد وعلى آل سيدنا محمد۞
#Allahfirst
#Mayallaheaseyou
kalau dekat memang bagi dah timah
Perghh pastuh mkn dgn smbl goreng ikan bilis pastuh 2hari br bgn dr tdo! Jauh pergi nya 🤣
hahahah betul tuu, tapi tu la masalah makan belangkas ni banyak makan nanti pening😂🤣
Nda pernah lagi makan belangkas.. Rumah saya cuma ada kulit dia.. Eh kulit ka? 🤔 Tatau mcmana boleh ada 🥲
aik belangkas tu berjalan pergi rumah scarlet kut👁😂
Wow.ni lain maciam.xpenah try lagi belangkas ni.mahal x hahaha.boleh masuk dlm list exotic to try haha
try try, tapi itula ikut tekak kut dapat terima atau tak itu jaa😂
 

BuBat

DragonForce Esport
DFM Leader
LV
0
 
5 Jun 2021
1,305
2,547
HQ DragonForce Esport
DragonCoin
4,340.00
Assalamualaikum semua, semoga semua sihat dan dipermudahkan segala urusan, hari ni saya nak kongsi satu resepi iaitu kari belangkas bersantan. Ni first time juga buat jadi tak jadi belakang cerita janji jadi😂

Bahan-bahan:-

Belangkas - 2 ekor ( ayah dah siap siang, sebab saya takpandai siang belangkas)
Serai - 2 ( diketuk)
*Bawang putih - 5 ulas (dikisar)
*Bawang merah - 4 ulas (dikisar)
*Halia - 2 inci (dikisar)
Serbuk cili babas - 3 sudu
Serbuk kari babas - 4 sudu
Santan - 1 paket
Minyak masak
Air secukupnya

Cara-cara :-

1. Tumis bahan bertanda* dan serai sampai naik bau.
2. Masukkan tepung cili dan tepung kari yang dah dicampur air supaya tak hangus.
3. Masukkan belangkas dan kacau sebati dengan bahan bertumis tadi, kemudian masukkan santan dan tutup biar mendidih.
4. Setelah mendidih dan kuah dah pekat sedikit masukkan garam dan juga ajinomoto untuk sebatikan rasa.
5. Bila dah cukup rasa dan dah masak belangkas boleh angkat dan hidang.

View attachment 25089
Ni hasilnya tengok la tu telur belangkas tuu🤩, selamat mencuba.
ini belangkas tak sesuai untuk rakan2 yang ada kolesterol.. yg normal makan pon tingtong kepala
 

Genatjobs

DFM Hackers
DFM Hackers
LV
0
 
7 Jun 2021
351
5,955
DragonCoin
734,261.00
Tart Nenas
Ducati Panigale V4 R
Ulat Gonggok Gergasi
Ulat Gonggok Gergasi
Eksotik dan rare ni. Jarang dapat jumpa. Teringat dulu pernah jalan tepi pantai terjumpa dengan belangkas seekor. Akhirnya, lontar ke laut semula :LOL:

Boleh kongsi rasa dia macam mana? Macam ketam ke? Macam ayam ke?
brader tu dah jumpe pasangan..di lontar plak ke laut semula..siannn..🤣
rasa..cm udang tpi lebih skit pada ketam..
tpi kalau dah lemak kari bersantan..errr..
 

shadowlbtp

DFM Member
DFM Member
LV
0
 
22 Jan 2022
67
827
unknown
DragonCoin
1,855.00
MINI Cooper
Waalaikumusalam, Wah , lain macam eh resepi , sedap ke belangkas ni rasa macam apa eh cause tak pernah makan , tengok mcm geli pun ada haha sorry lah tak pernah makan. Tq atas resipinyaa.😉
betul2 saya dulu mula makan pun geli tengok tapi bila makan tu macam wah unik juga rasanya haa macam tu la😂
ini belangkas tak sesuai untuk rakan2 yang ada kolesterol.. yg normal makan pon tingtong kepala
betul tuu, kalau makan sikit pun dah rasa peningnya🤔
Eksotik dan rare ni. Jarang dapat jumpa. Teringat dulu pernah jalan tepi pantai terjumpa dengan belangkas seekor. Akhirnya, lontar ke laut semula :LOL:

Boleh kongsi rasa dia macam mana? Macam ketam ke? Macam ayam ke?
hahahah lontar balik eh😂 taktakut belangkas tu berdendam ke baru nak feeling2 kat tepi pantai dah kena lontar balik🤣
 

BuBat

DragonForce Esport
DFM Leader
LV
0
 
5 Jun 2021
1,305
2,547
HQ DragonForce Esport
DragonCoin
4,340.00
Eksotik dan rare ni. Jarang dapat jumpa. Teringat dulu pernah jalan tepi pantai terjumpa dengan belangkas seekor. Akhirnya, lontar ke laut semula :LOL:

Boleh kongsi rasa dia macam mana? Macam ketam ke? Macam ayam ke?
Try sekali shah. Yg bakar .. stanby limau nipis. Rasa dia tak pelik pon. Susah nk citer bab rasa melainkan org tu pon turut rasa. Baru boleh berhuhu bersama2