Open Kongsikan Pengalaman Work From Home / Study From Home

Alep Whitehat

DFM Hackers
DFM Hackers
LV
0
 
4 Jun 2021
187
3,406
FBI HQ
DragonCoin
4,067,870.00
Dota 2
Ancient Dragon
Assalammualaikum rakyat jelata DragonForce Malaysia,

Disini beta dengan segala hormatnya nak mendengar pengalaman anda anda sekalian bekerja / belajar dari rumah.

Okay aku bukan nak cerita apa sangat, just nak dengar korang punya pengalaman je. Since aku sekarang tengah intern and aku intern from home je :p Jom aku start dengan pengalaman aku ok tak? taknak baca pi main jauh jauh :p

Okay kita start dengan pagi. Sekarang ni aku dah intern lebih kurang sebulan, 11 hari. Untuk 2 minggu pertama, aku memang seorang yang berdisiplin teruk ah. Aku bangun 830 sebab nak mandi and macam macam lagi. Acah acah morning person gituewlah. Plus mostly member member aku semua pergi office tau, so macam kesian tengok diorang bangun pagi pagi, naik motor/kereta/train untuk pergi kerja. So awal2 memang aku bangun pagi sebab nak support diorang.

Kepada yang nak tahu aku intern as dev. Buat buat website, repair bug & tambahlah apa apa yang patut dalam website company. Menurut apa yang aku tahu, company aku untuk IT department memang bekerja dari rumah fully ya FULLY sebab developer yang ada dalam company aku kebanyakkannya dari luar negara ( India, Pakistan, Bangladesh ). So aku masa meeting memang macam bekerja dalam syarikat luar negara ah. Speaking wehhh HAHAHAHAHA

Bila dah masuk bulan yang kedua dan ketiga, aku dah start bangun pukul 10, 11. Sebab apa tau. work culture dalam company aku, dia flexible. Dia macam asalkan kau siapkan kerja, submit dalam masa yang ditentukan. Settle. Plus time zone Malaysia dengan dev dev lain tu berbeza sikit dalam 3,4 jam. Janji kene bangun untuk daily meeting dah memadai.

Aku kadang kadang bosan jugak wfh ni sebab tengok kawan kawan aku, work culture diorang kat office macam best. Duduk bangunan tinggi tinggi, lunch best best ( aku lunch kat kafe kolej je weyhhh ).

Benda yang best bila kau work from home ni, first one is flexible. Lunch hour bukan pukul 1-2. Tapi aku boleh lunch anytime. Kadang kadang, pagi pagi kalau aku bangun awal, aku akan pergi starbuck acah acah anak orang kaya. padahal beli americano harga rm11 je HAHAHAHAH. Pastu lepak kat situ acah2 buat kerja. Cuci cuci mata sikit, lepastu balik bilik sambung buat kerja.

Petang macam biasalah, takyah nak penat penat hadap jem area KL tu. sepatutnya aku masa petang plan nak jogging, pergi gym. tapi itu hanyalah khayalan menjelma ketika fikiran melayang jauh mengenangkan mu ( ehh tu lagu )

Malam aku pukul 3,4 baru tidur weh HAHAHAH taktau kenapa susah giler tidur malam aku rasa sebab dah terbiasa kot?

Tapi mesti ramai akan tanya, mesti bosan kan WFH ni? jawapannya TAK !!!
Kau boleh buat kerja anytime kau nak, kau takyah nak hadap jem pagi pagi, kau boleh makan anytime kau nak. kau boleh pergi merata waktu kerja ( not recommended ). Yang penting kau tak perlu bangun awal , so bila camtu, kau punya produktiviti pon meningkan kan?

Aku harap nanti lepas habis intern, aku nak cari company yang wfh jugak. sebab dah terbiasa kan. tapi kalau kene mausk office memang aku buat youtube full time jelaa kot hahahahaha

SEKIAN,
Alep SerbanPutih
 

Jaring

DFM Member
DFM Member
LV
0
 
28 Jun 2021
1
16
DragonCoin
2,010.00
Ulat Gonggok Gergasi
Angry Lion
Mac OS
iOS
Microsoft Windows
Android
Assalammualaikum rakyat jelata DragonForce Malaysia,

Disini beta dengan segala hormatnya nak mendengar pengalaman anda anda sekalian bekerja / belajar dari rumah.

Okay aku bukan nak cerita apa sangat, just nak dengar korang punya pengalaman je. Since aku sekarang tengah intern and aku intern from home je :p Jom aku start dengan pengalaman aku ok tak? taknak baca pi main jauh jauh :p

Okay kita start dengan pagi. Sekarang ni aku dah intern lebih kurang sebulan, 11 hari. Untuk 2 minggu pertama, aku memang seorang yang berdisiplin teruk ah. Aku bangun 830 sebab nak mandi and macam macam lagi. Acah acah morning person gituewlah. Plus mostly member member aku semua pergi office tau, so macam kesian tengok diorang bangun pagi pagi, naik motor/kereta/train untuk pergi kerja. So awal2 memang aku bangun pagi sebab nak support diorang.

Kepada yang nak tahu aku intern as dev. Buat buat website, repair bug & tambahlah apa apa yang patut dalam website company. Menurut apa yang aku tahu, company aku untuk IT department memang bekerja dari rumah fully ya FULLY sebab developer yang ada dalam company aku kebanyakkannya dari luar negara ( India, Pakistan, Bangladesh ). So aku masa meeting memang macam bekerja dalam syarikat luar negara ah. Speaking wehhh HAHAHAHAHA

Bila dah masuk bulan yang kedua dan ketiga, aku dah start bangun pukul 10, 11. Sebab apa tau. work culture dalam company aku, dia flexible. Dia macam asalkan kau siapkan kerja, submit dalam masa yang ditentukan. Settle. Plus time zone Malaysia dengan dev dev lain tu berbeza sikit dalam 3,4 jam. Janji kene bangun untuk daily meeting dah memadai.

Aku kadang kadang bosan jugak wfh ni sebab tengok kawan kawan aku, work culture diorang kat office macam best. Duduk bangunan tinggi tinggi, lunch best best ( aku lunch kat kafe kolej je weyhhh ).

Benda yang best bila kau work from home ni, first one is flexible. Lunch hour bukan pukul 1-2. Tapi aku boleh lunch anytime. Kadang kadang, pagi pagi kalau aku bangun awal, aku akan pergi starbuck acah acah anak orang kaya. padahal beli americano harga rm11 je HAHAHAHAH. Pastu lepak kat situ acah2 buat kerja. Cuci cuci mata sikit, lepastu balik bilik sambung buat kerja.

Petang macam biasalah, takyah nak penat penat hadap jem area KL tu. sepatutnya aku masa petang plan nak jogging, pergi gym. tapi itu hanyalah khayalan menjelma ketika fikiran melayang jauh mengenangkan mu ( ehh tu lagu )

Malam aku pukul 3,4 baru tidur weh HAHAHAH taktau kenapa susah giler tidur malam aku rasa sebab dah terbiasa kot?

Tapi mesti ramai akan tanya, mesti bosan kan WFH ni? jawapannya TAK !!!
Kau boleh buat kerja anytime kau nak, kau takyah nak hadap jem pagi pagi, kau boleh makan anytime kau nak. kau boleh pergi merata waktu kerja ( not recommended ). Yang penting kau tak perlu bangun awal , so bila camtu, kau punya produktiviti pon meningkan kan?

Aku harap nanti lepas habis intern, aku nak cari company yang wfh jugak. sebab dah terbiasa kan. tapi kalau kene mausk office memang aku buat youtube full time jelaa kot hahahahaha

SEKIAN,
Alep SerbanPutih
Waalaikumsalam lep....x de benda nk cerita sebab x pernah work from home...dan saya bukan student 🤠

Sekian,
Jaring kopiah putih
 

Kisuke_Baji

DFM DJ
DFM DJ
LV
0
 
19 Jan 2022
356
5,091
サッドボーイネーション
DragonCoin
526.00
Level marhaen mcm aku wfh sekejap ja. Sebulan lebih n time2 quarantine dulu. Attire dlm rumah ja, xpayah PPE bagai. Masa - flexible, mmg enjoy asalkan keja siap and submit on time, bila time meeting ada bendanya nk present, bos pun boleh jawab dengan bos atas. Disebabkan masa flexible, ikut dan ja la bos nak campak keja.
 

Falcon98

BANNED!!
Banned User
LV
0
 
6 Jun 2021
2,666
30,408
San Francisco, Malaysia
reusagi98.blogspot.com
DragonCoin
14,482,745.00
Tart Nenas
Apple Macbook Pro 13
Redmi Note 11 Pro
DJI Mavic Pro
Samsung Galaxy Z FLIP 3
Apple TV
Aku intern mse politeknik aritu, aq intern kat bahagian kewangan kat hospital la kan, aku banyak tengok movie dalam youtube je. Obviously dorang pon mmg suruh aq duduk dekat meja and tngk movie... astu diorang cakap kalau rasa bosan tengok movie, boleh je jenjalan setiap meja and tanya2 dorang apa dorang buat and so on.

Obviously,
Aku banyak tengok movie, makan and movie lagi, astu karoks dalam office tu (malu pon ada bila ingat balik) sampai aku balik. Takde gaji la so yeah... Astu ujung2 nak abis intern tu baru ada keja, sampai last day intern situ pon still buat keja lagi. Hahahahaha

Pengalaman aku, bagi aq best sebenarnya sbb bnyk tngk movie and makan.... HAHAHAHAA

And aku ghisau intern untuk universiti nanti😭 huuuuuu sbb mesti kena intern kat bank..ghisauu
 

BuBat

DragonForce Esport
DFM Leader
LV
0
 
5 Jun 2021
1,305
2,554
HQ DragonForce Esport
DragonCoin
4,340.00
Assalammualaikum rakyat jelata DragonForce Malaysia,

Disini beta dengan segala hormatnya nak mendengar pengalaman anda anda sekalian bekerja / belajar dari rumah.

Okay aku bukan nak cerita apa sangat, just nak dengar korang punya pengalaman je. Since aku sekarang tengah intern and aku intern from home je :p Jom aku start dengan pengalaman aku ok tak? taknak baca pi main jauh jauh :p

Okay kita start dengan pagi. Sekarang ni aku dah intern lebih kurang sebulan, 11 hari. Untuk 2 minggu pertama, aku memang seorang yang berdisiplin teruk ah. Aku bangun 830 sebab nak mandi and macam macam lagi. Acah acah morning person gituewlah. Plus mostly member member aku semua pergi office tau, so macam kesian tengok diorang bangun pagi pagi, naik motor/kereta/train untuk pergi kerja. So awal2 memang aku bangun pagi sebab nak support diorang.

Kepada yang nak tahu aku intern as dev. Buat buat website, repair bug & tambahlah apa apa yang patut dalam website company. Menurut apa yang aku tahu, company aku untuk IT department memang bekerja dari rumah fully ya FULLY sebab developer yang ada dalam company aku kebanyakkannya dari luar negara ( India, Pakistan, Bangladesh ). So aku masa meeting memang macam bekerja dalam syarikat luar negara ah. Speaking wehhh HAHAHAHAHA

Bila dah masuk bulan yang kedua dan ketiga, aku dah start bangun pukul 10, 11. Sebab apa tau. work culture dalam company aku, dia flexible. Dia macam asalkan kau siapkan kerja, submit dalam masa yang ditentukan. Settle. Plus time zone Malaysia dengan dev dev lain tu berbeza sikit dalam 3,4 jam. Janji kene bangun untuk daily meeting dah memadai.

Aku kadang kadang bosan jugak wfh ni sebab tengok kawan kawan aku, work culture diorang kat office macam best. Duduk bangunan tinggi tinggi, lunch best best ( aku lunch kat kafe kolej je weyhhh ).

Benda yang best bila kau work from home ni, first one is flexible. Lunch hour bukan pukul 1-2. Tapi aku boleh lunch anytime. Kadang kadang, pagi pagi kalau aku bangun awal, aku akan pergi starbuck acah acah anak orang kaya. padahal beli americano harga rm11 je HAHAHAHAH. Pastu lepak kat situ acah2 buat kerja. Cuci cuci mata sikit, lepastu balik bilik sambung buat kerja.

Petang macam biasalah, takyah nak penat penat hadap jem area KL tu. sepatutnya aku masa petang plan nak jogging, pergi gym. tapi itu hanyalah khayalan menjelma ketika fikiran melayang jauh mengenangkan mu ( ehh tu lagu )

Malam aku pukul 3,4 baru tidur weh HAHAHAH taktau kenapa susah giler tidur malam aku rasa sebab dah terbiasa kot?

Tapi mesti ramai akan tanya, mesti bosan kan WFH ni? jawapannya TAK !!!
Kau boleh buat kerja anytime kau nak, kau takyah nak hadap jem pagi pagi, kau boleh makan anytime kau nak. kau boleh pergi merata waktu kerja ( not recommended ). Yang penting kau tak perlu bangun awal , so bila camtu, kau punya produktiviti pon meningkan kan?

Aku harap nanti lepas habis intern, aku nak cari company yang wfh jugak. sebab dah terbiasa kan. tapi kalau kene mausk office memang aku buat youtube full time jelaa kot hahahahaha

SEKIAN,
Alep SerbanPutih
seram pengalaman WFH ni .. salah satu nya kena sidai kain dengan lipat kain . sampai sekarang trauma . ilang slogan beras kita beli
 

theory

DFM Hackers
DFM Hackers
LV
0
 
21 Jan 2022
20
122
DragonCoin
9,459,953.00
Rumah minecraft
Redmi Note 11 Pro
Semi D
Istana Bunian
Pulau Persendirian
iPad Pro
Aku as student yg skrg mostly odl (online distance learning) ni kadang rasa best sebab tak perlu ke sana sini nk attend class and tak byk pressure sgt....tp tula kkdg dh smgt msuk meet class pepagi tau tau terlelap and bangun bangun je tggl sorg dlm meet tu sbb class dh hbis...sia sia je attendance pun x dikira fuh cobaan🗿
 

mattajb

HQ Member
DFM Administrator
LV
0
 
4 Jun 2021
3,820
22,380
your lucid dream
DragonCoin
7,413,339.00
Tart Nenas
Sarang Naga
Frost Dragon
Fire Red Dragon
Ancient Dragon
Black Dragon
Best WFH ni lep. We have our own me time. Boleh organize task and schedule accordingly. The downside is you don't build up social networking with great people sebab selalunya orang hebat ni kalau dapat jumpa depan² kita boleh tengok cara kerja dia, etika dia dan life target dia. Tapi dunia dah maju, build up rapport whilst online pun boleh. Speaking is a must but not mandatory. Language is a medium. So as long as the person understand your point, it should be suffice. Waktu kerja ke belajar ke anytime la, we should build our networking. My advice la. Sembang camni, jom berbuka sama. Haha
 

SakataGin

DFM Hackers
DFM Hackers
LV
0
 
22 Jan 2022
45
272
DragonCoin
206,790.00
Assalammualaikum rakyat jelata DragonForce Malaysia,

Disini beta dengan segala hormatnya nak mendengar pengalaman anda anda sekalian bekerja / belajar dari rumah.

Okay aku bukan nak cerita apa sangat, just nak dengar korang punya pengalaman je. Since aku sekarang tengah intern and aku intern from home je :p Jom aku start dengan pengalaman aku ok tak? taknak baca pi main jauh jauh :p

Okay kita start dengan pagi. Sekarang ni aku dah intern lebih kurang sebulan, 11 hari. Untuk 2 minggu pertama, aku memang seorang yang berdisiplin teruk ah. Aku bangun 830 sebab nak mandi and macam macam lagi. Acah acah morning person gituewlah. Plus mostly member member aku semua pergi office tau, so macam kesian tengok diorang bangun pagi pagi, naik motor/kereta/train untuk pergi kerja. So awal2 memang aku bangun pagi sebab nak support diorang.

Kepada yang nak tahu aku intern as dev. Buat buat website, repair bug & tambahlah apa apa yang patut dalam website company. Menurut apa yang aku tahu, company aku untuk IT department memang bekerja dari rumah fully ya FULLY sebab developer yang ada dalam company aku kebanyakkannya dari luar negara ( India, Pakistan, Bangladesh ). So aku masa meeting memang macam bekerja dalam syarikat luar negara ah. Speaking wehhh HAHAHAHAHA

Bila dah masuk bulan yang kedua dan ketiga, aku dah start bangun pukul 10, 11. Sebab apa tau. work culture dalam company aku, dia flexible. Dia macam asalkan kau siapkan kerja, submit dalam masa yang ditentukan. Settle. Plus time zone Malaysia dengan dev dev lain tu berbeza sikit dalam 3,4 jam. Janji kene bangun untuk daily meeting dah memadai.

Aku kadang kadang bosan jugak wfh ni sebab tengok kawan kawan aku, work culture diorang kat office macam best. Duduk bangunan tinggi tinggi, lunch best best ( aku lunch kat kafe kolej je weyhhh ).

Benda yang best bila kau work from home ni, first one is flexible. Lunch hour bukan pukul 1-2. Tapi aku boleh lunch anytime. Kadang kadang, pagi pagi kalau aku bangun awal, aku akan pergi starbuck acah acah anak orang kaya. padahal beli americano harga rm11 je HAHAHAHAH. Pastu lepak kat situ acah2 buat kerja. Cuci cuci mata sikit, lepastu balik bilik sambung buat kerja.

Petang macam biasalah, takyah nak penat penat hadap jem area KL tu. sepatutnya aku masa petang plan nak jogging, pergi gym. tapi itu hanyalah khayalan menjelma ketika fikiran melayang jauh mengenangkan mu ( ehh tu lagu )

Malam aku pukul 3,4 baru tidur weh HAHAHAH taktau kenapa susah giler tidur malam aku rasa sebab dah terbiasa kot?

Tapi mesti ramai akan tanya, mesti bosan kan WFH ni? jawapannya TAK !!!
Kau boleh buat kerja anytime kau nak, kau takyah nak hadap jem pagi pagi, kau boleh makan anytime kau nak. kau boleh pergi merata waktu kerja ( not recommended ). Yang penting kau tak perlu bangun awal , so bila camtu, kau punya produktiviti pon meningkan kan?

Aku harap nanti lepas habis intern, aku nak cari company yang wfh jugak. sebab dah terbiasa kan. tapi kalau kene mausk office memang aku buat youtube full time jelaa kot hahahahaha

SEKIAN,
Alep SerbanPutih
Wasalam. WFH ni ada pro and cons. Ini based on pengalaman saya sendiri masa 3 tahun ni. Masa orang ramai kene lockdown, saya ada beberapa orang intern bawah jagaan saya dan semuanya perempuan. Oleh kerana keadaan tidak mengizinkan. Mereka terpaksa WFH dan berada di rumah masing-masing (luar negeri tempat saya kerja).

Oleh kerana diorang dapat saya sebagai SV, mereka beruntung dan bernasib baik sebab saya hanya hadkan masa kerja ikut waktu pejabat. Hanya kesian sebab diorang terperangkap masa beberapa hari pertama. Alhamdulillah, penghantaran pulang diorang diuruskan dengan selamat dan baik - sebab saya sendiri yang terlibat dalam penghantaran pulang diorang sampai ke rumah.

Saya plak - to and fro - most of the time kerja on site dan melihat sendiri keadaan sunyi sepi masa PKP. Berdepan dengan risiko COVID-19 tu tak yah cerita lah. Tawakal memanjang.

Tapi ada moment saya sendiri kena WFH atas sebab tertentu.

Yang bestnya, WFH ni kita berada di rumah, seronok la dapat getaway dari keadaan pejabat yang hectic, Yang tak bestnya kalau job masuk di luar waktu sepatutnya - mau tak mau, kene tunaikan tanggungjawab. Lagi satu, being away dari pejabat secara tak langsung menjadikan rumah kita sebagai pejabat.

Melainkan kita adapt benda tu umpama kita sedang buat freelance, maybe okay. Tetapi kalau terikat dengan satu kompeni, memang sakit gak sebab ada benda urgent kene buat pada masa tu gak. Secara tak sedar, feel at home tu tak ada.

Andaikata undang-undang pekerjaan kita stringent (contohnya had waktu kerja dihormati), mungkin WFH tu sesuatu yang indah.

Plus, intern-intern saya ni pernah bagi tau mereka lebih rela bersemuka dari wfh sebab banyak benda yang amiss. Mereka lebih gemar kalau dapat diajar secara berdepan. Kalau guna video call tu, memang saya tak akan buat la..

Kalau kerja kat pejabat tu, memang ada pro and cons. Biasa la kan.

Above all, ianya bergantung dengan banyak faktor. Yang penting, kene cari keseronokan dalam kerja kita buat dan nawaitu yang tepat. Insya Allah, boleh pergi jauh.

Regards,
(mamat dah bertukar 7-8 kerja.. HAHAHAHA)