Laluan belajar ke bidang IT

Yongtaufu

DFM Member
DFM Member
LV
0
 
7 Jun 2021
7
28
DragonCoin
4,309.00
Currently saya calon spm, saya dah set beberapa bidang dan antaranya bidang berkait IT
So first sekali aim saya ialah
1. Cloud engineering
2. Cyber security
3. Computer scientist.
Basically benda apa yang saya perlu lakukan? Samada ambil diploma dlm it or matriks? And untuk sijil extra mcm Microsoft Azure dll. Anyone can share their tips? Satu lagi, share kan sikit pengalaman anda and preferences anda terima kasihh, sayang semua
 

Craglitch

DFM Member
DFM Member
LV
0
 
29 Oct 2021
443
2,979
./
DragonCoin
7,660.00
Linux
Angry Lion
Watch Dogs
Apple iPhone 13 Pro
Fire Red Dragon
Frost Dragon
Currently saya calon spm, saya dah set beberapa bidang dan antaranya bidang berkait IT
So first sekali aim saya ialah
1. Cloud engineering
2. Cyber security
3. Computer scientist.
Basically benda apa yang saya perlu lakukan? Samada ambil diploma dlm it or matriks? And untuk sijil extra mcm Microsoft Azure dll. Anyone can share their tips? Satu lagi, share kan sikit pengalaman anda and preferences anda terima kasihh, sayang semua
First saya masih bawa umur ni hanya cadangan lah.

kalau nak jadi computer scientist belajar c atau assembly karna ia sangat dekat dengat hardware dan sesuai untuk computer scientist.
Karna kebanyakan operating system yang popular di tulis dalam c : window tertulis dari bahasa c, linux kebanyakan tulis daripada c dan android juga.

Sebelum belajar programming language belajr fundamental computer. Beljar bagaimna computer berkerja.

Untuk cyber security sangat susah lah. Anda perlukan hampir semua skill programming ia berkaitan dengan pembuatan server dan web atau app karna untuk pentest ke sebuah web dan app wajib ada skill analysis code code seperti js, html, java, kotlin sebagainyalah.

Kalau cloud engineering banyak lah kena belajar networking database management dan lain lain tetang data structer.

Jika ada typo sorry yee ;-;.
 

Craglitch

DFM Member
DFM Member
LV
0
 
29 Oct 2021
443
2,979
./
DragonCoin
7,660.00
Linux
Angry Lion
Watch Dogs
Apple iPhone 13 Pro
Fire Red Dragon
Frost Dragon
Lagi satu yeeR

;-;

Guna linux, sebab banyak penguna linux dapat hire ke job karna mereka linux user dapat certifacation dalam linux. Sebab untuk menjadi cloud engineering kena pandai linux untuk database management hampir semua server guna linux seperti company besar facebook juga guna linux. Dan linux akan jadi handy dalam programming lah.

Juga pentesting dalam cyber securirty recomnded guna linux karna ada tools handy juga didalm.


Edit : mempunyai account github dan stackoverflow

And dapat reputation yang banyak stackoverflow awak akan dapat kerja 70 naik keatas kerana ada reputation stackoverflow yang banyak boleh bagi show semasa interview waktu dia tanya kenapa kita kena hire awak tunjuk acc stackoverflow awak ;-;
 
Last edited:

Yongtaufu

DFM Member
DFM Member
LV
0
 
7 Jun 2021
7
28
DragonCoin
4,309.00
Lagi satu yeeR

;-;

Guna linux, sebab banyak penguna linux dapat hire ke job karna mereka linux user dapat certifacation dalam linux. Sebab untuk menjadi cloud engineering kena pandai linux untuk database management hampir semua server guna linux seperti company besar facebook juga guna linux. Dan linux akan jadi handy dalam programming lah.

Juga pentesting dalam cyber securirty recomnded guna linux karna ada tools handy juga didalm.
Terima kasih mas ❤️
 

kruskalwalis

DFM Member
DFM Member
LV
0
 
6 Oct 2021
261
3,620
DragonCoin
2,017,673.00
Black Dragon
Ancient Dragon
Frost Dragon
Fire Red Dragon
Dragon Nest (드래곤네스트)
Saya tak sure, tapi untuk cybersecurity ada beberapa universiti yang offer:

MIT UniKL : Bachelor of Information Technology (Hons.) in Computer System Security (BCSS)
UTM: Bachelor of Computer Science (Computer Networks & Security)
Bachelor of Computer Science (Computer Security)
APU : BSC (HONS) IN COMPUTER SCIENCE (CYBER SECURITY)

Kalau untuk university ni biasanya route dia dari SPM -> Asasi -> Degree . So begitu lah kut

Tapi course IT lain pun boleh je join contoh macam Computer Science and Information Technology dari universiti lain macam UPM, UiTM dsbg. Boleh cuba untuk participate dalam CTF, intern di tempat kerja cybersecurity macam SysArmy, RawSec dsbg. Asalkan nampak ada minat towards CyberSec industry.

Amat digalakkan untuk ada extra sijil yang dipandang international contoh macam di bawah:

eJPT : eLearnSecurity Junior Penetration Testing
TCM PRACTICAL NETWORK PENETRATION TESTER (PNPT)
OSCP : Offensive Security Certified Professional
CISSP : Certified Information Systems Security Professional
CEH Certified Ethical Hacking

Rasanya boleh bermula dengan eJPT dan ultimately towards CEH. Kalau nak kerja dalam sector CyberSecurity, sijil-sijil ni sangat dipandang oleh HR masa interview kerja. Ada eJPT pun dah nice sebab yang interview pun bukan HR sahaja.
 

Yoshiki

DFM Member
DFM Member
LV
0
 
5 Jun 2021
369
1,128
Core "BlackShield Crew"
DragonCoin
13,194.00
Shark
LG HBS-730 Neckband Wireless Headset
Dragon Nest (드래곤네스트)
Eagle
Lagi satu yeeR

;-;

Guna linux, sebab banyak penguna linux dapat hire ke job karna mereka linux user dapat certifacation dalam linux. Sebab untuk menjadi cloud engineering kena pandai linux untuk database management hampir semua server guna linux seperti company besar facebook juga guna linux. Dan linux akan jadi handy dalam programming lah.

Juga pentesting dalam cyber securirty recomnded guna linux karna ada tools handy juga didalm.


Edit : mempunyai account github dan stackoverflow

And dapat reputation yang banyak stackoverflow awak akan dapat kerja 70 naik keatas kerana ada reputation stackoverflow yang banyak boleh bagi show semasa interview waktu dia tanya kenapa kita kena hire awak tunjuk acc stackoverflow awak ;-;
Yup..kebanyakan kalau dlm bidang2 IT..dia guna linux..and bgi aku..linux ni..mmg patut ditekankan la.. tmbah2 dlm bidang Cyber Security
 
  • Like
Reactions: nxncy and Hasief

Yoshiki

DFM Member
DFM Member
LV
0
 
5 Jun 2021
369
1,128
Core "BlackShield Crew"
DragonCoin
13,194.00
Shark
LG HBS-730 Neckband Wireless Headset
Dragon Nest (드래곤네스트)
Eagle
Saya tak sure, tapi untuk cybersecurity ada beberapa universiti yang offer:

MIT UniKL : Bachelor of Information Technology (Hons.) in Computer System Security (BCSS)
UTM: Bachelor of Computer Science (Computer Networks & Security)
Bachelor of Computer Science (Computer Security)
APU : BSC (HONS) IN COMPUTER SCIENCE (CYBER SECURITY)

Kalau untuk university ni biasanya route dia dari SPM -> Asasi -> Degree . So begitu lah kut

Tapi course IT lain pun boleh je join contoh macam Computer Science and Information Technology dari universiti lain macam UPM, UiTM dsbg. Boleh cuba untuk participate dalam CTF, intern di tempat kerja cybersecurity macam SysArmy, RawSec dsbg. Asalkan nampak ada minat towards CyberSec industry.

Amat digalakkan untuk ada extra sijil yang dipandang international contoh macam di bawah:

eJPT : eLearnSecurity Junior Penetration Testing
TCM PRACTICAL NETWORK PENETRATION TESTER (PNPT)
OSCP : Offensive Security Certified Professional
CISSP : Certified Information Systems Security Professional
CEH Certified Ethical Hacking

Rasanya boleh bermula dengan eJPT dan ultimately towards CEH. Kalau nak kerja dalam sector CyberSecurity, sijil-sijil ni sangat dipandang oleh HR masa interview kerja. Ada eJPT pun dah nice sebab yang interview pun bukan HR sahaja.
ade ke form.6 bidang IT?..sbb kalau masuk form.6 masa pengajian 2 tahun je..tk silap🤔 brbnding dgn asasi dan matrik
 
  • Like
Reactions: nxncy

kruskalwalis

DFM Member
DFM Member
LV
0
 
6 Oct 2021
261
3,620
DragonCoin
2,017,673.00
Black Dragon
Ancient Dragon
Frost Dragon
Fire Red Dragon
Dragon Nest (드래곤네스트)
ade ke form.6 bidang IT?..sbb kalau masuk form.6 masa pengajian 2 tahun je..tk silap🤔 brbnding dgn asasi dan matrik

Rasanya Form 6 masih lagi 1 tahun. Kena ambil Sijil Tinggi Pelajaran Malaysia (STPM). So tuntasnya:

Asasi atau nama English dia; Foundation , pula ada asasi yang terbahagi ikut kategori contoh macam asasi sains, asasi TESL dan sebagainya. Mana yang penting untuk IT? Mana mana asasi yang berkaitan sudah memadai i.e: Asasi Sains, Asasi STEM, Asasi Kejuruteraan dan Sains Komputer, Asasi Sains Pertanian UPM (ASPER) pun masih relevan untuk sambung pembelajaran Ijazah Pengkomputeran (sebab @Alep Whitehat pun dari ASPER masuk ke Bacelor Kejuruteraan Perisian di UPM)

Referens:
UPU : Senarai Program Asasi
UPM : Senarai Jurusan Komputer

SPM ada beberapa cabang:
1. Asasi 1 Tahun di beberapa Universiti Awam seperti ASPER di UPM
2. Matrikulasi Program Satu Tahun (PST) atau Program Dua Tahun (PDT)
3. STPM 1 Tahun Di Sekolah Terpilih
4. Diploma dalam Jurusan Perkomputeran atau yang berkaitan ; 2-3 Tahun

Diploma makan masa lebih sedikit tapi kalau masuk Degree nanti jadi orang terawal yang hebat dah sebab dah ada pengalaman. Dan sijil dia pun agak laku berbanding yang saya senaraikan.

Untuk Kolej Vokasional; saya tak pasti.

Semoga membantu
 
Last edited: