Information Macau Scam : Pengawai Bank Kehilangan lebih Rm600,000

Show informational about something

Nabilah

DFM Member
DFM Member
LV
0
 
11 Jun 2021
1,591
15,460
Di dimensi yang nyata tatkala dunia ini hanya fana
DragonCoin
147,084,797.00
Lamborghini Sian
Eagle
Oyen The Arrogant Cat
White Cat The MadCat
Charlie Dame...
Ancient Dragon
Assalamualaikum forumers DFM yang dikasihi sekalian ✨
Pada 23 Mac 2022 iaitu hari Sabtu,, di media akhbar memaparkan mengenai isu Macau Scam yang melibatkan seorang pengawai bank. Mangsa merupakan seorang wanita berusia 52. Pengawai bank yer rakan-rakan, yang pastinya lebih "aware" atau sedia tahu mengenai scam-scam ini. Tapi apakan daya masih lagi terpedaya. Masih lagi terjerat dengan Modus Operandi (MO) licik Macau Scam.

Sedikit kronologi kes ini:
  1. Mangsa mendapat panggilan kononnya daripada ejen insurans dan mendakwa ada individu membuat tuntutan pampasan kemalangan diatas nama mangsa sebanyak RM68,800.​
  2. Mangsa disambungkan ke pihak lain yang mengaku daripada Balai Polis Pudu selepas mengaku tidak membuat sebarang insurans.​
  3. Mangsa disambungkan kepada beberapa individu sehingga namanya didakwa terbabit dengan penggubahan wang haram.​
  4. Mangsa telah terpedaya dan mengeluarkan wang daripada akaun ASNB sebanyak RM425,000 dan daripada KWSP sebanyak RM180,000.​
Pihak sindiket menggunakan identiti ejen insurans, sarjan, inspektor dan juga penolong pendakwa raya untuk menipu, memperdaya dan mengodam fikiran mangsa.

Oleh itu, jangan mudah terpedaya jika menerima panggilan yang mencurigakan, putuskan sambungan panggilan dan jangan layan.

Baca thread dibawah dan fahamkan supaya tidak mudah terpedaya:





Sumber:
Metro : Pegawai bank diperdaya RM600,000
 

DinXW

DFM DJ
DFM DJ
LV
0
 
4 Jun 2021
855
29,287
฿ɆⱤ₴₳₥₳ ₴ɆⱠ₳₥₳₦Ɏ₳
DragonCoin
2,031.00
Bugatti La Voiture Noire
Call Of Duty: Modern Warfare
Tart Nenas
Angry Lion
Biskut Mazola
Batang Buruk
Assalamualaikum forumers DFM yang dikasihi sekalian ✨
Pada 23 Mac 2022 iaitu hari Sabtu,, di media akhbar memaparkan mengenai isu Macau Scam yang melibatkan seorang pengawai bank. Mangsa merupakan seorang wanita berusia 52. Pengawai bank yer rakan-rakan, yang pastinya lebih "aware" atau sedia tahu mengenai scam-scam ini. Tapi apakan daya masih lagi terpedaya. Masih lagi terjerat dengan Modus Operandi (MO) licik Macau Scam.

Sedikit kronologi kes ini:
  1. Mangsa mendapat panggilan kononnya daripada ejen insurans dan mendakwa ada individu membuat tuntutan pampasan kemalangan diatas nama mangsa sebanyak RM68,800.​
  2. Mangsa disambungkan ke pihak lain yang mengaku daripada Balai Polis Pudu selepas mengaku tidak membuat sebarang insurans.​
  3. Mangsa disambungkan kepada beberapa individu sehingga namanya didakwa terbabit dengan penggubahan wang haram.​
  4. Mangsa telah terpedaya dan mengeluarkan wang daripada akaun ASNB sebanyak RM425,000 dan daripada KWSP sebanyak RM180,000.​
Pihak sindiket menggunakan identiti ejen insurans, sarjan, inspektor dan juga penolong pendakwa raya untuk menipu, memperdaya dan mengodam fikiran mangsa.

Oleh itu, jangan mudah terpedaya jika menerima panggilan yang mencurigakan, putuskan sambungan panggilan dan jangan layan.

Baca thread dibawah dan fahamkan supaya tidak mudah terpedaya:





Sumber:
Metro : Pegawai bank diperdaya RM600,000
Perrgghhh... 600k tu..
 

Aceofspade

Forum Moderator
DFM Sub Moderator
LV
0
 
30 May 2021
6,488
36,669
Dragonforce Malaysia
DragonCoin
9,668,038.00
Assalamualaikum forumers DFM yang dikasihi sekalian ✨
Pada 23 Mac 2022 iaitu hari Sabtu,, di media akhbar memaparkan mengenai isu Macau Scam yang melibatkan seorang pengawai bank. Mangsa merupakan seorang wanita berusia 52. Pengawai bank yer rakan-rakan, yang pastinya lebih "aware" atau sedia tahu mengenai scam-scam ini. Tapi apakan daya masih lagi terpedaya. Masih lagi terjerat dengan Modus Operandi (MO) licik Macau Scam.

Sedikit kronologi kes ini:
  1. Mangsa mendapat panggilan kononnya daripada ejen insurans dan mendakwa ada individu membuat tuntutan pampasan kemalangan diatas nama mangsa sebanyak RM68,800.​
  2. Mangsa disambungkan ke pihak lain yang mengaku daripada Balai Polis Pudu selepas mengaku tidak membuat sebarang insurans.​
  3. Mangsa disambungkan kepada beberapa individu sehingga namanya didakwa terbabit dengan penggubahan wang haram.​
  4. Mangsa telah terpedaya dan mengeluarkan wang daripada akaun ASNB sebanyak RM425,000 dan daripada KWSP sebanyak RM180,000.​
Pihak sindiket menggunakan identiti ejen insurans, sarjan, inspektor dan juga penolong pendakwa raya untuk menipu, memperdaya dan mengodam fikiran mangsa.

Oleh itu, jangan mudah terpedaya jika menerima panggilan yang mencurigakan, putuskan sambungan panggilan dan jangan layan.

Baca thread dibawah dan fahamkan supaya tidak mudah terpedaya:





Sumber:
Metro : Pegawai bank diperdaya RM600,000
Naya la cmni ... tak pasal2..
 

SOULNAZM1

DFM Member
DFM Member
LV
0
 
13 Mar 2022
14
54
DragonCoin
10,970.00
Assalamualaikum forumers DFM yang dikasihi sekalian ✨
Pada 23 Mac 2022 iaitu hari Sabtu,, di media akhbar memaparkan mengenai isu Macau Scam yang melibatkan seorang pengawai bank. Mangsa merupakan seorang wanita berusia 52. Pengawai bank yer rakan-rakan, yang pastinya lebih "aware" atau sedia tahu mengenai scam-scam ini. Tapi apakan daya masih lagi terpedaya. Masih lagi terjerat dengan Modus Operandi (MO) licik Macau Scam.

Sedikit kronologi kes ini:
  1. Mangsa mendapat panggilan kononnya daripada ejen insurans dan mendakwa ada individu membuat tuntutan pampasan kemalangan diatas nama mangsa sebanyak RM68,800.​
  2. Mangsa disambungkan ke pihak lain yang mengaku daripada Balai Polis Pudu selepas mengaku tidak membuat sebarang insurans.​
  3. Mangsa disambungkan kepada beberapa individu sehingga namanya didakwa terbabit dengan penggubahan wang haram.​
  4. Mangsa telah terpedaya dan mengeluarkan wang daripada akaun ASNB sebanyak RM425,000 dan daripada KWSP sebanyak RM180,000.​
Pihak sindiket menggunakan identiti ejen insurans, sarjan, inspektor dan juga penolong pendakwa raya untuk menipu, memperdaya dan mengodam fikiran mangsa.

Oleh itu, jangan mudah terpedaya jika menerima panggilan yang mencurigakan, putuskan sambungan panggilan dan jangan layan.

Baca thread dibawah dan fahamkan supaya tidak mudah terpedaya:





Sumber:
Metro : Pegawai bank diperdaya RM600,000
Pada sesiapa yang mempunyai ibu atau bapa yang hampir pencen atau sudah pun pecen,pantau-pantaulah mereka dan ingatkan mereka tentang perkara ini.Kasihan mereka,habis duit simpanan masa tua dirompak scammer.
 

Komando16

Propagandist
DFM Administrator
LV
0
 
16 Jan 2022
221
1,982
Unit Perang Saraf DFM
DragonCoin
48,924,884.00
Ulat Gonggok Gergasi
Redmi Note 11 Pro
DJI Mavic Pro
Apple TV
Thinkpad x1
Apple iPhone 13 Pro
Assalamualaikum forumers DFM yang dikasihi sekalian ✨
Pada 23 Mac 2022 iaitu hari Sabtu,, di media akhbar memaparkan mengenai isu Macau Scam yang melibatkan seorang pengawai bank. Mangsa merupakan seorang wanita berusia 52. Pengawai bank yer rakan-rakan, yang pastinya lebih "aware" atau sedia tahu mengenai scam-scam ini. Tapi apakan daya masih lagi terpedaya. Masih lagi terjerat dengan Modus Operandi (MO) licik Macau Scam.

Sedikit kronologi kes ini:
  1. Mangsa mendapat panggilan kononnya daripada ejen insurans dan mendakwa ada individu membuat tuntutan pampasan kemalangan diatas nama mangsa sebanyak RM68,800.​
  2. Mangsa disambungkan ke pihak lain yang mengaku daripada Balai Polis Pudu selepas mengaku tidak membuat sebarang insurans.​
  3. Mangsa disambungkan kepada beberapa individu sehingga namanya didakwa terbabit dengan penggubahan wang haram.​
  4. Mangsa telah terpedaya dan mengeluarkan wang daripada akaun ASNB sebanyak RM425,000 dan daripada KWSP sebanyak RM180,000.​
Pihak sindiket menggunakan identiti ejen insurans, sarjan, inspektor dan juga penolong pendakwa raya untuk menipu, memperdaya dan mengodam fikiran mangsa.

Oleh itu, jangan mudah terpedaya jika menerima panggilan yang mencurigakan, putuskan sambungan panggilan dan jangan layan.

Baca thread dibawah dan fahamkan supaya tidak mudah terpedaya:





Sumber:
Metro : Pegawai bank diperdaya RM600,000
Semoga rakyat Malaysia lebih cakna dan ada kesedaran yg tinggi dlm hal2 macam ni.
 

becths

DFM Hackers
DFM Hackers
LV
0
 
5 Sep 2021
39
290
DragonCoin
59,695.00
Ulat Gonggok Gergasi
Assalamualaikum forumers DFM yang dikasihi sekalian ✨
Pada 23 Mac 2022 iaitu hari Sabtu,, di media akhbar memaparkan mengenai isu Macau Scam yang melibatkan seorang pengawai bank. Mangsa merupakan seorang wanita berusia 52. Pengawai bank yer rakan-rakan, yang pastinya lebih "aware" atau sedia tahu mengenai scam-scam ini. Tapi apakan daya masih lagi terpedaya. Masih lagi terjerat dengan Modus Operandi (MO) licik Macau Scam.

Sedikit kronologi kes ini:
  1. Mangsa mendapat panggilan kononnya daripada ejen insurans dan mendakwa ada individu membuat tuntutan pampasan kemalangan diatas nama mangsa sebanyak RM68,800.​
  2. Mangsa disambungkan ke pihak lain yang mengaku daripada Balai Polis Pudu selepas mengaku tidak membuat sebarang insurans.​
  3. Mangsa disambungkan kepada beberapa individu sehingga namanya didakwa terbabit dengan penggubahan wang haram.​
  4. Mangsa telah terpedaya dan mengeluarkan wang daripada akaun ASNB sebanyak RM425,000 dan daripada KWSP sebanyak RM180,000.​
Pihak sindiket menggunakan identiti ejen insurans, sarjan, inspektor dan juga penolong pendakwa raya untuk menipu, memperdaya dan mengodam fikiran mangsa.

Oleh itu, jangan mudah terpedaya jika menerima panggilan yang mencurigakan, putuskan sambungan panggilan dan jangan layan.

Baca thread dibawah dan fahamkan supaya tidak mudah terpedaya:





Sumber:
Metro : Pegawai bank diperdaya RM600,000
Uina banyak tuu 600k. Rugi betul adoi, kena tingkatkan kesedaran dalam bab bab macamni, elak benda macamni jadi. Saban tahun makin lama makin tinggi amount dia
 

Nabilah

DFM Member
DFM Member
LV
0
 
11 Jun 2021
1,591
15,460
Di dimensi yang nyata tatkala dunia ini hanya fana
DragonCoin
147,084,797.00
Lamborghini Sian
Eagle
Oyen The Arrogant Cat
White Cat The MadCat
Charlie Dame...
Ancient Dragon
Metro tak pernah mengecewakan. Trimas info.
Sama samaa✨
Tahu pun mart,, bukan sikit dia kena
Pada sesiapa yang mempunyai ibu atau bapa yang hampir pencen atau sudah pun pecen,pantau-pantaulah mereka dan ingatkan mereka tentang perkara ini.Kasihan mereka,habis duit simpanan masa tua dirompak scammer.
Betul sangat,, ingatkan saja berkali kali.. cerita tentang MO scammer kepada mereka.. siapa lagi nak ingatkan mereka kalau bukan kita..
Semoga rakyat Malaysia lebih cakna dan ada kesedaran yg tinggi dlm hal2 macam ni.
Aamiin,, jomm lebih bijak daripada scammer!!
Uina banyak tuu 600k. Rugi betul adoi, kena tingkatkan kesedaran dalam bab bab macamni, elak benda macamni jadi. Saban tahun makin lama makin tinggi amount dia
Betul,, tak kira usia semua golongan terpedaya.. kadang kita dah tahu tapi masih lagi terjerat.. memang cara terbaik putuskan panggilan,, mereka memang pandai mengodam otak kita🙂🙂
 

6iTxhS3nSe

DFM Member
DFM Member
LV
0
 
9 Feb 2022
26
85
DragonCoin
6,765.00
Pergh banyaknya jumlah kena scam tu , hebat Social Engineering dia , Tapi itulah kan , perkara dan kes2 mcm ni susah dah nak hapuskan sebab buatlah mcm mana sekalipun scammer ni sentiasa akan ada , So solutionnya , Apa yang perlu kita buat adalah just share awareness jela supaya masyarakat2/warga emas di luar sana dapat pendedahan , tahu dan lebih peka dengan taktik licik scammer ni , Semoga kita dijauhkan lah Hal mcm ni , Btw , Thanks you for sharing Nabilah.