Open makanan dan minuman yang halal

Grimmy081

DFM Bawang Rangers
DFM Bawang Rangers
LV
0
 
5 Jun 2021
2,288
26,471
In your darkest nighmare
DragonCoin
9,126.00
Tart Nenas
Dragon Nest (드래곤네스트)
Eagle
Black Dragon
Rawr The Fat Tiger
Ancient Piranha
assalammualaikum semua

hari ini saya nak berkongsi dengan anda tentang halal secara basic dan juga pengalaman semasa menjadi community halal di satu syarikat pembuatan.
grimmy terbaca dan melihat satu berita dan juga tiktok mengenai satu product yang tiada logo halal dijual bersama2 dengan minuman dan juga makanan yang telah diklassifikasikan sebagai halal.

kekadang terjumpa la jugak komen2 yang mengatakan " narrow minded " " those thing become your weakness due your religion " dan lain2 , please la berapa banyak pakar-pakar ilmu yang beragama islam dl korgnye atok nenek dan juga maybe yourself yang penggal. so x dapat nk sebarkan ilmu2 ttg ini kepada masyarakat islam. zaman diorg makin terbuka meracun golongan pemuda dan pemudi kita. stay halal bro/sis



ok Agama islam kita amat menitik berat kan perkara ini seperti mana ucapan ini
" apa yang anda makan dan minum akan menjadi darah daging tubuh badan kita dan seterusnya ke anak-anak, cucu-cirit kita "

perkara ini terbukit oleh sains bahawa zat-zat yang terdapat didalam makanan dan juga minuman menjadi sumber tumbesaran tubuh badan, seperti protein, karbohidrat, fatty acid, vitamin dan lain-lain.

oleh kerana itu terdapat satu garis panduan dalam penyediaan barangan dan juga makanan/ minuman yang dikategorikan sebagai halal.


"Berasal Halal dari frasa dalam bahasa Arab yang bermaksud dibenarkan atau dibenarkan oleh undang-undang Islam"


Takrif Halal mengikut Perintah Perihal Dagangan (Penggunaan istilah "Halal") 1975 adalah seperti berikut:


Apabila istilah ini digunakan berhubung dengan makanan dalam apa-apa bentuk sekalipun, dalam proses perdagangan atau perniagaan sebagai satu aspek perdagangan atau sebahagian daripada satu aspek perdagangan untuk makanan yang disebut, istilah 'Halal', 'Dijamin Halal' atau ' makanan Islam 'atau apa-apa terma lain yang boleh digunakan untuk menunjukkan atau mungkin difahamkan sebagai bermaksud untuk menunjukkan adalah halal untuk dimakan oleh orang Islam dan dibenarkan dalam agama mereka sebagai makanan yang disebut untuk dimakan, oleh itu mesti bermakna yang berikut, iaitu, makanan yang baginya apa-apa terma yang digunakan:

  • Tidak berpunca daripada atau mengandungi apa-apa bahagian atau benda dari binatang yang diharamkan kepada orang Islam oleh undang-undang Islam, atau haiwan yang tidak disembelih mengikut hukum syarak.
  • Tidak mengandungi apa-apa bahan yang dianggap suci dalam undang-undang Islam.
  • Tidak disediakan, diproses atau dikilang menggunakan peralatan atau perkakas yang tidak bebas daripada kekotoran seperti yang ditakrifkan oleh undang-undang Islam.
  • Pada peringkat penyediaan, pemprosesan atau penyimpanan, tidak bersentuhan dengan atau disimpan berhampiran apa-apa jenis makanan yang tidak memenuhi kehendak para (s) (a), (b) atau (c) atau mana-mana bahan-bahan yang dianggap suci oleh undang-undang Islam.
# perkara diatas diambil terus dari website " portal halal " negara kita malaysia. so dari pengalaman grimmy dahulu, sesuatu barangan atau makanan atau minuman akan diselidik/ interview/ walk in site/ test di dalam makmal halal. process dia bermula dari awal dan akhir sekali di warehouse.

sumber asas > process pembuatan > simpanan

! akan bersambung selepas sembayang jumaat​
 

Aceofspade

Forum Moderator
DFM Sub Moderator
LV
0
 
30 May 2021
6,471
36,639
Dragonforce Malaysia
DragonCoin
9,667,868.00
assalammualaikum semua

hari ini saya nak berkongsi dengan anda tentang halal secara basic dan juga pengalaman semasa menjadi community halal di satu syarikat pembuatan.
grimmy terbaca dan melihat satu berita dan juga tiktok mengenai satu product yang tiada logo halal dijual bersama2 dengan minuman dan juga makanan yang telah diklassifikasikan sebagai halal.

kekadang terjumpa la jugak komen2 yang mengatakan " narrow minded " " those thing become your weakness due your religion " dan lain2 , please la berapa banyak pakar-pakar ilmu yang beragama islam dl korgnye atok nenek dan juga maybe yourself yang penggal. so x dapat nk sebarkan ilmu2 ttg ini kepada masyarakat islam. zaman diorg makin terbuka meracun golongan pemuda dan pemudi kita. stay halal bro/sis



ok Agama islam kita amat menitik berat kan perkara ini seperti mana ucapan ini
" apa yang anda makan dan minum akan menjadi darah daging tubuh badan kita dan seterusnya ke anak-anak, cucu-cirit kita "

perkara ini terbukit oleh sains bahawa zat-zat yang terdapat didalam makanan dan juga minuman menjadi sumber tumbesaran tubuh badan, seperti protein, karbohidrat, fatty acid, vitamin dan lain-lain.

oleh kerana itu terdapat satu garis panduan dalam penyediaan barangan dan juga makanan/ minuman yang dikategorikan sebagai halal.


"Berasal Halal dari frasa dalam bahasa Arab yang bermaksud dibenarkan atau dibenarkan oleh undang-undang Islam"


Takrif Halal mengikut Perintah Perihal Dagangan (Penggunaan istilah "Halal") 1975 adalah seperti berikut:


Apabila istilah ini digunakan berhubung dengan makanan dalam apa-apa bentuk sekalipun, dalam proses perdagangan atau perniagaan sebagai satu aspek perdagangan atau sebahagian daripada satu aspek perdagangan untuk makanan yang disebut, istilah 'Halal', 'Dijamin Halal' atau ' makanan Islam 'atau apa-apa terma lain yang boleh digunakan untuk menunjukkan atau mungkin difahamkan sebagai bermaksud untuk menunjukkan adalah halal untuk dimakan oleh orang Islam dan dibenarkan dalam agama mereka sebagai makanan yang disebut untuk dimakan, oleh itu mesti bermakna yang berikut, iaitu, makanan yang baginya apa-apa terma yang digunakan:

  • Tidak berpunca daripada atau mengandungi apa-apa bahagian atau benda dari binatang yang diharamkan kepada orang Islam oleh undang-undang Islam, atau haiwan yang tidak disembelih mengikut hukum syarak.
  • Tidak mengandungi apa-apa bahan yang dianggap suci dalam undang-undang Islam.
  • Tidak disediakan, diproses atau dikilang menggunakan peralatan atau perkakas yang tidak bebas daripada kekotoran seperti yang ditakrifkan oleh undang-undang Islam.
  • Pada peringkat penyediaan, pemprosesan atau penyimpanan, tidak bersentuhan dengan atau disimpan berhampiran apa-apa jenis makanan yang tidak memenuhi kehendak para (s) (a), (b) atau (c) atau mana-mana bahan-bahan yang dianggap suci oleh undang-undang Islam.
# perkara diatas diambil terus dari website " portal halal " negara kita malaysia. so dari pengalaman grimmy dahulu, sesuatu barangan atau makanan atau minuman akan diselidik/ interview/ walk in site/ test di dalam makmal halal. process dia bermula dari awal dan akhir sekali di warehouse.

sumber asas > process pembuatan > simpanan

! akan bersambung selepas sembayang jumaat​
Wahh thanks sharing !! Menarik
 

Genatjobs

DFM Hackers
DFM Hackers
LV
0
 
7 Jun 2021
352
5,961
DragonCoin
734,361.00
Tart Nenas
Ducati Panigale V4 R
Ulat Gonggok Gergasi
Ulat Gonggok Gergasi
assalammualaikum semua

hari ini saya nak berkongsi dengan anda tentang halal secara basic dan juga pengalaman semasa menjadi community halal di satu syarikat pembuatan.
grimmy terbaca dan melihat satu berita dan juga tiktok mengenai satu product yang tiada logo halal dijual bersama2 dengan minuman dan juga makanan yang telah diklassifikasikan sebagai halal.

kekadang terjumpa la jugak komen2 yang mengatakan " narrow minded " " those thing become your weakness due your religion " dan lain2 , please la berapa banyak pakar-pakar ilmu yang beragama islam dl korgnye atok nenek dan juga maybe yourself yang penggal. so x dapat nk sebarkan ilmu2 ttg ini kepada masyarakat islam. zaman diorg makin terbuka meracun golongan pemuda dan pemudi kita. stay halal bro/sis



ok Agama islam kita amat menitik berat kan perkara ini seperti mana ucapan ini
" apa yang anda makan dan minum akan menjadi darah daging tubuh badan kita dan seterusnya ke anak-anak, cucu-cirit kita "

perkara ini terbukit oleh sains bahawa zat-zat yang terdapat didalam makanan dan juga minuman menjadi sumber tumbesaran tubuh badan, seperti protein, karbohidrat, fatty acid, vitamin dan lain-lain.

oleh kerana itu terdapat satu garis panduan dalam penyediaan barangan dan juga makanan/ minuman yang dikategorikan sebagai halal.


"Berasal Halal dari frasa dalam bahasa Arab yang bermaksud dibenarkan atau dibenarkan oleh undang-undang Islam"


Takrif Halal mengikut Perintah Perihal Dagangan (Penggunaan istilah "Halal") 1975 adalah seperti berikut:


Apabila istilah ini digunakan berhubung dengan makanan dalam apa-apa bentuk sekalipun, dalam proses perdagangan atau perniagaan sebagai satu aspek perdagangan atau sebahagian daripada satu aspek perdagangan untuk makanan yang disebut, istilah 'Halal', 'Dijamin Halal' atau ' makanan Islam 'atau apa-apa terma lain yang boleh digunakan untuk menunjukkan atau mungkin difahamkan sebagai bermaksud untuk menunjukkan adalah halal untuk dimakan oleh orang Islam dan dibenarkan dalam agama mereka sebagai makanan yang disebut untuk dimakan, oleh itu mesti bermakna yang berikut, iaitu, makanan yang baginya apa-apa terma yang digunakan:

  • Tidak berpunca daripada atau mengandungi apa-apa bahagian atau benda dari binatang yang diharamkan kepada orang Islam oleh undang-undang Islam, atau haiwan yang tidak disembelih mengikut hukum syarak.
  • Tidak mengandungi apa-apa bahan yang dianggap suci dalam undang-undang Islam.
  • Tidak disediakan, diproses atau dikilang menggunakan peralatan atau perkakas yang tidak bebas daripada kekotoran seperti yang ditakrifkan oleh undang-undang Islam.
  • Pada peringkat penyediaan, pemprosesan atau penyimpanan, tidak bersentuhan dengan atau disimpan berhampiran apa-apa jenis makanan yang tidak memenuhi kehendak para (s) (a), (b) atau (c) atau mana-mana bahan-bahan yang dianggap suci oleh undang-undang Islam.
# perkara diatas diambil terus dari website " portal halal " negara kita malaysia. so dari pengalaman grimmy dahulu, sesuatu barangan atau makanan atau minuman akan diselidik/ interview/ walk in site/ test di dalam makmal halal. process dia bermula dari awal dan akhir sekali di warehouse.

sumber asas > process pembuatan > simpanan

! akan bersambung selepas sembayang jumaat​
Wa'alaikumsalam wbt bro @Grimmy081

Tksh dgn perkongsian
🤩🤩🤩
 

AnonFace

DFM Member
DFM Member
LV
0
 
11 Nov 2022
13
76
Malaysia
DragonCoin
2,945.00
assalammualaikum semua

hari ini saya nak berkongsi dengan anda tentang halal secara basic dan juga pengalaman semasa menjadi community halal di satu syarikat pembuatan.
grimmy terbaca dan melihat satu berita dan juga tiktok mengenai satu product yang tiada logo halal dijual bersama2 dengan minuman dan juga makanan yang telah diklassifikasikan sebagai halal.

kekadang terjumpa la jugak komen2 yang mengatakan " narrow minded " " those thing become your weakness due your religion " dan lain2 , please la berapa banyak pakar-pakar ilmu yang beragama islam dl korgnye atok nenek dan juga maybe yourself yang penggal. so x dapat nk sebarkan ilmu2 ttg ini kepada masyarakat islam. zaman diorg makin terbuka meracun golongan pemuda dan pemudi kita. stay halal bro/sis



ok Agama islam kita amat menitik berat kan perkara ini seperti mana ucapan ini
" apa yang anda makan dan minum akan menjadi darah daging tubuh badan kita dan seterusnya ke anak-anak, cucu-cirit kita "

perkara ini terbukit oleh sains bahawa zat-zat yang terdapat didalam makanan dan juga minuman menjadi sumber tumbesaran tubuh badan, seperti protein, karbohidrat, fatty acid, vitamin dan lain-lain.

oleh kerana itu terdapat satu garis panduan dalam penyediaan barangan dan juga makanan/ minuman yang dikategorikan sebagai halal.


"Berasal Halal dari frasa dalam bahasa Arab yang bermaksud dibenarkan atau dibenarkan oleh undang-undang Islam"


Takrif Halal mengikut Perintah Perihal Dagangan (Penggunaan istilah "Halal") 1975 adalah seperti berikut:


Apabila istilah ini digunakan berhubung dengan makanan dalam apa-apa bentuk sekalipun, dalam proses perdagangan atau perniagaan sebagai satu aspek perdagangan atau sebahagian daripada satu aspek perdagangan untuk makanan yang disebut, istilah 'Halal', 'Dijamin Halal' atau ' makanan Islam 'atau apa-apa terma lain yang boleh digunakan untuk menunjukkan atau mungkin difahamkan sebagai bermaksud untuk menunjukkan adalah halal untuk dimakan oleh orang Islam dan dibenarkan dalam agama mereka sebagai makanan yang disebut untuk dimakan, oleh itu mesti bermakna yang berikut, iaitu, makanan yang baginya apa-apa terma yang digunakan:

  • Tidak berpunca daripada atau mengandungi apa-apa bahagian atau benda dari binatang yang diharamkan kepada orang Islam oleh undang-undang Islam, atau haiwan yang tidak disembelih mengikut hukum syarak.
  • Tidak mengandungi apa-apa bahan yang dianggap suci dalam undang-undang Islam.
  • Tidak disediakan, diproses atau dikilang menggunakan peralatan atau perkakas yang tidak bebas daripada kekotoran seperti yang ditakrifkan oleh undang-undang Islam.
  • Pada peringkat penyediaan, pemprosesan atau penyimpanan, tidak bersentuhan dengan atau disimpan berhampiran apa-apa jenis makanan yang tidak memenuhi kehendak para (s) (a), (b) atau (c) atau mana-mana bahan-bahan yang dianggap suci oleh undang-undang Islam.
# perkara diatas diambil terus dari website " portal halal " negara kita malaysia. so dari pengalaman grimmy dahulu, sesuatu barangan atau makanan atau minuman akan diselidik/ interview/ walk in site/ test di dalam makmal halal. process dia bermula dari awal dan akhir sekali di warehouse.

sumber asas > process pembuatan > simpanan

! akan bersambung selepas sembayang jumaat​
Thanks ! Good sharing !
 

Lynn senyum

Kipoci
DFM Member
LV
0
 
4 Jun 2021
445
6,907
From the hearts of Palestinians
DragonCoin
9,506,602.00
Tart Nenas
assalammualaikum semua

hari ini saya nak berkongsi dengan anda tentang halal secara basic dan juga pengalaman semasa menjadi community halal di satu syarikat pembuatan.
grimmy terbaca dan melihat satu berita dan juga tiktok mengenai satu produk yang tiada logo halal dijual bersama2 dengan minuman dan juga makanan yang telah diklasifikasikan sebagai halal.

kekadang terjumpa la jugak komen2 yang mengatakan " narrow minded " " those thing become your weakness due your agama " dan lain2 , please la berapa banyak pakar-pakar ilmu yang beragama islam dl korgnye atok nenek dan juga maybe yourself yang penggal. so x dapat nk sebarkan ilmu2 ttg ini kepada masyarakat islam. zaman diorg makin terbuka meracun golongan pemuda dan pemudi kita. kekal halal bro/sis



ok Agama islam kita amat menitik berat kan perkara ini seperti mana ucapan ini
" apa yang anda makan dan minum akan menjadi darah daging tubuh badan kita dan seterusnya kepada anak-anak, cucu-ciri kita "

perkara ini terbukit oleh sains bahawa zat-zat yang terdapat didalam makanan dan juga minuman menjadi sumber tumbesaran tubuh badan, seperti protein, karbohidrat, asid lemak, vitamin dan lain-lain.

oleh kerana itu terdapat satu garis panduan dalam penyediaan barangan dan juga makanan/ minuman yang dikategorikan sebagai halal.


"Berasal Halal daripada frasa dalam bahasa Arab yang dibenarkan atau dibenarkan oleh undang-undang Islam"


Takrif Halal mengikut Perintah Perihal Dagangan (Penggunaan istilah "Halal") 1975 adalah seperti berikut:


Apabila istilah ini digunakan berhubung dengan makanan dalam apa-apa bentuk sekalipun, dalam proses perdagangan atau perniagaan sebagai satu aspek perdagangan atau sebahagian daripada satu aspek perdagangan untuk makanan yang disebut, istilah 'Halal', 'Dijamin Halal' atau ' makanan Islam 'atau apa-apa. -apa. -apa istilah lain yang boleh digunakan untuk atau mungkin difahamkan sebagai bermaksud untuk menunjukkan adalah halal untuk dimakan oleh orang Islam dan dibenarkan dalam agama mereka sebagai makanan yang disebut untuk dimakan, oleh itu mesti bermakna yang berikut, iaitu, makanan yang baginya apa-apa. istilah yang digunakan:

  • Tidak berpunca daripada atau mengandungi apa-apa bahagian atau benda daripada binatang yang diharamkan kepada orang Islam oleh undang-undang Islam, atau haiwan yang tidak disembelih mengikut hukum syarak.
  • Tidak mengandungi apa-apa bahan yang dianggap suci dalam undang-undang Islam.
  • Tidak disediakan, diproses atau dikilang menggunakan peralatan atau perkakas yang tidak bebas daripada kekotoran seperti yang ditakrifkan oleh undang-undang Islam.
  • Pada peringkat penyediaan, pemprosesan atau penyimpanan, tidak disediakan dengan atau disimpan berhampiran apa-apa jenis makanan yang tidak memenuhi kehendak para (s) (a), (b) atau (c) atau mana-mana bahan-bahan yang dianggap suci oleh undang-undang -undang -undang Islam.
# perkara diatas diambil terus dari website " portal halal " negara kita malaysia. so dari pengalaman grimmy dahulu, sesuatu barangan atau makanan atau minuman akan diselidik/ interview/ walk in site/ test di dalam makmal halal. process dia bermula dari awal dan akhir sekali di warehouse.

sumber asas > proses pembuatan > simpanan

! akan bersambung selepas sembayang jumaat​
Betul... Betul... Betull..
 

Attachments

  • Screenshot_20221111_190202.jpg
    Screenshot_20221111_190202.jpg
    96.7 KB · Views: 3
  • halal-haram-is-haram-even-if-the-world-is-doi.jpg
    halal-haram-is-haram-even-if-the-world-is-doi.jpg
    34.8 KB · Views: 3

Grimmy081

DFM Bawang Rangers
DFM Bawang Rangers
LV
0
 
5 Jun 2021
2,288
26,471
In your darkest nighmare
DragonCoin
9,126.00
Tart Nenas
Dragon Nest (드래곤네스트)
Eagle
Black Dragon
Rawr The Fat Tiger
Ancient Piranha
Apa yang aku faham sijil halal ni makan masa atau susah nak dapat sebab ada procedure yang ketat untuk dapatkan pengiktirafan halal. If aku salah info, mohon betulkan.
Mng ketat dari sumber dia sampai ke stor dia ada garis panduan. Mcm org production x leh semua non muslim. Kena ada yg muslim ( org ini akan menjaga garis panduan ini) tapi kebanyakan syarikat x ambik kisah pon.
 

dev_sda2

DFM Guru
DFM Guru
LV
0
 
6 Jun 2021
950
9,004
neo64yt@cheap-potato
neo64yt.codeberg.page
DragonCoin
694,007.00
Fire Red Dragon
Laptop 1 Malaysia, Laptop legend Hacker 2010-now
Myvi
Android
Proton Saga first generation
Eagle
assalammualaikum semua

hari ini saya nak berkongsi dengan anda tentang halal secara basic dan juga pengalaman semasa menjadi community halal di satu syarikat pembuatan.
grimmy terbaca dan melihat satu berita dan juga tiktok mengenai satu product yang tiada logo halal dijual bersama2 dengan minuman dan juga makanan yang telah diklassifikasikan sebagai halal.

kekadang terjumpa la jugak komen2 yang mengatakan " narrow minded " " those thing become your weakness due your religion " dan lain2 , please la berapa banyak pakar-pakar ilmu yang beragama islam dl korgnye atok nenek dan juga maybe yourself yang penggal. so x dapat nk sebarkan ilmu2 ttg ini kepada masyarakat islam. zaman diorg makin terbuka meracun golongan pemuda dan pemudi kita. stay halal bro/sis



ok Agama islam kita amat menitik berat kan perkara ini seperti mana ucapan ini
" apa yang anda makan dan minum akan menjadi darah daging tubuh badan kita dan seterusnya ke anak-anak, cucu-cirit kita "

perkara ini terbukit oleh sains bahawa zat-zat yang terdapat didalam makanan dan juga minuman menjadi sumber tumbesaran tubuh badan, seperti protein, karbohidrat, fatty acid, vitamin dan lain-lain.

oleh kerana itu terdapat satu garis panduan dalam penyediaan barangan dan juga makanan/ minuman yang dikategorikan sebagai halal.


"Berasal Halal dari frasa dalam bahasa Arab yang bermaksud dibenarkan atau dibenarkan oleh undang-undang Islam"


Takrif Halal mengikut Perintah Perihal Dagangan (Penggunaan istilah "Halal") 1975 adalah seperti berikut:


Apabila istilah ini digunakan berhubung dengan makanan dalam apa-apa bentuk sekalipun, dalam proses perdagangan atau perniagaan sebagai satu aspek perdagangan atau sebahagian daripada satu aspek perdagangan untuk makanan yang disebut, istilah 'Halal', 'Dijamin Halal' atau ' makanan Islam 'atau apa-apa terma lain yang boleh digunakan untuk menunjukkan atau mungkin difahamkan sebagai bermaksud untuk menunjukkan adalah halal untuk dimakan oleh orang Islam dan dibenarkan dalam agama mereka sebagai makanan yang disebut untuk dimakan, oleh itu mesti bermakna yang berikut, iaitu, makanan yang baginya apa-apa terma yang digunakan:

  • Tidak berpunca daripada atau mengandungi apa-apa bahagian atau benda dari binatang yang diharamkan kepada orang Islam oleh undang-undang Islam, atau haiwan yang tidak disembelih mengikut hukum syarak.
  • Tidak mengandungi apa-apa bahan yang dianggap suci dalam undang-undang Islam.
  • Tidak disediakan, diproses atau dikilang menggunakan peralatan atau perkakas yang tidak bebas daripada kekotoran seperti yang ditakrifkan oleh undang-undang Islam.
  • Pada peringkat penyediaan, pemprosesan atau penyimpanan, tidak bersentuhan dengan atau disimpan berhampiran apa-apa jenis makanan yang tidak memenuhi kehendak para (s) (a), (b) atau (c) atau mana-mana bahan-bahan yang dianggap suci oleh undang-undang Islam.
# perkara diatas diambil terus dari website " portal halal " negara kita malaysia. so dari pengalaman grimmy dahulu, sesuatu barangan atau makanan atau minuman akan diselidik/ interview/ walk in site/ test di dalam makmal halal. process dia bermula dari awal dan akhir sekali di warehouse.

sumber asas > process pembuatan > simpanan

! akan bersambung selepas sembayang jumaat​
Sesuatu yang perlu diambil cakna oleh setiap muslim. Telan makanan haram walau secebis atau setitik, habis ibadah dan doa tak diterima.

Screenshot_20221112-002342.jpg
 

Oxygenated

DFM Member
DFM Member
LV
0
 
2 Feb 2022
11
29
Nowhere
DragonCoin
293,440.00
Ancient Dragon
Shark
Black Dragon
Fire Red Dragon
Frost Dragon
Angry Lion
assalammualaikum semua

hari ini saya nak berkongsi dengan anda tentang halal secara basic dan juga pengalaman semasa menjadi community halal di satu syarikat pembuatan.
grimmy terbaca dan melihat satu berita dan juga tiktok mengenai satu product yang tiada logo halal dijual bersama2 dengan minuman dan juga makanan yang telah diklassifikasikan sebagai halal.

kekadang terjumpa la jugak komen2 yang mengatakan " narrow minded " " those thing become your weakness due your religion " dan lain2 , please la berapa banyak pakar-pakar ilmu yang beragama islam dl korgnye atok nenek dan juga maybe yourself yang penggal. so x dapat nk sebarkan ilmu2 ttg ini kepada masyarakat islam. zaman diorg makin terbuka meracun golongan pemuda dan pemudi kita. stay halal bro/sis



ok Agama islam kita amat menitik berat kan perkara ini seperti mana ucapan ini
" apa yang anda makan dan minum akan menjadi darah daging tubuh badan kita dan seterusnya ke anak-anak, cucu-cirit kita "

perkara ini terbukit oleh sains bahawa zat-zat yang terdapat didalam makanan dan juga minuman menjadi sumber tumbesaran tubuh badan, seperti protein, karbohidrat, fatty acid, vitamin dan lain-lain.

oleh kerana itu terdapat satu garis panduan dalam penyediaan barangan dan juga makanan/ minuman yang dikategorikan sebagai halal.


"Berasal Halal dari frasa dalam bahasa Arab yang bermaksud dibenarkan atau dibenarkan oleh undang-undang Islam"


Takrif Halal mengikut Perintah Perihal Dagangan (Penggunaan istilah "Halal") 1975 adalah seperti berikut:


Apabila istilah ini digunakan berhubung dengan makanan dalam apa-apa bentuk sekalipun, dalam proses perdagangan atau perniagaan sebagai satu aspek perdagangan atau sebahagian daripada satu aspek perdagangan untuk makanan yang disebut, istilah 'Halal', 'Dijamin Halal' atau ' makanan Islam 'atau apa-apa terma lain yang boleh digunakan untuk menunjukkan atau mungkin difahamkan sebagai bermaksud untuk menunjukkan adalah halal untuk dimakan oleh orang Islam dan dibenarkan dalam agama mereka sebagai makanan yang disebut untuk dimakan, oleh itu mesti bermakna yang berikut, iaitu, makanan yang baginya apa-apa terma yang digunakan:

  • Tidak berpunca daripada atau mengandungi apa-apa bahagian atau benda dari binatang yang diharamkan kepada orang Islam oleh undang-undang Islam, atau haiwan yang tidak disembelih mengikut hukum syarak.
  • Tidak mengandungi apa-apa bahan yang dianggap suci dalam undang-undang Islam.
  • Tidak disediakan, diproses atau dikilang menggunakan peralatan atau perkakas yang tidak bebas daripada kekotoran seperti yang ditakrifkan oleh undang-undang Islam.
  • Pada peringkat penyediaan, pemprosesan atau penyimpanan, tidak bersentuhan dengan atau disimpan berhampiran apa-apa jenis makanan yang tidak memenuhi kehendak para (s) (a), (b) atau (c) atau mana-mana bahan-bahan yang dianggap suci oleh undang-undang Islam.
# perkara diatas diambil terus dari website " portal halal " negara kita malaysia. so dari pengalaman grimmy dahulu, sesuatu barangan atau makanan atau minuman akan diselidik/ interview/ walk in site/ test di dalam makmal halal. process dia bermula dari awal dan akhir sekali di warehouse.

sumber asas > process pembuatan > simpanan

! akan bersambung selepas sembayang jumaat​
Thanks..
info yang sangat Berguna (y)
 

Abcdeath

DFM Hackers
DFM Hackers
LV
0
 
4 Sep 2021
704
3,243
DFM
DragonCoin
36,406.00
assalammualaikum semua

hari ini saya nak berkongsi dengan anda tentang halal secara basic dan juga pengalaman semasa menjadi community halal di satu syarikat pembuatan.
grimmy terbaca dan melihat satu berita dan juga tiktok mengenai satu product yang tiada logo halal dijual bersama2 dengan minuman dan juga makanan yang telah diklassifikasikan sebagai halal.

kekadang terjumpa la jugak komen2 yang mengatakan " narrow minded " " those thing become your weakness due your religion " dan lain2 , please la berapa banyak pakar-pakar ilmu yang beragama islam dl korgnye atok nenek dan juga maybe yourself yang penggal. so x dapat nk sebarkan ilmu2 ttg ini kepada masyarakat islam. zaman diorg makin terbuka meracun golongan pemuda dan pemudi kita. stay halal bro/sis



ok Agama islam kita amat menitik berat kan perkara ini seperti mana ucapan ini
" apa yang anda makan dan minum akan menjadi darah daging tubuh badan kita dan seterusnya ke anak-anak, cucu-cirit kita "

perkara ini terbukit oleh sains bahawa zat-zat yang terdapat didalam makanan dan juga minuman menjadi sumber tumbesaran tubuh badan, seperti protein, karbohidrat, fatty acid, vitamin dan lain-lain.

oleh kerana itu terdapat satu garis panduan dalam penyediaan barangan dan juga makanan/ minuman yang dikategorikan sebagai halal.


"Berasal Halal dari frasa dalam bahasa Arab yang bermaksud dibenarkan atau dibenarkan oleh undang-undang Islam"


Takrif Halal mengikut Perintah Perihal Dagangan (Penggunaan istilah "Halal") 1975 adalah seperti berikut:


Apabila istilah ini digunakan berhubung dengan makanan dalam apa-apa bentuk sekalipun, dalam proses perdagangan atau perniagaan sebagai satu aspek perdagangan atau sebahagian daripada satu aspek perdagangan untuk makanan yang disebut, istilah 'Halal', 'Dijamin Halal' atau ' makanan Islam 'atau apa-apa terma lain yang boleh digunakan untuk menunjukkan atau mungkin difahamkan sebagai bermaksud untuk menunjukkan adalah halal untuk dimakan oleh orang Islam dan dibenarkan dalam agama mereka sebagai makanan yang disebut untuk dimakan, oleh itu mesti bermakna yang berikut, iaitu, makanan yang baginya apa-apa terma yang digunakan:

  • Tidak berpunca daripada atau mengandungi apa-apa bahagian atau benda dari binatang yang diharamkan kepada orang Islam oleh undang-undang Islam, atau haiwan yang tidak disembelih mengikut hukum syarak.
  • Tidak mengandungi apa-apa bahan yang dianggap suci dalam undang-undang Islam.
  • Tidak disediakan, diproses atau dikilang menggunakan peralatan atau perkakas yang tidak bebas daripada kekotoran seperti yang ditakrifkan oleh undang-undang Islam.
  • Pada peringkat penyediaan, pemprosesan atau penyimpanan, tidak bersentuhan dengan atau disimpan berhampiran apa-apa jenis makanan yang tidak memenuhi kehendak para (s) (a), (b) atau (c) atau mana-mana bahan-bahan yang dianggap suci oleh undang-undang Islam.
# perkara diatas diambil terus dari website " portal halal " negara kita malaysia. so dari pengalaman grimmy dahulu, sesuatu barangan atau makanan atau minuman akan diselidik/ interview/ walk in site/ test di dalam makmal halal. process dia bermula dari awal dan akhir sekali di warehouse.

sumber asas > process pembuatan > simpanan

! akan bersambung selepas sembayang jumaat​
Hi thanks prof , ilmu yg baik dan dituntut dalam islm mencari sumber yg halal ..
 
  • Love
  • Like
Reactions: Grimmy081 and A1one