Resipi Make with love🤍

Prefix untuk segala resipi dan juadah makanan atau minuman

fatimazarah

DFM Member
DFM Member
LV
0
 
20 Jun 2022
100
3,284
DragonCoin
0.00
Charlie Dame...
Tart Nenas
Charlie Dame...
Black Dragon
Oyen The Arrogant Cat
Frost Dragon
* it is not about love but about membuatnya dengan kasih sayang *
1700404874754.png
Hai,hai assalamualaikum dan selamat sejahtera semua 💕
Di sini saya ingin memberi resepi ayam gunting~
So if ada kekurangan di thread ini saya minta maaf ya,here we go 👇🏻🥳


Bahan-bahan :

*1 ketul Dada ayam

*Tepung gandum

* Secukupnya tepung jagung

* Serbuk chili

* Secukup rasa

* Minyak masak


Cara Memasak :

1)Belah separuh dada ayam(jangan potong sampai terbahagi dua😌).

2) Campurkan tepung gandum,serbuk chili dan secukup rasa serta sedikit tepung jagung,gaulkan sehingga sebati(sukatan tepung dan serbuk chili ni agak2 je tau,kalau nak buat lebih ayam tu jadinya tepungnya pun mesti cukup-cukup untuk ayam tu supaya tiada pembaziran berlaku and then sapa yang nak pedas boleh lah buh serbuk chili tu lebih,tapi jangan terlebih sangat nanti sakit perut pulak😭)

4) Panaskan minyak masak.

5) Celupkan dada ayam ke dalam mangkuk yang berisi air(lupa nak letak dekat bahan-bahan tadi)

6) Angkat dada ayam dan salutkan dengan tepung yang dah di gaulkan dengan rata,lepastu celupkan dekat air balik and then celupkan dekat tepung lagi sekali.Akhir sekali,gorengkannya di dalam minyak yang telah panas.

* (Ulang langkah 5 dan 6 jika jumlah ayam banyak)

7)Angkatkan ayam jika sudah berwarna emas keperangan dan toskannya.

8 )Apabila ayam sudah sejuk,guntingkannya dan dressingkan dengan sos chili,mayonis dan chesee (Optional,kalau tak nak letak pun tak apa)

9) Sedia untuk di nikmati.

Selamat mencuba💪🏻.

Untuk makluman tepung tu kalau nak guna tepung readymade pun boleh,terpulang pada masing-masing.

Itu sahaja daripada saya.
Maafkan salah silap saya jika ada terkasar bahasa dan kurang ajar.
Maaf juga jika ada kekurangan pada thread ini.

-Sekian,terima kasih-
fatimazarah
 
Last edited:

Abcdeath

DFM Hackers
DFM Hackers
LV
0
 
4 Sep 2021
704
3,244
DFM
DragonCoin
36,406.00
* it is not about love but about membuatnya dengan kasih sayang *
View attachment 31099
Hai,hai assalamualaikum dan selamat sejahtera semua 💕
Di sini saya ingin memberi resepi ayam gunting~
So if ada kekurangan di thread ini saya minta maaf ya,here we go 👇🏻🥳


Bahan-bahan :

*1 ketul Dada ayam

*Tepung gandum

* Secukupnya tepung jagung

* Serbuk chili

* Secukup rasa

* Minyak masak


Cara Memasak :

1)Belah separuh dada ayam(jangan potong sampai terbahagi dua😌).

2) Campurkan tepung gandum,serbuk chili dan secukup rasa serta sedikit tepung jagung,gaulkan sehingga sebati(sukatan tepung dan serbuk chili ni agak2 je tau,kalau nak buat lebih ayam tu jadinya tepungnya pun mesti cukup-cukup untuk ayam tu supaya tiada pembaziran berlaku and then sapa yang nak pedas boleh lah buh serbuk chili tu lebih,tapi jangan terlebih sangat nanti sakit perut pulak😭)

4) Panaskan minyak masak.

5) Celupkan dada ayam ke dalam mangkuk yang berisi air(lupa nak letak dekat bahan-bahan tadi)

6) Angkat dada ayam dan salutkan dengan tepung yang dah di gaulkan dengan rata,lepastu celupkan dekat air balik and then celupkan dekat tepung lagi sekali.Akhir sekali,gorengkannya di dalam minyak yang telah panas.

* (Ulang langkah 5 dan 6 jika jumlah ayam banyak)

7)Angkatkan ayam jika sudah berwarna emas keperangan dan toskannya.

8 )Apabila ayam sudah sejuk,guntingkannya dan dressingkan dengan sos chili,mayonis dan chesee (Optional,kalau tak nak letak pun tak apa)

9) Sedia untuk di nikmati.

Selamat mencuba💪🏻.

Untuk makluman tepung tu kalau nak guna tepung readymade pun boleh,terpulang pada masing-masing.

Itu sahaja daripada saya.
Maafkan salah silap saya jika ada terkasar bahasa dan kurang ajar.
Maaf juga jika ada kekurangan pada thread ini.

-Sekian,terima kasih-
fatimazarah
waalaikumussalam wbt , sedap .. malam2 gini lapo suda
 

Aceofspade

Forum Moderator
DFM Sub Moderator
LV
0
 
30 May 2021
6,502
36,691
Dragonforce Malaysia
DragonCoin
9,184,799.00
* it is not about love but about membuatnya dengan kasih sayang *
View attachment 31099
Hai,hai assalamualaikum dan selamat sejahtera semua 💕
Di sini saya ingin memberi resepi ayam gunting~
So if ada kekurangan di thread ini saya minta maaf ya,here we go 👇🏻🥳


Bahan-bahan :

*1 ketul Dada ayam

*Tepung gandum

* Secukupnya tepung jagung

* Serbuk chili

* Secukup rasa

* Minyak masak


Cara Memasak :

1)Belah separuh dada ayam(jangan potong sampai terbahagi dua😌).

2) Campurkan tepung gandum,serbuk chili dan secukup rasa serta sedikit tepung jagung,gaulkan sehingga sebati(sukatan tepung dan serbuk chili ni agak2 je tau,kalau nak buat lebih ayam tu jadinya tepungnya pun mesti cukup-cukup untuk ayam tu supaya tiada pembaziran berlaku and then sapa yang nak pedas boleh lah buh serbuk chili tu lebih,tapi jangan terlebih sangat nanti sakit perut pulak😭)

4) Panaskan minyak masak.

5) Celupkan dada ayam ke dalam mangkuk yang berisi air(lupa nak letak dekat bahan-bahan tadi)

6) Angkat dada ayam dan salutkan dengan tepung yang dah di gaulkan dengan rata,lepastu celupkan dekat air balik and then celupkan dekat tepung lagi sekali.Akhir sekali,gorengkannya di dalam minyak yang telah panas.

* (Ulang langkah 5 dan 6 jika jumlah ayam banyak)

7)Angkatkan ayam jika sudah berwarna emas keperangan dan toskannya.

8 )Apabila ayam sudah sejuk,guntingkannya dan dressingkan dengan sos chili,mayonis dan chesee (Optional,kalau tak nak letak pun tak apa)

9) Sedia untuk di nikmati.

Selamat mencuba💪🏻.

Untuk makluman tepung tu kalau nak guna tepung readymade pun boleh,terpulang pada masing-masing.

Itu sahaja daripada saya.
Maafkan salah silap saya jika ada terkasar bahasa dan kurang ajar.
Maaf juga jika ada kekurangan pada thread ini.

-Sekian,terima kasih-
fatimazarah
Tq timah , leh cuba masak nnt ..makanggg