*MAKLUMAT PERIBADI DIHACK*

Alyn

DFM Member
DFM Member
LV
0
 
14 Sep 2021
9
9
DragonCoin
6,000.00
Selamat petang, saya nak minta pendapat dan pertolongan, saya utarakan untuk bantu kawan saya yang dalam susah sekarang. Salah seorang kenalan dia dah hack akaun email dia, transfer duit tanpa noti dari pihak bank. Si pelaku kawal telefon dia, dan dia terpaksa jual telefon tu. Tapi bila dah beli telefon baru, masih lagi dikawal. Email baru juga dapat dihack. Mungkin dari no telefon dia yang tak ditukar. Apa perlu dia buat untuk selamatkan akaun bank dan maklumat diri dia daripada terus disalah guna si pelaku? Ada cara untuk cari bukti si pelaku buat tak? Nak buat report polis tapi tak pandai nak cari bukti. Kalau boleh nak selesaikan dulu masalah fone dikawal ni. Semua gambar dan perbualan dalam fone, ws, semua dapat dekat si pelaku
 
  • Like
Reactions: TuahxDerhaka

Hasief

DFM Member
DFM Member
LV
0
 
6 Jun 2021
2,049
4,696
DragonCoin
141,396,374.00
Eagle
Shiba Inu The Silly
Frost Dragon
Selamat petang, saya nak minta pendapat dan pertolongan, saya utarakan untuk bantu kawan saya yang dalam susah sekarang. Salah seorang kenalan dia dah hack akaun email dia, transfer duit tanpa noti dari pihak bank. Si pelaku kawal telefon dia, dan dia terpaksa jual telefon tu. Tapi bila dah beli telefon baru, masih lagi dikawal. Email baru juga dapat dihack. Mungkin dari no telefon dia yang tak ditukar. Apa perlu dia buat untuk selamatkan akaun bank dan maklumat diri dia daripada terus disalah guna si pelaku? Ada cara untuk cari bukti si pelaku buat tak? Nak buat report polis tapi tak pandai nak cari bukti. Kalau boleh nak selesaikan dulu masalah fone dikawal ni. Semua gambar dan perbualan dalam fone, ws, semua dapat dekat si pelaku
Kemungkinan besar telefon kawan kamu kena backdoor mesti tertekan atau terinstall sesuatu @kaguramaru @xrrxiy tolong sat
 
  • Like
Reactions: Alyn

nanovim

newbie
DFM Member
LV
0
 
12 Jul 2021
706
9,640
DragonCoin
1,028,686.00
Eagle
Ancient Piranha
Ulat Gonggok Gergasi
Selamat Petang; selamat datang ke DFM
Pendapat saya mengenai kes;-
  1. To be honest saya rasa jual phone lama tu bukan jalan terbaik sebab "buyer" masih boleh access phone dia dan dapatkan info
  2. Rasanya sebab hacker tu dapat access e-mail dia semua dah; kemungkinan tak enable 2FA, dan gunakan password sama untuk semua platform maka di situ mudah untuk hacker pergi mana-mana.
  3. Saya tak sure macamana hacker dapat access; mungkin ada terleak info sendiri / password mudah / terisi maklumat peribadi atau kena phish dekat website fake atau ada install file mencurigakan.
Solusi yang saya mampu fikir setakat ni;-
Saya rasa masih belum terlambat untuk call bank dan freeze account bank dahulu.
  1. Kena buat laporan polis untuk tukar nombor akaun / transfer account ownership.
  2. Bank akan minta credential and pengesahan dari kita si orang yang betul. Proses pertukaran number bank pun akan dilakukan. (laporan polis sebagai bukti untuk pemprosesan)
  3. Dalam masa yang sama, boleh enable 2FA (2-Factors Authentication) , download antivirus yang sesuai kalau boleh beli lagi bagus sebab protection sangat penting sekarang.
 

Hasief

DFM Member
DFM Member
LV
0
 
6 Jun 2021
2,049
4,696
DragonCoin
141,396,374.00
Eagle
Shiba Inu The Silly
Frost Dragon
Selamat Petang; selamat datang ke DFM
Pendapat saya mengenai kes;-
  1. To be honest saya rasa jual phone lama tu bukan jalan terbaik sebab "buyer" masih boleh access phone dia dan dapatkan info
  2. Rasanya sebab hacker tu dapat access e-mail dia semua dah; kemungkinan tak enable 2FA, dan gunakan password sama untuk semua platform maka di situ mudah untuk hacker pergi mana-mana.
  3. Saya tak sure macamana hacker dapat access; mungkin ada terleak info sendiri / password mudah / terisi maklumat peribadi atau kena phish dekat website fake atau ada install file mencurigakan.
Solusi yang saya mampu fikir setakat ni;-
Saya rasa masih belum terlambat untuk call bank dan freeze account bank dahulu.
  1. Kena buat laporan polis untuk tukar nombor akaun / transfer account ownership.
  2. Bank akan minta credential and pengesahan dari kita si orang yang betul. Proses pertukaran number bank pun akan dilakukan. (laporan polis sebagai bukti untuk pemprosesan)
  3. Dalam masa yang sama, boleh enable 2FA (2-Factors Authentication) , download antivirus yang sesuai kalau boleh beli lagi bagus sebab protection sangat penting sekarang.
Mantap abang @kaguramaru
 

Alyn

DFM Member
DFM Member
LV
0
 
14 Sep 2021
9
9
DragonCoin
6,000.00
Selamat Petang; selamat datang ke DFM
Pendapat saya mengenai kes;-
  1. To be honest saya rasa jual phone lama tu bukan jalan terbaik sebab "buyer" masih boleh access phone dia dan dapatkan info
  2. Rasanya sebab hacker tu dapat access e-mail dia semua dah; kemungkinan tak enable 2FA, dan gunakan password sama untuk semua platform maka di situ mudah untuk hacker pergi mana-mana.
  3. Saya tak sure macamana hacker dapat access; mungkin ada terleak info sendiri / password mudah / terisi maklumat peribadi atau kena phish dekat website fake atau ada install file mencurigakan.
Solusi yang saya mampu fikir setakat ni;-
Saya rasa masih belum terlambat untuk call bank dan freeze account bank dahulu.
  1. Kena buat laporan polis untuk tukar nombor akaun / transfer account ownership.
  2. Bank akan minta credential and pengesahan dari kita si orang yang betul. Proses pertukaran number bank pun akan dilakukan. (laporan polis sebagai bukti untuk pemprosesan)
  3. Dalam masa yang sama, boleh enable 2FA (2-Factors Authentication) , download antivirus yang sesuai kalau boleh beli lagi bagus sebab protection sangat penting seka

1. Maklumkan kepada pihak bank tentang account bank dihack.
2. Check virus malware di phone dan komputer.
3. Tukar password.
4. Email perlu aktifkan 2FA
🥺terima kasihhh
 
  • Like
Reactions: Hasief

Alyn

DFM Member
DFM Member
LV
0
 
14 Sep 2021
9
9
DragonCoin
6,000.00
Selamat Petang; selamat datang ke DFM
Pendapat saya mengenai kes;-
  1. To be honest saya rasa jual phone lama tu bukan jalan terbaik sebab "buyer" masih boleh access phone dia dan dapatkan info
  2. Rasanya sebab hacker tu dapat access e-mail dia semua dah; kemungkinan tak enable 2FA, dan gunakan password sama untuk semua platform maka di situ mudah untuk hacker pergi mana-mana.
  3. Saya tak sure macamana hacker dapat access; mungkin ada terleak info sendiri / password mudah / terisi maklumat peribadi atau kena phish dekat website fake atau ada install file mencurigakan.
Solusi yang saya mampu fikir setakat ni;-
Saya rasa masih belum terlambat untuk call bank dan freeze account bank dahulu.
  1. Kena buat laporan polis untuk tukar nombor akaun / transfer account ownership.
  2. Bank akan minta credential and pengesahan dari kita si orang yang betul. Proses pertukaran number bank pun akan dilakukan. (laporan polis sebagai bukti untuk pemprosesan)
  3. Dalam masa yang sama, boleh enable 2FA (2-Factors Authentication) , download antivirus yang sesuai kalau boleh beli lagi bagus sebab protection sangat penting sekarang.
🥺Terima kasihhh.. saya bagitau dia sekarang jugakk
 

Hasief

DFM Member
DFM Member
LV
0
 
6 Jun 2021
2,049
4,696
DragonCoin
141,396,374.00
Eagle
Shiba Inu The Silly
Frost Dragon

nanovim

newbie
DFM Member
LV
0
 
12 Jul 2021
706
9,640
DragonCoin
1,028,686.00
Eagle
Ancient Piranha
Ulat Gonggok Gergasi
Ada cara tak kita nak locate si pelaku, atau nak balas balik apa dia buat

boleh tapi still ada chance yang pelaku menggunakan fake IP / VPN , tapi still boleh try buat kalau nak boleh usha dekat forum ada ajar macamana nak dapatkan IP dan Phishing

https://dragonforce.io/threads/phishing-tool-menggodam-gambar.4962/ -- @xrrxiy
https://dragonforce.io/threads/test...test-security-fb-education-purpose-only.4483/ -- @tengkuganas
https://dragonforce.io/threads/hacker-trap.6820 -- @Dragonnetwor
 

Hasief

DFM Member
DFM Member
LV
0
 
6 Jun 2021
2,049
4,696
DragonCoin
141,396,374.00
Eagle
Shiba Inu The Silly
Frost Dragon

Alyn

DFM Member
DFM Member
LV
0
 
14 Sep 2021
9
9
DragonCoin
6,000.00
boleh tapi still ada chance yang pelaku menggunakan fake IP / VPN , tapi still boleh try buat kalau nak boleh usha dekat forum ada ajar macamana nak dapatkan IP dan Phishing

https://dragonforce.io/threads/phishing-tool-menggodam-gambar.4962/ -- @xrrxiy
https://dragonforce.io/threads/test...test-security-fb-education-purpose-only.4483/ -- @tengkuganas
https://dragonforce.io/threads/hacker-trap.6820 -- @Dragonnetwor
I do really hope i can be like you. Takpe saya perlahan2 belajar. Terima kasih @kaguramaru
 
  • Heart
Reactions: nanovim