MASAK LEMAK KETAM CILI API

ursecret

DFM Member
DFM Member
LV
0
 
22 Jun 2021
102
475
DragonCoin
5,294.00
Charlie Dame...
Smart Stereo Headset SM0087
LG HBS-730 Neckband Wireless Headset
LG HBS-730 Neckband Wireless Headset
so caranya tersangat mudah ye gais

Bahan bahan:
6 ekor ketam
500 gram santan segar/ 1 1/2 biji kelapa tua
2 batang serai - ketuk
2 keping asam keping
1 helai daun kunyit
Garam

Bahan kisar:
segenggam cili api (lagi banyak lagi pedas)
1 inci kunyit hidup
1 biji bawang merah - sederhana besar
2 ulas bawang putih

Cara-cara
1.Masak bahan kisar dan serai dengan sedikit air sedikit hampir masak. Masukkan santan dan kacau rata.
2.Masukkan ketam dan kacau rata. Setelah mendidih masukkan asam keping, daun kunyit dan garam secukup rasa. 3.Rasa kalau tak sedap atau warna tak menarik boleh tambah serbuk kunyit dan msg

okehh itu sahaja
1A13FD6D-1797-4149-998C-A30AF50BCA89.jpeg
 

Anniehwehwe

DFM Member
DFM Member
LV
0
 
11 Jun 2021
349
5,714
reptile addicts
twitter.com
DragonCoin
2,009.00
Black Dragon
Fire Red Dragon
Frost Dragon
Ancient Dragon
Rawr The Fat Tiger
Small PO The Panda
so caranya tersangat mudah ye gais

Bahan bahan:
6 ekor ketam
500 gram santan segar/ 1 1/2 biji kelapa tua
2 batang serai - ketuk
2 keping asam keping
1 helai daun kunyit
Garam

Bahan kisar:
segenggam cili api (lagi banyak lagi pedas)
1 inci kunyit hidup
1 biji bawang merah - sederhana besar
2 ulas bawang putih

Cara-cara
1.Masak bahan kisar dan serai dengan sedikit air sedikit hampir masak. Masukkan santan dan kacau rata.
2.Masukkan ketam dan kacau rata. Setelah mendidih masukkan asam keping, daun kunyit dan garam secukup rasa. 3.Rasa kalau tak sedap atau warna tak menarik boleh tambah serbuk kunyit dan msg

okehh itu sahaja
View attachment 13462
macam sedap je hehe tq share resipi
 

Bravo

DFM Member
DFM Member
LV
0
 
14 Jun 2021
160
343
127.0.0.1
DragonCoin
1,413,116.00
Black Dragon
Linux
Oyen The Arrogant Cat
so caranya tersangat mudah ye gais

Bahan bahan:
6 ekor ketam
500 gram santan segar/ 1 1/2 biji kelapa tua
2 batang serai - ketuk
2 keping asam keping
1 helai daun kunyit
Garam

Bahan kisar:
segenggam cili api (lagi banyak lagi pedas)
1 inci kunyit hidup
1 biji bawang merah - sederhana besar
2 ulas bawang putih

Cara-cara
1.Masak bahan kisar dan serai dengan sedikit air sedikit hampir masak. Masukkan santan dan kacau rata.
2.Masukkan ketam dan kacau rata. Setelah mendidih masukkan asam keping, daun kunyit dan garam secukup rasa. 3.Rasa kalau tak sedap atau warna tak menarik boleh tambah serbuk kunyit dan msg

okehh itu sahaja
View attachment 13462
Perh menarik boss🤤
 

Hasief

DFM Member
DFM Member
LV
0
 
6 Jun 2021
2,049
4,694
DragonCoin
141,394,373.60
Eagle
Shiba Inu The Silly
Frost Dragon
so caranya tersangat mudah ye gais

Bahan bahan:
6 ekor ketam
500 gram santan segar/ 1 1/2 biji kelapa tua
2 batang serai - ketuk
2 keping asam keping
1 helai daun kunyit
Garam

Bahan kisar:
segenggam cili api (lagi banyak lagi pedas)
1 inci kunyit hidup
1 biji bawang merah - sederhana besar
2 ulas bawang putih

Cara-cara
1.Masak bahan kisar dan serai dengan sedikit air sedikit hampir masak. Masukkan santan dan kacau rata.
2.Masukkan ketam dan kacau rata. Setelah mendidih masukkan asam keping, daun kunyit dan garam secukup rasa. 3.Rasa kalau tak sedap atau warna tak menarik boleh tambah serbuk kunyit dan msg

okehh itu sahaja
View attachment 13462
Wow sedap dooh tolong masakkan untuk sif haha
 

Aceofspade

Forum Moderator
DFM Sub Moderator
LV
0
 
30 May 2021
6,445
36,567
Dragonforce Malaysia
DragonCoin
10,174,334.00
so caranya tersangat mudah ye gais

Bahan bahan:
6 ekor ketam
500 gram santan segar/ 1 1/2 biji kelapa tua
2 batang serai - ketuk
2 keping asam keping
1 helai daun kunyit
Garam

Bahan kisar:
segenggam cili api (lagi banyak lagi pedas)
1 inci kunyit hidup
1 biji bawang merah - sederhana besar
2 ulas bawang putih

Cara-cara
1.Masak bahan kisar dan serai dengan sedikit air sedikit hampir masak. Masukkan santan dan kacau rata.
2.Masukkan ketam dan kacau rata. Setelah mendidih masukkan asam keping, daun kunyit dan garam secukup rasa. 3.Rasa kalau tak sedap atau warna tak menarik boleh tambah serbuk kunyit dan msg

okehh itu sahaja
View attachment 13462
Sedap.. Tq share resipi
 

Grimmy081

DFM Bawang Rangers
DFM Bawang Rangers
LV
0
 
5 Jun 2021
2,288
26,470
In your darkest nighmare
DragonCoin
9,126.00
Tart Nenas
Dragon Nest (드래곤네스트)
Eagle
Black Dragon
Rawr The Fat Tiger
Ancient Piranha
so caranya tersangat mudah ye gais

Bahan bahan:
6 ekor ketam
500 gram santan segar/ 1 1/2 biji kelapa tua
2 batang serai - ketuk
2 keping asam keping
1 helai daun kunyit
Garam

Bahan kisar:
segenggam cili api (lagi banyak lagi pedas)
1 inci kunyit hidup
1 biji bawang merah - sederhana besar
2 ulas bawang putih

Cara-cara
1.Masak bahan kisar dan serai dengan sedikit air sedikit hampir masak. Masukkan santan dan kacau rata.
2.Masukkan ketam dan kacau rata. Setelah mendidih masukkan asam keping, daun kunyit dan garam secukup rasa. 3.Rasa kalau tak sedap atau warna tak menarik boleh tambah serbuk kunyit dan msg

okehh itu sahaja
View attachment 13462
Nak balik kampung!!!!! Teringat masakan mak oiii 🥲
 

Jaring

DFM Member
DFM Member
LV
0
 
28 Jun 2021
0
12
DragonCoin
2,000.00
Ulat Gonggok Gergasi
Angry Lion
Mac OS
iOS
Microsoft Windows
Android
T
so caranya tersangat mudah ye gais

Bahan bahan:
6 ekor ketam
500 gram santan segar/ 1 1/2 biji kelapa tua
2 batang serai - ketuk
2 keping asam keping
1 helai daun kunyit
Garam

Bahan kisar:
segenggam cili api (lagi banyak lagi pedas)
1 inci kunyit hidup
1 biji bawang merah - sederhana besar
2 ulas bawang putih

Cara-cara
1.Masak bahan kisar dan serai dengan sedikit air sedikit hampir masak. Masukkan santan dan kacau rata.
2.Masukkan ketam dan kacau rata. Setelah mendidih masukkan asam keping, daun kunyit dan garam secukup rasa. 3.Rasa kalau tak sedap atau warna tak menarik boleh tambah serbuk kunyit dan msg

okehh itu sahaja
View attachment 13462
Thanks for sharing 🤠
 

scarlet

DFM Member
DFM Member
LV
0
 
21 Jun 2021
892
6,287
the Kingdom of Fiore
DragonCoin
8,717,145.00
Angry Lion
Black Dragon
Fire Red Dragon
Frost Dragon
Ancient Dragon
Shark
so caranya tersangat mudah ye gais

Bahan bahan:
6 ekor ketam
500 gram santan segar/ 1 1/2 biji kelapa tua
2 batang serai - ketuk
2 keping asam keping
1 helai daun kunyit
Garam

Bahan kisar:
segenggam cili api (lagi banyak lagi pedas)
1 inci kunyit hidup
1 biji bawang merah - sederhana besar
2 ulas bawang putih

Cara-cara
1.Masak bahan kisar dan serai dengan sedikit air sedikit hampir masak. Masukkan santan dan kacau rata.
2.Masukkan ketam dan kacau rata. Setelah mendidih masukkan asam keping, daun kunyit dan garam secukup rasa. 3.Rasa kalau tak sedap atau warna tak menarik boleh tambah serbuk kunyit dan msg

okehh itu sahaja
View attachment 13462
Sayangnyaa ai is alergik ketam hmmm tapun
 

Kir0Sploit

DFM Member
DFM Member
LV
0
 
8 Jun 2021
294
1,907
127.0.0.1
DragonCoin
5,925,422.00
Semi D
Ducati Panigale V4 R
Apple TV
Oyen The Arrogant Cat
so caranya tersangat mudah ye gais

Bahan bahan:
6 ekor ketam
500 gram santan segar/ 1 1/2 biji kelapa tua
2 batang serai - ketuk
2 keping asam keping
1 helai daun kunyit
Garam

Bahan kisar:
segenggam cili api (lagi banyak lagi pedas)
1 inci kunyit hidup
1 biji bawang merah - sederhana besar
2 ulas bawang putih

Cara-cara
1.Masak bahan kisar dan serai dengan sedikit air sedikit hampir masak. Masukkan santan dan kacau rata.
2.Masukkan ketam dan kacau rata. Setelah mendidih masukkan asam keping, daun kunyit dan garam secukup rasa. 3.Rasa kalau tak sedap atau warna tak menarik boleh tambah serbuk kunyit dan msg

okehh itu sahaja
View attachment 13462
Uii sedapnyaa!
 

M4LiQU3

DFM Hackers
DFM Hackers
LV
0
 
29 Sep 2021
1,002
5,722
Bawah Tanah
DragonCoin
9,652,295.00
Oyen The Arrogant Cat
Shiba Inu The Silly
so caranya tersangat mudah ye gais

Bahan bahan:
6 ekor ketam
500 gram santan segar/ 1 1/2 biji kelapa tua
2 batang serai - ketuk
2 keping asam keping
1 helai daun kunyit
Garam

Bahan kisar:
segenggam cili api (lagi banyak lagi pedas)
1 inci kunyit hidup
1 biji bawang merah - sederhana besar
2 ulas bawang putih

Cara-cara
1.Masak bahan kisar dan serai dengan sedikit air sedikit hampir masak. Masukkan santan dan kacau rata.
2.Masukkan ketam dan kacau rata. Setelah mendidih masukkan asam keping, daun kunyit dan garam secukup rasa. 3.Rasa kalau tak sedap atau warna tak menarik boleh tambah serbuk kunyit dan msg

okehh itu sahaja
View attachment 13462
cod area perak HAHAHAH lapar daya tgk HAHAH
 
  • Like
Reactions: Falcon98