Tutorial Masterclass Tutorial Audio editing basics and advance

Tutorial thread

XhOf

DFM Member
DFM Member
LV
0
 
15 Jun 2022
157
2,572
DragonCoin
10,271,538.00

Masterclass Tutorial Audio editing basics and advance

by djxhof

assalam wbt guys its your boy residence DJ xhof

ah kali ni aku hajar hang macam mana nak buat professional dj intro macam ni..




ah gempak kan sebenarnya senang je buat benda ni software yang perlu korang ada

Audacity boleh download kat sini
Download audacity

Plugin mp3
install kat C:\Program Files\Audacity - - drag and drop tau dll bukan install macam exe mesti kat root file dia bukan plugin folder
lame enc DLL

Shortcut list (basic)
drag + highlight mouse - highlight audiowaveform
Ctrl + X - cut
Ctrl + C - copy
ctrl + V - paste
ctrl + I - split volume (utk ejas stereo or mono)
shift + U - passive mute utk semua audo
CTRL + A - Select all region waveform " dia highlight semua sekali"


1655605150040.png

Audacity ni banyak kegunaan dia boleh edit audio boleh edit podcast korang macam mana nak tau level audio tu baik ke tak

1655605306841.png

audio ni kalau ikut standard industry radio yang nak betul2 kualiti jangan post audio macam ni audien akan sakit telinga.


1655605359750.png

dia akan jadi macam ni acceptable range audio yang kita boleh pakai sebab bila hang tukak dia punya waveform jadi macam ni, audio smooth jadi tak sakit telinga kita.

"bang macam mana pula kita nak kasi power sound eh"

ah tu soalan paling baik sekali audacity ni dia ada satu feature dinamakan amplify sebelum amplify meh aku ajaq hang ni macam mana nak tune bass and treble bass ni semua orang tau kan dia BOOM BOOM BOOM ah tu la dia bass cuma ramai tak tau nak ejas tune bagi sedap sikit

1655606067970.png

option ni boleh tengok amplify > bass effect

aku tak boleh rekemen db sebab ni datang dari soundcard korang ngan headset sekali bila ngan hardware korang aku boleh dengar sekali effect yang sama tu la magic dia benda ni anyway meh kita explore fungsi amplify


1655606190921.png

amplify ni banyak kegunaan dia dari segi audio management quality dan banyak lagi kalau korang pernah tengok ghost hunter punya rancangan ke orang yang tukang edit evp nak dapatkan suara hantu yang real macam whisper ah ni la plugin dorang gune jeng jeng dah kantoi rahsia tv ahhahaha

1655606532443.png

nanti aku include sekali macam mana nak ejas dia punya hardware sound sebelum tu hang kena hafal ni dulu left and right channel ni penting jangan sesekali ko palau benda ni sebab amplify tak membantu kalau volume ejas tak menepati dia punya kekuatan audio tu jadi kena main sikit dia punya setting.

1655606685036.png

ni sepatutnya permulaan tapi aku letak last sebab tak berapa penting dia cuma knoledge hardware je...


macam mana pula nak export mp3 format bro?

ingat tak lame enc dll ah dari situ korang ikut menu ni

1655607685556.png
boleh je korang main OGG sam broadcaster akan accept format tu even wav. tapi ada baik dia korang gune mp3.


Master class video format bahasa english

Audacity - 1 Master class how to mix and render track


Audacity - 2 Masterclass how to edit audacity


Audacity - 3 Master class how to make DJ drops /promotional audio takes / dj intro


Audacity - 4 All shortcut keys are here
 
Last edited:

Aceofspade

Forum Moderator
DFM Sub Moderator
LV
0
 
30 May 2021
6,471
36,639
Dragonforce Malaysia
DragonCoin
9,667,868.00

Masterclass Tutorial Audio editing basics and advance

by djxhof

assalam wbt guys its your boy residence DJ xhof

ah kali ni aku hajar hang macam mana nak buat professional dj intro macam ni..




ah gempak kan sebenarnya senang je buat benda ni software yang perlu korang ada

Audacity boleh download kat sini
Download audacity

Plugin mp3
install kat C:\Program Files\Audacity - - drag and drop tau dll bukan install macam exe mesti kat root file dia bukan plugin folder
lame enc DLL

Shortcut list (basic)
drag + highlight mouse - highlight audiowaveform
Ctrl + X - cut
Ctrl + C - copy
ctrl + V - paste
ctrl + I - split volume (utk ejas stereo or mono)
shift + U - passive mute utk semua audo
CTRL + A - Select all region waveform " dia highlight semua sekali"


View attachment 23325

Audacity ni banyak kegunaan dia boleh edit audio boleh edit podcast korang macam mana nak tau level audio tu baik ke tak

View attachment 23326

audio ni kalau ikut standard industry radio yang nak betul2 kualiti jangan post audio macam ni audien akan sakit telinga.


View attachment 23327

dia akan jadi macam ni acceptable range audio yang kita boleh pakai sebab bila hang tukak dia punya waveform jadi macam ni, audio smooth jadi tak sakit telinga kita.

"bang macam mana pula kita nak kasi power sound eh"

ah tu soalan paling baik sekali audacity ni dia ada satu feature dinamakan amplify sebelum amplify meh aku ajaq hang ni macam mana nak tune bass and treble bass ni semua orang tau kan dia BOOM BOOM BOOM ah tu la dia bass cuma ramai tak tau nak ejas tune bagi sedap sikit

View attachment 23328

option ni boleh tengok amplify > bass effect

aku tak boleh rekemen db sebab ni datang dari soundcard korang ngan headset sekali bila ngan hardware korang aku boleh dengar sekali effect yang sama tu la magic dia benda ni anyway meh kita explore pula amplify


View attachment 23329

amplify ni banyak kegunaan dia dari segi audio management quality dan banyak lagi kalau korang pernah tengok ghost hunter punya rancangan ke orang yang tukang edit evp nak dapatkan suara hantu yang real macam whisper ah ni la plugin dorang gune jeng jeng dah kantoi rahsia tv ahhahaha

View attachment 23330

nanti aku include sekali macam mana nak ejas dia punya hardware sound sebelum tu hang kena hafal ni dulu left and right channel ni penting jangan sesekali ko palau benda ni sebab amplify tak membantu kalau volume ejas tak menepati dia punya kekuatan audio tu jadi kena main sikit dia punya setting.

View attachment 23331

ni sepatutnya permulaan tapi aku letak last sebab tak berapa penting dia cuma knoledge hardware je...


macam mana pula nak export mp3 format bro?

ingat tak lame enc dll ah dari situ korang ikut menu ni

View attachment 23333
boleh je korang main OGG sam broadcaster akan accept format tu even wav. tapi ada baik dia korang gune mp3.


Master class video format bahasa english

Audacity - 1 Master class how to mix and render track


Audacity - 2 Masterclass how to edit audacity


Audacity - 3 Master class how to make DJ drops /promotional audio takes / dj intro


Audacity - 4 All shortcut keys are here
Waalaikumussalam.wbt mantap dj , thanks sampaikan ilmu dj pada kami smua ;)
 
  • Like
Reactions: kwafeLt

DinXW

DFM DJ
DFM DJ
LV
0
 
4 Jun 2021
852
29,268
฿ɆⱤ₴₳₥₳ ₴ɆⱠ₳₥₳₦Ɏ₳
DragonCoin
1,731.00
Bugatti La Voiture Noire
Call Of Duty: Modern Warfare
Tart Nenas
Angry Lion
Biskut Mazola
Batang Buruk

Masterclass Tutorial Audio editing basics and advance

by djxhof

assalam wbt guys its your boy residence DJ xhof

ah kali ni aku hajar hang macam mana nak buat professional dj intro macam ni..




ah gempak kan sebenarnya senang je buat benda ni software yang perlu korang ada

Audacity boleh download kat sini
Download audacity

Plugin mp3
install kat C:\Program Files\Audacity - - drag and drop tau dll bukan install macam exe mesti kat root file dia bukan plugin folder
lame enc DLL

Shortcut list (basic)
drag + highlight mouse - highlight audiowaveform
Ctrl + X - cut
Ctrl + C - copy
ctrl + V - paste
ctrl + I - split volume (utk ejas stereo or mono)
shift + U - passive mute utk semua audo
CTRL + A - Select all region waveform " dia highlight semua sekali"


View attachment 23325

Audacity ni banyak kegunaan dia boleh edit audio boleh edit podcast korang macam mana nak tau level audio tu baik ke tak

View attachment 23326

audio ni kalau ikut standard industry radio yang nak betul2 kualiti jangan post audio macam ni audien akan sakit telinga.


View attachment 23327

dia akan jadi macam ni acceptable range audio yang kita boleh pakai sebab bila hang tukak dia punya waveform jadi macam ni, audio smooth jadi tak sakit telinga kita.

"bang macam mana pula kita nak kasi power sound eh"

ah tu soalan paling baik sekali audacity ni dia ada satu feature dinamakan amplify sebelum amplify meh aku ajaq hang ni macam mana nak tune bass and treble bass ni semua orang tau kan dia BOOM BOOM BOOM ah tu la dia bass cuma ramai tak tau nak ejas tune bagi sedap sikit

View attachment 23328

option ni boleh tengok amplify > bass effect

aku tak boleh rekemen db sebab ni datang dari soundcard korang ngan headset sekali bila ngan hardware korang aku boleh dengar sekali effect yang sama tu la magic dia benda ni anyway meh kita explore fungsi amplify


View attachment 23329

amplify ni banyak kegunaan dia dari segi audio management quality dan banyak lagi kalau korang pernah tengok ghost hunter punya rancangan ke orang yang tukang edit evp nak dapatkan suara hantu yang real macam whisper ah ni la plugin dorang gune jeng jeng dah kantoi rahsia tv ahhahaha

View attachment 23330

nanti aku include sekali macam mana nak ejas dia punya hardware sound sebelum tu hang kena hafal ni dulu left and right channel ni penting jangan sesekali ko palau benda ni sebab amplify tak membantu kalau volume ejas tak menepati dia punya kekuatan audio tu jadi kena main sikit dia punya setting.

View attachment 23331

ni sepatutnya permulaan tapi aku letak last sebab tak berapa penting dia cuma knoledge hardware je...


macam mana pula nak export mp3 format bro?

ingat tak lame enc dll ah dari situ korang ikut menu ni

View attachment 23333
boleh je korang main OGG sam broadcaster akan accept format tu even wav. tapi ada baik dia korang gune mp3.


Master class video format bahasa english

Audacity - 1 Master class how to mix and render track


Audacity - 2 Masterclass how to edit audacity


Audacity - 3 Master class how to make DJ drops /promotional audio takes / dj intro


Audacity - 4 All shortcut keys are here
Thanks.. Mantap.. Nnt paklong godek2..
 
  • Like
Reactions: kwafeLt

Swordfish

DFM DJ
DFM DJ
LV
0
 
5 Jun 2021
71
539
DragonCoin
71,440,893.00

Masterclass Tutorial Audio editing basics and advance

by djxhof

assalam wbt guys its your boy residence DJ xhof

ah kali ni aku hajar hang macam mana nak buat professional dj intro macam ni..




ah gempak kan sebenarnya senang je buat benda ni software yang perlu korang ada

Audacity boleh download kat sini
Download audacity

Plugin mp3
install kat C:\Program Files\Audacity - - drag and drop tau dll bukan install macam exe mesti kat root file dia bukan plugin folder
lame enc DLL

Shortcut list (basic)
drag + highlight mouse - highlight audiowaveform
Ctrl + X - cut
Ctrl + C - copy
ctrl + V - paste
ctrl + I - split volume (utk ejas stereo or mono)
shift + U - passive mute utk semua audo
CTRL + A - Select all region waveform " dia highlight semua sekali"


View attachment 23325

Audacity ni banyak kegunaan dia boleh edit audio boleh edit podcast korang macam mana nak tau level audio tu baik ke tak

View attachment 23326

audio ni kalau ikut standard industry radio yang nak betul2 kualiti jangan post audio macam ni audien akan sakit telinga.


View attachment 23327

dia akan jadi macam ni acceptable range audio yang kita boleh pakai sebab bila hang tukak dia punya waveform jadi macam ni, audio smooth jadi tak sakit telinga kita.

"bang macam mana pula kita nak kasi power sound eh"

ah tu soalan paling baik sekali audacity ni dia ada satu feature dinamakan amplify sebelum amplify meh aku ajaq hang ni macam mana nak tune bass and treble bass ni semua orang tau kan dia BOOM BOOM BOOM ah tu la dia bass cuma ramai tak tau nak ejas tune bagi sedap sikit

View attachment 23328

option ni boleh tengok amplify > bass effect

aku tak boleh rekemen db sebab ni datang dari soundcard korang ngan headset sekali bila ngan hardware korang aku boleh dengar sekali effect yang sama tu la magic dia benda ni anyway meh kita explore fungsi amplify


View attachment 23329

amplify ni banyak kegunaan dia dari segi audio management quality dan banyak lagi kalau korang pernah tengok ghost hunter punya rancangan ke orang yang tukang edit evp nak dapatkan suara hantu yang real macam whisper ah ni la plugin dorang gune jeng jeng dah kantoi rahsia tv ahhahaha

View attachment 23330

nanti aku include sekali macam mana nak ejas dia punya hardware sound sebelum tu hang kena hafal ni dulu left and right channel ni penting jangan sesekali ko palau benda ni sebab amplify tak membantu kalau volume ejas tak menepati dia punya kekuatan audio tu jadi kena main sikit dia punya setting.

View attachment 23331

ni sepatutnya permulaan tapi aku letak last sebab tak berapa penting dia cuma knoledge hardware je...


macam mana pula nak export mp3 format bro?

ingat tak lame enc dll ah dari situ korang ikut menu ni

View attachment 23333
boleh je korang main OGG sam broadcaster akan accept format tu even wav. tapi ada baik dia korang gune mp3.


Master class video format bahasa english

Audacity - 1 Master class how to mix and render track


Audacity - 2 Masterclass how to edit audacity


Audacity - 3 Master class how to make DJ drops /promotional audio takes / dj intro


Audacity - 4 All shortcut keys are here
mantap sharingnya.. terima kasih :)
 
  • Like
Reactions: kwafeLt

kwafeLt

DFM Member
DFM Member
LV
0
 
9 Aug 2022
106
2,947
Lodging Mahfuzah
DragonCoin
848.00
Fire Red Dragon
Frost Dragon
wah, nice. Audacity, software kegemaran saya; masa guna windows dulu, selalu record, edit dan simpan audio dalam format m4a; itupun guna plugin ffmpeg. bila dh pakai linux, software ni masih boleh guna. tapi agak complicate nak cari plugin yg serasi untuk fail m4a. so, sekarang dh slow-down dalam hobi mixing2 ni~ 🙃
 
  • Like
Reactions: Atan and AkiraCalix

DinXW

DFM DJ
DFM DJ
LV
0
 
4 Jun 2021
852
29,268
฿ɆⱤ₴₳₥₳ ₴ɆⱠ₳₥₳₦Ɏ₳
DragonCoin
1,731.00
Bugatti La Voiture Noire
Call Of Duty: Modern Warfare
Tart Nenas
Angry Lion
Biskut Mazola
Batang Buruk
wah, nice. Audacity, software kegemaran saya; masa guna windows dulu, selalu record, edit dan simpan audio dalam format m4a; itupun guna plugin ffmpeg. bila dh pakai linux, software ni masih boleh guna. tapi agak complicate nak cari plugin yg serasi untuk fail m4a. so, sekarang dh slow-down dalam hobi mixing2 ni~ 🙃
Bila nak hantar detail... 🙄🙄