Information Mengenal pasti apa itu BPM...

Show informational about something

XhOf

DFM Member
DFM Member
LV
0
 
15 Jun 2022
157
2,572
DragonCoin
10,271,538.00
Mengenal pasti apa itu BPM...

Definisi umum BPM
BPM bermaksud rentak seminit dan digunakan dalam muzik untuk mengukur kelajuan lagu. Rentak dua lagu dengan BPM yang sama akan kekal sejajar apabila dimulakan serentak. Oleh kerana seorang DJ perlu mencipta keharmonian antara lagu semasa mereka mengadun, adalah penting bahawa kedua-dua lagu mempunyai BPM yang sama.

jangan salah anggap BPM ni remix yang ada kat tiktok tu silap dah tu...


ah kali ni dj nak bagi satu lagi petua yang orang orang lama ajar dj ilmu ini adalah percuma sesiapa pun boleh buat janji ada kesabaran nak belajar.

dalam dunia DJ radio atau Perfomance DJ BPM atau lebih dikenali sebagai " beats per minute" adalah carta frequency yang tertentu untuk gabungkan lagu yang laju contoh patern X nak guna ni bedasarkan theory maths yang DJ Diajar dulu

Jom kita tengok pattern Music dan makna golongan DJ yang tahu pakai Hat trick ni

Mengenal pasti Pattern yang adaDefinisi BPMGolongan DJ tertentuPeranan yang ada
1 3 3 4 4 5 5 6 6 > Number secara rawak 3 bermaksud bilangan drum yang ada , 4 bermaksud bilangan Solo yang adaBeats per minute ni juga adalah asas bagi nak tahu bilangan atau jumlah instruments yang adaDJ yang ada bakat Main BPM ni adalah "Technical DJ" Yang tiada konsep " Lagu kegemaran "Peranan BPM dalam bidang DJ Ni sangat penting sebab bila korang belajar ilmu ni Set korang akan jadi lebih " Engaging" audience yang mendengar tidak akan rasa bosan.


Korang kena tau pattern music berapa pukulan drum berapa dia punya guitar instruments dan jenis vokal yang ada

contoh DJ yang main lagu nasyid nak gabungan rock kena tahu bilangan drum dia berapa kali dia


Nasyid macam ni sememangnya sangat susah nak gabungkan rythm yang ada jadi korang study apa jenis lagu yang ngam nak cue lagu seterusnya

kalau tak ada idea DJ akan share can hat trick yang aku panggil " Bridging Instruments kena dengan tema dia"
contoh dekat nak gabungkan rock music dengan nasyid tema yang tepat utk cue musik seterus nya

nampak kan number dia group nasyid akan guna drum beats per minit lebih kurang 3 3 dan 44 seterusnya solo instrument jika ada


kalau nak cue lagu yang lain2 macam mana DJ?

okay korang tengok maths reference kan di atas jadi kena ambil lagu tertentu

Contoh kalau instrument korang rancak skip sampai 0:27 seminit sebelum start lagu tu


kadang kadang X malas nak buat ahahha tapi ni Ilmu Disiplin BPM yang semua DJ patut ada. kena belajar genre


Contoh difficulty yang Susah korang nak clone skill dia

Beza Perfomance DJ ni dia buat mix dia sendiri


Difficulty based on Genre Dunia
  • Rock - Medium
  • Alternative Rock - Medium/hard
  • Classic - Hard
  • Classic (subgenre ) - Hard
  • EDM - Hard
  • Nasyid - Easy
  • Nsayid (sub genre rock etc) - Medium
  • Techno (Subsgenre Macam Hard bass, Hard techno ) - Hard
  • Djent - Easy
  • Industrial - Hard
  • Industrial Subgenre - Hard
  • J-POP/K- POP - BPM bersepah ( HARD)
  • Slow Music - Easy
  • Jiwang - Easy
  • Extreme Metal ( 5 jenis sub genre ) - Extremely Hard ( BPM Based on Story dan tema tertentu)
  • Raggeaton' - Hard
  • Rasta - Hard
  • Rap/Gangster Rap - Medium
  • RNB - easy
  • Eletronic Dance - Hard
 
Last edited:
  • Like
Reactions: KetumJambu and Yoll