Resipi Menu Ramadhan - Mee Kari

Prefix untuk segala resipi dan juadah makanan atau minuman

Jaring

DFM Member
DFM Member
LV
0
 
28 Jun 2021
1
16
DragonCoin
2,010.00
Ulat Gonggok Gergasi
Angry Lion
Mac OS
iOS
Microsoft Windows
Android
Assalammualaikum semua ... Salam Ramadhan Al-Mubarak kepada semua warga DFM. Semoga kalian diberikan kesihatan serta murah rezeki. 🤲

Ok Kali ni saya nk tunjukkan resepi Mee Kari ....bukan Mee Kari kuah laksa ye!!! Memang sedap rasa nak buat lagi..lagi..dan lagi! huhuhu...

kalo nak Mee Kari tu lagi sedap, campur ikan bilis blender sikit. Mean, kalo blend lada tu, campur ikan bilis sikit. Ternyata, memang superb rasa dia! Serius! Tak tipu!

Meh saya bagi resepi n korang try kalo korang tak pecaye. Cuba tau!

m33k4r1.gif


Bahan-bahan

1 bungkus mee – celur
2 biji bwg besar – kisar
3 ulas bwg putih – kisar
2 biji bawang merah – kisar
2 batang serai – diketuk
2 bungkus kecil serbuk kari daging.
1 mangkuk kecil cili kisar
l/2 ekor ayam (potong kecil)
1 mangkuk besar santan fresh
Tauhu kering Fish cake / Fish Ball Hiasan Telur rebus
Taugeh – celur
Sawi – celur
Limau Nipis.
Kacang Panjang - celur

Cara penyediaan kuah kari :-


Panaskan periuk, letak minyak dan goreng serai sebentar. Kemudian masukkan bahan kisar dan masak hingga wangi. Bila dah wangi agak keperangan, masukkan rempah kari yang telah di campur 1 mangkuk kecil cili kisar, masak sampai terbit minyak. Kemudian masukkan ayam dan kacau sebati sehingga ayam separuh masak pastu masukkan santan. (Sukatan santan agak-agak jer, ikut selera nak kuah pekat atau cair) saya letak santan pekat fresh lebih kurang 1 mangkuk besar dan asam keping. Biar kuah mendidih. Perasakan garam dan gula untuk seimbangkan rasa. Kalau anda makan ajinomoto masukkan sekali. Tambahkan tauhu kering, fish cake dan fish ball. Biar hingga mendidih dan kuah menyerap ke dalam tauhu kering, okey dah siap…bismillah!



Sumber Resepi:- google
 

Aceofspade

Forum Moderator
DFM Sub Moderator
LV
0
 
30 May 2021
6,474
36,642
Dragonforce Malaysia
DragonCoin
9,667,898.00
Assalammualaikum semua ... Salam Ramadhan Al-Mubarak kepada semua warga DFM. Semoga kalian diberikan kesihatan serta murah rezeki. 🤲

Ok Kali ni saya nk tunjukkan resepi Mee Kari ....bukan Mee Kari kuah laksa ye!!! Memang sedap rasa nak buat lagi..lagi..dan lagi! huhuhu...

kalo nak Mee Kari tu lagi sedap, campur ikan bilis blender sikit. Mean, kalo blend lada tu, campur ikan bilis sikit. Ternyata, memang superb rasa dia! Serius! Tak tipu!

Meh saya bagi resepi n korang try kalo korang tak pecaye. Cuba tau!

View attachment 21246


Bahan-bahan
1 bungkus mee – celur
2 biji bwg besar – kisar
3 ulas bwg putih – kisar
2 biji bawang merah – kisar
2 batang serai – diketuk
2 bungkus kecil serbuk kari daging.
1 mangkuk kecil cili kisar
l/2 ekor ayam (potong kecil)
1 mangkuk besar santan fresh
Tauhu kering Fish cake / Fish Ball Hiasan Telur rebus
Taugeh – celur
Sawi – celur
Limau Nipis.
Kacang Panjang - celur

Cara penyediaan kuah kari :-

Panaskan periuk, letak minyak dan goreng serai sebentar. Kemudian masukkan bahan kisar dan masak hingga wangi. Bila dah wangi agak keperangan, masukkan rempah kari yang telah di campur 1 mangkuk kecil cili kisar, masak sampai terbit minyak. Kemudian masukkan ayam dan kacau sebati sehingga ayam separuh masak pastu masukkan santan. (Sukatan santan agak-agak jer, ikut selera nak kuah pekat atau cair) saya letak santan pekat fresh lebih kurang 1 mangkuk besar dan asam keping. Biar kuah mendidih. Perasakan garam dan gula untuk seimbangkan rasa. Kalau anda makan ajinomoto masukkan sekali. Tambahkan tauhu kering, fish cake dan fish ball. Biar hingga mendidih dan kuah menyerap ke dalam tauhu kering, okey dah siap…bismillah!



Sumber Resepi:- google
Mantap bang jaring... pagi2 lg da share resipi, takpa tabahkan hati ..dugaan
 

Momoy

DFM Member
DFM Member
LV
0
 
25 Jun 2021
24
1,126
DragonCoin
13,010.00
Ulat Gonggok Gergasi
Assalammualaikum semua ... Salam Ramadhan Al-Mubarak kepada semua warga DFM. Semoga kalian diberikan kesihatan serta murah rezeki. 🤲

Ok Kali ni saya nk tunjukkan resepi Mee Kari ....bukan Mee Kari kuah laksa ye!!! Memang sedap rasa nak buat lagi..lagi..dan lagi! huhuhu...

kalo nak Mee Kari tu lagi sedap, campur ikan bilis blender sikit. Mean, kalo blend lada tu, campur ikan bilis sikit. Ternyata, memang superb rasa dia! Serius! Tak tipu!

Meh saya bagi resepi n korang try kalo korang tak pecaye. Cuba tau!

View attachment 21246


Bahan-bahan
1 bungkus mee – celur
2 biji bwg besar – kisar
3 ulas bwg putih – kisar
2 biji bawang merah – kisar
2 batang serai – diketuk
2 bungkus kecil serbuk kari daging.
1 mangkuk kecil cili kisar
l/2 ekor ayam (potong kecil)
1 mangkuk besar santan fresh
Tauhu kering Fish cake / Fish Ball Hiasan Telur rebus
Taugeh – celur
Sawi – celur
Limau Nipis.
Kacang Panjang - celur

Cara penyediaan kuah kari :-

Panaskan periuk, letak minyak dan goreng serai sebentar. Kemudian masukkan bahan kisar dan masak hingga wangi. Bila dah wangi agak keperangan, masukkan rempah kari yang telah di campur 1 mangkuk kecil cili kisar, masak sampai terbit minyak. Kemudian masukkan ayam dan kacau sebati sehingga ayam separuh masak pastu masukkan santan. (Sukatan santan agak-agak jer, ikut selera nak kuah pekat atau cair) saya letak santan pekat fresh lebih kurang 1 mangkuk besar dan asam keping. Biar kuah mendidih. Perasakan garam dan gula untuk seimbangkan rasa. Kalau anda makan ajinomoto masukkan sekali. Tambahkan tauhu kering, fish cake dan fish ball. Biar hingga mendidih dan kuah menyerap ke dalam tauhu kering, okey dah siap…bismillah!



Sumber Resepi:- google
jgn lupa 4 sekawan...bru rsa dia naik
 

M4LiQU3

DFM Hackers
DFM Hackers
LV
0
 
29 Sep 2021
1,002
5,724
Bawah Tanah
DragonCoin
9,654,295.00
Oyen The Arrogant Cat
Shiba Inu The Silly
Assalammualaikum semua ... Salam Ramadhan Al-Mubarak kepada semua warga DFM. Semoga kalian diberikan kesihatan serta murah rezeki. 🤲

Ok Kali ni saya nk tunjukkan resepi Mee Kari ....bukan Mee Kari kuah laksa ye!!! Memang sedap rasa nak buat lagi..lagi..dan lagi! huhuhu...

kalo nak Mee Kari tu lagi sedap, campur ikan bilis blender sikit. Mean, kalo blend lada tu, campur ikan bilis sikit. Ternyata, memang superb rasa dia! Serius! Tak tipu!

Meh saya bagi resepi n korang try kalo korang tak pecaye. Cuba tau!

View attachment 21246


Bahan-bahan
1 bungkus mee – celur
2 biji bwg besar – kisar
3 ulas bwg putih – kisar
2 biji bawang merah – kisar
2 batang serai – diketuk
2 bungkus kecil serbuk kari daging.
1 mangkuk kecil cili kisar
l/2 ekor ayam (potong kecil)
1 mangkuk besar santan fresh
Tauhu kering Fish cake / Fish Ball Hiasan Telur rebus
Taugeh – celur
Sawi – celur
Limau Nipis.
Kacang Panjang - celur

Cara penyediaan kuah kari :-

Panaskan periuk, letak minyak dan goreng serai sebentar. Kemudian masukkan bahan kisar dan masak hingga wangi. Bila dah wangi agak keperangan, masukkan rempah kari yang telah di campur 1 mangkuk kecil cili kisar, masak sampai terbit minyak. Kemudian masukkan ayam dan kacau sebati sehingga ayam separuh masak pastu masukkan santan. (Sukatan santan agak-agak jer, ikut selera nak kuah pekat atau cair) saya letak santan pekat fresh lebih kurang 1 mangkuk besar dan asam keping. Biar kuah mendidih. Perasakan garam dan gula untuk seimbangkan rasa. Kalau anda makan ajinomoto masukkan sekali. Tambahkan tauhu kering, fish cake dan fish ball. Biar hingga mendidih dan kuah menyerap ke dalam tauhu kering, okey dah siap…bismillah!



Sumber Resepi:- google
Perh mantp uncle .. taniah dpt award Chef uhuu
 

Jaring

DFM Member
DFM Member
LV
0
 
28 Jun 2021
1
16
DragonCoin
2,010.00
Ulat Gonggok Gergasi
Angry Lion
Mac OS
iOS
Microsoft Windows
Android
aduhai dah la peveret min ni.. thanks abang jaring bg idea nak makan apa.. terimalah award chef dari min, banyak kali sangat share resepi menarik
Terima kasih min atas award yg diberi 😍 .. in shaa allah sepanjang Ramadan ni saya kongsikan menu Ramadhan.
Mantap bang jaring... pagi2 lg da share resipi, takpa tabahkan hati ..dugaan
Terima kasih 🤠
jgn lupa 4 sekawan...bru rsa dia naik
Boleh jugak letak.. mcm saya x letak...
Perh mantp uncle .. taniah dpt award Chef uhuu
Terima kasih 🤠