Information Meta Nafi Laporan Berkenaan Ketirisan Data

Show informational about something

Kliemada

DFM Hackers
DFM Hackers

Meta Nafi Laporan Berkenaan Ketirisan Data Melibatkan 11 Juta Akaun WhatsApp Dari Malaysia

IMG_20221130_134919_772.jpg

Meta menafikan dakwaan bahawa pangkalan data WhatsApp mereka diceroboh dengan mengatakan bahawa mereka tidak menemui sebarang bukti ketirisan data.

Beberapa hari lepas, saya ada kongsikan berita mengenai penjualan pangkalan data WhatsApp yang mengandungi sebanyak 487 juta nombor telefon melibatkan pengguna dari 84 negara.

whatsappleak.png

Ia termasuklah data dari 11 juta akaun dari Malaysia, 130 ribu akaun WhatsApp dari Indonesia, 3 juta akaun dari Singapura, 670 ribu dari China dan 3 juta dari Palestin.

WhatsAppUserslogo.png

Kata wakil Meta, laporan itu bersifat andaian (spekulatif) dan berdasarkan "tangkap layar yang tidak berasas". Syarikat itu memandang serius tentang dakwaan keselamatan mereka dan telah mengambil langkah segera apabila laporan itu diketahui.

Sebahagian nombor telefon dalam laporan itu mungkin terpaut dengan akaun WhatsApp namun tiada maklumat lain selain itu, tambahnya.

"Kita tiada maklumat tentang bagaimana senarai nombor telefon itu dikutip atau sejauh mana mereka mempunyai nombor telefon Hong Kong," ujarnya.


Tarikh : 30 November 2022
Sumber : SCMP
 

Silvertop7909

DFM Member
DFM Member
LV
0
 
23 Nov 2022
6
245
DragonCoin
4,505.00
@Kliemada ada 1 group ws sy ada orang invite random mcm bot@telegram tu dipanggil group meta millionaire, yakni berniaga melalui dlam talian cryptocurrency yg mna orang yg brminat hnya mengeluarkan modal 120 dan dpat dividen stiap hari, katanya boleh dpat lebih klau buat networking atau pun secara piramid, post diatas ni ada kaitan ke dengan group ws yg sy ceritakan tu?
 
  • Like
Reactions: nxncy

dev_sda2

DFM Guru
DFM Guru
LV
0
 
6 Jun 2021
941
8,979
neo64yt@cheap-potato
neo64yt.codeberg.page
DragonCoin
693,767.00
Fire Red Dragon
Laptop 1 Malaysia, Laptop legend Hacker 2010-now
Myvi
Android
Proton Saga first generation
Eagle

Meta Nafi Laporan Berkenaan Ketirisan Data Melibatkan 11 Juta Akaun WhatsApp Dari Malaysia

View attachment 26478

Meta menafikan dakwaan bahawa pangkalan data WhatsApp mereka diceroboh dengan mengatakan bahawa mereka tidak menemui sebarang bukti ketirisan data.

Beberapa hari lepas, saya ada kongsikan berita mengenai penjualan pangkalan data WhatsApp yang mengandungi sebanyak 487 juta nombor telefon melibatkan pengguna dari 84 negara.

View attachment 26479

Ia termasuklah data dari 11 juta akaun dari Malaysia, 130 ribu akaun WhatsApp dari Indonesia, 3 juta akaun dari Singapura, 670 ribu dari China dan 3 juta dari Palestin.

View attachment 26480

Kata wakil Meta, laporan itu bersifat andaian (spekulatif) dan berdasarkan "tangkap layar yang tidak berasas". Syarikat itu memandang serius tentang dakwaan keselamatan mereka dan telah mengambil langkah segera apabila laporan itu diketahui.

Sebahagian nombor telefon dalam laporan itu mungkin terpaut dengan akaun WhatsApp namun tiada maklumat lain selain itu, tambahnya.

"Kita tiada maklumat tentang bagaimana senarai nombor telefon itu dikutip atau sejauh mana mereka mempunyai nombor telefon Hong Kong," ujarnya.


Tarikh : 30 November 2022
Sumber : SCMP
Mungkin betul, sebab sebelum ni sebenarnya boleh je search nombor Whatsapp guna dork site:wa.me (sekarang, nombor account business je yang muncul kat Google) sejak ada feature Click to Chat. Jadi, kemungkinan scrape daripada Google.

Tapi, masih salah Meta sebab buat link Click to Chat jadi public.
 
Last edited: